Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
A fost lansat Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?

Cum pot sa vad pe un proiector pr...
 Joc Drone

Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !
 

CCNP

- - - - -
  • Please log in to reply
40 replies to this topic

#19
justasking

justasking

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 21.07.2006
Salut blahblahblah!  :)

Pentru cei ce cred ca "ne-am vorbit", pot spune ca nu il cunosc pe blahblahblah si nici el pe mine (cred  :D  ) , insa nu acelasi lucru il pot spune despre cei ce au postat aici.

Oricum...de ce m-am obosit sa postez pe threadul asta? foarte simplu...am fost pus in situatia in care mi s-a dat access si mi s-a zis "descurca-te" ca doar esti certificat Cisco, ma rog nu la modul asta insa cam asta implica.Credeti ca m-am descurcat? Nu, evident ca nu pentru ca eram un CCNA de hartie.
Odata cu trecerea timpului, lucrurile s-au schimbat, eu stricam eu reparam  :D ...chiar si acum mai stric  :P (desi asta se intampla acum fffff rar) si chiar stateam si ma gandeam, cu ce m-au ajutat pe mine cursurile de CCNA facute? Cu nimic si chiar si examenul de CCNA mi s-a parut destul de greu datorita felului in care mi s-a predat materia.
Atata timp cat nu testezi tu cu mana ta si nu oricum...ci in functie de scenariile din lumea reala, si atata timp cat nu iti poti explica cu adevarat ceea ce se intampla acolo, ceea ce inveti iti intra pe o ureche si iti iese pe alta.
Evident exista si situatii pe care trebuie sa le simulezi(aka dynampis in cazul meu), pentru ca nu ai ce face insa nu pe asta ar trebui sa se bazeze totul ci pe experienta si foarte multa rabdare, iar daca totusi inveti ca sa dai un certificat (oricare ar fi el) trebuie sa te gandesti ca inveti pentru tine ca stii, nu ca sa iei un examen ( care oricum fara experienta, face cat doua cepe degerate :) )

Bafta si tie blah (desi nu cred ca tu mai ai nevoie...ci cei care au impresia ca un certificat, un curs face din ei niste experti)

Edited by justasking, 14 June 2007 - 19:26.


#20
worm

worm

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,806
  • Înscris: 21.06.2002

Quote

Odata cu trecerea timpului, lucrurile s-au schimbat, eu stricam eu reparam biggrin.gif ...chiar si acum mai stric tongue.gif (desi asta se intampla acum fffff rar) si chiar stateam si ma gandeam, cu ce m-au ajutat pe mine cursurile de CCNA facute? Cu nimic si chiar si examenul de CCNA mi s-a parut destul de greu datorita felului in care mi s-a predat materia.
exact. ideea e ca experienta face totul! daca se incearca sa se faca totul dupa teorie, sunt sanse mari sa iasa ok, dar totul e de "plastic" daca nu intelegi ce se intampla cu adevarat acolo si de ce a trebuit daca comanda aia...

#21
smeclem

smeclem

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 18.10.2003
Salut,

justasking, ai pornit un thread foarte interesant din punctul meu de vedere, insa cred ca nu privesti problema dun unghiul potrivit. Am sa expun aici punctul meu de vedere si sper sa mai vad reply-uri.

Situatia ideala, cea pe care o vrea justasking, este urmatoarea: instructorii care predau cursuri Cisco, si nu numai, sa fie de fapt o parte din oamenii cei mai buni din industrie, care au experienta sanatoasa si care, dupa ce au lucrat ani buni pe echipamente reale, sa se gandeasca la faptul ca e bine sa isi impartaseasca cunostintele si experienta cu cei tineri si dornici sa invete. Este o idee buna, insa exista o problema: daca omul respectiv, care a devenit instructor, a lucrat la o firma in domeniu si a fost foarte bun, avea si un venit destul de sanatos. In momentul in care a trecut pe partea de training, nu va putea sa aiba niste venituri mai mici. Din cauza asta vei fi nevoit tu, ca persoana care plateste cursurile, sa dai o gramada de bani pe ele.

Situatia reala, cea care este de fapt in prezentin piata, este urmatoarea: exista multe academii in tara, majoritatea fiind in Bucuresti, InfoA si Credis fiind doar 2 dintre ele. Preturile pentru un modul de CCNA este in jur de 300 ron, un pret mult mai mic decat gasesti la cursurile oferite de firmele specializate (atat din afara tarii, cat si de la noi). Asta inseamna ca un instructor nu este platit extrem de bine si, in orice caz, poate face mai multi bani daca se angajeaza la o companie tare din domeniu. Instructorii din majoritatea academiilor sunt fosti studenti ai acelor academii, care s-au remarcat ca fiind foarte buni, si care au dorit sa devina instructori. Majoritatea, dupa ce predau o anumita perioada, renunta la pozitia de instructor si isi cauta posturi in "da real world", ca sa zic asa. O parte din ei insa, raman in continuare in aceasta lume "academica".

Atat timp cat sumele platite pentru un astfel de curs nu sunt exorbitante, este normal sa nu ai luxul unui instructor care sa aiba o vasta experienta practica. Problema pe care o expui tu, justasking, in care instructorul s-a fofilat pentru ca nu stia raspunsul este, insa, penibila pentru el. Nimeni nu s-a nascut invatat si nimeni nu poate sti totul, insa poti admite faptul ca nu stii un anumit lucru. Daca ar fi spus: "Scuze, eu stiu ca ....., insa se pare ca gresesc. La urmatoarea sedinta voi veni cu raspunsul clar de ce este asa." cred ca ai fi fost mai multumit.

Cat despre experienta versus certificari, am observat foarte multi oameni care au experienta de ani in networking si sunt foarte priceputi, insa in momentul in care se lovesc de o situatie absolut noua pentru ei sunt depasiti. De ce? Pentru ca nu au cunostintele teoretice pe care sa le poata folosi in incercarea de a rezolva problema. Cand un om trece de la practica la predat se poate sa pierzi un inginer bun si sa castigi un instructor pros doar din cauza ca omul nu stie sa transfere informatiile pe care le detine. Sunt cazuri o gramada.

Si nu uita un lucru justasking. Networkingul este un domeniu extraordinar de vast si nu poti sti absolut totul despre fiecare subdomeniu in parte. Nu stiu cati din cei care citesc acest thread stiu sa faca diferenta intre Martini si Kompella, insa nu asta e ideea. Un instructor de ccna trebuie sa stie fix asta: ccna. Faptul ca tu ai fost implicat in intamplarea de care povestesti si apoi, fara sa confrunti instructorul, ai decis ca este slab pregatit, mi se pare cam pripit. Daca nu ai fost multumit, puteai sa schimbi instructorul. Nu cred ca este fair din partea ta sa pui in aceeasi oala toti instructorii doar din cauza unei singure intamplari nefericite. Sunt de caord cu tine ca exista si instrctori slab pregatiti. Si sunt destul de multi. Insa nu sunt toti asa, si trebuie sa ii gasesti pe aceia de la care poti sa inveti cat mai multe.

Spui ca atunci cand te-ai angajat ai fost pus sa faci anumite lucruri si ai si stricat multe. Da-mi voie sa te intreb: ce anume a trebuit sa faci si ai stricat? Daca ai fi avut numai cunostinte de ccna, ai fi reusit sa eviti problema?

#22
justasking

justasking

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 21.07.2006
Un om care intelege cu adevarat ce se intampla intr-o retea este si capabil sa explice si sa accentueze punctele importante; exista si oameni care pur si simplu nu pot explica, de acord, insa in acest caz nu te apuci sa mai predai.
Exista o mare diferenta intre documentatie (pe care o gasesti oriunde...daca stii sa cauti...) si procesul de a invata pe cineva ceva.Un instructor ar trebui sa te invete(iar ca sa fie capabil sa faca asta trebuie sa intelega el foarte bine si sa aiba experienta reala) nu sa iti prezinte o documentatie ( pentru ca documentatia o pot citi si eu bine-mersi acasa)

Ce nu am fost in stare sa fac? Hai sa pornim de la un lucru pe cat de simplu atat de complex: ACLs care pot fi folosite incepand de la routare(da ai citit bine :) )terminand cu IDS.
Mie la "cursuri" mi s-a prezentat o sintaxa cateva exemple sumare si atat.(asta puteam sa o fac si eu acasa fara sa mai vin la nici un curs).

Legat de pretul unui modul si salariul unui instructor...hai sa fim seriosi, nu eu consumatorul stabilesc aceste lucruri deci nu ma intereseaza.

Sincer deja am obosit sa postez pe threadul asta si nimeni nu are cum sa imi demonstreze contrariul pentru ca eu traiesc asta in fiecare zi (teorie vs practica)

Edited by justasking, 21 June 2007 - 11:56.


#23
smeclem

smeclem

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 18.10.2003
justasking, nu incercam sa iti schimb parerea :). Si nu cred ca e o pierdere de timp thread-ul asta, ba dimpotriva. Daca nu vrei sa continui discutia, de ce ai mai creeat thread-ul?

In legatura cu problema ta legata de ACL-uri: in ccna te invata cum sa le pui si cateva comenzi generale, sunt de acord. Asta e si ideea. Nu te invata chiar si ultimul detaliu, asta ar trebui sa incerci tu sa faci. Cred ca ccna este doar inceputul de drum. Este foarte important cat de mult muncesti tu singur acasa si cate detalii suplimentare cauti. Ma intreb cum ar fi trebuit instructorul de ccna sa te invete cum sa folosesti ACL-uri pt IDS. Da, ar fi putut sa iti spuna ca se pot folosi la debug, insa cam atat.

Este posibil sa fi avut asteptari prea mari de la instructorul respectiv :)

Oricum, eu sunt de parere ca pentru a reusi in practica trebuie sa ai mai intai baza teoretica. Adica sa iti dai certificarile. Dupa ce ai hartia la mana, exista 2 drumuri: poti sa aplici practic ceea ce ai invatat sau poti sa incerci sa devii instructor. Faptul ca unii au devenit instructori in pofida faptului ca nu sunt bine pregatiti este o problema.

Nu sunt de acord cu over-certificarea. Cunosc oameni care au ajuns ccie intr-un an si au o gramada de certificari, insa, pentru ca nu folosesc practic informatiile respective, au uitat o gramada. Ca sa iti iei o certificare trebuie sa ai un scop bine definit - vrei sa faci security, bagi CCSP, vrei ISP, bagi CCIP, etc. Nu sunt de acord cu "colectionarea" de certificari. Mi se pare insa util sa ai prima data un CCIP si abia apoi sa iti generezi practica intr-un ISP.

#24
justasking

justasking

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 21.07.2006
Nu...legat de IDS eu am dat doar un exemplu la ce se poate folosi un ACL ( chiar daca exista chestii specializate pt asa ceva) si nu evident ca nu ma asteptam sa ma invete asa ceva in CCNA. Ce am vrut sa demonstrez este ca un subiect care la prima vedere pare simplu (ACL) poate fi defapt chiar foarte complicat si ma asteptam sa se insiste pe asa ceva, intrucat ACLs pot fi folosite in foarte multe feluri.
Ar fi trebuit sa mi se explice folosirea ACL-urilor intr-un context anume, cu exemple sa vad si eu cum pot "diseca" traficul pe interfete punand "log" la sfarsitul fiecare linii etc pot sa dau o gramada de exemple practice in care as folosi ACLs cu sintaxa la nivel de CCNA si care imi sunt folositoare in jobul meu curent.

Legat de CCIP si altele iarasi vorbesti despre lucruri teoretice care nu au nici o legatura cu viata reala. Ai impresia ca pe undeva in lumea asta conteaza ca esti tu CCNP sau CCIP?In jobul de zi cu zi te vei confrunta cu multe alte lucruri care depasesc cu mult nivelul de CCNP, adica chestii legate de CCSP, voice ( imi scapa denumirea acum) si atunci ce vei face? Ai vei spune sefului tau: Stiti eu sunt CCNP si in CCNP nu se studiaza asta  :lol: ...mai am nevoie de 1 an sa devin CCSP sau whatever; sau : sefu' hai sa dam 20 000 de euroi pe netflow tools pentru windows, ca pe mine in CCNP nu m-a invatat nimeni linux/unix   :D

Chiar daca unele sunt exagerari voite cam asa sa treaba...tu esti expertul si tu trebuie sa gasesti solutii

edit: sunt perfect de acord ca teoria are un rol important precum si certificarea (pt ca in felul asta te testezi si te pui cu burta pe carte) si sunt impotriva invatatului din mers ( pentru ca atunci nu prea stii cu adevarat ce faci) insa si teoria asta trebuie fundamentata pe practica.

Edited by justasking, 21 June 2007 - 13:23.


#25
smeclem

smeclem

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 18.10.2003

View Postjustasking, on Jun 21 2007, 14:00, said:

Legat de CCIP si altele iarasi vorbesti despre lucruri teoretice care nu au nici o legatura cu viata reala. Ai impresia ca pe undeva in lumea asta conteaza ca esti tu CCNP sau CCIP?In jobul de zi cu zi te vei confrunta cu multe alte lucruri care depasesc cu mult nivelul de CCNP, adica chestii legate de CCSP, voice ( imi scapa denumirea acum) si atunci ce vei face? Ai vei spune sefului tau: Stiti eu sunt CCNP si in CCNP nu se studiaza asta  :lol: ...mai am nevoie de 1 an sa devin CCSP sau whatever; sau : sefu' hai sa dam 20 000 de euroi pe netflow tools pentru windows, ca pe mine in CCNP nu m-a invatat nimeni linux/unix   :D

Nu ma intelege gresit, nu cred ca trebuie sa te rezumi la ceea ce inveti pentru certificari. Insa sunt anumite detalii pe care le poti afla cand inveti pentru o certificare si care sa iti foloseasca fix intr-un moment din asta de care zici tu.

Da, sunt de acord ca in viata de zi cu zi te vei lovi de probleme din afara ariei tale de cunostinte. Dar faptul ca ai invatat pentru certificarea aia ti-a bagat incap unde, cum si ce sa cauti. Insa cand te duci un interviu si ai certificarea la mana se schimba treaba, si spun asta din proprie experienta. Daca angajatorul are de ales intr 2 oameni la fel de bine pregatiti, insa doar unul are certificari, pe care crezi ca il va prefera?

Si inca ceva: nu stiu unde lucrezi, insa treaba in ISP-urile din RO merge cu totul altfel fata de cum merge prin alte parti, sau cel putin asa mi se pare mie. Nu prea inteleg cum de unele ISP-uri dein ro inca mai folosesc linuxuri pentru stuff (nu ma refer la statii de lucru). Normal ca te lovesti de probleme ciudate :) Am dreptate?

#26
justasking

justasking

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 21.07.2006

View Postsmeclem, on Jun 21 2007, 14:27, said:

Si inca ceva: nu stiu unde lucrezi, insa treaba in ISP-urile din RO merge cu totul altfel fata de cum merge prin alte parti, sau cel putin asa mi se pare mie. Nu prea inteleg cum de unele ISP-uri dein ro inca mai folosesc linuxuri pentru stuff (nu ma refer la statii de lucru). Normal ca te lovesti de probleme ciudate :) Am dreptate?

Asa este. Insa ceea ce mi se pare mie foarte dubios e treaba cu peering-urile , cica open-policy dar nu prea e asa de open :)
Legat de linux/unix chiar nu am nimic cu cei ce il folosesc pentru asa ceva ba din contra, insa nu poti pune un all-purpose pc pe post de router pentru ca ai nevoie de niste acceleratoare hardware ( ma refer la un router care chiar este in production) .
Spre exemplu cunosc o persoana(nu din Romania) care administreaza o retea de peste 300 de clienti business, fiecare cu locatii in toata lumea , compania fiind prezenta in toate marile inter-exchange-uri si cu POP-uri in multe orase importante din Europa.Reteaua e bazata pe cisco si juniper. Ma rog au departamente de NOC , tech support si altele insa doar el administreaza cu adevarat reteaua aia  :o stii cum poate? pentru ca nu trebuie sa dea restart la switchuri/routere nu trebuie sa faca troubleshooting la toate ciudateniile aparute cand echipam incep sa dea rateuri etc
Hai ca deja o dam in offtopic rau  :D si ca tot nu pot sa ma abtin, nici nu vrei sa stii ce improvizatii se fac in anumite retele,ce am vazut eu prin niste datacenter-uri, mai ales cu ce echip a asigurat netul un anume ISP la...(hai sa nu dau nume ca nu e frumos :) )

Edited by justasking, 21 June 2007 - 13:57.


#27
mihai.dobos

mihai.dobos

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 29.06.2007

View Postjustasking, on Feb 15 2007, 23:44, said:

ok. deci nici nu stiu de unde sa incep...de cateva zile caut o firma unde sa incep si eu cursurile CCNP. Am facut 2 module de CCNA la infoacademy dupa care m-am lasat pentru ca era o pierdere de bani si de timp.Oamenii erau de treaba, vroiau sa te ajute dar la capitolul cunostinte hands-on erau varza. Dupa parerea mea te duci la un astfel de curs nu sa il auzi pe ala ca iti spune fraze invatate mecanic din curiculum sau mai stiu eu de unde...ci sa iti impartaseasca intr-un fel din experienta lui dobandita prin real-world experience, sa te ajute sa iti explici anumite concepte; Un coleg il roaga pe instructor (care cica era CCNP) sa ai explice o intrebare din testele de la sf de modul; Instructorii au un altfel de meniu la teste la modul ca pot vedea raspunsul la fiecare intrebare...si guess what? a raspuns gresit...colegu meu a ramas cu gura cascata la fel si eu...am zis ok...poate omu's-a grabit...si insistam pe intrebare sa ne explice...instructorul vizibil incurcat a dat raspunsuri evazive a gasit o scuza si a plecat; din acel moment amindoi am renuntat la cursuri pt ca nu mai avea rost...era clar ca acel om invatase mecanic CCNA si habar nu avea de esenta lucrurilor; am invatat singur si avand si un mic laborator la locul de munca (lucrez la un ISP) am luat CCNA.
Problema pe care mi-o pun, cum pot oamenii astia sa predea CCNP? din moment ce si la CCNA uneori sunt in afara subiectului?
Bun...sunt varza astia de la infoacademy...ma uit la credis, la cv-urile instructorilor pt CCNP...vad o caruta de certificari de la Microsoft, programare, linux/unix, CCNA si CCNP, ba mai mult omu era examinator ECDL ( imi vine sa VOMIT)...cum poate un om sa invete si sa stie atat( avea maxim 30 de ani)??? NU SE POATE!Ce treaba are Microsoft cu Cisco???
...concluzia cred ca o trageti si singuri!
Efectiv oamenii astia isi bat joc de noi , de banii si de timpul nostru! CCNP nu se poate invata din carti si pe simulatoare , daca la CCNA te mai poti juca cu simulatoare aici NU!
De ce? Un singur exemplu si e de ajuns; reteaua unui ISP'ist: BGP+multiple area OSPF+QOS!...sa nu mai zic de tehnologiile WAN pun pariu ca acei instructori nu au vazut in viata lor un frame-relay,un ATM poate nici macar un ISDN...da stiu... acum poate o sa ziceti ca exista o certificare separata pt admini de la ISPsti, insa sa va uitati pe noul curiculum CCNP scos acum si o sa aveti surprize :)

Ca idee uitati-va pe cv-urile instructorilor de la credis! oamenii aia sunt doar instructori si studenti la nu stiu ce facultate de kkt gen ase sau particulara, nu au lucrat niciodata in domeniul IT sau cei care au lucrat au facut cu totul altceva de la instructor ECDL la programator si au TUPEUL si NESIMTIREA sa imi predea mie CCNP!

In fine nu stiu cat de coerent am fost sau daca ati inteles ceva...problema mea, ca sa revin la ideea initiala, exista firme prin bucuresti cu instructori de CCNP cu hands-on experience? ca de CCNA si CCNP de hartie sunt satul!!!


Salutari

Ar trebui sa stii ca treburile nu stau chiar asa. La Credis cel putin, pentru orice curs instructorii invata, petrec zeci si sute de ore in laborator cu echipamentele si dau probe practice pentru a se certifica. Iar experienta practica in industrie exista, mai mult decat la un administrator de tip ISP.

#28
justasking

justasking

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 21.07.2006

View Postmihai.dobos, on Jun 29 2007, 03:58, said:

Salutari

Ar trebui sa stii ca treburile nu stau chiar asa. La Credis cel putin, pentru orice curs instructorii invata, petrec zeci si sute de ore in laborator cu echipamentele si dau probe practice pentru a se certifica. Iar experienta practica in industrie exista, mai mult decat la un administrator de tip ISP.

:D As vrea totusi sa imi demonstrezi asta...ca stii tu... de vorbe in vant e in stare oricine.

#29
blahblahblah

blahblahblah

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 12.06.2007
Salutare!
Eu am fost la Credis pt CCNA. Intr-adevar acum ceva vreme.
Cum poti sa spui ca instructorii sunt certificati?
Erau acolo instructori cu doua semestre CCNA ce imi predau mie atunci. Unii erau studenti in ani mai mici ca mine.
Ce certificare?
Poate acum lucrurile stau altfel.
Daca vroiam sa fac un Case Study eram privit ca un extraterestru.
Mi se si spunea ca acele Case Study-uri sunt niste aberatii de vreme ce parcurgi laboratoarele, deci fiind inutile.
Nimic mai fals, acele Case Study-uri imi dau posibilitatea sa pun lucrurile cap la cap si sa fac si eu ceva cu mana mea punandu-mi mintea la contributie. Practic, daca resusesc sa duc la capat un Case Study singur inseamna ca mi-a intrat ceva in cap.
Am fost student la UPB. Aveam un curs al carui laborator era predat de un instructor CCNA.
Intregul laborator semana cu un CCNA comprimat si de foarte proasta calitate.
Unii dintre colegii mei facusera CCNA cu acest tip.
Imi amintesc o discutie aprinsa intre instructor si "studentii" sai referitor la lucruri mai avansate(Manchester Code in detaliu...), chestii care nu erau in CCNA si cum instructorul isi expunea meritul de a-i fi invatat aceste lucruri.Apoi a urmat o discutie banala despre STP si am ramas "surprins" cum acele "genii" nu reuseau sa priceapa lucruri marunte. Totul evolueaza/regreseaza, asa si discutia, aflu ca STP era prost si inutil dar acesti oamneni nici macar nu intelesesera ce face exact STP si ce s-ar intampla fara el. Intr-un final discutia a ramas in ceata, ceata aalimentata si de "geniile" fumegand dupa efortul depus.
In ace perioada as fi recomandat oricui ma intreba(am si facut asa) sa se inscrie la Credis.
Am fost la UPB, si am gasit acolo oameni "importanti" care vorbeau cu mine de sus, explicandu-mi proceduri greoaie de inscriere, laboratoare anemice, orare complicate...
Ducandu-ma la Credis am dat peste o persoana amabila si m-am inscris pe loc.
Ce mi-a placut cel mai mult a fost ca nu ma batea nimeni la cap cu nu stiu ce orare complicate si ca puteam sa ma joc in voie cu router-ele alea amarate.
O sa merg pana la capat si:
Tin minte cum copia lumea la examene.
Ouch!
Un lucru bun la Credis era ca puteam sa ma joc cat vroiam cu "echipamentul" din dotare.
Trei router-e amarate si pline de big-uri. Chiar si asa pentru mine conta acest lucru. Si ca erau amabili cu mine si ca puteam discuta cu ei in voie. Asa ca studiul propriu-zis l-am facut singur. Nu m-a deranjat acest lucru, din contra.
Daca ar fi avut ceva mai mulet echipamente ar fi fost mai bine.
Nu vreau sa fiu rau si nici nepoliticos dar:
Ca instructor fara experienta in lumea reala(doar daca intr-adevar ai la dispozitie o retea complexa pentru a testa si simula diferite situatii direct corelate cu niste cazuri reale) esti un "fraier" cu toata teoria ta.
De ce ?
Simplu:
Pentru ca atunci cand tu predai un laborator sau un capitol esti intr-un mediu controlat, exersat.
Practic intr-o situatie ideala.
E usor sa fi deasupra "elevilor".
Cam asa stau lucrurile in multe cursuri pentru ca se doreste intelegerea cat mai usor a lucrurilor si de aceea de multe ori sunt date ca exemplu situatii ideale si facile. Iar instructorul dupa ce face cateva astfel de laboratoare poate "directiona" usor lucrurile, stiind cam la ce "intrebari", daca sunt, sa se astepte.
Ceea ce diferentiaza un "elev" bun de unul slab este timpul pe care acesta il petrece off-class , studiind, facand practica. Daca doar citesti teoria nu poti intelege si nici retine pana nu faci intr-adevar o conexiune cu ceva practic.
Relatia sa cu instructorul este critica, acesta din urma doar servind ca model pentru student, ii poate deschide acestuia apetitul pentru studiu si cunoastere.
Avantajul tau de a fi la "curent" fata de cei care au experienta si "au uitat" este faptul cu tu repeti zi de zi acele lucruri, lucru care nu inseamna automat ca le si intelegi.
Nu te lega de dinozaurii din trecut care pozeaza in "senior" ****.
Spre exemplu in CCNA partea cu TCP. Daca nu instalezi un program ca Wireshark sa vezi si tu ca ce scrie acolo se intampla pe viu nu faci altceva decat sa memorezi.

Quote

Mi se pare insa util sa ai prima data un CCIP si abia apoi sa iti generezi practica intr-un ISP.
Total gresit. Mentalitate de roman care alege calea de a se face frate cu dracu' pentru a trece puntea.
Poti sa iti construiesti o imagine in multe feluri. Depinde cine se uita la ea.
Un "instructor" din afara(CCIE):
http://searchwarp.com/swa4499.htm
http://www.ideamarke...mp;from=PROFILE
http://searchwarp.com/swa21483.htm
http://searchwarp.com/swa22997.htm
http://www.thebryant...ngAheadCCIE.htm
http://www.thebryant...o... A CCNA.htm
Spre exemplu CCIE-ul era la inceputuri un examen fara curs. Aici doar experienta ta conta pentru a obtine aceasta recunoastere. Acum poti sa trisezi si sa participi la un bootcamp.
Referitor la acele ACLs, vreau sa vad acesti instructori care au postat aici cum se duc pe site la NSA si posteaza ce scrie acolo(sunt lucruri vechi si banale in ziua de azi). Spre exemplu la un router, security config guide. Nu are nici un sens sa accepti packet-e pe o interfata cu o adresa de IP ca sursa care nu ar trebui sa vina pe acolo(spoofing).
Argumentul vostru referitor la bani este corect dar ar trebui specificat in clar atunci cand un student se inscrie al academia voastra.
Teoretic cand obtii CCNA-ul/CCNP-ul/.... ar trebui sa stii sa faci fara problem ce scrie acolo fara nici un "studiu"  aditional in lumea reala.
Repet: certificarea trebuie sa certifice experienta si cunostintele pe care le ai.
Acesta este rolul oricarei diplome bune, sa ateste ca tu ai dobandit cunostintele pe care cursul le ofera.
Nu vad cum o certificare poate sa ateste ceva ce tu nu stii?
Ce sens are ca o companie sa plateasca bani grei ca tu sa faci CCNP ca pe urma tu sa vii sa inveti pe reteau lor?
Pai nu puteai sa faci asa de la inceput?
Plateau 100-200$(vezi pe Amazon) si-ti cumparau niste carti. Chiar si mai putin, ori iti faci abonament la o bibilioteca buna si poate le au acolo pe trei lei.
E inimaginabil ce minte au unii!!!
Pai compania respectiva are nevoie de cineva care sa stie sa faca acele lucruri nu sa invete pe cineva ceva.
Este rolul academiei sa-l invete pe individ acel lucru pe banii firmei.
Nu ma pot gandi decat la faptul ca cei ce fac asa ceva(obtin certificarea fara a avea cunostinte) de fapt nu obtin un post printr-un examen corect, iar bucata de hartie serveste ca acoperire cum este cazul de fata.
Nu poti obtine o certificare reala decat trisand(memorare, testking...) sau furand(copiind). Foarte simplu.
Toate se reduc la lucruri simple.
Cea mai buna academie din lume: School of Hard Knocks.
Cea care intai da examenul si apoi preda cursul.
Eu sunt un "self-educated" om.
Nu spun ca nu am citit carti de CCNA, MCSE, CCSP, CISSP... pentru ca am facut-o(nu in detaliu pe toate, doar ce m-a interesat) si sunt foarte bune dar in ultima vreme pentru "teorie" citesc RFC-uri. Tin minte ca la CCNA am citit o carte care costa vre30-40$ si era mult peste Curriculum-ul de la CCNA.
Faptul ca citesc un RFC nu prea inseamna nimic daca nu si aplic si vad in realitate "acest lucru".
Sunt unele RFC-uri pe care le-am citit litera cu litera de multe ori. De fiecare data insa cand fac ceva nou in practica si ma intorc sa citesc acolo descoper lucruri noi.
Un instructor bun nu trebuie sa stie doar CCNA. Un instructor adevarat are experienta in consultanta si a contribuit enorm in "comunitatea" sa. De asemenea a publicat si carti.
Cineva de aici facea comparatii cu academii din afara. Nu sunt toate roz dar daca ai cap si stii sa iti cheltui banii vei gasi instructori adevarati si iti vei justifica fiecare banut cheltuit.
Intr-devar pentru a fi instructor nu trebuie sa sti doar multe lucruri. Trebuie sa ai si talentul de a explica aceste lucruri pe intelesul oamenilor si sa fi un bun orator, sa stii sa iti adaptezi limbajul in functie de nivelul oamenilor din fata ta.
Apropo de NSA si e teorie , sunt curios daca vreunul din acesti instructori cu "greutate" imi poate explica si mie(stiu ca sunt off-topic):
-diferenta dintre ISAKMP/IKE si Photuris.
-daca in teorie este recomandat sa folosim azi RSA keys pe 1024 de biti(daca nu atunci ce) si daca aceasta cheie este echivalenta cu DH pe 1024 biti.
-de ce DSS keys sunt mai mici decat DH keys
-de ce ne referim la RSA si separat la "grupul" DH/DSS
-pana la ce nivel putem merge cu 3DES si unde folosim AES
-ce "treaba" are AES cu Mars, RC6, Rijndael, Serpent & Twofish
-cu IKE avem doua niveluri de PFS. Unde si pentru ce se folosesc acestea?
-teorie de pe site-ul Microsoft:

Quote

IPSec provides per-packet data origin authentication (proof that the data was sent by the authorized user), data integrity (proof that the data was not modified in transit), replay protection (prevention from resending a stream of captured packets), and data confidentiality (prevention from interpreting captured packets without the encryption key). By contrast, PPTP provides only per-packet data confidentiality. In addition, PPTP doesn’t provide the non-repudiation feature.
Super misto. Dar ce inseamna in realitate(daca stii teorie ar trebui sa fi capabil sa le explici la nivel de bit) toate aceste lucruri si cat de corecta este afirmatia referitoare la non-repudiation, mai exact unde apare acest non-repudiation?
Eu pot si cu ochii inchisi si nu am o certificare anume pentru asta!
Cam asa au fost toate comentariile celor care au incercat sa "demonstreze" ceva aici: obositoare si off-topic.
Subliniez: nu incerc sa fac pe desteptul si nici sa demonstrez ceva.
Referitor la experienta practica din industrie si la cerintele pentru CCNA instructor(google search):
itboard: portalul specialistilor din Romania:
DNS:
http://itboard.ro/fo...post/13993.aspx

Quote

poate fi promovat ca domain controller daca dorim  , desi nu este obligatoriu
Ouch!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nu nu nu nu nu nu nu nu nu nu nu si niciodata niciodata niciodata niciodata....
Acest server de DNS descris acolo este doar DNS Advertiser si atata tot. Nimic altceva.
alta:
http://itboard.ro/fo...hread/2949.aspx

Quote

Nu ca nu ne-ar fi dus capul, dar, avand bani, am apelat si la parerea unui consultant de la Microsoft. Recomandarea a fost sa lasam pentru exterior un set de DNS-uri (statice) cu domeniul public domeniu.ro, iar in interior sa folosim AD cu DNS integrat si sa denumim domeniul cu un prefix, de ex. ad.domeniu.ro (root + cate child-uri vrem).
Trebuie sa recunosc ca suntem caposi si nu l-am ascultat, am introdus si in intranet tot domeniu.ro.
1. Lasa denumirile in exterior asa cum sunt acum, pentru ca impactul unor modificari ar putea fi mare. Instaleaza si configureaza pentru exterior DNS static.
2. Foloseste in interior orice iti doresti ca nume de domeniu, dar sterge root hint-urile din dns si foloseste forwarding catre dns-ul extern pentru rezolvarea altor domenii.
"sterge root hint-urile din dns si foloseste forwarding catre dns-ul extern pentru rezolvarea altor domenii"
why??
pai si cu forwarding nu se duce in exterior?
Discutia era despre split DNS daca cineva se intreaba. Nu e un lucru rau sa nu stii anumite lucruri, dar cu un simplu search pe google afli multe. Nici nu tre' sa suni la Microsoft Romania, sa dai bani.  
unde mai pui ca nu trebuie sa folosesti alt prefix, sufix...(mai si dai bani pentru asta). din contra.
trebuie sa intelegi doar cum "functioneaza" DNS-ul. Era chiar simplu. Insa daca nu vezi acest lucru in realitate si cu Wireshark in fata no poti intelege de ce asa da si asa nu.
examplu de CCNA Case Study romanesc(o fi vechi dar nimeni nu mentioneaza nimic, sau n-am vazut eu):
http://www.point.ro

Quote

By utilizing Access Control Lists (ACLs) on the routers, all traffic from the curriculum LANs will be prohibited on the administration LAN. Exceptions to this ACL can be made on an individual basis. Applications such as E-Mail and Directory services will be allowed to pass freely since they pose no risk.
Ouch!
Design-ul(topologia) acelei retele(gata preparat in Case Study) are o logica dar adevarul este ca la nivel de CCNA nu prea ai cum sa o intelegi.
Aici intervine instructorul(CCNA+) care intelege acest design si incearca sa indrume studentul in directia corecta spunandu-i asa nu si asa da. Instructorul trebuie sa aiba si cunostinte avansate de DNS, firewalls, OSs... fara de care nu poti face nimic. In CCNA se vorbeste foarte putin de DNS.
Fara a intelege ca DNS-ul nu inseamna simpla resolvare de nume intr-o adresa nu poti administra nimic. Ce sa mai vorbim de a face design.
De asemenea instructorul de CCNA ar trebui sa-l informeze pe student de VLANs "security".
Ceea ce vreau sa mentionez: ca aceste post-uri de pe diferite forum-uri(site-uri) nu inseamna ca putem spunem despre un om ca acestea repezinta cunostintele lui.
Pur si simplu a avut amabilitatea de a folosi o parte din timpul lui liber si a incercat sa ajute. Bun, rau, asta e.
Daca insa acest user considera ca_comentariile lui reprezinta si cunostintele lui asta e altceva. Nu-i cunosc pe cei in cauza. Eu doar am dat copy si paste.
Totusi daca era un site de specialisti cineva ar fi putut explica in clar ce si cum. Evident daca avea amabilitatea si timpul necesar.
Un forum nu ofera nici o garantie doar daca specifica in mod clar acest lucru.
Nu putem trage concluzii pripite. Am vrut doar sa exemplific niste intrebari cu care un instructor chiar si de CCNA s-ar putea intalni.
Vine un student si:
Ce fac dom'le cu DNS-ul asta, unde pun server-ul de DNS?
Fac un Vlan separat? Sau ce?
Am gasit un topic referitor la ACL si firewalls. Zice acolo ca ACL sunt proaste si vorbesc de stateful & stateless filtering, application proxy firewall...
Nu mai inteleg nimic.
Ce-i chestia cu Vlan hopping. Tre' sa fiu atent la ceva anume cand configurez Vlan-uri sau ce?
Evident daca instructorul nu este platit sa raspunda la aceste intrebari poate spune ca nu fac obiectul CCNA si asta e.
Dar o imagine de profesionisti adevarati nu se construieste asa.
Deci revenind la intrebarea lui Justaking care mie mi se pare evidenta si simpla:
Este vreo academie pe aici care isi asuma in baza unui contract semnat sa ofere ceea ce cere Justasking?
In caz contrar putand fi trasa la raspundere in instanta si eventual plati despagubiri pentru ca a incalcat contractul semnat.
Cu alte cuvinte sa obtii ceea ce platesti?
Nimeni nu are nevoie de vorbe in vant. In momentul cand platesti un lucru ti se justifica_costul acestuia si ti se ofera o garantie.
trebuie sa umpli randuri intregi pentru a raspunde la ceva atat de simplu?

Edited by blahblahblah, 10 July 2007 - 14:32.


#30
justasking

justasking

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 21.07.2006
Iti bati gura degeaba...stii tu vorba aia "cainii latra ursul merge" .Ai doare pe ei undeva ca ai facem noi incompetenti, atata timp cat exista destui fraieri carora sa le recite poezii din curriculum.
Tara asta e plina numai de vanzatori si de bagatori in seama.Nu se mai produce nimic si totul se bazeaza pe cum sa scot un ban rapid fara sa trebuiasca sa imi bat capul prea mult , pe aroganta si nesimtire cat cuprinde. :(

#31
blahblahblah

blahblahblah

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 12.06.2007
Salut Justasking,
Asta-i problema in Romania. Ca nimeni nu zice nimic. Toti stau si inghit.
Orice stanca, oricat de tare ar fi daca dai in ea tot se sparge.
Si parca astia ar fi vreo stanca....
Chirpica.
Mie imi place Declaratie de Independenta a USA asa ca o sa pun aici o pate din ea:

Quote

When, in the course of human events, it becomes necessary for a people to advance from that subordination in which they have hitherto remained, and to assume among the powers of the earth, the equal and independent station to which the laws of nature and of nature's god entitle them, a decent respect to the opinions of mankind requires that they should declare the causes which impel them to the change

We hold these truths to be [sacred and undeniable] selfevident, that all men are created equal and independent; that from that equal creation they derive in rights inherent and inalienables, among which are the preservation of life, and liberty and the pursuit of happiness; that to secure these ends, governments are instituted among men, deriving their just powers from the consent of the governed; that whenever any form of government shall become destructive of these ends, it is the right of the people to alter or to abolish it, and to institute new government, laying its foundation on such principles and organizing it's powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their safety and happiness. prudence, indeed, will dictate that governments long established should not be changed for light and transient causes: and accordingly all experience hath shewn that mankind are more disposed to suffer while evils are sufferable, than to right themselves by abolishing the forms to which they are accustomed. but when a long train of abuses and usurpations, begun at a distinguished period, and pursuing invariably the same object evinces a design to [subject] reduce them to arbitrary power, it is their right, it is their duty, to throw off such government, and to provide new guards for their future security.

Este de datoria noastra sa incercam. Chiar daca nu reusim. Cel putin ei nu ne pot privi in ochi si noi putem tine capul sus oriunde.
Toate cele bune my friend in misery.

#32
ursu123

ursu123

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 09.03.2007
pe mine ma intereseaza destul de mult subiectu', vad ca n'a mai scris nimeni pe aici de ceva timp.
fac ccna'ul [am luat ccna 1] si eram destul de sigur [pana sa citesc topicu' asta] ca obtinand o certificare sunt 80% pregatit pentru o situatie reala. acum nu mai sunt asa sigur.
acum, din experienta voastra, ce ar trebui sa fac in paralel pentru a fi cat mai bine pregatit pentru situatii reale?

#33
johnny_snq

johnny_snq

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 27.12.2006

View Postursu123, on Feb 7 2008, 17:05, said:

pe mine ma intereseaza destul de mult subiectu', vad ca n'a mai scris nimeni pe aici de ceva timp.
fac ccna'ul [am luat ccna 1] si eram destul de sigur [pana sa citesc topicu' asta] ca obtinand o certificare sunt 80% pregatit pentru o situatie reala. acum nu mai sunt asa sigur.
acum, din experienta voastra, ce ar trebui sa fac in paralel pentru a fi cat mai bine pregatit pentru situatii reale?


sa lucrezi. Ideal ar fi sa pornesti de pe un post de junior undeva unde sa ai pe cineva cu experienta care sa te supravegheze si la care sa te poti duce cand ai o problema

#34
ursu123

ursu123

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 09.03.2007
cu angajatul inca nu am rezolvat nimic [de abia ce am terminat sesiunea si am inceput sa caut, dar nu vad sa fie mari sanse in brasov pentru un post de junior], in schimb mi'am format un obicei din cititul topicurilor de pe sectiunea de networking si, in afara cazurilor in care membrii mai vechi/experimentati incep sa se certe intre ei in legatura cu solutiile [ :lol: ], le gasesc foarte instructive din punctul de vedere al unor situatii reale. un fel de studiu de caz. sau de "furat meseria".  ^_^

#35
gander

gander

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 05.09.2007
Salut
Si eu am facut o parte de CCNA la Infoacademy si parerea despre ei e ca isi fac treaba foarte bine.
Au un stil foarte bun de a explica ceea ce e nevoie si urmeaza documentatia de la cisco (asta e si scopul)
Initiatorul topicului pare doar unul din multii copii care au ajus sa lucreze undeva si au o parere prea buna despre ei.
Daca ti se pare prea putin treci la mai mult nu da vina pe academie, la academie se face ceea ce scrie in curiculum. Daca te-ai dus unde nu iti este locul e greseala ta. Cu ccna doar incepi sa te prinzi care e faza.
CCNA e un curs de incepatori si te ajuta doar sa iti faci o idee de ansamblu nicidecum sa faci lucruri avansate (nu m-am dus la ccna ca sa invat bgp).
Eu am renuntat la cursurile de ccna pentru ca intradevar informatia e prea putina ca sa merite timpul, daca esti in stare mai poti sa iti iei certificarea si fara sa mergi la cursuri si sa continui apoi cu ceva mai avansat.
Faptul ca la academiile cisco sunt instructori si nu "admini" e un lucru bun. Iti spun sigur ca mai bine intelegi de la un profesor decat de la un inginer.
Ai initiat topicul ca sa ne arati noua ca ai citit pe undeva prescuratri multe si ca la ccna nu auzi de ele ?
CCNA = basics (ce crezi tu ca ai putea sa inveti in ccna1 si ccna2 cand ei presupun ca habar nu ai sa scrii un ip in binar ?)
Deia exista ccnp, ca sa aprofundezi toate cele invatate la ccna si sa inveti sa le legi cumva.
Si NU, nu te poti numi profesionist daca inveti ccnp mergand la cursuri si citind nu stiu ce documentatie. Degeaba ai instructor CCIE care e "admin" mare si tare si faci enspe mii de cursuri daca TU nu faci asta zi de zi.
Faci ccna1 ca sa vezi si tu care e treaba cu "cisco asta", jumatate din cei care incep ccna1 acum habar nu au cu ce se mananca sau ce inseamna si tu te plangi ca in al doilea semestru te invata doar cum sa pui un acl ?
Eu am facut ccna1 la infoacademy si pot sa zic ca ce se face la laborator e mai mult decat suficient pentru cineva care e la inceput (nu e in documentatia de ccna1 configurarea rip, igrp sau acl) si in plus primesti si teme pentru acasa care te ajunta sa intelegi mai bine.
E la mintea cocosului sa faci click pe programa aia de pe site-ul lor ca sa afli si tu ce se face acolo (deaia e pusa acolo) si sa nu te mai duci degeaba, ca sa te plangi apoi ca nu ai facut bgp la ccna 1, si vai nici in ccna2 nu au amintit de el (ce instructori nepregatiti).
Certificarea CCNA o iei destul de usor ... asta ar trebui sa iti dea de inteles cat de "bun" trebe sa fi (conform cisco) dupa ce termini cursurile alea.

Ia-o usor ... ai tot timpul sa inveti si daca chiar vrei nu ceilalti oameni te impiedica ;)

Aiurea topicul

#36
justasking

justasking

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 21.07.2006
...era un raspuns pt gander care vaneaza toate topicurile in care am postat eu incercand sa demonstreze habar nu am ce, rog un moderator sa stearga postul asta ca nu merita nici macar efortul sa-i dau un raspuns. Ce era de zis s-a zis.

Edited by justasking, 21 February 2008 - 22:33.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate