Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...
 Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming
 Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...
 Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import
 

Cum faci o instalatie pe PPR (polipropilena), PE,PEX sau Cupru

- - - - -
  • Please log in to reply
516 replies to this topic

#19
danieldobre21

danieldobre21

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 08.10.2006

 Darkmaster, on Feb 20 2007, 12:16, said:

Sunt de acord cu bibicu5 si cu x-plane, daca tot esti student la facultatea de instalatii ar trebui sa stii ca o instalatie termica nu se face dupa auzite si dupa tutoriale de pe net, ci se face dupa un proiect si calcule de necesar de caldura, din tutorialul tau de unde stie omul de rand ce tip de calorifer trebuie sa puna intr-o camera, din cate stiu eu dimensionarea caloriferului se  face prin calcule in functie de necesarul de caldura al camerei. din tutorialul tau pare simplu luam materiale incalzim, indoim folosim reductii teuri olandezi, dar tu cati crezi ca au habar care e diferenta dintre o reductie si un olandez sau crezi ca un om care lucreaza intr-un domeniu total opus de instalatii, textile de exemplu chiar va face o instalatie termica, de durata ma refer.  Daca el va avea probleme odata la 2-3 saptamani cu instalatia cred ca ii va parea rau ca s-a apucat. Eu unul nu incurajez oameni sa incerce sa isi faca singuri o instalatie termica in case cu atat mai mult una de alimentare cu apa, doar daca sunt in domeniu (instalatori, ingineri/subingineri instalatori etc). De asemenea nu incurajez oameni sa cumpere materiale ieftine pt ca de cele mai multe ori acestea sunt de proasta calitate, ar fi bine sa urmeze niste sfaturi de la oameni care lucreaza in domeiu si sa incerce sa gaseasca cel mai bun raport calitate pret.
Am semnalat faptul ca daca cineva are nevoie de mai multe indicatii poate sa scrie si in masura modestei mele culturi in domeniu pot sa le dau o mana de ajutor. Va asigur ca daca incepeam cu relatii de calcul si tot felul de ipoteze mai mult ca sigur in mare parte din cititori nu intelegeau mare lucru, am decis sa ma adresez unei arii cat mai largi. In legatura cu calculul se poate face gratis la unele firme de profil. Sunt tot felul de MESERIASI de MESERIE sunt foarte putini calificati iar oamenii mult prea saraci sa mai suporte cheltuieleile la o intreaga instalatie termica + facturile la gaze, iar cei care dispun de bani apeleaza direct la o firma specializata si nu pierde timpul cu cautari pe net. Daca ai vointa reusesti, numai oamenii slabi au 2 stangi!!  .

#20
danieldobre21

danieldobre21

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 08.10.2006

 Meteor-XL5, on Feb 22 2007, 20:12, said:

Pe mine m-ar interesa o comparatie detaliata intre lipirea polipropilenei si lipirea tevilor de cupru. Care din ele ar fi mai accesibila si mai sigura, chiar si la nivel de "amator"? La cupru se foloseste vre-un aparat, sau clasicul fludor si lampa de gaz? Eu unul am experimentat cu succes lucrul cu pexalul, in reparatiile facute cu mana mea ici-colo mi-au iesit toate "ca la carte", n-am avut absolut nici o ratare, as vrea in viitor sa experimentez si cuprul sau polipropilena!
Apreciez faptul ca aveti dorinta sa cunoasteti cat mai multe lururi in acest domeniu, salut initiativa.
Nu am suficiente informatii de ultima ora despre cupru dar din cate stiu nu sa schimbat procedura de lipire a tevilor a ramas tot aceeasi fludor si lampa de gaz, insa nu sunt sigur si nu pot sa va garantez acest lucru cu parere de rau, insa in momentul ce voi afla o sa scriu negresit.
Asa cum am mai spus recomand polipropilena, insa fiecare este liber sa aleaga ce material doreste. Calitate-pret-lucrabilitate-durabilitate polipropilena este net superioara.

#21
sandokan99

sandokan99

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 21.02.2007
Am avut si eu parte de meseriasi care mi-au lucrat cu ppr. Nimic de zis, dar pentru tur au folosit ppr 25 cu folie de aluminiu. NImic de zis pana au plecat si am avut parte de prima surpiza cand dupa primul foc au inceput sa cedeze sudurile, numai la cele cu folie. In rest nimic de zis. Funtioneaza. Pacat ca o parte din tur a trebuit sa-l schimb pe cupru. N-au tinut sudurile. De cand am pus pe cupru nu mai am probleme din acest punct de vedere. Va trebui totusi sa schimb si partea ramasa neschimbata, intrucat nu prea da randament. Am vazut o faza la unul dintre mesteri cand suda un cot sau nu mai stiu ce, partea care a intrat pe teava s-a micsorat in diametru si a incercat sa corecteze cu cutitul. Intrebat asupra sanelor de reusita, zicea ca nu o sa am probleme, dar uite ca nu siunt multumit de modul in care functioneaza aceasta instalatie. Am totusi o nelamurire si anume : poate sa influenteze reducerea diametrului tevii (indiferent tur sau retur) randamentul instalatiei? Eu personal cred ca da, intrucat pompa de recirculare nu reuseste sa miste suficinet de repede agentul termic. NU stiu ce sa cred, poate ma ajutai voi sa aflu ce se intampla.
si daca tot am ajuns aici  sa-mi explice si mi e cineva de ce caloriferele mele sunt calde (fierbinti) numai pana la jumatate. Cat timp am avut incalzirea pe gaz nu am avut probleme de acest gen, caloriferele fiind fierbinti pana jos, dar de cand am trecut pe lemne apare acest fenomen. Sa fie cantitatea de apa din cazanul de lemne prea mic pentru aceasta instalatie (10 calorifere). S-a calculat si necesarul termic, undeva la 31,650 kw, cazanul este de 35 kw, totusi nu sunt multumit. S-au poate erorile (ingustarile) din instalatie sunt cele care impiedica cazanul sa functioneze la capacitate? Buna intrebare, astept sugestii!

Edited by sandokan99, 27 February 2007 - 15:27.


#22
Euromoromete

Euromoromete

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 27.01.2007
Am citit cam tot ce ati scris... Felicitatri pentru Daniel!
Cat priveste carcotelile Stapanului Intunericului, are dreptate: ar trebui sa angajam o ekipa de ingineri nemti, eventual de la Mercedes sa ne lege chiuvetele! Nu ar aparea deloc probleme...
Eu am instalat o centrala pe lemne Viadrus de 25Kw cu sfaturi de pe net; culmea, kiar merge! Pt. fiecare mc incalzit cek ai nevoie de  70w. Caloriferele, se cam leaga in paralel, ca nu faci tren...Eu, mai sarac decat altii, am folosit pexal; nu stiu daca e bine, dar pt 7 calorifere m-a costat cam 5 milioane..
Omu asta, a avut o initiativa laudabila! Daca nu e bine, corectati-l...

#23
marian_c

marian_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 82
  • Înscris: 15.05.2006
Mii de multumiri pt Daniel Dobre. Eu mi-am realizat toata instalatia singur la inceputul lunii februarie si mi-a iesit.Pana la momentul asta nu a cedat nici o imbinare lipita, cu toate ca la vreo 2 chiar aveam dubii.Singurele locuri pe unde am avut scapari au fost la 4 imbinari filetate pe la calti,unde am refacut imbinarea. Iar instalatia a fost una complicata, cu 170 de lipituri,cu 8 calorifere,cu  treceri cu probleme prin dreptul unei usii,si cu o trecere prin podea.
Daniel a dat informatii detaliate.Poate o mai fi uitat omul vreun amanunt,dar am vazut ca prefera posturile de pe forum si nu cele private,pentru ca raspunsurile sale sa fie citite de toata lumea.
Nu il criticati aiurea,intrucat informatiile lui pe mine m-au ajutat.Oricum,pt o persoana care nu vrea sa se implice singura intr-o anumita lucrare,toate mentionate mai sus sunt simple vorbe.Nu cunosc ce studii are,ca are sau nu facultate (eu am facut si asta si ma pricep intr-o multime de domenii si nu fug de ceva ce apare nou),asa ca nu va mai luati de "studiile" lui.
Daca sunteti interesati de calculul termic,cautati pe forum,ca poate gasiti.Eu am facut un calcul termic acum 4 ani,dupa niste informatii din revista "util",si l-am reverificat acum,dupa ce am facut termoizolatia la casa.

#24
r.muntenu

r.muntenu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 04.03.2007
am si eu o intrebare as vrea sa stiu daca exista soft free pentru dimensionarea caloriferelor, etc

#25
adris1919

adris1919

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,114
  • Înscris: 10.10.2006
mai lasati-ma cu firmele specializate si cu meseriasii particulari ai lu' peste prajit, educati in rahatu asta de democratie comunista din mizeria asta de tara. Daca nu faci tu la tine acasa ceea ce e de facut, sunt cel putin 90% din sanse sa fie facut totul complet sau partial aiurea. Bravo Daniel, foarte laudabila initiativa ta. Si de apreciat modestia si faptul ca nu ai reactionat buricandu-te la cei care te-au combatut.
Si eu am apelat la firma specializata, apoi la mesteri "libr profesionisti", au sudat ppr de n-au mai putut, pana cand i-am luat la shuturi ca le era bine la mine acasa si nu mai terminau dracu' lucrarea. Pana n-am pus eu mana sa fac ce si cum trebuie, n-am avut parte de satisfactie. Asa ca, pentru cei care n-au doua stangi, asemenea tutoriale sunt excelente. Inca o data, felicitari Daniel! :coolspeak:

#26
sandokan99

sandokan99

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 21.02.2007
aici se poate face un calcul termic simplu de tot

http://www.cyclon.ro...lcul_termic.php

#27
danieldobre21

danieldobre21

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 08.10.2006
Pentru ca sunt oameni care au reusit sa capete o informatie, sugestie, sau chiar au fost incurajati sa faca o lucrare de a un cap la altu o sa va scriu si o sa raspund intrebarilor voastre si chiar a celor care considera ca ce scriu este eronat. MULTUMESC PENTRU APRECIERI, vreau decat sa dau o mana de ajutor. Va salut pe toti cu respect si SPOR LA TREABA. :D

#28
batranul_geo

batranul_geo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 27.03.2007
bravo, omule! iti multumesc. am ajuns si eu la faza asta si informatiile de la tine imi sunt de mare ajutor. tine-o tot asa si nu pleca urechea la carcotasi. si noi, nespecialistii, trebuie sa ne descurcam cumva. ceea ce ti-as sugera insa, actualizeaza-ti putin gramatica, mai ales ca esti student, si e pacat. Iti multumesc inca o data pentru buna intentie!

#29
mihai.valcea

mihai.valcea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 03.11.2003
Buna ziua,

Am urmarit sfaturile pentru instalatia de incalzire, banuiesc ca se aplica oarecum si la apa.

Cand am fost la magazim pentru op prospectare de pret etc., am vazut ca ppr este de 2 culori: alba si gri. Unii mai au si verde.

Care este diferenta de calitate intre ele, oricum de pret este ?

Multumesc

#30
mihai.valcea

mihai.valcea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 03.11.2003
Buna ziua,

Intentionez sa imi fac instalatiile de alimentare cu apa si termica (din ppr) si intreband la mai multi mesteri am ajuns sa nu mai inteleg logica de dimensionare.
Unii propun teava de 1/2 altii de 3/4 atat pentru apa cat si/sau pentru incalzire.

Nu sunt instalator dar inteleg ca atat consumatorii de apa (rece+calda) cat si caloriferele + distribuitoarele au racorduri de o anumita dimensiune.

Care e logica pentru care s-ar pune teava de alt diametru decat al consumatorului ?


Multumesc,
Mihai

#31
ches

ches

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 34
  • Înscris: 24.04.2007
Felicitari pentru tutorial, e intr-adevar mult mai simplu decat pare. Am un coleg care si-a refacut singur toata instalatia din apartament cu polipropilena si nu a avut nici o problema. Si e inginer electronist ...

#32
bibicu5

bibicu5

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 364
  • Înscris: 20.01.2007
Salut,
Nimic nu se face "dupa ureche",diametrele sint in functie de debit pentru apa si in functie de putere(W) pentru incalzire. Daca firma care iti face instalatia ti-a spus asta asa cum o prezinti tu atunci cauta repede altii.
@+,bibicu5

#33
cezarsorin

cezarsorin

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 18.05.2007
Polipropilena ca orice material termoplast are durata limitata de aprox. 30 ani, asta daca se foloseste la apa rece. La o temperatura mai mare durata de viata scade liniar pana la aproximativ 10 ani in cazul folosirii la o temp. de 60 grade, la aceasta se mai adauga si cantitatiiile mult mai mari decat normal de clor din instalatie, care contribuie substantial la imbatrinirea polipropilenei. Eu personal recomand cuprul care se monteaza cel putin la fel de usor ca PPR iar durata de viata este de aproximativ 100 de ani.
In vest sunt foarte putini care folosesc PP in instalatii si aceia HOME-MADE, nu o sa vezi meseriasi lucrand cu PEXAL sau PP, nici lipitura la cupru nu se mai practica , sunt clesti speciali care practic sertizeaza teava de fitinguri.
Asa ca daca vreti o instalatie buna in casa si nu vreti sa va laudati cu Pexalul sau PP din casa, folositi cu incredere cuprul ( satisfactie garantata pe termen lung).

#34
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,487
  • Înscris: 05.08.2002
nu vad de ce cuprul ar avea durata de viata mai mare decat plasticul, din auzite o bucata de plastic in natura are 500 ani pana la descompunere, la curpu nu dau mai mult de 10 ani
cuprul oxideaza repede si "cocleala" stiu ca e si otravitoare
ramane de vazut peste 30 de ani care tipuri de instalatii au tinut mai bine, deocamdata nu cred ca exista instalatie de cupru/PPR mai veche de 5 ani

#35
ozrind

ozrind

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 423
  • Înscris: 02.12.2006

 cezarsorin, on Jun 1 2007, 09:40, said:

Polipropilena ca orice material termoplast are durata limitata de aprox. 30 ani, asta daca se foloseste la apa rece. La o temperatura mai mare durata de viata scade liniar pana la aproximativ 10 ani in cazul folosirii la o temp. de 60 grade, la aceasta se mai adauga si cantitatiiile mult mai mari decat normal de clor din instalatie, care contribuie substantial la imbatrinirea polipropilenei. Eu personal recomand cuprul care se monteaza cel putin la fel de usor ca PPR iar durata de viata este de aproximativ 100 de ani.
In vest sunt foarte putini care folosesc PP in instalatii si aceia HOME-MADE, nu o sa vezi meseriasi lucrand cu PEXAL sau PP, nici lipitura la cupru nu se mai practica , sunt clesti speciali care practic sertizeaza teava de fitinguri.
Asa ca daca vreti o instalatie buna in casa si nu vreti sa va laudati cu Pexalul sau PP din casa, folositi cu incredere cuprul ( satisfactie garantata pe termen lung).


Mi se pare ciudat ce spui tu. In Elvetia asta folosesc, am vazut cum bagau prin pamant, pe sub strazii, nu cred ca au de cand prea curand sa le strice iarasi pentru ca a expirat teava. In Arabia Saudita la fel iar astia nu prea umbla dupa ieftin.
Cu pexalul cred ca ai dreptate dar cu PPR te inseli.

Edited by ozrind, 03 June 2007 - 12:42.


#36
danieldobre21

danieldobre21

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 08.10.2006

 ches, on May 3 2007, 16:21, said:

Felicitari pentru tutorial, e intr-adevar mult mai simplu decat pare. Am un coleg care si-a refacut singur toata instalatia din apartament cu polipropilena si nu a avut nici o problema. Si e inginer electronist ...
Felicitari  :clapping: iata o dovada clara ca tot ce am sustinut este adevarat astept si alte pareri mai ales critici.
Spor la treaba.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate