Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS

Free streaming SkyShowtime de la ...

Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine
 The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...
 Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 

Caraibe

- - - - -
  • Please log in to reply
162 replies to this topic

#127
Asontea

Asontea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 249
  • Înscris: 25.09.2011

View Posteugenm, on 26 august 2012 - 11:29, said:

Am intrat in a doua zi de Aruba ... Este absolut fantastic, momentan ne refacem dupa o zi pe plaja unde am incins o fiesta cu localnicii ... muzica latino, ape incredibil de calde, soare mult ... Superb.

PS In aceste zile furtuna tropicala Isaac isi face de cap in Caraibe, a lovit Haiti, Republica Dominicana, Cuba, etc. si este asteptat sa devina uragan in momentul in care ajunge in Florida ...

Ceva detalii cu impresii calde se poate? Niște prețuri   -avioane, cazari, excursii ? Multumesc anticipat!

#128
amira0

amira0

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 14.05.2010

View Postbenji81, on 07 iunie 2011 - 16:30, said:

Arkefly are zboruri mai ieftine catre Aruba -  eu am gasit ptr cineva cu aprox 700 euro (din AMS). si pe mine ma bate gandul de Caraibe, dar asa cum spunea si Metal parca mi se rupe sufletul sa dau atatia bani in plus fata de SE Asia unde am fost in febr. Oricum cam astea au ramas in lista mea ( eventual Costa Rica).



Am simulat un zbor Amsterdam Aruba cu Arkefly si chiar ca au un superpret. Oare se poate plati de aici din Romania?

#129
razvanait99

razvanait99

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,400
  • Înscris: 08.08.2008

View Postamira0, on 13 septembrie 2012 - 10:06, said:

Am simulat un zbor Amsterdam Aruba cu Arkefly si chiar ca au un superpret. Oare se poate plati de aici din Romania?

Da se poate plati fara probleme. Cat te duce cu tot cu zborul de KLM (aprox 159 euro/ pers)?

#130
amira0

amira0

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 14.05.2010

View Postrazvanait99, on 13 septembrie 2012 - 12:39, said:

Da se poate plati fara probleme. Cat te duce cu tot cu zborul de KLM (aprox 159 euro/ pers)?
Nu.

#131
razvanait99

razvanait99

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,400
  • Înscris: 08.08.2008

View Postamira0, on 14 septembrie 2012 - 10:11, said:


Nu.

Ai incercat sa platesti cu cardul de credit si nu te lasa?

#132
cami79

cami79

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 60
  • Înscris: 08.09.2011
Stai linistit si multumeste cat vrei ca nu o sa primesti raspuns, mai ales de la eugenm..acest topic in acest forum a devenit un loc de etalare virtuala a realizarilor personale (reale sau imaginare) in domeniul calatoriilor (tipic romanesc).
Oameni buni, aceasta trebuia sa fie o "comunitate" al carei sens nu tb sa il explic; in schimb de la unii vad doar-vai am fost acolo, e superb si atat...who cares?! really....

Exista, desigur, si exceptii; oameni care isi rapesc din timp sa dea detalii despre locurile vizitate
Si sotul meu e unul dintre ei, de asta nu vin eu cu un acelasi review. Asta ca si explicatie de ce nu am eu reviewuri, inainte sa sara unii si sa inceapa sa se certe virtual, sa se simta macho in spatele pc-ului; nu ca as avea de ce da explicatii.
De ce m-am "iritat" - caut pareri despre Aruba - "vai am fost acolo...ce draguuuutzzzz"; detalii? pauza......in schimb la alte posturi, provocari, putem raspunde...
Asa ca cine se va ofusca sa nu se oboseasca sa raspunda, ca nu mai intru aici sa mai citesc raspunsurile care nu mai au legatura cu scopul acestui topic;
Ora postarii-diferenta de fus orar; sunt intr-o locatie superba, cu soare si apa calda si ce bine mi-e mie, sac.....cam asta sumarizeaza "review-urile" multora de pe aici


#133
eugenm

eugenm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 22.01.2006
La inceputul anului ne-am propus ca in lunile August, Septembrie sa mergem in Caraibe …. o zona in plin sezon umed, in timp de vara unde temperaturile aerului sunt in jur de 29gr.C iar apa Atlanticului este foarte calda … dar, cu toate acestea in mijlocul sezonului uraganelor. Am studiat destul de mult zona Caraibelor in cautarea insulei "perfecte" si intrucat, in Ianuarie, National Hurricane Center ( http://www.nhc.noaa.gov/ ) "prezicea" ca anul acesta intesitatile atmosferice se vor situa peste media anilor trecuti am decis sa mergem in zona aflata sub centura de uragane…. Asa am ajuns sa strangem informatii despre insulele ABC (corect geografic fiind ACB), Aruba, Bonaire si Curacao.

Insulele ABC sunt "bucati" de teren stancos candva desprinse de America de Sud care in decursul timpului au fost inconjurate de recife de corali si care s-au metamorfozat in paradise exotice unde piesajele sunt un superb amestec intre intinderi desertice si plaje incredibile la care se adauga mostenirea arhitectonica lasata de anii in care Olanda a administrat aceasta parte de lume. Astazi, cele trei insule fac parte din regatul Olandei, dar Aruba si Curacao sunt teritorii independente care se administreaza autonom, in timp ce Bonaire este un "judet" al Olandei. Google, deasemenea, ne informeaza ca insulele ABC fac parte din Antilele Leeward care la randul lor reprezinta partea vestica a Antilelor mici.

In top 25 plaje din lume pe Tripadvisor, Eagle si Palm din Aruba sunt pe locul 2 … deasemenea, briza care bate tot anul peste aceste insule, sunt de fapt vanturile ce vin dinspre coastele Africii si care spala oceanul Atlantic in drumul lor spre marea Caraibelor lasand o mare parte din umiditatea acumulata in Antilele Windward ajungand astfel in Antilele Leeward filtrate si uscate. Din acest motiv "aerul african" ce bate peste aceste insule este unul din cel mai curat din Caraibe, iar datorita faptului ca Aruba este o insula cu geografie desertica fara varfuri muntoase care sa formeze acumulari de nori, pe aceasta insula ploua foarte putin in decursul anului….. Fara a mai adauga ca briza ce bate constant peste coastele Arubei o transforma pe aceasta intr-o Mecca a iubitorilor de kite-surfing.
Inarmati cu toate aceste informatii am decis ca la sfrasitul lunii August sa petrecem zece zile in Aruba … asa ca ne-am apucat sa cautam zboruri si cazari … Desi Aruba este relativ mica, cca 30km lungime si 15km latime (aproximativ la fel ca insula Mahe din Seychelles, Bora-Bora sau Taveuni in Fiji), exista cateva zone destul de diferite intre ele din punct de vedere turistic, zona Oranjestad, capitala Arubei, ce impresioneaza prin arhitectura olandeza, cu centre comerciale, restaurante sic si o marina frumoasa, zona High Rise si Low Rise, care este zona pur turistica unde se afla numai lanturi hoteliere desfasurate de-a lungul plajelor Palm si Eagle, zona de sud, sud-vest care este zona localnicilor si zona de est dominata in mare parte de parcul national Arikok.

In ceea ce priveste zborurile se poate ajunge direct din Amsterdam sau cu escala prin America.
Din mai multe motive am ales un zbor cu escala prin Atlanta cu compania Delta Airlines care la inceput arata cam asa :
La ducere : Bucuresti - Paris (cca. 3ore)  zbor cu Air France-ul, escala de cca 6 ore -> Paris - Atlanta (cca. 9 ore) zbor cu Delta Airlines cu un Boeing 767, escala de cca 12 ore -> Atlanta - Aruba (cca. 4 ore) zbor cu Delta Airlines cu un 737.
La intoarcere : Aruba - New York (cca. 5 ore) zbor cu Delta Airlines, escala de cca 2 ore si jumatate -> New York - Paris (cca. 8 ore) zbor cu Air France, escala cca. 4 ore jumatate -> Paris - Bucuresti (cca. 3 ore) zbor cu Air France.

La cateva luni de la achizitia zborurilor am fost bombardat de mailuri, atat de la AirFrance cat si de la Delta Airlines care ne anuntau ca zborul de intoarcere a fost schimbat, asa incat la final zborul de intoarcere a aratat cam asa :
Aruba - Atlanta (cca. 3 ore jumatate) zbor cu Delta Airlines (cu un Boeing 757), escala 1 ora si jumatate -> Atlanta - Paris (cca. 8 ore) zbor cu Air France cu 777, escala de cca. 4 ore -> Paris - Bucuresti (cca. 3 ore) zbor tot cu Air France.

In afara de faptul ca mi-as fi dorit sa vad aeroportul Kennedy din New York, schimbarea parea in regula, asta pana cand m-am uitat la durata escalei din Atlanta care era de o ora si jumatate. Este imposibil sa tranzitezi America in numai o ora si jumatate … numai cand imi aduc aminte cum s-a petrecut escala din Los Angeles catre Tahiti acum un an, unde ne-a luat mai mult de doua ore si jumatate sa iesim dintr-un avion si sa ajungem la poarta de imbarcare a urmatorului zbor, si ma ia cu ameteala, fara sa pun la socoteala ca aeroportul din Atlanta este mai mare decat LAX. Singura consolare era ca "aceasta neplacere"  urma sa se intample la intoarcere … dar chiar si asa, numai gandul la bataile de cap ce aveau sa urmeze …. Am fost la AirFrance incercand sa gasesc o solutie sa schimbam zborul dar tot ce am primit au fost explicatii cum ca nu va fi nicio problema … pana la urma m-am resemnat si m-am pregatit mental pentru ce urma sa se intample …

Dupa lungi cautari am gasit locul ideal unde aveam sa ne petrecem prima vizita in Caraibe … Am scris un mail catre resort si la scurt timp m-a sunat proprietarul (am ramas placut surprins, intrucat asa ceva nu prea se intampla…) si mi-a povestit depre resortul sau si despre Aruba, m-a sfatuit ce camera sa alegem (fiecare camera are o tematica) si mi-a dat cateva sfaturi legate de ceea ce ar trebui sa avem la noi in Aruba. Proprietarul (pe care am sa il denumesc in continuare S.) a fost foarte amabil si curios in legatura cu locul de unde venim (Romania), intrucat eram primii romani ce ar fi urmat sa paseasca in resortul sau ... S, de asemenea, are masini pe care le inchiriaza oaspetilor sai, asa ca, dupa ceva calcule am ajuns la concluzia ca aceasta va fi alegerea in ceea ce priveste motorizarea in Aruba. In cateva zile am achitat intreaga perioada de cazare, drept care, singurul lucru ce ne mai despartea de aventura noastra in Caraibe erau cateva luni de zile…. De fapt a mai trebuit sa aranjam o noapte de cazare in Atlanta, lucru pe care l-am tot amanat pana cu cateva zile inainte de plecare.

Pentru noi plecarea in aceasta excursie a fost incarcata de multe premiere, in primul rand urma sa fie primul sejur in Atlantic in marea Caraibelor, zburam pentru prima oara cu o companie aeriana americana, zburam pentru prima oara cu o aeronava 757 si, de ce nu, era pentru prima oara cand petreceam o noapte intr-un hotel in America …  destul de multe noutati, motiv pentru care pe masura ce timpul trecea eram din ce in ce mai nerabdator …. In plus, aveam o curiozitate legata de Aruba intrucat tot ceea ce am citit despre aceasta insula era incitant … O insula, care de data aceasta, nu se prezenta sub o forma tropicala ci una predominant desertica, fosta colonie olandeza, actuala membra a regatului Olandez, unde populatia este un amestec interesant de sud-americani, nord-americani si europeni, o insula unde limba oficiala este olandeza dar limba vorbita fiind, de fapt, un dialect denumit Papiamento (un amestec intre spaniola, engleza, protugheza) … plus ca Aruba este renumita ca fiind una din insulele Caraibiene cu cele mai frumoase plaje.

Timpul trecea asa ca l-am contactat pe S. sa il rugam sa ne pastreze o masina pentru toata durata vizitei noastre, am aranjat o noapte de cazare la un hotel langa aeroportul din Atlanta si am inceput sa ne pregatim pentru calatorie …..  Pe masura ce durata pana la plecarea noastra in Aruba se numara in zile, toate site-urile de meteorologie erau innebunite de pericolul ce il reprezenta furtuna tropicala Isaac ce urma sa se dezvolte in uragan categoria 2 si care se afla fix in mijlocul marii Caraibelor….

Attached File  abc_tropical_Storm_isaac_path_thg_120824_wg.jpg   37.58K   51 downloads

A venit si ziua cea mare, asa ca, pregatiti fiind cu toate bagajele atent facute, toate aparatele foto si video incarcate si cardurile de memorie descarcate, usor adormiti, intrucat primul zbor (cel catre Paris) urma sa decoleze in jur de ora 7 dimineata am plecat catre Otopeni …. Cred ca am mai povestit acest lucru si in alte posturi, eu si sotia mea suntem indragostiti de aeroportul Otopeni, mergem cu placere, avem cateva tabieturi pe care le respectam cu strictete de fiecare data cand suntem acolo si mai mult de atata, in trecut, mergeam in aeroport doar ca sa bem o cafea si sa ne uitam la avioane cum decoleaza … ne placea faptul ca era destul de aerisit si intim in comparatie cu marile aeroporturi din lume (chiar si in comparatie chiar si cu cele mai mici) ….

Eeee… si ce sa vezi… in momentul in care am ajuns la Otopeni in drumul nostru spre Aruba …. am dat de IADUL pe pamant ….. aeroprotul era asa de aglomerat incat nu puteam sa ne credem ochilor …. brusc ne-am simtit ca in aeroportul din Roma unde in trecut am avut escale de o ora in conditiile in care trebuia sa luam in piept cohorte de calatori aliniati la securitate si control de pasapoarte ….. Check-in-ul in Otopeni pentru zborul nostru era la gramada cu restul zborurilor de AirFrance si KLM asa ca in fata noastra cozile erau uriase …. Fiind membrii Elite Flying Blue avem prioritate la check-in, dar chiar si asa coada de la business si priority check-in tot mare era …. am stat cel putin 20 de minute ca sa ne luam cartile de imbarcare….. Acest pas fiind incheiat nici macar nu mi-am putut imagina ce avea sa urmeze …. O coada ireal de mare la security urmata de una astronomica la controlul pasapoartelor ….. Cred ca doar dintr-un noroc chior am decis sa ne asezam la linia de securitate aflata in extremitatea din dreapta …. de ce spun noroc, pentru ca cei ce treceau de aceasta linie nu mai trebuiau sa ia de la capat uriasa coada de la controlul pasapoartelor …. Nu va puteti imagina cat de greu se misca verificarea pasapoartelor …. De asemenea, nu va puteti imagina ce urlete si scandaluri erau intrucat multi urmau sa piarda avionul ….. Cred ca ne-a luat interminabil de mult sa trecem de pasapoarte, nici nu vreau sa ma gandesc ce se intampla daca trebuia sa luam toata coada de la capat …. In momentul in care am ajuns la poarta de imbarcare am mai avut timp 10 minute sa bem pe nerasuflate o cafea, pentru care a trebuit sa stam la o alta coada care se misca la fel de lent ….. ADIO Otopeni, aeroportul linistit si intim, de azi inainte voi simti acelasi gust amar ca acela pe care il simteam cand decolam de pe Baneasa ….

Zborul catre Paris a fost impecabil, iar Charles de Gaulle mai sic ca oricand, intrucat, avand escala de 6 ore nu a trebuit sa alergam si sa ne agitam …. Am mancat linistiti si ne-am facut ultimile cumparaturi pentru Aruba….

Aeronava cu care urma sa zburam catre Atlanta era un 767, ceea ce ne-a trezit un pic de nostalgie intrucat primul nostru zbor intr-o zona de vis (Seychelles) a fost tot cu un 767 …. Aranjamentul scaunelor este 2+4+2, ceea ce inseamna ca daca stai la geam nu trebuie sa deranjezi pe nimeni cand vrei sa mergi la toaleta sau doar sa te dezmortesti….

Din ziua in care am rezervat biletele la Delta Airlines am incercat sa ma pregatesc pentru ceea ce urma sa se intample (servicii proaste, aeronave vechi si neingrijite, neseriozitate, etc.) …. cu toate acestea eu unul am fost impresionat de ceea ce am vazut, aeronava, desi una veche (767-urile urmeaza sa fie inlocuit in timp cu noul 787), era intretinuta bine (locurile comode si ingrijite, zgomotul bine atenuat, baile curate si toate gadgeturile functionale), scaunele au fost comode, locul pentru picioare destul de OK, iar stewardesele amabile si atente pe tot parcursul zborului (evident intr-un stil inconfundabil american, totul era spus pe un ton de gluma, cuvintele diminutivate, exces de explicatii, cuvintele foarte larg pronuntate si totul prezentat cu abundenta de amabilitate).

Singurul lucru care m-a contrariat a fost contrastul intre inexistenta sistemului personal video (aveam ecrane pe culoar din loc in loc ce rulau cateva filme) si existenta Wi-Fi-ului (contra cost evident). Intrucat, in ceea ce ne priveste, zborul cu avionul reprezinta unul din ultimile refugii intre noi si restul lumii, ideea de a putea fi "on-line" in avion, inca, mi se pare greu de digerat. Si nu in ultimul rand mancarea a fost impecabila ….

Una peste alta experienta Delta a fost una surprinzator de buna …. Cu siguranta in viitor eu nu voi ocoli o posibilitatea de a mai zbura cu Delta (mai greu cu sotia mea care iubeste America si cultura acesteia la nebunie).

Pe masura ce ne apropiam de Atlanta, deja ma pregateam mental de calvarul "intratului" in America …. Prima surpriza placuta a fost privelistea, care in comparatie cu cea de la aterizarea in LAX (unde toate casele erau bagate una in alta, cladiri construite peste alte cladiri, totul fiind o pajiste uriasa de asfalt), a fost una bogata in verdeata si natura, o priveliste aerisita. Urmatoarea surpriza placuta a fost vizita de la immigration, unde totul a mers incredibil de usor, totul a durat mai putin de 5 minute (este adevarat ca in comparatie cu LAX, nu am stat la nicio coada). Urmatoarea surpriza (usor neplacuta de data aceasta) a fost momentul in care ne-am dus sa ne ridicam bagajele, acestea pur si simplu nu mai apareau pe banda …. deja mi se puteau vedea broboanele de sudoare de la tample …. Resemnati am inceput sa cautam pe cineva care sa ne dea informatii despe procedurile ce trebuie urmate in cazul bagajelor pierdute …. Ufff, de fapt bagajele noastre se duceau direct catre Aruba (m-am felicitat ca i-am zis sotiei sa pregateasca in bagajul de mana tot ce ne trebuia pentru noaptea ce urma sa o petrecem in hotelul din Atlanta …. eu defapt ma gandeam ca imi va fi lene sa desfac bagajul de cala in hotel ca sa imi caut una alta…).

In circa 15 minute (plus 10 minute, cat am facut de la avion pana la immigration … cu o masinuta, altfel ar fi durat 30 de minute) ne aflam intr-un minibus care asigura transferul intre aeroport si hotel. Tot drumul masina a mers in interiorul perimetrul aeroportului, timp de 20 de minute … aeroportul acesta pur si simplu nu se mai termina …. cred ca Hartsfield-Jackson este mai mare decat Drumul Taberei ….. Si uite asa am ajuns intr-un final si la hotel …. in America ... ultimul pas pana la destinatia noastra finala Aruba ...

#134
eugenm

eugenm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 22.01.2006
Lungul drum spre Aruba .... :

Attached File  1 Charles de Gaulle.jpg   117.75K   107 downloads Attached File  2 DELTA 767.jpg   157.88K   128 downloads Attached File  3 La poarta de imbarcare.jpg   170.38K   133 downloads Attached File  4 In avion 1.jpg   99.02K   129 downloads
Attached File  5 In avion 2.jpg   100.6K   133 downloads Attached File  7 Home Cinema.jpg   90.83K   161 downloads Attached File  8 Pofta buna.jpg   120.96K   166 downloads Attached File  9 Pofta buna si tie.jpg   124.86K   155 downloads
Attached File  10 Deasupra tuturor.jpg   69.45K   135 downloads

#135
metalactual

metalactual

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,306
  • Înscris: 17.04.2006
Excelent pana acum....astept urmarea.

#136
Asontea

Asontea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 249
  • Înscris: 25.09.2011
Si eu mai vreau!!!!
Cât costa avioanele? Vreo recomandare pt vreun site pt zbor direct din Amsterdam ? Care varianta e mai ieftină ?
Multumesc

#137
eugenm

eugenm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 22.01.2006
Odata ajunsi la hotel, ne-am dus direct catre receptie, unde, cu acelasi stil "patentat", o doamna excesiv de amabila s-a ocupat de check-in-ul nostru si printre micile glume ne-a vandut si "acces" la ultimul etaj in zona unde puteai sa mananci micul dejun sau in care puteai sa intri si sa te servesti cu diverse bauturi….
Am urcat sus in camera unde totul se prezenta impecabil, mai putin cele -100 gr.C ce se datorau aparatului de aer conditionat fortat sa raceasca identic ca in zona de carne de la Metro….. Ce sa vezi, aparatul nu avea buton de off, motiv pentru care l-am contrasetat sa mearga la +100gr.C ….. Acum puteam sa ma bucur de putin timp pentru a explora… Spre deosebire de sotia mea eu sunt fanul numarul unu al culturii americane, cultura care din momentul nasterii netezeste circumvolutiuni si care promoveaza traiul intr-o bula in total paralelism cu realitatea inconjuratoare, o cultura care promoveaza excelenta in mediocritate si care legitimeaza absurdul total…. cine crede ca sunt rau voitor am sa il invit, de exemplu, sa treaca prin tot lantul procedural de obtinere a vizei turistice (o astfel de experienta cladeste caractere mai ceva ca armata) ….


Ca un copil intr-un magazin cu jucarii am inceput sa ma invart prin camera … frumusetea sta in micile detalii ….. ca orice camera din America, aceasta era dotata cu un cap de spinkler (pentru cazurile de incendiu), iar sub acest cap de sprinkler era un abtibild mic care ne informa ca ar fi bine sa nu ne agatam haina de el, comutatoarele de lumina aratau exact asa cum le-am vazut eu in cele un milion de filme americane vizionate, vasul de WC al carui principiu de curatare este total diferit de cel european, in sensul in care odata ce ai apasat pe clapeta aflata in lateralul razervorului de apa, vasul de WC se umple pana aproape de refuz cu apa si datorita efectului de depresiune creat in aval totul dispare ca prin magie, perdeluta dubla de la cada de dus, una pe exteriorul cazii una pe interiorul acesteia ….

In ceea ce priveste posturile de televiziune lucrurile depaseau capacitatea mea logica de intelegere ….. Aveau reclame care recomandau insistent sa folosesti maioneza "nu stiu care" pentru prepararea sosului de ciocolata ce urma sa decoreze tortul de duminica (de ce sa pierdeti timpul sa bateti oua, folositi maioneza …. ). Nu mai adaug ca am nimerit in plina campanie electorala, iar in perioada in care am ajuns noi isi facea numarul contra candidatul lui Obama, Romney … demential ….

Incercand sa adormim placut am dat peste un SUPER post … Weather channel …. NU am vazut in viata mea asa ceva … cineva ar putea crede ca postul cu pricina prezinta stiri meteorologice pe un ton probabil sec …. in nici un caz si nimic mai gresit  …. Postul este un adevarat show media, cu interventii live, cu oameni foarte agitati care explica lucruri, invitati speciali, grafica interactiva …. daca mai adaugam si faptul ca eram in plina desfasurare a uraganului Isaac (furtuna tropicala la acel moment), pot spune ca ecranul era un joc viu de crolluri galbene si rosii, reporteri care transmiteau live din coastele golfului Mexic, americani care isi aduceau animalele de companie sa asiste la primul lor uragan, invitati speciali care vorbeau despre modelele matematice folosite pentru a prezice traiectoria lui Isaac, imagini realizate de un avion special trimis de NASA deasupra lui Isaac sa faca poze ochiului furtunii, probleme serioase in ceea ce privea intalnirea democratilor ce urma sa se intample peste cateva zile in Tampa …. Reportaje live din Tampa ….


Lasand gluma la o parte, din nefericire, pe masura ce zilele au trecut, Isaac s-a transformat intr-adevar in uragan si in calea lui a maturat Haiti (care inca nu se simte bine dupa cutremurul de acum cativa ani) si o parte din Republica Dominicana, a trecut si peste Cuba iar odata ajuns in America a omorat oameni …. RIP ….

A venit si somul dulce, iar eu unul am dormit neintors pana dimineata cand m-am sculat in flick-aiturile postului Weather Channel la care se uita sotia mea fascinata (care si ea dormise bine, dar care spre deosebire de mine are un ceas intern cu precizie elvetiana) …. Isaac deviase un pic de la traiectoria estimata, SOC SOC ….


Ne-am pregatit si am plecat sa mancam micul dejun … Un alt prilej de a face cunostinta cu America … In camaruta mica in care am intrat cu cartela alimentata "cu accesul" cumparat de cu o seara inainte, ne astepta un cochet bufet suedez, bauturi calde si bauturi reci. Absolut fara nicio exceptie toti cei prezenti (toti americani) purtau tricouri polo, pantaloni lungi chino asortati la "adidasi" sau pantaloni scurti asortati la "adidasi" plus sosete albe lungi, mai mult de jumatate din ei aveau sepci (si nu vorbesc de sapca pe care o vezi la jucatorii de tenis, ci sapca aceea a jucatorilor de baseball) si mai toti beau Coca-Cola …. light evident …. desi aveau peste 100kg. M-am dus direct spre termosul cu cafea cu gandul ca voi face cunostinta cu acea zeama lunga cu vagi urme de cofeina (cum am vazut eu la televizor), dar m-am inselat, cafeaua era chiar buna, mai buna decat in multe din hotelurile europene in care am fost. Mancarea OK, suficienta cat sa iti tina stomacul ocupat ceva timp…

Ne-am intors in camera si am inceput sa refacem dar in sens invers traseul de cu o seara inainte …. receptie, check-out, minibus, aeroport …. In minibus persoane care se cunoasteau pentru prima data isi povesteau viata …. La aeroport lucrurile au mers relativ repede, desi erau ceva cozi … Am localizat poarta de imbarcare si ne-am mai invartit prin magazine si food court …. eu nu am putut sa ma abtin si am mai completat micul dejun de la hotel cu un hamburger cu carne de curcan, ceva relativ necomestibil dar atat de veritabil pentru contextul in care ma aflam (mi-am adus aminte de Samuel L. Jackson in Pulp Fiction cand s-a dus cu Travolta sa ii rezolve pe niste baieti, care tocmai isi mancau hamburgerii la micul dejun : "Hamburgers ! The cornerstone of any nutritious breakfast !").


Cand ne-am intors la poarta de imbarcare era deja destul de multa agitatie, iar 737-ele ne astepta pregatit sa ne duca in Aruba…. Zborul catre Aruba a fost o copie fidela a celui din Paris catre Atlanta (pana si filmul a fost acelasi Posted Image ), curat, mancare buna, stewardese politicoase …. singura diferenta notabila au fost peisajele ... desi ma asteptam sa simtim efectele lui Isaac, nu au fost nici turbulente si nici nori, asa ca am avut parte de cateva imagini cu Marea Caraibelor absolut superbe.

Timpul trecea iar noi ne apropiam de Aruba … Oare cum va fi ?… Vom da oare peste o atmosfera rece tipic flamanda sau mostenirea olandeza se limiteaza doar la accente arhitecturale ?… Cum e lumea, cum e mancarea, cum e vremea ?…. Dar toatea aceste raspunsuri, asteptate timp de cateva luni, aveau sa vina in curand ….


Pe masura ce ne apropiam de insule plafonul de nori a inceput sa se inteteasca, semn ca eram in preajma lui Isaac ….. Aterizarea a fost lina si ne-a dat ocazia sa facem prima "cartografiere" vizuala a insulei, o limba de pamant unde zone de verdeata abundente in arbusti Mata Pisca (un arbust rezistent la vanturi, relativ mic de inaltime, "calit" pentru a trai in zone desertice) erau brazdate de petice aride sau ochiuri de apa, cu altitudine indecisa, unde micile localitati se intind langa coaste binecuvantate cu plaje albe frumos incadrate de ape tucoaz… Un peisaj eclectic dornic parca sa-si precizeze inca de la inceput diversitatea in contraste   …. Aeroportul, mic si cochet (mi-a adus aminte de Mauritius), plin de viata si oameni dornici sa isi inceapa aventura … Controlul pasapoartelor a mers repede, iar de data aceasta nu am mai avut emotii … bagajele ne asteptau pe banda.

Aceasta a fost singura zi in care s-au simtit efectele lui Isaac, in sensul in care ochiul acestuia, fiind destul de aproape de Aruba, plasa insula intr-o zona cu presiune atmosferica scazuta astfel incat nu batea deloc "briza africana", frunzele palmierilor erau neclintite, motiv pentru care umiditatea in aer era foarte ridicata si coroborata cu temperatura de 29gr.C mi-a dat aceasi senzatie incredibila de zona tropicala umeda, de atmosfera insulara caracteristica zonelor exotice, atmosfera pe care am mai simtit-o si in Pacific sau Oceanul Indian.

Am inceput sa ma uit in stanga si in dreapta incercand sa localizez zona de inchirieri masini unde stabilisem ca ne vom intalni cu S, iar in momentul in care m-am orientat si am inceput sa ma indrept spre locul cu pricina, S, un tip inalt cu parul valvoi (probabil de la deja celebra briza africana) cu un tricou alb cu urme de Aruba pe el si croc-si in picioare, cu un zambet carcteristic oamenilor lipsiti de orice grija posibila de pe pamantul acesta mi-a iesit in intampinare de parca pe fruntea mea scria "Eu sunt oaspetele tau din camera 3" si mi-a zis "Hello Eugene, you've made it … That's super duper … Let's get you comfortable !". Un tip extraordinar, cu care ne-am imprietenit pe parcurs, o sa mai povestesc despre el ….


S. s-a asigurat ca totul este in regula ne-a instalat in masina sa condusa de unul din oamenii de la resort (un pusti simpatic) si-a cerut scuze ca nu ne insoteste pana la resort intrucat peste o ora mai urma sa mai vina o familie, iar odata ajunsi, urma sa fim preluati de sotia sa.

Drumul pana la destinatie a fost un nou prilej de "cartografiere", in care am luat contact direct cu celebrele peisaje desertice de-a lungul coastei vestice unde soseaua era in cea mai mare parte a ei flancata de cactusi candelabru (impresionanti, ar fi trebuit sa luam o piatra in gura) si palmieri … pe sosea nu am vazut decat masini americane si asiatice (Ford, Chevrolet, GM, Dodge, Lincoln, Hyundai, Honda, Toyota, Kia, etc.). Toate casele pe langa care treceam aveau doar un nivel si erau imprastiate fara o regula anume de-a lungul soselei principale, mai toate aveau cate o curte generoasa unde dupa caz se gaseau cactusi sau pomi de mango … pe ici pe colo mai vedeai cate un magazin general, un mic restaurant, un take-away sau o benzinarie.


Dupa aproximativ 20 de minute am ajuns la resort, unde ne-a astepat sotia lui S. …. Locul arata incredibil, se vede ca S. a depus multa munca si efort deoarece odata ce intrai pe poarta erai brusc transpus intr-o lume total diferita de cea de afara … un loc unde am avut la dispozitie trei zone de piscina, o gradina impresionanta, o terasa mare acoperita unde puteai sa joci biliard daca doreai sau doar sa lenevesti pe unul din fotoliile cu perne "grase", un foisor sub care te puteai adaposti de soare si sa te servesti cu limonada rece disponibila la discretie intr-un dozator instalat intr-o casuta de lemn viu colorata, o muzica discreta se auzea placut fara a putea localiza sursa …. tot resortul arata ca un mic labirint in care de fiecare data descopereai ceva nou …. camerele se desfasurau in jurul unei piscine "de relaxare" (cea de-a doua zona) unde apa avea cca jumatate de metru si in care se aflau sezlonguri si zone in care puteai sa te intinzi si sa lancezesti sub soare dar "inmuiat" in apa…. In momentul in care am intrat in camera noastra (camera 3) am realizat ca de fapt era vorba de un apartament in toata puterea cuvantului (bucatarie, living, dormitor, baie) unde paseai pe covoare persane in drumul spre dormitor unde trona un impresionant pat matrimonial…. Aveam fotolii si canapele in zona de living, o bucatarie deschisa dotata cu tot ce aveam nevoie ca sa putem sa ne pregatim ceva de mancare, patul imens cu saltele moi si o mie si una de perne, un LCD imens dotat cu un DVD player, plus multe detalii de amenajare gandite cu bun gust …. Ma intrebam daca S. s-a gandit sa isi tina oaspetii in camere intrucat tot apartmanetul era gandit sa iti raspunda la orice nevoie sau doleanta … Oricum daca ieseai din camera, trebuia sa te lupti cu tentatia piscinelor sau a zonelor de "leneveala" ce te asteptau cu bratele deshise sa iti sorbi cu plescauituri lenese limonada rece …..

Sotia lui S. a fost foarte draguta si amabila, ne-a ajutat sa ne instalam si ne-a povestit cum functioneaza lucrurile in resort …. Ne-a setat un cod ales de noi la usa de la camera (nu aveam chei), ne-a prezentat locul de luat masa unde dimineata ne intalneam cu bucatarul resotului G. care ne pregatea micul dejun … de asemenea existau seri culinare tematice de care se ocupa G. (seara de paste sau seara de pizza) … in fiecare zi G pregatea la ora 16:00 o prajitura diferita pentru oaspetii resortului. Tot G conduce si o mica pizzerie in cadrul resortului unde am vazut ca primeau comenzi pana si din High Rise. Fiecare dimineata a fost o placere, mancarea era proaspat gatita, puteai sa ii ceri lui G sa iti gateasca ouale exact cum vroiai tu, iti pregatea goffre proaspete sau clatite in stil american cu sirop de artar, fructe proaspete si de ce nu un bacon usor prajit … Puteam sa ne racorim cu suc de portocale rece si sa citim linstiti "Aruba Today" in timp ce ne savuram cafeaua proaspat infuzata …. Plus limonada aceea pe care nu pot nici acum sa o uit …. in jurul orei 16:00 mergeam sa luam prajitura zilei (checul de ciocolata, mmmmm…. sau biscuitii cu scortisoara) ne umpleam niste pahare generoase cu limonada si mergeam in zona de piscina (cea de-a treia zona) unde stateai ca la bar in apa in timp ce puteai sa te bucuri de putin hidromasaj.

Una din atractiile resortului este dusul exterior in aer liber, unde era o reala placere sa stai sub jetul de apa direct afara unde "briza africana" domolea soarele puternic. Desi toate camerele au bai generoase, totusi majoritatea oaspetilor preferau placerile "hidroterapeutice" ale dusului in aer liber.

Odata ce S s-a reintors la resort ne-a dat pe mana un frumusel Hyundai i10 (Sexy Lady ii era numele) care si-a facut treaba admirabil pe toata durata sederii noastre. S. ne-a aratat ca in camera aveam un "ice cooler" pe care puteam sa il folosim la discretia noastra, asa ca in fiecare zi cand plecam la plaja, ne umpleam coolerul cu sticle de apa si limonada si mergeam la masina de gheata de unde luam cuburi de gheata cu care ingropam sticlele din cooler (de dimineata pana la ora 15:00-16:00 apa si limonada ramaneau reci) …. deasemnea, S ne punea la dispozitie (tot gratis) si sezlonguri, veste de apa, snorkeluri, astfel incat odata ajunsi la plaja aveam tot ce ne trebuie… Tot ce mai lipsea era o carte buna ….


In prima zi, dupa ce ne-am instalat tacticos si in special dupa ce sotia mea si-a aranjat intreg sifonierul carat taman din Romania, am si iesit la explorat pe strazile pitoresti din zona localnicilor…. Am trecut pe langa casele interesante ce delimitau stradute secundare care in permanenta pareau ca sunt dispuse intr-un arc de cerc, am avut impresia ca defiecare data trebuia sa "dam un colt" … Cu ochii largi si fixati pe impresionantii cactusi candelabru sau pe cate un pom de mango care era intesat de delicioasele fructe (necoapte inca intrucat sezonul lor e in Noiembrie) am ajuns la apa, soarele se pregatea sa apuna, astfel incat peisajul era dramatic …. Liniste, valuri, caldura placuta, o usoara briza ce aducea cu ea mirosul sarat al marii …. Nu cred ca poti sa iti doresti in viata asta ceva mai mult …. Ne-am bagat picioarele in apa si aceasta era incredibil de calda, oare de ce am asteptat atat sa ajungem in Caraibe ?…

Pe masura ce plimbarea noastra continua am dat brusc de o mica parcare plina ochi cu masini aflata in fata unui mic local numit Zee Rover …. Timid am inaintat si pe masura ce ne apropiam acorduri latine melodioase cresteau in intensiate odata cu rasete vesele si mirosuri imbietoare de mancare. Am intrat in local si am dat peste o atmosfera de placuta petrecere de Vineri seara unde localnicii ciocneau sticle de Balashi, jucau biliard sau mancau la mese, toate aceste in aer liber… Eu unul am si facut repede rost de o Balashi, dupa ce mi-am exersat spaniola, intrucat dialectul lor (Papiamento) semana mult cu limba lui Cervantes … Ne-am asezat la masa si ne-am lasat purtati la randul noastru de voia buna ce anima localul … Dar mirosul, mirosul acela de fructe de mare prajite nu ne dadea pace … ma uitam la o familie care, o masa mai incolo, se infrupta cu o pofta molipsitoare din creveti si rondele de peste … Nu intelegeam cum se procedeaza, motiv pentru care mi-am rugat sotia (intrucat ea are centrua neagra la spaniola) sa incerce sa afle cum se procedeaza. A plecat si am inceput sa astept, berea era incredibil de buna (am citi pe eticheta ca a luat un premiu la un concurs de bere tinut in Belgia acum cativa ani) asa ca o perioada m-am delectat cu Balashiul dar timpul trecea si sotia mea nu mai venea … toata lumea zambea in jurul meu in timp ce o balada latino-americana umplea localul cu acordurile acelea specifice ce te fac sa vrei sa te ridici in picioare si sa dansezi … dupa ceva timp a venit si sotia mea dar nu cu mancare ci cu o mica buturuga incrustata cu un numar… Ea, in intampinarea privirii mele nedumerite, mi-a explicat cum functioneaza lucrurile ; mancare este reprezentata de captura din ziua respectiva (in general creveti si mahi-mahi), care ti se prezinta in forma cruda in timp ce esti intrebat cat vrei, mai exact intr-un cos mic de plastic pe o hartie ti se pune un pumn de creverti … "Mai doriti ?" , "Da, am mai dori !" vine raspunsul prompt si tot asa pana cand te consideri multumit, dupa care vin rondelele de mahi-mahi, unde pe acelasi principiu te decizi asupra cantitatii si treci la urmatorul pas in care esti intrebat daca vrei cartofi prajiti, daca vrei banane prajite (plantine), daca vrei sos de ceapa murata sau diverse sosuri iuti…. Intr-un final "comanda" este cantarita si apoi trimisa direct la bucatarie in baia de ulei incins… platesti si capeti un numar de ordine sub forma unui butuc numerotat…. Dupa aproximativ 5 minute a venit si comanda noastra, iar eu urmand principiul vecinilor de masa am "plonjat" direct in creveti decorticandui cu frenezie si muscand cu pofta din "pulpa" de carne rozalie trecuta prin sosul de mango iute, stins dupa aceea cu o inghititura de rondele de ceapa murata usor acrisoare si moi ca textura, iar pentru diversitate mai ma delectam si cu cate o bucata dulce de plantine prajita la perfectie ….. Iar toate aceste bucate dumnezeiesti pentru doar 25 de dolari cu tot cu bautura ….


….. Aruba ….. ce mod mai placut sa inchei prima zi in Caraibe ? … Oare ce va urma zilele urmatoare ? …..

#138
eugenm

eugenm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 22.01.2006
United States of America :

Attached File  1 Hotel Atlanta 1.jpg   79.52K   102 downloads Attached File  2 Capul de sprinkler.jpg   94.51K   104 downloads Attached File  3 Weather Channel.jpg   91.5K   108 downloads Attached File  4 Lobby.jpg   109.07K   104 downloads
Attached File  5 Parcarea hotelului.jpg   152.54K   105 downloads Attached File  6 Hotelul din Atlanta.jpg   179.98K   108 downloads Attached File  7 737 spre Aruba.jpg   118.56K   111 downloads


Deasupra Marii Caraibelor in drumul nostru spre Aruba :

Attached File  1 Deasupra Caraibelor.jpg   88.37K   104 downloads Attached File  2 Marea Caraibelor.jpg   88.93K   98 downloads Attached File  3 Woww.jpg   68.83K   103 downloads Attached File  4 In drumul nostru spre Aruba.jpg   80.09K   99 downloads
Attached File  5 Aruba.jpg   126.28K   107 downloads Attached File  6 Aeroport 1.jpg   82.98K   100 downloads Attached File  7 Aeroport 2.jpg   100.01K   141 downloads

Resortul lui S. :

Attached File  1 Zona 2 si 3 de piscine.jpg   77.45K   152 downloads Attached File  2 Camere.jpg   100.44K   153 downloads Attached File  3 Tentant nu-i asa !.jpg   112.03K   148 downloads Attached File  4. Timmer dus exterior.jpg   103.09K   142 downloads
Attached File  5 Zona 1 de piscine.jpg   135.19K   136 downloads Attached File  6 Spre camere.jpg   131.83K   130 downloads Attached File  7 Limonadaaaaaaa.jpg   143.12K   126 downloads Attached File  8 Labirint.jpg   119.62K   123 downloads
Attached File  9 Casa noastra.jpg   75.27K   123 downloads Attached File  10 Camera noastra.jpg   135.69K   121 downloads Attached File  11 Gradina.jpg   211.26K   110 downloads Attached File  12 Felinar.jpg   108.78K   106 downloads
Attached File  13 O parte din personal.jpg   135.08K   106 downloads Attached File  14 Vecinii nostri de mic dejun.jpg   117.94K   107 downloads Attached File  15 Cactus.jpg   91.61K   101 downloads Attached File  16 Jump.jpg   112.53K   101 downloads
Attached File  17 Flori.jpg   108.53K   95 downloads Attached File  18 Diverse plante.jpg   138.11K   90 downloads Attached File  19 Pe aici va rog.jpg   130.07K   93 downloads Attached File  20 De povestit mai tarziu.jpg   172.6K   92 downloads
Attached File  21 Bine ati venit.jpg   182.9K   91 downloads Attached File  22 Limonada.jpg   94.07K   88 downloads Attached File  23 Micul iaz.jpg   122.09K   86 downloads Attached File  24 Living.jpg   106.04K   103 downloads
Attached File  25 Dormitor.jpg   72.68K   113 downloads Attached File  26 Patul matrimonial.jpg   92.27K   138 downloads

Prima zi (si seara) in Aruba :

Attached File  1 Marea Caraibelor vazuta din Aruba.jpg   87.32K   137 downloads Attached File  2 Flora Arubei.jpg   130.61K   128 downloads Attached File  3 Fauna Arubei.jpg   92.56K   121 downloads Attached File  4 Zona localnicilor.jpg   132.21K   130 downloads
Attached File  5 Zee Rover.jpg   99.75K   137 downloads Attached File  5.1 Festinul culinar din prima seara.jpg   97.49K   147 downloads Attached File  6 Cactusi Candelabru 1.jpg   127.55K   141 downloads Attached File  7 Cactusi Candelabru 2.jpg   123.52K   111 downloads

View PostAsontea, on 02 octombrie 2012 - 19:14, said:

Si eu mai vreau!!!!
Cât costa avioanele? Vreo recomandare pt vreun site pt zbor direct din Amsterdam ? Care varianta e mai ieftină ?
Multumesc

La momentul la care am cumparat noi biletele, variantele cu escale prin America erau cele mai ieftine, nu neaparat zborul nostru ... Daca imi aduc bine aminte varianta cea mai ieftina era cu American Airlines (din Londra via New York), iar printre variantele cele mai scumpe era KLM-ul (zbor direct din Amsterdam)
Din punctul meu de vedere un cost al biletului de avion care sa ajunga in jurul sumei de 800 Euro este posibil dar trebuie vanate ofertele (Arkelfy, Thomas Cook, Thomson Airways - pentru zboruri directe).
Un buget in jurul sumei de 1000-1100 Euro este mai realist si cred ca in acesta zona de cost se poate obtine si un pic de plus valoare (aeronave mai noi si mai dotate, un confort usor sporit, mancare comestibila, etc...).
Evident sunt si alte aspecte legate de zborul cu escala, cum ar fi durata acesteia (in cazul nostru la buget s-a mai adaugat si o noapte de cazare in Atlanta), existenta vizei pentru America, deranjul ce tine de tranzitare, etc.

Edited by eugenm, 03 October 2012 - 04:02.


#139
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
KLM-ul are oferte bunisoare spre Caraibe daca le prinzi din timp.
Curaçao € 678
Aruba € 786
Bonaire € 819

Din Amsterdam evident. Cu inca 150 Bucuresti - Adam - Bucuresti (tot rezervat din timp).

#140
Asontea

Asontea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 249
  • Înscris: 25.09.2011
Multumesc eugenm si dev!
     Astept curioasa urmarea! Am văzut un film de prezentare a unei croaziere care trecea prin Aruba , arata într-un mare fel , dar impresiile de la fata locului, necosmetizate sunt mult mai interesante .... si atât de rare!
   Cred ca zona e mult mai scumpă decât Asia( excluzand Singapore , Hong Kong) , dar turism virtual putem face toti ,prin bunavointa unora ca voi. Încă o data multumesc!

#141
hazzeleyesz

hazzeleyesz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 719
  • Înscris: 20.09.2008
As vrea sa ma duc in Turks&Caicos din 30 iulie pana in 10 august. Poate sa imi dea cineva ceva informatii despre vreme in perioada aceea, si daca a fost cineva acolo...ceva impresii?

#142
raul_6776

raul_6776

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,555
  • Înscris: 03.04.2010
559 euro transportul pentru un sejur in Guadelupa  pe ruta Bucuresti - Point a Pitre - Bucuresti cu Air France ( escala in Paris ). Biletul de avion trebuie achizitionat in perioada 23-25.01.2014, iar calatoria trebuie sa aiba loc in perioada 23.01.2014 – 19.06.2014.

Edited by raul_6776, 23 January 2014 - 13:34.


#143
metalactual

metalactual

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,306
  • Înscris: 17.04.2006

View Posteugenm, on 03 octombrie 2012 - 02:29, said:

….. Aruba ….. ce mod mai placut sa inchei prima zi in Caraibe ? … Oare ce va urma zilele urmatoare ? …..

Din pacate nu a mai urmat nimic....ai stat doar o zi in Aruba Posted Image  ?

#144
eugenm

eugenm

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 22.01.2006

View Postmetalactual, on 03 februarie 2014 - 14:56, said:


Din pacate nu a mai urmat nimic....ai stat doar o zi in Aruba Posted Image  ?

... Putina sare pe rana ... Posted Image

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate