Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

La multi ani @Aprilia!

Conectare imprimanta Brother WiFI

Renault Zoe
 Dobanda Trezorerie

inghetare ecran Iphone XS Max

Noul program Rabla incepe in octo...

Alegere sistem supraveghere dahua...
 Comunism si democratia?

Placa video RTX 3060, la doar 120...

Parere estimativa despre dauna

Romania - Bosnia (26.09.2022 21:4...
 Subwoofer-ul nu porneste!

Garantie pentru mufa de incarcare

2 ISPs - parere config - sfat ach...

Recomandare reparatie sursa PC
 

Contributie si Distributie la Televiziuni!!!

- - - - -
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,041
  • Înscris: 26.11.2001
O sa definesc putin termenii la inceput:

Contributie este atunci cand un studiou de televiziunii transmite semnalul video la sediul central pentru prelucrare.

Distributie este atunci cand de la studioul central se transmite semnal video la studiourile teritoriale pentru retransmisie.

Eu am nevoie sa stiu sub ce forma isi transmit principalele televiziuni romane, TVR, PRO TV, ANTENA 1, PRIMA TV, B1 TV semnalele video intre ele si pe ce suport.

Presupunand transparent mediul de transmisie am nevoie sa stiu sub ce forma pleaca semnalul de la studiouri:
Analog PAL,
SDI ( 270Mbps)
MPEG 2 (2 - 50Mbps)

De asemenea ma intereseaza si nivelul de calitate care se doreste, pentru contributie si distributie separat.

Greets,
Speedo

#2
r3ddr

r3ddr

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,903
  • Înscris: 29.11.2001
Ochiometric, toate trimit analog in afara de pro(stii) Tv si Antena (satelor) 1  :cool:  care par sa foloseasca MPEG.

PS. Vazusi ce ochi bun am?  :D

#3
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,041
  • Înscris: 26.11.2001
As putea fi si eu ironic, dar nu sunt pentru ca nu ma adresez tie.

CITESTE cu atentie ce-am scris.
Nu ma intereseaza cum "ies" in satelit, ci cum fac contributia si distributia, in ce format.

Gandeste-te la suportul de transmisie ca fiind DWDM, SDH, ATM.

Greets,
Speedo

#4
djlyon

djlyon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,536
  • Înscris: 28.11.2001
Intr-un timp, unele statii locale Pro Tv avea contributia prin transmisiune analogica via releele SNR. Asa mi-am dat eu seama datorita calitatii proaste, atat video si audio, a semnalului.
Distributia cred ca sa face tot prin preluarea de pe satelit a canalului principal. Cel putin in 1998, la Brasov, nu am vazut nici o diferenta la calitate si nici delay intre Pro Tv transmis local si Pro Tv transmis de la Bucuresti, via sat.
Pro Tv stiu ca mai are Fibra Optica intre sediul din Pache Protopopescu si studiourile de la Buftea, de unde se ridica semnalul la satelit. Nu stiu pe daca e DWDM, SDH sau ATM.

Cat despre B1 TV, acesta inca nu emite la satelit, ci doar in Bucuresti. Nu cred ca folosesc contributie sau distributie, daca au doar un sediu.

La Prima TV nu am vazut transmisii in direct din tara.

Carele de reportaj ale Pro Tv si Antena emit tot prin satelit, probabil tot MPEG2. Se vede antena pe masina :)

Oricum, e usor de dat seama daca o contributie este transmisa terestru sau via sat, daca exista sau nu delay intre prezentatorul de la centru si cel de pe teren. Atentie! Uneori se mai foloseste telefonul celular drept mijloc suplimentar de comunicare, deci poate fi inselatoare treaba :)

#5
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
SDI poti sa uiti, ProTV are canal inchiriat pe satelit pe care il foloseste in regim MPEG2 pentru transmisiuni si uplink/downlink din tara, TVR1 cred ca prin SNR si Antena 1 nu as vrea sa presupun.

Salutari,
Andrei

#6
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,041
  • Înscris: 26.11.2001
Domnilor sa fim mai profesionisti.

Am inteles ca PRO TV si-ar face contributia in semnal MPEG 2 dar eu vreau sa stiu de care, cumva 4:2:2 [email protected] si la ce rate de transfer, ca e o plaja foarte mare, de la 1.5 - 50Mbps.
Pe ce satelit isi fac ei contributia si cat costa.

Asta ca sa vorbim de contributia din teritoriu, dar contributia de la mai multe studiouri in ce format se face, eu zic ca SDI, voi ce stiti.

Sa nu ne limitam doar la PRO TV, pentru ca TVR-ul este mult mai mare iar Antena 1 nu este de neglijat.

Carele de transmisie nu inseamna ca urca in satelit daca au antena, pot sa se duca cu semnalul radio si la un releu repetor al SNR, si daca tot am ajuns aici, in ce format este semnalul video la carul de reportaj inainte de sistemul de transmisiuni?

Greets,
Speedo

#7
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
Depinde de car. Unele sunt complet analogice, altele (printre care 3 ale TVR 1) sunt digitale, deci semnalul este digital necompresat (SDI, daca vrei).

Pro TV-ul are capabilitatea sa faca uplink la ce rata de compresie MPEG2 vrea, pentru ca poate sa faca si NON-REALTIME acolo unde exista capabilitatea in tara (evident nu de pe banda ci de pe calculator). Nu stiu care e formatul cel mai uzual care il practica.

