Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Radio Bucuresti 3 - muzica pirat ?

- - - - -
  • Please log in to reply
54 replies to this topic

#1
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003
Proband un cablu stereo proaspat facut, am tras ceva prin cablu analog de pe radio Tineret sau cum ii zice... fostul 3.

Cablul a fost ok, dar am constatat ceva ciudat... pentru un post de radio... care se respecta si se vrea un standard de calitate audio.

Analiza spectrala confirma faptul ca semnalul muzical transmis provine de la un MP3 probabil 112/128 kbps, low quality. De ce ar face asa ceva un radio cum e Radio Bucuresti (am fost la iei mai demult si au scule bune... profesionale...). Ei folosesc CDDA, benzi 38, si DAT... nu MP3... si totusi...

Nu gasesc o explicatie deocamdata, dar problema ramine cu semnul intrebarii... ? Poate au cumparat CD-uri pirat facute cu Nero dupa MP3-uri :cool:

Attached Files

  • Attached File  rb.gif   159.28K   154 downloads


#2
integralechoes

integralechoes

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 77
  • Înscris: 12.07.2003
Mie mi se pare ca este vorba de Ogg Vorbis, pentru ca frecventa maxima variaza, dar s-ar putea sa gresesc.
Am auzit de posturi de radio legale care folosesc MP3-uri.

#3
integralechoes

integralechoes

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 77
  • Înscris: 12.07.2003
.. dar bineinteles daca e ogg vorbis, nu poate fi la 112-128 kbps. Dupa cum arata ar trebui sa fie la vreo 64-80 kbps. La ogg 128 kbps nu s-ar fi vazut degradarea de calitate. :cool:

#4
CristianDia

CristianDia

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,195
  • Înscris: 08.04.2003
De ani buni se aude vrza muzica de la Radio Tineret. Plus de asta si la nivel mic.

#5
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003
Se intimpla si la MP3 mai ales facut cu "Xing New" (encoder slab) la 128 sau mai jos... si la ureche se simteau la inalte o tendinta de suierat specifica de bitrate mnic... e nesimtire mare pentru un post national.

Am testat 3 posturi din FM vest, Contact, Europa FM si Total, la niciunul nu exista acest fenomen. La toate este full analog spectrum, se vede si complexitatea spectrului, bineinteles, toate sunt limitate la 15 kHz caci probabil stiti, acolo este limita la emisie pentru standardul "FM stereo model vest" ca mai e si la rusi un standard, da ala e diferit... in Mono merge si 20 kHz... dar la stereo nu.

Cat despre sunetul slab, e o alta poveste, Radioul national nu foloseste OptiMod, aparat folosit mai de toate celalalte posturi...

OptiMod este un procesor digital de modulatie profesional special pentru radioemisie care ajusteaza dinamic modulatia dupa nivel si tine cont de componentele spectrale, astfel incit sa nu sune prost ca o compresie simpla  :cool:

E o scula tare, folosita la greu prin SUA, mai ales pe voce, baga un bass dar fara sa gajiie emitatorul ! Cam orice post FM de muzica din SUA ascultat cu atentie suna way diferit de ce e la noi... optimizeaza la greu emisia... aparent mareste calitatea... ca un fel de dolby pentru radio...

Radioul national la noi lucreaza fara procesari de dinamica cu referinta de semnal, adica ei cand baga -3 dB in studio, de regula -3 iese si pe emitator, si au un hard limiting pe la -1 -2 dB de varfuri care suna cateodata ca o compresie (cind supramoduleaza), astfel incit sa poata difuza muzica clasica corect, care nu trebuie compresata, trebuie sa auzi pasaje de -20 dB la -20... si nu la -5... si de asta per ansamblu senzatia e ca suna incet... in realitate suna "normal", "cd" doar ca SNR-ul pe radio este mic si ca atare numai cu scule calumea o sa auzi bine, fara fasiit... la posturile private comerciale interesul e sa bage modulatie girla, sa rupa, nu ii intereseaza, cit poate duce sa se auda "tare" si folosesc acest OptiMod care face totul foarte bine, tu poti varia usor in studio semnalul, nu conteaza, la iesire e cum vrea el... astfel combini usor mai multe surse de sunet... daca ai insa muzica clasica se aude prost, pasajele lente se aud ca si cum ar fi tari iar alea tari par usor compresate... depinde si de spectru, fata de o compresie simpla optimod-ul regleaza diferit joasele, mediile si inaltele incit sa umple corect spectrul fara sa strice la ureche, bine, asta la muzica comerciala nu e problema... calitatea nu ii intereseaza... vezi Contact care o tine numai in -10 -0 dB orice ar transimite si pe o scula Hi-Fi se aude varza...

Ceea ce e jenant e ca la Tineret unde au emitatoare bune, fara compresii si ar putea sa bage sunet de nota zece, vin cu MP3-uri low quality de se simte si la ureche... daca asculti cu un radio bun, de exemplu un Sony portabil digital... sau un tuner de casa Fi-Fi te enervezi, dai si tu de un post care nu compreseaza precum Contact, insa te taxeaza la calitate din cauza sursei se semnal...

Te gandesti, merita sa-ti iei tuner calumea scump ? Nu... ca la noi nu ai ce asculta sa se si auda bine...  :(

#6
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
orice post de radio in ultimii 10 ani ishi automatizeaza broadcastul. asta se face cu sisteme bazate pe un computer iar muzica e fireshte mp3 sau ogg sau alta traznaie super compressed.

@cioaca. calitatea fm nu lasa sa transmitzi mai bine gama audio... veriga slaba este lantzul de emisie shi nu "sculele" de la studio... evident ca daca la studio sunt shi looseri... calitatea poate scadea, corespunzator.

Lantzul de emisie inainte de excitatorul emitzatorului are de la caz la caz diverse chestii. una dintre cele mai intalnite sun asha numitele "compresoare" care atenuaza sau amplifica diverse game de frecventze (audio) in functzie de calitatea semnalului shi fireshte in functzie de cum este reglat aparatul. multe dintre ele sunt insa reglate "dupa ureche" de catre tehnicienii din posturile de radio shi de la caz la caz de catre CUNOSCATORII... dj de cele mai multe ori carora li'i se pare ca "nu are bass" sau asha mai departe...

reglarea compresorului cu piciorul shi aere de cunoscator nu face decat ca shi calitatea audio receptzinata afara sa aibe de suferit.

pt mai multe detalii... msg me daca cineva e interesat

#7
Megablast

Megablast

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 12.10.2003
Mai Andrei,

Arty are dreptate. Iar eu lucrez in broadcast si pot sa iti spun PRECIS ca 99.9% din radiouri folosesc software de automatizare alimentat cu mp3 sau ogg. Motivele sunt aproape logice: spatiu de stocare, music automation, usurinta de a identifica un track  si mai vin 1000 de motive dar ma opresc aici.
Mai mult, legea drepturilor de autor in Romania permite utilizarea unei "copii de lucru" (acest fisier compresat sau un alt suport) pentru protejarea originalului.

Este putin probabil ca Romania Tineret sa se joace cu chestia asta, mai mult, absolut TOATE radiourile din Bucuresti folosesc muzica cu drepturile platite la zi (exceptie ar putea face unul caruia nu-i rostesc numele si care e mai varza decat ultimul radio pirat, mai lipsesc manelele si evident anumite radiouri din alte orase) mai cu seama ca marile case au reprezentanti aici si "ascultaci" platiti sa depisteze nereguli care sunt surse de potential venit. Mai bine platesti darile de rigoare decat sa te trezesti cu ORDA in curte. Acolo sunt niste baieti foarte rai.

Cat despre calitatea semnalului la RT3, ea este justificata de calitatea si pregatirea oamenilor care lucreaza acolo, ceilalti au preferat salarii mai mari pentru munca mai multa si mai de calitate.
Cu o mentalitate de bugetari, nu au cum sa fie altfel in ciuda investitiilor colosale care s-au intamplat de la 1990 incoace...

Ca sa inchei, recent a aparut o preferinta pentru ogg ca urmare a "zvonurilor" cum ca Fraunhoffer si prietenii lor care detin licentele pentru mp3 si ce mai e pe acolo, ar dori sa introduca o regula prin care orice utilizator de layer care realizeaza CASTIGURI din difuzarea semnalelor care au ca suport aceasta tehnologie, sa plateasca o cota parte din incasari catre sus numita institutie. Vorbis deocamdata sunt suficient de isteti sa nu faca asta, in plus formatul lor este cel putin la fel de bun iar faptul ca fisierele rezultate la aceeasi calitate cu cele mp3 sunt un pic mai mari, costa radiourile in termeni de investitii de hardware pentru stocare, mai putin decat ar costa sa-i plateasca pe tot mai saracii de la Thomson si Fraunhoffer.

#8
Megablast

Megablast

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 12.10.2003

Quote

Originally posted by Andrei Cioaca
Cat despre sunetul slab, e o alta poveste, Radioul national nu foloseste OptiMod, aparat folosit mai de toate celalalte posturi...
OptiMod este un procesor digital de modulatie profesional special pentru radioemisie care ajusteaza dinamic modulatia dupa nivel si tine cont de componentele spectrale, astfel incit sa nu sune prost ca o compresie simpla  :cool:  


Le prinzi bine din zbor. Hai La Multi Ani.

folosit de...mai toate celelalte posturi??? Care sunt alea?
Eu stiu unul singur si te las sa-l ghicesti dupa ce asculti atent si imi spui de ce. Dupa aia iti spun si seria de pe sasiul procesorului Optimod-ului respectiv si ma pozez cu el :-)))).

#9
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003
ProFm , fostul UniPlus (prin anii 96-98).

Apropo, cand ne auzim si noi odata in eter ?
Da si tu cand esti pe acolo pe 27.355

#10
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
drepturi platite la zi. asta e nonsens in ro....

drepturi platite la zi ar insemna ca radiourile sa trimita playlisturile zilnice sub un anumit format impus de o autoritate de reglemntare si sa plateasca drepturi in functie de ce au difuzat. asta insa ar insemna faliment pt tot FM'ul romanesc.. nu cred ca cineva ar fi in stare sa plateasca... e vorba de cativa $ / piesa....

FM'urile americane isi fac playlisturile si in functie de bugete evident.... dar si tarifele la advertisment sunt altele... so e vorba de mii de dollars in loc de zeci de dollars. :) se pare ca e mai bun modelul american.... nu? aici proprietarii de FM'uri sunt milionari.. in ro.. sunt vai de mama lor :)

cum acest lucru nu cred ca se face (plata taxelor)... eu am pierdut firul, nu mai stiu ce se intampla de de ani buni de zile.... situatia platii drepturilor cred ca ramane la un "pausal" stabilit de cineva undeva si care e varsat aberant catre vreo asociatie de muzicologi.. sa aibe nea moculescu bani de plimbari si o ciorba.... iar ORDA inchide ochii si probabil ia o parte si ei... nu stiu

Fraunhoffer o va lua in mana rau de tot very soon... alternativele exista si sunt tot mai puternice, mai bun decat Layer3'ul lor...

despre compresoare putin....

povestea e foarte lunga, cele mai bune sunt cele pe benzi de frecvente si cele cu feedback's din exterior.. pe receptie.

eu stiu posturi americane care isi ajusteaza parametrii de receptie pe diferitele emitatoare (au mai multe) in functie de calitatea auditiei ce este masurata cu niste receptoare amplasate in diverse parti si care update online parametrii de emisie. pare SF insa in fapt e un sistem foarte logic. Da, am lucrat cu asa ceva :)

... puterile (PAR) pe un sistem de antene FM american de obicei este pe la 100 KWatti :) nu de ordinul wattilor sau maxim 500 W cum e in ro .. aberant.... asta oficial. ca sunt unii care baga cu 2 KWatti asta e alta poveste, insa o fac cu sprikin politic.. aka.. Tariceanu la fostul contact sau Nstorescu la Total.

PS: o delicatesa tehnica....  am vazut un tehnician care regla un sistem de antene care a taiat cam 1 mm (greu de zis cat, dar foarte putin) din cablul de iesire de la emitator ca sa faca reflectatata mai mica.. si a facut cam cu 5% :) ... asta dupa ce are deja un ajustor geometric manual pe capul de mufa :)... lol ...  asa se lucreaza.

#11
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003
10kW au statiile nationale, 102.2 de exemplu - Costila.
In Bucuresti 2 kW este licenta. Nu se transmite cu mai mult in orase (protectie radio).

Unele orase au 100W ca sunt mici.

In SUA exista licentele LPFM (low power FM), 10 si 100W.

#12
Megablast

Megablast

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 12.10.2003
Andrei:

Uniplus? Actualul Radiostar? Optimod??? Get serious.
Mai ai o incercare.
Despre iesit in eter, cam greu acolo, nu ma duce echipamentul.


Arty:

"drepturi platite la zi" in virtutea legislatiei existente in acest moment in Romania si acceptata de cei de afara - la asta ma refeream. Asa e legea, asa facem.
In plus mai trebuie sa-ti spun ca exista contracte in toata regula pentru anumite compilatii saptamanale care sosesc de la institutii cat se poate de serioase de afara (US, UK) drept care nu prea mai sunt temeiuri de a plati si alte drepturi. Nu pot sa-ti dau nume aici caci face parte din know how si nu se spune "din casa".
Pentru muzica autohtona se practica acel cross promotion radio-casa de discuri. Prin urmare cu drepturile e rezolvata fie ca-ti place sau nu.

Feedback extern are sens doar la transmisiile AM, informatiile de faza sau frecventa nu au treaba cu distanta. In FM feedback-ul se face local, sunt alte procesari inteligente de tip look ahead, phase rotation, e total neeconomic sa controlezi cu feedback procesarea audio pentru un FM care oricum prin definitie nu merge mai departe de 60km. E mai inteligent sa faci schimbari de parametri functie de tipul programului. Este adevarat, procesarile se fac multiband pentru a oferi ascultatorului acelasi tip de "mastering" pentru toate sursele de program: AGC, multiband proc, HF clipping, multiband clipping, final clipping, etc...
Sunt de acord cu puterile folosite acolo in US, 50kW este o valoare deja banala.
Eu imi cam castig painea cu asa ceva (adica le cam mananc pe painica).
Permite-mi sa te contrazic si despre proprietarii de FM de aici, unul din ei detine o avere de 250mil USD iar cel mai sarac se opreste la vreo 20mil. Este evident insa ca prosperitatea radiourilor in Romania este in stransa legatura cu PIB si cu cultura mai mult sau mai putin manelista a potentialilor ascultatori.

Cu sau fara sprijin politic, radiourile independente din Bucuresti au puteri cuprinse intre 2kW si 5kW. Care are 5kW, este usor de ghicit fiindca este singurul cu licenta nationala. Sub 2kW "the return of investment" refuza sa cam apara la buzunarel dat fiind ca e puterea de care ai nevoie pentru o acoperire optima si receptie fara intreruperi semnificative in pasaje. Orice zice legea, denota ca ea a fost facuta de niste domni constipati care habar nu au pe ce lume traiesc, orice scop politic ar sluji.

Aia cu ajustarea cablului e meserie. In teorie se zice ca daca sistemul radiant este perfect acordat, lungimea feederului nu trebuie sa conteze (poate doar sub aspectul atenuarilor si a rezistentei ohmice a cablului daca devine prea lung). Prin urmare era ceva in neregula cu acordul antenelor. Din chestia aia se poate face un reglaj ultrafin de compensare a unor reactante atunci cand antenele au fost reglate la ureche. La noi au urcat si au coborat de pe stalpul de antene pana au fost corect acordate si fazate (sus) si cand au dat drumul la RF in ele (de jos), era 1, 02:1 cu care Rohde-Schwarz este perfect multumit. Iar Heliax-ul a fost taiat la cat trebuia ca sa ajunga la schtutz :-)

#13
Megablast

Megablast

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 12.10.2003

Quote

Originally posted by Andrei Cioaca
In SUA exista licentele LPFM (low power FM), 10 si 100W.


10/100W ERP cu o antena sitata la 30m inaltime HAAT.
Evident asta este posibil intr-o democratie care nu isi aroga dreptul de a dispune de resursele de mediu radioelectric asa cum pofteste ci mai tine cont si de initiativele legislative ale unei natiuni inca vii (si la noi exista posibilitatea initiativei legislative de la nivelul cetateanului insa ne-am mumificat de mult ca natiune).
Aici inca planul de frecvente FM este varza complet, s-au dat frecvente cu cifra para dupa virgula, frecventele sunt date complet aiurea, se tine sub tejghea 1/4 din banda FM (acum ca a iesit si canalul 4 TVR din banda si e liber). Poae peste inca 10 ani sa miste ceva...

#14
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003
Ramine ProFM atunci...

#15
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
MegaBlast: FM'urile mai platesc asha zisa "taxa locala" catre primarie?

Ai dreptate partial cu averile proprietarilor de radiouri... de ce partial? or fi avand ei milioane de dollars, dar aia nu i'au facut din radio... :)

Sti ce imi place la romani, atat de mult se feresc sa dea nume :) lol ...

e greu sa zici, Sârbu... Cancescu .. Voiculescu... Catarama sau fie oricare alt nume? :)

feedbackul are sens si in FM, nu e esential dar unii il au la pachet....

Cu o putere de 100 kW pe punct, fara alte puncte pasive/active pe parcurs, Kiss FM da din Los Angeles pana la Tijuana... adica peste 180 mile.. 250+ Km.

nu ma intreba cum... ca am intrebat si eu la randul meu si raspunsul a fost ridicat din umeri...

#16
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,551
  • Înscris: 07.02.2003
Pai, raspunsul ar fi simplu... inaltime mare, antena buna, munte. La noi Costila de 10 kW (102.2) bate pina la Valul lui Traian pe Bucuresti-Constanta... e ceva distanta...

Ieri seara (30 dec 2003 - orele 21:30 - 23:30) am avut placerea de a lua legatura cu punct mobil (masina) in 27MHz cu un prieten care se afla pe drumul pina la cota 1400 Sinaia, undeva dupa jumate, folosind numai 4W, auditie excelenta. Inaltimea si degajarea e esentiala.

#17
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
relieful e cam deluros. stalpul nu e nustiuce... e inalt dar nu e decat cam 40 metrii cred... pe o cladire nu foarte inalta. Intre LA si SanDiego sunt 7000 de dealuri mari. Auditia e continua... perfecta

#18
JustX

JustX

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 111
  • Înscris: 29.11.2003

Quote

Originally posted by Megablast
Permite-mi sa te contrazic si despre proprietarii de FM de aici, unul din ei detine o avere de 250mil USD iar cel mai sarac se opreste la vreo 20mil.

Trosc-pleosc.
Ai zis-o nene.
Proprietari de FM nu sunt numai proprietari de FM
ci au si alte hobby-uri lucrative, asa ca cifrele sunt irelevante
intrucit sumele nu au fost facute din radio.
Ma si intreb cum ar putea cineva sa faca avere numai
din FM in Romania in actualele conditii.
Probabil ca nu.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate