Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Dacii si Romanii vorbeau o limba asemanatoare?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9993 replies to this topic

#3835
mirceavoda

mirceavoda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,466
  • Înscris: 08.11.2010

View Postleogoto, on 8th January 2011, 20:43, said:

Exista si lume care vorbeste esperanto, klingona, elfa si chiar html. Dar daca tu si cu mine, spre exemplu, nu reusim sa intelegem boaba de latina, si cu atat mai putin sa putem conversa sau traduce, desi italiana si romana sunt practic interschimbabile, atunci dupa parerea mea si a lui Occam ("entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem") ipoteza derivatiei directe si comune din latina nu rezista. Textul reprodus de d-l Croitoru e perfect inteligibil, sunt doua fraze simple, elementare chiar, asa ca nu pricep cum nu-ti dai seama cat esti tu de ridicol, zau. Da, unele elemente lexicale din latina se pot pricepe, dar sintaxa este complet altceva decat romana si italiana. De fapt romana, italiana sunt limbi cu sintaxa SVO pe cand latina are sintaxa SOV.
S-a mai discutat si de lexic si de fonetica pe-aici, si de fiecare data singura solutie pare sa fie argumentul "magic" al latinei vulgare pe care nimeni nu e in stare sa o descrie si sa explice din ce motiv, si in ce grad, e diferita de latina "culta".
Omul nu pricepe pur și simplu că eu am copiat textul cu copy-Past și că nu pricep ce scrie acolo și că nu m-a interesat să scot ceva.
Eu cred din ceea ce s-a spus că latina cultă diferea la nivel de vocabular în sensul că i se adăugase multe neologisme de origine greacă. de aceea un autor roman spunea:"isprăviți cu grecismele că nu ne mai înțelegem cu poporul" Deci fără grecisme ei se înțelegeau cu poporul.

#3836
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

View Postmarcuzzzo, on 8th January 2011, 19:09, said:

Numai ca spaniola este o limba vie si ai auzit-o din gura unui vorbitor nativ,din contra limba latina a murit,n-ai cum sa ai o repera in acest sens.
Sau l-ai auzit pe Cezar vorbind?
ai ajuns la rasul lumii.

Dar tu l-ai auzit? Poate pricepeai si tu ca si galii cate ceva: Tum cuidam ex equitibus Gallis magnis praemiis persuadet uti ad Ciceronem epistolam deferat. Hanc Graecis conscriptam litteris mittit, ne intercepta epistola nostra ab hostibus consilia cognoscantur.

View PostKlebelsberg, on 8th January 2011, 19:21, said:

Eu sunt Romano-Catolic.
NU este o religie... in sensul in care cred ca folosesti tu termenul.
Asa cum nici Ortodoxia nu e o "religie".
Ambele sunt CONFESIUNI ale Religiei Crestine.
Aceasta este religia. Crestina.
---------
Liturghia s-a tinut in limba latina pana in 1967, inca se mai foloseste la anumite slujbe la ocazii deosebite. De exemplu, la Catedrala Sf Josif din Bucuresti, la slujba de Duminica de la 11.30 , o parte importanta se tine in latina.
Si esti in stare sa pricepi boaba, crestine? La confesional tot pe latina sau...?

#3837
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Mai Marcus , cand am spus "gata cu oaia" care parte nu ai inteles-o ? Cate posturi sa iti mai sterg ?

#3838
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 18:14, said:

Nu e vina mea ca nu stii nimic despre mitologia greco-romana sau slava. La greco-romani exista o sarbatoare inchinata lupului, Lupercalia, unde grupuri de tineri costumati in piei de animale atingeau trecatorii cu o varga, obicei care are paralele si in obiceiurile noastre de iarna, sa nu mai amintesc de mitologia intemeierii Romei unde cei doi frati sunt crescuti de o lupoaica. La slavi de asemeni lupul este un animal important, Procopius (sper ca nu il confund) spune ca slavii inainte de a porni la lupta urlau ca lupii iar toponime si antroponime legate de numele lupului se regasesc din belsug in spatiul slav (Vuk, Vukia, Vukovar etc.).

Sa vedem, numele dacilor insemna "lupi" sau "cei asemenea lupilor", un cult sau o venerare a lupului e dovedita in zona inca din neolitic. Elemente, traditii si obiceiuri, credinte, legate de lup se regasesc apoi in exact acelasi teritoriu. Conform regulii, cel mai apropiat si mai simplu raspuns e si cel adevarat. Apoi romanii cam au lasat scris ce obiceiuri si credinte au, iar alea de care ziceam eu (sau Raman) nu se regasesc la ei.
In slava "lup" e "valk" din cate stiu, nu "vuk", iar la popoarele slave iarasi nu regasim traditiile legate de lup pe care le gasim la noi, deci slavii nu preau treaba cu ceea ce vorbim noi aici. Sigur, mongolii aveau o legenda care spune ca se trag dintr-un lup cosmic si o caprioara "pamanteana", nu zici ca de la ei avem cultul lupului?

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 18:14, said:

Dar ce zici de dansul paparudelor pentru "aducerea" ploii? Afla tu ca numele de Paparuda vine de pe Per-Peruna (sotia lui perun) unde Perun era zeul slav (bozul ar zice un roman de acum 400 de ani) al ploii. Uite paparudele!


Aiureli sarbesti nationaliste (vezi si Martisorul, nu cumva crezi ca se trage de la Martenitsa bulgarilor?  :rolleyes: ). Cam tot ce avem asemanator vine de la noi in general, nu de la ei, iar transformarea lui Per-peruna in paparuda e de rasul curcilor. Am citit ca unii considera ca obiceiul are de fapt origini mult mai vechi, de dinaintea ruperii popoarelor indo-europene, si ar avea legaturi cu zeul Ruda, zeu al ploii la indo-arieni

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 18:14, said:

:D Ti-ai ales un exemplu prost, calusarii sunt un obicei de origine romana care inca mai supravietuieste si in alte regiuni aflate in componenta fostului imperiu. In Romania acest obicei era initial doar in Oltenia (si nu intamplator, Oltenia fiind regiunea cea mai impregnata de latinitate).

Iarasi zburzi cu calusul pe campii. Calusul e un obicei dacic, si avea in trecut conotatii magico-mistice, citeste mai mult. A avut (nu stiu acum) si o raspandire mult mai larga decat Oltenia, si mai apare (in forme asemanatoare) prin Anglia si Spania parca, teoria fiind ca a fost dus fie de celti, dupa ce a fost preluat de la daci si au fost apoi nimiciti partial, iar unii s-au refugiat in vest, sau de goti (partial daci si ei) sau de catre trupele auxiliare de daci din armata romana (interesant ca exact pe unde e "morris dance"-calusul englezesc- pe acolo au si fost dislocate unitatile de daci)

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 18:14, said:

Ba da, au legatura cu radacinile, cu radacinile greco-romane, slave si desigur, traco-dacice. Numai ca unii au ochelari de cal si vad daci peste tot, mai ales acolo unde nu sunt. :console:

Sigur, iar altii au alti ochelari cu care vad slavi si latini peste tot  :rolleyes:

Edited by lupu2, 08 January 2011 - 20:09.


#3839
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

View Postleogoto, on 8th January 2011, 19:59, said:

Si esti in stare sa pricepi boaba, crestine? La confesional tot pe latina sau...?

Hai ca un Amen nu-i greu de inteles. Adica o boaba.

#3840
mirceavoda

mirceavoda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,466
  • Înscris: 08.11.2010

View PostKlebelsberg, on 8th January 2011, 20:25, said:

Iar eu te acuz PUBLIC ca minti si dezinformezi pe forum.
Cred ca suntem o gramada care ne-am saturat de aberatiile tale si de minciunile pe care le postezi.
Iti fac report pentru limbajul jignitor cu care te adresezi tuturor userilor care nu sunt de acord cu prostiile dumitale si de asemenea, pentru dezinformare in mod voit si repetat, - cum este exemplul de mai sus.
Intr-adevar, daca nu cunosti ceva, - intai te informezi si apoi postezi.
Insa tu le "cunosti pe toate"...
"Cunoaste" si asta:
:ciocan:
vezi că au scris și alții că nu s-au ținut predici în latină. Acuză-i și pe ei public.
Poți să nu fii de acord cu "prostiile" mele. Acum trebuie să arăți că tu știi că la unguri li se vorbea în biserică în latină.Ei se duceau acolo la liturghie și popa ungur începea și le ținea o predică în latină.Și ce le mai plăcea lor! Dacă asta crezi ești liber să crezi.
Dacă sînteți o grămadă îngrămădiți-vă și săriți pe mine.Sînt solid.
Pui ghilimele aiurea.
După cum tot bați cu ciocanul trag concluzia că ai mușchii tari.

#3841
turcoctonul

turcoctonul

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,867
  • Înscris: 07.12.2006

View Postraman, on 8th January 2011, 18:57, said:

Cum se face ca dintre toate tarile vecine doar noi avem taranul imbracat ca un dac? Zici ca sa inspirat de pe columna?

:confuzzled:

Unde ma nene? Unde vezi tu taranii nostri imbracati ca pe columna? Portul dacilor era unul simplu, saracacios, portul taranilor nostri difera de la o regiune la alta si in principal e bogat impodobit, plin de zorzoane in Maramures, iar portul feminin din sud e influentat de moda bizatina-orientala si e aproape identic cu cel al bulgarilor (bulgaroaicelor mai exact). Eu cand va spun ca vedeti daci peste tot....

Da, o sa vina acu` lupu cu niste poze de la scaietii din deal dar voi vorbiti de majoritatea elementelor folclorice cum ca ar fi dacice iar ca argumente aduceti niste cazuri regionale, controversate si izolate.

Geamparale, sarbe, hutulca, plugusorul, toate sunt dacice in opinia voastra, nu? :rolleyes:

Tu crezi ca degeaba stramosii nostri si-au zis "romani" in loc de daci? Uite ca ei se considerau mai degraba urmasii alora care au venit si i-au cucerit pe daci. :P

View Postleogoto, on 8th January 2011, 19:59, said:

Si esti in stare sa pricepi boaba, crestine? La confesional tot pe latina sau...?

Pricepi, daca mergi la biserica pricepi liturghia in orice limba. Slujbele erau in slavona (la noi) sau latina (la catolici) dar predicile erau in limba poporului, spovedania si alte servicii care implicau adresarea directa catre credinciosi.

#3842
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

View Postego_zenovius, on 8th January 2011, 19:56, said:

Cred ca il bagi pe Occam in circul asta cam fara bilet de intrare. In fine.

Urmandu-ti de unul singur rationamentul (fara Occam) trag concluzia ca nu numai romana si italiana nu sunt de sorginte latina, dar nici franceza, spaniola, portugheza. De fapt nici o limba nu deriva din latina. Pentru ca orice popor actual ai lua in consideratie vei constata ca 99% (pe putin) din cei ce-l alcatuiesc nu stiu latina.
Deci latina nu numai ca e o limba moarta, dar a murit saraca fara sa lase vre-un urmas.

N-am facut decat sa duc rationamentul tau pana la capat.

Intre Occam si povestea diferentelor magice dintre "latina culta si sacra de la predica de duminica pe care nu o intelege nici un pacatos" si "latina atat de vulgara incat nici pacatosii nu pot s-o reproduca"... alegerea e destul de simpla.

#3843
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Postlupu2, on 8th January 2011, 20:06, said:

Iarasi zburzi cu calusul pe campii. Calusul e un obicei dacic, si avea in trecut conotatii magico-mistice, citeste mai mult. A avut (nu stiu acum) si o raspandire mult mai larga decat Oltenia, si mai apare (in forme asemanatoare) prin Anglia si Spania parca, teoria fiind ca a fost dus fie de celti, dupa ce a fost preluat de la daci si au fost apoi nimiciti partial, iar unii s-au refugiat in vest, sau de goti (partial daci si ei) sau de catre trupele auxiliare de daci din armata romana (interesant ca exact pe unde e "morris dance"-calusul englezesc- pe acolo au si fost dislocate unitatile de daci)
Pai cand spui unitati de daci in armata romana, spui militari romani.

Parca asa se numeau cei care luptau in armata romana: Militari Romani !

Asadar, dansul respectiv, a fost raspandit de militari romani.

Ori, militarii romani, nu mai erau daci sau celti, erau romani, si culmea, vorbeau limba romanilor.

#3844
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 20:12, said:

Tu crezi ca degeaba stramosii nostri si-au zis "romani" in loc de daci? Uite ca ei se considerau mai degraba urmasii alora care au venit si i-au cucerit pe daci. :P
Si-au zis romani pentru ca devenisera.Constitutia lui Caracala.Asta nu i-a obligat sa renunte la itzari si sa-si puna toga.

View PostMarcus_Ulpius, on 8th January 2011, 20:19, said:

Asadar, dansul respectiv, a fost raspandit de militari romani.
Atunci in loc de "calusarii" s-ar fi numit "cabalierii".Si ar fi existat peste tot pe unde-au fost armate romane.
Pune-ti un pic mintea la contributie.

#3845
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View Postmirceavoda, on 8th January 2011, 19:36, said:

omilie-omielcuș (cuvînt de origine tracă preluat și de greci. Eu am redescoperit acest cuvînt scris pe un inel din sec 4 e n, în Ardeal, tot un cuvînt romînesc)
nea Mircea, pe bune acum - pe cine sa cred? pe matale sau DEXul? matale zici ca "omilie" e trac si a fost preluat de greci, DEXul zice ca il avem pe "omilie" de la greci. ai vreo dovada ca "omilie" e trac? ca grecii l-au imprumutat de la traci?
chiar presupunand ca ce scrie pe inelul ala are legatura cu "omilie" - asta nu e o dovada ca grecii au imprumutat cuvantul de la traci si nu invers. cred ca-ti dai seama de asta. si daca iti dai, poate iti mai moderezi afirmatiile.



View Postraman, on 8th January 2011, 20:22, said:

Asta nu i-a obligat sa renunte la itzari si sa-si puna toga.
n-aveau cum sa renunte la ițari ca le-ar fi inghetat toate alea.

#3846
Marcus_Ulpius

Marcus_Ulpius

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,364
  • Înscris: 23.03.2008

View Postraman, on 8th January 2011, 20:22, said:

Atunci in loc de "calusarii" s-ar fi numit "cabalierii".Si ar fi existat peste tot pe unde-au fost armate romane.
Pune-ti un pic mintea la contributie.
In dex, calus provine de la cal.

Cal provine din latina caballus.  

Adadar eu imi pun mintea la contributie sa-ti explic ca ma jugnesti degeaba.

Caluș este un cuvant latinesc, asa cum cabalierii este tot latinesc.

Te rog frumos sa nu ma mai jignesti.

Te rog in continuare sa nu mai fi nesimtit, sa nu-mii spui ca nu gandesc, cand imi spui ca nu imi pun mintea la contributie.

Te rog.

#3847
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

View Postturcoctonul, on 8th January 2011, 20:16, said:

:confuzzled:

Unde ma nene? Unde vezi tu taranii nostri imbracati ca pe columna? Portul dacilor era unul simplu, saracacios, portul taranilor nostri difera de la o regiune la alta si in principal e bogat impodobit,

1)Avem reprezentari antice cu hainele dacilor? Eu zic ca da.Ca taranii de azi.
2)Avem reprezentari antice cu hainele dacilor in timpul unor sarbatori? Eu nu cunosc.

3)Stim cum arata un taran imbracat de munca? Eu zic ca da.Ca dacii de ieri.
4)Stim cum se imbraca un taran la sarbatoare? Eu zic ca da.Ca dacii + zorzoane specifice.

Nu putem face comparatia 2) cu 4) pentru ca nu avem date de la punctul 2).
Dar slava Domnului, comparatii 1) cu 3) se pot face multe.



View Postego_zenovius, on 8th January 2011, 20:26, said:

n-aveau cum sa renunte la ițari ca le-ar fi inghetat toate alea.
Zeno esti rau.Cel putin la strand nu aveau cum sa se duca in itari.

#3848
turcoctonul

turcoctonul

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,867
  • Înscris: 07.12.2006

View Postlupu2, on 8th January 2011, 20:06, said:

In slava "lup" e "valk" din cate stiu, nu "vuk", iar la popoarele slave iarasi nu regasim traditiile legate de lup pe care le gasim la noi

Regasim din plin stai linistit, de asemeni in mitologia germanica, lupul Fenyr. Ideea e ca lupul se regaseste la mai toate popoarele si nu il poti pune doar pe seama dacilor.

View Postlupu2, on 8th January 2011, 20:06, said:

Sigur, mongolii aveau o legenda care spune ca se trag dintr-un lup cosmic si o caprioara "pamanteana", nu zici ca de la ei avem cultul lupului?

Nu zic ca de la ei, dar nu zic nici ca de la daci. Recunosc ca nu stiu de unde il avem dar cand toate popoarele din jurul nostru au acelasi motiv mitologic, cand romanii erau ei insisi niste "pui de lupi", de unde stiu eu prin ce canale sincretice ni s-a transmis? Poate fi vorba de un sincretism intre mitologia romana si credintele dacice. Cine stie...

View Postlupu2, on 8th January 2011, 20:06, said:

Aiureli sarbesti nationaliste (vezi si Martisorul, nu cumva crezi ca se trage de la Martenitsa bulgarilor?  :rolleyes: ). Cam tot ce avem asemanator vine de la noi in general, nu de la ei, iar transformarea lui Per-peruna in paparuda e de rasul curcilor.

Mie nu mi se pare deloc de rasul curcilor, in aromana ii zice "pirpiruna", de fapt de rasul curcilor mi se pare principiul conform caruia tot ce e comun la noi si la altii trebuie sa vina de la noi. Asta e axioma dacomaniei sau cum? Perun era zeu slav sau dacic? In mitologia slava, dupa crestinare obiceiul pirpirunei sau dodolei a fost asociat cu sarbatoarea de sf. Ilie. Iti suna cunoscut?



View Postlupu2, on 8th January 2011, 20:06, said:

Iarasi zburzi cu calusul pe campii. Calusul e un obicei dacic

Daca te uiti la costumatia calusarilor vezi ca seamana foarte mult cu armura unui soldat roman. De unde pana unde e obicei dacic? Ca asa a scris vreun protocronist in almanahele din anii `80? Calusarii au o organizare ierarhica, legatura cu viata cazona e vizibila. E ramasita unui ceremonial pagan roman.

The generally accepted derivation of Căluș is from the old Latin double form "collusium, collusii", meaning both "a dance group" and "a secret society", however other derivations have been proposed. The Romanian word căluș also means "a small piece of wood placed in the mouth to prevent talking", and derivation from this word has some support from the presence of the mute figure in some groups, and the ritual silence that used to be observed by the entire group. Others see căluș as a diminutive of cal "horse", in turn derived from the Latin caballus, and point to the horse's mythical associations with fertility and war, as well as the imitation of horses found in certain Căluș dances, although these dances do not currently play a principal role in the ritual. Another theory is that it derives from "Coli-Salii", the Roman priests dedicated to the worship of Mars.


Ps.: observati asemanarea dintre "calus" (cuvantul romanesc ce desemneaza un obiect care astupa gura) si "clus" (in latina, inchis). Deci calus e ceva care astupa, inchide gura, trebuie sa fie irudit cu latinescul "clus". E data si varianta asta in textul de mai sus.

Edited by turcoctonul, 08 January 2011 - 20:46.


#3849
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

View PostMarcus_Ulpius, on 8th January 2011, 20:28, said:

Te rog in continuare sa nu mai fi nesimtit
Apreciez  ca nu mai vorbesti urat.
Lucifer, ce facem aici??

#3850
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007

View PostMarcus_Ulpius, on 8th January 2011, 20:19, said:

Pai cand spui unitati de daci in armata romana, spui militari romani.

Parca asa se numeau cei care luptau in armata romana: Militari Romani !

Asadar, dansul respectiv, a fost raspandit de militari romani.

Ori, militarii romani, nu mai erau daci sau celti, erau romani, si culmea, vorbeau limba romanilor.

Erau auxiliari, si foarte probabili bilingvi, adica vorbeau limba daca si ceva latina atat incat sa cunoasca niste chestii de baza si comenzile militare desigur.

#3851
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Da` gata si tu ca nu e nici o jignire . Parca sunteti mirciulica si mancuzzo :) .

Edited by lucifer76, 08 January 2011 - 20:58.


#3852
turcoctonul

turcoctonul

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,867
  • Înscris: 07.12.2006

View Postlupu2, on 8th January 2011, 20:49, said:

Erau auxiliari, si foarte probabili bilingvi, adica vorbeau limba daca si ceva latina atat incat sa cunoasca niste chestii de baza si comenzile militare desigur.

Iar urmasii lor vorbeau numai latina iar urmasii urmasilor....urmasilor lor, suntem noi. Popor latin in haina orientala, haina care s-a lipit de noi, nu mai poate fi data jos decat cu tot cu carne.
Cei care pedaleaza pe daci ar putea fi acuzati usor de antiromânism, le recomand sa citeasca imnul national. :rolleyes:

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate