Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite
 Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj
 

Paul Goma - un scriitor uitat?

- - - - -
  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1
DerVish

DerVish

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 103
  • Înscris: 28.02.2002
ok, so:
avem una bucata roman, nascut in  Romania mare interbelica, mai catre estul acesteia, asa incat ar putea fi catalogat cu usurinta basarabean, cu toate eventualele conotatii negative.(personal prefer sa-l pun intr-o categorie speciala, de OM si atat)
peste el si parinti au trecut rusii o data, in 1940, apoi romanii au revenit in 1941, apoi refugierea in ardeal, in apropierea sibiului.
apoi comunismul, cu toate chestiile naspa(asta-i doar un eufemism).
adolescentul intra in facultate, unde-l mananca limba, vorbeste contra sistemului(in anul revolutiei maghiare 1956, expune pareri neconforme cu cerintele timpului,e luat la ochi si dat afara din facultate de catre o echipa de politruci)
face inchisoare (in conditii oribile-un truism pt comunism) si domiciliu obligatoriu
dupa anii de domiciliu obligatoriu, intra la facultate din nou.
e publicat prima oara la o varsta la care colegii lui din prima facultate erau deja asistenti universitari, iar unii din colegii de celula incep sa puna botul la "valorile socialiste" din motive pur comerciale.
in 1968 se insoara (cu o evreica, apropo de antisemitismul lui) si se inscrie si in partid in conditiile in care rusii incepeau sa faca manevre la frontiera de est.
incepe sa vorbeasca impotriva sistemului cu o mai mare amploare (de fapt nu incetase niciodata)
in 1977 se raliaza public la miscarea charta 77 ( o declaratie a intelectualilor cehoslovaci). internat la rahova , batut de plesita, tentativa de otravire (toate treburile descrise intr-un stil specific in cartea sa "culoarea curcubeului")
emigreaza in franta
de aici incepe balul:
intr-o romanie comunista a putut publica minim, si doar cu ajutorul lui eugen barbu, dar ca un fel de "os de ros ca sa-si tina gura inchisa", dupa ce a emigrat a fost taxat drept filosemit de catre aceeasi gasca a lui eugen barbu.
i-au fost tiparite carti in vest inainte de 1989, dar in romania post-decembrista (ca postcomunista nu este inca nici acum) a fost publicat minim posibil: un singur exemplu, cartea sa "culoarea curcubeului" a fost tiparita in 1990 de humanitas, iar apoi gabriel liiceanu a dat-o la topit (chestie negata initial de faptuitor), motivul fiind dat de aparitia in carte a unor figuri proeminente atat inainte cat si dupa 1989.
actualmente e obligat sa publice pe internet toate cartile lui, datorita unei situatii absurde in care este acuzat de antisemitism datorita publicarii cartii sale "saptamana rosie"- in care descrie pe larg ocupatia ruseasca in basarabia si ajutorul dat in mare parte de unii din evreii de acolo la venirea trupelor rusesti, dar si la alungarea romanilor din vara lui 1940.

daca a fost prea lung, aveti aici o scurtare la maxim:
un scriitor, mereu nemultumit(pe buna dreptate), printre putinii care au dreptul moral de a arata cu degetul pe cei care au pactizat cu comunismul romanesc (iar astia sunt destul de multi, si destul de bine situati social), sau au beneficiat de pe urma lui sau a situatiei de dupa 89:
ion iliescu, petre roman, plesita, stefan andrei, brucan, gelu voican-voiculescu, octavian paler,basescu dar si scriitori si alti intelectuali: liiceanu, manolescu, sorescu, nichita stanescu, gabriela adamesteanu, andrei plesu,george pruteanu, monica lovinescu, ana blandiana, mircea dinescu

pe toti cei de mai sus, dar si pe multi altii ii face de tot rahatul pe care il merita.
pana acum nu am reusit sa gasesc niste opinii impotriva lui care sa si stea in picioare.
voi ce stiti?

a, da, am uitat:
cartile pot fi gasite si de citit, si de downloadat la

http://paulgoma.free.fr/index.php

raspunde la mail:

[email protected]

#2
Petrache_Lupu

Petrache_Lupu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,314
  • Înscris: 31.10.2005
Un tip anti-sistem.

#3
shimen_musashi

shimen_musashi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,858
  • Înscris: 15.04.2005
Uitat.
Din pacate sau din fericire nu l-am citit!

#4
fracture

fracture

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,883
  • Înscris: 08.06.2006
De la revenirea lui Goma in Romania a luat parte la mai multe scandaluri publice dintre care cel mai rasunator este cel prezentat mai sus.
Nicolae Manolescu a luat pozitie fata de un text antisemit (?), desi el la randul lui a fost acuzat nu de antisemitism ci de negari si distorsionare a holocaustului. Este vorba despre cliseul "monopolului pe suferinta". In raportul Comisiei Internationale asupra Holocaustului din Romania este citat George Voicu (care este dealtfel un foarte bun scriitor pe tema semitismului si a antisemitismului) care in cartile sale face o radiografie a antisemitismului din Romania interbelica dar si din Romania anilor '90. George Voicu ii identifica pe urmatorii scriitori ca avand afinitati cu antisemitii: Paul Goma, Dorin Tudoran, Monica Lovinescu, Liiceanu si Monolescu. (Pe larg situatia antisemitismului din Romania este prezentata in cartea Zeii cei rai. "Cultura conspiratiei in Romania postcomunista".)
Intrebare, cum se poate ca Paul Goma sa fie acuzat de antisemitism de catre Nicolae Manolescu, avand in vedere ca acesta din urma este la randul lui acuzat de antisemitism?
Pana la urma ramane un Paul Goma, din afara vazut disident, din Romania vazut antisemit. Cu parere de rau trebuie sa recunosc ca Paul Goma este indezirabil in Romania in momentul in care societatea roamneasca are mai mare nevoie de el. Acum nu se pune problema antisemitismului sau ci a experientei sale in comunism. Cu ajutorul lui Paul Goma, Plesita ar putea da socoteala de trecutul sau macabru. Cand ne vom fi rezolvat procesul comunismului putem trece la judecarea antisemitilor.

#5
Oana31

Oana31

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 333
  • Înscris: 14.07.2008
"Arta refugii" - o carte absolut SENZATIONALA!!! Am citit-o de 2 ori, si o voi mai citi! Am ras de nu am mai putut, dar am si lacrimat. Nu multe carti imi provoaca stari emotionale intense!!  :thumbup:
Evident ca voi citi si celelalte...

#6
monokeros

monokeros

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,074
  • Înscris: 11.11.2003
Cred ca Goma a fost victima propriului temperament vulcanic si unei proeminente lipse de diplomatie. El intotdeauna a avut aerul ca daca nu spui lucrurile maxim de raspicat, maxim de dur, maxim de caustic asta ar fi o concesie intolerabila. Din cauza asta si-a indepartat numerosi prieteni, si pare si o fire extrem de ranchiunoasa. Singur contra tot restului lumii e o misiune grea sau imposibila. Incontestabil este argumentul verticalitatii morale pana la capat. Cu comunistii si crimele lor nu merg concesii de nici un fel, spune Goma. Dar exprimarea dura, dusmanoasa, usturatoare polemic risca sa convinga pe cei neavizati de contrariul a ce spune.
Se simte frustrarea mare de care sufera in multe locuri in scrierile lui. Pur si simplu are aerul ca antipatiile si resentimentele il fac sa scape caii. Un tip indiscutabil curajos, uneori de curaj nebunesc. Dar mult prea putin flexibil.
Mai e ceva. Politica nu e in nici un fel terenul idealului. Lipsa unor solutii clare si pozitive duce la senzatia ca omul o fi avand dreptate dar o are degeaba. Reprosurile cu reactii "zero sau unu", atitudinea ca "e numai alb sau numai negru" rezulta intr-o chestie: apar toate in negru. Un rau mic e pedepsit la fel de dur polemic ca un rau mare. Uneori pare sa-si dea seama de risc si incearca nuante, sau o nota de simpatie pentru cate cineva din "tabara gresitilor" dar repede-repede il iau din nou gura si temperamentul pe dinainte. Evident una lume ii poate reprosa ceva care pare logic: omul se socoate perfect si in drept sa fie cenzor moral absolut. Ceea ce nu da bine. In genul asta va fi functionat probabil cineva ca Robespierre in alte vremuri, si genul asta sperie cam pe toata lumea, ca sa nu zic ca nu poate fi simpatic cam in nici un fel.
Cred totusi ca istoria ii va face dreptate intr-un fel, plasandu-l in categoria "sirelor spinarii fara articulatii" si a marilor neintelesi moral. Chit ca lui, probabil, i se brehane :)
Cred ca eticheta de antisemit e intrucatva de facatura si a fost utilizata contra lui ca sa fie amutite lucruri foarte neplacute spuse despre unele "vedete ale disidentei". Goma a infierat crunt evreii care au profitat de comunism ca sa faca toate relele imaginabile si e greu de contestat rolul funest al coteriilor Anei Pauker si ale altor "lorzi ai sistemului", e greu sa nu te revolte cinismul unor criminali odiosi ca Nicolski (care a fost batos si cinic in abjectia lui pana si dupa revolutie). Cred inca odata ca Goma a scapat caii urii pe alaturi fata de persoane si i s-a inscenat ca ar fi facut-o fata de etnie si rasa. Asta e usor de facut tinand cont ca exista sensibilitati marcate fata de oricine incrimineaza un evreu, indiferent cat de criminal e evreul, daca a facut fie si minima greseala sa accentueze prea mult "evreu".
E bine ca Goma a spus niste lucruri clare despre iudeii care practic si-au renegat rasa facandu-se sculele abjecte ale comunismului. Oricat pretind evreii ca asta e antisemitism, oameni ca Chisinevski sau Pauker (faimoasa pentru a fi fost martor al acuzarii la procesul propriului sot, daca ar fi fost numai atat...) nu pot fi priviti nici de evreii cinstiti ca fiind altceva decat niste otrepe. E rau ca Goma n-a stiut sa pledeze acuzarea lor mai bine si ca urmare ea a ajutat multi insi cu moralitate dubioasa sau dezinformati sa treaca cu buretele peste fondul cauzei legandu-se de chichitze de forma.

Edited by monokeros, 06 May 2009 - 18:01.


#7
nasty2

nasty2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 915
  • Înscris: 22.02.2011
Am citit extraordinara carte "Culoarea curcubeului" - e istoria care explică prezentul, pe care altfel nu-l înțelegi.
După ce citești cartea îți dai seama de ce e "uitat",  marginalizat, acuzat de toate relele din lume...

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate