Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Centrale VAILLANT, VUW, VCW..

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
5380 replies to this topic

#4213
Destinatar

Destinatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 03.07.2010

View Postflorin71_skoda, on 12 martie 2018 - 11:22, said:

Un boiler nu-l poti privi ca si pe un instant care sa-ti dea nu stiu citi litri pe minut. Un boiler este un stocator de apa calda si nu un instant. Un boiler este ca o galeata in care pui ceva si poti lua doar ce ai pus. Nu ai cum sa iei mai mult decit ai bagat.
Tu ai un boiler de 200 litri in care incalzesti o anumita cantitate de apa la o anumita temperatura.
- Daca din diverse motive tu incalzesti doar 100 litri de apa la 45grd (din totalul de 200 litri), atunci la debitul ala de 10 litri/minut o sa ai apa calda de 45 grd timp de 10 minute.
- Daca incalzesti tot 100 litri de apa, dar la 60grd, atunci la dus o sa combini 6 litri/minut de apa calda, cu 4 litri/minut de apa rece. In cazul asta tu consumi din boiler 6 litri/minut si atunci cei 100 litri vor tine 16 minute.

Intrebarea este citi litri de apa incalzesti tu in boilerul ala de 200 litri si la ce temperatura ?
Este foarte posibil ca tu sa nu-i incalzesti pe toti 200 litri si sa incalzesti doar 100 litri.


Este invers.
Apa calda sta sus, iar pa rece sta jos


A spus bine instalatorul, insa nu cred ca ai inteles tu corect. Teava de care vorbeste instalatorul este de regula din plastic si in timp se poate sparge, sau poate pur si simplu sa cada in interiorul boilerul. Fara teava respectiva, apa rece nu mai intra la baza boilerului, ca intra deasupra si daca este asa, se strica stratificarea din boiler.
Am intrebat de reciculare, pentru ca si la recirculare ai o teava, dar mai scurta ca si aia la apa rece. Daca recirculare nu este corect legata, putea si asta sa strice treaba.

Pina una alta verifica daca este corect legat boilerul. Sa fi sigur ca la recirculare ai dop si ca tevile de apa rece si apa calda sint corect legate la boiler. Sa nu cumva sa ai teava de apa calda legata din greseala la stutul de recirculare a boilerului.
Attachment Boiler Vailant 1.png

Mai vreifica si serpentina daca este corect legata. Sa nu cumva sa fie inversat turul cu returul
Attachment Boiler Vailant 2.png


Sonda asta trebuie sa ajunga cit mai jos posibil.
Scoate sonda afara, pune sonda pe linga boiler si fa semn pe fir cu banda de izolat, cam la aproape cit este de inalt boilerul, dupa care baga inapoi sonda in teaca si asigura-te ca intra aproape pina la semn. Sonda trebuie sa intre macar pina la 1/3 fata de baza.
Daca tu ai bagat sonda la jumatatea boilerului si ai setat apa la 45grd, atunci in realitate tu incalzesti mai putin de 100 litri de apa si deaia nu-ti ajunge la dus mai mult de 10 minute.

Sa raspund pe rand la sfaturi si indicatii:

- sonda de temperatura este amplasata in teaca corect si ajunge pana la aprox. 1/3 fata de baza( 1/3 inf). Sonda nu joaca in teaca ca sa banuiesc ca iese accidental deoarece are un dispozitiv de contentie , deci sta numai in capatul inf. al tecii . Si daca ar iesi afara toata, ar trebui sa creasca temperatura in boiler in mod excesiv zic eu ; am scos totusi sonda afara sa probez ce se-ntampla cand functioneaza cu 2 guri de apa calda menajera, crestea temperatura, scafea temperatura in functie de turatia pompei si sau a intensitatii arzatorului  in boiler dar cred ca exista un alt senzor de temperatura in centrala, care limita temperatura la 75- 80 grade, nu sta controlul temperaturii boilerului numai in sonda aceasta cu senzor de temp. care se baga in boiler, sau, senzorul de la sonda boilerului are ceva in neregula, sau, setarile centralei sunt in neregula( am citit ca la
                                                                                    D.070 Ventilul cu 3 cai exista pozitia : 0( normal, 1( paralel), 2 (numai incalzire). Am incercat sa dau pe 1( paralel) si am intrat in dus, in 5 minute apa s-a racit , venea aproape apa rece, am dat pe 2(numai incalzire) sa vad ce se-ntampla, nu mai avea apa calda deloc la dus, am dat inapoi pe 0(normal),abia atunci am avut apa calda.
                                                                                    D.071 Temperatura max. setata incalzire TUR- nu stiu ce e asta, banuiesc ca e temp de pe TUR-ul serpentinei
                                                                                    D.072  Timp postf. pompa dupa incarcare boiler 2 minute e setat, nici asta nu stiu la ce ajuta sau daca ajuta cu ceva la cresterea temperaturii in boiler
                                                                                    D.073  Setare abatere ptr. functia confort  1K e trecut la mine nici asta nu stiu daca ma ajuta sa cresc si sa mentin debitul de apa calda
                                                                                    D.075  Timp maxim incarcare boiler  45 minute  e trecut in setarea ei, nu stiu nici asta daca ajuta sau n-ajuta la boiler sa am apa calda destula
-  
- imi cer scuze pentru inadvertenta cu apa: am dorit sa spun ca apa calda sta sus iar apa rece sta jos, desi am afirmat in mod gresit  invers

- am verificat serpentina, e legata corect la turul si la returul centralei conform indicatiilor din instructiunile de instalare la locul unde trebuie

- am verificat si pe unde trebuie sa iasa apa calda( care iese din boiler) si sa intre apa rece( care intre in boiler), sunt corect instalate ,  nu e cazul sa spun ca ar fi fost legata apa calda la recirculare ca nu e asa, e legata corect la o  gura mai laterala a marginii boilerului, gura de recirculare e in mijloc si e capacita cu dop metalic livrat la boiler , nu e conectat nimic la ea. Nu e nici inversata nici legarea apei calde la apa rece pentru ca am vazut topografic , e ok, mai ales ca nemtii au prevazut marginile la intrarea in tevile de apa cada si rece  cu niste inele groase, unul  rosu, pe unde trebuie sa iasa apa calda si unul albastru pe unde intra apa rece ca sa nu se confunde , li s-o fi intamplat asa ca s-au adaptat prostiei.

- din datele pe care eu le-am dat uitandu-ma la instructiunile de instalare si de utilizare ale boilerului  
    https://www.vaillant...00-6-556189.pdf

eu retin faptul ca la un 45k , adica la utilizarea lui iarna cand diferenta de temperatura intre ce intra si ce vrei sa fie( 45 sau 50 sau 55 grade), cand eu bag apa la 5 grade si iese apa la 55 grade, am debit de 19 l/ min, adica trebuie sa sustina un debit de 19l/ min, dar daca eu am consumator de 9l/min la 55 grade setat si boilerul  scoate apa racita incet incat dupa 10 minute de utilizare la 9l/min, adica nu a scos bine nici 90 l in 10 minute. nu e normal sa cred ca e o problema de preparare a apei sau de setare a pompei, a arzatorului sau a vreunui senzor aiurit? sau a acelei tevi de apa rece care poate a scapat inauntru si nu mai e conectata sus la intrare ca sa poata conduce  apa direct jos, ca de spart e putin probabil, boilerul a fost instalat anul trecut in februarie si am inceput sa-l utilizez abia in toamna trecuta , deci am 5 luni de utilizare a lui. Temperatura de tur este sigur de 80 grade ,am verificat. Ce intelg eu din ce scrie aacolo e ca boilerul plin cu apa incalzita la 55 sau 60 grade trebuie sa mentina cel putin 10 minute sau 244 l apa calda menajera in 10 minute la 55 grade sau randamentul de durata al apei calde la 55 grade e de 578l/ ora, deci apa calda nu apa calie, Or fi facut nemtii magaria cu noxele la VW dar nu-i cred ca pun ei cifre fara rost.

Si mai e clar un lucru, eu mi-am cumparat boiler de 200 l Vaillant dupa ce am vazut  intr-o casa cu etaj din Corbeanca langa Bucuresti, un boiler de 150 l functionand cu 3 surse de consum a apei calde menajere concomitent si o jumatate de ora cat mi-a fost prezentata instalatia.
Acelasi instalator care m-a atentionat ca teava de la apa rece care intra in boiler ar putea fi rupta sau ar putea sa nu fi ajuns jos in baza boilerului, mi-a spus ca boilerul nu are voie sa dea apa racita deloc nici la 2 si nici la 3 consumatori , nicidecum la un consumator cu 9l/ min, atata timp cat am 80- 85 grade pe tur.

E clar ca boilerul nu functioneaza dupa parametrii de fabrica.

Altcineva( inginer instalator) cu rasul pe buze, mi-a explicat cand am intrebat inainte sa iau boilerul de 200 l si voiam sa iau un boiler de 300 l pentru 4  persoane , a spus ca un boiler de 300 litri a instalat el la o manastire de maici, unde niciodata nu se raceste boilerul chiar daca se foloseste intens in anumite momente.

Acum stau si ma rog de-un boiler de 200 l iarna,  sa-mi permita sa facem 2 dusuri unul dupa altul sau 2 dusuri concomitent fara sa se raceasca apa. Nu e normal asa ceva. Am 2 bai si 2 bucatarii, Dimineata si seara  se folosesc in jur de o ora cel putin 2 surse concomitent.

E inutil sa fac filozofia consumului de apa calda iarna ca instantul da mai multa apa decat boilerul, asa e, instantul da apa calda tot timpul, dar boilerul in timp ce consuma mai si incalzeste, ca de-aia are 80 grade pe tur si trebuie sa dea cel putin 20l apa calda pe minut la 41-42 grade celsius ca mai mult nu poate suporta pielea.

Altfel, o sa iau 2 instanturi de 14 l de la Junkers sau de oriunde ceva de 11-14 litri  sau, un boiler de 300 litri cu instalatie solara, cand macar iarna imi ridica temperatura apei la 30 - 40 grade apoi o incalzesc cu mult mai putin gaz la 45 - 50 grade.

#4214
VertixTM

VertixTM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,126
  • Înscris: 09.05.2016
Sa sti ca boilerul se incalzeste destul de greu la 45*C. Eu tin in al meu mereu apa la 65*C in partea superioara si 45*C in partea inferioara. Este de 300L si este controlat de automatizarea Danfoss ECL. Practic, este setat sa porneasca la -3k fata de senzorul inferior si sa se opreasca la +3k. In centrala (asemanatoare cu a ta) am setat sa circule apa la tur=70*C, sa moduleze cand ajunge returul la 50*C, atata timp cat cere automatizarea. De regula porneste de 2 ori/zi si merge in medie 35 minute. Deserveste 6 persoane care nu fac economie sub nicio forma.

Boilerul tau, ori este setat prost din centrala, ori are senzori decalibrati.

#4215
cipaul

cipaul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,169
  • Înscris: 15.10.2006
Atunci ramane temp. turului prea mica adica o putere mult redusa pe apa calda.

#4216
VertixTM

VertixTM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,126
  • Înscris: 09.05.2016
Ma amuza faptul ca unii chiar au impresia ca fac vreo economie cu "condensarea". Este exact acelasi sistem de gandire ca la produsele electronice care nu mai au voie sa fie fabricate cu mii de wati, pe principiu de logica eco. Gen - aspiratoare, uscatoare de par, cuptoare cu microunde, etc... Toata lumea se plange ca "cele vechi" - ne-economice - aveau randament mai bun, sau calitate mai buna. De fapt, totul este o pacaleala, prea putin aduce fiabilitatea in raport cu consumul mic de energie. Intr-adevar, cele ne-economice isi faceau treaba exemplar!

La centralele pe gaz, singurul mare plus adus tehnologic (dupa parerea mea) este modulatia (flacara si pompa) si... izolatia imobilului. :)
Condensarea nu creaza decat un efect de placebo in mintea celor ne-initiati, care cred ca nu din izolatii si "mici siretlicuri digitale" vine consumul redus. Hai sa fim seriosi, ori mergi cu turma - ori turma te arde pe rug! ;)

#4217
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View PostDestinatar, on 12 martie 2018 - 19:44, said:

Ce intelg eu din ce scrie aacolo e ca boilerul plin cu apa incalzita la 55 sau 60 grade trebuie sa mentina cel putin 10 minute sau 244 l apa calda menajera in 10 minute la 55 grade sau randamentul de durata al apei calde la 55 grade e de 578l/ ora, deci apa calda nu apa calie, Or fi facut nemtii magaria cu noxele la VW dar nu-i cred ca pun ei cifre fara rost.

Daca setezi boilerul la 60grd, atunci centrala incalzeste aproape toata apa din boiler la 60grd. Zic aproape toata apa, deoarece in realitate apa in boiler se stratifica si la baza este mai rece si sus este mai calda.
Daca tu la dusul de 9 litri/minut consumi doar apa calda, atunci boilerul te tine 22 minute (200 litri / 10 litri/minut = 22 minute)
Da boilerul este setat la o temperatura mare, atunci la robinet combini apa calda cu apa rece, o sa ai sa zicem ca:
- doar 6 litri/minut de apa calda si restul apa rece. Atunci avem 200 litri / 6 litri/minut = 33 minute (atit te tine boilerul, 33 minute)
-  pe urma in alea 33 minute tu consumi si cite 3 litri/minut de apa rece. Asta inseamna 3 litri/minut x 33 minute = 99 litri
- deci tu in alea 33 minute de fapt ai consumat 299 litri de apa.
- deaia tu de fapt in anumite conditii poti consuma si 300 litri de apa la dus, fara sa se raceasca apa.
Un alt aspect ar fi ca atunci cind apa in boiler se raceste cu un 12grd, porneste si centrala. Pina la un anumit debit, relativ mic, centrala poate prepara apa in boiler in regim instant. Nu stiu sa-ti zic care este debitul ala. Dar hai sa presupunem ca o fi 3 litri/minut si in cazul asta daca tu ai consuma din boiler doar 3 litri/minut de apa calda, ai putea consuma ore in sir fara sa se raceasca apa. Daca depasesti debitul minim, centrala nu mai poate prepara instant si pina la urma se termina apa din boiler.


Daca era boiler vechi, as fi zis ca ai depuneri si ca baza este plina de nisip/namol. Asa fiind de doar 1 an, este greu de crezut ca deja sa umplut cu namol.
De unde ai apa rece ? De la oras sau de la fintina sau put forat ?

Intrebari:
Ce valoare ai trecut la D.071 ?
La ce temperatura ai setat boilerul ?
Daca te uiti in meniu, la informatii, ce temperatura zice centrala ca ai in boiler, cind se opreste centrala din preparat apa calda ? Dar termometrul de pe boiler ce zice ? (sau nu ai si termometru mecanic undeva pe boiler ?)
Daca te apuci de consumat apa calda, pina la ce temperatura zice la informatii ca scade apa in boiler, pina in momentul in care pleaca iar focul in centrala ca sa prepare apa calda ?
Pompa dintre BEP si radiatoare de cine este comandata ? Poma asta se opreste cind centrala face apa calda ?

Mai ai prin casa si alte boilere sau alte chestii cu care se poate prepara apa calda ? Sau ai avut si altceva inainte de a monta boilerul asta ?
Deocamdata nu ma intereseaza ce apa ai la dus. Ma intereseaza pina la ce temperatura zice centrala ca incalzeste boilerul si dupa ce acesta incepe sa se raceasca, la ce temperatura pleaca iar centrala ca sa refaca stocul. Pe afisajul centralei ar trebui sa ai niste pictograme si in functie de cum se aprind ele, vei sti daca centrala prepara apa calda sau daca merge pe incalzire (un robinet si un radiator). Deasemenea undeva prin meniu trebuie sa scrie ce temperatura crede centrala ca ai in boiler, adica temperatura citita de sonda aia bagata in boiler.

Edited by florin71_skoda, 13 March 2018 - 10:22.


#4218
Destinatar

Destinatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 03.07.2010

View Postflorin71_skoda, on 13 martie 2018 - 10:12, said:

Daca setezi boilerul la 60grd, atunci centrala incalzeste aproape toata apa din boiler la 60grd. Zic aproape toata apa, deoarece in realitate apa in boiler se stratifica si la baza este mai rece si sus este mai calda.
Daca tu la dusul de 9 litri/minut consumi doar apa calda, atunci boilerul te tine 22 minute (200 litri / 10 litri/minut = 22 minute)
Da boilerul este setat la o temperatura mare, atunci la robinet combini apa calda cu apa rece, o sa ai sa zicem ca:
- doar 6 litri/minut de apa calda si restul apa rece. Atunci avem 200 litri / 6 litri/minut = 33 minute (atit te tine boilerul, 33 minute)
-  pe urma in alea 33 minute tu consumi si cite 3 litri/minut de apa rece. Asta inseamna 3 litri/minut x 33 minute = 99 litri
- deci tu in alea 33 minute de fapt ai consumat 299 litri de apa.
- deaia tu de fapt in anumite conditii poti consuma si 300 litri de apa la dus, fara sa se raceasca apa.
Un alt aspect ar fi ca atunci cind apa in boiler se raceste cu un 12grd, porneste si centrala. Pina la un anumit debit, relativ mic, centrala poate prepara apa in boiler in regim instant. Nu stiu sa-ti zic care este debitul ala. Dar hai sa presupunem ca o fi 3 litri/minut si in cazul asta daca tu ai consuma din boiler doar 3 litri/minut de apa calda, ai putea consuma ore in sir fara sa se raceasca apa. Daca depasesti debitul minim, centrala nu mai poate prepara instant si pina la urma se termina apa din boiler.


Daca era boiler vechi, as fi zis ca ai depuneri si ca baza este plina de nisip/namol. Asa fiind de doar 1 an, este greu de crezut ca deja sa umplut cu namol.
De unde ai apa rece ? De la oras sau de la fintina sau put forat ?

Intrebari:
Ce valoare ai trecut la D.071 ?
La ce temperatura ai setat boilerul ?
Daca te uiti in meniu, la informatii, ce temperatura zice centrala ca ai in boiler, cind se opreste centrala din preparat apa calda ? Dar termometrul de pe boiler ce zice ? (sau nu ai si termometru mecanic undeva pe boiler ?)
Daca te apuci de consumat apa calda, pina la ce temperatura zice la informatii ca scade apa in boiler, pina in momentul in care pleaca iar focul in centrala ca sa prepare apa calda ?
Pompa dintre BEP si radiatoare de cine este comandata ? Poma asta se opreste cind centrala face apa calda ?

Mai ai prin casa si alte boilere sau alte chestii cu care se poate prepara apa calda ? Sau ai avut si altceva inainte de a monta boilerul asta ?
Deocamdata nu ma intereseaza ce apa ai la dus. Ma intereseaza pina la ce temperatura zice centrala ca incalzeste boilerul si dupa ce acesta incepe sa se raceasca, la ce temperatura pleaca iar centrala ca sa refaca stocul. Pe afisajul centralei ar trebui sa ai niste pictograme si in functie de cum se aprind ele, vei sti daca centrala prepara apa calda sau daca merge pe incalzire (un robinet si un radiator). Deasemenea undeva prin meniu trebuie sa scrie ce temperatura crede centrala ca ai in boiler, adica temperatura citita de sonda aia bagata in boiler.

D.071 am reglat eu (de la 75 grade cat arata sau  cat era din fabrica sau cat reglase baiatul de la Vaillant probabil de la 70 la 75) la 80 de grade celsius, repet, reglat de mine . In alte seri am folosit numai dusul de 9l/min si apa cald s-a dus in 15 minute sau chiar si in 10 minute, in functie de temp. apei de afara( adica 5 sau 9 sau 10 grade).
- in seara aceasta apa rece a avut temperatura de 9 grade, spre deosebire de serile trecute cand avea 5 grade, asta ca sa se vada si cat de mare e delta T care la 45k cand centrala ar fi trebuit sa-mi asigure apa calda in mod corect la 50 sau 59 grade destul de usor, zic eu
- tot in seara asta am folosit din nou un dus si o chiuveta de apa ( amandoua au avut 14 litri in total, a scazut debitul de apa de la 9 la 8 litri la dus si 6 litri am avut la chiuveta de bucatarie. In 10 minute, apa de la 55 grade a scazut la 38 grade si acolo a ramas, a doua incercare a fost de la 60 de grade, si in 10 minute apa a coborat la 39 grade si acolo a ramas dupa cele 10 minute,  intre timp turul arata 78-  80 grade tot timpul. Eu zic ca daca dau drumul celui de-al doilea dus, in 10 minute ramanem cu clabuc in cap si eu si cealalta persoana din casa asta daca nu terminam dusul in mai putin de 10 minute. Si am de ales, ori fac numai  eu dus de 15 minute, ori facem 2 oameni dus dar repsede , in max. 10 minute.  E adevarat, vine fierbinte cateva minute la inceput, ulterior, trebuie sa las pe cald in totalitate, atunci, mai tine ce mai tine si devine calie, am inceput sa umblu prin baie cu un termometru cu mercur  de laborator, calibrat in laborator de la minus 05 la plus 120  grade celsius, umblu cu el dupa mine sa vad ce temperatura si dupa cate minute , are apa.  Nu prea e viata normala numai ca sa demonstrez celor de la Vaillant ca boilerul nu e ok.   Mai ales ca azi am vorbit cu un al treilea meserias la telefon care mi-a spus ca orice-ar fi, apa calda pentru dus nu se epuizeaza daca fac 2 dusuri concomitent nici cat e hau, nu am debit mare care sa justifice acest lucru, iar eu ma lamentez ca nu pot face un dus de 9 litri si mi se termina apa.
Credeti-ma ca 38 de grade la dus e perceput de mine ca o apa calie nu calda propice dusului si 38 de grade are la gura parei dusului, la 10 cm de ea nu mai e aceeasi temperatura.
- mie, reprez. Vaillant mi-a spus ca porneste incalzirea in boiler cand apa scade cu 5 grade celsius, nu 12.
- focul in centrala porneste dupa vreo 2-3 minute la temp de 55 grade sau la 60 grade., fara vreo diferenta notabila, dupa observatia mea.
- in linkul Vaillant de mai sus, sunt date in litri, randamentul de durata in litri/ ora  cu temperatura de scurgere 55 de grade= 578 l/ ora, ce sa mai zic? consum eu aproape 10 litri / minut apa la 55 grade timp de o ora? cand mie in 10 minute imi scade temperatura de la 38 de grade ?

- boilerul nu e vechi, are 5 luni de folosire, centrala am pus-o in folosire anul trecut in februarie, deci n-are nici o mizerie nici in ea, nici pe serpentina calciu depus. dar o sa se depuna daca sunt obligat sa  bag( si fara folos), 60 de grade in ea, ca de-aici incolo stiu ca precipita calciul in apa,  adicatalea sa si consum mult si tot degeaba.
- apa e de la reteaua orasului, de la Bucale, sector 4
- centrala se opreste din preparat apa calda pe la 80 grade, are o variatie in timpul incalzirii serpentinei de la 78 la 80 de grade.
- nu am nici un termometru pe boiler, poate as putea pune unul in locul unde ar fi trebuit sa fie teava  pentru recirculare , am numai senzor de temperatura a carei teaca coboara cum am descris mai sus si senzorul este bagat in teaca adanc , jos,
- nu am gasit in meniu, poate exista dar n-am bagat de seama intre cele 100 de componente ale meniului D.0- 100 , sa existe la ce temp. pleaca centrala, numai cel de la vaillant mi-a spus ca pleaca centrala daca scade temp. cu 5 grade in boiler.
- pompa de la BEP e controlata de centrala de pe placa centralei, porneste numai pentru radiatoare, la BEP nu este leagata la boiler deoarece acest tip de centrala( noua) are 2 tevi cu  tur si retur din centrala pentru serpentina boilerului si alte 2 tevi pentru tur si retur pentru inclazirea radiatoarelor , la care e  legata direct BEP , iar Vaillant, recomanda fortuit folosirea BEP-ului pentru protectia centralei, chiar daca circuitul de incalzire la radiatoare e mai scurt sau chiar daca nu e utilizat pe mai multe etaje cu sau fara IPAT.
- pompa asta pentru radiatoare de pe BEP, am observat eu ca se opreste dupa vreo 5 minute dupa ce pornesc apa calda , ma gandesc: ori automatizarea centralei o opreste cand crede ea de cuviinta ca s-a consumat apa calda din boiler si scade temp in boiler si o trece pe incalzire boiler pe serpentina lui, si de aceea trec niste minute, plus ca mai e si faptul ca pompa mai recircula inca 2 minute apa in radiatoare si dupa ce s-a oprit centrala, sau, e o problema la vana cu 3 cai, care, dupa cum am inteles eu, are numai 2  o pozitie de incalzire boiler si incalzire radiatoare, are si o pozitie intermediara cand da in ambele directii caldura, desi nu vad cum sa dea o temp de 80 grade in ambele directii, ca eu poate am reglat incalzirea centralei la o curba mica, care n-are nevoie de 80 grade pe tur. sau poate da.
- prin casa, mai am un instant Vaillant care scoate reglat la 11 litri apa la 57 grade vara si 9 litri apa la 44-45 grade iarna, acest instant , instantul are 16 ani de folosire, excelent merge,  mai e legat la cealalta baie, inca, dar cand il deconectez si al leg la teava de apa calda care vine de  la boiler, cele 2 dusuri folosite 10 minute, se duc repede in jos cu temperatura, un dus folosit singur, se duce in aprox. 15 minute la boiler.
- am vazut pictogramele, inteleg cand e plecata centrala pentru boiler si cand pleaca pentru radiatoare,
- temperatura pe care o indica senzorul din teaca boielrului nu stiu sa o gasesc, am gasit numai temp. pentru cand merge boilerul care-mi indica 78- 80- 81 grade . Am vazut ca este un joc al pictogramelor:  cea din  in stg. cand creste temp, scade intensitatea arzatorului si merge boilerul ( indicat de un robinet de apa ca pictograma, si cea cu caloriferele care palpaie cand merge incalzirea la calorifere, iar pictograma din dr. indica presiunea apei din centrala.

#4219
cipaul

cipaul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,169
  • Înscris: 15.10.2006

View PostDestinatar, on 14 martie 2018 - 20:56, said:



D.071 am reglat eu (de la 75 grade cat arata sau  cat era din fabrica sau cat reglase baiatul de la Vaillant probabil de la 70 la 75) la 80 de grade celsius, repet, reglat de mine . In alte seri am folosit numai dusul de 9l/min si apa cald s-a dus in 15 minute sau chiar si in 10 minute, in functie de temp. apei de afara( adica 5 sau 9 sau 10 grade).
- in seara aceasta apa rece a avut temperatura de 9 grade, spre deosebire de serile trecute cand avea 5 grade, asta ca sa se vada si cat de mare e delta T care la 45k cand centrala ar fi trebuit sa-mi asigure apa calda in mod corect la 50 sau 59 grade destul de usor, zic eu
- tot in seara asta am folosit din nou un dus si o chiuveta de apa ( amandoua au avut 14 litri in total, a scazut debitul de apa de la 9 la 8 litri la dus si 6 litri am avut la chiuveta de bucatarie. In 10 minute, apa de la 55 grade a scazut la 38 grade si acolo a ramas, a doua incercare a fost de la 60 de grade, si in 10 minute apa a coborat la 39 grade si acolo a ramas dupa cele 10 minute,  intre timp turul arata 78-  80 grade tot timpul. Eu zic ca daca dau drumul celui de-al doilea dus, in 10 minute ramanem cu clabuc in cap si eu si cealalta persoana din casa asta daca nu terminam dusul in mai putin de 10 minute. Si am de ales, ori fac numai  eu dus de 15 minute, ori facem 2 oameni dus dar repsede , in max. 10 minute.  E adevarat, vine fierbinte cateva minute la inceput, ulterior, trebuie sa las pe cald in totalitate, atunci, mai tine ce mai tine si devine calie, am inceput sa umblu prin baie cu un termometru cu mercur  de laborator, calibrat in laborator de la minus 05 la plus 120  grade celsius, umblu cu el dupa mine sa vad ce temperatura si dupa cate minute , are apa.  Nu prea e viata normala numai ca sa demonstrez celor de la Vaillant ca boilerul nu e ok.   Mai ales ca azi am vorbit cu un al treilea meserias la telefon care mi-a spus ca orice-ar fi, apa calda pentru dus nu se epuizeaza daca fac 2 dusuri concomitent nici cat e hau, nu am debit mare care sa justifice acest lucru, iar eu ma lamentez ca nu pot face un dus de 9 litri si mi se termina apa.
Credeti-ma ca 38 de grade la dus e perceput de mine ca o apa calie nu calda propice dusului si 38 de grade are la gura parei dusului, la 10 cm de ea nu mai e aceeasi temperatura.
- mie, reprez. Vaillant mi-a spus ca porneste incalzirea in boiler cand apa scade cu 5 grade celsius, nu 12.
- focul in centrala porneste dupa vreo 2-3 minute la temp de 55 grade sau la 60 grade., fara vreo diferenta notabila, dupa observatia mea.
- in linkul Vaillant de mai sus, sunt date in litri, randamentul de durata in litri/ ora  cu temperatura de scurgere 55 de grade= 578 l/ ora, ce sa
- temperatura pe care o indica senzorul din teaca boielrului nu stiu sa o gasesc, am gasit numai temp. pentru cand merge boilerul care-mi indica 78- 80- 81 grade . Am vazut ca este un joc al pictogramelor:  cea din  in stg. cand creste temp, scade intensitatea arzatorului si merge boilerul ( indicat de un robinet de apa ca pictograma, si cea cu caloriferele care palpaie cand merge incalzirea la calorifere, iar pictograma din dr. indica presiunea apei din centrala.

Ce inseamna ca centrala porneste la 55 sau 60 grade?
Eu as incerca cu temp. turului pe 8o grade , sa functioneze doar apa calda si as masura si consumul de gaz pt. a vedea ce putere esta data.

Ca idee, daca ai 75 grade pe sepentina si 45 grade in boiler nu ai depunei de calciu pe serpentina dar in schimb la aceleasi 75 grade in sepentina si 60 grade in boiler ai depunere de calciu?
Care ar fi diferenta de randament la 60 grade in boiler?

Oricum e destul de curios ceea ce se intampla.

#4220
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View PostDestinatar, on 14 martie 2018 - 20:56, said:


Ai scris mult si prost, in loc sa raspunzi concret la intrebari. Posted Image
Pe linga faptul ca este greu sa-ti dai seama de la distanta care ar putea fi problema, nici nu vrei sa raspunzi concret la intrebari Posted Image Ne spui doar povesti nemuritoare si tot incerci sa-mi explici cum functioneaza o centrala, de parca eu nu stiu Posted Image


View PostDestinatar, on 14 martie 2018 - 20:56, said:

in seara asta am folosit din nou un dus si o chiuveta de apa ... In 10 minute, apa de la 55 grade a scazut la 38 grade
am inceput sa umblu prin baie cu un termometru cu mercur  de laborator,
Repet: Nu ma intereseaza ce temperatura are apa la dusul tau. Ma intereseaza ce temperatura zice centrala ca are apa in boiler.

View PostDestinatar, on 14 martie 2018 - 20:56, said:

D.071 am reglat eu ... la 80 de grade celsius
intre timp turul arata 78-  80 grade tot timpul.
- focul in centrala porneste dupa vreo 2-3 minute la temp de 55 grade sau la 60 grade., fara vreo diferenta notabila, dupa observatia mea.
- centrala se opreste din preparat apa calda pe la 80 grade,.
Era suficient sa spui: Am setat D.071 la 80grd. Restul sint povesti inutile.
Este logic ca centrala sta pe 80grd, atita timp cit tu ai setat D071 la 80 grd. Asa trebuie sa fie.
Cind porneste focul, conteaza ce temperatura ai in boiler si nu in centrala. Iar ma repet: daca nu ne spui ce temperatura ai in boiler, povestim degeaba.

View PostDestinatar, on 14 martie 2018 - 20:56, said:

- mie, reprez. Vaillant mi-a spus ca porneste incalzirea in boiler cand apa scade cu 5 grade celsius, nu 12.
Poate ca-i +/- 5grd si atunci sint 10grd Posted Image
Deocamndata nu are importanta daca este 5grd, sau 10grd, sau 12grd. Important era sa spui ce temperatura ai in boiler. Daca spuneai treaba asta, aflam si care este temperatura la care porneste de fapt boilerul tau.
Temperatura asta este setabila si daca ai umblat si ai modificat aiurea, ai cu totul alta valoare. Deia importanta era temperatura citita de sonda in boiler la oprire si la pornire preparare ACM

View PostDestinatar, on 14 martie 2018 - 20:56, said:

- nu am nici un termometru pe boiler, poate as putea pune unul in locul unde ar fi trebuit sa fie teava  pentru recirculare

In sfirsit o idee buna. Felicitari pentru idee. Posted Image

View PostDestinatar, on 14 martie 2018 - 20:56, said:

- nu am gasit in meniu, poate exista dar n-am bagat de seama intre cele 100 de componente ale meniului D.0- 100 ,
Daca am vazut ca nu o scoatem nicicum la capat, am citit eu manualul in locul tau.
Este vorba de D.004 Valoarea măsurată a senzorului de apă caldă menajeră
Se pare ca tu ai inceput sa citesti, dar cind ai vazut ca sint 100, te-ai plictisit si te-ai oprit la 3. Ai preferat sa pierzi vremea prin casa masurind si cronometrind apa ce curge la robinet Posted Image

View PostDestinatar, on 14 martie 2018 - 20:56, said:

- prin casa, mai am un instant Vaillant care scoate reglat la 11 litri apa la 57 grade vara si 9 litri apa la 44-45 grade iarna, acest instant , instantul are 16 ani de folosire, excelent merge,  mai e legat la cealalta baie, inca, dar cand il deconectez si al leg la teava de apa calda care vine de  la boiler, cele 2 dusuri folosite 10 minute, se duc repede in jos cu temperatura, un dus folosit singur, se duce in aprox. 15 minute la boiler.

In sfirsit ama ajuns si la partea interesanta.
Ia explica tu cum este cu instantul asta ? Unde este el legat ? Ce deconectezi si legi la el ca nu am inteles nimic ?
Ia inchide tu robineti de apa rece si apa calda de sub instantul asta si sa vezi cum sa rezolvat problema.

-------
3 lucruri ai de facut:
1 - Sa inchizi ambi robineti de sub instant (sper ca ai robineti)
2 - Sa citesti temperatura apei din boiler cind centrala a oprit prepararea ACM
3 - Sa citesti temperatura apei din boiler cind centrala porneste prepararea ACM

Edited by florin71_skoda, 15 March 2018 - 07:39.


#4221
Destinatar

Destinatar

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 03.07.2010
- Centrala imi indica ca apa in boiler ,ajunge la temp. 60- 61 grade cand e setata pe 60 de grade celsius, dupa ce a incalzit boilerul, cu o temp. max. pe  de 80 grade asa arata ( am setat D0.71 la mine dar, incurcatura, D0.71 inseamna temp. max. setata la incalzire, banuiesc ca asta e incalzirea la radiatoare la 80 grade, iar la D0.20 e Temp ACM maxima cu valoarea setata la 70 grade celsius si nu o pot creste mai mult), ) dar eu am pomenit de temp. la dus pentru ca e posibil sa fie decalibrat senzorul cu fir ce duce la boiler sau e posibil alti senzori sau placa sa aiba ceva dereglat.
- cand porneste focul si boilerul e golit de apa calda, dupa 10 sau 15 minute, ceea ce nu-i normal,  temperatura din boiler e uneori e la D0.04, 16 grade, iar la D0.40 temp tur ACM din serpentina valoare reala e 35 grade, si D0.041 temp. retur ACM valoare reala e 30 grade. Cand s-a incalzit apa in boiler D0.04 e 60 grade, D0.40 e 44 grade si D0.41 e 35 grade. Cred ca te-am incurcat , dar astea sunt valorile citite de mine

- n-am modificat nimic aiurea, am navigat in meniu, am cauta pana la D100 fara sa ma plictisesc  cum ai spus asa, gratuit, si de-aia pentru ca am cautat o sa te mai intreb ceva: D0.75 e timp maxim incarcare boiler, setat din fabrica la 45 minute, si are valori intre 20- 90 minute, ce e asta? daca dau mai putine minute ma ajuta cu ceva ? daca mai multe minute nu ma ajuta ?

- Ia sa-ti explic eu cum e cu instantul meu Vaillant de 11 l care merge de 16 ani struna, fara sa-l fi curatat , fara nimic  nimic reparatii: el sta in alta baie, are robineti separati la admisie apa rece si iesire apa calda, am facut legatura la el cu o teava de apa calda care vine de la un distribuitor de apa de la boiler, si cand inchid robinetii de la instant, deschid robinetul de la distribuitor ca sa ajunga apa calda la teava care duce si distribuie apa de la instant si alimenteaza cealalta baie. ca sa am in felul acesta cele 2 bai alimentate de la boiler. AM inchis robinetii de apa calda si apa rece de sub instant, oriceum n-au legatura cu prefectura.
- apa din boiler cand centrala e oprita e 60 grade conform setarii de 60 grade
- apa din boiler cand centrala porneste e 50 grade tot la setare de 60 grade.

Sper sa te mai lumineze un pic raspunsurile astea, desi, tot nu gasesc raspuns , cum de se goleste in 10 - 15 minute un boiler de 184 litri apa clada  cu debit mic de 9- 14 litri/ minut ? De ce nu poate fi folosit de 4-5 perosane cum scrie in instructiunile lui, de ce nu tine apa cat scrie in instructiuni ?

#4222
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,361
  • Înscris: 27.10.2005
Am gasit ieri centrala (ecotec exclusive de 27 kw doar incalzire), cu eroare F55 (senzor co). D118 e pe 12, zicea ceva de eroare test plauzibilitate senzor).

Dupa repornire nu a mai apărut eroarea, insa centrala iar nu mai reuaea sa atingă temperatura ceruta pe tur. Cu turul setat la 35 si cerere de caldura si pe parter si pe etaj ea pornea si se oprea la greu. A ajuns cu turul si la 41 de grade, pentru că nu se hotăra să moduleze la minim.

Ieri, spre deosebire de alte dați, bătea vantul la greu si catre cos sau cumva in diagonala spre cos.

Aveți idee ce-a apucat-o? Are 3uni, sper că nu i-a picat deja senzorul.

#4223
xml

xml

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,361
  • Înscris: 27.10.2005
Later edit: acum merge bine merci. Nu mai apare eroarea, temperatura sta pe 35, nu mai e eroare F55 dar D118 sta pe aceeasi valoare, eroare test de plauzibilitate.

#4224
trandafirdoru

trandafirdoru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,593
  • Înscris: 11.03.2010
Aveti idee de ce, de la un timp, ramane aprinsa lumina display-ului la o centrala 242-3-5?
Am incercat, on/off, reset, intros stecherul in priza :), nimic nu vrea sa o determine sa opreasca lumina display-ului. Ramane permanent pornita. Asta se intampla de cateva luni, centrala avand vreo 5 ani.

#4225
florin333

florin333

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 01.08.2005
O intrebare : la VUI 282-7, cu acumulator : cand pornesc / schimb debitul la apa menajera se aude uneori 15sec o vibratie/vuiet. Am curatat vana cu 3 cai de negreala - merge usor cu mana. Am schimbat motorasul vana dar zgomotul nu a disparut. E vb de pompa DHW? Se poate curata sau ..alta?

#4226
bladhaund

bladhaund

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,049
  • Înscris: 20.07.2003
Pentru butoanele de tipul acesta: https://www.romstal....buc-p48731.html

Cele mari, cum sunt conectate la interior? E o lipitura intre tija exterioara si cea interioara? Am ramas cu un buton in mana...

#4227
servoman

servoman

    Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana si totusi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,592
  • Înscris: 07.09.2008
Nu este o lipitura, cred ca e o problema de turnare, s-a intamplat la multi.

#4228
costyz1

costyz1

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 15.04.2018
Salutare domnilor!
As avea nevoie de un sfat. Am o centrala turbo tec plus de 24 kw din 2014. A inceput sa faca niste zgomote ciudate in orice regim de functionare.Eu fiind in voiaj, sotia a chemat service specializat vaillant care a constatat ca zgomotele vin de la pompa si ca trebuie pompa schimbata ca pompele nu se pot repara. I-au dat un pret undeva la 1000 roni cu tot cu montaj. Are cineva idee daca se pot repara pompele astea. Daca nu,ce alternativa as avea ca sa nu cumpar pompa originala? Cu ce pompa as putea inlocui-o pe cea originala ?
Avind in vedere ca centrala nu mai este in garantie, orice interventie trebuie facuta doar de firma autorizata sau o pot face si eu? Intreb ca sa nu ma apuc sa desfac centrala cind ajung acasa peste vreo 3 saptamini si dupa aceea sa am probleme cu cei care vin sa faca verificarea periodica la 2 ani.
Multumesc anticipat.



#4229
servoman

servoman

    Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia umana si totusi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,592
  • Înscris: 07.09.2008
Din pacate pompa nu se mai poate repara. Are uzura la axul rotorului si acest defect nu se poate repara. Exista totusi 2 variante. Prima ar fi cu un motor de pompa WILO la mana a 2-a dar trebuie sa stii ca ai nevoie de un motor cu turbina care are gaura din centru de 20mm diametru (cele mai folosite in trecut au fost cele cu gaura de 30mm diametru, dar nu se potriveste pe corpul tau de pe centrala). Alta varianta este o pompa noua si aici exista 2 variante. Una cu motor Grundfos (cod Vaillant 0020014171) care este un pic mai ieftina, aproximativ 850 lei, dar macar stii ca nu mai ai treaba deoarece ai motor Grundfos. Alta varianta cu pompa noua este cu motor WILO cod Vaillant 0020094635 care ar costa aproximativ 550 lei.
Preturile pot sa difere de la o firma la alta, dar mai ieftin de atat nu cred ca gasesti, din contra. Ambele repere se pot comanda la orice reprezentanta de service Vaillant.

#4230
costyz1

costyz1

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 15.04.2018
Multumesc servomen!
Cu umblatul in centrala de catre o persoana neautorizata e vre-o problema daca nu mai este in garantie ?
O seara buna tuturor!

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate