Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
[Cum] Magneti Puternici - Cum se ...

Problema cuptor electric cu disju...

Merita achizitionat DFSK Fengon 5...

Pret actual invelitoare
 Probleme baterie Samsung A54

Schema statie auto Renegade REN 1...

Magazine IT de incredere

Parere SKODA Octavia 3 2.0TDI 150CP
 Achizitie telefon 1000-1200lei

Unde gasesc o lampa buna pe gaz?

Consulta specialiștii... Und...

Fostul director al Frontex: Comis...
 Construire anexa lipita de casa

Ce folositi pentru urina mirosito...

Socializare in prezenta copiilor

Cont Samsung A32
 

Transilvania, fara discutii despre autonomie, independenta si separatism

* * * * - 4 votes
 • Please log in to reply
9190 replies to this topic

#55
Rákóczi II

Rákóczi II

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,616
 • Înscris: 11.06.2006

View PostManowar, on Mar 5 2007, 13:18, said:

Nu-mi dau seama daca e amuzant , ridicol sau penibil faptul ca tocmai tu te-ai trezit vorbind de "patriotism". Stii ce-i aia? Ai o tara? Daca da, zi-ne si noua care e.

Penibil topic. Nu se va putea discuta niciodata despre nimic legat de ardeal, aici, fara sa se ajunga la flameuri. "istoria comuna" hah. nu exista asa ceva. Istoria romanilor o sa spuna ca "ungurii" :> aia au fost o adunatura de criminali, buni de spanzurat. Istoria ungurilor, invers, cred eu. Ce ramane adevarat e ca pe 6 martie, cuiva i s-a dat peste botic...si ca, din pacate, pe 4 august, nu s-a lasat cu un macel in toata regula, cat sa fie tinut minte. 1919, bineinteles. Da' asta e...tampitii de soldati nu aveau cum sa citeasca ender's game la vremea aia.

Ar fi economisit destul spatiu pe hardurile softpedia.

Doar atat?! Asa cum te cunosc, "poti" infinit mai mult. :P  Ia detaliaza cum e cu datele alea si cu macelarirea "ungurilor".... ca doar asta ai vrut sa zici, nu? .... poate ma insel eu.... :rolleyes: . Hai, "ambaleaza-te" ca aia din "signatura" ta ....
________
Uite CINE zicea de Flame.... :rolleyes:

#56
tihomir

tihomir

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,229
 • Înscris: 29.09.2006

Quote

Autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane s-a obtinut abia in 1885, daca nu ma insel.

Si a BRU cand s-a obtinut?  :rolleyes:

Quote

Mai feciori.... daca nu era Biserica Unita cu Roma, Ortodoxia aia Sarbeasca din Ardeal ar fi transformat limba romaneasca din Ardeal intr-o mixtura slavo-romanica, - in lipsa scolilor si institutelor in Limba romaneasca ce le-au facut Greco-Catolicii.

:lol:

Nu mai manca rahat  mitropolia ortodoxa a ardealului e desfiintata de greco-catolici la 1688:
După ce Transilvania a intrat în componența Imperiului habsburgic în 1688, noile autorități au desființat Mitropolia ortodoxă a Transilvaniei cu sediul la Alba Iulia, ca urmare a aderării fostului mitropolit Atanasie Anghel la unirea cu Biserica Romei.

Clerul și credincioșii ortodocși au rămas fără un ierarh până în anul 1761, când autoritățile habsburgice, în urma numeroaselor proteste și chiar răscoale, au acceptat reactivarea vechiului scaun ierarhic de la Alba Iulia, dar numai la rangul de episcopie, cu sediul la Sibiu.

Arhiepiscopul și mitropolitul Andrei Șaguna este cel care a organizat noua mitropolie prin Statutul Organic din 1868

Deci de la 1688 pana la 1761 biserica ortodoxa din ardeal a fost subordonata episcopiei sarbe, in rest a avut conducere proprie (arhiepiscopie si apoi a revenit la mitropolie).

Pofta buna Rakoti!

#57
Manowar

Manowar

  Iubitul mileniului.

 • Grup: Banned
 • Posts: 8,869
 • Înscris: 24.11.2004

View PostRákóczi II, on Mar 5 2007, 13:47, said:

Doar atat?! Asa cum te cunosc, "poti" infinit mai mult. :P  Ia detaliaza cum e cu datele alea si cu macelarirea "ungurilor".... ca doar asta ai vrut sa zici, nu? .... poate ma insel eu.... :rolleyes: . Hai, "ambaleaza-te" ca aia din "signatura" ta ....
________
Uite CINE zicea de Flame.... :rolleyes:

ei, lasa, cand vine vorba de niste date , asa, la intamplare, sunt destul de convins ca nu-i nevoie sa detaliez eu :)

#58
tihomir

tihomir

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,229
 • Înscris: 29.09.2006
Redau mai jos o frantura din activitatea sfantului Visarion Sarai ca dovada a ajutorului pe care biserica sarba l-a dat atunci romanilor ortodocsi din ardeal :

Quote

Apreciat de mitropolitul Arsenie Ioanovici Sacabent de la Karlovit, in 1744 acesta ii da binecuvantarea sa plece in Banat, iar de aici in Transilvania, spre a lucra in vederea intaririi Ortodoxiei, amenintata de uniatism. Trece prin Timisoara si pe la unele manastiri banatene, facand un popas mai indelungat la Lipova, in martie 1744. In apropierea orasului a ridicat o cruce, din fata careia predica multimilor de credinciosi romani din imprejurimi, veniti aici mai cu seama cu prilejul targurilor saptamanale. Aceste lucruri le scrie protopopul Nicolae Stoica de Hateg in Cronica Banatului. La aceasta cruce s-au facut apoi adevarate pelerinaje, incat autoritatile de stat au fost nevoite, in mai multe randuri, sa ia masuri pentru impiedicarea lor.

Parasind Lipova, s-a indreptat, pe Valea Muresului, spre Dobra (jud. Hunedoara), insotit de un mare numar de credinciosi, precum si de trei negustori “greci” din Lipova (deci, macedo-romani), Dima Nino, Gheorghe Nicola si Gavrila Bistro. La Dobra a tinut credinciosilor aceleasi predici simple, prin care ii indemna sa nu asculte de preotii uniti, ci sa ramana statornici in credinta ortodoxa.

De aici, inconjurat de multimi, s-a indreptat spre Deva si Orastie, ajungand apoi la Salistea Sibiului. Pretutindeni era intampinat de mii de credinciosi, se trageau clopotele bisericilor din satele prin care trecea. Iar prin cuvintele sale mobiliza pe ascultatori, intarindu-i in credinta stramoseasca. Efectul predicilor sale a fost uluitor, incat episcopul unit Inonchetie Micu relata: “La indemnul lui, in multe locuri poporul nu mai merge la biserica, nu se serveste de preotii uniti, mortii si-i ingroapa fara prohod si fara mangaierile duhovnicesti, copiii si-i boteaza prin femei batrane si se intampla si alte pagube duhovnicesti de felul acesta”.

A ramas cateva zile la Saliste, unde a izbutit sa intareasca in legea strabuna pe credinciosii din Marginimea Sibiului, care au devenit apoi cei mai inflacarati aparatori ai ortodoxiei. Pe locul unde a propovaduit la Saliste s-a ridicat mai tarziu schitul numit “de la Fantana Foltii”, cu hramul Izvorul Maicii Domnului.

Si-a continuat drumul spre Sibiu, dar autoritatile – informate de succesul predicilor sale – au dispus arestarea lui si a celor trei negustori care il insoteau. Inchisi la Sibiu, lui Visarion i s-a luat un lung interogatoriu, din care se desprind si cateva din datele biografice pe care le-am notat aici. La intrebarile puse in legatura cu predica sa impotriva uniatiei – principala acuza ce i se aducea – a refuzat sa raspunda. Cu aceasta, misiunea lui Visarion poate fi socotita ca incheiata. Ea a declansat insa o adevarata miscare de rezistenta in fata uniatiei in toata Transilvania, care a durat mai bine de 15 ani si in cursul careia nenumarati preoti si credinciosi au indurat suferinte fizice si morale, iar unii au primit cununile muceniciei pentru apararea dreptei credinte.

Din Sibiu, Visarion a fost trimis in inchisoarea din Deva, de acolo la Timisoara, Osiek (in Croatia) si Raab (azi Gyor, in Ungaria), ca, in cele din urma, sa fie inchis in fioroasa temnita de la Kufstein, in Muntii Tirolului. Aici se crede ca a si murit, ca sfant marturisitor pentru Ortodoxie. Cei trei insotitori ai sai au fost inchisi la Sibiu si Timisoara, fiind eliberati numai dupa un an.

Marele carturar Samuil Micu scria ca lui Visarion “ii iesise vestea ca e sfant”. Poporul dreptcredincios din Transilvania asa l-a socotit intotdeauna. A dobandit sfintenie prin moartea lui muceniceasca la Kufstein.

Pr. Prof. Dr. Mircea Pacurariu,

"Sfinti daco-romani si romani", Editura Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Iasi, 1994, pag. 113-115.

#59
k33

k33

  Senior Member

 • Grup: Validating
 • Posts: 2,638
 • Înscris: 03.11.2005

View PostDiogene, on Mar 5 2007, 09:51, said:

Românii nu contau în fața ungurilor, sașilor și secuilor pentru că nu contau în fața lor înșiși. Nu erau decât o turmă popită de niște țârcovnici din afară spiritului și sufletului românesc.
Mă Diogen, da de ce ii faci tu pe români "turmă" ? Ai trăit tu in turmă ca să zici așa ? Și dacă ai trăit in turmă, de ce nu stai la tine la tine in turma ta ?

Ia fă'te tu singur de turmă, cireadă, ciurdă, cocină sau ce mai vrei tu.

Și mai lasă'i pe români, nu te'ai săturat cât i'ai injurat ?

#60
Diogene

Diogene

  Isailă Brătfălean

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,722
 • Înscris: 15.09.2005

View PostMorosanul, on Mar 5 2007, 13:16, said:

Se putea, si ar fi fost tare bine !
Da' amu ce sa facem ?  Sa ne denigram pe noi insine ca n-a fost asa ?  :ermm:

Eu nu zic să ne autodenigrăm pentru că ne-am adăpat la o cultură străină de firea noastră precum cea slavonă. Eu zic să privim critic ce s-a întâmplat, să aflăm cauzele, poate evităm astfel de fundături istorice. Poate nimerim în altele :D . Poate ajungem să ne înțelegem mai bine pe noi înșine.

#61
Morosanul

Morosanul

  Haiduc

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 9,992
 • Înscris: 12.12.2006
Da asta se poate face printr-o analiza, nu neaparat prin vorbe rele despre ce au facut si bietii romani, cum au putut la vremea aceea.
Sint de acord ca acum nu mai sintem tinuti de nimic, putem face lucrurile asa cum e bine. Si trebuie sa le facem bine !

Ia uite si o alta emblema a Transilvaniei, dupa Mihai citire. Un moment de inaltare a romanilor in vremea turcilor, curmat prea devreme.

Attached Files#62
Diogene

Diogene

  Isailă Brătfălean

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,722
 • Înscris: 15.09.2005

View PostMorosanul, on Mar 5 2007, 19:28, said:

Da asta se poate face printr-o analiza, nu neaparat prin vorbe rele despre ce au facut si bietii romani, cum au putut la vremea aceea.
Sint de acord ca acum nu mai sintem tinuti de nimic, putem face lucrurile asa cum e bine. Si trebuie sa le facem bine !
Nu cred că au trăit ca să fim noi români sau slavi latinizați. Au trăit cum au considerat ei de cuviință. În general am o părere mult mai bună despre oamenii de acum 500, 1000, 1500 de ani decât despre cei de azi.  Nu spun vorbe rele, nici bune, încerc să deslușesc ce a fost. Ce a dus spre noi și ce n-a dus.  Poate că din punctul lor de vedere ceea ce a dus spre noi a fost o adevărată decădere. Punctul meu de vedere este altul.

Și sunt absolut convins că nu putem face lucrurile prea bine din punctul de vedere al urmașilor de peste câteva decenii.

Edited by Diogene, 05 March 2007 - 21:07.


#63
ego_zenovius

ego_zenovius

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,399
 • Înscris: 24.11.2006

View Posttihomir, on Mar 5 2007, 14:13, said:

Nu mai manca rahat  mitropolia ortodoxa a ardealului e desfiintata de greco-catolici la 1688:
După ce Transilvania a intrat în componența Imperiului habsburgic în 1688, noile autorități au desființat Mitropolia ortodoxă a Transilvaniei cu sediul la Alba Iulia, ca urmare a aderării fostului mitropolit Atanasie Anghel la unirea cu Biserica Romei.
hotaraste-te, tihomir, ori a fost desfiintata de greco-catolici, ori de autoritatile habsburgice. ca sa-ti fie mai usor iti aduc aminte ca la 1688 nu existau greco-catolici in ardeal.

#64
tihomir

tihomir

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,229
 • Înscris: 29.09.2006

Quote

hotaraste-te, tihomir, ori a fost desfiintata de greco-catolici, ori de autoritatile habsburgice. ca sa-ti fie mai usor iti aduc aminte ca la 1688 nu existau greco-catolici in ardeal.

A fost desfiintata pentru ca fostul mitropolit s-a facut greco-catolic la presiunile habsburgilor, nicio contradictie....Cei care au ramas ortodocsi s-au trezit fara ierarhi si fara mitropolie. Asta pana la 1761 cand li se da voie sa-si faca o arhiepiscopie la sibiu si apoi sub andrei saguna se revine la mitropolie.

#65
ego_zenovius

ego_zenovius

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,399
 • Înscris: 24.11.2006

View Posttihomir, on Mar 5 2007, 21:58, said:

A fost desfiintata pentru ca fostul mitropolit s-a facut greco-catolic la presiunile habsburgilor, nicio contradictie....Cei care au ramas ortodocsi s-au trezit fara ierarhi si fara mitropolie. Asta pana la 1761 cand li se da voie sa-si faca o arhiepiscopie la sibiu si apoi sub andrei saguna se revine la mitropolie.
da, dar nu la 1688, cum scriai tu

#66
tihomir

tihomir

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,229
 • Înscris: 29.09.2006

Quote

da, dar nu la 1688, cum scriai tu

La 1701 e recunoscuta oficial desfiintarea mitropoliei, dar de facto e la 1688. La 1701 se legifereaza unirea cu roma prin  ceea ce iorga numea : "cel mai înjositor act public savarsit pana atunci de vreun vladica romanesc”.

Cu toata represiunea lui Bocow si trecerea abuziva in acte a multor localitati ca unite, la 1760, desi cifrele au fost modificate în avantajul unitilor, iar la nivel local s-au facut presiuni ca romanii sa se declare uniti, în întreaga Transilvanie sunt înregistrate 13.267 de familii de uniti și 127.712 familii de ortodocsi.

#67
ego_zenovius

ego_zenovius

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,399
 • Înscris: 24.11.2006

View Posttihomir, on Mar 5 2007, 22:13, said:

La 1701 e recunoscuta oficial desfiintarea mitropoliei, dar de facto e la 1688. La 1701 se legifereaza unirea cu roma prin  ceea ce iorga numea : "cel mai înjositor act public savarsit pana atunci de vreun vladica romanesc”.

Cu toata represiunea lui Bocow si trecerea abuziva in acte a multor localitati ca unite, la 1760, desi cifrele au fost modificate în avantajul unitilor, iar la nivel local s-au facut presiuni ca romanii sa se declare uniti, în întreaga Transilvanie sunt înregistrate 13.267 de familii de uniti și 127.712 familii de ortodocsi.
ideea era ca, de facto sau nu, la 1688 mitropolia ortodoxa nu avea cum sa fie desfiintata de greco-catolici. hai s-o lasam cum a picat.


View PostRákóczi II, on Mar 5 2007, 13:15, said:

Revenind la "tema".... care e tema topicului? :huh:

Transilvania, istoria comuna a romanilor si maghiarilor
---------
Asa scrie in titlu.... apoi vine textul cu Avram Iancu si ce este "revolutionar si contra-revolutionar"..... :huh:  Mde.... desigur ca anii 1848-1848 sunt din Istoria Comuna, insa un MIC episod. Ma intreb:
Cu ce scop s-a deschis acest thread.... :rolleyes:  ( ca unele efecte deja se vad...).
1848-49 e un episod, cum spui, din istoria noastra comuna. trebuia sa incep cu ceva, nu? poti sa continui tu cu un alt episod.

te intrebi "Cu ce scop s-a deschis acest thread....". ce alt scop crezi ca as fi putut sa am decat acela de a discuta si, in primul rand, de a asculta argumentele unor oameni inteligenti, informati si civilizati.

#68
Diogene

Diogene

  Isailă Brătfălean

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,722
 • Înscris: 15.09.2005

View Posttihomir, on Mar 5 2007, 22:13, said:

La 1701 e recunoscuta oficial desfiintarea mitropoliei, dar de facto e la 1688. La 1701 se legifereaza unirea cu roma prin  ceea ce iorga numea : "cel mai înjositor act public savarsit pana atunci de vreun vladica romanesc”.

Cu toata represiunea lui Bocow si trecerea abuziva in acte a multor localitati ca unite, la 1760, desi cifrele au fost modificate în avantajul unitilor, iar la nivel local s-au facut presiuni ca romanii sa se declare uniti, în întreaga Transilvanie sunt înregistrate 13.267 de familii de uniti și 127.712 familii de ortodocsi.
Caută pasajul în care Iorga îi numea "răufăcători" pe cei care îi învrăjbesc pe ortodocși cu greco-catolici așa cum faci tu, invocând represaliile unui general austriac asupra unora care făceau jocuri țariste. De fapt Iorga a evoluat și el, a aflat despre greco-catolici din surse directe, după 1918. Tu nu evoluezi deloc.

Nicolae Iorga afirma, în Parlament, în 1938: “A stârni asemenea disensiuni confesionale este pentru cei cu anteriu, ca și pentru cei îmbrăcați în civil, o operă de răufăcători”

http://www.gazetadec...ws.php?ID=14433

Edited by Diogene, 05 March 2007 - 22:32.


#69
k33

k33

  Senior Member

 • Grup: Validating
 • Posts: 2,638
 • Înscris: 03.11.2005

View PostDiogene, on Mar 5 2007, 22:24, said:

Caută pasajul în care Iorga îi numea "răufăcători" pe cei care îi învrăjbesc pe ortodocși cu greco-catolici așa cum faci tu, invocând represaliile unui general austriac asupra unora care făceau jocuri țariste. De fapt Iorga a evoluat și el, a aflat despre greco-catolici din surse directe, după 1918. Tu nu evoluezi deloc.
Dar tu cum ai evoluat ?

Românii sunt o turmă și ortodoxia e cel mai mare rău din istoria românilor ?

Nu asta ziceai acum câteva posturi ? Ori nu mai stii cât ai injurat pe români ?

Aici nu e vorba de ortodoxie sau catolicism. E vorba că esti un ticălos fără pereche.

Asta ti'o spune unul care e mai catolic decat tine.

#70
tihomir

tihomir

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,229
 • Înscris: 29.09.2006

Quote

invocând represaliile unui general austriac asupra unora care făceau jocuri țariste.

Mah tu esti dus cu pluta? Ce jocuri tariste faceau bietii oameni?

#71
ego_zenovius

ego_zenovius

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,399
 • Înscris: 24.11.2006
tihomir, nimeni nu neaga faptul ca trecerea la greco-catolicism s-a facut cu silnicie. intrebarea e, pana la urma, aceasta trecere a avut un efect benefic pentru natiunea romana din ardeal sau nu? ce au pierdut si ce au castigat romanii de pe urma unirii de la 1700? (zic "1700" pentru ca e un an rotund - stiu ca e o intreaga discutie aici) se poate pune in balanta? eu cred ca da. si balanta, dupa mina, inclina in favoarea uniatiei. nu poti sa negi, oricat de ortodox ai fi - si eu sunt ortodox - rolul benefic al acestei uniri. chiar si numai faptul ca s-a format o intelighentia romaneasca formata mai ales din clerici scoliti la viena si roma, dar nu numai, si inseamna foarte mult pentru natia romana din ardeal, care nu fusese formata, pana atunci decat din iobagi analfabeti - chiar si preotii ortodocsi romani aveau aceasta stare. exagerarile latiniste sunt, pana la urma scuzabile in conditiile in care limba romana era prinsa intr-un cleste maghiaro-slavon (ma refer la latura civila si la cea bisericeasca).
oricum, a pomeni mereu, atunci cand vine vorba despre greco-catolicism, de tunurile generalului bucow, mi se pare de rea credinta. nu poti sa le reprosezi greco-catolicilor, nici macar celor de atunci, darmite celor de azi, abuzurile armatei austriace.

#72
k33

k33

  Senior Member

 • Grup: Validating
 • Posts: 2,638
 • Înscris: 03.11.2005

View Postego_zenovius, on Mar 5 2007, 23:13, said:

oricum, a pomeni mereu, atunci cand vine vorba despre greco-catolicism, de tunurile generalului bucow, mi se pare de rea credinta. nu poti sa le reprosezi greco-catolicilor, nici macar celor de atunci, darmite celor de azi, abuzurile armatei austriace.
Zau ? Ce vorbesti tu aici ?

Secuii comemoreaza in fiecare an masacrul de la Siculeni si tu zici că românii n'au voie să deschida gura ?

ia citeste aici:

Aproximativ 200 de persoane au participat, la 7 ianuarie, in localitatea Siculeni, judetul Harghita, la comemorarea secuilor ucisi in urma cu 241 de ani de trupele austriece, cei 200 de secui fiind executati din ordinul imparatesei Maria Tereza pentru ca au refuzat sa se inroleze in armata imperiala.
Ceremonialul de comemorare s-a desfasurat in comuna Siculeni, unde in locul in care a avut loc macelul din 1764 a fost ridicat monumentul "Siculicidium�; in amintirea celor ucisi.

Reprezentantii autoritatilor locale si judetene, dar si simpli cetateni din zona, au depus coroane de flori la monument, iar primarul localitatii, Tamas Jozsef, a evocat momentele singeroase petrecute in urma cu aproape doua secole si jumatate.
Reprezentantul partidului FIDESZ din Ungaria, Szabo Tibor, a transmis celor prezenti mesajul fostului premier ungar Orban Viktor, prin care secuii sint indemnati sa-si pastreze identitatea nationala si sa ramina pe paminturile natale.

Manifestarile comemorative de la Siculeni au cuprins si o slujba religioasa, precum si un scurt program artistic sustinut de elevii scolii din localitate. Potrivit unor date istorice, cei 200 de secui au fost ucisi pentru ca au refuzat sa se inroleze in trupele imperiale austriece. In zorii zilei de 7 ianuarie 1764, 1.350 de soldati austrieci au inconjurat satul Siculeni si doua tunuri au deschis focul asupra localitatii adormite. Soldatii au intrat apoi in satul bombardat si i-au macelarit pe toti cei care le-au iesit in cale. Unele cifre oficiale estimeaza la 200 numarul mortilor, dar Michael Conrad von Heidendorf, procurorul militar trimis pentru investigarea evenimentelor, a estimat un numar mai mare, indicind cifra probabila de 400 de morti.

Edited by k33, 05 March 2007 - 23:19.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate