Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Intrebare productie invertor, imp...

Transfer GBP din cont .RO in UK

Logitech g502 lightspeed
 30 sau 90 de zile pentru inmatric...

Ecograf portabil pentru acasa

Recomandare powerbank usor <1...

Probleme parchet!
 O lectie pe Autostrada!

Xiaomi 12S Ultra

Anvelope si jante iarna Suzuki Sw...

PSD, PNL si UDMR ingroapa si PNRR.
 2 pages view

Seat Leon 2010 probleme Turbina

Se restarteaza incontinuu

Îmi poate explica cineva de ce VMw...
 

Instalatii ELECTRICE

- - - - -
  • Please log in to reply
339 replies to this topic

#289
maxtron_69

maxtron_69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,534
  • Înscris: 18.08.2010
Bua ziua,
Am 2 seturi de acumulatori aparent identici, dar unii au 3 contacte, ceilalti 2 contacte.

Cele cu 3 contacte functioneaza in incarcator rapid. Vreau sa schimb acumulatorii de la un set la altul.

1) Ce este cu acest al 3 lea contact?
2) Cum sint facute acele lipituri fara fludor?
3) ce este acea piesa pe care scrie JDD 50 si apoi o piramida deschisa? Nu este o simpla conexiune care o pot inlocui cu un fir lipit ca si celalalt?

[ http://i65.tinypic.com/34ir8yx.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i68.tinypic.com/2isuwqv.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i64.tinypic.com/mh4zp.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i66.tinypic.com/16hmako.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://i68.tinypic.com/168d6xg.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#290
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Cetatean European Nevaccinat*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 34,733
  • Înscris: 10.07.2013
Acesti acumulatori sunt sudati in puncte; nu sunt lipiti cu aliaj sau cositoriti!Posted Image

#291
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,700
  • Înscris: 27.10.2005
Salut.

Am discutat cu mai multi electricieni si sunt usor uimit de faptul ca la noi inca sunt situatii in care oamenii se cam contrazic pe niste subiecte. Unul ar fi traversarea grinzilor, de exemplu. Am discutat cu proiectant care mi-a zis ca se fac slituri in perete, inclusiv prin grinzi. Daca da de armatura, sa dea cu un pic de spray cu zinc pe ea si sanatate buna.

Altul, electrician, imi spune ca nu-i stres, el face gaura prin grinda si trece din hol in birou si asa mai departe, pe langa tavan, pe unde are nevoie. Altul imi spune ca face cum vreau eu.

Eu inteleg ca poate nu vine nimeni sa verifice efectiv executia, cum face un diriginte de santier, dar nu exista, pe langa un standard si un cod de bune practici, pe undeva, unde sa se spuna niste chestii de genul:
  • ideal e sa folosesti conductor plin de diametrul X in situatiile astea
  • in situatiile astealalte, folosesti litat de diametrul X
  • cand traversezi dintr-o incapere in alta, cobori de pe tavan pana la nivelul X, pui o doza, traversezi, urci inapoi pe tavan, etc.
  • ...
  • circuitele de prize/iluminat le pui la distanta minima Y de cabluri de date / alarma
  • prizele le pui cam la Z, intrerupatoarele la T

... si asa mai departe, un fel de checklist pe care sa-l iei cu tine cand discuti cu un electrician. Discutam ieri cu un prieten care construieste diverse si-mi spunea ca da, la o adica un electrician poate sa si innadeasca firele in doza si sa le stranga cu un patent, ca doar nu e mare lucru sa o faca. Atunci insa cand i-am spus ca daca bine am citit pe undeva (pe un alt topic parca) trebuie sa decapezi cablul, sa-l innadesti pe 10 x grosimea lui, adica 4 sau 2.5 cm si sa-l mai si cositoresti, mi-a spus ca din cate stie el (si construieste de azi-maine 10 ani), nimeni nu-ti face asa ceva.

Ce sa inteleg, de fapt? Ca nimeni nu-ti face sau ca nimeni nu-ti face la pretul la care lucreaza majoritatea? Mi se pare aiurea pentru ca e destul de rar cand un beneficiar stie exact care sunt conditiile minime care trebuie indeplinite pentru ca instalatia sa fie cat mai sigura si pe de alta parte daca exista atat de multa libertate in alegerea solutiilor (gaurim, nu gaurim, ocolim sau nu, copex sau tub), nici macar nu compari mere cu mere cand te gandesti la mai multe oferte. Singura chestie clara este ca in multe situatii pretul per obiect instalat este acelasi, desi operatiile facute si modul in care sunt facute pot sa difere mult.

Deci: daca te pricepi si nu te gandesti neaparat la un buget fix, cum faci ca sa fii atat in legalitate cat si in siguranta, respectiv cu contactele facute cum trebuie? Nu ma intereseaza neaparat ca ar fi bine sa mergi pe Legrand sau Gewiss sau Schneider, dar as vrea sa ma vad cu "Georgel" luni si sa-i spun: "Georgel, vreau sa facem asa si asa". Si sa vad ce-mi spune.

Multumesc.

Edited by xml, 30 January 2016 - 18:27.


#292
addyatg

addyatg

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 16
  • Înscris: 08.05.2013
Salut
Am nevoie de un BLOC DE MASURA SI PROTECTIE INTEGRAT MONOFAZAT 2BMPIM-CM4x ,mai precis de carcasa BMPT-ului.
In urma unor lucrari de modernizare s-a deteriorat carcasa bmpt-ului.
Contorul este de tip "pasant" , iar electricianul a zis ca poate el sa-l schimbe pentru ca nu este sigilat

#293
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

 xml, on 30 ianuarie 2016 - 18:26, said:

...., dar nu exista, pe langa un standard si un cod de bune practici, pe undeva, unde sa se spuna niste chestii de genul:
Eu stiu ca exista o singura regula:
- Ieftin, rapid si "bun" ...

- Materiale cit mai ieftine ca sa-i iau ochi beneficiarului cu pretul ce-l mai mic
- Trasee cit mai usoare ca sa nu muncesc prea mult.
(duse prin podea ca sa nu mai sparg pereti .... ca oricum se va turna sapa Posted Image )
- Lucrarea in sine sa dureze cit mai putin posibil ca profitul sa fie maxim.

-----
Eu unul sunt satul de electricieni care lega pamintarea la un loc cu nulul si ulterior iau foc centralele pe gaz.
Sunt satul de electricieni care la trifazic folosesc cablu cu 4 fire de aluminiu in loc sa foloseasca cablu cu 5 fire de cupru.

(
- la 4 fire au 3 de faza groase si una de pamintare subtire
- firul subtire de pamintare o sa ajunga legat pe post de nul
- Noi acum nu prea mai avem nimic trifazic (adica sa mearga pe 3 fire, pe alea groase)
- Centrala electrica sau cuptorul electric sunt de fapt monofazice. Doar ca sunt impartite fazele ca sa ai un echilibru intre ele.
- Asa ca totul depinde de nul, care trebuie sa fie mai gros decit fazele
- Ori electricieni baga faza groasa si nul subtire... Teapa.
)

------

Este simplu:
Te vezi luni cu "Georgel" si o sa-i transmiti ca tu vrei totul pe cupru litat si in doze vrei cositorire si morsete.
"Georgel" va trebui sa-si recalculeze munca si sa-ti transmita manopera actualizata conform doleantelor tale.
Cablurile oricum tu le platesti  si trebuie sa fi constient ca vor fi mai scumpe decit sistemul "clasic romanesc".

Edited by florin71_skoda, 30 January 2016 - 21:32.


#294
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,559
  • Înscris: 01.03.2013

 florin71_skoda, on 30 ianuarie 2016 - 21:28, said:

- Asa ca totul depinde de nul, care trebuie sa fie mai gros decit fazele
- Ori electricieni baga faza groasa si nul subtire... Teapa.
Pe nul circula doar curentul de dezechilibru, chiar daca ai consumatori monofazati legati pe faze diferite.

#295
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
@kolfleading, se da urmatoarea situatie:
La o "priza" duc o faza pe fir de 10mmp si un nul pe fir de 6mmp.
In cazul asta pot sa bag in priza respectiva un consumator monofazic de 9kW pentru ca am faza de 10mmp si nulul nu mai conteaza ?
Sau pot baga in priza maxim 6kW pentru ca nulul este de 6mmp si trebuie sa ma iau dupa firul cel mai subtire ?

Edited by florin71_skoda, 31 January 2016 - 10:06.


#296
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,559
  • Înscris: 01.03.2013
Aceasta situatie nu este permisa de normativ, este evident o aberatie. La o priza dedicata unui consumator monofazat, cele doua fire trebuie sa aiba aceeasi sectiune.

Dar situatia descrisa de tine in postarea #293 o intalnesti la cablul care asigura bransamentul casei. Firele de faze sunt mai groase decat firul de nul. Prin acest conductor de nul al bransamentului trece doar curentul de dezechilibru dintre faze.

De exemplu, daca ai un bransament trifazat, iar in casa ai cate un bec de 100W / 230V conectat intre fiecare faza si nul, atunci pe conductorul de nul al bransamentului curentul este 0.

Edited by kolfleading, 31 January 2016 - 10:16.


#297
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

 kolfleading, on 31 ianuarie 2016 - 10:14, said:

De exemplu, daca ai un bransament trifazat, iar in casa ai cate un bec de 100W / 230V conectat intre fiecare faza si nul, atunci pe conductorul de nul al bransamentului curentul este 0.

Acum am inteles Posted Image
Eu traiam cu impresia ca si firul ala de nul trebuie sa fie la fel de gros. :D

Edited by florin71_skoda, 31 January 2016 - 10:25.


#298
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,700
  • Înscris: 27.10.2005

 kolfleading, on 31 ianuarie 2016 - 10:14, said:

Aceasta situatie nu este permisa de normativ, este evident o aberatie. La o priza dedicata unui consumator monofazat, cele doua fire trebuie sa aiba aceeasi sectiune.
Iti doresc (nu glumesc) sa ai parte doar de echipe care dorm cu normativul sub perna. Din pacate la mine nu a fost cazul. Urmeaza la un moment dat izolatia exterioara. Sa vezi acolo discutii. O sa le sigilez rotopercutoarele in pozitia rotatie fara percutie. Ramane de vazut cat voi plati in plus. Crezi ca-i pasa cuiva, care nu-si face casa pentru el de normative? Am auzit de o situatie de diriginte de santier care a semnat tot fara sa vada nimic in realitate. Iar realitatea nu mai corespunde de mult cu proiectul, in ceea ce priveste armaturi, adancimi de fundatie, etc. "Merge si-asa, asculta-ma pe mine, fac asta de o suta de ani, look, ma, no hands ..." Asta-i biblia moderna. Adevarata si unica biblie ...

#299
BodCasa

BodCasa

    Tartaria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,728
  • Înscris: 15.04.2012

 florin71_skoda, on 31 ianuarie 2016 - 10:25, said:

Acum am inteles Posted Image
Eu traiam cu impresia ca si firul ala de nul trebuie sa fie la fel de gros. Posted Image


Am impresia ca inpamantarea "poate" sa fie mai subtire.....

#300
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,700
  • Înscris: 27.10.2005
Am ceva de castigat cu cabluri litate fata de cele pline? Din cate am citit, prin pereti, unde nimeni nu mai umbla la ele, se recomanda alea pline. Stiu ca e mai usor pentru Georgel cu cablul litat si totodata mai scump pentru mine, as vrea doar sa ma asigur ca intr-adevar, din punct de vedere al curentului maxim admis, respectiv al contactelor, e mai bine cu litat + morsete decat cu plin decapat, innadit si cositorit. Morsetele alea au durata de viata nelimitata? Fara numar?

Edited by xml, 01 February 2016 - 11:15.


#301
BodCasa

BodCasa

    Tartaria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,728
  • Înscris: 15.04.2012
Nu e mai usor cablul litat, din contra sechinuie mai mult!

Eu ti-as recomanda sa fie CU plin...Sunt cele mai recomandate!

#302
leomagic44

leomagic44

    Eu, cu electronii.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,784
  • Înscris: 06.02.2012

 BodCasa, on 31 ianuarie 2016 - 17:20, said:



Am impresia ca inpamantarea "poate" sa fie mai subtire.....
Gresit, conductorul de protectie trebuie sa fie de aceeiasi sectiune cu cel de faza si nul.

#303
csi1

csi1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,570
  • Înscris: 05.09.2007

 xml, on 01 februarie 2016 - 11:15, said:

Am ceva de castigat cu cabluri litate fata de cele pline?

la masiv  trebuie aparataj la care sa faci "ochi" conductorul in jurul surubului  altfel ai suprafata de contact redusa la conexiuni. eu am litat cositorit in doze si cu pini de terminatie crimpati la aparataj.

#304
rnini

rnini

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 24.04.2016
Buna ziua stimati domni,

Recent am achiziționat un aragaz Bosch care functioneaza la 380V. Intrebarea este daca l-as putea converti sa mearga la 220V.
Am atasat poze

Attached Files



#305
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 41,743
  • Înscris: 01.12.2001
Pui punti intre 1-2-3.

#306
wb626ek

wb626ek

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,392
  • Înscris: 05.11.2014
Urmezi schita cu denumirea de 1N.
Ai nevoie de inca 2 "papuci", sau cum se zice, exact elementul de legatura din partea dreapta din poza.
Faza vine in stanga la mijloc, denumirea 2-L1 in schita , nulul in dreapta la N, si Pe este impamantarea.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate