Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...

Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...
 Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet

Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...
 De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!

Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...
 schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras

Canalele Sky Showtime 1 și S...
 

Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9993 replies to this topic

#937
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007
Pe langa diferentele cu neutrul, limba romana, spre deosebire de celelalte limbi romanice ( si chiar fata de germana si limbile slave ), s-a pastrat atat unitara, cat si chiar "lineara", cu toate vicisitudinile istoriei, Scrisoarea lui Neacsu, sau Letopisetul Tarii Moldovei fiind perfect inteligibile. In cazul celorlalte limbi de care vorbeam, exista mai multe dialecte, unele ininteligibile intre ele, astfel incat oamenii se inteleg intr-o limba literara, invatata de cele mai multe ori la scoala. In cazul Frantei sau al Germaniei de ex., acea limba literara a fost impusa de sus in jos, de cancelariile timpului, in evul mediu sau in epoca moderna, dar inca in cuprinsul populatiilor lor se vorbesc si alte dialecte de neinteles poate la 100 km distanta ( cum am auzit in Italia, de ex. ). Parerea mea este ca limba geto-daca era o limba unitara pe intreg teritoriul Daciei ( asta insemnand teritoriul locuit de geto-daci, nu doar Dacia din timpul lui Decebal ), fiind in acelasi timp mult mai apropiata de latina "vulgara" sau "barbara" ce se vorbea in partile astea ale imperiului, asemanarile dintre daci si romani neoprindu-se aici, ei avand si alte lucruri comune ( neimpartasite de alte popoare). Asa s-ar explica mult mai usor atat "romanizarea" usoara a dacilor "liberi", cat si unitatea limbii rom^ne pe intregul ei teritoriu, precum si supravietuirea si chiar originalitatea si unicitatea ei in Europa, data si de vechimea ei.

#938
Leinarius

Leinarius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,061
  • Înscris: 21.06.2007

Quote

"așa spun și latiniștii: ÎN LATINA POPULARĂ NEUTRUL NU EXISTA ÎN VREMEA CÎND IMPERIUL CUCERISE DACIA. Așa că nu o mai da mătăluță la întors și nu mai face afirmații anapoda cum că neutrul vine din latină că nu ține"


Asculta, domnule... Dumneata esti prea impatimit de chestiunea asta cu dacii...

"Latinistii" sunt acei lingvisti care se ocupa indeosebi de studiul latinei, evolutiei ei in regiunile unde a fost si este vorbita in vreo forma sau alta. Asadar oamenii astia sunt autoritatea suprema pe fata Pamantului in ceea ce priveste limba latina.

Iar ei zic ca neutrul si-a inceput declinul in epoca imperiala, NU CA ERA DEJA DISPARUT cand a fost Dacia cucerita...

Dacia a fost cucerita mult, mult dupa inceperea epocii imperiale (primul "Princeps" a fost Augustus Caesar, Octavian, nepotul si fiul adoptiv al lui Caesar).... Dupa 100 de ani au inceput abia sa intre in stapanire romana teritorii locuite de daci... Mai intai la sudul Dunarii si apoi la nord...

Afirmatia ca neutrul era disparut din latina la momentul cuceririi Daciei este FALSA SI TENDENTIOASA, ESTE IN FAPT O MINCIUNA, O INVENTIE.
Daca sunt aratate clar cuvinte de origine latina care sunt tratate de lb. romana ca fiind de genul neutru concluzia logica este ca ele sunt pastrate din latina si nu numai ele ci intreagul tratament al neutrului... Cuvinte noi, neologisme imprumutate din limbi neo-latine sau direct din latina sunt tratate dupa aceeasi regula, regula proprie limbii romane.

Nu am nicio intentie a mai continua parodia asta de dezbatere, pentru ca in fata unora care refuza sa accepte pana si elementare evidente nu ai sorti de izbanda...

Toata "sleahta" de latinisti insista ca limba romana este romanica, latina... Veniti cu teorii bazate pe obscure placute si interpretari voite sa "dovediti" lucruri ridicole.

#939
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

ÎN LATINA POPULARĂ NEUTRUL NU EXISTA ÎN VREMEA CÎND IMPERIUL CUCERISE DACIA. Așa că nu o mai da mătăluță la întors și nu mai face afirmații anapoda cum că neutrul vine din latină că nu ține

Tocmai ti-am aratat o inscriptie din Dacia unde exista neutrul, du-te si plimba-te poate te mai aerisesti. Latina populara nu e o limba e o conventie pentru a desemna greselile lingvistice, cu timpul aceste greseli populare fac diferenta intre modul de vorbire de la o regiune la alta, dar asta in timp. E o prostie sa spui ca pe vremea imperiului nu se mai folosea neutrul.

Quote

ahaaaa....e clar cu d-ta.....nu își dai seama de timpul cînd a intrat un cuvînt în limbă....acum cu "corp".E un neologism,d-le ,trebuia să știi " Trup e mai vechi.

Aha si "lapte" e tot neologism? Si inainte sa zica "trup" de la slavi, cum or fi zis romanii, ti-am aratat o inscriptie din Dacia sa vezi cum au zis. Dumneata ce inscriptii cu substratul care avea neutru ai aratat? Placutele alea de plumb? Sa fim seriosi....

Quote

Pe langa diferentele cu neutrul, limba romana, spre deosebire de celelalte limbi romanice ( si chiar fata de germana si limbile slave ), s-a pastrat atat unitara, cat si chiar "lineara", cu toate vicisitudinile istoriei

Nu-i chiar asa si limba romana cunoaste 4 dialecte iar popoarele care au dezvoltat dialecte s-au intins pe suprafete mai mari decat poporul roman. Deci e o falsa problema, in plus unificiarea lingvistica s-a facut relativ tarziu, graiurile aveau diferente mai mari decat acum.

Quote

Parerea mea este ca limba geto-daca era o limba unitara pe intreg teritoriul Daciei ( asta insemnand teritoriul locuit de geto-daci, nu doar Dacia din timpul lui Decebal ), fiind in acelasi timp mult mai apropiata de latina "vulgara" sau "barbara" ce se vorbea in partile astea ale imperiului

Eu v-am rugat sa faceti o comparatie, cat de mult a contat substratul pentru limba greaca din Anatolia sau pentru limba spaniola in Anzi. Nu vorbesc aia din America Latina limba spaniola corect si daca o vorbesc inseamna ca indienii vorbeau deja ceva similar cu spaniola? Asa si cu dacii, un popor barbar, sunt cuceriti de limba si cultura romanilor superiori.

#940
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
du-te tu și te mai aeresiște ,poate îți ies aburii latinomani. eu ți-am vorbit frumos.Unde te trezești aici ? Tihomire.....
Iar răspunzi anapoda și nu se vede cui.Din ce forumist ai copiat citatele ? Nici să copiezi nu știi !
Și ce dacă ai arătat o inscriăție cu neutru? Ce dovedește asta ? Cî era scrisă în latina oficială,care avea neutru :
prostia că pe vremea imp romanii nu foloseau neutrul o spun chiar savanții voștri latiniști,dar tu desigur iești mai tate ca iei.
CORP ȘI TRUP. Acum o schimbi la lapte ? e vorba de corp; tu ai spus .Hai recunoaște că nu știi !!
Limba română s-a păstrat unitară pe o suprafață enormă și dacă sînt cîteva dialecte în sudul Dunării nu schimbă problema. Ai pasiunea contrazicerii cu orice preț. la-i plătit; te-ai făcut de baftă ! Marcus te-a făcut marț ! Degeaba vociferezi, te înfunzi și mai mult.
Acu vrea comparație cu greaca cu spaniola în anzii....Păi fă-o tu,dacă ai chef să arăți ceva cu asta.

#941
Leinarius

Leinarius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,061
  • Înscris: 21.06.2007

View Postflorincroitoru, on Apr 18 2008, 14:14, said:

Limba română s-a păstrat unitară pe o suprafață enormă și dacă sînt cîteva dialecte în sudul Dunării nu schimbă problema. Ai pasiunea contrazicerii cu orice preț. la-i plătit; te-ai făcut de baftă ! Marcus te-a făcut marț ! Degeaba vociferezi, te înfunzi și mai mult.
Acu vrea comparație cu greaca cu spaniola în anzii....Păi fă-o tu,dacă ai chef să arăți ceva cu asta.

Mda... Faptul ca tihomir nu a nimerit bine exemplul (desi corp din p.d.v. gramatical este un bun exemplu de neutru din latina, care respecta regula proprie limbii romane) nu inseamna ca ai dumneata dreptate...

Tipic pentru un dacoman: daca iti gaseste firimituri sub masa foloseste asta ca argument impotriva ideilor tale...

Dumneata nu ai produs nicio dovada ca limba de pe placute e limba dacilor, nici ca neutrul e dacic... AI spus doar cu un aer de autoritate auto-proclamata ca ai dreptate si atat... Si ai pretentia ca noi sa vorbim cu dumneata precum cu un profesor...

Cand o sa mai gasiti si dovezi care sa arate corespondenta cu textele de pe placute, cand o sa aveti o descifrare a mai multe texte considerate dacice/ tracice si o sa aveti o teorie bazata si pe altceva decat pe "intuitie"  atunci poate pretentia dumitale de a fi ascultat va avea si un ecou. Altfel e doar o manifestare colerica.

#942
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View PostLeinarius, on Apr 18 2008, 13:32, said:

Asculta, domnule... Dumneata esti prea impatimit de chestiunea asta cu dacii...(ascultă tu,domnule.....subiectul nu sînt eu și cît de împătimit sînt eu; rămîi pe subiect)

"Latinistii" sunt acei lingvisti care se ocupa indeosebi de studiul latinei, evolutiei ei in regiunile unde a fost si este vorbita in vreo forma sau alta. Asadar oamenii astia sunt autoritatea suprema pe fata Pamantului in ceea ce priveste limba latina.

Iar ei zic ca neutrul si-a inceput declinul in epoca imperiala, NU CA ERA DEJA DISPARUT cand a fost Dacia cucerita...( hai lasă-mă!! fun link ceva ? care din iei o zîs ?)

Dacia a fost cucerita mult, mult dupa inceperea epocii imperiale (primul "Princeps" a fost Augustus Caesar, Octavian, nepotul si fiul adoptiv al lui Caesar).... Dupa 100 de ani au inceput abia sa intre in stapanire romana teritorii locuite de daci... Mai intai la sudul Dunarii si apoi la nord...

Afirmatia ca neutrul era disparut din latina la momentul cuceririi Daciei este FALSA SI TENDENTIOASA, ESTE IN FAPT O MINCIUNA, O INVENTIE.(păi mai sus zici singur că și-a început declinul în epoca imperială adicî cu fo 21 de ani ÎHr. O parte din Dacia a fost subjugată în 106 deci singur recunoști că neutrul se dusese.Ce la romani nu se duse nici neutrul în 130 de ani dar dacii se au învățat o limbă în 60 sau 100 ?)
Daca sunt aratate clar cuvinte de origine latina (nu e clar deloc.Nu tot ce zboară se mănîncă și nu tot ce seamănă a cuvînt latinesc e latinesc într-adevăr)care sunt tratate de lb. romana ca fiind de genul neutru concluzia logica este ca ele sunt pastrate din latina si nu numai ele ci intreagul tratament al neutrului..(asta după "logica " dumitale.Chemă-l în ajutor pe maestrul Olteanu,că nu faci față aici.). Cuvinte noi, neologisme imprumutate din limbi neo-latine sau direct din latina sunt tratate dupa aceeasi regula, regula proprie limbii romane.

Nu am nicio intentie a mai continua parodia asta de dezbatere(nu vă obligă nimeni; în orice caz nu este parodie cel puțin din partea mea pt că eu iau lucrurile în serios, nu parodiez nimic), pentru ca in fata unora care refuza sa accepte pana si elementare evidente nu ai sorti de izbanda...(da ??? eu refuz să să accept elementele evidente ???? Uite aici o chestie evidentă:Cuvintul mînă ieste în romînește feminin iar în latină și italiană masculin.În aceeași situație sînt multe cuvinte. De ce ?Pt că dacii le-au învățat așa de la romani ?Este evident că le-au avut așa înainte de romani)

Toata "sleahta" de latinisti insista ca limba romana este romanica, latina.(ei și?? E prima dată cînd "științificii" se înșeală??.. Veniti cu teorii bazate pe obscure placute si interpretari voite sa "dovediti" lucruri ridicole.(asta spuneți dv Eu spun că sînteți ridicoli voi împreună cu "maeștrii"  care v-au învățat)


#943
Leinarius

Leinarius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,061
  • Înscris: 21.06.2007
@florincroitoru: Dumneata nu esti de buna credinta. Defilezi numai cu ce ai adus de acasa, esti fixat pe ideile respective.
Interpretezi inclusiv cuvintele mele NUMAI dupa bunul plac...
IN continuare dialogul ar fi inutil...

Fii sanatos, Dumnezeu cu tine. Eu unul aci pun punct.

#944
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View PostLeinarius, on Apr 18 2008, 14:26, said:

Mda... Faptul ca tihomir nu a nimerit bine exemplul (desi corp din p.d.v. gramatical este un bun exemplu de neutru din latina, care respecta regula proprie limbii romane) nu inseamna ca ai dumneata dreptate...(habar nu a avut că e neologism ceea ce arată că nici pe celelalte nu le deosebește în general; se uită în dicționar

Tipic pentru un dacoman: daca iti gaseste firimituri sub masa foloseste asta ca argument impotriva ideilor tale..(minți; am scris pe subiect și în detaliu.)

Dumneata nu ai produs nicio dovada ca limba de pe placute e limba dacilor,(iar minți cu nerușinare ;depărțirea mea o dovedește ; ai auzit-o cu WM Player și rostită de mine; dacă aia ie limba și romîna are neutru e clar că de acolo ie și neutrul în romînește))  nici ca neutrul e dacic... AI spus doar cu un aer de autoritate auto-proclamata ca ai dreptate si atat.(termină cu minciunile, pozele plachetei și traducerea sînt pe forum;aci !! ACI NOI LADU PUSERĂ (M) aci pusei și ieu traducerea).. Si ai pretentia ca noi sa vorbim cu dumneata precum cu un profesor...(am pretenția să vorbești civilizat dacă vrei să ți să răspindă la fel și să nu mai minți sfruntat)

Cand o sa mai gasiti si dovezi care sa arate corespondenta cu textele de pe placute, cand o sa aveti o descifrare a mai multe texte considerate dacice/ tracice si o sa aveti o teorie bazata si pe altceva decat pe "intuitie"  atunci poate pretentia dumitale de a fi ascultat va avea si un ecou. Altfel e doar o manifestare colerica.(iar minți. nici atunci nu o să accepți cînd vor fi descifrate 3-4 plachete.Și atunci o să găsești o mică șmecherie ca să negi,așa cum faci și acum.Iar logica asta este eronată pt că o probă este de afuns ca să infirme o teorie.Și ce dacă nu o recunoști tu sau "savanți "ca S Olteanu ? Asta înseană că e greșită.?)
Uite probele:și ce dacă nu puteți să gîndiți nici 5 minute și să vedeți că despărțirea textelor e bună ? Or să vadă alții
DACEBALĂ ĂNAÎNCEA DU ARMĂSA DACĂ CEĂ ADESĂ SĂ ÎNTĂ, DĂ MUCIOILA DU PĂRIRESĂ SARMIGETAUSA. ACI NOI LADU PUSERĂ(M) STĂ PESTE ARMĂSA RUMUNĂS (Î)
pe inelul de aur  scrie așa:
POLISTENEASNE ! PENEA ȚI-L TEA. NEESKOA PACEA! DĂ MEA-NȚILECI VII TA MIEE PACE(ea ta, pe marginea inelului)
Inelul și plachetele sînt scrise în romînește.Romanizarea este dovedită ca o teorie falsă.Întreaga teorie romanistă a derivării limbilor romanice dintr-o închipuită latină populară este falsă.
Și ce dacă nu sînteți în stare să deosebiți o despărțire bună de text de una eronată.Nu a fost nici S Olteanu și am arătat pe acxest forum de ce.
Citiți mai sus cum vorbeau dacii !!

#945
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Și ce dacă ai arătat o inscriăție cu neutru? Ce dovedește asta ?

Dovedeste ca genul neutru nu a disparut in epoca imperiala cum ai zis. Dovedeste ca in Dacia ca si in restul imperiului erau persoane care foloseau acest gen, ca de aici s-a pastrat si in limba romana pe cand in celelalte limbi s-a pierdut datorita faptului ca au modificat "u"-ul pe cand noi l-am pastrat. Ce anume nu intelegi? Ce daca "corp" a reintrat in romana ca neologism, a intrat exact in forma specifica limbii romane, nu a intrat corpo sau alta forma, apoi te-am intrebat daca si "lapte" e tot neologism pentru ca ce am zis despre "corp" se potriveste si la "lapte", lapte la singular, lapturi la plural, tot neutru din latina pastrat. Eu nu am dat inscriptia respectiva decat ca o dovada de inscriptie din epoca imperiala in care s-a folosit genul neutru pe care dumneata il sustineai disparut (fara dovezi asa cum iti e caracteristic) si nu era vorba de o inscriptie oficiala ci de un epitaf particular. In loc sa ai bunul simt sa iti recunosti gresala ii dai inainte cu balivernele.



Quote

Acu vrea comparație cu greaca cu spaniola în anzii....Păi fă-o tu,dacă ai chef să arăți ceva cu asta.

Pai am facut-o, substraturile hitite, tracice sau frigiene, in Anatolia si cele precolumbiene in Anzi, nu au influentat prea mult limbile vorbite de grecii din Anatolia sau spaniola din America Latina, asa si cu limba dacilor, a influentat nesemnificativ limba pe care o vorbim noi acum.

Quote

Or să vadă alții
DACEBALĂ ĂNAÎNCEA DU ARMĂSA DACĂ CEĂ ADESĂ SĂ ÎNTĂ, DĂ MUCIOILA DU PĂRIRESĂ SARMIGETAUSA. ACI NOI LADU PUSERĂ(M) STĂ PESTE ARMĂSA RUMUNĂS (Î)
pe inelul de aur scrie așa:
POLISTENEASNE ! PENEA ȚI-L TEA. NEESKOA PACEA! DĂ MEA-NȚILECI VII TA MIEE PACE

Constat ca nu ati inteles nimic din toate discutiile pe care le-am avut, limba de pe placute e o limba artificiala iar pe inelul ala nu scrie ce cititi dvstra. dar nu va pot convinge atata timp cat refuzati realitatea cea mai evidenta. Asa e, or sa vada colegii dumneavoastra (de salon?) si or sa va dea dreptate.....

#946
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Posttihomir, on Apr 18 2008, 11:53, said:

E o inscriptie particulara, deci existau oameni care vorbeau asa cum scrie pe inscriptia aia. Nu stiu daca e in limba culta sau in cea vulgara si mai ales nu stiu care erau diferentele dintre cele 2 versiuni in Dacia la vremea respectiva. Dar avand in vedere ca avem asemenea inscriptii particulare, ne arata ca in Dacia se folosea limba latina corect, cu neutru si tot asa a intrat si in romana de mai tarziu.

De fapt e la fel ca in romana: corpus - corpu, corporis-corpuri, sau pretinzi ca acest cuvant corp nu e din latina sau pretinzi ca in popor ii zicea altcumva?
Domnule tihomir,
Eu zic că v-ați răspuns singur la această intrebare, pentru că, bazându-vă pe acest raționament, tocmai ați greșit declinarea.
Corporis nu este sub nici o formă la plural. El poate fi numai la genitiv singular.
Pluralul nominativ este corpora.

Intrebarea dumneavoastra este totuși pe lângă chestiune.
Corpus, ca și multe alte substantive care existau în latina clasică, existau și în latina vulgară. Numai că in latina vulgară el nu mai avea genul neutru. Nu știu dacă ințelegeti diferența. Încep să mă îndoiesc, pentru că dumneavoastră presupuneți că lipsa unui gen dintr-o limbă, înseamnă lipsa unor substantive , precum cazul lui corpus.

Nu domnule tihomir, lipsa genului nu înseamnă nici pe departe lipsa unor substantive. Genul neutru dispăruse din latina vulgară, in latina vulgară substantivele au fost ori masculine ori feminine.

Edited by Marcus_Ulpius, 18 April 2008 - 16:52.


#947
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Corpus, ca și multe alte substantive care existau în latina clasică, existau și în latina vulgară. Numai că in latina vulgară el nu mai avea genul neutru.

Pai si genul neutru nu e dat de terminatie si declinare? Eu nu am zis ca dispare cuvantul, dispar niste terminatii care in latina corecta specificau genul ori cand acele terminatii dispar sau sunt inlocuite cu altele gresite genul se pierde. La noi terminatiile alea care specificau genul nu s-au schimbat si de asta a ramas si genul neutru, asta am sustinut.
Eu nu sunt filolog de profesie, nici latina nu mi-a placut in liceu, dar am intels in mare cum e cu neutrul asta si cu legile fonetice romanesti. Pentru ca legile astea fonetice nu sunt la fel si la romani, italieni sau francezi, ei au pierdut neutrul, noi nu, noi avem transformarea lui l intervocalic in "r", ei nu si asa mai departe. Latina vulgara nu era la fel peste tot si s-a diferentiat simtitor de latina clasica dupa sec. IV-V. Abia in sec. IX-X avem primele scrieri in limbi neolatine, vizibil diferite de limba latina.

#948
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

View Posttihomir, on Apr 18 2008, 16:14, said:

Dovedeste ca genul neutru nu a disparut in epoca imperiala cum ai zis. Dovedeste ca in Dacia ca si in restul imperiului erau persoane care foloseau acest gen, ca de aici s-a pastrat si in limba romana pe cand in celelalte limbi s-a pierdut datorita faptului ca au modificat "u"-ul pe cand noi l-am pastrat. Ce anume nu intelegi? Ce daca "corp" a reintrat in romana ca neologism, a intrat exact in forma specifica limbii romane, nu a intrat corpo sau alta forma, apoi te-am intrebat daca si "lapte" e tot neologism pentru ca ce am zis despre "corp" se potriveste si la "lapte", lapte la singular, lapturi la plural, tot neutru din latina pastrat. Eu nu am dat inscriptia respectiva decat ca o dovada de inscriptie din epoca imperiala in care s-a folosit genul neutru pe care dumneata il sustineai disparut (fara dovezi asa cum iti e caracteristic) (iar minți in mod josnic si sfruntat ; inelul si placheta char daca le respingi dovedesc ca am adus argumente, ca sit gresite in opinia ta e alta treaba, dar am adus argumente,deci tu minti)si nu era vorba de o inscriptie oficiala ci de un epitaf particular(se discuta ce scrie pe ea nu daca era sau nu oficiala). In loc sa ai bunul simt sa iti recunosti gresala ii dai inainte cu balivernele.(obraznicie care arata nivelul de educație și de pregătire)





Pai am facut-o, substraturile hitite, tracice sau frigiene, in Anatolia si cele precolumbiene in Anzi, nu au influentat prea mult limbile vorbite de grecii din Anatolia sau spaniola din America Latina, asa si cu limba dacilor, a influentat nesemnificativ limba pe care o vorbim noi acum.(ai găsit tu că dacii vorbeau cu totul altfel ?Unde ? Nu vezi că aberezi mai rău ca S Olteanu și ca Leinarius care a scris pe saitul lui Olteanu aberația că dacii în 3 generații nu-și mai vorbeau limba,iar Olteanu insuși scrie ca noi sintem de origine latina pt ca dacii s-au romanizat.Obraznicii si enormitați debitează latinomanii.)



Constat ca nu ati inteles nimic din toate discutiile pe care le-am avut(eu constat acelasi lucru in leg cu tine), limba de pe placute e o limba artificiala (asta ie deja răutate, ieste evident că formularea "stă peste armăsa rumunăs" nu ieste o limbă artificială.Aveți vreo traducere făcută de vreun latinoman
care să dovedească asta ? Nu aveți
)iar pe inelul ala nu scrie ce cititi dvstra(la descifrări de texte te pricepi ca musca la arat.Acolo și S Olteanu și-a prins urechile și a debitat numeroase prostii). dar nu va pot convinge atata timp cat refuzati realitatea cea mai evidenta(??!!). Asa e, or sa vada colegii dumneavoastra (de salon?) si or sa va dea dreptate.....(nu am nici un fel de colegi,iar medicație pt latinomani nu există)


View Posttihomir, on Apr 18 2008, 17:14, said:

Pai si genul neutru nu e dat de terminatie si declinare?(ba da; a zis cineva altceva ?) Eu nu am zis ca dispare cuvantul, dispar niste terminatii care in latina corecta specificau genul ori cand acele terminatii dispar sau sunt inlocuite cu altele gresite genul se pierde. La noi terminatiile alea care specificau genul nu s-au schimbat si de asta a ramas si genul neutru, asta am sustinut.(ce vorbești,domne ? Romînii mai buni păstrători ai limbii latine decît italianii!! Iete domne ce chestie,să se mire proștii....)
Eu nu sunt filolog de profesie, nici latina nu mi-a placut in liceu, dar am intels in mare cum e cu neutrul asta si cu legile fonetice romanesti. Pentru ca legile astea fonetice nu sunt la fel si la romani, italieni sau francezi, ei au pierdut neutrul,(da, da chestia e că îl pterdură înainte să vie împăratul Traian cu oaste; mai întreabă pe vreun filolog) noi nu, noi avem transformarea lui l intervocalic in "r", ei nu si asa mai departe.(baliverne le unor zisi filologi ca sa iasa pasiența latinomană) Latina vulgara nu era la fel peste tot si s-a diferentiat simtitor de latina clasica dupa sec. IV-V(păi aci ce se tot spune ?! . Abia in sec. IX-X avem primele scrieri in limbi neolatine, vizibil diferite de limba latina.(da cu ce texte în latina vulgară ai comparat sau a comparat cineva ?)


#949
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

ai găsit tu că dacii vorbeau cu totul altfel ?Unde ?

Ti-am mai explicat, in cuvintele care s-au pastrat din limba daca, fie ca substrat (mos, barza, branza, etc.) , fie ca traduceri antice (lista de plante), in onomastica dacilor, hidronimie si toponimie, in cuvintele din limba traca. Suficiente argumente pentru a observa ca limba daca apartinea aceluiasi grup cu persana, sanscrita sau limbile baltice, nu limbilor italice (care nici alea nu erau toate inrudite cu latina) si nici macar grupului centum.

Quote

asta ie deja răutate, ieste evident că formularea "stă peste armăsa rumunăs" nu ieste o limbă artificială.Aveți vreo traducere făcută de vreun latinoman

Nu e nevoie de nici o traducere, e o limba artificiala, cuvinte care nu exista. Daca eu spun "ședeaj postă armaha romeisă" inseamna ca am descoperit vreo limba pierduta? Am pocit si eu niste cuvinte ca si ala care a scris placutele, niste cuvinte care insa nu exista in mod natural in forma asta.

Quote

da, da chestia e că îl pterdură înainte să vie împăratul Traian cu oaste; mai întreabă pe vreun filolog

Intreaba dumneata, nu atunci il pierdura definitiv ci mai tarziu. Latina populara fata de latina oficiala nu era foarte diferita pe vremea aia, erau inca destui oraseni care stiau sa scrie si sa citeasca, stau dovada inscriptiile unde exista neutru, inclusiv cea de mai sus. Si da, mai erau si semianalfabeti care faceau greseli de exprimare si scriere dar ei nu devin covarsitori decat dupa ruralizarea imperiului cand decade civilizatia, asa apar si limbile neolatine din latina vulgara. Diferitele moduri de pronuntie in popor pot sa mearga in paralel multa vreme cum e si la noi cu "sunt" sau "sint", ce daca oficial e corect "sunt", destui scriu si pronunta tot "sint", nu zice nimeni ca de la data cutare pana la cutare e era "sint" iar de la cutare inainte epoca lui "sunt". Asa si cu latina vulgara.


Quote

Romînii mai buni păstrători ai limbii latine decît italianii!! Iete domne ce chestie,să se mire proștii

Nu va mai mirati, in privinta neutrului sau a declinarilor am pastrat mai bine decat italienii, in privinta rotacismului, au pastat ei mai bine decat noi. Nu e un criteriu etalon dupa care putem spune cine a pastrat mai bine, deci nu va mai mirati.

Edited by tihomir, 18 April 2008 - 18:08.


#950
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Posttihomir, on Apr 18 2008, 17:14, said:

La noi terminatiile alea care specificau genul nu s-au schimbat si de asta a ramas si genul neutru, asta am sustinut.
Domnule tihomir,
o mica parte de dreptate exista in aceasta afirmatie. Anume faptul ca la noi terminatiile s-au preschimbat datorita substratului.

Intr-un fel, declinarea aceea gresita pe care ati facut-o, este reprezentativa pentru formarea limbii române. Sa vă spun de ce:

Fără să aibă cunoștinte de latină clasică, primii locuitori din Dacii care vor fi auzit un poem in limba latina literara, se vor fi intrebat ?

- Ce frumos le zice romanu .... Auzi: terra tenet corpus, nomen lapis atque animam aer ..
- Ce zice ăsta frate ? Că nu pricep o boabă ... Ce e aia corpora ?
- Păăăăăi ....., io cred ca vine de la corp. Parcă așa zicea romanu, că sufletele sunt in aer, iar corpurile pe pământ
- Aha. Corpora asta parcă ar fi de parte femeiască ?
- Io zîc că da, că sună ca ancora ... Asculta: ancora / corpora, ancora / corpora
- Inseamna că este de parte femeiască, de ce zice romanu că pre latina literară corpora asta nu e feminină ?
- Să-l ia naiba, ce mă interesează pe mine. Dacă sună femeieste, sună și gata.
- Auzi ce zice ? Cică corpora asta ar fi mai multe ...
- Hă ? Băi dă-o in colo de treabă .. Noi cum o dăm la plural ?
- Păăăi, hai să feminizăm corpu ăsta masculin. Sună bine ? Un corp - Două corp(uri) ?
- Bă io zic că e bine. Mai dă-o încolo de corporă că nu sună românește, noi aici facem cum vrem noi,  nu cum vor ei. Facem masculinu la plural de parte femeiască și gata.
- Bine frate. Să-i zicem lu romanu ăsta că rezolvarăm problema. Impăcarăm lupu cu capra: făcurăm și genu neutru, unu pe față, doi pe dos. Iar când o intreba de neutrul ăla din latina clasică, echidistant față de genul masculin și feminin, să-i zici că e așa cum a zis el, și-așa nu înțălege el ce vorbim noi ...

#951
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

Anume faptul ca la noi terminatiile s-au preschimbat datorita substratului.

Pai asta ca nu prea s-au preschimbat, au ramas la fel si de asta s-a pastrat neutrul, s-au "preschimbat" la aia care au pierdut neutrul (din cauza preschimbarilor evident).

Quote

Fără să aibă cunoștinte de latină clasică, primii locuitori din Dacii care vor fi auzit un poem in limba latina literara, se vor fi intrebat ?

Inscriptiile pe care le-au lasat primii locuitori ai provinciei ne spun ca aveau habar si de latina corecta, incep sa o uite si sa vorbeasca, "ca la tara" pe masura ce pierd contactul cu statul roman, pe masura ce se ruralizeaza si coboara in barbarie dar nu o "uita" ca altii ci diferit, in felul lor daco-roman.

#952
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

View PostLeinarius, on Apr 17 2008, 14:14, said:

Hai sa vedem draga Cyber:

a (se) abate - neologism provenit din franceza, intrat la sfarsitul secolului 19 in limba romana literara...
abactus - asta cred ca e de fapt ABDUCTUS,  care este un cuvant compus AB+DUCTUS/ derivat de fapt de la verbul ABDUCERE... (ABDUCO, ABDUCERE, ABDUXI, ABDUCTUS)
Adjectivul "abactus" se pare ca insemna ceva ca respins, recuzat.
abacus - sa fim seriosi... tu crezi ca rom. "abac" e din latina antica???

Originea latina a lui "a cobori" ai scos-o de unde?

"a avea" - din habere - Aici e vorba de o neintelegere a reguli - accentul cade pe silaba respectiva, deci nu dispare -b-...
" a bea" - rom. "bere" - lat. bibere - exemplu clar de -b- intervocalic care "cade"... din bibere- bivere -> rom. be-re.

Nu stiu ce voiai sa arati cu exemplele, dar ele nu sunt chiar asa cum le-ai aratat. Ti-am stricat poza, dar numai pentru ca nu e conforma cu realitatea, iar eu nu sunt un admirator al impresionismului, ci imi place arta clasica, realista si cinstita, fara pretentii de subtilitate care sa ascunda de fapt un gol... :)

Esti rau intentionat !

1.) Repeti ce am postat eu (frantuzism am scris si eu !!!!!!!!!!!!!!)

2.) "a avea" - din habere -
" a bea" - rom. "bere" - lat. bibere -

Cad si vocale care cum ... !!!??? ( B_[i]_ _e_ [-r_e])  (Habere - accentul cade cum cade dar B----->V !!!).


3.) Eu recunosc influenta latinei vulgate in Romana, insa nu o absolutizez !!! (formele dacice au fost cultizate si omogenizate prin Latina !!!).  B)


View Posttihomir, on Apr 18 2008, 19:07, said:

Ti-am mai explicat, in cuvintele care s-au pastrat din limba daca, fie ca substrat (mos, barza, branza, etc.) , fie ca traduceri antice (lista de plante), in onomastica dacilor, hidronimie si toponimie, in cuvintele din limba traca. Suficiente argumente pentru a observa ca limba daca apartinea aceluiasi grup cu persana, sanscrita sau limbile baltice, nu limbilor italice (care nici alea nu erau toate inrudite cu latina) si nici macar grupului centum.



Nu e nevoie de nici o traducere, e o limba artificiala, cuvinte care nu exista. Daca eu spun "ședeaj postă armaha romeisă" inseamna ca am descoperit vreo limba pierduta? Am pocit si eu niste cuvinte ca si ala care a scris placutele, niste cuvinte care insa nu exista in mod natural in forma asta.



Intreaba dumneata, nu atunci il pierdura definitiv ci mai tarziu. Latina populara fata de latina oficiala nu era foarte diferita pe vremea aia, erau inca destui oraseni care stiau sa scrie si sa citeasca, stau dovada inscriptiile unde exista neutru, inclusiv cea de mai sus. Si da, mai erau si semianalfabeti care faceau greseli de exprimare si scriere dar ei nu devin covarsitori decat dupa ruralizarea imperiului cand decade civilizatia, asa apar si limbile neolatine din latina vulgara. Diferitele moduri de pronuntie in popor pot sa mearga in paralel multa vreme cum e si la noi cu "sunt" sau "sint", ce daca oficial e corect "sunt", destui scriu si pronunta tot "sint", nu zice nimeni ca de la data cutare pana la cutare e era "sint" iar de la cutare inainte epoca lui "sunt". Asa si cu latina vulgara.

1.) barza (alb.) = alb, cu alb  /- si nu BARZA !!!; faci totul varza (centum/ inrudiri lingvistice/ baltica, etc !!!).

2.) Romanii spun: Io ÎS, si extrem de rar folosesc SINT/SUNT;  [( - ÎS -------> din ES (germ./gr./ rom./etc)]  !!!  ;)

Edited by Cyber-sapiens, 18 April 2008 - 20:24.


#953
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Au fost multe cazuri de populatii native care au fost eliminate practic complet de civilizatii puternice, cotropitoare - cel mai recent e al americii de nord. Credeti ca la 2-300 de ani de la cucerire, mai e nevoie de mult timp sa dispara complet toate limbile si cultura nativilor, fara a lasa practic nici o urma in limba si cultura nord-americanilor?

#954
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

Quote

cel mai recent e al americii de nord.

America de Nord e un caz extrem, acolo bastinasii au fost aproape complet exterminati, dar putem face o usoara comparatie cu America de Sud unde, cu exceptia catorva tari, populatia e cam 50% bastinasi si descendenti ai acestora si 50% europeni si totusi acolo se vorbeste limba spaniola fara ca limbile indigene sa fi lasat multe urme in spaniola de acolo. Si desigur mai sunt si multe alte exemple. De fapt cam asta e regula colonizarii, bastinasii inapoiati adopta cultura superioara, am mai spus-o....

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate