Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Electricitate gratis - home made

- - - - -
  • Please log in to reply
297 replies to this topic

#1
cipri21

cipri21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 434
  • Înscris: 18.09.2005
m-ar interesa ce instalatii ar fi nevoie pt generearea de energie electrica din raze solare, respectiv eolian, eventual combinate cele 2 surse. cum se poate face? a incercat cineva, macar la nivel artizanal? ar fi bine pt inceput instalatia sa fie doar pt iluminatul casei. Sa auzim pareri mai avizate. A incercat cineva ceva de genul asta?

#2
Dj Shock

Dj Shock

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,098
  • Înscris: 21.10.2005
Nu am incercat asa ceva, dar o chestie e clara: bateriile solare dau curent continuu de tensiune joasa, iar eolienele dau curent alternativ (de obicei). Daca vrei sa iluminezi casa si noaptea, nu ai ce face cu bat. solara. Deci bateria solara e influentata de ciclul zi/noapte iar centralele eoliene au nevoie permanenta de vant. In cazul in care nu ai parte nici de lumina, nici de vant (o noapte potolita) ai nevoie de acumulatori, ceva UPS...Deci combinarea celor doua depinde totusi de sarcina alimentata, ca daca vrei doar pt becuri poti face in asa mod ca sa iasa curent continuu...

#3
cipri21

cipri21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 434
  • Înscris: 18.09.2005
da, trebuie acumulatori, releu incarcare, inversor de tensiune... eu vroiam sa gasesc o varianta mai ieftina decat sa apelez la o firma specializata, eventual ceva...partial home made, daca se poate

#4
James

James

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 518
  • Înscris: 04.06.2003
home made se poate numai cu energie eoliana, sau energie solara daca cumperi panouri solare care sunt foarte scumpe :)

#5
Dj Shock

Dj Shock

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,098
  • Înscris: 21.10.2005

Quote

eu vroiam sa gasesc o varianta mai ieftina decat sa apelez la o firma specializata, eventual ceva...partial home made, daca se poate
Poti sa iti realizezi tu un incarcator inteligent, sa iti realizezi un ridicator de tensiune (s-a mai duscutat pe site) sau sa recuperezi un UPS si sa ii maresti capacitatea...Trebuie sa stii exact cat obtii de la bateria solara si cat obtii de la eoliene. Altfel, nu ai cum sa proiectezi asa un sistem.

#6
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
de cati bani vrei sa iti faci? componentele eficiente sunt si scumpe, fie ca faci dizpozitivele acasa sau la cumperi. apropo, daca nu ai ceva fizica si electrotehnica in cap, merita sa cumperi solutii de-a gata. o sa aiba randament mai mare si o sa fie si mai ieftine decat daca ai incerca acasa.

#7
Dj Shock

Dj Shock

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,098
  • Înscris: 21.10.2005
Bineinteles, totdeauna solutia finala este: du-te si cumpara. A auzit cineva in viatza lui de DIY ?!

#8
Lucris

Lucris

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 04.02.2006
Salut!
Sunt nou pe acest forum. Am remarcat acest topic si m-am gandit sa dau si eu (in masura posibilitatilor) o mana de ajutor. Concret, am proiectat si construit o centrala eoliana de 30 kW, model functional, cu generator de la o firma din Franta (Alxion). Eu NU sunt pregatit in domeniul electric - electronic, asa ca a trebuit sa cumpar toata aparatura electrica aferenta partii mecanice propriu-zise. De formatie sunt inginer mecanic. Centrala nu este de tip clasic, respectiv ax orizontal, cu doua sau trei pale. Are ax orizontal iar palele, in numar de trei, sunt curbate in dubla spirala. Ele descriu o sfera cu diametrul de 4 m si au o latime de 1 m. Partea mecanica a costat 3000 E, iar partea electrica 6000 E. Cel mai dezavantajos este de departe generatorul, dar in colaborare cu doua firme romanesti voi reusi sa produc generatoare de pana la 100 kW la un sfert de pret fata de cele similare din Franta. Magnetii cu neodymium provin din China, la niste preturi mult mai mici decat cele europene.
Ma intreb: avand la dispozitie tehnologia fibrei de sticla, a fibrei de carbon, a kevlarului, a materialelor compozite de inalta rezistenta, DE CE nimeni NU produce turbine eoliene, cand, datorita preturilor de manufacturare din Romania, o astfel de turbina poate ajunge usor la jumatate din pretul uneia importate?
Chiar si pentru nespecialisti exista pe net documentatie completa, gratuita, de realizare a unei turbine clasice de maxim 1.5 kW. Poate ca cineva a facut ceva, nu stiu; ar fi minunat, dar daca chiar doriti sa aveti curent electric foarte ieftin, puteti incerca sa realizati un astfel de obiect. Magnetii ii puteti cumpara din Marea Britanie (avantajul fata de achizitionarea din China este ca sosesc foarte rapid).
Ce credeti, se poate discuta pe marginea acestui subiect?

#9
m-marian

m-marian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 546
  • Înscris: 16.06.2005

 Lucris, on Feb 4 2006, 01:18, said:

... Ma intreb: avand la dispozitie tehnologia fibrei de sticla, a fibrei de carbon, a kevlarului, a materialelor compozite de inalta rezistenta...
Cred ca explicatia este destul de simpla: nici una dintre firmele care lucreaza cu rasini armate nu are specialisti proiectanti pentru elemente eoliene.

Chiar daca s-ar angaja cineva intr-o astfel de actiune ar avea nevoie de un tunel aerodinamic in care sa testeze palele, iar asta aduce a cercetare (in care nu se-mbulzeste nimeni sa bage bani!).

Trebuie sa mai retinem ca astfel de pale implica si altele in afara de rasinile si materialele de armare. Ca sa fie in acelasi timp si usoare si rigide, ele sunt compartimentate cu celule intre intradosul si extradosul palei, celule care sunt umplute cu spume poliuretanice speciale. Pe de alta parte, o turbina cu pale dublu spiralate (sau chiar cu simplu profil) presupune folosirea unei masini mari cu control numeric in cel putin 3 axe; toate la un loc conduc spre o activitate uzinala, nu de mica productie, a carei amortizare nu se face peste noapte (asa cum am vrea noi!).

Nici constructia in sine a generatorului nu este chiar o joaca de copil; proiectarea lui, procurarea materialelor de constructie si mai ales prelucrarea lor (ma refer la tole) necesita nu numai utilaje aschietoare, ci si cuptoare de oxidare si detensionare, cuve de impregnare, sisteme de echilibrare dinamica si de centraj si multe altele.

A lua matrita dupa un model testat si functional (cu rezerve mari la modelele complicate), implica alte costuri (contract de licenta cu tot ce este legat de el financiar si material ), la fel de "nerentabile", iar copierea fara acceptul proprietarului proiectului (furtul intelectual) atrage dupa sine sanctiuni cam greu de suportat!

Cunosc cazul unei firme italiane producatoare de ambarcatiuni din rasini sintetice care a copiat si ulterior a comercializat modelul realizat de o firma olandeza. Magareata a picat pe capul statului italian (dat in judecata de catre olandez) si care a platit cat toata averea firmelor in litigiu!

Cat priveste subiectul in sine, este destul de interesant, dar discutiile pur teoretice, fara o fundamentare stiintifica (calcule aerodinamice, randamente energetice, minimizare a frecarilor in sistemul mecanic, metode de control a inmagazinarii energiei s.a.m.d.) pot doar sa imbogateasca bagajul de cunostinte generale.

Edited by m-marian, 04 February 2006 - 03:16.


#10
Lucris

Lucris

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 04.02.2006
Este adevarat. Pentru cineva care nu are experienta in domeniu este foarte greu sa porneasca o afacere in acest domeniu, daca ar dori sa realizeze turbine de puteri relativ mari. Personal, la proiectarea palelor am folosit experienta unor prieteni de la ROMAERO si IAR Brasov, deci din aviatie, iar timpul necesar optimizarii profilului aerodinamic al palelor a durat doi ani, timp in care am facut numeroase simulari pe computer si am construit trei variante diferite. Pentru realizarea matritelor a fost necesar un utilaj CNC cu 5 axe, iar matrita s-a realizat din multe bucati, asamblate ulterior intr-o matrita mare (si foarte grea). Rulmentii sunt de tip ceramic FARA ungere. Dar aceasta turbina este un caz particular. Eu vreau sa ma refer la turbinele de mica putere, cum sunt cele realizate de Hugh Piggott din Scotia. El a realizat niste turbine cu pale din lemn, cu puteri de maxim 1,5 kW. Generatorul este foarte simplu de realizat, iar documentatia de executie a intregului ansamblu (mecanic + electric) este gratuita, pe net. La acest tip de realizare tehnica m-am gandit atunci cand am facut referire la dorinta diferitilor parteneri de pe forum de a realiza concret ceva. Detaliile constructive tin de multe aspecte (pregatire, experienta, indemanare, dorinta, disponibilitate, bani etc.).
Pentru cine doreste sa aiba acea documentatie, o pot trimite prin e-mail. Repet, este GRATUITA.

#11
Acta non verba

Acta non verba

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,106
  • Înscris: 10.12.2004
In primul rand trebuie citit aici:

http://www.windstuff...m/main/wind.htm

Quote

How much power is in the wind?

    P = .5 * AD * (D^2*.7854) * V^3

Where:  P = power in watts

            AD = air density ( typically 1.22 at sea level )

            D = Diameter of prop ( in meters )

            V = Velocity of the wind ( in meters/sec )

So we could say in a 20mph (8.9 m/s) wind and a 6 ft dia ( 1.8 m) prop there is ...

   P = .5 * 1.22 * (1.8^2*.7854) * 8.9^3   or

    P= 1094 watts passing through the prop

Unfortunately we cant capture all of it and most blades range in the 20% to 40% range
so we need to add this into our formula...

    P = .5 * 1.22 * (1.8^2*.7854) * 8.9^3 * .4

    P = 437 watts coming out of our blade at the shaft.  

Now there are some other losses we have to deal with...  
The generator or alternator we are using isn't 100% efficient so we need to add this into the formula.
We can say that our blades are 40% efficient and our generator is 60% efficient so...
Our overall efficiency would be ( .4 * .6 = .24 ) 24%.  
So now we add that into the total and we get...

    P = .5 * 1.22 * (1.8^2*.7854) * 8.9^3 * .24

    P = 262 watts

alte informatii de pe net:
http://www.ndsu.noda...Own_Turbine.htm
http://users.aber.ac...urse/index.html
http://www.scoraigwind.com/
http://www.wind-work...hops/index.html
http://www.windchasers.ca/
http://www.windstuff...design_help.htm

si constructia unui PMG - Permanent Magnet Generator
http://www.itdg.org/.../pmg_manual.pdf
Problema este ca in anumite locatii lipseste vantul... :)

Edited by Acta non verba, 04 February 2006 - 16:13.


#12
Lucris

Lucris

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 04.02.2006
Problema este ca in anumite locatii lipseste vantul... :)



Asa este!

O solutie ce rezolva partial aceasta problema este cresterea randamentului general al turbinei, plecandu-se de la ideea de a obtine un demaraj mai rapid al rotorului, respectiv, demararea de la viteze ale vantului de sub 3 m/s. Doua exemple de realizare a unor centrale cu un bun randament se gasesc la adresele:

WinfKraft
Windwandler

Daca se mareste latimea palelor pana la un sfert din diametrul sferei generate de acestea, demarajul are loc la o viteza de 1 m/s. Acest raport dintre diametru si latime, din cele constatate de mine, a dat cele mai bune rezultate practice.
Un diametru de 1,2 m ar trebui sa asigure o putere de 5 kW la o viteza de 10 m/s si o putere de 1,4 kW la 3 m/s.
Pentru realizarea unui singur exemplar, nu este necesara obtinerea de licenta de fabricatie de la firma producatoare (pentru cei ce nu cunosc acest aspect).

#13
m-marian

m-marian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 546
  • Înscris: 16.06.2005

 Lucris, on Feb 4 2006, 16:41, said:

... un demaraj mai rapid al rotorului, respectiv, demararea de la viteze ale vantului de sub 3 m/s. Daca se mareste latimea palelor pana la un sfert din diametrul sferei generate de acestea ?, demarajul are loc la o viteza de 1 m/s. Acest raport dintre diametru si latime, din cele constatate de mine, a dat cele mai bune rezultate practice.
Un diametru de 1,2 m ar trebui sa asigure o putere de 5 kW la o viteza de 10 m/s si o putere de 1,4 kW la 3 m/s.
Pentru realizarea unui singur exemplar, nu este necesara obtinerea de licenta de fabricatie de la firma producatoare (pentru cei ce nu cunosc acest aspect).
Sa le luam in ordine:
  • palele nu se construiesc chiar dupa ureche; ele au un profil aerodinamic definit de scopul urmarit, calculat teoretic dar amanuntit verificat si modificat pe baza rezultatelor din tunelele aerodinamice (dovada ca la sfarsitul cursului "Proiectarea si constructia elicopterelor" care cuprinde sute de pagini, in majoritate legate de calculul palelor, se precizeaza ca rezultatele calculelor geometriei palelor sunt strict aproximative, erorile fiind de 30... 60% fata de cele obtinute in urma optimizarii in tunelul de incercari";
  • obtinerea randamentelor maxime presupune variatia nu numai a coardei pe lungimea palei, ci si a profilului, odata cu torsiunea aerodinamica a acesteia;
  • pe net nu cred ca se gasesc (eu unul nu am gasit) catalog  sau date concrete ale profilelor aerodinamice
Pentru final: chiar si unicatele, daca sunt create dupa modele licentiate, se supun acelorasi reguli legislative!

#14
gec

gec

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 686
  • Înscris: 10.08.2005
Daca ai un raulet prin curte esti aranjat, dar in Romania nu am auzit nici un amator sa faca asa ceva, nici macar eu, care am ceva idei de viitor! Daca stai la bloc, ehei, doar PANOURI SOLARE, dar de unde le cumperi si cu citi bani??? Chiar daca modifici partea de iluminat dela 220 la 12/24 daca vrei sa vezi ceva cind te barbieresti la baie ai nevoie de PUTERE, adica tensiune mica (12/24v) da multe panouri legate in paralel + acumulatorii de rezerva. MERITA?

#15
Acta non verba

Acta non verba

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,106
  • Înscris: 10.12.2004

 m-marian, on Feb 5 2006, 01:52, said:

...pe net nu cred ca se gasesc (eu unul nu am gasit) catalog  sau date concrete ale profilelor aerodinamice
Cauta prin link-urile de mai sus ... se gaseste de exemplu:

http://www.windmissi...ladedesign.html

#16
Lucris

Lucris

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 04.02.2006
1. Palele nu se construiesc chiar dupa ureche; ele au un profil aerodinamic definit de scopul urmarit, calculat teoretic dar amanuntit verificat si modificat pe baza rezultatelor din tunelele aerodinamice (dovada ca la sfarsitul cursului "Proiectarea si constructia elicopterelor" care cuprinde sute de pagini, in majoritate legate de calculul palelor, se precizeaza ca rezultatele calculelor geometriei palelor sunt strict aproximative, erorile fiind de 30... 60% fata de cele obtinute in urma optimizarii in tunelul de incercari";
  
R: Corect! Dar cine a afirmat ca se fac sau au fost facute dupa ureche?

2. Obtinerea randamentelor maxime presupune variatia nu numai a coardei pe lungimea palei, ci si a profilului, odata cu torsiunea aerodinamica a acesteia;

R: Corect!

3. Pentru final: chiar si unicatele, daca sunt create dupa modele licentiate, se supun acelorasi reguli legislative!

R: De citit urmatoarele:


                                                   
INTERNATIONAL FEDERATION OF                   WORLD   INTELLECTUAL
INVENTORS’ ASSOCIATIONS PROPERTY    ORGANIZATION
(IFIA)            GENEVA



WIPO-IFIA INTERNATIONAL SYMPOSIUM
ON THE COMMERCIALIZATION OF PATENTED INVENTIONS
jointly organized by
the World Intellectual Property Organization (WIPO)
and
the International Federation of Inventors’ Associations (IFIA)
with the cooperation of
the Malaysian Invention and Design Society (MINDS)
supported by
the Ministry of Domestic Trade and Consumers Affairs, Malaysia
Kuala Lumpur, August 18 to 22, 1996

..................................

39. Patents are granted on technical criteria and not on the basis of commercial or market
criteria. The exclusive rights which are conferred by the patent relate to the commercial
exploitation of the invention, and do not preclude another person from experimental work
using the technological information contained in the patent specification.
                                               
.............................................


LEGE nr. 64 din 11 octombrie 1991 (*republicata*)
privind brevetele de inventie
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 752 din 15 octombrie 2002
......................................
35. - Nu constituie incalcarea drepturilor prevazute la art. 33 si 34:

a) folosirea inventiilor in constructia si in functionarea vehiculelor terestre, aeriene, precum si la bordul navelor sau la dispozitivele pentru functionarea acestora, apartinind statelor membre ale tratatelor si conventiilor internationale privind inventiile, la care Romania este parte, cind aceste vehicule sau nave patrund pe teritoriul Romaniei, temporar sau accidental, cu conditia ca aceasta folosire sa se faca exclusiv pentru nevoile vehiculelor sau navelor; B) efectuarea oricaruia dintre actele prevazute la art. 33 alin. 2 de catre o persoana care a aplicat obiectul brevetului de inventie sau cel al cererii de brevet, asa cum a fost publicata, ori a luat masuri efective si serioase in vederea producerii sau folosirii lui cu buna credinta pe teritoriul Romaniei, independent de titularul acesteia, cat si inainte de constituirea unui depozit national reglementar privind inventia sau inainte de data de la care curge termenul de prioritate recunoscuta; in acest caz inventia poate fi folosita in continuare de acea persoana, in volumul existent la data de depozit sau a prioritatii recunoscute, si dreptul la folosire nu poate fi transmis decit cu patrimoniul persoanei ori cu o fractiune din patrimoniul afectat exploatarii inventiei; c) efectuarea oricaruia dintre actele prevazute la art. 33 alin. 2 exclusiv in cadru privat si in scop necomercial; producerea sau, dupa caz, folosirea inventiei exclusiv in cadru privat si in scop necomercial; d) comercializarea sau oferirea spre vinzare pe teritoriul Romaniei a acelor exemplare de produs, obiect al inventiei, care au fost vindute anterior de titularul de brevet sau cu acordul sau expres; e) folosirea cu buna credinta sau luarea masurilor efective si serioase de folosire a inventiei de catre terti in intervalul de timp dintre decaderea din drepturi a titularului de brevet si revalidarea brevetului. In acest caz inventia poate fi folosita in continuare de acea persoana, in volumul existent la data publicarii mentiunii revalidarii, si dreptul la folosire nu poate fi transmis decit cu patrimoniul persoanei care utilizeaza inventia ori cu o fractiune din patrimoniul care este afectat exploatarii inventiei; f) exploatarea de catre terti a inventiei sau a unei parti a acesteia la a carei protectie s a renuntat.
Orice persoana care, cu buna credinta, foloseste inventia sau a facut pregatiri efective si serioase de folosire a inventiei, fara ca aceasta folosire sa constituie o incalcare a cererii de brevet sau a brevetului european in traducerea initiala, poate, dupa ce traducerea corectata are efect, sa continue folosirea inventiei in intreprinderea sa ori pentru necesitatile acesteia, fara plata si fara sa depaseasca volumul existent la data la care traducerea initiala a avut efect.
............................................

#17
m-marian

m-marian

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 546
  • Înscris: 16.06.2005

 Acta non verba, on Feb 5 2006, 10:55, said:

Cauta prin link-uri...
Cred ca nu am fost bine inteles: nu se gasesc date geometrice si polare pentru profilele unor astfel de pale. Link-ul pe care l-ai recomandat este strict "de cultura generala", neprezentnd nici functia geometrica y=f(x), nici cea aerodinamica k=f(Cy/Cx). Profilul NACA2412 (a carui polara prezentata apartine de fapt profilului NACA 4409) este unul dublu convex, intr-adevar relativ usor de realizat si care asigura o buna rigiditate mecanica a constructiei, dar performantele lui sunt extrem de slabe in comparatie de exemplu cu cele ale fratiorului NACA 4409 sau ale celor din familia GOTTINGEN, in special in zona numerelor Reydnols mari (caracteristica portiunii eficace r=f(L)>D/6 in care functioneaza palele).

Pe de alta parte, numarul mare de pale (in general n>3) le face ca acestea sa lucreze intr-un camp turbionar intens (fiecare pala se afla in curentul turbionar al palei anterioare), care modifica radical comportamentul aerodinamic al fiecareia, materializat - in cazul constructiilor "dupa ureche" - in pierderi energetice importante, deci in randamente scazute.
...........................................................................

 Lucris, on Feb 9 2006, 02:31, said:

... cine a afirmat ca se fac sau au fost facute dupa ureche?...
Majoritatea centralelor eoliene home made cam asa sunt construite!

Quote

De citit urmatoarele...
INTERNATIONAL FEDERATION OF WORLD INTELLECTUAL INVENTORS’ ASSOCIATIONS PROPERTY    ORGANIZATION (IFIA)
39. Patents are granted on technical criteria and not on the basis of commercial or market criteria...                                                
.............................................
LEGE nr. 64 din 11 octombrie 1991 (*republicata*) privind brevetele de inventie
35. Nu constituie incalcarea drepturilor prevazute la art. 33 si 34:
... c) efectuarea oricaruia dintre actele prevazute la art. 33 alin. 2 exclusiv in cadru privat si in scop necomercial; producerea sau, dupa caz, folosirea inventiei exclusiv in cadru privat si in scop necomercial;
Potrivit atat legislatiei internationale cat si a celei romane, prin scop necomercial se inteleg acte de pe urma carora nu rezulta beneficii materiale, dar din instalatiile eoliene rezulta energie electrica, adica un beneficiu material!

Edited by m-marian, 09 February 2006 - 16:45.


#18
arecibo23

arecibo23

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 09.07.2005
Uite aici :

http://www.google.ro...ternativa&meta=

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate