Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone
 Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...
 Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 

Inițiere în grafică

- - - - -
  • Please log in to reply
37 replies to this topic

#1
mihai.007

mihai.007

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 11.01.2007
Salutare tuturor!
Ce sanse are un tip de 30 de ani care abia acum se initiaza intr-ale graficii, sa se angajeze peste vreo juma' de an in Bucuresti in domeniu? Ma joc de vreo luna cu Photoshop-ul si imi place si ma gandeam sa imi schimb locul de munca. Un tip mi-a recomandat sa invatz si CorelDraw dar cum am gasit o gramada de training-uri pt PS am zis sa ma apuc mai intai de asta. Deci ce sanse am, si mai intai de toate ce anume sa invatz? De pilda la PS ce anume se cere in special? Acum eu imi mai editez pozele personale, fac wallpapers dar ma gandesc ca pe acolo nu se cere asa ceva, sau poate mai rar. Cam ce face un grafician intr-o zi de lucru?
Cred ca ati prins ideea. Si sper de asemenea sa primesc si niste raspunsuri :P
Multumesc frumos!

#2
dacuburebista

dacuburebista

    Still Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,450
  • Înscris: 30.09.2003
io zic sa fii mai realist...

#3
mihai.007

mihai.007

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 19
  • Înscris: 11.01.2007

View Postdacuburebista, on Jan 16 2007, 14:32, said:

io zic sa fii mai realist...
Adica nu am nicio sansa?:( Fii te rog mai explicit, da-mi detalii, exemple daca se poate.Multumesc!

#4
dacuburebista

dacuburebista

    Still Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,450
  • Înscris: 30.09.2003
un grafician, are in primul rind, talent la desen
apoi, nu te poti descurca numai cu photoshop, va trebui sa cunosti -bine- alte citeva programe de grafica
in juma' de an, nu stiu ce experienta poti dobindi in domeniu...
bafta!

#5
crst_g

crst_g

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,167
  • Înscris: 27.06.2006
tu fa-ti un portofoliu de lucrari si te duci cu el la angajare :)
daca intelegi ce-ti cere, zic ca n-or sa fie probleme :)

#6
miromulus

miromulus

    c'mon inner peace...!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,613
  • Înscris: 25.01.2006
Invata sa lucrezi cu Photoshop si Illustrator. O jumatate de an e cam putin, nu pentru ca nu ai putea invata functiile, ci pentru ca nu ai timp sa acumulezi experienta (indiferent de domeniul pe care-l vei aborda).

Nu-ti trebuie neaparat talent de desenator freehand pentru a lucra in domeniu si a face lucruri frumoase. Trebuie sa simti culorile si sa reusesti sa imbini forme sau imagini intr-un mod placut ochiului. Astea vin din experienta. Multi oameni pot spune ca le place un site, o brosura, un logo, etc. dar nu-ti pot spune de ce si in nici un caz nu le pot reproduce. Tu va trebui sa le creezi si sa stii de la bun inceput ce faci.

Edited by miromulus, 17 January 2007 - 15:15.


#7
picsel

picsel

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 727
  • Înscris: 25.04.2002
în bucurești te poți angaja și mâine. important e dacă vei putea face ce vrei să faci. dacă nu știi să deosebești între frumos și urât, în principal din punct de vedere estetic, nu vei avea șanse să lucrezi grafică. dar poți învăța partea tehnică a industrii vizuale dacă te atrage. oricum ar fi, așa cum zice și lumea, nici un an nu te ajută. eu am vreo 11 ani în domeniu și cel puțin 5 clienți multinaționali ai căror produse le folosești probabil chiar acum și tot mă simt începător uneori :)
așa e în meseria asta... dacă nu știi să trăiești cu ea, să o mănânci, să o repsiri, vorba unora, nu faci decât să dezvolți industria de kitsch fără să realizezi asta. și mai mult, ai să ajungi să te bați cu pumnul în piept așa cum, mulți știm, o face majoritatea celor ce lucrează astăzi în acest domeniu nu numai în românia.

oricum ar fi, dacă vrei să te apuci să înveți o aplicație, nu te juca cu ea. propune-ți ceva real și lucrează până la capăt. o copertă de CD, de exemplu pe care să o și tipărești. află ce înseamnă desenul, lucrul cu textul, paragrafe și fonturi, prelucrarea de poze, lucrul la dimensiune și rezoluție, diferențele între ce vezi pe ecran și ce vezi pe hârtie, margini de tăiere, calitatea unei fotografii sau a textului, calitatea tiparului, diversitatea suporturilor, greutatea vizuală și impactul lucrărilor tale etc.
nu te apuca de webdesign, și poate într-o zi am să îți explic și de ce, aici risc să pornesc un război :D
coreldraw e încă un jucător important în românia în industria vizuală și de tipar, dar nu garantez că va mai rezista mult. sfatul meu e să încerci photoshop+illustrator, viitorul îți va explica de ce.

și să nu uiți, autocritica e cel mai bun profesor. nu imita pe cei buni, ci încearcă să înveți din greșelile tale și ale altora.

#8
rolo

rolo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 970
  • Înscris: 24.02.2006

View Postpicsel, on Jan 18 2007, 02:07, said:

coreldraw e încă un jucător important în românia în industria vizuală și de tipar, dar nu garantez că va mai rezista mult.

La photoshop poti prelucra fotografii. Daca te apuci de corel vei vedea ca ai mai mult spatiu de manevra.

#9
skandal

skandal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,241
  • Înscris: 09.11.2003
Eu am un alt sfat, pe care vad ca nu l-a dat nimeni :) Lasa la o parte... "arta". Industria are mai degraba nevoie de meseriasi. Primul pas e sa inveti programele si sa stii sigur cum faci trei patrate si un cerc in Illustrator si ce e aia RGB si CMYk mai degraba decat te miri ce efecte in Photoshop.

Si ca sa dezvolt un pic cu "arta"... In principal, in industrie ai 2 categorii de artisti, grosso modo: art director si ilustrator. Restul sunt diverse subcategorii, nuantze, etc, o sa le inveti singur. Intre aceste doua categorii, cel care are mai degraba nevoie de talent este ilustratorul. El este cel care, practic, deseneaza. Art directorul se ocupa, in primul rand, de concept. Ca sa ajungi un "grafician" de succes, daca inteleg eu bine ce vrei, in primul rand o sa trebuiasca sa inveti sa gandesti, sa conceptualizezi, sa intelegi mesajul clientului si sa il imbraci intr-o forma care sa fie potrivita acelui public tinta si nu altului.

Altfel spus, nu te imprastia in "jucat cu Photoshop". Ia metodic, de la baza. Stai un pic pe aici pe tutoriale. Recomand sa incepi cu tutorialul de Corel Draw. NU recomand sa folosesti Corel Draw, dar daca tutorialul respectiv a ramas la fel ca la versiunea 9, iti da niste elemente de inceput deosebit de folositoare si intr-o maniera chiar pedagogica. Si nu te sili de la inceput sa stii si marea si sarea. Intai inveti ce e pe bara de tools, pe urma sa tragi o linie, pe urma un cerc, umpli cu culoare, inchizi-deschizi o curba, vector-raster, etc.. Si abia pe urma, in functie de conjunctura profesionala in care nimeresti, vei vedea daca abordezi latura tehnica (DTP) sau cea artistica (art director). Dar sa stii dinainte, ca sa ai succes ca art director, sa vinzi cu succes un site, un poster, o idee, etc., sunt necesare doua lucruri:

1. echipa sau client.
2. cultura.

Despre 1:

Un obiect de grafica nu exista niciodata numai prin sine. Orice poster sau, ma rog, 99% din ele, au si un cuvant, o propozitie, un mesaj verbal. Astea sunt jobul celeilalte mari categorii de lucratori din publicitate, copywriteri. Ca atare, ca sa ai o lucrare de succes, trebuie ca si partea de copy sa fie buna. Fie ca esti intr-o agentie si esti in echipa cu un copy, fie vine clientul cu partea de copy rezolvata. Totusi, cu partea a 2-a nu sunt de acord, munca de creatie merge cel mai bine in tandem, art+copy, colaborand si ajutandu-se in fiecare moment.

Despre 2:

Munca in publicitate nu este deloc usoara. Mai degraba decat talent (care, in masura in care iti trebuie in publicitate, poate fi "invatat" si educat), iti trebuie trei vagoane de concepte si cateva discipline pe care sa le stapanesti. Semiotica, asa la repezeala. Elemente de marketing, comunicare... destule. Asta daca vrei sa faci vreo treaba interesanta, daca vrei sa faci fluturasi la 5 RON bucata nici nu mai conteaza.

Scuze pentru logoree, am vrut sa iti dau o imagine despre ce inseamna, de fapt, "grafician". Din cauza inca a cererii de "brate de munca" mai mari decat oferta (si aici vorbesc de meseriasi, nu de wannabe), e un domeniu in care se intra cam ca gasca in apa. Dar se ramane destul de greu.

Deci prioritatea ta, sa inveti programe. Restul, pe drum, functie de cum merge drumul.

Succes si sa auzim numai de bine.

P.S.: pentru inceput, ca sa inveti meserie, dupa ce inveti singur niste chestii de baza (Internetul poate fi o scula extrem de utila in directia asta), orienteaza-te spre chestii minore, ateliere de stampile, printshopuri, carti de vizita, baieti care decupeaza autocolante, imprimari de tricouri, etc. Salariile nu sunt minunate, cred ca pe la 7-8 milioane de inceput, dar nu poti incepe altminteri decat de jos.

Edited by skandal, 18 January 2007 - 10:30.


#10
Takeshy

Takeshy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,705
  • Înscris: 04.03.2005

Quote

Salutare tuturor!
Ce sanse are un tip de 30 de ani care abia acum se initiaza intr-ale graficii, sa se angajeze peste vreo juma' de an in Bucuresti in domeniu? Ma joc de vreo luna cu Photoshop-ul si imi place si ma gandeam sa imi schimb locul de munca. Un tip mi-a recomandat sa invatz si CorelDraw dar cum am gasit o gramada de training-uri pt PS am zis sa ma apuc mai intai de asta. Deci ce sanse am, si mai intai de toate ce anume sa invatz? De pilda la PS ce anume se cere in special? Acum eu imi mai editez pozele personale, fac wallpapers dar ma gandesc ca pe acolo nu se cere asa ceva, sau poate mai rar. Cam ce face un grafician intr-o zi de lucru?
Cred ca ati prins ideea. Si sper de asemenea sa primesc si niste raspunsuri tongue.gif
Multumesc frumos!

Quote

Ma joc de vreo luna cu Photoshop-ul si imi place si ma gandeam sa imi schimb locul de munca.
Ai inceput cu stangul. In toate articolele, cartile citite despre freelancing, grafica, design nimeni nu a zis: "Renunta la job si fa ceea ce iti place". NICIODATA.
Trebuie sa te gandesti daca vei avea cu ce sa supravietuiesti dupa, nu esti artist (nu ai cursuri de specialitate - sau poate ai dar ar fi bine sa spui), nu esti cunoscut, stii un simplu program (ce ai putea sti despre PS in jumatate de an) deci vei fi limitat pentru un job.
Solutia este sa cauti o metoda de a le face in paralel pana cand esti destul de pregatit pentru un viitor in acest domeniu.

Am ramas uimit ca multi au avut raspunsuri in genul: Invata programul restul nu mai conteaza.
Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca Photoshopul, Corelul si oricare alt progam este doar o unealta. "A fancy tool just gives the second-rated one more pillar to hide beind". Un creion si o hartie pot fi la fel de bune ca PS-ul, chiar mai bune.
Trebuie sa decizi exact ce vrei sa faci, pentru ca la 30 de ani (desi nu e nimic rau in asta :) ) nu vei avea sansa in fiecare zi sa te reorientezi profesional.
Nu te baga cu capul inainte doar pentru ca e cool si asa ai auzit. Nu e nici pe departe asa de frumos pe cat pare din exterior.

La interviul pentru un job nu te va intreba nimeni daca stii cum se deseneaza un patrat sau cum se aplica un filtru. Te pune sa faci, un logo, un layout, grafica iar PS-ul te poate doar incurca daca nu-l stii foarte bine sau daca nu stii ceva design. Si cam asta vei face zilnic la munca, gasesti solutii exprimate prin design la probleme.

Ceea ce trebuie sa faci este sa muncesti, muncesti, muncesti inainte de toate dar nu numai sa inveti un program ci sa citesti carti, articole despre design, grafica, tipografie si multe altele.

Bafta

#11
picsel

picsel

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 727
  • Înscris: 25.04.2002
ei da, ești prea visător, dragă Takeshy :)
ar fi foarte frumos, dar câți din industria românească sunt mânuitori de creion? :D
sincer, eu mai des de 2 săptămâni nu mai apuc să văd așa ceva pe hârtie. și de acolo am pornit de pe la 10 ani. uneori chiar nu mai îmi recunosc scrisul. sunt convins că abia găsesc 10 oameni din domeniu care să fie surprinși la auzul acestora :D

oricum se pare că omul a uitat de întrebările lui sau nu le-a mai găsit și probabil discutăm în gol. e frumos, e greu, dar ... nici cu sfaturi prea artistice nu merge :D iar dacă mihai, omul nostru din capul topicului, ar fi valabil la jocul cu creionul și pensonul, probabil nu ar fi întrebat chestii de astea pe aici...

#12
Takeshy

Takeshy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,705
  • Înscris: 04.03.2005
Poate, dar nu e vorba doar de creion si hartie, e vorba de tehnica, si nu vad cata tehnica va stapani el daca stie doar Photoshop.
Photoshopul nu te invata cum sa stabilesti un mediu vizual atractiv, nu te invata cum sa combini culori si forme, nu te invata de ce un text ar trebuie sa arate intr-un fel intr-o situatie si de ce altfel in alta.
Vreau sa ii spun doar ca a sti sa folosesti o simpla unealta nu te ajuta cu nimic daca nu stii tehnica/teoria.

Si eu stiu sa manuiesc o bormasina, un ciocan, dar asta nu inseamna ca stiu sa contruiesc o casa. :D

Oricum, nu mai conteaza :) Topic mort

#13
picsel

picsel

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 727
  • Înscris: 25.04.2002
this topic will never die! :)
n-am avut intenția să spun că nu sunt de acord cu ce ai scris tu, dar erau niște chestii poate chiar idealiste un pic. dar, suntem obișnuiți cu decepțiile din partea clienților, ce-or mai fi și cele din partea colegilor? :D

#14
Idiotus

Idiotus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 561
  • Înscris: 01.03.2004
Daca vrei sa lucrezi in grafica si ai 30 de ani, eu cred ca nu poti sa faci decat DTP. Art nu poti sa fi decat daca ai cultura si scoala in domeniu, sau un sac de talent, pe care daca nu l-ai dezvoltat pana acum, esti prea batran sa mai schimbi ceva si sa fie relevant pentru economie. Spun asta ca si eu am cam aceeasi varsta si fac dtp de niste ani, dar sunt constient ca nu voi fi niciodata art.
DTP poti sa inveti. Cat sa poti face fata la un job, cred ca poti sa inveti cam in 4-5 saptamani. la un job intr-un loc fara prea mari pretentii si nu pe multi bani. E plina piata de asa ceva.
Asta e realitatea. Toate shopurile de serigrafie, tampografie, stampilarie sau alte minuni nu au nevoie de prea mari specialisti, ci doar de niste impingatori de mouse. Din pacate nu intotdeauna sunt constienti de asta si cer mai multe competente decat au nevoie pentru un salariu de ~@$$#@.
Postura de impingator de mouse cu acces la net este buna pentru un incepator. Intelegerea Photoshopului este importanta si te va ajuta, chiar daca nu vei folosi decat 1-2% din ce stii. Treci pe Illustrator daca poti, desi in locurile ieftine se cere corel. In corel, daca pui o maimuta care stie engleza si-i dai suficient timp, reuseste sa faca un layout cu tot atatea lucruri gresite cate ar face si un grafician neexperimentat... exagerez, desigur.
Ideea e ca o sa-ti fie greu sa gasesti primul job... dupa aia vei fi la fel de competent ca orice grafician din Bucuresti...

Edited by Idiotus, 24 January 2007 - 11:10.


#15
Al3xT

Al3xT

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 538
  • Înscris: 29.06.2004
Nu cred ca este varsta un impediment. Poti sa inveti sa faci grafica si la 45 ani! nu conteaza... am lucrat la o tipografie unde am invatzat acolo ce inseamna sa fii grafician si ce responsabilitati ai!


e foarte greu o sa ai zile cand esti lipsit de inspiratie sau de la atata munca totul o sa para monoton. dar... asta e. O sa treci cu bine. Am plecat de la tipografie casa pot sa-mi fac propria afacere. si asa cum au spus si altii numai Photoshop nu o sa te ajute decat daca o sa vrei sa faci numai felicitari de nunta sau mai stiu eu ce!

E esential sa stii ce faci si cum sa faci. Cumpara carti in domeniu, mai uita-te pe site-uri. Sa stii ca lumea e foarte critica. si daca la prima ta lucrare o sa-ti zica unu sau altu ca nu e bine ce ai facut sau ca nu ai nici o treaba... continua


Eu recomnad programele:

Photoshop CS2

Corel Draw X3

3D Studio Max

Si ca sa inveti programela astea


www.Totaltraining.com


Multa bafta! :coolspeak:

#16
picsel

picsel

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 727
  • Înscris: 25.04.2002
da, desigur, eu mai recomand să înveți și adobe premiere, final cut pro, maya, google sketchup, gimp, bizcard creator, adobe audition și soundbooth, că tot s-a lansat, mai învață și niște php, html, java, xml, psp, vrl, jpg, etc și vei fi grafician.
cool!
al3xt, fără supărare, cred că nu știi ce înseamnă grafician. sunt convins că ai învățat responsabilitățile, și eu le-am învățat din prima zi de lucru, dar asta după ce ani am ținut creionul și pensonul în mână, dacă mă înțelegi.

ai văzut vreodată show-ul american idol, sau în versiunea românească megastar? da, într-adevăr, lumea nu știe cât de penibilă poate fi. NIMENI nu își dă singur seama :) oare?

de mâine moderez și secțiunea de webdesign, și aia de dtp pe mac, și mai fac și una de 3d special pentru softpedia.
da, într-adevăr, vârsta nu e un impediment dacă vrei să fii grafician care face cărți de vizită într-un chioșc din mall până iese la pensie...

#17
Al3xT

Al3xT

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 538
  • Înscris: 29.06.2004

View Postpicsel, on Feb 1 2007, 04:39, said:

al3xt, fără supărare, cred că nu știi ce înseamnă grafician. sunt convins că ai învățat responsabilitățile, și eu le-am învățat din prima zi de lucru, dar asta după ce ani am ținut creionul și pensonul în mână, dacă mă înțelegi.

Să zi drept talent la desen artistic nu prea am (chiar deloc). Dar ceea ce am observat eu... nu trebuie să fii talentat să faci site-uri pentru corporații si să realizezi niște mape de prezentare, cărți de vizită, pliante, wallpapere, și ce mai doresc clienții!

eu am supraviețuit cât am lucrat. și sincer lucrările pe care le făceam ... erau lăudate!  nu pot să spun că sunt un expert (nici nu știu dacă o să ajung un expert) dar știu câte ceva.  pentru grafică mai complicată aveam designer care a terminat o școală de arte etc.

Dar acum depinde și de imagineție! Proiectele erau facute direct cu clienții! Ei aprobau ce era bun și ce nu!

E greu la început și lumea este foarte critică...  Ideea e să nu te dai bătut și să continui mai departe!

Ciao! :peacefingers:

#18
skandal

skandal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,241
  • Înscris: 09.11.2003
pai clientii tai, de regula, sunt oameni din departamentele de marketing... cam cata treaba crezi ca au ei cu imaginatia?:D

si nu, nu cred in bariera varstei: Ogilvy a inceput sa faca ad la peste treij de ani.

Edited by skandal, 15 February 2007 - 10:55.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate