Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras

Canalele Sky Showtime 1 și S...
 Recomandare anvelope lexus rx

Extindere rețea wireless int...

Configuratie PC

Mufa TV
 PPC Energy

Camera conferinta Tenveo tevo-vl12u

Recomandare rulouri exterioare us...

Gaoyue 858
 Telefon performant pe parte audio...

Aspecte legale https://registratu...

Filtru de apa curata apa de miner...

Unde gasesc borcane mari 5 - litr...
 

Moderatori necorespunzatori pe forumul SoftNews

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
4 replies to this topic

#1
muntealb

muntealb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 02.08.2003
MODERATORI NECORESPUNZATORI PE FORUMUL SOFTNEWS.RO - Partea 1

Scrisoare deschisa catre administratorii forumului SoftNews.ro


=====================================

De la bun inceput tin sa precizez ca acest mesaj nu se refera la activitatea moderatorilor forumului SoftNews luata in ansamblu, asupra careia nu ma pronunt, fiind inscris de putin timp la data postarii acestui mesaj. Voi lua in discutie doar comportamentul unor moderatori care au participat la firul de discutie initiat de mine sub titlul "Ghid de Internet si PC (Calculatoare)" la sectiunea "Site-uri". Daca acest comportament este o constanta a activitatii lor sau s-a manifestat doar in cazul particular prezentat ramine de stabilit de catre administratorii forumului.

=====================================

In data de 2 august 2003 am initiat firul de discutie amintit mai sus cu un mesaj in care am prezentat continutul sitului meu si am specificat adresa lui. La fel ca atitia alti posesori ai unui sit personal consider ca postarea unui mesaj in sectiunea speciala (dedicata criticii siturilor sau publicitatii) a forumurilor romanesti este un mijloc de a-ti promova situl si de a atrage mai multi vizitatori. Exista alte mijloace mai eficiente insa nici acesta nu trebuie neglijat. In general forumistii viziteaza siturile prezentate si citeodata (rar) isi exprima opiniile pe firul de discutie respectiv. Aceste opinii, de cele mai multe ori pertinente si exprimate intr-un limbaj civilizat, il ajuta pe autorul sitului sa isi imbunatateasca "creatia". Sint si cazuri de mesaje fara legatura cu situl prezentat sau in care este folosit un limbaj  batjocoritor, dar acestea sint foarte rare pe forumurile care se respecta, adica acelea in care sint interzise in mod expres devierile de la subiect si atacurile la persoana.

Am revizitat firul de discutie dupa o perioada relativ lunga de la initierea lui si am observat cu stupoare ca marea majoritate a mesajelor erau atacuri la persoana mea mai mult sau mai putin voalate, iar limbajul era de multe ori batjocoritor sau chiar injurios. Primul meu gind a fost la adresa moderatorilor sectiunii care in mod evident nu isi indeplinisera corespunzator datoria. Am alcatuit mesaje de raspuns pe care le-am postat pe firul de discutie si apoi ca de obicei am vrut sa adaug la lista de persoane ignorate pe aceia care au folosit un limbaj necivilizat sau ale caror mesaje contineau doar atacuri la persoana. Surpriza cea mai mare a venit in momentul in care am fost atentionat ca anumite persoane nu pot fi ignorate pentru ca sint moderatori. Am mai avut experiente asemanatoare cu moderatori care incalca regulamentul forumului pe care il "modereaza", dar ma gindeam ca forumul SoftNews ar putea reprezenta o exceptie. In cele ce urmeaza voi prezenta opinia mea despre moderarea defectuoasa a firului de discutie initiat de mine si despre efectele pe care moderarea necorespunzatoare le poate avea in timp asupra forumului SoftNews, daca nu sint luate masurile adecvate de catre administratorii forumului.

ARTY

Primul dintre moderatorii care si-au incalcat angajamentul luat fata de administratorii forumului este "arty", cel care modereaza sectiunile "Generalitati" si "Foto". Nu ma pot pronunta cu o certitudine absoluta dar este convingerea mea ferma ca "arty" este una si aceeasi persoana cu "artySAN", forumist cu care am avut un conflict pe forumul Chip in urma cu aproape un an. Asemanarea este atit de porecla cit si de locatie, ambii mentionind la rubrica respectiva : SoCal, USA.

arty spune referitor la o pagina de pe situl meu dedicata oportunitatii unei campanii de protest contra RomTelecom : [citat din arty : "sincer, nu credeam ca asha ceva poate sa existe... argumente atat de tembele n'am auzit niciodata, ma shi mir ca cei de la RT tz'au raspuns...." / sfirsitul citatului].
Argumentele respective sint aceleasi pe care le-am expus si pe firul de discutie "Schimb de corespondenta cu RomTelecom despre noile tarife" de la sectiunea "Cafenea" a forumului Chip si pe care arty le combatuse deja la momentul respectiv. Cine va urmari modul de desfasurare a discutiei (foarte interesante) de pe forumul Chip va observa insa ca in nici unul din mesajele lui artySAN nu apare cuvintul "tembele" cu referire la argumentele prezentate de mine, argumente pe care el le-a comentat pe larg. Ce s-a schimbat intre timp si de ce arty foloseste un limbaj injurios pe forumul SoftNews in vreme ce pe forumul Chip s-a ferit sa o faca? De ce pe forumul Chip artySAN mi-a contracarat argumentele cu argumente (mai mult sau mai putin valabile) iar pe forumul SoftNews arty apeleaza doar la un limbaj injurios lasind de-o parte orice argumentare?
Ei bine, raspunsul este foarte simplu. Pe forumul Chip artySAN era un forumist obisnuit, dar pe forumul SoftNews arty este moderator si socoteste probabil ca respectarea regulamentului forumului nu este o necesitate si pentru el. Schimbarea modului de comportament a lui arty (artySAN) o data cu schimbarea statutului sau este o dovada a faptului ca are impresia (intemeiata sau nu) ca este inamovibil, cu alte cuvinte ca o data ce a ajuns moderator nu va mai fi retrogradat la statutul de forumist obisnuit, indiferent de comportamentul sau pe forum.

citat din arty :
"am sa'i scriu un mel tovarashului infractor de drept comun pruteanu (parlamentar) cu subiectul "Pashtele matii de idiot"
sfirsitul citatului

Daca limbajul pe care arty il foloseste referitor la parerile mele este injurios, limbajul pe care il foloseste cu referire la George Pruteanu este incalificabil. Si mai grav insa, atitudinea de a injura o persoana care nu este de fata nu poate fi caracterizata altfel decit ca fiind josnica.

Bine instalat in fotoliul sau de moderator si la adapostul anonimatului arty a capatat obisnuinta de a emite judecati sumare, care nu au nevoie sa fie sprijinite cu argumente si de a injura pe cine doreste, mai ales cind persoana respectiva nu se poate apara. Un moderator trebuie sa fie un exemplu pentru ceilalti forumisti atit d.p.d.v. al comportamentului cit si al modalitatii de exprimare si asta indiferent daca posteaza in sectiunea pe care o modereaza sau intr-o sectiune moderata de altcineva.

Ceea ce a facut arty este nu numai contrar regulamentului forumului, dar denota si lipsa de respect fata de moderatorii sectiunii "Site-uri", care sint colegii sai. Dar despre ce respect sa vorbim in cazul lui arty, care dupa ce posteaza mesaje scrise intr-un limbaj batjocoritor ii propune unui moderator : [citat din arty : "dot: nu mutzi threadu' la "Fun" pls?" / sfirsitul citatului]. Cu alte cuvinte, ti-am facut putin gunoi in casa, nu crezi ca a venit vremea sa duci gunoiul? Fara alte comentarii.

#2
muntealb

muntealb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 02.08.2003
MODERATORI NECORESPUNZATORI PE FORUMUL SOFTNEWS.RO - Partea 2


IRIS

Iris este al doilea dintre moderatorii care au uitat ca scopul lor este sa indemne la respectarea regulamentului si sa pedepseasca incalcarile acestuia. Si pentru el oferirea de argumente in sprijinul a ceea ce sustine este o actiune complet lipsita de sens atunci cind ai un statut diferit de ceilalti si te simti protejat.

Citat din Iris:
"Ma intreb cum ati reusit sa cititi ce e pe pagiile alea... eu am incercat dar mi s-a zbarlit parul dupa 5 min. de citit... oh my god!"
Sfirsitul citatului

Tot ce vrea sa comunice moderatorul Iris este faptul ca a avut o reactie emotionala puternica la citirea paginilor de pe situl meu. Care anume pasaje i-au provocat reactia nu mai conteaza, in graba sa de a posta un mesaj lipsit de continut, redactat in binecunoscutul stil "si eu" (me too). In fapt, pe situl meu nu este nimic care sa nu fie recomandat celor mai slabi de inger, insa daca Iris ar fi postat pasajele care l-au "speriat" atit de tare, reactia sa emotionala exagerata le-ar fi parut tuturor ca fiind ridicola sau teatrala si de aceea a evitat "elegant" oferirea de argumente clarificatoare.

Surpriza cea mai mare in cazul lui Iris nu este faptul ca si-a rezumat critica la descrierea plastica a unei stari emotionale, ci faptul ca este moderatorul sectiunii "Literatorul" a acestui forum. Sectiunea respectiva este fara indoiala dedicata persoanelor carora le place sa citeasca si sa scrie. Aceste persoane au de obicei o exprimare elevata si atunci cind critica ceva o fac cu argumente. Iris pare a fi o exceptie de la aceasta regula ceea ce ii va face pe multi sa se intrebe care au fost motivele pentru care i s-a incredintat responsabilitatea de a modera discutiile de la sectiunea iubitorilor de literatura. Mesajul lui Iris referitor la situl meu este de genul "Situl suckz" si cred ca asteptarile (forumistilor si administratorilor deopotriva) din partea moderatorului sectiunii "Literatorul" sint ceva mai mari.

Am vizitat sectiunea la care este moderator Iris si am citit citeva din mesajele postate de acesta pentru a-mi face o idee despre felul sau de a modera conflictele. La un moment dat pe firul de discutie "Free your Books - Super Idee" forumistul arty spune : [asha cum bine ai remacat, acel concept NU E PT ROMANI /sfirsitul citatului]. Forumistul DeathRipple spune in replica : ["arty....cei care mai citesc carti in ziua de azi in romania si in lume stiu ceea ce inseamna acel concept. las-o mai moale. asta ca sa nu adaug alte comentarii. /sfirsitul citatului] la care adauga un comentariu autoironic. Iris scrie ca raspuns la mesajul lui DeathRipple : ["Arty a postat o parere...OK. respect parerea lui, chiar daca nu sunt de acord cu ea. Tu in schimb ai postat un atac dupa parerea mea nejustificat si pe care te rog sa nu-l mai repeti pe aria asta. Explicatia (daca este vreuna) se va face pe private. / sfirsitul citatului].

Oricine citeste mesajele de pe firul respectiv isi poate da seama ca Iris nu intelege faptul ca o parere (mai ales daca este foarte transanta si negativa, asa cum este cea facuta de arty) trebuie insotita de argumente, altfel se poate interpreta ca a fost emisa in scopul explicit de a denigra. Sau poate ca in acceptiunea lui Iris un moderator poate sa denigreze nestingherit categorii intregi de populatie (vezi referirea lui arty la romani) dar daca un forumist incearca sa il puna la punct pe denigrator intervine automat solidaritatea intre moderatori si forumistul care a indraznit sa atace un moderator este admonestat prompt. Este de remarcat si faptul ca solidaritatea intre moderatori primeaza in fata diferentelor de pareri.

Situatia de la sectiunea "Literatorul" se repeta si la sectiunea "Site-uri", este adevarat cu personajele schimbate. Iris posteaza o opinie denigratoare la adresa continutului sitului meu fara a socoti necesar sa ofere explicatii. Moderatorii sectiunii respective inchid ochii si aplicarea stricta a regulamentului forumului este inca o data trecuta cu vederea in numele solidaritatii intre moderatori. Poate ca administratorii forumului SoftNews ar trebui sa investigheze mai indeaproape activitatea moderatorului Iris (afectata de impunerea de standarde duble pentru forumisti si moderatori) si sa decida daca Iris este un bun exemplu pentru ceilalti forumisti si daca este calificat pentru a indeplini functia de moderator.

Mi_

Forumistul (nu este si moderator) cu aceasta porecla este poate cea mai veche "cunostinta" a mea si fara indoiala unul din cei mai acerbi adversari ai mei pe forumurile romanesti. Sarcina sa autoimpusa este de a ma "demasca", de a le deschide ochii forumistilor care s-ar lasa tentati de a da crezare vorbelor mele. Fie ca postez un mesaj despre tarifele RomTelecom pe forumul Chip, fie ca postez un mesaj despre confruntarile violente de pe forumuri ("flame wars") pe forumul Computergames.ro, fie ca postez un mesaj informativ despre situl meu pe forumul SoftNews, Mi_ (fost "hilohi" pe forumul Chip) este intotdeauna "la datorie" si nu scapa ocazia de a posta un mesaj calomnios la adresa mea in chip de mesaj de bun-venit. Nu m-ar mira ca in concordanta cu moda actuala in care exista situri de supraveghere a companiilor influente (vezi Microsoft si Google) Mi_ sa lanseze un sit cu numele "Watching muntealb like a hawk". Sirguinta lui Mi_ in a ma "demasca" se poate explica numai prin convingerea sa ca daca nu procedeaza in acest fel ii voi vraji pe forumistii romani iar acestia, bietii de ei, o data ajunsi sub influenta mea se vor indrepta catre propria anihilare.

Ceea ce uimeste in cazul Mi_ nu este indirjirea cu care isi continua munca inceputa in urma cu aproape un an, ci faptul ca reusit sa isi posteze mesajele calomnioase (si evident in afara subiectului) pe trei forumuri si inca nu a fost sanctionat. Comportamentul lui Mi_ este nociv si are ca scop deteriorarea atmosferei de pe forumurile de discutii. Iata ce zicea el in urma cu citeva luni pe forumul Computergames.ro la sfirsitul unui mesaj plin cu minciuni si calomnii: [citat din Mi_ : "Cam asta e varianta scurta, l-am zgāndarit un pic special ca sa faca un mic show, o sa vedeti fundānd." / sfirsitul citatului] .

Mi_ este exemplul tipic de trol de internet interesat doar sa inflameze atmosfera de pe un fir de discutii pentru ca sa poata apoi admira in voie izbucnirea "flacarilor" in toata splendoarea lor. Stilul sau este atit previzibil incit devine plictisitor. Mi_ prepara un amestec de calomnii, minciuni si umor vulgar si apoi ambaleaza totul sub forma unui mesaj complet in afara subiectului discutiei ("off-topic"). Posteaza apoi mesajul in cauza si se retrage la adapost urmarind "izbucnirile de artificii emotionale" la care a contribuit si el. Piromanii din viata reala au un comportament asemanator pentru ca si ei pornesc focuri numai pentru a admira spectacolul devastator care rezulta si a auzi tipetele celor surprinsi de flacari.

Mesajele "explozive" ("detonatoare") ale lui Mi_ sint atit de asemanatoare unele cu altele in forma si continut si atit de tipice pentru mesajele postate de troli, incit ar trebui date ca exemplu celor care doresc sa devina moderatori pe forumurile sau grupurile de discutii de pe internet. Tinind cont de acest aspect este cu atit mai uimitor faptul ca moderatorii sectiunii "Site-uri" de pe forumul SoftNews nu le percep ca atare, pentru ca daca ar face-o ar trebui sa il sanctioneze pe Mi_ pentru incalcarea regulamentului forumului care spune clar : [ citat din Regulament : "Utilizand acest forum sunteti de acord sa nu postati informatii false, vulgare, defaimatoare..." / sfirsitul citatului] .

Lipsa de reactie din partea moderatorilor nu face decit sa il incurajeze pe Mi_ sa continue cu actiunile sale care vizeaza distrugerea atmosferei de discutii de pe forumurile pe care le viziteaza. Asa cum spuneam si in materialul "Forumuri in Flacari" de pe situl meu, izbucnirea unui flamboi ("flame-war") pe un fir de discutie risca sa afecteze atmosfera intregului forum pentru ca aceia care participa la flamboi nu vor uita niciodata ca le-au mai ramas niste polite de platit. Chiar daca flamboiul initial este adus sub control, flamboinicii de genul lui Mi_ vor cauta sa il reaprinda atunci cind se vor intilni cu fostii adversari, declansind conflicte pe alte fire de discutie ale aceluiasi forum sau pe alte forumuri .

Mi_ este unul dintre forumistii care are impresia ca regulamentul unui forum este doar pentru "prostii" care il iau in seama, pentru "smecheri" regulamentul neavind nici o importanta si nevalorind nici cit spatiul pe care il ocupa pe hardiscul serverului care il gazduieste. In urma experientelor de pe alte forumuri Mi_ a dobindit probabil convingerea ca indiferent cit de nerusinate sint mesajele sale calomniatoare nu i se vor aplica sanctiuni. Poate ca venit timpul ca administratorii sa ii dea de inteles lui Mi_ intr-un mod lipsit de echivoc ca forumul SoftNews se deosebeste de alte forumuri romanesti prin faptul ca aici nu sint tolerate comportamentele care au ca scop declansarea de certuri intre forumisti.

#3
muntealb

muntealb

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 02.08.2003
MODERATORI NECORESPUNZATORI PE FORUMUL SOFTNEWS.RO - Partea 3


DAN (DOT)

Cei doi moderatori ai sectiunii "Site-uri" de pe acest forum sint dan (fost d0t) si Shobolanu. In momentul in care am citit injuria adusa de arty lui George Pruteanu m-am gindit ca un astfel de comportament nu trebuie sa treaca nesanctionat. A critica o persoana in lipsa acesteia este o dovada de lipsa de bun-simt, insa a o injura este dovada unei grosolanii nemarginite. Am apasat butonul care raporteaza un mesaj neregulamentar unui moderator si am scris motivul pentru care eu cred ca postul lui arty trebuie sters iar autorul mesajului trebuie sanctionat. La o vizita ulterioara a firului de discutie am observat ca firul a fost inchis (blocat) dupa ce moderatorul dan (d0t) a postat un ultim mesaj.

Motivatia invocata de dan este uimitoare si in acelasi timp neasteptata pentru ca este un exemplu de cenzurare a exprimarii pe un forum de discutii. As fi inteles perfect necesitatea inchiderii firului daca moderatorul ar fi oferit drept cauza a inchiderii acestuia faptul ca nu se doreste ca forumul SoftNews sa devina o arena pentru reluarea confruntarilor intre adversari mai vechi, care au de incheiat conturi restante de pe urma unor flamboaie desfasurate pe alte forumuri.

Moderatorul dan (d0t) invoca insa drept cauza a inchiderii firului faptul ca : [citat din dan (d0t) : "Se deviase prea mult de la subiect...Astept motive bune ca sa il deschid." /sfirsitul citatului] . Judecata lui dan este surprinzatoare in conditiile in care singurul care a deviat de la subiect pe parcursul discutiei a fost Mi_ al carui mesaj nu s-a referit la situl meu ci la persoana mea. Toti ceilalti forumisti s-au referit la situl meu, chiar daca ei au insistat pe aspectul ca eu traduc in romana unii termeni din domeniul TI pe care multi internauti ii preiau direct din limba engleza. Ca un exemplu amintesc doar faptul ca eu folosesc mel (prescurtare de la mesagerie electronica) in loc de e-mail sau FSI (furnizor de servicii internet) in loc de ISP (internet service provider).

Subiectul firului de discutie nu era oportunitatea traducerii (sau adaptarii) termenilor tehnici din limba engleza in locul preluarii lor directe, dar discutia era totusi despre situl meu. Daca dan (d0t) a considerat ca o indreptare a discutiei in aceasta directie reprezinta o deviere importanta de la subiectul initial atunci se poate spune ca el insusi a tinut sa contribuie la deviere. Mesajul sau este o pledoarie contra aboradrii de catre mine a problemei traducerii termenilor tehnici.

Citat din dan (d0t) :
"Acum vreti sa ne dezobisnuim de a mai folosi "email" ? De ce ? Care e scopul ?! Deja stie toata lumea ce este emailul. La francezi, problema este ca sunt niste nationalisti imputiti. Dar asta nu ma intereseaza...
Opinez ca este mai bine pt noi toti sa nu cream confuzii traducand fortat termeni deja asimilati."
Sfirsitul citatului

Lasind la o parte exprimarea patetica (cu sensul de "plina de patos", emotionala) a lui dan (d0t) nu se poate sa nu se observe doua lucruri. Primul este faptul ca el socoteste ca toata lumea stie ce inseamna cuvintul "email". In fapt majoritatea populatiei Romaniei va raspunde ca "emailul" (cunoscut si ca smalt) este un material care se aplica pe suprafetele unor lucruri pentru a le infrumuseta sau a le conferi niste proprietati mai speciale. Doar o minoritate (cei cu acces la internet) vor sti ca "email" este folosit ca sinonim pentru "posta electronica". Pe plan international (si probabil si in Romania) este folosit mai frecvent termenul "e-mail" care este inclus si in dictionarul Webster. Dupa cum se vede standardizarea terminologiei legata de TI nu este inca definitivata.

Al doilea fapt demn de remarcat este exprimarea ireverentioasa a lui dan (d0t) la adresa poporului francez, exprimare care este tot atit de corecta ca aceea a francezilor care spun ca "toti romanii sint hoti". Astfel de pareri denigratoare (si neinsotite de argumente) la adresa altor popoare nu isi au locul pe un forum de discutii civilizat, iar emiterea lor de catre un moderator este un exemplu prost pentru ceilalti forumisti. Cea mai buna solutie ar fi ca dan (d0t) sa isi editeze singur mesajul si sa inlature propozitia in cauza.

Cel mai mare repros care ii poate fi facut lui dan (d0t) este insa faptul ca el tolereaza o incalcare grava a regulamentului de catre arty, prin faptul ca nu a editat mesajul acestuia care contine o injuratura la adresa lui George Pruteanu. Orice forumist care citeste firul de discutie poate vedea ca in raspunsul meu adresat lui arty spun : "Mesajul in care i te adresezi intr-un mod incalificabil [...] senatorului George Pruteanu a fost raportat unui moderator pentru a ti se aplica sanctiunea cuvenita. " Pe de alta parte orice forumist poate sa vada ca injuratura este bine mersi la locul ei, desi regulamentul forumului specifica foarte clar faptul ca exprimarile defaimatoare nu sint permise. Cum mesajul in cauza a fost deja raportat unui moderator, forumistii vor trage concluzia ca fie regulamentul este doar de forma, incalcarea lui fiind permisa, fie ca prevederile regulamentului nu sint in vigoare si pentru moderatori (de ex. arty), acestora fiindu-le permis orice.

Ce poate sa creada un forumist atunci cind vede ca o reclamatie intemeiata nu este luata in seama de moderator? Poate de exemplu sa creada ca injuraturile nu sint permise in general pe forum, dar daca injuratura i se adreseaza unei persoane care ii este antipatica si moderatorului atunci ea are toate sansele sa nu fie stearsa. Ce poate sa zica un forumist atunci cind vede ca exista o "solidaritate" intre moderatorii diverselor sectiuni ale forumului, care face ca acestia sa fie imuni la prevederile regulamentului? In acel moment toata credibilitatea forumului SoftNews ca loc de discutii civilizate este pusa la indoiala, la fel cum este pusa la indoiala si eficacitatea metodei de imbunatatire a calitatii discutiilor prin raportarea incalcarilor regulamentului. Daca forumul nu se va "autocorecta" cu ajutorul contributiei forumistilor pentru ca nimeni nu mai raporteaza incalcarile regulamentului, numarul incalcarilor va creste si va fi afectata reputatia forumului si calitatea discutiilor.

Raspunsul lui dan (d0t) la mesajul meu de raportare a unei incalcari a regulamentului a fost prompt, venind la un sfert de ora dupa trimiterea lui, insa nu a fost cea mai buna decizie care putea fi luata. Inchiderea (blocarea) firului de discutie poate parea justificata din punctul de vedere al lui dan (d0t) pentru ca in acest fel s-a asigurat ca disputa "aprinsa" dintre mine si forumistii arty, Mi_, Inginerul, Xtreme_, Iris nu va mai continua. Din pacate pentru dan (d0t) el nu isi da seama ca a inchide un fir de discutie este cea mai proasta reclama pentru modul in care un moderator isi indeplineste atributiile. Aceasta masura trebuie luata in cazuri extreme si numai dupa ce moderatorul a aplicat masuri de sanctionare a forumistilor care au incalcat regulamentul, iar acestia nu s-au potolit.

Moderatorul este in postura unui arbitru de fotbal, amindoi trebuie sa aiba grija ca activitatea (jocul de pe teren, discutiile de pe forumuri) sa se desfasoare conform regulamentului jocului, respectiv forumului. Un arbitru de fotbal va arata cartonase galbene si rosii jucatorilor recalcitranti si doar ca o masura extrema, in cazul unui conflict in care se implica toti jucatorii, va intrerupe definitiv partida. Un moderator trebuie sa faca acelasi lucru, trebuie sa inceapa prin a da avertismente si doar daca acestea nu sint luate in seama de ambele parti implicate in conflict poate inchide definitiv firul de discutie. Competenta unui arbitru sau a unui moderator iese la iveala tocmai prin modul in care se face fata unor situatii conflictuale fara a recurge la masuri extreme. Oricine poate lua decizii radicale, insa ducerea la bun sfirsit a unui meci de fotbal cu miza foarte mare sau mentinerea la un nivel civilizat a unei discutii in care "spiritele se aprind" pe un forum sint posibile doar in situatia in care avem un arbitru competent, respectiv un moderator competent.  

======================================

Un moderator competent nu trebuie sa permita incalcarea regulamentului de catre nici o persoana, indiferent de statutul acesteia pe forum. Forumistii care nu respecta regulamentul trebuie sanctionati indiferent ca sint inscrisi de doua zile sau de doi ani si indiferent ca sint forumisti obisnuiti sau moderatori. Exista un citat celebru si anume : "Mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevarul". Parafrazind acest citat deviza moderatorilor ar trebui sa fie : "Mi-e prieten forumistul X dar mai prieten mi-e regulamentul forumului. " Activitatea moderatorilor trebuie sa urmareasca interesul general, acela ca forumul sa isi pastreze o reputatie buna si nu sa fie tributara interesului de a proteja unele persoane particulare atunci cind acestea gresesc.

Rolul moderatorilor si exemplul pe care il ofera celorlalti forumisti este esential pentru ca de activitatea lor depinde de multe ori supravietuirea unui forum de discutii si imbunatatirea sa calitativa. In momentul de fata exista o adevarata moda a forumurilor, care face ca orice posesor al unui sit sa poata sa deschida un forum de discutii pe acesta si inca in mod gratuit. Concurenta este deci foarte acerba si se inaspreste pe zi ce trece. Chiar daca un forum este popular asta nu ii garanteaza in nici un fel supravietuirea pe o perioada mai indelungata.

Internautii sint in permanenta in cautarea de lucruri de calitate si cum distanta intre doua forumuri este parcursa cu un clic de maus ei pot migra rapid de pe un forum pe altul daca percep o scadere calitativa a discutiilor sau a atmosferei in care se desfasoara acestea. Aceasta este si reactia mea la comportamentul avut de unii moderatori ai forumului SoftNews.ro fata de mine si la moderarea necorespunzatoare a firului de discutie pe care l-am initiat.

Precizez in final inca o data faptul ca mesajul de mai sus se refera la un caz particular si nu trebuie dedus din el faptul ca toti moderatorii de pe forumul SoftNews.ro sint necorespunzatori pentru sarcina care le-a fost incredintata. Cred insa ca administratorii forumului au datoria fata de forumisti sa investigheze aspectele prezentate de mine si daca ajung la concluzia ca unii moderatori au incalcat regulamentul sa aplice sanctiunile corespunzatoare, care trebuie sa fie facute publice pentru a nu lasa impresia ca moderatorii forumului SoftNews.ro sint deasupra prevederilor regulamentului.

=========================================


P.S. Acest mesaj a fost adaugat la materialul "Forumuri in Flacari" de pe situl meu.

#4
moartea

moartea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,158
  • Înscris: 18.05.2003
esti cumva presedintele uniunii scriitorilor ? orice ti-ar fi facut moderatorii, nimeni nu are timp o jumatate de ora ca sa citeasca tot ce ai scris tu mai sus. lumea are si alte treburi mai importante (presupun).

#5
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,658
  • Înscris: 26.11.2001
Incep prin a mentiona clar ca nu am avut rabdarea sa citesc "mini-romanul" de 3 posturi, ce se insira mai sus.

Pur si simplu am obosit pe la primul post...

Din cate inteleg eu, tu ai rafuieli mai vechi cu unii utilizatori (fie ei moderatori) ai acestui forum.

Cautand problema, am gasit-o in thread-ul  de aici


Acum nu o sa comentez atitudinea celor ce ti-auu raspuns, dar iti atrag atentia ca pt. noi astia care suntemAdministratori exista un link la fiecare post: Report this post to a moderator, ca sa ne tragi de urechi !
Nu imi aduc aminte sa fi primit o avertizare de la tine, iar acest forum este destul de mare, incat micul tau razbel cu lumea sa treaca neobservat.

Cautand am dat peste asta:
http://www.muntealb....muriFlacari.htm

Acum sa ma ierte D-zeu, dar tu te bati cu toata lumea !
Nu ca ar fi rau, dar in popor exista o expresie:

"cand mai multi iti zic ca esti beat.. du-te si te culca !"


Referitor la site-ul tau:
Idee buna in teorie si munca admirabila, dar nu cred ca va reusi cineva sa citeasca in totalitate un intreg papirus...

Eu am ametit....

Intrucat stiu sigur ca acest thread nu imi va aduce decat necazuri, voi face ceea ce cred necesar:

il voi inchide

Avertisment:

Daca va prind ca veti continua razboiul, sterg tot si va banez

Ajunge, NU are rost; s-a gresit prea mult !


P.S. Voi edita threadul cu Ghid de Internet si PC (Calculatoare) de ceea ce este off-topic si in voi redeschide !

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate