Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...
 Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur
 Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?
 

constructia boxelor de la zero

- - - - -
  • Please log in to reply
189 replies to this topic

#1
Kosmjn

Kosmjn

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 29.07.2003
acest forum isi propune sa ajute pe cei care vor sa-si faca boxele fara a avea nici o cunostinta in prealabil
cei care pot sa ajute prin raspunsuri sant rugati sa intervina si sa lamureasca lumea de pe aici

#2
addicted

addicted

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,723
  • Înscris: 18.07.2003
iti trebuie pfl de rezonanta pentru incinte, apoi difuzoarele, filtrele lor, un material spongios(poliuretan in saculeti de panza)ca sa umpli interiorul sa nu vibreze aerul, in rest, fire, mufe si adeziv ..

ideea e ca incintele, mai precis dimensiunea si puterea lor, se calculeaza dupa niste formule complicate, se obtin diversi parametri ai materialelor care trebuiesc folosite si cu toate astea se construieste incinta.

dupa ce faci lemnul, dai gaurile in locurile precis obtinute din formulele alea de care vorbeam, montezi difuzoarele, umpli locul gol cu saculetii de burete,captusesti peretii practic.. lasand loc pentru bass reflex, sa circule aerul, daca incinta e bass reflex.

dupa aia montezi filtrele si fundul cutiei, faci legaturile si gata, ai o boxa..
practic, ca sa iti faci singur o pereche de boxe iti trebuie toate materialele necesare, cunostinte de electrotehnica, cunostinte de acustica si cunostinte de tamplarie.

tot ce ti-am zis mai sus am aflat cititnd o colectie veche de reviste tehnium de prin toata decada 80, colectie pe care nu o mai gasesc de aproape 2 ani, ca iti scanam ce te interesa si publicam..
oricum, deja si atunci revistele respective aratau ca hartia igienica..
incearca sa obtii o sursa de documentatie similara.

#3
pdanyels

pdanyels

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 14.08.2002
Cel mai simplu zic eu:
www.visaton.com
(cautati bine ca sint ascunse! dar merita cautarea!)

Uite un link cu o specificatie (sint multe)
http://www.visaton.c...kel/art_130.htm

Link constructie:
http://www.visaton.c...l/art_699_2.htm
http://www.visaton.c...bzeichnung1.htm
http://www.visaton.c...99_bweiche1.htm

Procedeu:
Cumperi dif visaton cu specificatiile dorite sau unul cu aceleasi specificatii; iti alegi un model de boxe la visaton si ai acolo tot ce doresti; Cauta pe site ca sint multe scheme.

Altceva? Mina de lucru si bani :-)

spor!

#4
Kosmjn

Kosmjn

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 29.07.2003
ok boys
acasa am facut neste boxe cu ts-a6947 (pioneer car speaker ) pall negru
cqaptusite in interior cu moketa(twetter-rele sunt separate in frecvente din fabirca asa ca am scapt usor la crossover, boxele sunt 2 cai)goarna de bass necalculata(cumparata dupa ochi) si puse pe un homemade cu tda1415(stereo 2 ci legate doar prin masa semnalului)...etc.etc
in final pentru o camera de dimensiuni medii sunt bn , le folosesc la maxim din capacitati si ma intreb cum oare suporta astia in masina asemenea putere...in masina cei din spate sctau cu ele la 30 cm de ureche, marog sunt f sensibile(93dB la 1w/1m)
cand le-am pus prima oara in picoare incadrau intre ele o noptiera care avea suprafata lacuita si parfumul incepuse sa se plimbe la bass puternic
prostia pe care am facut-o :volumul cutiilor l-am facut prea mic si bass este clar si profund ..dar nu prea puternic(la ureche nu e chiar puternic dar vibratiile se simt in tot apartamentu plus in patu vechinilor)
asta din lipsa de fonduri ca nu ma limitam la 40w nominali(nu stiu la ce frecventa) (statzia are 75w)
cam atat
daca vrei sa inveti nu te tzine nimeni
okm zbye now
daca mai aveti noutai ...

#5
iuli_T

iuli_T

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 02.07.2004
hai sa va zic si eu cate ceva ... ca am facut destule boxe la viata mea ...:) daca vrei sa mai auzi si ceva bass pe langa vibratii , atunci fa cutia (incinta )din pal nu din lemn , si apoi ... scoate tot materialul ala fonoabsorbant (saculetii de care se vorbea mai sus ) ai sa vezi clar diferenta , cel putin in aier liber , nu se aude deloc basul la niste boxe cu material fonoabsorbant . ce sa va mai zic ?? cu cat pal-ul e mai gros , cu atat mai bine sa fie de vre-0 1,8-2cm , incinta nu trebuie sa aiba dimensiuni imense (putin mai lata decat diametrul difuzorului de bas ) sa fie cu bas reflex daca vrei sa se auda si in aier liber ... sa fie inchisa ermetic , daca e incinta de compresie (fara bas reflex)  se aude foarte bgine basul si la incintele inchise , da tre sa stii sa le faci , mai precis trebuie sa le inchizi ermetic , sa nu intre si sa nu iasa aier pe nicaieri , cand apesi pe membrana difuzorului sa intre greu spre interiorul boxei , si cand dai drumul la membrana , sa dureze ceva timp pana revine la normal (~0 sec ) , filtrele sunt foarte importante , este tot pe aici pe forum un exemplu de calcul ... , cam asta e , ce sa va mai zic ??

#6
sorinac

sorinac

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 08.01.2004
Solutia optima pt. un "rookie" in acustica este urmatoarea(Kosmjn a fost mai iute de picior dar incomplet) : se cumpara 2 boxe auto deschise(fara carcasa,doar difuzoarele) cu doua cai , cu difuzoare concentrice(adica tweeter-ul pe aceeasi axa in fata bass-ului) si cu filtru incorporat(din constructie, in general un condensator nepolarizat) dar cu puterea nu mai mare de 20-30W - ca sa nu arunci banii degeaba , la puteri mai mari constructia mecanica este mult mai pretentioasa) si se construieste o incinta din PAL de 1,5-2cm grosime astfel : daca vrei boxa de tip bass-reflex(cu "gaura") volumul trebuie sa fie , in litri , aprox. puterea bass-ului/2(ex. bass de 20W ,volumul incintei 10-12litri ; daca vrei incinta inchisa volumul va fi cca puterea bass-ului(bass 20W - volum 20-25litri- ex : latime-25cm,inaltime-40cm,adancime-20cm) ; desi e mai mare ca volum , incinta inchisa home made va suna sigur mai bine decat cea de tip bass-reflex si se va construi mai usor(tinand cont ca nu ai nici un instrument de masurare acustica fara de care nu obtii vreun rezultat la o boxa reflex facuta dupa ureche si fara experienta , doar norocul cu carul poate salva banii dati pe materiale) ; important este , cum bine zice si iuli_T , PAL-ul sa fie cat mai gros si complet etansat(incleiat daca ai cu ce si bine rigidizat) si bineinteles captusit la interior cu material fonoabsorbant dar nu de tip punga ci intins pe toti peretii(pisla rara de 1cm grosime este f. buna,dar si un strat de vata medicinala acoperit cu panza) ; cadrul difuzorului va fi montat la exteriorul fetei cutiei ; pe spate se scoate o mufa de tip RCA sau in lipsa , doua suruburi M5x30 cu piulite in plus ,la vreo 5 cm unul de altul direct in PAL ; daca nu gaesti difuzoarele auto , iti iei obisnuite - unul de bass de 20Wsin si un tweeter cu calota (ori piezo sau clasic) de 10W si le conectezi in paralel iar intre ele un condensator nepolarizat de 3microfarazi
(asta fiind cel mai simplu filtru posibil ; vezi ca inaltimea boxei sa fie cam de 2 ori mai mare ca latimea , bineinteles conteaza si diametrul bass-ului pe care cauti sa-l pui in partea de jos a fetei centrat fata de cele 3 laturi apropiate lui(jos,st,dr) ; "formula" de mai sus se bazeaza pe experienta (care la randul ei are la baza ceva teorie,scurtata aici la minim) si este un sanatos punct de plecare pt. construirea unei perechi de boxe de o calitate cel putin acceptabila , dar nu este batuta in cuie , lasa loc de experimentari ; mai trebuie subliniat si ca o putere mica spre medie cum este cea de 20Wsin nu are ce cauta pe afara ,ea se utilizeaza , pt. un sunet "acoperitor" ca frecventa , numai la interior intr-un cotet obisnuit de bloc si se monteaza in treimea(cel mult jumatatea) inferioara a camerei - ca o paranteza , fara sa bat campii , puterea necesara unei camere de bloc obisnuite este de cca 12Wrms la o dinamica de 90-95dB) ; ca sa n-o mai lungesc , daca o sa lucrezi ingrijit , o sa merite
munca(si banii) si sper ca ti-am fost de folos .

#7
johnnyboy

johnnyboy

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 110
  • Înscris: 27.04.2004
Sper sa va fiu de ajutor:

http://www.price.ro/...ndex.php/t-5755

Constructie filtre: http://www.electroni...iltreboxe.shtml

Incercati si aici: http://www.boxe.ro/  (au si forum)

#8
SPARCO

SPARCO

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 12.05.2004
Salutare la toti...si o rugaminte...care  ma ajuta sa-mi fac o incinta calumea pt un difuzor de bass... parametrii dif-ului sunt: Rev = 3.57 ohm, fs=29.5026Hz, qms=4.0534, qes=0.9525, qts=0.7713, vas= 81.0805 litri, levc=08007 mh, xmax=8.5mm, pe foaia lui scrie ca pentru o incinta ventilata ar fi indicat o incinta cu un volum de 43l, diametru portului de 3" si lungimea lui de 9.85", iar pt o incinta inchisa volumul de 57l....acuma cumsa o fac inchisa, ventilata...puterea max a difuzorului este de 500 W, si diamnetrul de 30cm..., niste dimensiuni daca imi da si mie cineva...ca eu nu am experienta...va multumesc!

#9
SPARCO

SPARCO

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 12.05.2004
wa multumesc ca mi-ati raspuns...am gasit si eu niste programe de calculat incinte...si am iesit la aceleasi dimensiuni...dar ami am o intrebare...eu vreau sa fac incinta ventilata, unde ar trebui sa pun "portul", tubul pentru aer? De exemplu m-am gandit la o varinta...nush cat e de buna...am gasit urmatoarele dimensuni pentru incinta...care sa fie bune pt difuzorul meu cum sunt cele din FIG1., dar are vreo inportanta de exemplu daca pastrez acealeasi dimensiuni ale cutiei doar ca o asez ca in FIG2, (cu difuzorul pe o parte, si portul cum este in figura)? intreb asta ca am calculat dimensiunile portului pentru o frecventa de 35Hz, si mi-ar trebui 2 cu un diametru de 4cm, si o lungime de 10.2 cm asta pentru FIG1. sau unul cu diamtru de 7.60cm, si o lungime de 18.15 cm...dar asta e prea lunga si ajunge aproape de spatele cutiei...tinand cont ca adncimea acesteia este de 22 cm...deci mai ramn undeva in jur de 4 cm..si am auzit ca, capetele tuburilor trebuie sa ajunga la minim 10 cm de orice perete al incintei...corect?...si din cauza asta m-am gandit la varinta din FIG2...si pare si mai estetic...

Attached File  imaginea.gif   4.8K   924 downloads

astept niste raspunsuri.....va multumesc...anticipat oricum... :D

p.s. inca ceva...in cazul FIG1...cat de sus trebuie pus dif fata de partea de jos a incintei.

#10
alectron_iq

alectron_iq

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 21.10.2004
problema sta in felul urmator ... m-am chinuit de m-au luat draci cu difu asta sa-i aflu caracteristicile si nici un indiciu, nimik ... e facut pe vapor de un negru chel ... ce pot sa zic ... vreau sa-i fac o incinta bass reflex pentru a intelege trebuie sa intrati pe linkul urmator

http://www.dome.home...bwooferpage.htm

aciulea vezi gasi TOATE detaliile necesare - problema e ca tot ce e scris acolo e in engleza - asta ca initial a fost postata ideea pe un forum strain si cu aia nu am reusit nimik ... sper ca tot frati mei romani sa ma ajute ... am mult soft de creare incinte dar toate imi cer caracteristici ... asa ca va rog si pe voi NU-MI CERETI CARACTERISTICILE DIFUZORULUI ... nu ca-s eu rau ... doar ca NU LE AM ... asa ca va rog ajutati-ma si pe mine ''sa aud mai bine'' joasa ... ash vrea direct dak aveti sau le puteti calcula voi marimile incintei eu sa ma pun numai sa o fac si gata ... thanx

#11
alectron_iq

alectron_iq

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 21.10.2004
nu prea cred ca se poate compara de difuzor are nenea ala cu ce am eu ... in primul rand la difu lui are date caracteristicile ... asta ma face sa cred ca-i difuzor klumea ... deobicei la astea de doamne ajuta da caracteristici insa la vaporeanu meu ce draq sa-mi dea astia ... zic mersi insa acum cu datele care le am nu pot decat sa ma scarpin in cap si sa ma intreb : ''Mai tai din cutie sau o fac mai mare pentru diferenta care exista intra difuzoare ?'' ---->>>

adik vreau ceva mai clar sa fiu sigur ca mere cum trebe

P.S. Topicul lu nenea ala il citisem mai de mult ... si nu m-a ajutase cu nimik nici atunci si nici acum ... diametrul difuzorului meu este de 25.4 cm ezac ... diferenta mare zic eu ... sa nu uitam si diferenta de putere (nu prea importanta in cazul meu dar totusi amuzanta zic eu) k al meu nu-i de 1200 W cu nu-i a lu nenea ala de 500 W ... :ma tavalesc pe jos de ras: ... :)

mai astept si alte pareri ... cat mai multe ! ! ! ... :peacefingers:

Edited by alectron_iq, 22 October 2004 - 04:37.


#12
Madraper

Madraper

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 93
  • Înscris: 06.04.2004
http://www.nextech.go.ro/horn.htm
aici e un proiect care foloseste 2 difuri de 25cm eurotech ... e cam mare dar cica te rupe bassul nu alta :D

#13
alectron_iq

alectron_iq

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 21.10.2004
domnul MadRaper ash dori mai multe detalii despre linkul pe care l-am primit din partea dvs. ... e prea treaba ... ezac ce-mi trebuie ... singura chestie pe care o am de intrebat e ... cum stiti linkul pagini ... pe site nu exista nici un link spre pagina pe care am primit-o de la dvs. ... aveti vreo legatura cu cei de pe site ? ... ar fii numai bine ... asa pot  vb. direct ... eu am trimis mail oamenilor sa vad ce zic si ei  (am intrebat dak e difuzorul ala in primul rand) insa ash vrea mai multe detalii despre linkul dat de dvs. ... multumesc

Edited by alectron_iq, 23 October 2004 - 02:24.


#14
SPARCO

SPARCO

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 12.05.2004
Se da urmatorul difuzor: Pocneala de DOMOTEC de 12" luat din bazar cu 1.100.000...urmatoarele specificatii: 500w RMS, fs:29.50Hz, Qes 0.95, Qms 4.05, Qts 0.77, Vas 81L, Xmax 8.5mm...nu e cine stie ce dar pt 1.100.000...am zis sa-l iau...pal nu a fost problema...tata are fabrica de mobila si termopan  :D , si zis si facut dupa modelul de la SHIVA... ce e drept am calculat eu o alta incinta inainte...nush cum s-o fi auzit...dar asta...suna destul de bine...adica...cand bag asa vreo 25-30w in el...incep farfuriile de la bucatarie sa zdrangane....dar de pe la vreo 60w...deja incepe sa se auda nashpa...nush de ce ori n-am calculat bine portul...ari nush...m-am gandit oricum sa fac din nou o incinta...calculata...doar ca ma intereseaza ceva... are importanta unde pun difuzorul? folosesc WINISD...dar nu zice pe ce fata sau la ce distanta fata de margini sa-l pun...tot aceasi intrebare si pentru port...are importanta?

Va pun mai jos si niste poze cu vechiul sub...

Attached Files



#15
costy_ytsoc

costy_ytsoc

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,394
  • Înscris: 02.07.2005
Cel mai usor e sa folosesti un soft care calculeaza in litri vol incintei in functie de parametrii T/S ai difuzorului asta daca ii ai; iar la constructia incintei se foloseste cel putin PAL cel mai ieftin dar nu cel mai bun.Pe langa suruburi cutia trebuie si lipita cu aracet.
Aerul nu trebuie sa iasa decat prin tubul de bass reflex.

#16
Orca&Harpoon

Orca&Harpoon

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 25.04.2005
salutare.
Avand in vedere ca de curind m-am trezit cu un televizor Sony WegaTrinitron de 28" abandonat in fatza casei, dar cam golit de continut, adica mai avea modulul de comenzi si iesiri audio, ecranul si difuzoarele (basca carapacea).... am retinut si eu modulul cu pricina si difuzoarele (ca tubul mi l-a verificat un specialist si mi-a confirmat "decesul") De aici a pornit interesul meu pentru construit boxe. Adica se stie ca in general Wega-urile au un sunet f. bun (nu doar prin sisteme home-cinema) si m-am gandit sa valorific micile difuzoare duale de 15W, adica sa le incorporez in niste cutii si sa le fac sa sune . Apropos le-am testat pe o statie JVC de 75W si s-au comportat f.bine. Intrand in frenezia cautarilor am dat peste diverse site-uri si articole respectiv de un program dedicat constructiei de boxe numit LEAP 5.0 (e un fel de CAD pentru boxe, incinte as spune eu).
    Va impartasesc si voua descoperirile mele, respectiv daca cineva are nevoie de documentatii (marea masa PDF, in engleza) sa-mi dea un hail personal.

www.teleafiliere_spam   site-ul KON Electronic (distribuitor de pe la noi, preturi bune indraznesc sa afirm si nu e reclama , e informatie  :) si au si forum )... si mai am cateva  adrese dar...  :confuzzled:  pe compu de acasa... am sa ajung si acolo si voi continua...
    Titluri de documentatii:
Sound Engineer Coursebook

HouseWiringGuide (audio-video-data wiring DIY)
JBL Professional Sound System Design Manual (part 1)
JBL Professional Sound System Design Manual (part 2)
Engineering Acoustics
DSP - Digital Filter Designer's Handbook
Designing Bass Reflex Loudspeaker Enclosures
   .... si mai sunt

#17
Orca&Harpoon

Orca&Harpoon

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 25.04.2005
Iata si continuarea:

www.tds-net.com/SHAREWARE/AUDIO.HTM
www.gwp.ro/ro_directory.php?c=/Shopping/Music/Equipment/diyaudiocorner.tripod.com/def.htm
geocities.com/rbrines1/Products.html


iar la capitolul docmentatii:
Sound Engineer Coursebook (2 volume)

Designing Bass Reflex Loudspeaker Enclosures

Factors in the design of loudspeaker cabinets
Loudspeaker History
Reduction of low frequency loudspeaker distortion
Specification of Loudspeaker
PC Recording Studios for Dummies (asta e chiar faina, nu neaparat pentru boxe  ;) )
   Noa, bafta...

#18
KillerOPS

KillerOPS

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 57
  • Înscris: 06.09.2005
sacii aia de material fonoabsorbant se baga inauntru sa nu faca basu tonc-tonc, ci sa fie plin si profund. Cei pentru care conteaza tonc-tonc-ul scot materialul din boxa. Probabil ca si suna putzin mai tare fara, dar si mai urat :D

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate