Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Download video de pe site

Samsung Galaxy S9

SRL vS Pfa

Placa de baza AM4 fara coil noise...
 Placa de baza de telefon

TicTacToe in consola C++

Pareri S8+ Sau One 5T 8GB

Netflix probleme cont
 Drivere webcam philips

Adoptie in alta tara

Ce izolatie sa aleg? Comparatie i...

Opel Vectra C vs Skoda Octavia 1...
 De ce femeile preiau numele de fa...

MacBook Pro 2017 si Linksys WRT32...

"Nu ma atinge-ma" - film ...

Credeti ca omul isi pastreaza car...
 
Forumul Softpedia folosește "cookies" pentru a oferi utilizatorilor o experiență completă. Vezi detalii sau închide mesaj (x)

220

- - - - -
  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1
Memo

Memo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,551
  • Înscris: 08.02.2005
  • ID membru: 30,341
  • Locație: Cluj-Napoca, Romania
Vreau si eu o explicatie stiintifica pentru diferenta dintre ce scrie si ce se masoara la o priza "de 220"
Toate prizele imi sunt etichetate. Pe toate scrie 220V, Imax=6A.
Masurat am 230V
Sunt tare nedumerit  :huh:

#2
SuperDuper

SuperDuper

    Inactive

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,294
  • Înscris: 25.04.2006
  • ID membru: 74,904

 Memo, on Aug 5 2006, 06:08, said:

Vreau si eu o explicatie stiintifica pentru diferenta dintre ce scrie si ce se masoara la o priza "de 220"
Toate prizele imi sunt etichetate. Pe toate scrie 220V, Imax=6A.
Masurat am 230V
Sunt tare nedumerit  :huh:
Tensiunea nominala in Romania s-a schimbat prin 2000 - acum este 230V.
De fapt in toata Europa. In unele tari era 240 (Anglia), in altele 230V, in altele 220V (tarile estice) - s-au inteles toti si au facut-o 230V. Fiind in limitele normale de variatie admise (+/- 5%), nu are nici o importanta reala.
Oricum pe o retea electrica tensiunea va fi maxima la plecarea din punctul de transformare, si minima la consumatorul cel mai indepartat de pe acea linie de distributie, datorita caderilor de tensiune pe conductoare. Toata regula este sa se inscrie in cei +/- 5 (sau 7)% ai tensiunii nominale pe tot traseul (la toti abonatii). Deci oricum, furnizorul de electricitate va regla la "plecarea" din transformator o tensiune usor mai mare (limita maxima din limitele mentionate) pentru a avea de unde sa aiba sa nu cada tensiunea sub limita minima la ultimul consumator.

Prizele sunt etichetate dupa vechiul standard probabil. Oricum, dupa cum am zis nu insemna nimic, ai fi fost in limitele de variatie normale oricum.

Edited by SuperDuper, 05 August 2006 - 12:19.


#3
Memo

Memo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,551
  • Înscris: 08.02.2005
  • ID membru: 30,341
  • Locație: Cluj-Napoca, Romania
Mersi mult. :) Deci nu trebuie sa imi fac griji decat daca ar scadea sub 220 sau ar creste peste 240?

#4
Sergiu_Q

Sergiu_Q

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 996
  • Înscris: 11.03.2005
  • ID membru: 32,237
  • Locație: ro

 Memo, on Aug 5 2006, 13:22, said:

Mersi mult. :) Deci nu trebuie sa imi fac griji decat daca ar scadea sub 220 sau ar creste peste 240?
In romania se intampla sa ai si 200 sau chiar mai putin uneori , dar nu te ingrijora. daca e sa creasca , nu creste doar pana la 240  :huh: . s-au intamplat cazuri sa arda toata aparatura unui cartier intreg cand s-a mai defectat cate un transformator

#5
Dj Shock

Dj Shock

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,098
  • Înscris: 21.10.2005
  • ID membru: 50,634
Tensiunea nominala care teoretic ar trebui sa "existe" la priza este de 220 V in tara noastra. Nu va luati dupa ceea ce scrie pe becuri si aparatura electrocasnica. 230 - 240 V este o marja de siguranta ca in caz de supratensiune sa nu apara defecte.

#6
Paul_l

Paul_l

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,284
  • Înscris: 27.12.2004
  • ID membru: 27,845

 Dj Shock, on Aug 5 2006, 21:15, said:

Tensiunea nominala care teoretic ar trebui sa "existe" la priza este de 220 V in tara noastra.

Tensiunea nominala pe retelele de joasa tensiune este 0.4 kV sau 400 V  faza-faza.  La priza unde ai un sistem monofazic (faza nul) tensiunea nominala este de 400/ 3^(1/2)  adica 230.9 V

#7
Memo

Memo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,551
  • Înscris: 08.02.2005
  • ID membru: 30,341
  • Locație: Cluj-Napoca, Romania

 Paul_l, on Aug 5 2006, 22:33, said:

Tensiunea nominala pe retelele de joasa tensiune este 0.4 kV sau 400 V  faza-faza.  La priza unde ai un sistem monofazic (faza nul) tensiunea nominala este de 400/ 3^(1/2)  adica 230.9 V
Raspuns corect! :D tocmai mi-am gasit cursurile de electrotehnica. Acum parca imi pare rau ca nu am invatat indeajuns  -_-

#8
SuperDuper

SuperDuper

    Inactive

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,294
  • Înscris: 25.04.2006
  • ID membru: 74,904

 Memo, on Aug 5 2006, 15:45, said:

Raspuns corect! :D tocmai mi-am gasit cursurile de electrotehnica. Acum parca imi pare rau ca nu am invatat indeajuns  -_-
Este exact ce am zis si eu cateva posturi inainte... Diferenta este ca inainte de 2000 (parca), tensiunea nominala era de 380V intre faze, ulterior s-a trecut la standardul European.

#9
augustin87r

augustin87r

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,013
  • Înscris: 11.09.2005
  • ID membru: 46,696
  • Locație: Bucuresti
In romania tensiunea poate sa fie si 180V asa cum am eu la tzara la Babeni.Si Babeni e oras. Acolo nici ciocanul de lipit nu se incinge cum trebuie. E asa de ani de zile.Pui bec de 100W si zici ca e de 60.La televizor se strica stabilizatorul din 2 in 2 ani.Ata ete.

#10
Paul_l

Paul_l

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,284
  • Înscris: 27.12.2004
  • ID membru: 27,845

 augustin87r, on Aug 11 2006, 21:35, said:

In romania tensiunea poate sa fie si 180V asa cum am eu la tzara la Babeni.Si Babeni e oras. Acolo nici ciocanul de lipit nu se incinge cum trebuie. E asa de ani de zile.Pui bec de 100W si zici ca e de 60.La televizor se strica stabilizatorul din 2 in 2 ani.Ata ete.

Vezi ca nu e chiar asa. In contract trebuie sa iti asigure tensiunea intr-o anumita plaja . Parca +- 10% asta inseamna ca daca tensiunea e mai mica decit 230 -23 = 207 V nu e prea bine pentru ei .  Eu am avut la un moment dat tensiunea mai mica de 200 V la retea, am anuntat la deranjamente , au venit la mine au masurat , i-am pus sa scrie in actul lor ca au fost sesizati si tensiunea era mai mica decit  valoarea admisa.  In cazul asta daca mi se strica ceva echipament ar fi trebuit sa-l repare.  A doua zi au oprit tensiunea in cartier sa schimbe ploturile la trafo si de atunci nu mai am probleme. Se mai schimba cite ceva ...

#11
Danitzi

Danitzi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,663
  • Înscris: 02.11.2005
  • ID membru: 51,988

 Paul_l, on Aug 11 2006, 22:51, said:

Vezi ca nu e chiar asa. In contract trebuie sa iti asigure tensiunea intr-o anumita plaja . Parca +- 10% asta inseamna ca daca tensiunea e mai mica decit 230 -23 = 207 V nu e prea bine pentru ei .  Eu am avut la un moment dat tensiunea mai mica de 200 V la retea, am anuntat la deranjamente , au venit la mine au masurat , i-am pus sa scrie in actul lor ca au fost sesizati si tensiunea era mai mica decit  valoarea admisa.  In cazul asta daca mi se strica ceva echipament ar fi trebuit sa-l repare.  A doua zi au oprit tensiunea in cartier sa schimbe ploturile la trafo si de atunci nu mai am probleme. Se mai schimba cite ceva ...
Paul, sa fim noi sanatosi, asta se intimpla in orasele mari nu in BABENI!

reteaua este sub dimensionata  si ce sa faca electrica, sa mai puna o retea peste? daca esti la cap de "linie" tensiunea poate scadea si sub 180v

Edited by Danitzi, 11 August 2006 - 22:09.


#12
augustin87r

augustin87r

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,013
  • Înscris: 11.09.2005
  • ID membru: 46,696
  • Locație: Bucuresti
la mine sunt cam capat de linie.Reteaua este subdimensionata pentru ca dupa revolutie s-au construit vreo 3 blocuri si nu stiu cate vile si inca e in extindere orasul.

Ciudat e faptul ca vecinii de peste strada de mine au tensiune buna,doar partea mea e in de favoare. Totusi, la revelion 2000 s-a intamplat ceva ciudat. Noaptea pe la ora 1 jumate tensiunea a scazut foarte mult. Aveam atunci un televizor Telecolor si am observat ca dintr-o data culorile erau super,dar avea un bazait ca traful de sudura.Am aprins lumina si abia se aprindeau becurile.M-am uitat pe geam si vecinii aveau lumina ca ziua,erau toate becurile aprinse in casa.A doua zi era jale in oras.Cei de pe partea cealalta se plangeau sa li s-au ars televizoarele si frigiderele.La ei fusese tensiune mare , probabil 350V ,cam asa. Si nu a fost val , ca valul trece in cateva secunde.A fost k lumea, vreo ora..............

#13
Paul_l

Paul_l

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,284
  • Înscris: 27.12.2004
  • ID membru: 27,845

 augustin87r, on Aug 11 2006, 23:47, said:

la mine sunt cam capat de linie.Reteaua este subdimensionata pentru ca dupa revolutie s-au construit vreo 3 blocuri si nu stiu cate vile si inca e in extindere orasul.

Ciudat e faptul ca vecinii de peste strada de mine au tensiune buna,doar partea mea e in de favoare.

Fazele nu sunt echilibrate iar pe cea pe care esti tu consumul e mai mare.  Eu zic sa faci gura si o sa te treca si pe tine pe o faza mai buna.  Inca se aplica politica daca nimeni nu se plinge e totul perfect.

#14
SuperDuper

SuperDuper

    Inactive

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,294
  • Înscris: 25.04.2006
  • ID membru: 74,904

 augustin87r, on Aug 11 2006, 16:47, said:

la mine sunt cam capat de linie.Reteaua este subdimensionata pentru ca dupa revolutie s-au construit vreo 3 blocuri si nu stiu cate vile si inca e in extindere orasul.

Ciudat e faptul ca vecinii de peste strada de mine au tensiune buna,doar partea mea e in de favoare. Totusi, la revelion 2000 s-a intamplat ceva ciudat. Noaptea pe la ora 1 jumate tensiunea a scazut foarte mult. Aveam atunci un televizor Telecolor si am observat ca dintr-o data culorile erau super,dar avea un bazait ca traful de sudura.Am aprins lumina si abia se aprindeau becurile.M-am uitat pe geam si vecinii aveau lumina ca ziua,erau toate becurile aprinse in casa.A doua zi era jale in oras.Cei de pe partea cealalta se plangeau sa li s-au ars televizoarele si frigiderele.La ei fusese tensiune mare , probabil 350V ,cam asa. Si nu a fost val , ca valul trece in cateva secunde.A fost k lumea, vreo ora..............
S-a desfacut probabil nulul de la transformator sau s-a rupt pe drum (daca este retea aeriana). Cum pe faza ta sunteti mai multi consumatori, tensiunea s-a debalansat spre voi (a scazut). Cum insa infasurarea transformatorului este fixa, undeva trebuia sa se compenseze in plus :)
Asta este explicatia simpla, aia complicata impune calcule in numere complexe sau vectoriale (ce preferi) ca sa vezi cat vor fi tensiunile pe consumatori inegali cu o legatura a nulului la pamant cu o rezistenta nenula (reteaua de distributie subdimensionata) sau chiar infinita (nulul intrerupt).

#15
augustin87r

augustin87r

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,013
  • Înscris: 11.09.2005
  • ID membru: 46,696
  • Locație: Bucuresti

 SuperDuper, on Aug 12 2006, 02:39, said:

S-a desfacut probabil nulul de la transformator sau s-a rupt pe drum (daca este retea aeriana). Cum pe faza ta sunteti mai multi consumatori, tensiunea s-a debalansat spre voi (a scazut). Cum insa infasurarea transformatorului este fixa, undeva trebuia sa se compenseze in plus :)
Asta este explicatia simpla, aia complicata impune calcule in numere complexe sau vectoriale (ce preferi) ca sa vezi cat vor fi tensiunile pe consumatori inegali cu o legatura a nulului la pamant cu o rezistenta nenula (reteaua de distributie subdimensionata) sau chiar infinita (nulul intrerupt).

E buna explicatia asta superduper. Mersi mult. Oricum, nu ar avea rost sa ne complicam cu vectori pentru ceva intamplat acum 6 ani. Oricum, aparatele merg cat de cat si la 180V. :)))

#16
Paul_l

Paul_l

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,284
  • Înscris: 27.12.2004
  • ID membru: 27,845

 augustin87r, on Aug 12 2006, 09:05, said:

E buna explicatia asta superduper. Mersi mult. Oricum, nu ar avea rost sa ne complicam cu vectori pentru ceva intamplat acum 6 ani. Oricum, aparatele merg cat de cat si la 180V. :)))

Cit de cit e corect spus. Daca pentru o sursa de calculator sau televizor nu e mortal ( mai ales daca e calculata sa mearga continuu de la 90-250V)  nu acelasi lucru se poate spune si despre alte echipamente , motoare.

Anunturi


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users