Roma
Last Updated: Jan 22 2010 11:26, Started by
codruta
, Sep 14 2006 13:56
·
0
#37
Posted 13 October 2006 - 12:05
joannes, on Oct 12 2006, 19:45, said: referitor la pizza din Italia: de gustibus... dar aia e adevarata pizza, in care se pune mozzarela pe bune, prosciutto si rosii (nu bulion sau ketchup). normal ca o pizza facuta dupa aceasta retzeta, simplista cu doar 2-3 ingrediente nu o sa placa unui mancator cu alte gusturi (ce le-asi numi pervertite), caruia, mai pe placul sau ar fi o pizza model vezuviu, cu de toate: sunca, ciuperci, masline, ceapa, rosii, ardei gras, porumb, bacon etc... Ca sa vezi unde duce "proliferarea" unor restaurante de mina a doua, gen Pizza Hut, la o pervertire jenanta a gustului, dupa cum bine zici. Multi ajung sa compare pizza de fastfood, care e mai degraba un soi de sanvis cald cu de toate, cu pizza italiana, comparatie care din start nu isi are locul, dupa parerea mea, pentru ca avem de-a face cu mincaruri diferite. Faptul ca dau cistig de cauza celei din urma e chiar treaba, si gustul, fiecaruia, dar "cultura" gastronomica este trasa in jos; si totusi si in formarea gustului, despre care teoretic nu avem voie sa comentam, aceste fastfooduri au avut un rol determinant. Culmea e ca am cunoscut oameni umblati, care refuzau sos de rosii, cerind ketchup la pizza, justificind nu ca asa le place, ci ca "la pizza se maninca ketchup". |
#38
Posted 13 October 2006 - 19:47
sa va spun din experienta. stiam ca italienii is in stare sa te dea afara din restaurant daca le ceri ketchup la pizza, da pana in italia nu am mancat fara ketchup (sau foarte rar). si acum mananc ketchup la pizza.
ei, prima data in italia am mancat pizza fara ketchup si parca aveam senzatia ca ii lipseste ceva. a doua oara mancam pizza fara ketchup de parca asta facusem toata viata si mi se parea delicioasa. si nu am gasit pizza proasta in roma, decat cu o exceptie, dar trebuia sa platesc tribut trufiei de a manca pizza la un restaurant central, in rest pe oriunde am mers a fost exceptionala. si ca o picanterie: acum vreo luna mananc o pizza intr-o benzinarie (mai degraba un complex comercial cu benzinarie), unde era o pizzerie bella roma. si cer io la masa tanticii si neste ketchup. se uita aia cu neste ochi ciudati la mine si ma sparcuieste in fel si chip cum de cer asa ceva (ma cunosteam cu tantica, merg destul de des acolo). pana la urma se indura si-mi aduce ketchup. faza e ca nu ma aflam in italia ci in canada, undeva la marginea hartii, la mama zmeilor. |
#39
Posted 14 October 2006 - 16:12
Eu mi-am spus sincer parerea pentru ca asa cred...despre piza....
Am inteles chestia cu cultura culinara pe care vezi doamne o au unii si altii ...nu... Raman la ideea mea...Pizza italiana nu m-a impresionat cu nimic si promit ca data viitioare cand voi vizita Italia nici nu o sa ma mai gandesc la ea...... |
#40
Posted 14 October 2006 - 19:20
dragospas, on Oct 14 2006, 17:12, said: Eu mi-am spus sincer parerea pentru ca asa cred...despre piza.... Am inteles chestia cu cultura culinara pe care vezi doamne o au unii si altii ...nu... Raman la ideea mea...Pizza italiana nu m-a impresionat cu nimic si promit ca data viitioare cand voi vizita Italia nici nu o sa ma mai gandesc la ea...... |
#41
Posted 14 October 2006 - 19:45
#42
Posted 14 October 2006 - 20:57
#43
Posted 15 October 2006 - 01:20
#44
Posted 15 October 2006 - 17:46
Domnule MUFA inteleg ironia fina desi nu am vazut Partenonul dar ce are sula cu prefectura ? (era doar o parere)
|
#45
Posted 16 October 2006 - 06:57
#46
Posted 16 October 2006 - 09:35
Eu am mancat la Roma niste paste minunate, intr-un restaurant la un colt de strada. Nici nu vreau sa ma gandesc cum sunt cele facute ca la carte, intr-un restaurant adevarat dupa retete traditionale.
Cat despre pizza, nu am o parere minunata pentru a majoritatea pizzelor pe care le-am mancat erau reincalzite. Nu spun ca asa este peste tot insa eu asa le-am nimerit. Pacat. Mi-ar fi placut sa mananc una aburinda, abia scoasa din cuptor. |
|
#47
Posted 16 October 2006 - 10:16
babyblu, on Oct 16 2006, 08:35, said: Eu am mancat la Roma niste paste minunate, intr-un restaurant la un colt de strada. Nici nu vreau sa ma gandesc cum sunt cele facute ca la carte, intr-un restaurant adevarat dupa retete traditionale. Cat despre pizza, nu am o parere minunata pentru a majoritatea pizzelor pe care le-am mancat erau reincalzite. Nu spun ca asa este peste tot insa eu asa le-am nimerit. Pacat. Mi-ar fi placut sa mananc una aburinda, abia scoasa din cuptor. In Roma, nici eu nu am avut prea mare noroc cu mancarea, dar asta si din cauza ca am sacrificat mancatul in favoarea vizitelor, asa ca ne-am multumit cu preparate (inclusiv pizza) tip fast food - chestie pe care promit sa nu o mai fac niciodata. In schimb, in alte orase ale Italiei in care am avut mai mult timp liber la dispozitie am descoperit pastele cu fructe de mare - o nebunie (pastele erau facute in restaurant si erau atat de bune incat cred ca le-as fi putut manca si goale) si pizza margherita (pizza aia simpla de tot care a devenit brusc preferata mea. O mai stropeam cu un pic de ulei picant si gata. Si sa nu uitam de deserturi - absolut delicioase, inghetate si iaurtul cu fructe de padure care se cumpara tot din gelaterii. |
#48
Posted 16 October 2006 - 12:24
Cea mai buna inghetata pe care am mancat-o la Roma a fost de la o Gelaterie de pe Insula Tiberina. Gelati con Crema, mmmm, minunata.
|
#49
Posted 16 October 2006 - 20:04
joannes ce cult esti.....puteai sa imi dai mai multe detalii....
de exemplu ca panteon(eng. pantheon) e un templu inchinat tuturor zeilor in general pe cand Partenon e un templu grec situat pe Acropolis (pe care l-am vizitat si la care am crezut ca se face referire)dedicat zeitei Atena.... |
#50
Posted 17 October 2006 - 10:33
Panetonul este chiar un templu din Roma, care multa vreme a fost cea mai mare cupola din lume, fara sustinere centrala; in plus este una dintre cele mai bine pastrate constructii romane (intacte, cu tot cu acoperis). Are si vreo 2000 de ani. Numai pentru cupola aia si merita vazut. Dupa mine e una din cladirile care trebuie vazute in Roma.
|
#51
Posted 17 October 2006 - 18:37
abancor, on Oct 17 2006, 10:33, said: Panetonul este chiar un templu din Roma, care multa vreme a fost cea mai mare cupola din lume, fara sustinere centrala; in plus este una dintre cele mai bine pastrate constructii romane (intacte, cu tot cu acoperis). Are si vreo 2000 de ani. Numai pentru cupola aia si merita vazut. Dupa mine e una din cladirile care trebuie vazute in Roma. nu te supara abancor, ti-a jucat tastatura feste, da asta a iesit frumos intr-o discutie despre Roma PANETONUUU" |
|
#53
Posted 17 October 2006 - 22:30
abancor, on Oct 17 2006, 11:33, said: Panetonul este chiar un templu din Roma, care multa vreme a fost cea mai mare cupola din lume, fara sustinere centrala; in plus este una dintre cele mai bine pastrate constructii romane (intacte, cu tot cu acoperis). Are si vreo 2000 de ani. Numai pentru cupola aia si merita vazut. Dupa mine e una din cladirile care trebuie vazute in Roma. Primul Panteon a fost construit de Agrippa in anul 27 i.Chr., ca templu dedicat tuturor zeilor protectori ai familiei Julia, in special Marte si Venus - strabunii Caesarilor potrivit unei stravechi traditii romane. In anii 118-125 a fost inlocuit de rotonda lui Hadrian. Inscriptia de pe fronton, "M. Agrippa cos tertium fecit" a fost modalitatea prin care Hadrian l-a cinstit pe Agrippa. De-a lungul timpului, Panteonul a fost de multe ori devastat: barbarii au jefuit piesele transportabile, Constantin al II-lea a luat placile aurite ale acoperisului, Urban al VIII-lea a topit panourile de bronz ale tavanului ponticului pentru a construi un tun pentru Castelul Sant' Angelo. Domul este cel mai mare din Europa, diametrul fiind de 43,2 m (domul basilicii San Pietro are 42 m in diametru si a fost special construit asa din respect pentru Panteon). Deschiderea circulara din mijlocul cupolei Panteonului (oculusul) are 8,3 m in diametru, iar inelul sau face parte din structura de rezistenta si asigura stabilitatea constructiei. Ponticul este sprijinit pe 16 coloane din granit, cu exceptia celor 3 din partea stanga, restul toate sunt originale. Usile masive din bronz de la intrare sunt originale din punct de vedere tehnic, dar in timpul pontificatului lui Pius al IV-lea au fost atat de bine renovate incat puteau fi considerate noi. Mai mult de jumatate din panourile policrome ce impodobesc peretii sunt originale, restul fiind reproduceri minutioase, cum e si cazul podelei de altfel. Unul dintre atractiile Panteonului este mormantul pictorului renascentist Rafaelo Sanzio. |
#54
Posted 18 October 2006 - 11:37
joannes, on Oct 17 2006, 19:37, said: nu te supara abancor, ti-a jucat tastatura feste, da asta a iesit frumos intr-o discutie despre Roma PANETONUUU" Haha, de ce sa ma supar?! Oricum, nu tastatura mi-a jucat feste, ci destele! Si ochii, ca n-am mai re-citit. Daca cititi ce scrie Megara imediat deasupra acestui mesaj poate nu mai treceti cu vederea unul din obiectivele de baza din Roma. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users