Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 

Care este mai periculos, fumatul sau alcoolul?

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
97 replies to this topic

#1
Ayame

Ayame

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,624
  • Înscris: 23.02.2006
Nici unul din aceste doua vicii nu sint  bune dar totusi care este cel mai periculos dintre cele doua??

Fumez in draci si sint antialcool.

Edited by Ayame, 10 July 2006 - 03:23.


#2
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd ești condus de proști, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006
Mai nociv alcoolul...distrugi nu numai viaţa ta...

#3
AlexIP

AlexIP

    marele licurici

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,763
  • Înscris: 25.09.2004
Eu zic ca drogurile sunt mai periculoase decat viciile astea mici (edit: mici daca nu devii alcoolic sau locomotiva). :)

Edited by AlexIP, 10 July 2006 - 04:15.


#4
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
nici una din ele nu ii afecteaza pe cei din jur, decit daca respectivii vor sa fie afectati (sint sado-masochisti). nu te obliga nimeni sa stai in fum, si cu atit mai putin sa stai printre betivi

#5
aurel.ion

aurel.ion

    Yoghin MISA - Campion Sah Softpedia

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,682
  • Înscris: 28.04.2006
Din cauza depedentei produsa de nicotina, sunt o gramada de femei care nu pot renunta la fumat nici macar pe durata sarcinii, afectand astfel si sanatatea fatului.

Quote

Consecinte negative ale consumului de tutun in timpul sarcinii    
30.03.2004, 13:44

Afisari 1,102  
Autori: Antigona Trofor*, Valentina Esanu, Cristina-Elena Danciu
* Dr. Antigona Trofor, Clinica de Pneumologie, U.M.F. - Iasi

Obiceiul de a fuma a devenit cunoscut de cca 300 de ani, dar abia dupa cel de-al doilea razboi mondial s-a raspandit in toate tarile lumii. La ora actuala, tabagismul este raspunzator de cca 4 milioane de decese pe glob, in fiecare an, iar in urmatorii 20 de ani, aceasta cifra se va dubla.

Desi in zilele noastre femeile fumeaza mult mai mult ca in urma cu un secol, cei mai multi fumatori sunt de sex masculin: 48% dintre barbati, fata de doar 12% dintre femei (3). Procentul de femei care fumeaza este insa variabil de la o tara la alta, in functie de caracteristicile etnice, culturale si de gradul de educatie.
Specialistii in domeniu considera ca, in tarile dezvoltate, acolo unde egalitatea intre sexe este de mult realizata si fumatul la femei are un istoric mai indelungat ca obicei acceptat in societate, frecventa fumatului la femei are o rata constanta sau in descrestere. In replica, in tari slab dezvoltate, obiceiul de a fuma este intalnit la un numar mic de femei, iar majoritatea celor care il practica sunt persoane educate.

Fumatul ramane cea mai importanta cauza de mortalitate si morbiditate prevenibila in tarile industrializate. Exista studii care sustin ca riscul de cancer pulmonar si tulburari respiratorii este mai mare la femei, dar pe langa toate afectiunile induse de tutun, care se intalnesc la reprezentantii ambelor sexe, organismul feminin este si subiect al unor neplaceri legate de aparatul genital. Aici se incadreaza scaderea fertilitatii sau instalarea precoce a menopauzei.

Maternitatea ridica probleme deosebite de sanatate la fumatoare, dar pe langa efectele nocive ale tutunului asupra mamei, nu sunt de neglijat cele reflectate asupra produsului de conceptie. Fumatul in cursul sarcinii a fost asociat cu o incetinire a cresterii intrauterine si, implicit, cu o greutate mai mica la nastere, cu sindromul mortii subite la copil, cu nasterea prematura, cu cresterea riscului de avorturi spontane si de sangerare in timpul gestatiei (8).

Mecanismele prin care substantele toxice din tigari produc efecte adverse fetale nu sunt clare inca. Este cunoscut faptul ca monoxidul de carbon afecteaza transferul de oxigen prin placenta. In plus, nicotina este responsabila de constrictia arterelor uterine, ceea ce produce hipoxie.
Efectele adverse ale fumatului matern asupra greutatii la nastere par sa opereze printr-o incetinire a cresterii intrauterine, raportandu-se feti nascuti din mame fumatoare cu o greutate cu 200-300 g mai mica fata de normal. Exista si o relatie doza-raspuns intre fumatul matern si efectele adverse asupra sarcinii, cu cresterea riscurilor direct proportional cu numarul de tigarete fumate pe zi (3).

In cazul sarcinilor gemelare ale fumatoarelor, deoarece gemenii au necesitati crescute de oxigen si probabilitatea unei nasteri premature, o greutate mai mica la nastere si decesul in primele 12 luni de viata extrauterina sunt mult mai frecvente, fata de sarcinile cu fat mic (3). In aceasta situatie, consecintele negative asupra fetilor se inregistreaza indeosebi la gravidele care continua sa fumeze in ultimele 3 luni de sarcina. Raportul PRAMS (Pregnancy Risk Assessment Monitoring System) arata ca frecventa fumatului in ultimele 3 luni de sarcina ramane crescuta la femeile tinere, dar si la cele cu venituri reduse. Ea s-a situat in jurul valorii de 20,4% in 1997 (1).

Si expunerea gravidelor la fumul de tigara din mediul inconjurator (EFMI) a fost asociata cu o diminuare a greutatii corporale a nou-nascutilor de 15-90 de grame, raportata la varsta gestationala (4). Copiii proveniti din mame care sunt fumatoare pasiv e au o probabilitate de 2-4 ori mai mare de a avea o greutate mai mica la nastere. Expunerea gravidelor la fum de tigara la locul de munca poate si ar trebui sa fie minimalizata, pentru a proteja viitoarele mame. EFMI la gravide determina un nivel crescut de nicotina si cotinina in lichidul amniotic. Tulburari de crestere fetala se pot inregistra si postnatal, manifestate sub forma de incetiniri in dezvoltare, soldate uneori cu sechele importante.

Fumatul matern in cursul sarcinii a fost de asemenea incriminat si in producerea de nasteri premature. Shiona si colab. citeaza cu 20% mai multe nasteri inainte de termen la femei care fumau cel putin un pachet de tigarete pe zi (1).
Totodata, nefumatoarele cu o nastere prematura in antecedente, care devin apoi fumatoare si mentin obiceiul pe parcursul unei sarcini ulterioare au un risc mult mai mare de a naste inainte de termen. Pe de alta parte, renuntarea la fumat ar putea reduce acest risc (3).

Alti factori, care pot contribui la producerea de nasteri premature repetate, sunt infectiile cronice genitale si incompetenta cervicala. Uneori, sunt suficiente aceste 2 cauze, pentru a declansa nasterea precoce. Pe de alta parte, insa, fumatul intretine infectiile intrauterine si stimuleaza productia de prostaglandina E, care provoaca contractia miometrului. Consumul de tigarete a fost citat si la originea reducerii nivelului de colagen de tip III, crescand probabilitatea de a declansa ruptura prematura de membrane.

Fumatul matern in cursul sarcinii este un important factor precursor pentru astmul bronsic la copil. Astfel, consumul a cel putin 15 tigarete/zi in cursul sarcinii a fost asociat cu astmul la copil (5), iar un studiu pe copii investigati intr-un serviciu de boli respiratorii din Australia a constatat o reducere a functiei pulmonare la acestia, care a fost asociata cu un consum mediu de 10 tigarete/zi (5).

Harlap si Davies (2) au intervievat femei insarcinate pentru a stabili obiceiul acestora de a fuma si apoi au studiat spitaliz arile copiilor cu varsta de sub 1 an. Copiii ai caror mame au fumat au avut o probabilitate cu 38% mai mare de a fi spitalizati pentru bronsite si pneumonii decat ceilalti. Aceasta valoare s-a regasit in special printre copiii cu varste de 6 pana la 9 luni. Numarul de spitalizari a crescut direct proportional cu numarul de tigarete fumate de mamele acestor copii.

S-au mai descris si alte consecinte ale fumatului matern in timpul sarcinii asupra fatului, precum: sindromul mortii subite a sugarului, apneea obstructiva, malformatii congenitale, de tip keiloschizis sau palatoschizis si cresteri de tensiune arteriala la nou-nascut. Copiii ai caror mame sunt mari fumatoare au tendinta de 2 ori mai frecventa de a intrerupe alimentatia la san, fata de cei proveniti din mame care nu fumeaza.

Femeile care fumeaza isi expun pasiv copiii la fumul de tigara. Fumatul matern a fost considerat responsabil pentru 380 000 de cazuri de astm si wheezing persistent la copil in SUA, ceea ce este echivalentul a 7,5% dintre copiii simptomatici respirator (6). Un studiu longitudinal al copiilor inregistrati cu wheezing, urmariti de la nastere pana la varsta de 6 ani a aratat ca 49% dintre ei au dezvoltat wheezing tardiv, precoce sau persistent (5). 20% dintre ei aveau wheezing precoce tranzitoriu (aparut inaintea varstei de 3 ani si remis inainte de a implini 6 ani). La acestia din urma, reducerea de calibru a cailor aeriene s-a constatat inca din primul an de viata, iar aparitia wheezingului a fost in stransa corelatie cu expunerea la fumatul matern (5). Numerosi alti autori au semnalat aceasta legatura intre consumul de tutun matern si afectiuni respiratorii la copil. Rantakalio constata o frecventa dubla a pneumoniilor si bronsitelor in primii 5 ani de viata la copii ai caror mame erau fumatoare (7).

Ferguson a aratat ca pneumoniile si bronsitele la copii in primul an de viata au crescut o data cu intensificarea fumatului matern intr-un mod liniar (7). Ey si colab. au constatat ca un consum de cel putin 20 tigarete/zi al mamei a reprezentat un factor de risc semnificativ al otitelor medii recurente in primul an de viata al copilului (6).
Severitatea astmului la copil a fost asociata cu importanta expunerii pasive la fumul de tigara. Cresterea severitatii astmului a fost in relatie cu nivelele ridicate de cotinina, ceea ce a constituit suportul declansarii simptomelor de tuse si wheezin g si al frecventei mari a afectiunilor respiratorii raportate (6).
Este deci evident ca femeile care continua sa fumeze in timpul sarcinii se expun atat ele, cat si copiii lor, unor riscuri majore pentru sanatate. Cu toate acestea, ciferele indica intre 21 si 30% din gravide care raman fumatoare pe parcursul celor 9 luni de sarcina, in SUA (1).

Ce este de facut in aceasta situatie?
Odata luata decizia de a avea un copil, viitoarea mama ar trebui sa intrerupa fumatul cat mai precoce. O femeie gravida ar trebui sa aiba motive emotionale intemeiate pentru a deveni nefumatoare: sanatatea viitorului copil, dar si a ei, ca viitoare mama. Acesta este un moment delicat in viata unei femei, cand ar trebui sa fie vulnerabila si mult mai receptiva la consilierea anti-tabac. Motivatia de a renunta la fumat ar trebui sa fie acum la cote maxime.
Pe parcursul vizitelor prenatale, pe langa monitorizarea celorlalti parametri ai sanatatii gravidei, se vor urmari progresele realizate in directia sevrajului tabagic. Este util si suportul celorlalti membri ai familiei, in acest scop. Se va cauta o mo dalitate de a-i implica si pe ei in decizia de stopare a fumatului. Gravidele care continua sa fumeze in timpul sarcinii vor primi obligatoriu consiliere anti-fumat in cabinete sau clinici de profil.

Majoritatea specialistilor condamna prescrierea de substituenti nicotinici, cu precadere a plasturilor, dovediti a avea riscuri fetale. Sunt necesare studii viitoare, pentru a preciza in ce masura un nivel minim, dar constant, de nicotina, in organismul gravidei, cum e cel continut de substitutele nicotinice, este intr-adevar nociv fatului.
Datele din literatura intaresc convingerea noastra ca decizia de a renunta la fumat are un caracter personal, volitional (1). Majoritatea gravidelor fumatoare, care au realizat abstinenta pe termen lung, au obtinut aceasta victorie prin propria vointa.

BIBLIOGRAFIE
1. Cnattingius S, Haglund B, Meirik O - Cigarette smoking as risk factor for late fetal and early neonatal death, BMJ, 1998, 2 97, 258-61.
2. Harlap S, Davies AM - Infant admission to the hospital and maternal smoking, Lancet, 1974; 1, 529-532.
3. Hill C - Le tabagisme des femmes en France, Rev Pneumol Clin, 1999, 55, 5, 283-289.
4. Kyrklund-Blomberg NB, Cnatingius S - Preterm birth and maternal smoking: risks related to gestational age and onset deliver y, Am J Obstet Gynecol, 1998, 179, 1051-5.
5. Lewis S, Richard D si colab. - Prospective study of risk factors for early and persistent wheezing in childhood, Eur Resp J , 1995, 8, 349-56.
6. Mannino DM, Homa D, Redd S - Involuntary Smoking and Asthma Severity in Children: Data from the Third National Health and N utrition Examination Survey, Chest, vol. 122, nr. 2, aug 2002, 409-416.
7. Martinez FD, Cline M, Burrows B - Increased incidence of asthma in children of smoking mothers, Pediatrics, 1992; 89, 21-26 .
8. Trofor A, Grigoras C, Duduc M - Tabagismul la femei, Pneumologia, vol. XLVIII, nr. 3, 1999, p. 186-187.


#6
Akuma No

Akuma No

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,062
  • Înscris: 29.04.2004
Fumez cu toti dracii si beau de toti sfintii.

#7
CapitanuPICARD

CapitanuPICARD

    I love SRI & DNA

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,426
  • Înscris: 10.01.2005
mda...
alcoolul este, fara nici un fel de dubiu, infinit mai periculos decat fumatul. trecem peste afectarea organismului deoarece toti cunoastem persoane care au fumat de au rupt si au trait spre suta de ani fara sa dea pe la doctor, persoane care au baut cu simt de raspundere si nu au avut nici pe draq, dar si persoane care fara sa fumeze sau fara sa bea, au avut mari probleme de sanatate.
cred ca alcoolul este infinit mai periculos deoarece, spre deosebire de fumat, AFECTEAZA DISCERNAMANTUL!
a se vedea recentul caz in care a fost implicat seful AFAN. fac pariu ca daca ar fi fumat 5 pachete de tigari nu ar fi avut reactia pe care a avut dupa cateva paharele de cinzeaca.

later edit:
Vezi Mosotti, nu te obliga nimeni sa stai printre betivi, dar ce te faci cand dai nas in nas cu unu' care tine pusca de partea cu tragaciul iar pe tine te-a adus ghinionul pe partea cealalta?

Edited by CapitanuPICARD, 10 July 2006 - 08:27.


#8
Ayame

Ayame

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,624
  • Înscris: 23.02.2006

View PostAkuma No, on Jul 10 2006, 15:16, said:

Fumatorii care nu beau sunt prosti.

Acynonix, te rog frumos, ai putin respect fata de cel care ti-a  dat voie sa intri pe nick-ul "akuma no", chiar daca este o extrema a ta.
Nu da nimeni cu pietre, ci pur simplu discutam viciile.


Quote

. fac pariu ca daca ar fi fumat 5 pachete de tigari nu ar fi avut reactia pe care a avut dupa cateva paharele de cinzeaca.

Capitane, exact, fumatul afecteaza plamanii, ok, mori de cancer, alcoolul afecteaza creierul cit si celelalte organe.

Quote

Vezi Mosotti, nu te obliga nimeni sa stai printre betivi, dar ce te faci cand dai nas in nas cu unu' care tine pusca de partea cu tragaciul iar pe tine te-a adus ghinionul pe partea cealalta?

Ce te faci daca ai unul in familie, il renegi ???

Eu sint  fumatoare dar daca sint nefumatori in jurul meu ma abtin ca sa nu-i deranjeze fumul , este un chin pentru un nefumator sa  te suporte si sa  inhaleze fumul.

Quote

Din cauza depedentei produsa de nicotina, sunt o gramada de femei care nu pot renunta la fumat nici macar pe durata sarcinii, afectand astfel si sanatatea fatului.

Tu nu auzi ca fumatul nu afecteaza sanatatea fatului.
Ok, hai s-o luam altfel, in lume nu exista nici un divort din cauza fumatului, din cauza alcoolui da, multe familii se destrama din cauza asta.

Edited by Ayame, 10 July 2006 - 08:42.


#9
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
capitane, 0,28 la mie nu constituie betie, daca te referi la cazul recent. iar oamenii beti nu sint neaparati violenti, de fapt majoritatea chiar nu sint deloc violenti.

#10
Cismeaua

Cismeaua

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 06.07.2006

View PostAyame, on Jul 10 2006, 09:41, said:

Tu nu auzi ca fumatul nu afecteaza sanatatea fatului.
Ok, hai s-o luam altfel, in lume nu exista nici un divort din cauza fumatului, din cauza alcoolui da, multe familii se destrama din cauza asta.
Ayame, tu cand erai insarcinata fumai?

Edited by Cismeaua, 10 July 2006 - 08:51.


#11
rolo

rolo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 970
  • Înscris: 24.02.2006
Ambele sunt nocive.
Un alcolic singur care isi bea banii sai atunci este problema lui. Daca are o nevasta si copii de crescut atunci apar problemele.

Un fumator cred ca este mai nociv pentru ceilalti. De multe ori mi s-a intamplat, nefumator fiind, sa inhalez fumul altor destepti.

Pentru cine vrea exemple poate merge pe holurile ASE unde scrie clar ca nu se fumeaza, insa regula este incalcata frecvent. Sau poate ca s-a mai schimbat ceva de anul trecut.

#12
CapitanuPICARD

CapitanuPICARD

    I love SRI & DNA

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,426
  • Înscris: 10.01.2005
pai... sa le luam pe rand...
1) violente in familie, datorate lipsei de discernamant produsa de consumul de alcool
2) violuri datorate lipsei de discernamant produsa de consumul de alcool
3) crime dotarate lipsei de discernamant produsa de consumul de alcool
4) accidente rutiere, la locul de munca sau de orice alta natura datorate lipsei de discernamant produsa de consumul de alcool
5) afectarea celulei nervoase datorata consumului de alcool

m-am referit, dupa cum se vede, doar la consecintele de natura psihologica care, la randul lor, genereaza fapte imorale si/sau penale. nu intru in discutii privind bolile care apar sau ar putea sa apara din cauza fumatului sau a consumului de alcool deoarece, dupa cum am mai spus, sunt cazuri care contrazic observatiile generale. si, oricum, nu-s medic iar parerile sunt impartite.
nu ti se ia permisul de conducere daca fumezi....
oricum, organismul uman este "guvernat" de creier iar alcoolul afecteaza in primul rand celulele nervoase.

#13
Elena2k

Elena2k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,062
  • Înscris: 25.06.2005

View PostAyame, on Jul 10 2006, 08:41, said:

Eu sint  fumatoare dar daca sint nefumatori in jurul meu ma abtin ca sa nu-i deranjeze fumul , este un chin pentru un nefumator sa  te suporte si sa  inhaleze fumul.
Tu nu auzi ca fumatul nu afecteaza sanatatea fatului.

Unde ai citit tu asta ?  :cursing:

#14
Cismeaua

Cismeaua

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 38
  • Înscris: 06.07.2006

View PostElena2k, on Jul 10 2006, 10:30, said:

Unde ai citit tu asta ?  :cursing:
N-a citit, stie din experienta. Dooh?

#15
Ayame

Ayame

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,624
  • Înscris: 23.02.2006

View PostElena2k, on Jul 10 2006, 16:30, said:

Unde ai citit tu asta ?  :cursing:


"Medicii afirmã cã ceea ce conteazã, înainte de toate, pentru ca sarcina sã se deruleze normal, este ca mama sa fie cât mai linistitã. Astfel, pentru bunul mers al lucrurilor, pentru o relatie bunã între mamã si copil, este de preferat ca o femeie sã fumeze cinci tigãri pe zi, decât sã fie depresivã.
Alti medici sunt de pãrere cã a trece de la 20 de tigãri pe zi la 5 este o amãgealã, deoarece aceste 5 tigãri vor fi programate pe perioada zilei, vor fi asteptate cu nerãbdare si fumate mult mai intens. Ceea ce, în final, nu schimbã cu nimic dependenta de tabac. Altfel spus, trebuie avut în vedere încã un aspect important al problemei: a te lãsa definitiv de fumat nu e numai o simplã problemã de vointã.
Nicotina este un drog si, la fel ca toate stupefiantele, ea provoacã o veritabilã dependentã.
Dacã te lasi brusc de tigãri, privarea de acest drog duce la nervozitate, agresivitate, insomnii si obosealã."

#16
Elena2k

Elena2k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,062
  • Înscris: 25.06.2005

View PostCismeaua, on Jul 10 2006, 09:31, said:

N-a citit, stie din experienta. Dooh?


mda..sunt blonda...  :confuzzled:

#17
Ayame

Ayame

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,624
  • Înscris: 23.02.2006
Exista un singur risc, nastere preamtura sau greutate mica a fatului.

#18
Elena2k

Elena2k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,062
  • Înscris: 25.06.2005

View PostAyame, on Jul 10 2006, 09:34, said:

"Medicii afirmã cã ceea ce conteazã, înainte de toate, pentru ca sarcina sã se deruleze normal, este ca mama sa fie cât mai linistitã. Astfel, pentru bunul mers al lucrurilor, pentru o relatie bunã între mamã si copil, este de preferat ca o femeie sã fumeze cinci tigãri pe zi, decât sã fie depresivã.
Alti medici sunt de pãrere cã a trece de la 20 de tigãri pe zi la 5 este o amãgealã, deoarece aceste 5 tigãri vor fi programate pe perioada zilei, vor fi asteptate cu nerãbdare si fumate mult mai intens. Ceea ce, în final, nu schimbã cu nimic dependenta de tabac. Altfel spus, trebuie avut în vedere încã un aspect important al problemei: a te lãsa definitiv de fumat nu e numai o simplã problemã de vointã.
Nicotina este un drog si, la fel ca toate stupefiantele, ea provoacã o veritabilã dependentã.
Dacã te lasi brusc de tigãri, privarea de acest drog duce la nervozitate, agresivitate, insomnii si obosealã."

mda ..poate imi traduci si mie  :rolleyes: ......... anyway fumatul afecteaza foarte mult copilul , un  doctor nu zice degeaba, nu fuma cand esti insarcinata dar dehhh. Mai da pe google si o sa gasesti   ..good luck .

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate