Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Transilvania, fara discutii despre autonomie, independenta si separatism

* * * * - 4 votes
  • Please log in to reply
9193 replies to this topic

#5815
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
@Lupu2

Quote


Pana si armatele "ungara" si cea transilvaneana din perioada apogeului lor medieval erau de fapt niste armate de mercenari de diverse origini unde ungurii nu erau
nici pe departe majoritari,
Asa de putina istorie cunosti incat habar nu ai ca de obicei acele armate fara mercenari nici nu ar fi existat. Nu numai regii unguri ci si voievozii valahi si chiar si cei moldoveni
inclusiv Stefan. Nu degeaba s-au oferit vasali voievozii valahi si moldoveni ungurilor, au avut mereu nevoie de ajutorul lor.

#5816
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,622
  • Înscris: 01.10.2002
Si in cantitati importante
Cum a reușit Ștefan cel Mare să câștige lupta de la Vaslui

"În prag de 1475, Soliman ajungea în Moldova în fruntea unei puternice oștiri, ale cărei efective sunt estimate variat- de la 30.000 plus munteni și ieniceri până la 120.000 conform surselor moldovenești. Instalat încă din toamnă la Vaslui, pentru a urmări desfășurările din Țara Românească, Ștefan era pregătit să facă față tuturor situațiilor. Făcând apel la toți cei îndatorați să poarte arme, a adunat circa 40.000 de oameni (potrivit cronicarului polonez Jan Dlugosz), cărora li se adăuga un corp de 5000 de secui."

#5817
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Batalia de la Giurgiu nici macar nu ar fi avut loc fara oastea Transilvana, care si ea la randul ei a avut in oaste mercenari

Sigismund Báthory a trecut pasul Branului în fruntea unei armate de 13.200 de mercenari, 8.000 de secui, 1.500 de germani trimiși de arhiducele Maximilian⁠(en),
la care se adăuga corpul de 300 de artileriști din Toscana înarmați cu tunuri, în total 23.000 de oameni. Joncțiunea cu cei 8.000 de oșteni ai lui Mihai a avut loc în pădurile
de pe Dâmbovița.
Aliații au atacat armata otomană la Târgoviște, însă Sinan Pașa a fost nevoit să se retragă înapoi spre București.

#5818
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007
Ai de capu mieu, nici nu stiu de unde sa incep si cat sa va mai educ, sa va mai dau lumina cunoasterii, sa va deschid un pic orizonturile, sa va calauzesc pe o carare de cunoastere si adevar in jungla intunecata in care va petreceti existenta efemera de muritori de rand rataciti in lumea asta Posted Image Posted Image Posted Image

Sa incep cu Sucre. fara suparare Sucre, stii ca esti prietenul meu cu toata inapoierea si auto-ironia involuntara de care dai dovada aproape intotdeauna, deci, in copncluzie, scuza-ma ca nu vreau sa te umilesc din nou dar nu sunt in starea in care sa sustin un discurs exhaustiv si exegetic in care sa-ti corectez multiplele lacune si oftica ce-ti strabate textele subtirele de altfel. Care nu e atat de evidenta totusi precum la ceilalti co-postatori, sa le zic asa (hmm, imi lipseste totusi Fane, cu el chiar aveam discutii "entertaining", sa o zic pre limba de o foloseste el in Valea Silicoanelor acolo unde a ajuns odata).

Revenind un pic la unele subiecte atinse destul de superficial de co-particpantii la discutie, in unele randuri de mai sus.

In primul rand armatele medievale romanesti de care se face vorbire, cele din perioada de apogeu, erau formate din lefegii (mercenari, soldati platiti, profesionisti) care erau atat romani (in mare parte) cat si straini pe alocuri (o minoritate totusi), astia formand "oastea cea mica", o armata redusa numeric dar permanenta. In caz de nevoie era suplimentata de "oastea cea mare" cand erau chemati la arme si "oamenii din popor". In perioada aia insa majoritatea erau oameni liberi, care detineau arme personale si de ex in Moldova lui Stefan aveau specificate zile din an care erau alocate exclusiv antrenamentului militar si fiecare sat trebuie sa trimita un numar specific de luptatori in caz de nevoie.

Ca tot s-a pomenit mai sus de particparea unor secui in armata lui Stefan, ei au format cat, 12% din armata ? Daca mai adaugi si polacii nu cred ca sar de 20% ca procent strain in armata lui Stefan

Asta era o armata temporara, ridicata doar in caz de nevoie si pe anumite perioade dar era formata din oameni deja echipati relativ ok pentru vremurile alea si deja cu un anumit grad de pregatire. Astea sunt armatele folosite de domnitori in momente decisive in care inving armate mult mai numeroase straine.

In contrast Iancu sau Matei, avand fonduri mult mai mari oferite in buna parte de Vatican, isi permiteau armate permanente mai numeroase decat "oastea cea mica" a lui Vlad sau Stefan de ex, dar armatele lor erau formate din mercenari de diverse etnii (romani, sarbi, secui, sasi, slavi, unguri etc) si erau folosite nu ca armate nationale ci ca armate in slujba personala a regelui/voievodului si a Vaticanului..

Odata ce liderii de care spun dispar si odata ce Vaticanul isi ia mana de pe Ungaria din cauzele mentionate mai inainte, se prabuseste si Ungaria ca stat, pentru ca practic pana atunci a trait proptita de vatican (inclusiv prin sprijinirea si impunerea unor lideri straini, in ciuda maraielilor aristocratiei maghiare).

Odata ce nobilimea maghiara ajunge sa traga sforile si in lipsa suportului vaticanez toata sadramaua se duce rapid de rapa. Dupa ce convoava (la cererea papei) o cruciada anti-otomana la care, din lipsa de personal, fac apel la taranime sa participe, toate hibele unei constructii fragile si incoerente rabufnesc la suprafata.

Regele si conducerea mghiara de la vremea aia nu detineau cunostinte elementare, de baza, necesare ducerii unui razboi, nu au asigurat elementele cele mai de baza logistice (logistica fiind una din principalele necesitati in campaniile militare) nefiind in stare sa asigure nici macar hrana si echipamentul de baza pentru "oastea cea mare" stransa. In plus nobilimea saboteaza in mod tradator tot razboiul refuzand avantajele promise taranilor de catre rege (unul foarte slab dealtfel, cvasi-imbecil) si incercand sa-i oblige sa se intoarca imediat la iobagie si muncile de pe mosiile lor.

Are loc rascoala lui Gheorghe Doja, invinsa in cele din urma de trupele nobiliare (normal, multi tarani se reintorsesera acasa) si incheiata cu executia urata a lui Gyuri Doja asta.

Ca si consecinta, la o decada dupa are loc invazia otomana a Ungariei care se incheie cu zdrobirea armatei maghiare (una de stransura, slaba din absolut toate pct de vedere, cum era de asteptat de altfel dat fiind prostia si detasarea de realitate de care dadea dovada nobilimea ungureasca). Cireasa de pe tort e ca armata transilvaneana intarzie deliberat la Mohacs si apoi asista de niste dealuri vecine la amsacrul facut de turci contra ungurilor acolo, dupa care se reintoarce frumos acasa si Transilvania devine in cele din urma un voievodat vasal al turcilor, la fel ca celelalte doua tari romanesti iar voievodul ardelean se concentreaza pe afaceri cu celalate tari romane in principal, i se rupe de fosta Ungarie (devenita pasalac in cea mai mare parte, o parte intra direct sub stapanirea habsburgica).

La fel mi se par amuzante ideile preconcepute dar prostute cum ca vezi Doamne soarte Europei s-a jucat la Viena, ca Europa a ajutat de ex Ungaria sa tina piept otomanilor. Astea sunt prostii, soarta Europei de est s-a jucat cel mult la Dunare si in Balcani si Europa a fost aparata in pricnipal de romani, Iancu, Vlad si Stefan, dar si de albanezii lui Skanderbeg (sprijiniti de venetieni). Insa un rol foarte importanta l-a jucat si victoria lui Mircea la Rovine si pastrarea independentei Tarilor Romane in urma ei, sau ma rog, mentinrea turcilor la sud de Dunare la data aia

E perioada lui Mohamed Cuceritorul, cand imperiul otoman are poate cea mai efervescenta si mai ales importanta epoca de cuceriri, incheiata cu o debarcare in Italia si cucerirea unui oras port importanta pentru o prevazuta invazie a Romei.

Curand dupa asta avem diverse puteri europene aliate cu turcii, si aici vorbim mai ales de Franta dar si de Olanda sau Anglia, aliante indreptate impotriva altor puteri europene cu care astea se aflau in conflict. De ex flota otomana a amiralului Barbarosa avea la un moment dat sediul de iarna la Toulon, in Franta, oras port practic predat turcilor. Catedrala din oras era folosita pe post de moschee, moneda turceasca era in circulatie si exista inclusiv o piata de sclavi crestini ce erau "exportati apoiin imperiul otoman si in Africa de Nord pe unde mai avea afaceri Barbarosa si ai lui.

P.S. pe vremea lui Mihai deja nu mai vorbim de evul mediu si prevalenta soldatilor profesionisti/mercenari/lefegii etc apare din cauza raspandirii armelor de foc ce necesitau alte fonduri. Chiar si asa multi din mercenarii din zona erau desigur romani, pe langa ceilalti pomeniti mai sus

Edited by lupu2, 14 June 2022 - 18:14.


#5819
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    My ride is Yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,133
  • Înscris: 05.08.2015
Daca mai traia bietu Ilie Ceausescu, iti mai soptea vreo doo trei chestii

Edited by Mount_Yerrmom, 14 June 2022 - 18:20.


#5820
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,043
  • Înscris: 12.12.2006
Se pare că și pt Șvabii, situația e asemănătoare cu a sașilior, puțini dintre ei erau chiar Șvabi.

Pentru a stimula colonizarea zonelor răvăşite apare în 1689 Patentul cezaro-crăiesc de repopulare care permite libertatea oricăror grupe de populaţie din Imperiu să se stabilizeze în est. ...
Vor răspunde chemării ţărani din Lotharingia, Alsacia, Palatinat, Franconia, Renania şi multe alte regiuni, plecând spre sud-estul Europei în căutarea unei vieţi mai bune. Aportul şvab este de fapt foarte mic, cu toate acestea colonizatorii germani de pe Dunărea mijlocie vor rămâne cunoscuţi sub acest etnonim ...


Se pare că numărul Șvabilor, chiar dacă luăm numai Transilvania, l-a egalat spre final pe cel al sașilor. Nu am găsit cifre separate, poate știți voi vreo sursă.

Şvabi şi saşi în sud-estul Europei
https://historia.ro/...pei-581166.html

#5821
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,622
  • Înscris: 01.10.2002
Cel putin ca si suprafata teritoriile lor erau similare.
[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Deutschsieben_b%C3%BCrgen.svg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Trebuie avut in vedere faptul ca dupa 1918 o parte a ajuns in interiorul granitelor noului stat iugoslav.

#5822
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
De fapt svabii banateni au fost mai multi decat sasii. Svabii au fost in cea mai buna perioada in jur de 400.000 si sasii 300.000

Quote


Efectele colonizării

Impărăteasa Maria Tereza a emis Patenta de colonizare din 25 februarie 1763 in care dispunea strămutarea populației românești și deposedarea acesteia de orice drept
asupra terenurilor pe care îl deținea, făcându-se astfel loc pentru venirea și împământenirea șvabilor[6]
Colonizarea Banatului a fost o acțiune pe scară largă, sistematică și plănuită în minime detalii de administrația austriacă. Sate, orașe și străzi au fost desenate pe planșetă, într-o simetrie
care reflecta cultura absolutismului în arhitectura și urbanistica epocii.

Coloniștii imigrați au găsit în Banat un ținut mlăștinos și aproape pustiu. În primii ani s-au confruntat cu epidemii, febră și foamete. Însă, printr-un efort enorm, cu numeroase victime și multe
obstacole, în două-trei generații, recultivarea regiunii s-a încheiat cu succes. Șvabii bănățeni au găsit cel mai bine caracterizarea efortului lor în zicala „Primilor moartea, următorilor
sărăcia, ultimilor pâinea” (Den Ersten der Tod, den Zweiten die Not, den Dritten das Brot).

Cruciale pentru succesul secării mlaștinilor au fost drenarea și canalizarea râului Bega, care avea atunci numeroase brațe. Terenul astfel câștigat s-a dovedit mănos, justificând bunăstarea
șvabilor din secolul XIX. Banatul a fost practic transformat în grânarul Imperiului austriac. În același timp, capitala Banatului, Timișoara, a devenit centrul cultural al șvabilor bănățeni.
La sfârșitul secolului a urmat dezvoltarea căilor ferate și industrializarea Banatului.
https://ro.wikipedia...

Quote


“Au existat foarte multe lucruri despre care în România nu sunt cunoscute. Spre exemplu, se ştie cei mai mulţi colonişti germani au fost aduşi de administraţia Habsburgică.
În realitate, cei mai mulţi colonişti au venit la iniţiativele conţilor unguri. Din cei 400.000 de şvabi, cam 150.000 au fost aduşi de statul austriac, în timp ce 250.000 de conţii şi
moşierii maghiari, cum ar fi Eszterhazi, Bathany sau Karoly”, a declarat Cristian Glass, directorul Muzeului Central al Şvabilor Dunăreni din Ulm.
https://adevarul.ro/...2a10/index.html

Edited by WestPoint, 15 June 2022 - 12:50.


#5823
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,043
  • Înscris: 12.12.2006

View PostWestPoint, on 15 iunie 2022 - 12:49, said:

De fapt svabii banateni au fost mai multi decat sasii. Svabii au fost in cea mai buna perioada in jur de 400.000 si sasii 300.000
Cred că aceia 400 000 de șvabi au fost cu totul, nu doar cei din Banatul care a revenit României.

#5824
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,883
  • Înscris: 31.03.2003
Nu cred ca sasii au depasit vreodata 250 000 de suflete.

Si tinand cont de asta, calibrati un pic ce au realizat si lasat in urma.

#5825
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,043
  • Înscris: 12.12.2006
Am fost prin Munții Apuseni în nini-vacanța asta, peisaje superbe, dar localitățile... chiar arată rău. Posted Image
Ne miram că nu s-a păstrat nimic din stilul caselor din Apuseni, așa, rustice, primitive, aveau un farmec al lor, o armonie cu pesajul.
Acum numai vile imense și fără gust, fără un stil sau vreo asemănare una cu alta, o debandadă totală, și măcar dacă ar fi din sărăcie, dar s-au băgat bani cu sacul în ele !
(amu să nu ziceți cumva ceva de Maramureș Posted Image)

Și discutam, să găsim zone din țară unde arhitectura tradițională s-a mai păstrat.
Ceva prin Bucovina, nesemnificativ prin Maramureș... mai nimic.

Cel mai mult s-a păstrat în așezările săsești. Și acum sînt încă fotografiate, cumpărate, dorite...

Edited by Morosanul, 16 June 2022 - 16:29.


#5826
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Da, vile fara stil aparte, acolo unde nu sunt restrictii sau nu distorsioneaza cu casele vecine, cum am dat exemplul cu casele in stil unguresc sau sasesc


[ https://i.szalas.hu/hotels/1407128/original/37256569.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Sau inafara orasului unde se dezvolta case in acelasi stil


[ https://img3.imonet.ro/X6MU/6MU11002H1D/casa-de-vanzare-4-camere-cluj-jucu-de-mijloc-181504170.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by WestPoint, 16 June 2022 - 17:15.


#5827
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,043
  • Înscris: 12.12.2006

View PostWestPoint, on 16 iunie 2022 - 17:05, said:

Da, vile fara stil aparte, acolo unde nu sunt restrictii sau nu distorsioneaza cu casele vecine, cum am dat exemplul cu casele in stil unguresc sau sasesc


[ https://i.szalas.hu/hotels/1407128/original/37256569.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Unde e asta ?

Mai e și satul acela, Remetea, dar în rest și la maghiari s-au cam demolat casele vechi.


[ https://previews.123rf.com/images/hibrida/hibrida1310/hibrida131000074/23267046-remetea-houses-transylvania-romania.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#5828
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Pai bine inteles ca si maghiarii au demolat case vechi. Eu m-am referit doar la faptul ca nu poti trage o casa ultra moderna printre casele acelea in stil vechi.
In unele state, precum Germania, nici nu ai voie.
Din pacate nimeni nu isi mai construieste casa noua in stil vechi, ci arhitectura moderna.

#5829
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,043
  • Înscris: 12.12.2006
Poi aia e, că în Occident sînt niște reguli, nu e doar că-s mai educați.

Asta ar fi trebuit să se intâmple și la noi, și mai ales în centrele istorice.
Comuniștii probabil că și voiau să scape de ele, să arate că numai ei au făcut ceva în țara asta.
Acum se renovează cele rămase, dar în locul celor care s-au demolat de multe ori se ridică ”plombe” în cu totul alt stil, care nu potrivesc în context. Aici mai ales ar trebui impuse reguli.
Interiorul poate să fie orcât de modern și de confortabil, dar exteriorul să respecte încadrarea în arhitectură, nu ?

#5830
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Exact. Problema cu incadrearea noului imobil in stilul cladirilor din jur nu pare sa fie reglementata.De asta vezi ca apare cate o cladire moderna cu multa sticla, langa o cladire
de peste 100 chiar 200 de ani in stil.
In Cluj, in mai multe locuri,

#5831
oaspetele

oaspetele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,883
  • Înscris: 31.03.2003
Iara-i bai, cica si dacii au venit de undeva!!!

Din punct de vedere genetic, daci suntem cam 20%. 50% din genele noastre aparțin populației venite aici în neolitic. Interviu cu cercetătorul Mihai Netea
https://www.hotnews....mihai-netea.htm

Nu-i nimic, noi o tinem cu cotocodacii!!

Attached Files



#5832
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,622
  • Înscris: 01.10.2002
Memento
https://www.glsa.ro/...000-incendiare/

Reconstructia zonei Garii a durat mult timp dupa razboi.

https://bibliotecaar...aniei-gara-cfr/

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate