Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri

Cum reactivez Google Maps?
 Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...
 Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android
 Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.

Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...

AC Gree duce la palpait de becuri
 

SOBE de teracota

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
3892 replies to this topic

#1153
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009
[quote name='giany_79' date='23rd September 2011, 22:22' post='10473088']


bine spuneti ca daca am 3 fumuri ma sfatuiti sa modific fumurile sa obtin astfel 5 fumuri pt a avea caldura.

      
dar cine te opreste frate  ca sa faci teracota dreapta fara trepte si sa faci 5 fumuri? Daca o vrei  cu trepte si cu 5 fumuri pleci de jos cu 2,5 -focar larg - si la rindul 4 si 5  faci treptele  atunci v-a fi de 2/3 . Ar trebui sa o lipesti de perete  un rind si bordura ,consumi 9O caramizi -mai putin poate ca ai schimbator-.daca nu mai cumperi cahle daca pe cele  de la inceput le-ai aruncat (iar daca nu o lipesti tot iti mai trebuie 5 bucati si cu alea de la inceput ramase.Bafta.

[quote name='bobon' date='24th September 2011, 21:11' post='10476404']
[quote name='giany_79' date='23rd September 2011, 22:22' post='10473088']


bine spuneti ca daca am 3 fumuri ma sfatuiti sa modific fumurile sa obtin astfel 5 fumuri pt a avea caldura.

      
dar cine te opreste frate  ca sa faci teracota dreapta fara trepte si sa faci 5 fumuri? Daca o vrei  cu trepte si cu 5 fumuri pleci de jos cu 2,5 -focar larg - si la rindul 4 si 5  faci treptele  atunci v-a fi de 2/3 . Ar trebui sa o lipesti de perete  un rind si bordura ,consumi 9O caramizi -mai putin poate ca ai schimbator-.daca nu mai cumperi cahle daca pe cele  de la inceput le-ai aruncat (iar daca nu o lipesti tot iti mai trebuie 5 bucati si cu alea de la inceput ramase.Bafta. O teracota cu 3 fumuri nu da nici pe jumatate caldura cit una cu 5.
]

#1154
Patza74

Patza74

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 06.01.2011
Cum pot face o soba de teracota cu plita?De la inceput pana la sfarsit.

#1155
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009

View PostPatza74, on 2nd October 2011, 21:28, said:

Cum pot face o soba de teracota cu plita?De la inceput pana la sfarsit.
         Am tot asteptat poate se prinde vreunul in cirlig sa-ti explice, putine sanse pentru ca meseriasii buni sunt la tara si sunt batrini si nu le au cu internetul mai cu seama ca pe acolonici nu au asa ceva cu citeve exceptii, iar marea majoritatea meseriasilor nu vor sa dea din secretul marunt al meseriei. In perioada aceasta am mai fost ca si lupul pe unde am umblat anterior si am constatat ca oamenii din nevoie isi fac prin casa singuri dar de teracota BA. Cum spune domnul ing Nitu o teracota este mult mai complicata decit o zugraveala sau faianta,presupune multa munca, priceopere experienta si cunostiinte in domeniu. Deci pentru ce vrei  iti trebuie mai multe/ .Teracotsa se ciopleste cu un cutit facut dintr-un fierastrau mecanic de 2,5 mm grosime maxim, (nu bomfaier) pntru tine ar fi buna o soba moale care sa poata fi finisata cu piatra de polizor -abraziva- mai usor. Teracota nu se taie cu diamantatul   ca nu este bine si umpli curtea sau casa de preaf. Tai lanteti drepti mai scurti decit laturile teracotei cu 6 cm pentru a putea pune bolobocul la colturi. Faci cleme din sirma de sudura acetilenica de 3,5 sau electrozi  superbazici de 3,25 cu care se prind cahlele in timul lucrului  iar legatura intre cahle care vor ramine in teracolta se face tot cu cahle in forma de U lungit fiecare se face pe pezitie. Dupa ce ai pus rindul si l-ai legat cu 2 rinduri de cleme -copci- bagi pamint intre rosturi  in care impingi cioburi de tigla sau sobinca (o caramida sutire, nu samaota),apoi umpli interiorul placilor  si apoi impingi  patrate de sobinca  sau tigla solzi ,dupa care faci interiorul adica, focarul, intoarcerea fumurilor, pozitionarea cuptorului  facerea fumurilor   si pina la terminare. Dupa terminarea rindului faci pauza un sfert de ora. Pamintul se amesteca cu nisip mazaros(granulat) cam in proportie de 1/1, daca nu se lipeste maresti  doza de pamint, daca se crapa (vezi a doua zi ) maresti doza de nisip. Cind faci plita iti trebuie un lantete mai rezistente lung cit teracota. . Pe forum am mai explicat despre fumuri, cum se lucreaza poti vedea pe Youtube  sint mai multe filmulete  cum se face soba, numai ca a ta este de bucatarie. Important  sa respecti schita pe care ti-o voi alatura, si iti recomand o teracota cu 3 fumuri nu cu 5, Respectarea centimetrilor  aratati acola face ca soba sa faca mincarea mai rapir, sa coaca bine si sa dea cit de cit caldura, ca nu o fi chiar 12, dar pe aproare. deschiderea jos a comincarilor sa o faci astfel ca ultimul fum sa ajunga la cos. Coasul sa il ai de caramida tencuit, cu interior de 13/13 cm si inalt  puna deasupra coamei casei  ca sa nu ai surprize de fum cind bate vintul .Inaltimea plitei o pui cum este pe la voi. la 2 rinduri si bordura sau mai sus. Usa o poti pune pe picior lateral sau in fata. .-ai grija de adincimerea focarului. Cel mai bine ar fi sa te uiti la unul cind face o teracota apoi sa studiezi mai multe si apoi sa te apuci de a ta.

Attached Files


Edited by bobon, 08 October 2011 - 11:04.


#1156
sonic3

sonic3

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 50
  • Înscris: 01.10.2010
cuptorul pe ce sta si cum se face podul se pun fiare mai mute detalii va rog, cu stima.

#1157
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009

View Postsonic3, on 8th October 2011, 22:02, said:

cuptorul pe ce sta si cum se face podul se pun fiare mai mute detalii va rog, cu stima.

         Fiind teracota de bucatarie care arunca multa caldura prin plita su cuptor, racindu-se si mai repede, niciodata nu v-a da caldura in timp ca una d camera, in concluzie  se pot pune fiare  astfel, Sub cuptor 2 corniere dintr-o parte in alta la boloboc sau direct de pe teracota pe o caramida  sub cuptor. Cuptorul trebuie invaluit de fum ca sa coaca bine. Mai poti construi un stelaj in care sa bagi cuptorul si sa il scoti cind vrei  ,daca nu  pui dop in spate ca sa cureti deasupra cuptorului de cenuse. Deaspupra pui tot cornier, bara, de 2o mm D  sau pui pe o parte si alta sobinca sau samota subtire  peste care pui samota subtire dintr-o parte in alta . Deci se poate cu fier, in teracota de camera nu. Noroc.

#1158
olimpiada

olimpiada

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 28.07.2011
D-le Barbu si d-le Bobon,

   Va rog foarte mult sa ma ajutati cu sfaturile d-voastra referitor la urmatoarea situatie:

   Un sobar ne-a facut doua sobe care comunica intre ele in urmatorul fel: In bucatarie o soba cu plita fara cuptor lipita de perete.In acest perete
este facuta o gaura din care porneste o nisa cam de vre-o 20-25 cm.sub forma dreptunghiulara care intra in soba din camera, soba din camera este aproape de perete dar nu este lipita de perete.Deci cele doua sobe comunica doar prin acea nisa.Doar soba din bucatarie are usa pentru lemne,deci doar de aici poate fi facut focul.Usa pentru lemne nu este facuta pe latura paralela cu soba din camera,ci pe cealalta latura.Ideea era ca focul sa se faca in bucatarie si sa se incalzeasca ambele camere.Problema este ca nu se poate face foc deoarece iese foarte mult fum prin plita din bucatarie si o parte iese si pe horn. Cosul de fum este destul de larg.
   Deoarece nu am deloc experienta in acest domeniu va rog sa-mi spuneti daca pot fi functionale aceste sobe construite in acest mod.Daca da de ce iese atata fum?
   Cu multumiri!

#1159
bmironb

bmironb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 540
  • Înscris: 12.01.2010
salutare de curand a fost modificata soba din sat in urmatorul fel , soba de teracota era initial cu plita doar ca fiind inestetic i a fost pusa peste o placa de marmura ...ca sa vezi incepe sa crepe :( nu prea tine cu toate ca este de 3 cm grosime dimensini aprox 60 pe 50 cm :) ce ar fi de facut ? mentionez ca marmura este pusa peste plita deci nu este direct pe focar dar cu toate acestea tot a crepat usor usor cam in 2 locuri , focul a fost facut acuma de prima data de incalzit incalzeste si merge ok dar cu crepaturile astea as putea face ceva ...sau din start temperatura la care rezista marmura a compromis totul ?? multumesc

#1160
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,504
  • Înscris: 15.06.2007
Are cineva cunostinte, sau cunoaste un mester priceput la reparat sobe de teracota, (in Timisoara).
Avem o soba in casa, a zacut nefolosita multi ani, (vreo 10), si ne gandeam sa o mai folosim ocazional, daca va fi foarte rece la iarna. Problema este ca este cam rablagita, a cazut "tecuiala" dintre placi pealocuri si se poate vedea inauntru.
Cam la ce costuri se poate ridica o interventie de reparatie? Aproximativ, 50, 100, 300 de euro?

#1161
BarbuN

BarbuN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 02.03.2009

View Postolimpiada, on 9th October 2011, 11:57, said:

///: In bucatarie o soba cu plita fara cuptor lipita de perete.In acest perete
este facuta o gaura din care porneste o nisa cam de vre-o 20-25 cm.sub forma dreptunghiulara care intra in soba din camera, soba din camera este aproape de perete dar nu este lipita de perete.Deci cele doua sobe comunica doar prin acea nisa.Doar soba din bucatarie are usa pentru lemne,deci doar de aici poate fi facut focul.Usa pentru lemne nu este facuta pe latura paralela cu soba din camera,ci pe cealalta latura... Cosul de fum este destul de larg.
   ..... va rog sa-mi spuneti daca pot fi functionale aceste sobe construite in acest mod.Daca da de ce iese atata fum?

RASPUNS:
Incerc sa cobor nivelul de explicatie tehnica pentru a fi inteles, cu scuzele de rigoare:
1. Gazele de ardere( fumul) au o densitate mai mica decat aerul rece, ceea ce confera proprietatea de a se ridica. Aerul rece cu densitate mare  dimpotriva coboara. Sobele prin constructia lor au niste canale( fumuri) prin care circula gazele rezultate din ardere. De regula gazele pornesc din focar cu cca.250-350 grade Celsius, temperatura variind in functie de combustibilul utilizat.Spre ex. la folosirea gazului metan temperatura gazelor ajunge si la cca. 600 grade C. Aceste gaze fierbinzi, avand densitate mica, se ridica din focar circula liber prin fumuri spre cosul imobilului.Viteza cu care ele circula depind de dimensiunea fumurilor, de dimensiunea interioara a cosului, de inaltimea acestuia etc. Tehnic aceasta circulatie se numeste tiraj. Pe parcursul circulatiei gazelor prin fumuri ele cedeaza cea mai mare parte din caldura continuta, astfel ca prin maiestria sobarului ajung sa fie eliminate la cos cu temperatura de cca. 70-80 grade C. La intrarea in cos aceste gaze oarecum secatuite de caldura, intalnesc aerul rece. In prima faza a aprinderii focului in soba se degaja mult mai mult fum decat la arderea ulterioara. Volumul acestuia fiind mare si aflat la temp. de cca.70-80 grade reuseste sa invinga rezistenta opusa de aerul rece. Astfel soba functioneaza normal fara sa iasa fum in camera. In general la sobele normale, clasice ca dimensiunea  3x2,5x7 randuri sau chiar 3x2x7 randuri lungimea totala a fumurilor nu trebuie sa depaseasca 8-9 m.
2. In cazul dvs. gazele de ardere ( fumul) ajunse la 70-80 grade C. sunt dirijate in a doua soba care sigur la randul ei are construite fumuri. Lasand la o parte faptul ca acele 70-80 grade C nu ajuta deloc la incalzirea celei de-a doua sobe, cam la al doilea-treilea canal de fum din a doua soba se produce oarecum o echilibrare dintre cele doua curente de gaze: cele putin caldute( fumul) si aerul rece din soba. Se produce in mod natural o intrerupere fireasca a circuitului. Sigur pe parcurs cca. 20-30 % din fum reuseste sa iasa pe cos invingand rezistenta aerului rece. In acest mod se produce  o suprapresiune in prima soba cu rabufnirea fumului in camera. Mai mult se poate produce urmatorul fenomen: stingerea focului sau arderea mocnita numai vremelnic, ardere ce produce mult monoxid de carbon. Rezultatul: pot apare deznodaminte tragice.

CONCLUZIE
Realizarea acestui tip de incalzire prin comunicarea expusa de dvs. dintre doua sobe este o greseala tehnica. SISTEMUL NU V-A FUNCTIONA ! Sigur gandind logic realizarea in sine ii una corecta, numai ca datele tehice de temperaturi si circulatie a gazelor face imposibila functionarea normala. Mai mult decat atat: in general sobele executate cu plita, la inceputul aprinderii focului, pe distanta de cateva secunde pot scoate fum in camera, cu exceptia existentei unui cos executat bine, suficient de inalt si a unor fumuri executate putin diferit ca la o soba clasica: primul fum cu sectiunea dubla decat usa cenusarului , ultimul fum cu dimensiunea usii cenusarului dar mai mare cu 15-20 % decat sectiunea cosului.

RECOMANDARE:
1. Demolati pana cand nu-i prea tarziu cele doua sobe.
2. Se pot practica urmatoarele solutii constructive:
a. Se sparge peretele pe o portiune de 70X70 cm, se realizeaza in prima camera numai plita si se continua prin golul  realizat cu cea dea-a doua soba. Solutia este valabila daca nu se doarme in camera cu plita.
b. Se sparge peretele pe 70x190 cm( daca dimensiunea cahlelor este 220x220 mm) sau 70x210 cm( daca dimensiunea cahlelor este 220x240 mm). Se construieste soba prin zid astfel ca in camera cu plita sa iasa sa zicem o placa ( 22 cm) si in cealalta camera cam 2,5 placi (56 cm). O soba 4,5x 2,5 x 7 randuri + plita. Marimea este valabila in cazul cand dimensiunea camerelor n-ar depasi cca. 3,5x3,5 m si inaltimea mai mica de 2,60 m.
c. Solutia cea mai buna: se construieste soba cu plita individual pe 6 randuri inaltime, i se poate pune si cuptor si cea de-a doua soba independenta cu usa si focar pe 7 randuri. Astfel construite ambele sobe pot fi racordate la acelasi cos.-

Va doresc numai bine,
Ing.B.D.Nitu



#1162
BarbuN

BarbuN

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 02.03.2009

View Postbmironb, on 9th October 2011, 19:06, said:

////...de curand a fost modificata soba din sat in urmatorul fel , soba de teracota era initial cu plita doar ca fiind inestetic i a fost pusa peste o placa de marmura ...ca sa vezi incepe sa crepe :( nu prea tine cu toate ca este de 3 cm grosime dimensini aprox 60 pe 50 cm :)

RASPUNS:
1. Sincer nu inteleg expresia "soba din sat".
2. Marmura ii o forma alotropica ( den.tehnica) a CaCO3(calcit) sau a CaCO3+MgCO3(dolomit). Se prezinta ca un produs compact cu densitate mare. Face parte din acea categorie a materialelor reci. De aceea nu-s recomandate pentru finisarea pardoselilor interioare si cu atat mai mult a bailor din imobile. Data fiind compactitatea ei, marmura nu rezista la temperatura. V-a crapa, mai devreme sau mai tarziu indiferent de grosimea sa.
CONCLUZIE:
O placa de marmura oricat de groasa ar fi, asezata direct pe plita metalica, va crapa, cum de altfel s-a si intamplat in cazul dvs. Daca-i inestetica, demolati soba si se reface fara plita.-

Cu bine,
Ing.B.D.Nitu



#1163
grifonul_alb

grifonul_alb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 976
  • Înscris: 27.07.2007

View Postolimpiada, on 9th October 2011, 11:57, said:

D-le Barbu si d-le Bobon,

   Va rog foarte mult sa ma ajutati cu sfaturile d-voastra referitor la urmatoarea situatie:

   Un sobar ne-a facut doua sobe care comunica intre ele in urmatorul fel: In bucatarie o soba cu plita fara cuptor lipita de perete.In acest pereteeste facuta o gaura din care porneste o nisa

Asa ceva are bunica mea. Si ea are probleme cu cele doua sobe din cauza ca la noi inca se foloseste rumegus la soba cu plita. Anul trecut m-a chemat sa o curat. Dupa vreo 2-3 ore de curatat soba dreapta pe la toate dopurile - sobele tot scoteau fum. Atunci am desfacut "capacul" (partea de sus de la soba dreapta ) si am observat ca fumul 3 (soba dreapta are 5 fumuri) era in partea de sus complet obturat cu zgura si gudron (zgura cleioasa) si iesirea din soba spre horn era aproape obturata cu gudron. Am curatat incet incet cat am putut de bine cu o lingura de fier si un razuitor (de butoaie) si apoi am pus tot capacul la loc. Am asteptat vreo 1 ora sa se usuce lutul de la capac si apoi am facut focul. Atunci a ars foarte bine. M-am dus iarasi pe la bunica dupa vreo 2-3 saptamani si iarasi scotea fum - totusi nu asa de mult ca inainte. Ce credeti ca am facut?

NU RECOMAND SA FACETI CA MINE.
Am amestecat 1/4 litri benzina cu 3/4 litri motorina intr-un bidon de plastic si la dop i-am facut o gaura cu un cui de 2-3 mm diametru. Peste jarul din soba cu plita am stropit cu acest amestec pana au ajuns flacarile din soba cu plita in soba dreapta din cealalta camera si am inceput sa stropesc si in aceasta soba dreapta cu acest amestec peste hartii si crengi pana am reusit sa ajut flacarile sa ajunga la horn. La un moment dat s-a aprins zgura si gudronul de pe horn si a inceput sa duduie ca o locomotiva. Avusesem pregatit dinainte o sticla de otet si scara sa ma urc pe casa in cazul in care vor fi probleme. Otetul stinge focul fara sa apara acea contractie puternica in material. A ars acel gudron din sobe si de pe horn cam 10-15 minute . Dupa asta cam 4 luni nu am mai avut "reclamatii" :) de la bunica ca sobele scot fum.

Precizez inca o data - NU RECOMAND SA FACETI CA MINE.

Edited by grifonul_alb, 10 October 2011 - 19:43.


#1164
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009

View Postolimpiada, on 9th October 2011, 11:57, said:

D-le Barbu si d-le Bobon,

Cosul de fum este destul de larg.
   Deoarece nu am deloc experienta in acest domeniu va rog sa-mi spuneti daca pot fi functionale aceste sobe construite in acest mod.Daca da de ce iese atata fum?
   Cu multumiri!

       Cosul este inima teracotei. Pentru ce ai facut acolo iti trebuie un cos 20/20 inalt de vreo 5 m  sau mai mult.  Am facut teracote  mixte  de bucatarie, in zid cuptorul si dincolo de un zid gros de 40 cm  plus 10 cm distanta am facut teracota  cu 5 fumuri si merg  foarte bine de 3 si 5 ani.La unele am facut si usa  la teracota de camera  pentru ca seara sa mai bage un breat de lemne  mic pentru o temperatura crescuta . Turul este legat de cos, apoi de largimea fumurilor si a comunicarilor intre aceste. Cind este cald afara sau presiunea atmosferica joasa sa nu te gindesti ca iti va merge acest amalgam fumul meregind  pe 0rizontala 1 metrru si jutatate o sa ai probleme .NU am recomandat la nimeni din clienti sa faca asa ceva dar multi cu incapatinare  mi-au cerut .le-am facut  si poate din intimplare le merge bine-ma repet comanda o da cosul si meseria teracotistului. Mai bine faci teracota dins spate 2/2,5 si cu trei fumuri in forma de T.

View Postgrifonul_alb, on 10th October 2011, 20:31, said:

"reclamatii" :) de la bunica ca sobele scot fum.

Precizez inca o data - NU RECOMAND SA FACETI CA MINE.
        Subsriu, alti au folosit diluatnr si au distru teracota 75% si camera  pentru reconditionare.

View Posttfmercedez, on 9th October 2011, 23:30, said:

Are cineva cunostinte, sau cunoaste un mester priceput la reparat sobe de teracota, (in Timisoara).
Avem o soba in casa, a zacut nefolosita multi ani, (vreo 10), si ne gandeam sa o mai folosim ocazional, daca va fi foarte rece la iarna. Problema este ca este cam rablagita, a cazut "tecuiala" dintre placi pealocuri si se poate vedea inauntru.
Cam la ce costuri se poate ridica o interventie de reparatie? Aproximativ, 50, 100, 300 de euro?
        In 2-3 saptamini ajung pe la timisoara  daca nu o rezolvati pina atunci mai tinem legatura, numai sa nu fie pe gaz  ci pe lemne .Tinem legatura dar nu este obligatoriu. Eventual pe PM.,Nu sunt tot timpul in localitate.

#1165
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009

View PostBarbuN, on 10th October 2011, 12:14, said:

RECOMANDARE:
1. Demolati pana cand nu-i prea tarziu cele doua sobe.
2. Se pot practica urmatoarele solutii constructive:
a. Se sparge peretele pe o portiune de 70X70 cm, se realizeaza in prima camera numai plita si se continua prin golul  realizat cu cea dea-a doua soba. Solutia este valabila daca nu se doarme in camera cu plita.
b. Se sparge peretele pe 70x190 cm( daca dimensiunea cahlelor este 220x220 mm) sau 70x210 cm( daca dimensiunea cahlelor este 220x240 mm). Se construieste soba prin zid astfel ca in camera cu plita sa iasa sa zicem o placa ( 22 cm) si in cealalta camera cam 2,5 placi (56 cm). O soba 4,5x 2,5 x 7 randuri + plita. Marimea este valabila in cazul cand dimensiunea camerelor n-ar depasi cca. 3,5x3,5 m si inaltimea mai mica de 2,60 m.
c. Solutia cea mai buna: se construieste soba cu plita individual pe 6 randuri inaltime, i se poate pune si cuptor si cea de-a doua soba independenta cu usa si focar pe 7 randuri. Astfel construite ambele sobe pot fi racordate la acelasi cos.-

Va doresc numai bine,
Ing.B.D.Nitu

Subscriu la cele spuse de dl inginer  Nitu, poate cu mici modificari, dar spune adevarul.

Edited by scheleton, 12 October 2011 - 15:12.


#1166
strava

strava

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 236
  • Înscris: 03.02.2010
In ce procent se combina nisipul fin(spalat de balastierta) cu argila(pamantul galben) pentru pasta cu care se efectueaza reparatii la sobele de teracota?
Pe cati sobari am intrebat (loco) atatea variante de raspuns am primit...
Multumiri !

#1167
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009

View Poststrava, on 13th October 2011, 08:49, said:

In ce procent se combina nisipul fin(spalat de balastierta) cu argila(pamantul galben) pentru pasta cu care se efectueaza reparatii la sobele de teracota?
Pe cati sobari am intrebat (loco) atatea variante de raspuns am primit...
Multumiri !

          Pamintul se amesteca   1/1 daca este gras, se poate pune si mai mult nisip  sau mai putin  daca este slab. Cit mai mult nisip nu strica numai sa se lipeasca. Atunci cind repari  fara sa strici soba trebuie sa cureti bine interiorul dupa care trebuie stropit cu apa  si spalat cu perie sau burete.,si cind dai pentru legatura unde faci fumurile cel mai bine se da cu mina nu spaclu sau mistria.

#1168
strava

strava

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 236
  • Înscris: 03.02.2010

View Postbobon, on 13th October 2011, 09:02, said:

Pamintul se amesteca   1/1 daca este gras, se poate pune si mai mult nisip  sau mai putin  daca este slab. Cit mai mult nisip nu strica numai sa se lipeasca. Atunci cind repari  fara sa strici soba trebuie sa cureti bine interiorul dupa care trebuie stropit cu apa  si spalat cu perie sau burete.,si cind dai pentru legatura unde faci fumurile cel mai bine se da cu mina nu spaclu sau mistria.


Dragule eu l-am amestecat 2 la 1 nisip cu lut... s-a lipit, cat o sa tina atata tine... am vazut postarea ta dupa ce am terminat, deci ma apucasem de treaba inainte sa-mi fi dat raspunsul, oricum mii de multumiri !!!

Ce vreau sa spun este ca am remarcat ca daca compozitia are mai mult nisip nu crapa asa de tare cum crapa atunci cand pamantul depaseste ca si cantitate nisipul...

Hai noroc!

Attached Files



#1169
paunmariana

paunmariana

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 05.01.2011
Buna ziua,domnilor!am si eu o problema.Am facut si eu o soba de teracota pe lemne acum 5 ani,toate bune si frumoase,insa de la o vreme a inceput sa iasa fum pe la usa in momentul in care vreau sa ma uit daca mai sunt lemne sau cand vreau sa mai pun lemne in soba.Mentionez ca hornu care duce spre bageac trece mai intai prin alta soba cu plita din camera alaturata,sa fie asta problema oare?Am desfundat-o acum un an si am curatat-o.are 5 fumuri.Va rog daca poate cineva sa-mi dea vreun sfat accept cu mare placere! :confuzzled:

#1170
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009

View Postpaunmariana, on 14th October 2011, 09:41, said:

Buna ziua,domnilor!am si eu o problema.Am facut si eu o soba de teracota pe lemne acum 5 ani,toate bune si frumoase,insa de la o vreme a inceput sa iasa fum pe la usa in momentul in care vreau sa ma uit daca mai sunt lemne sau cand vreau sa mai pun lemne in soba.Mentionez ca hornu care duce spre bageac trece mai intai prin alta soba cu plita din camera alaturata,sa fie asta problema oare?Am desfundat-o acum un an si am curatat-o.are 5 fumuri.Va rog daca poate cineva sa-mi dea vreun sfat accept cu mare placere! :confuzzled:

        Daca teravcota  de bucatarie a fost facuta ulterior este problema. Este primul caz cind fumul de lao teracota de camera trece printruna de bucatrie. Normal se fac invers. fumul de la bvucatrie prin a de camera.
        Daca  ambele teracote au fost facute odata  si au functionat bine, atunci de vina este cosul incarcat sau teracota nu a fost bine curatata si trebuie curatata si cea de bucatarie. Atentie, se curata si intoarcerea _daca exista- spatiul dintre cele 2 poduri  asta facindu-se prin focarul sobei.,cam greu dar se poate daca nu este un dop in spate.
       O schita a  teracotelor cu legatura dintre ele cu fumurile nu strica pentru elucidare.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate