Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Serialele indragite din "Epoca de Aur"

- - - - -
  • Please log in to reply
57 replies to this topic

#1
RODigitalum-megafanro

RODigitalum-megafanro

    *Pro-Digital*

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,752
  • Înscris: 07.04.2006

Serialele adulate în Epoca de Aur.

  • Daca, in a doua jumatate a deceniului opt, Ceausescu lasase românii aproape fara programe TV, in anii `60 si `70 se poate spune ca a fost Epoca de Aur a serialelor. Sâmbata seara, eroii cu pistol si pumn tare, ori serialele cumintele de "duminica in familie" tineau românii cu sufletul la gura, ratingurile stabilite pe atunci, chiar daca necalculate dupa metodele actuale, fiind de neegalat vreodata. Probabil se ajungea lejer pe la 50-60 puncte rating. Sa ne reamintim citeva dintre cele mai de succes seriale, care au facut deliciul parintilor si bunicilor de astazi si despre care tinara generatie abia daca stie ceva din auzite. Poate nici nu ar fi rau ca TVR sa realizeze o data o emisiune-retrospectiva a acestor seriale de legenda.
"Daktari" si "Sfântul".
  • 89 de duminici, serialul Daktari ("doctor", in swahili), realizat de americani intre 1966-1969, a delectat românii cu povestea doctorului Marsh Tracy, care traia intr-o rezervatie africana, Wameru, in realitate un parc safari din L.A. si trata animalele suferinde avind parte, totodata, impreuna cu fiica sa si citeva ajutoare, de tot felul de aventuri de jungla. Sarea si piperul il constituiau leul sasiu Clarence - protagonist, cu citiva ani inainte, al unui film artistic care a pus bazele serialului - si cimpanzeul Judy, care juca, in paralel, si in serialul "Pierduti in spatiu". Judy era atit de nabadaioasa incit a trebuit sa i se scoata citiva dinti pentru a nu mai rani actorii. Un serial cu adevarat de legenda pentru parintii si bunicii de azi a fost "Sfântul". 118 episoade (71 alb-negru) de o ora, turnate intre 1962-1969, cu Roger Moore, in rolul aventurierului bogat, sexy, bataus si conducator de masini sport. Creat de un chinezo-englez, Leslie Charteris, personajul Sfântul, pe nume Simon Templar, a facut o cariera de exceptie: emisiuni radio in anii `40, trei seriale TV, in anii `60, `70 si `80, citeva filme artistice, carți, benzi desenate etc. Sfântul a fost un Lancelot ori Robin Hood modern, care nu ezita sa incalce legea pentru a face dreptate celor in nevoie, urmarit in permanenta de inspectorul de politie Claud Eustace Teal, dusmanul sau, care incerca in permanenta sa afle sursa bunastarii Sfântului.
Mannix, zmeul de simbata seara.
  • Extrem de iubit de români s-a dovedit a fi un alt zmeu al micului ecran, detectivul Joe Mannix. Realizat de William Link si Richard Levinson pentru CBS, intre 1967-1975, serialul a avut 193 de episoade de o ora in care, alaturi de eroul Mike Connors, au jucat nume sonore precum Loretta Swit (M.A.S.H.), Neil Diamond, Dean Stockwell, Shelley Fabares, Milton Berle, Martin Sheen, Burgess Meredith, John Ritter, Diane Keaton. Armean de origine (ca si actorul), veteran al razboiului din Coreea, Mannix a fost prototipul detectivului particular in format clasic, cu succes la femei, masini rapide, centura neagra la karate, desi nu dadea decit cu pumnul, capabil sa piloteze cu usurinta avioane si salupe. Ajutorul sau de nadejde era o secretara de culoare, vaduva unui politist, pe nume Peggy. Conform unei statistici, de-a lungul celor aproape 200 de episoade, Mannix a fost lasat fara cunostinta de 51 de ori si impuscat de vreo 17 ori, dar nu s-a lasat dus la altar de nicio femeie. Dar ceea ce fascina românii cel mai tare era masina sa dotata cu telefon (prin radio, dat fiind ca celularele nu aparusera) de la care eroul suna in timp ce gonea in vreo urmarire cu 170 la ora. Despre Mannix s-a spus ca a readus in atentie, in anii `70, detectivul privat al filmelor noir, netezind terenul pentru alte personaje de succes, inclusiv Charlie`s Angels. In 1997, Mannix a revenit intr-un episod din "Verdict: crima", incercind sa rezolve o crima.
Vrajitoarea Samantha, idolul feministelor.
  • Un alt serial adulat in perioada comunista a fost "Ce vraji a mai facut nevasta mea", "Bewitched", in original. 254 de episoade de 30 de minute (74 alb-negru), realizat de ABC intre 1964 si 1972, serialul a facut furori in intreaga lume si a cucerit aproape doua duzini de premii Emmy. Povestea era nostima; o vrajitoare, Samantha, (Elisabeth Montgomery), incearca sa duca o viata normala alaturi de sotul ei ne-vrajitor (Dick York, apoi Dick Sargent), dar e tare greu sa te abtii de la vrajile facute prin celebra miscare a nasului ori prin pocnet din degete intr-o perioada atit de tulbure precum America anilor `60. Iar daca mai ai si o mama, Endora (Agnes Moorehead), care nu il inghite pe sotul tau si nu se da in laturi, citeodata, sa ii faca urechi de elefant, atunci circul e total. S-a spus despre serial ca a incercat sa raspunda tulburarilor sociale ale epocii, spre exemplu episodul-pilot fiind conceput exact in ziua asasinarii lui Kennedy, alte probleme la ordinea zilei fiind conflictele rasiale, egalitatea intre sexe, razboiul din Vietnam, prigonirea homosexualilor etc. Samantha a fost, in felul ei, o apriga feminista, pe placul tuturor americancelor care si-ar fi dorit ca, asemeni ei, sa-si poata reduce sotii la tacere miscind din nas. Un serial care a promovat puternic valorile familiale, "Bewitched" are un rol de neegalat in istoria televiziunii mondiale, chiar daca replicile sale, un serial axat pe viata fiicei vrajitoarei, Tabitha, ori remake-ul cu Nicole Kidman de acum doi ani au fost niste esecuri. Dupa moartea sa, actritei Elisabeth Montogomery i s-a ridicat o statuie, in S.U.A., in chip de vrajitoare. Frumoasa noastra vrajitoare de duminica dupa-amiaza, in timpul "Albumului duminical"...
Anii de aur ai S.F.-ului.
  • "Pierduti in spatiu" a fost filmul in 84 de episoade, lansat in S.U.A. in 1965, care a aprins imaginatia iubitorilor de S.F. români in Epoca de Aur a programelor spatiale sovietice si americane. Realizat pentru CBS de legendarul Irwin Allen, serialul trata povestea unei familii, Robinson, cu trei copii, trimise sa colonizeze o planeta din Alfa Centauri, insotita de un simpatic robot. Filmul, turnat in desertul Mojave, a avut un buget de debut extrem de mare (600.000$ pentru un episod episod-pilot tratat cu dispret de bosii CBS si care a avut un rating dezamagitor). Ulterior, insa, serialul a avut un succes atit de mare incit directorul CBS a cerut sociologilor sa ii explice ce naiba gasesc americanii la el. Totusi, calitatea episoadelor s-a deteriorat progresiv, astfel ca, in 1968, serialul a fost anulat, fiind inlocuit cu Daktari, in parte si datorita concurentei Star Trek. Istoria sa nu se incheiase, insa. In 1977, dupa succesul Starwars, americanii si-au reamintit cu drag de "Pierduti in spatiu", astfel ca el a fost reluat de Ted Turner, cu un succes neasteptat de mare, iar mai tirziu vinzarile pe casete video si DVD au fost uriase. Si astazi, serialul isi are locul sau bine plasat in inimile iubitorilor de S.F., chiar daca adaptarea pentru marele ecran de acum citiva ani a fost un esec. Un serial care s-a bucurat de succes la noi a fost si "Invadatorii", realizat intre 1967-1968, povestea unui barbat, David Vincent (Roy Thinnes), care descopera ca extraterestrii ne-au invadat planeta, luind forme umane, story care se plia perfect pe fobia creata la americani de teama unei invazii sovietice. De asemenea, "Planeta gigantilor", realizat de acelasi Irwin Allen, a avut mare succes in anii `70 la noi, serialul, de mare buget, relatind aventurile pasagerilor unei statii orbitale care aterizeaza pe o planeta unde totul e de 12 ori mai mare decit pe Pamint. Si tot Irwin Allen a incintat românii perioadei comuniste cu serialul "Tunelul timpului", povestea in 30 de episoade, transpusa la TV in 1966, a unor cercetatori deveniti prizonieri ai timpului in urma unui experiment stiintific ratat si care se pomenesc purtati prin tot felul de evenimente istorice de avergura, de la caderea Troiei la scufundarea Titanicului.
Cine a inventat tigarile si acadelele "Kojak"?
  • Un erou care a facut deliciul românilor a fost locotenentul Theo Kojak, politistul newyorkez non-conformist si chel care fuma tigari superlong negre, de dama, pina cind campania antitabac l-a obligat sa renunte si sa treaca la suptul de acadele pe bat. Ani de-a rindul, tigarile "More" au fost numite, la noi, tigari "Kojak" iar tiganii faceau pe banda rulanta acadele "Kojak" pentru pustanii români. Realizat de CBS, Kojak, jucat de Telly Savalas, a rulat intre 1973 si 1978. Tarile din Est au iubit atit de mult acest personaj incit, in 1980, ungurii au turnat o comedie, "Kojak la Budapesta" in care satirizau zdravan sistemul socialist. In 2005, o noua versiune a fost lansata in S.U.A., cu actorul negru Ving Rhames in rolul principal.
Sursa: http://www.7plus.ro/...2/2006&id=13687


Edited by megafanro, 20 December 2006 - 00:58.


#2
Zuy

Zuy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,097
  • Înscris: 19.11.2006
Ar mai fi Dallas, Om bogat om sarac, Linia maritima Onedin.  :D

#3
Brian

Brian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 68
  • Înscris: 04.07.2006

View PostZuy, on Dec 20 2006, 19:22, said:

Ar mai fi Dallas, Om bogat om sarac, Linia maritima Onedin.  :D
Dallas-ul a rulat după '90.

#4
exorcistul

exorcistul

    just listen

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,548
  • Înscris: 31.05.2006
Lumini si Umbre...parca.

View PostBrian, on Dec 21 2006, 14:29, said:

Dallas-ul a rulat după '90.
A rulat si inainte de Revolutie :naughty: prin optzeci si ceva.

#5
RODigitalum-megafanro

RODigitalum-megafanro

    *Pro-Digital*

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,752
  • Înscris: 07.04.2006

View Postexorcistul, on Dec 21 2006, 16:37, said:

Lumini si Umbre...parca.


A rulat si inainte de Revolutie :naughty: prin optzeci si ceva.
Corect. :)  :coolspeak:

#6
KLMN

KLMN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 21.09.2003
Multumim "megafanro" pentru postare. Adaug eu un alt serial de succes al Epocii de Aur, pe care "7plus" a uitat sa-l mentioneze. Este vorba de serialul "Columbo" cu celebrul Peter Falk. Un serial la fel de bun precum Mannix si chiar mai bun decat Kojak.

#7
draku

draku

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,259
  • Înscris: 22.11.2003
ar mai fi "Toate panzele sus"

#8
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,876
  • Înscris: 28.11.2006

Quote

Ratingurile stabilite pe atunci, chiar daca necalculate dupa metodele actuale, fiind de neegalat vreodata. Probabil se ajungea lejer pe la 50-60 puncte rating.

Cred si eu, ca doar era un singur program, nu 50 ca acuma  :P

In orice caz, in ultimii ani, cand era programul de 2 ore, nu mai incapea nimic de cuplul dictatorial & pupin***istii de pe langa ei. Tin minte ca asteptam cu disperare alea 5 minute de desene animate de sambata :worthy: .

#9
laurentcauia

laurentcauia

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 898
  • Înscris: 02.10.2006
M-ar interesa daca pot gasi pe net serialele SF. eu le-am cautat dar nu le-am gasit. Poate stie cineva
10x

#10
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,679
  • Înscris: 21.04.2004

View PostBrian, on Dec 21 2006, 17:29, said:

Dallas-ul a rulat după '90.

Prima data serialul Dallas, sub numele de Dallas - Compania Petroliera Ewing a rulat la TVR din 1979 pana in 1981, cand a fost inlocuit cu Bulevardul Paulista (prima telenovela braziliana la TVR). Evident sezoanele din perioada respectiva.

Dupa aceea "partidul stat" nu a mai dat bani pentru cumpararea serialului iar programul TVR a inceput sa se scurteze din 1982 pana cand a ajuns in 1985 la 2 ore.

A fost reluat dupa 1990 in integralitate.

#11
softdor

softdor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 20.02.2007
se mai pot gasi pe net episoade cu subtitrare,ca eu nu am resusit ?Am incercat si cu dc++ si nimic
La fel cau Earth 2

#12
doktorofsat

doktorofsat

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,901
  • Înscris: 04.04.2008
adulate=?

#13
barbosa

barbosa

    Serious Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,144
  • Înscris: 04.03.2006
"Norii negri" a fost inainte sau dupa '89?. Ca nu mai retin exact.

#14
blizzard1976

blizzard1976

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 60
  • Înscris: 09.12.2006
Un serial extraordinar (din punctul meu de vedere) a fost Omul din Atlantis cu Patrick Duffy.  ;)

#15
TOMCATT

TOMCATT

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 10.02.2008
In genul SF:
"UFO" - duminica dupa-amiaza.

"Norii negri" a fost inainte de 1989, cam prin 83-84

Pentru copii duminica dimineata -"Delfinul Flipper"

#16
KLMN

KLMN

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,916
  • Înscris: 21.09.2003
Eu de "UFO" stiu ca a rulat prin 1975, apoi a venit "Norii negri" prin 1976. Daca nu ma insealamemoria serialul care a precedat "UFO"  a fost chiar "Norii negri".

#17
kriiss

kriiss

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,185
  • Înscris: 06.06.2005

View PostTOMCATT, on Apr 10 2009, 11:54, said:

"Norii negri" a fost inainte de 1989, cam prin 83-84

Norii negri a rulat mai tarziu ...aproape sigur in 1987 ; a fost si un serial destul de scurt ..a avut 10 episoade .

#18
Wittmann2

Wittmann2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,359
  • Înscris: 25.08.2008

View Postkriiss, on Apr 10 2009, 13:37, said:

Norii negri a rulat mai tarziu ...aproape sigur in 1987 ; a fost si un serial destul de scurt ..a avut 10 episoade .

Da, a fost dupa 1985. Il tin si eu minte, era un serial polonez de capa, spada si.... slibovita.

Edited by Wittmann2, 10 April 2009 - 13:28.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate