Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9993 replies to this topic

#3853
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

View Postlupu2, on 8th January 2011, 20:06, said:

Calusul e un obicei dacic, si avea in trecut conotatii magico-mistice, citeste mai mult. A avut (nu stiu acum) si o raspandire mult mai larga decat Oltenia, si mai apare (in forme asemanatoare) prin Anglia dus de catre trupele auxiliare de daci din armata romana (interesant ca exact pe unde e "morris dance"-calusul englezesc- pe acolo au si fost dislocate unitatile de daci)
Nu ai voie sa spui asa ceva lupule.E rusine.E nationalism dacoman.
Vrei sa spui ca astia au dus obiceiuri in Britania??:
http://www.roman-bri...ary/coh1dac.htm
Vai ce grozavie.Si de ce aveau pe armura romana gravuri cu lupul dacic? Si de ce purtau(soldati ai imperiului fiind)stindard dacic? Cred ca-i manarie dacomana. Care vad daci peste tot.Unii dacomani au mers pana acolo incat au spus ca statuile cu preotii budisti de pe arcul lui Constantin ar fi daci.Cata neghibie nationalis-daceasca.

#3854
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Postlupu2, on 8th January 2011, 15:06, said:

Ori esti ... ori nu pricepi, nu stiu ce sa mai cred. Ce am spus eu a fost ca acele cuvinte "ciudate", "gresite" din scrierile descoperite ale lui Ovidiu ar putea fi getice, sau modificate dupa unele getice, si la asta se referea Ovidiu cand spune sa nu se mire unii daca in scrierile sale vor vedea si cuvinte "barbare"/getice. Nu am spus niciodata ca scrierile lui in latina culta sunt de fapt in limba daca, asa cum incerci tu sa faci sa para
"Cuvintele barbare le-am pus în vers latin", insa "A scrie o poezie si sa n-ai cui sa i-o spui – E ca si cum ai dansa in intuneric"

Asadar, exilul s-a implinit . Ovidiu, invatase probabil limba getilor, dar asa cum recunoaste el insusi, o invatase degeaba.

Putem accepta faptul ca Ovidiu a scris nu una, nu zece, ci chiar o mie de poezii in limba acestor iranici.

E interesant cum unii vor sa proiecteze istoria românilor, prin filtrul acestui nationalism iranic.

Cred ca traduse pe forumurile din asia centrala si de sud-vest, aceste postari despre marele popor iranic, stramos al poporului roman, ar produce senzație printre asiatici.

#3855
mirceavoda

mirceavoda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,466
  • Înscris: 08.11.2010

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 21:16, said:

:confuzzled:

Unde ma nene? Unde vezi tu taranii nostri imbracati ca pe columna? Portul dacilor era unul simplu, saracacios, portul taranilor nostri difera de la o regiune la alta si in principal e bogat impodobit, plin de zorzoane in Maramures, iar portul feminin din sud e influentat de moda bizatina-orientala si e aproape identic cu cel al bulgarilor (bulgaroaicelor mai exact). Eu cand va spun ca vedeti daci peste tot....

Da, o sa vina acu` lupu cu niste poze de la scaietii din deal dar voi vorbiti de majoritatea elementelor folclorice cum ca ar fi dacice iar ca argumente aduceti niste cazuri regionale, controversate si izolate.

Geamparale, sarbe, hutulca, plugusorul, toate sunt dacice in opinia voastra, nu? :rolleyes:

Tu crezi ca degeaba stramosii nostri si-au zis "romani" in loc de daci? Uite ca ei se considerau mai degraba urmasii alora care au venit si i-au cucerit pe daci. :P



Pricepi, daca mergi la biserica pricepi liturghia in orice limba. Slujbele erau in slavona (la noi) sau latina (la catolici) dar predicile erau in limba poporului, spovedania si alte servicii care implicau adresarea directa catre credinciosi.
Ba da , sînt, adică erau îmbrăcați ca dacii. Hainele de sărbătoare erau mai lucrate. Căciula (obiectul și cuvîntul) e dacică, mai precis tracică.
Nu se considerau deloc urmași de romani.Asta e o ipoteză. Se bazează pe asemănarea dintre cuvintele RUMÎN și ROMAN. E o mică diferență pe care latinomanii mici și mari o ignoră că niște ignoranți sînt, inclusiv Iorga § Company. Nici un alt popor romanic sau alt soi de romîni decît muntenii nu au acest cuvînt și nu și-au spus romani sau ceva asemănător. Și-au spus romani însă unii reprezentanți ai unor state care nu aveau nimic cu romanii: Romania (Imp Bizantin) și nemții (Imp Roman de Națiune Germană). Asta arată că doar la nivel de stat s-a păstrat această noțiune, nu și la nivel popular.
O vocală schimbă sensul unui cuvînt:
CAR (de lemne)
COR (formație muzicală)
RĂU (adjectiv; un om rău)
RÎU (substantiv; Rîul Olt)
MÎNĂ (parte a corpului)
MANĂ ( mană cerească sau mană a plantelor)
MINĂ ( mină de fier, mină de creion, mină ca expresie a feței)

View PostMarcus_Ulpius, on 8th January 2011, 21:19, said:

Pai cand spui unitati de daci in armata romana, spui militari romani.

Parca asa se numeau cei care luptau in armata romana: Militari Romani !

Asadar, dansul respectiv, a fost raspandit de militari romani.

Ori, militarii romani, nu mai erau daci sau celti, erau romani, si culmea, vorbeau limba romanilor.

Iată șmecheria de două parale a latinomanilor:
daci în armata romană= militari romani Acești militari știau să joace (danseze). Deci dansurile lor sînt romane. Deci călușul e roman. Deci romanii l-au adus în Dacia. HA-HA-HA.
Ei ar fi vorbit limba romanilor adică latina. Unde ? La cazarmă unde erau între ei? Cu centurionii care erau obligatoriu tot daci? Cu populația locală cu care nu aveau voie să aibă contacte și care oricum nu era vorbitoare de latină?

#3856
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Postmirceavoda, on 8th January 2011, 21:09, said:

Nu se considerau deloc urmași de romani.Asta e o ipoteză. Se bazează pe asemănarea dintre cuvintele RUMÎN și ROMAN. E o mică diferență pe care latinomanii mici și mari o ignoră că niște ignoranți sînt, inclusiv Iorga § Company.
Nu se considerau urmasi de romani dar se considerau urmasi de ce ? De daci ? De geti ?  De traci ?

Si daca denumirea de roman n-are legatura cu rumân atunci cu ce are ?

Cu dac ? Cu get ? Cu trac ?

Dar asemanarea dintre dac si rumunosii ăia din desparțituri unde e ?

#3857
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 20:40, said:

Regasim din plin stai linistit, de asemeni in mitologia germanica, lupul Fenyr. Ideea e ca lupul se regaseste la mai toate popoarele si nu il poti pune doar pe seama dacilor.

Din nou, esti capabil sa vezi diferentele intre mitologii? Esti capabil sa vezi care era locul si rolul lupului in fiecare din acestea? Se pare ca nu

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 20:40, said:

Nu zic ca de la ei, dar nu zic nici ca de la daci. Recunosc ca nu stiu de unde il avem dar cand toate popoarele din jurul nostru au acelasi motiv mitologic, cand romanii erau ei insisi niste "pui de lupi", de unde stiu eu prin ce canale sincretice ni s-a transmis? Poate fi vorba de un sincretism intre mitologia romana si credintele dacice. Cine stie...

Popoarele din jurul nostru nu au nici pe departe aceeasi mitologie privind lupul, iar romanii in general au cam lasat scris ce aveau in domeniul religiei sau mitologiei. Nu se aseamana prea mult

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 20:40, said:

Mie nu mi se pare deloc de rasul curcilor, in aromana ii zice "pirpiruna", de fapt de rasul curcilor mi se pare principiul conform caruia tot ce e comun la noi si la altii trebuie sa vina de la noi. Asta e axioma dacomaniei sau cum? Perun era zeu slav sau dacic? In mitologia slava, dupa crestinare obiceiul pirpirunei sau dodolei a fost asociat cu sarbatoarea de sf. Ilie. Iti suna cunoscut?

Nu stiu cum i se zice in arom^na, dar nu ti se pare ciudat ca:
1- numele principal e "dodola" din cate vad, aboi vine perperuna/preperusa
2- apare numai la slavii din sud
3- ceea ce se stie despre mitologia slava apare doar incepand cu sec. VI cand apar in istorie, si gasesc popoare mai vechi si cu o cultura mai bogata care e foarte posibil sa-i fi influentat

Numele zeului vedic al furtunii, cel ce aduce ploaia, este Rudra

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 20:40, said:

Daca te uiti la costumatia calusarilor vezi ca seamana foarte mult cu armura unui soldat roman. De unde pana unde e obicei dacic? Ca asa a scris vreun protocronist in almanahele din anii `80? Calusarii au o organizare ierarhica, legatura cu viata cazona e vizibila. E ramasita unui ceremonial pagan roman.

The generally accepted derivation of Căluș is from the old Latin double form "collusium, collusii", meaning both "a dance group" and "a secret society", however other derivations have been proposed. The Romanian word căluș also means "a small piece of wood placed in the mouth to prevent talking", and derivation from this word has some support from the presence of the mute figure in some groups, and the ritual silence that used to be observed by the entire group. Others see căluș as a diminutive of cal "horse", in turn derived from the Latin caballus, and point to the horse's mythical associations with fertility and war, as well as the imitation of horses found in certain Căluș dances, although these dances do not currently play a principal role in the ritual. Another theory is that it derives from "Coli-Salii", the Roman priests dedicated to the worship of Mars.


Ps.: observati asemanarea dintre "calus" (cuvantul romanesc ce desemneaza un obiect care astupa gura) si "clus" (in latina, inchis). Deci calus e ceva care astupa, inchide gura, trebuie sa fie irudit cu latinescul "clus". E data si varianta asta in textul de mai sus.

Daca te uiti la costumatia unui soldat roman vei vedea ca nu seamana cu cea a unui calusar. Wikipedia nu e cel mai bun loc de a afla informatii mai ales ca pare ciudat cum acelasi cuvant are intelesuri diferite in textul ala. Nu am chef acum sa caut, dar am gasit articole scrise de etnologi, unde calusarii sunt descrisi mai in amanunt, de la grup mistico-magic, cu rol de protectie inclusiv contra ielelor.

#3858
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

View Postmirceavoda, on 8th January 2011, 21:20, said:

Acești militari știau să joace (danseze). Deci dansurile lor sînt romane. Deci călușul e roman. Deci romanii l-au adus în Dacia. HA-HA-HA.

Si eu ma prapadesc de ras. Deci si cei care cred in latinizare rad de asemena aberatii.

#3859
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007

View PostMarcus_Ulpius, on 8th January 2011, 21:00, said:

"Cuvintele barbare le-am pus în vers latin", insa "A scrie o poezie si sa n-ai cui sa i-o spui – E ca si cum ai dansa in intuneric"

Asadar, exilul s-a implinit . Ovidiu, invatase probabil limba getilor, dar asa cum recunoaste el insusi, o invatase degeaba.

Putem accepta faptul ca Ovidiu a scris nu una, nu zece, ci chiar o mie de poezii in limba acestor iranici.

E interesant cum unii vor sa proiecteze istoria românilor, prin filtrul acestui nationalism iranic.

Cred ca traduse pe forumurile din asia centrala si de sud-vest, aceste postari despre marele popor iranic, stramos al poporului roman, ar produce senzație printre asiatici.

:rolleyes:  ha, despre ce iranici vorbesti, si ce poezii iranice a scris Ovidiu? Ce nationalism iranic? Nu vreau sa mai zic ceva, ca iara spui ca te jignesc  :rolleyes:

#3860
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Postmirceavoda, on 8th January 2011, 21:20, said:

Iată șmecheria de două parale a latinomanilor:
daci în armata romană= militari romani Acești militari știau să joace (danseze). Deci dansurile lor sînt romane. Deci călușul e roman. Deci romanii l-au adus în Dacia. HA-HA-HA.
Ei ar fi vorbit limba romanilor adică latina. Unde ? La cazarmă unde erau între ei? Cu centurionii care erau obligatoriu tot daci? Cu populația locală cu care nu aveau voie să aibă contacte și care oricum nu era vorbitoare de latină?
Poate sa fie la origine si dans grecesc.

Totusi, caluș vine de la cuvantul latinesc cal.

Asadar, pana in ziua de azi, românii, au dansat un dans pe care il denumesc in latina, nu in vreo limba iranica.

Unde e jmekeria ? Jmekerie e sa spui ca numai dacii ar fi putut sa joace un dans, ca lumea romana era toata in bezna, si ca nimeni in imperiu nu ar fi putut sa joace un dans, ca dacia era buricul pamantului, si altele asemenea.

#3861
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007

View Postraman, on 8th January 2011, 20:58, said:

Nu ai voie sa spui asa ceva lupule.E rusine.E nationalism dacoman.
Vrei sa spui ca astia au dus obiceiuri in Britania??:
http://www.roman-bri...ary/coh1dac.htm
Vai ce grozavie.Si de ce aveau pe armura romana gravuri cu lupul dacic? Si de ce purtau(soldati ai imperiului fiind)stindard dacic? Cred ca-i manarie dacomana. Care vad daci peste tot.Unii dacomani au mers pana acolo incat au spus ca statuile cu preotii budisti de pe arcul lui Constantin ar fi daci.Cata neghibie nationalis-daceasca.

Da da, probabil Ceausescu, legionarii si alti dacomanii au facut toate alea, am mai auzit poezia

#3862
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010
Ceremonialul Călușului era asociat de-a lungul întregului Ev Mediu cu populația vlahă, adică cu românii. Sporadic, o formă de Căluș, aproape identică cu cea din Oltenia, a fost atesată la sud de Dunăre, în Bulgaria. La nord de blocul compact al Călușului românesc apar câteva urme la rutenii din Galiția și, de aici, din ce în ce mai șterse spre vestul Europei.

Efigia zeului cabalin purtată în timpul jocului de Mut sau de vătaf se numește Ciocul Călușului. Acesta se confecționa în aceeași zi cu steagul Călușului sau înainte de depunerea jurământului. Ciocul este un lemn lung de aproximativ 25-30 cm cu cap de cal sau de lup (Plosca, jud. Teleorman), de bot de câine și cap de om cu cozi de sarpe (Boureni, jud. Dolj).

După toate probabilitățile, acest dans cabalin ar fi putut să ajungă la englezi prin celții care au conviețuit o perioadă de timp cu dacii

Dr. Ion Ghinoiu, etnolog.

Iata ce spun etnologii. Are Ulpius pregatirea sa-i combata cu argumente de tip Ali Baba

Attached Files



#3863
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View Postlupu2, on 8th January 2011, 21:24, said:

Numele zeului vedic al furtunii, cel ce aduce ploaia, este Rudra
Asta in contextul discutiei despre paparude.
Ce sa intelegem? Ca accepti ca fiind mai probabila o influenta indiana decat cea slava?

#3864
mirceavoda

mirceavoda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,466
  • Înscris: 08.11.2010

View Postego_zenovius, on 8th January 2011, 21:26, said:

nea Mircea, pe bune acum - pe cine sa cred? pe matale sau DEXul? matale zici ca "omilie" e trac si a fost preluat de greci, DEXul zice ca il avem pe "omilie" de la greci. ai vreo dovada ca "omilie" e trac? ca grecii l-au imprumutat de la traci?
chiar presupunand ca ce scrie pe inelul ala are legatura cu "omilie" - asta nu e o dovada ca grecii au imprumutat cuvantul de la traci si nu invers. cred ca-ti dai seama de asta. si daca iti dai, poate iti mai moderezi afirmatiile.
Tu crede Dexul, că are prestigiu.
Io zic că Dexul zice multe prostii.
Da, am dovadă. e scris cuvîntul pe inelul de la Apahida, mai precis omielcuș. Ăsta nu poate fi grecesc.
Am și indicii:
În dialectele grecești antice nu exista acest cuvînt. A venit creștinismul și a apărut acest cuvînt la greci, deci nu grecii l-au făcut. Deci nu e grec.Deci nu am de ce să-mi moderez afirmațiile.

View PostMarcus_Ulpius, on 8th January 2011, 21:28, said:

In dex, calus provine de la cal.

Cal provine din latina caballus.

Adadar eu imi pun mintea la contributie sa-ti explic ca ma jugnesti degeaba.

Caluș este un cuvant latinesc, asa cum cabalierii este tot latinesc.
așa spune dexul, că e latinesc; din CABALUS. Atunci întreb:
- de ce la slavi e un cuvînt asemănător KON , în rusă și poloneză? Nu l-au luat desigur din latină? Calul vine în Europa de Sud din Europa de Est deci denumirea  KON este una f veche. De ce nu se putea să fi avut tracii cuvîntul CAL din altă limbă decît latina?

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 21:40, said:

Daca te uiti la costumatia calusarilor vezi ca seamana foarte mult cu armura unui soldat roman. De unde pana unde e obicei dacic? Ca asa a scris vreun protocronist in almanahele din anii `80? Calusarii au o organizare ierarhica, legatura cu viata cazona e vizibila. E ramasita unui ceremonial pagan roman.
Nu e absolut nimic roman la călușarii din Oltenia de ex; dar absolut nimic; nici în costume, nici în muzică.Nu e absolut nimic acolo în legătură cu viața de cazarmă. Visezi în mod sigur cu ochii larg deschiși și crezi că asta e realitatea.
În Lazio, în Italia, la Mama Roma, sînt călușari? că dacă nici acolo nu sînt, e clar că nu de la romani e acest dans.
Vedeți romani peste tot, îi numiți latini după care numiți latini pe cine vi se năzare, după care ziceți: "iată, ăștia se numesc latini.Iată dovada"

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 21:56, said:

Iar urmasii lor vorbeau numai latina iar urmasii urmasilor....urmasilor lor, suntem noi. Popor latin in haina orientala, haina care s-a lipit de noi, nu mai poate fi data jos decat cu tot cu carne.
Cei care pedaleaza pe daci ar putea fi acuzati usor de antiromânism, le recomand sa citeasca imnul national. :rolleyes:
Urmașii lor nu vorbeau latina.Nu ai nici cea mai mică dovadă.Ai doar teorii ce nu stau în picioare la o sumară analiză măcar.
Imnul național este unul ce reflectă superficialitate și populism.
Nu e nimic dacă e cineva acuzat. Trebuie dovedită acuzația.

#3865
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Postmirceavoda, on 8th January 2011, 22:05, said:

așa spune dexul, că e latinesc; din CABALUS. Atunci întreb:
- de ce la slavi e un cuvînt asemănător KON , în rusă și poloneză? Nu l-au luat desigur din latină? Calul vine în Europa de Sud din Europa de Est deci denumirea  KON este una f veche. De ce nu se putea să fi avut tracii cuvîntul CAL din altă limbă decît latina?
Tu cum zici ca spuneau getii la cal ?
Io zic ca spuneau precum turcii azi: Adica AT !

In rest, in română e clar. Cal și căluș e latinesc.

#3866
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006
De mai multe ori s-a ajuns pe unul sau altul din topicele "istorice" la calusari si originea lor. De fiecare data am adus in discutie "Morris Dance". In mod evident exista o legatura intre Morris Dance si Calusul nostru. Intrebarea e - care e legatura?

[ http://listverse.files.wordpress.com/2010/04/41608984_morris_dancing_pa_4164.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

in imaginea de mai jos cel cu fata vopsita pare a juca rolul Mutului:
[ http://piperhq.com/DCMteam.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ http://files.myopera.com/tabatakayoko/blog/dancers3.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#3867
mirceavoda

mirceavoda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,466
  • Înscris: 08.11.2010

View PostMarcus_Ulpius, on 8th January 2011, 22:30, said:

Poate sa fie la origine si dans grecesc.

Totusi, caluș vine de la cuvantul latinesc cal.

Asadar, pana in ziua de azi, românii, au dansat un dans pe care il denumesc in latina, nu in vreo limba iranica.

Unde e jmekeria ? Jmekerie e sa spui ca numai dacii ar fi putut sa joace un dans, ca lumea romana era toata in bezna, si ca nimeni in imperiu nu ar fi putut sa joace un dans, ca dacia era buricul pamantului, si altele asemenea.
a fost f clară explicație.
Dacii sînt daci.
Se înscriu în armata romană și devin militari romani.
Duc un dans al lor undeva în Imperiu.
Deci dansul e dus de militari romani.
Deci e roman.
Aici e jmecheria. Ai vopsit pe daci.I-ai făcut romani pt că s-au înscris în acea armată.
Acum iar vii cu o șmecherie: "Jmecherie e să spui că numai dacii ar fi putut să joace un dans, ca lumea romana era in bezna, si ca nimeni in imperiu nu ar fi putut sa joace un dans, ca dacioa era buricuk pamintului"
Eu nu am spus nimic din toate asta și cind mă citezi ca sa raspunzi nu imi pui mie asa ceva in circa.Asta se cheama insinuare. insinuezi ca am spus eu ca romanii nu știau "sa joace un dans"?
CAL nu e cuvînt latinesc.
KON e în rusă, pol
calul s-a domesticit în Est. Deci dacă acolo e KON acest cuvînt e vechi de milenii. DECI CAL E TRACIC, NU LATIN. Asta pt că au fost cai mai întîi la noi și mai apoi în Italia.

#3868
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Postraman, on 8th January 2011, 21:36, said:

Ceremonialul Călușului era asociat de-a lungul întregului Ev Mediu cu populația vlahă, adică cu românii. Sporadic, o formă de Căluș, aproape identică cu cea din Oltenia, a fost atesată la sud de Dunăre, în Bulgaria. La nord de blocul compact al Călușului românesc apar câteva urme la rutenii din Galiția și, de aici, din ce în ce mai șterse spre vestul Europei.

Efigia zeului cabalin purtată în timpul jocului de Mut sau de vătaf se numește Ciocul Călușului. Acesta se confecționa în aceeași zi cu steagul Călușului sau înainte de depunerea jurământului. Ciocul este un lemn lung de aproximativ 25-30 cm cu cap de cal sau de lup (Plosca, jud. Teleorman), de bot de câine și cap de om cu cozi de sarpe (Boureni, jud. Dolj).

După toate probabilitățile, acest dans cabalin ar fi putut să ajungă la englezi prin celții care au conviețuit o perioadă de timp cu dacii

Dr. Ion Ghinoiu, etnolog.
Autorul ignora etimologia cuvantului cabalin

Recunoaste ca dansul calusului este unul cabalin, dar nu recunoaste etimologie latineasca a cuvantului cal, de la care vine numele dansului Calusari.

Autorul atarna o piatra de moara pe grumazul limbii romane, nu recunoaste latinitatea, ignora caracterul latin al expresiei Calusari, si face jonglari cu presupuneri despre celtii care ar fi invatat dansul de la daci ca sa-l duca pana in anglia, incercand stangaci sa ocoleasca capcana in care au cazut alti nationalisti, explicand ca dansul a ajuns direct la englezi prin intermediul dacilor.

Asta, pentru ca intre timp, i s-a expicat de unde erau recrutati acei daci. Ca sa nu le dea apa la moara nationalistilor bulgari, care si ei reclama paternitatea dansului, a preferat sa spuna ca, vezi doamne, n-ar fi ajuns nici de la dacii nosrdici dar nici de la cei sudici, ci de la celti.

Si argumentul asta pica, existand o multitudine de alte explicatii, mult mai plauzibile, si mai putin intinate de dacism, tracism si alte minuni.

#3869
mirceavoda

mirceavoda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,466
  • Înscris: 08.11.2010

View PostMarcus_Ulpius, on 8th January 2011, 23:12, said:

Tu cum zici ca spuneau getii la cal ?
Io zic ca spuneau precum turcii azi: Adica AT !

In rest, in română e clar. Cal și căluș e latinesc.
AT e doar armăsar și doar în Dobrogea. deci nu poate fi cuvîntul pt CAL la traci.
În romînă e clar pt tine că e din latină. Pt mine e clar că nu este din latină și am arătat de ce.
ARMĂSAR este din TRACĂ
ARMĂSĂ- ARMĂSAR
E atestat ARMĂSĂ pe plăcoile de plumb așa că speculația latinomanilor cu ADMISARIUS e dusă.
De ce nu joacă italienii căluș în Lazio, la Mămica Roma? Dacă ar fi fost roman s-at fi jucat acolo.
Ce dansuri italice sînt în România? Nici unul.

Geții spuneau tot CAL

#3870
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View Postmirceavoda, on 8th January 2011, 22:05, said:

Tu crede Dexul, că are prestigiu.
Io zic că Dexul zice multe prostii.
Da, am dovadă. e scris cuvîntul pe inelul de la Apahida, mai precis omielcuș. Ăsta nu poate fi grecesc.
Am și indicii:
În dialectele grecești antice nu exista acest cuvînt. A venit creștinismul și a apărut acest cuvînt la greci, deci nu grecii l-au făcut. Deci nu e grec.Deci nu am de ce să-mi moderez afirmațiile.
eu nu te-am intrebat de "omielcus", ci de "omilie". de unde deduci ca "omilie" e trac?

in legatura cu ceea ce numesti "dovada":
pe inel scrie, sa spunem, "omielcus", care are, sa spunem, legatura cu "omilie". inelul a fost gasit la Apahida. se pare ca e din sec 4. cum deduci de aici ca "omilie" e de origine traca, nu greceasca? presupunand ca exista cuvantul "omielcus", derivat in limba româna din "omilie", ce-ti spune tie ca acest "omilie" e trac, nu grec.

in legatura cu ceea ce numesti "indicii":
spui "În dialectele grecești antice nu exista acest cuvînt." (omilie). nu te contrazic, nu cunosc dialectele grecesti antice. intrebarea e: tu le cunosti? sau, daca nu le cunosti, poti sa-mi dai sursa acestei informatii?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate