Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 

Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9993 replies to this topic

#973
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

In primul rand, teritoriile pe care s-au extins popoarele astea de le-am amintit nu sunt cu mult mai mari ca al nostru, iar dialecte diferite se vorbesc chiar la distante mici pe acolo.

Nici noi nu suntem prea departe geografic de aromani, in plus conditiile difera usor datorita migratorilor care s-au asezat acolo (la noi singurii care s-au asezat au fost slavii si s-au asezat uniform, in franta germanicii s-au asezat mai mult in nord, in sud au ramas romanicii mai "puri" si avem in sud limba occ diferita de limba din nord, la fel in Spania avem influenta araba mai puternica in sud decat in nord, la fel in Germania diferite triburi germanice cu graiuri diferite se asaza in zone diferite, in italia in sud inainte de romani traiau umbrii, oscii, in fine populatii diverse care dupa romanizare dau si dialecte diverse etc.). La noi lucrurile au fost mai simple, daco-romani+slavi, restul au fost de umplutura, nu au lasat prea multe, in vest au aparut si alte "complicatii".

Quote

graiurile limbii romane pot avea unele cuvinte ( regionalisme ) diferite, dar oricum, sunt perfect inteligibile intre ele, si cu siguranta erau si in vechime ( doar accentul putem spune ca poate fi diferit ), vezi scrisoarea lui Neacsu ( unde un muntean scrie unui ardelean intr-o rom^na ce se intelege si azi ).

Ce uiti tu e ca in Oltenia-Muntenia, sudul Ardealului si Dobrogea se vorbeste acelasi grai, in Moldova sau Banat se vorbeste sau mai bine zis se vorbea altfel. Evident ca aceste graiuri sunt inteligibile intre ele dar numai daca se evita regionalismele. Cartile religioase tiparite la Iasi au evitat regionalismele tocmai pentru acest motiv, scrie si in prefata la una dintre ele ca s-au straduit sa fie intelese de toti romanii.


Quote

Cat despre comparatia cu America Latina, este total gresita, dupa parerea mea. La venirea lor acolo, spaniolii aveau cai, armuri si coifuri metalice

Da dar nu i-au exterminat complet pe bastinasi, in final au convietuit cu ei si totusi spaniola s-a impus fara prea multe influente din partea substratului, acelasi lucru la tracii sudici sau la macedoneni, se mai stie acum ce limba materna vorbeau macedonenii lui Alexandru? Azi vorbesc greaca si slava, era limba vechilor macedoneni inrudita cu una din astea ca sa zici ceva de substrat? De ce limba dacilor sa fi facut exceptie cand exceptii eu nu gasesc.... Apoi daca dacii nu s-au romanizat ci vorbeau deja l. latina, inseamna ca la fel faceau si galii, spaniolii sau etruscii, ceea ce e mai mult decat absurd.

Quote

In schimb, dacii si romanii proveneau din aceeasi radacina

La fel si slavii, balticii, germanicii, grecii si toti indo-europenii. Dar erau grade de inrudire mai apropiate si mai departate, si grecii au coborat tot de la Dunare (si apropo, asta e dovedit pe cand ipoteza ca italicii ar fi venit de aici nu e unanim acceptata si chiar daca e adevarata nu permite tragerea unei concluzii referitoare la inrudire, iata grecii veneau de aici si nu erau rude apropiate cu tracii). Avand in vedere ca toti indo-europenii au erupt dintr-un areal comun, faptul ca stramosii italienilor ar fi trait candva langa stramosii dacilor, devine irelevant.

#974
Basarab

Basarab

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,374
  • Înscris: 13.07.2004
Cum era cu legaturile economice intre Dacia si Imperiul Roman?

Dar intre Dacia si Grecia?

CUM ERA cu negotul, comertul?

Edited by Basarab, 20 April 2008 - 17:19.


#975
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

CUM ERA cu negotul, comertul?

Era simplu, ei ne luau noua sarea si noi le dadeam lor aurul.  :lol:

Beneficiarii comertului la daci erau regii si "curtile" lor, cumparau de la greci si romani vinuri, arme si obiecte de lux iar "la export" merge materia prima, lemn, sare, metal, carne, etc. Foloseau moneda greaca si romana (pe care o si contrafaceau uneori) si sporadic au emis si moneda proprie dacii din campia romana si cei din jurul orastiei (desi mai nou am vazut ca emisiile de moneda din campia romana pe care le stiam dacice, apar pe niste site-uri de numismatica atribuite celtilor).

#976
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Cel mai ușor e să bați cîmpii ca Tihomir;adică să vorbești așa în general....Aț văzut ce simplu răspunde la chestiunea comerțilui ?
Auzi....dacii cumpărau de la greci și romani vinuri.Probabil că ierau așa de proști că nu puteau să învețe în secole să planteze viță într-o țară în care aceasta crește f bine.
Săbiile acelea specific dacice or fi fost cumpărate de la greci și romani ? Lupele de fier găsite erau doar decorative ?
Cică au emis monedă sporadic.....de unde concluzia asta + Din burtă; ca să arate că erau înapoiați,domne,d-aia s-au romanizat.Cosonii cine-i făcură ?
Adevărul e că știm prea puțin despre comerțul dacilor .

#977
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

View Postflorincroitoru, on Apr 20 2008, 19:17, said:

Auzi....dacii cumpărau de la greci și romani vinuri.Probabil că ierau așa de proști că nu puteau să învețe în secole să planteze viță într-o țară în care aceasta crește f bine.

Vinuri bune cumparau de la greci, s-au gasit destule amfore grecesti de vin. Normal ca vinul grecesc era un produs de lux, il consuma aristocratia daca.

Poftim, cica vinul grecesc era produsul de import cel mai cautat de daci:

Întreținerea acestor contacte cultural-economice cu populația coloniilor nord-pontice grecești, începând cu mijlocul mileniului I a. Chr, se confirmă prin descoperirea în așezări și necropole a pieselor de import ? amfore, vase de lux, podoabe de aur. Amforele grecești constituie cea mai numeroasă categorie de piese de import. Prezența lor a permis evidențierea centrelor producătoare, care exportau marfa, în special vinul și uleiul de măsline în regiune. Colecția amforistică a Muzeului păstrează amfore confecționate în polisele grecești Chios, Lesbos, Samos, Thasos, Hercaleea, Chersonesul Tauric, Sinope ș.a. Cele mai timpurii piese datează cu sfârșitul sec VI a. Chr., iar cele mai târzii ? cu începutul sec. II a.Chr.

http://www.nationalm...ape/part15.html

Săbiile acelea specific dacice or fi fost cumpărate de la greci și romani ? Lupele de fier găsite erau doar decorative ?

Foloseau si arme de import stai linistit. Una din conditiile pacii cu Domitian a fost furnizarea de masini de razboi, mesteri si specialisti catre daci.

Cică au emis monedă sporadic.....de unde concluzia asta + Din burtă; ca să arate că erau înapoiați,domne,d-aia s-au romanizat.Cosonii cine-i făcură ?

Pai am spus, sporadic. Cosonii nu au fost foarte multi, tocmai de aia sunt si f. scumpi astazi pentru ca sunt putini, am mai explicat.  Singura moneda de aur daca sunt acesti cosoni, daca o singura emisie monetara de aur ti se pare ceva extraordinar e parerea dumitale dar nu caracterizeaza un stat ce foloseste constant moneda, mai clar de atat nu am cum sa-ti spun.

Edited by tihomir, 20 April 2008 - 20:19.


#978
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
mai vezi monedele celelalte desc în Romînia.Mai clar de atît nu am ce să-țispun.
Vinuri se importă și acum.Asta nu înseamnü că în Dacia nu se produceau și vinuri bune.
Nu prea se știe de comerț atunci,nu te mai da cunoscător.
Contractul lui Domițian a fost unul ,dar aici se discută în general de comerț și import de armament. Altceva nu ai avut așa că lasă,că nu știi tu acolo unde nu se știe în general.
Dacă dai lucrare de control la clasa a 5-a iei notă bunicică, ai papagal.

Peste tot sînt bătători de cîmpi latinomani.Ia uite ce scrie printre alte aiureli pe saitul a cărei adresă e mai sus pusă de tihomir. Zic moldovenii din Rep Moldova:"Încheierea confruntărilor armate cu Imperiul roman din anii 105-106 a semnificat accelerarea procesului de romanizare a populației locale, preluarea diferitor forme ale culturii materiale și a vieții spirituale. Semnificative în acest sens sunt vestigiile dacilor liberi, cercetate în ultimii ani."
Vrea să zică că ei acolo se romanizară mai tare de cum se termină răzbelu din 106.Ăștia îl întrec și pe Tihomir în aberații.Unde or fi găsit ei noi forme de cultură materială romană dincolo de Prut în primele secole en și la nivel de masă ? De viață spirituală vreun exemplu ?Nimic....dar vorbitul în general ,frumos,dar fără acoperire îi caracterizează pe latinomani.
Cu monedelealea romane și grecești mai vedeți.....era obiceiul să fiimitate; nu e vorba de falsificare.Erau folosite pe plan local.
Nu tot ce  zboară se mănîncă și nu toti care scriu istorie stiu ce vorvesc, de fapt f puțini.

#979
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

View Postflorincroitoru, on Apr 20 2008, 21:58, said:

Peste tot sînt bătători de cîmpi latinomani.Ia uite ce scrie printre alte aiureli pe saitul a cărei adresă e mai sus pusă de tihomir. Zic moldovenii din Rep Moldova:"Încheierea confruntărilor armate cu Imperiul roman din anii 105-106 a semnificat accelerarea procesului de romanizare a populației locale, preluarea diferitor forme ale culturii materiale și a vieții spirituale. Semnificative în acest sens sunt vestigiile dacilor liberi, cercetate în ultimii ani."
Vrea să zică că ei acolo se romanizară mai tare de cum se termină răzbelu din 106.

E corect, culturile materiale ale dacilor liberi se romanizeaza rapid, adopta ceramica si tehnici romane, schimburile comerciale si culturale cu imperiul cresc si ele in intensitate dat fiind faptul ca acum imperiu a ajuns mai aproape de ei. Sunt lucruri atestate arheologic oricat te-ai scandaliza dumneata. In plus trburile dacilor liberi devin adesea "regate" clientelare Romei, termen ce desemna vasalii Romei.

Cu monedelealea romane și grecești mai vedeți.....era obiceiul să fiimitate; nu e vorba de falsificare.Erau folosite pe plan local.

Adica ii fraiereau cu ele pe dacii care vazusera mai rar monede romane veritabile. Imitatiile sunt imitatii iar falsificarile sunt falsificari, sunt 2 lucruri diferite, ambele au existat la daci. Atunci cand copiaza pana si chipul personajului de pe moneda si insemnele, nu se poate vorbi de imitatie ci de falsificare. Imitatii sunt cosonii si emisiunile din zona arges batute dupa monede macedonene si grecesti dar falsurile sunt altceva.


#980
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Vorbești să te afli în treabă.Nici un istoric latinoman nu a îndrăznit să scrie că s-au romanizat direct moddovenii de la romani.Aberezi într-o veselie.D-le Tihomir.Adică au venit unii prin Ardeal și se romanizară rapid și moldovenii dincolo de Prut?
Nu e nici o falsificare, așa spusără istoricii că era normal să facă exact monedele ca alea grecești și romane.

#981
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Vorbești să te afli în treabă.Nici un istoric latinoman nu a îndrăznit să scrie că s-au romanizat direct moddovenii de la romani.Aberezi într-o veselie.D-le Tihomir.Adică au venit unii prin Ardeal și se romanizară rapid și moldovenii dincolo de Prut?

Cultura materiala s-a romanizat treptat, procesul poate fi urmarit arheologic, circulatie monetara romana in spatiul locuit de dacii liberi, ceramica de fabricatie romana si apoi ceramica autohtona dar dupa tipic roman, romanizarea propriuzisa a dacilor liberi s-a incheiat mai tarziu decat a celor din provincia romana dar s-a incheiat intr-un final. Grupuri de daci liberi vor intra in fosta provincie in vremea migratiilor, apoi vor reveni in moldova romanizati pe masura ce dispare socul produs de primii migratori. Procesul a fost unul indelungat cum am spus, a durat 2-4 sute de ani, mai rapid cei din campia romana si sudul moldovei, mai lent ceilalti.

#982
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

Quote

Plachetele dacice nu sînt false. Sînteți terminați latinomanilor !
mai ramane sa scrii pe ziduri:
MUE LATINOMANI
FORZA DACIA


#983
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007
1

Edited by Cyber-sapiens, 21 April 2008 - 08:31.


#984
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

View PostCyber-sapiens, on Apr 21 2008, 08:05, said:

1

2

View Posttihomir, on Apr 20 2008, 15:59, said:

La fel si slavii, balticii, germanicii, grecii si toti indo-europenii.

Dar erau grade de inrudire mai apropiate si mai departate, si grecii au coborat tot de la Dunare (si apropo, asta e dovedit pe cand ipoteza ca italicii ar fi venit de aici nu e unanim acceptata si chiar daca e adevarata nu permite tragerea unei concluzii referitoare la inrudire, iata grecii veneau de aici si nu erau rude apropiate cu tracii).

Avand in vedere ca toti indo-europenii au erupt dintr-un areal comun, faptul ca stramosii italienilor ar fi trait candva langa stramosii dacilor, devine irelevant.


View PostCyber-sapiens, on Apr 21 2008, 08:05, said:

1

OARE chiar asa este, ia priveste Tihomire la ce ti-am postat mai sus, poate revii cu picioarele pe pamant !  ;)

Edited by Cyber-sapiens, 21 April 2008 - 08:45.


#985
Leinarius

Leinarius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,061
  • Înscris: 21.06.2007

View Postego_zenovius, on Apr 21 2008, 06:35, said:

mai ramane sa scrii pe ziduri:
MUE LATINOMANI
FORZA DACIA

Exact asta este "baza argumentelor"...

EGO RECESSUS  :peacefingers:

#986
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,043
  • Înscris: 12.12.2006

View Postlupu2, on Apr 20 2008, 15:17, said:

...De asemenea, graiurile limbii romane pot avea unele cuvinte ( regionalisme ) diferite, dar oricum, sunt perfect inteligibile intre ele, si cu siguranta erau si in vechime ( doar accentul putem spune ca poate fi diferit ), vezi scrisoarea lui Neacsu ( unde un muntean scrie unui ardelean intr-o rom^na ce se intelege si azi ).
Inca un lucru pe care il vad la Scrisoarea lui Neacsu: in mod obisnuit dureaza o perioada destul de lunga ca o limba sa ajunga a fi scrisa fonetic, si la primele incercari se vor vedea numeroase stangacii.
De ex scrierea cu litere latine a limbii romane a necesitat aproape 200 de ani sa se stabilizese ( primele incercari ne par foarte ciudate, unele luate dupa scirea maghiara)

Scrisoarea lui Neacsu are prea putine stangacii de felul asta, merge neasteptat de cursiv. Adaugand si faptul ca nu abunda in slavonisme ca alte texte vechi (care era o inertie din limba de cancelarie si din Biserica) putem spune ca nu e o prima incercare de a scrie romaneste, ci tocmai ca aceasta sciere avea o oarecare istorie in spate.
In orice caz asta nu s-ar fi intamplat mai intai intr-o scrisoare adresata unui sas :D
Ba inca si faptul ca un sas coresponda in romaneste, arata ca scrierea romaneasca cunoscuse deja o anumita raspandire, care la vremea aceea nu se putea face prea repede.


______________________________

Mai voiam sa corectez doua lucruri:

Zicea cineva ca a abate e frantuzism patruns in sec.19 - din fr. abattre, scrie si in DEX.
M-am interesat, e vorba doar de abatere in sens stiintific (Abatere lineară, abatere probabilistică, gaussiană etc)
Altfel, a se abate sau a fi abătut apare si in versuri populare, si cred ca poate fi gasit si in texte mai vechi, acela vine din lat. abbattere si apartine limbii romane din vechime.


La fel cuvantul haină, a carui origine turceasca (tc. hain) postulata de Diogene, a delansat o intensa dezbatere (si interesanta, zic eu :peacefingers: ) asupra originii denumirilor romanesti pentru imbracaminte, si pana la urma despre originea portului traditional.
Problema a fost insa falsa, din turca vine cuvantul  haină, hain = Perfid, rău la inimă, hapsîn

Celalalt, haină ca imbracaminte e ca in bulgara si sarbo-croata, cel mai probabil un cuvant cu origine balcanica, ca si opinca.

Edited by Morosanul, 21 April 2008 - 09:49.


#987
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Posttihomir, on Apr 20 2008, 21:23, said:

Cultura materiala s-a romanizat treptat,(e vorba de oameni dacă s-au romanizat,adicăau învățat limba latină; aici nu ar e a face cultura materială,confundați marfa cu ambalajul.Dacă romînii au purtat haine de tip occidental nu înseamnü că s-au franțuzit sau englezit) procesul poate fi urmarit arheologic, circulatie monetara romana in spatiul locuit de dacii liberi, ceramica de fabricatie romana si apoi ceramica autohtona dar dupa tipic roman, romanizarea propriuzisa a dacilor liberi s-a incheiat mai tarziu decat a celor din provincia romana dar s-a incheiat intr-un final(păi ați afirmat că a mers galopant,hotărîți-vă). Grupuri de daci liberi vor intra in fosta provincie in vremea migratiilor, apoi vor reveni in moldova romanizati pe masura ce dispare socul produs de primii migratori(visați; cine pleacă și revine nu îi romanizează pe ceilalți.Căpșunarii nu au spaniolizat pe nimeni acasă la venire). Procesul a fost unul indelungat cum am spus,(acum spui îndelungat!!!) a durat 2-4 sute de ani, mai rapid cei din campia romana si sudul moldovei, mai lent ceilalti.(și au învățat toți la fel; o limbă unitară.....Mai, ce grezavi elevi; învață bine și unii de la alții..Și cînd fac schimbări în limbă ,le fac toți la fel și bucovinenii și oltenii,chit că sînt departe unii de alții și despărțiți dpdv politic.


View Postego_zenovius, on Apr 21 2008, 05:35, said:

mai ramane sa scrii pe ziduri:
MUE LATINOMANI
FORZA DACIA
Se vede că fierbe răutatea în tine.Un om deștept mă va judeca pe ce am spus și am făcut nu pe ce își închipuie el că aș putea face.
Rog moderatorul să elimine mesajul cu limbaj suburban al acestui forumist.


View PostLeinarius, on Apr 21 2008, 08:07, said:

Exact asta este "baza argumentelor"...

EGO RECESSUS  :peacefingers:
Ba minți iară cu nerușinare; minți sfruntat.Eu am arătat destule argumente și dovezi.Voi le respingeți,folosiți un limbaj de mahala,scuipați ură și venin,faceți spume de ciudă în timp ce acuzați pe alții de fapte pe care nu le-au comis,ca dovadă de nivelul la care sînteți.Mai faceți și pe culții , vă furlandisiți cu cuvinte și citate latinești.E o limbă de care habar nu aveți,în schimb ați învățat engleza de baltă din care scrieți măscări:"peacefingers:"Poftim nivel !!
Ați corectat ceva ?A dispărut "peacefingers:". ,Leinarius ,din postarea ta.

Edited by florincroitoru, 21 April 2008 - 11:37.


#988
Leinarius

Leinarius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,061
  • Înscris: 21.06.2007

View Postflorincroitoru, on Apr 21 2008, 11:29, said:

Ba minți iară cu nerușinare; minți sfruntat.Eu am arătat destule argumente și dovezi.Voi le respingeți,folosiți un limbaj de mahala,scuipați ură și venin,faceți spume de ciudă în timp ce acuzați pe alții de fapte pe care nu le-au comis,ca dovadă de nivelul la care sînteți.Mai faceți și pe culții , vă furlandisiți cu cuvinte și citate latinești.E o limbă de care habar nu aveți,în schimb ați învățat engleza de baltă din care scrieți măscări:"peacefingers:"Poftim nivel !!

Ceea ce numesti dumneata dovezi sunt tot propriile dumitale interpretari... E un rationament circular, neproductiv si neconvingator.

Nu cred ca am aratat cumva ura sau venin, dimpotriva... Ca nu v-am luat in serios teoria inteleg ca va deranjeaza, dar asta este insa mai putin rodul "urii" mele si mai mult se datoreaza faptului ca nu ati putut dovedi ce afirmati.

Habar de latina clasica nu am, nu in masura in care sa pretind macar ca am un nivel acceptabil.  In engelza am un pic mai mult decat nivelul de balta, intrucat am si atestate aceste abilitati; totusi nu pot pretinde ca sunt la nivel academic...

Nu am "scris mascari" ci am pus acel nastrusnic cu ajutorul formatului acestui forum, printr-un simplu clic...

In rest - Doamne ajuta!

#989
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007

View Posttihomir, on Apr 20 2008, 15:59, said:

Nici noi nu suntem prea departe geografic de aromani, in plus conditiile difera usor datorita migratorilor care s-au asezat acolo (la noi singurii care s-au asezat au fost slavii si s-au asezat uniform, in franta germanicii s-au asezat mai mult in nord, in sud au ramas romanicii mai "puri" si avem in sud limba occ diferita de limba din nord, la fel in Spania avem influenta araba mai puternica in sud decat in nord, la fel in Germania diferite triburi germanice cu graiuri diferite se asaza in zone diferite, in italia in sud inainte de romani traiau umbrii, oscii, in fine populatii diverse care dupa romanizare dau si dialecte diverse etc.). La noi lucrurile au fost mai simple, daco-romani+slavi, restul au fost de umplutura, nu au lasat prea multe, in vest au aparut si alte "complicatii".



Ce uiti tu e ca in Oltenia-Muntenia, sudul Ardealului si Dobrogea se vorbeste acelasi grai, in Moldova sau Banat se vorbeste sau mai bine zis se vorbea altfel. Evident ca aceste graiuri sunt inteligibile intre ele dar numai daca se evita regionalismele. Cartile religioase tiparite la Iasi au evitat regionalismele tocmai pentru acest motiv, scrie si in prefata la una dintre ele ca s-au straduit sa fie intelese de toti romanii.

<<<<<<<<
[/code] [b][/b]Nici nu se poate compara cu situatia din Italia, sau Germania. Regionalismele nu inseamna ca limba roma^na folosita in  Moldova, de ex., este diferita sau neinteligibila pentru cineva din Oltenia, ci doar cateva cuvinte ( putine ) sunt diferite. [b][/b][code]
>>>>>>>>>>


Da dar nu i-au exterminat complet pe bastinasi, in final au convietuit cu ei si totusi spaniola s-a impus fara prea multe influente din partea substratului, acelasi lucru la tracii sudici sau la macedoneni, se mai stie acum ce limba materna vorbeau macedonenii lui Alexandru? Azi vorbesc greaca si slava, era limba vechilor macedoneni inrudita cu una din astea ca sa zici ceva de substrat? De ce limba dacilor sa fi facut exceptie cand exceptii eu nu gasesc.... Apoi daca dacii nu s-au romanizat ci vorbeau deja l. latina, inseamna ca la fel faceau si galii, spaniolii sau etruscii, ceea ce e mai mult decat absurd.

<<<<<<<<<<
[/code][b][/b]Exact, nu i-au exterminat complet, si unele grupuri de populatie bastinasa inca mai vorbesc ici si colo limba "stramoseasca", sa-i zicem asa. Asta, desi decalajul dintre spanioli si bastinasi, la cucerirea Americii Latine era de vreo 1000 de ani, daca nu si mai mult. Cel dintre romani si daci era mult, mult mai mic, sa zicem maxim 100 de ani, desi in anumite domenii erau chiar la egalitate, sau dacii erau mai 'tari". Cum iti explici atunci ca limba geto-daca a disparut aproape complet ( exceptie cateva cuvinte din vocabular considerate dacice ), decat prin faptul ca nu a "disparut', ci s-a combinat cu latina vulgara vorbita la Dunare, fiind mult mai apropiata de aceasta decat se considera azi. Cat despre grecizarea tracilor, si aici lucrurile pot fi incurcate. Cunoastem mult mai mult despre greci datorita faptului ca au avut o cultura scrisa, spre deosebire de traci sau geto-daci, dar este foarte posibil ca unele parti din cultura si civilizatia lor sa fie tracice sau dacice, dar noi sa nu ne dam seama. De exemplu, Orfeu, cunoscut ca trac, si care l-a influentat pe Pitagora si doctrina lui, sau o serie de zeitati si credinte "imprumutate" de greci de la vecinii din nord[b][/b][code]

>>>>>>>>>>>>>.

La fel si slavii, balticii, germanicii, grecii si toti indo-europenii. Dar erau grade de inrudire mai apropiate si mai departate, si grecii au coborat tot de la Dunare (si apropo, asta e dovedit pe cand ipoteza ca italicii ar fi venit de aici nu e unanim acceptata si chiar daca e adevarata nu permite tragerea unei concluzii referitoare la inrudire, iata grecii veneau de aici si nu erau rude apropiate cu tracii). Avand in vedere ca toti indo-europenii au erupt dintr-un areal comun, faptul ca stramosii italienilor ar fi trait candva langa stramosii dacilor, devine irelevant.
Nu e chiar irelevant, datorita faptului ca impartaseau unele credinte si chiar zeitati comune, doar ei, in Europa acelor timpuri, si nu si slavii, balticii, germanicii sau celtii ( vezi cultul lupului, sau al zeitei Hestia-Vesta )

Edited by lupu2, 21 April 2008 - 12:59.


#990
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View PostLeinarius, on Apr 21 2008, 11:16, said:

Ceea ce numesti dumneata dovezi sunt tot propriile dumitale interpretari... E un rationament circular, neproductiv si neconvingator.

Nu cred ca am aratat cumva ura sau venin, dimpotriva... Ca nu v-am luat in serios teoria inteleg ca va deranjeaza(mă deranjează că faceți afirmații care se vor fără drept de apel cînd în realitate nu știți despre ce vorbiți; ați tocit buchea cărții scrise de niște inconștienți care s-au copiat unii pe alții și niu puteți deosebi adevărul de greșeli sau de minciună) dar asta este insa mai putin rodul "urii" mele si mai mult se datoreaza faptului ca nu ati putut dovedi ce afirmati.

Habar de latina clasica nu am(nici da alta nu aveți), nu in masura in care sa pretind macar ca am un nivel acceptabil.  In engelza am un pic mai mult decat nivelul de balta, intrucat am si atestate aceste abilitati; totusi nu pot pretinde ca sunt la nivel academic..(și v-ați englezit; sînteți măcar un pic de nație engleză?).Nu am "scris mascari" ci am pus acel nastrusnic cu ajutorul formatului acestui forum, printr-un simplu clic...

In rest - Doamne ajuta!
Ba mințiți cu toții sfruntat și respingeți evidența.Se vede pe plachetă că scrie "dacebală ănancea du armăsa dacă" ?ASTA E F CLAR Chiar dacă respingeți că o parte e greșit despărțită dar "stă peste armăsa rumunăs" ( că săracu dac nu avu diacritice...) e iarăși de netăgăduit.Sînt propriile mele interpretări ?? Scrie așa acolo: STO PESTE ARMOSA RUMUNOS, ultimele cuvinte ? Asta e așa pt ca așa vreu eu ?
Dacă nu aveți probă de fals nu puteți afirma că plachetele sînt false.
Pînă să descifrez eu o plachetă s-a spus că plachetele nu conțin informație.Alții au "descifrat" ceva care pare orice ,numai limbă indo-europeană ,nu.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate