Gratar de gradina
Last Updated: Mar 13 2024 11:50, Started by
Ari
, Mar 14 2007 10:31
·
24
#145
Posted 09 October 2011 - 17:00
Buna ziua, mi-am facut un gratar in curte numai din caramida refractara si mortar refractar de samota. Problema este ca dupa ce l-am terminat la vreo saptamana a plouat si m-am trezit ca mortarul s-a inmuiat si gratarul s-a daramat. O sa ma apuc sa curat caramizile incet incet iar apoi vreau sa-l reconstruiesc. Cu ce ma sfatuiti sa-l zidesc? CM 17, multibat?
|
#146
Posted 09 October 2011 - 18:37
Ai facut foc intre timp in el? Mortarul refractar se intareste la temperaturi inalte.
|
#147
Posted 09 October 2011 - 19:43
n-am apucat sa-i dau foc. dupa ploaie mortarul s-a inmuiat de parca atunci l-as fi preparat. sa folosesc cm 17? ma gandesc ca e facut pentru variatii de temperatura si banuiesc ca rezista mai bine decat multibatul.
|
#149
Posted 11 October 2011 - 08:37
cristi_an2000, on 9th October 2011, 18:00, said: Buna ziua, mi-am facut un gratar in curte numai din caramida refractara si mortar refractar de samota. |
#150
Posted 11 October 2011 - 12:04
eu doar am placat cu caramida refractara(si mortar refractar) focarul , ca sa protejez constructia, sa nu fac focul direct pe beton, dar caramida refractara radiaza caldura si dupa 5 ore.
@cristian nu puteai sa incalzesti toata costructia, si daca faceai focul in el 10 zile incontinuu, doar focarul, deci era o gresala folosirea mortarului refractar ,care sa intareste prin ardere. caraida refractara la cuptoare se foloseste dar asta e...incearca sa salvezi caramizile si fa un test:lipeste doua caramizi cu mortar clasic si lasa 3 -4 zile asa. Eu am folosit multibat pentru ca era mai ieftin. Mult succes si rabdare mai departe. |
#151
Posted 11 October 2011 - 12:28
Iocan, on 11th October 2011, 09:37, said: De ce cărămidă refractară, de ce nu cărămidă simplă? Cărămida refractară, pe lîmgă faptul că este mai scumpă, mai are și un comportament termic nedorit: se încălzește mai greu decît cărămida clasică, deci papă mai mult timp și mai multe lemne pentru aceeași tavă de mititei. Iar apoi, mult după ce ai terminat cu grătarul și deja ai trecut la digestie, cuptorul tot mai radiază în mod inutil căldura pe care a acumulat-o. de ce caramida refractara? simplu... pentru ca am mai avut inaintea astuia un gratar construit din caramida veche recuperata din niste demolari. dupa o iarna foarte multe dintre caramizi erau deja mancate de apa, gere, inghet dezghet. primavara se exfoliau pur si simplu. cadeau bucati din ele. gratarul ala a mai avut o mare buba. avea bolta sustinuta de doua bucatai de cornier care din cauza caldurii s-au dilatat si astfel au aparut crapaturi in el. am decis sa-l daram si sa fac altul. pentru ca intre caramida plina si asta refractara nu era diferenta mare de pret am decis sa-l fac din caramida refractara pentru ca mi s-a parut mai solida si mai rezistenta. am cumparat acum pentru noul gratar un mortar refractar pe baza de ciment. isomat ak-fire (http://www.isomat.gr...-product-flyer/). sper sa fie mai bun. e pe baza de ciment gri. deasemenea o sa folosesc si multibat. sper sa iasa bine de data asta. |
#152
Posted 11 October 2011 - 14:58
in mortarul refractar ai pus apa de sticla?
ca daca n-ai pus.... si pune, intradevar si un pic de ciment. poate multibatul are timp de lucru mai mare, ca cimentul iti intareste mortarul cam repede. Edited by casuta_papusilor, 11 October 2011 - 15:00. |
#153
Posted 11 October 2011 - 15:15
exista vreo regula la realizarea arcadei de la focar? eu am 115 cm deschidere pe interior intre peretii gratarului.
|
#154
Posted 11 October 2011 - 15:17
poate o platbanda pusa pe 2-3 randuri, care sa-ti tina nitel caramizile ar merge.
il facusei bine, dar n-a tinut mortarul. si daca nu cobori de la arcada cu o aparatoare la fata gratarului, coborata pana la zona dreapta, o sa te umpli de fum de fiecare data. cea mai mare parte a fumului se va intoarce spre tine in loc sa urce pe cos. si o sa-ti bagi picioarele in el de gratar de cate ori vei aprinde focul. Edited by casuta_papusilor, 11 October 2011 - 15:24. |
|
#155
Posted 11 October 2011 - 15:28
Nautilus, on 11th October 2011, 13:04, said: eu doar am placat cu caramida refractara(si mortar refractar) focarul , ca sa protejez constructia, sa nu fac focul direct pe beton, dar caramida refractara radiaza caldura si dupa 5 ore. @cristian nu puteai sa incalzesti toata costructia, si daca faceai focul in el 10 zile incontinuu, doar focarul, deci era o gresala folosirea mortarului refractar ,care sa intareste prin ardere. caraida refractara la cuptoare se foloseste dar asta e...incearca sa salvezi caramizile si fa un test:lipeste doua caramizi cu mortar clasic si lasa 3 -4 zile asa. Eu am folosit multibat pentru ca era mai ieftin. Mult succes si rabdare mai departe. |
#156
Posted 11 October 2011 - 18:07
casuta_papusilor, on 11th October 2011, 16:17, said: poate o platbanda pusa pe 2-3 randuri, care sa-ti tina nitel caramizile ar merge. il facusei bine, dar n-a tinut mortarul. si daca nu cobori de la arcada cu o aparatoare la fata gratarului, coborata pana la zona dreapta, o sa te umpli de fum de fiecare data. cea mai mare parte a fumului se va intoarce spre tine in loc sa urce pe cos. si o sa-ti bagi picioarele in el de gratar de cate ori vei aprinde focul. platbanda nu e buna. e deschiderea foarte mare si din cauza caldurii se dilata si apar fisuri in caramizi. din cauza asta am desfacut primul gratar pe care l-am avut din caramida veche. |
#157
Posted 12 October 2011 - 10:38
in cazul unei galeti de 15L e ok reteta asta de mortar? 1/2 nisip 2 cancioace multibat 1 cancioc ciment restul apa? vreau sa ma apuc sa zidesc singur gratarul desi nu am niciun fel de experienta.
|
#158
Posted 12 October 2011 - 20:56
cristi_an2000, on 11th October 2011, 19:07, said: platbanda nu e buna. e deschiderea foarte mare si din cauza caldurii se dilata si apar fisuri in caramizi. din cauza asta am desfacut primul gratar pe care l-am avut din caramida veche. eu ziceam sa pui un buiandrug porotherm in fata, la drept, ca sa poti zidi peste el, ca sa o inchizi in partea de sus, cea pe rotund, ca sa nu intoarca fumul spre grataragiu. cristi_an2000, on 12th October 2011, 11:38, said: in cazul unei galeti de 15L e ok reteta asta de mortar? 1/2 nisip 2 cancioace multibat 1 cancioc ciment restul apa? vreau sa ma apuc sa zidesc singur gratarul desi nu am niciun fel de experienta. mortarul refractar fara apa de sticla si fara a fi copt la foc, nu tine. atfel, tine beton. Edited by casuta_papusilor, 12 October 2011 - 20:58. |
#159
Posted 14 October 2011 - 06:35
buiandrugul ala nu are fier in el? nu risc ca la un foc mai puternic sa se dilate?
|
|
#160
Posted 20 October 2011 - 20:18
podul de piatra..... ieri am inceput reconstructia gratarului... merge putin mai anevoios decat data trecuta pentru ca am facut niste mici modificari si caramizile nu se mai potrivesc asa cum au fost inainte. pana la urma am ales pentru consolidare sa folosesc un buiandrug de la porotherm. sper sa fie ok de data asta. de zidit il zidesc cu isomat ak-fire. este tot un mortar refractar dar pe baza de ciment. fata de cel de samota se intareste mult mai repede si gratarul pare mai solid.
Attached Files |
#161
Posted 21 October 2011 - 13:23
buna,
lucruri interesante scrieti voi pe aici... poate cineva sa ma ajute cu un model de suport pentru ceaun in interiorul gratarului de gradina care urmeaza sa-l construiesc???? nu sunt un meserias dar o sa incerc sa mi-l constuiesc singur, vreau sa fie gratar si plita langa. multumesc, |
#162
Posted 22 October 2011 - 15:35
gata. mai am sa-l curat si sa-l dau cu lac. am vazut in baumax un lac de piatra cu silicon. e cam scump da' sper sa fie bun. pentru curatat resturile de mortar am cumparat o solutie de la mapei. maine daca nu ploua incep sa-l curat. multumesc tuturor care m-au ajutat cu sfaturi.
Attached Files |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users