De unde vrei sa stiu eu cat ii costa? Stiu doar ca pe acolo isi fac ei de mult atat transmisia ProTV si Acasa, radio si au si un canal de date suplimentar. Cred ca satelitul pe care au hub inchiriat e Eutelsat Hotbird 3.

Din cate stiu nimeni nu mai face relay-uri de transmisiuni live in format digital necomprimat, nici macar international, ci se alege unul dintre profilele de MPEG2, sau prin intermediul TVR in format analogic.

Again, e posibil sa ma insel, cred ca cei mai potriviti ar fi oamenii de la serviciile tehnice din respectivele televiziuni.  :oK:

Salutari,
Andrei

#8
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,041
  • Înscris: 26.11.2001
Eu te-as contrazice Andrei, televiziunile din tarile vestice fac contributia intre studiourile mari in format SDI, pentru ca un canal de transmisie STM1 inchiriat pentru video este muult mai ieftin ca unul folosit pentru voce.

Astfel un canal STM1 din Germania in USA costa in medie 74.000$/luna, ceea ce este un pret foarte foarte mic in comparatie cu costul unui acelasi canal pe care s-ar transporta voce.

Stiu ca TVR la intrarea in sistemul de transmisiuni, de la studiourile sale are semnal PAL analog, ceea ce digitizat vine tot un fel de SDI ca si latime de banda.

Vreau sa stiu exact ce codare MPEG2 folosesc carele de transmisiuni.

Apoi transponderele de satelit de la PRO ce latime de banda au?

Greets,
Speedo

#9
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
Hmmm, oricum m-ar mira sa transmita in format SDI pur, pentru ca asa cum e definit protocolul SDI (care de altfel in standardul SMPTE259M e definit numai pentru cabluri coaxiale)  nu admite decat niste corectii de timing si de erori simple, practic e doar un simplu canal unidirectional de 270 Mbs.

Cred ca cei mai potriviti pentru informatii despre transponderele de la Pro ar fi cei de la http://www.mediasat.ro/ .

Salutari,
Andrei

#10
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,041
  • Înscris: 26.11.2001
Pai la intrare in echipamentul de transmisiuni vine semnal SDI chior, iar echipamentul mapeaza semnalul SDI in 2 STM1 care se pot transporta oriunde am nevoie.
Deci problema de corectia erorilor and so on revine transmisiunilor.

Transponderele de satelit stiu ca ofera doar 34Mbps link up-load/download si pentru rata asta de transfer avem un semnal acceptabil dar care totusi nu se preteaza foarte bine la reprelucrari.

Greets,
Speedo

#11
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
Evident ca la intrare vine semnal SDI si la fel iese si la iesire, dar credeam ca te intereseaza ce se intampla in-between. :)

Oricum, sincer sa fiu it's a bit over my head partea cu transmisiunile.

Totusi un MPEG2 [email protected] 4:2:2 la 25-30 Mbps e mai mult decat decent pentru post-productie de tip news/s.a.m.d. Interesant e si cat de mare e GOP-ul.

Din ce stiam eu, pentru carele de transmisiuni cele mai uzuale sunt MPEG2 8Mbps sau 16 Mbps cu GOP de 16 si respectiv 8. It is possible I am completely wrong. :)

Daca afli ceva informatii suplimentare, poti sa le pui aici, o sa mai intreb si eu prin TVR.

Salutari,
Andrei

#12
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,041
  • Înscris: 26.11.2001
Ajungem pe drumul bun :)

Da vreau sa te intreb ce sunt GOP-urile.

Pentru exemplu in Belgia principalele stadioane fac contributie semnal SDI la head-end, asta ca sa vezi unde au ajuns ei.

So astept sa vad ce-ti spun cei de la TVR.

Greets,
Speedo

#13
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
GOP-urile sunt Group Of Pictures, adica o modalitate de structurare a oricarui semnal MPEG (desi pentru anumite Levels GOP-urile pot sa nu existe), care au un header si sunt succesiuni de frames-uri (tip I - intraframe si in interior B - bidirectional si P - predictive care se refera la cum sunt compresate aceste fotograme), definite intre doua frames-uri de tip I.

Deoarece fotogramele de tip I sunt singurele care nu depind de cele dinainte sau de dupa (din cauza ca folosesc o compresie exclusiv JPEG, fara motion vectors), sunt singurele locuri unde se poate "taia" un stream MPEG, asa ca intelegi de ce e important pentru post-productie. Altfel, daca vrei sa tai frame-accurate trebuie sa decomprimi tot GOP-ul, faci edit-ul si apoi il recomprimi (evident cu pierdere de calitate).

Salutari,
Andrei

#14
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,041
  • Înscris: 26.11.2001
Merci, inseamna ca daca am mai multe fotograme de tip I atunci imi creste si banda necesara pentru transmiterea semnalului MPEG 2.

Cam cum se merge acum la televiziunile noastre cu GOP-ul?

Greets,
Speedo

#15
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
Pai intern televiziunile noastre nu prea folosesc MPEG2 cam pentru nimic (cu exceptia MCM pentru videoclipuri si ProTV pentru reclame, ambele pe servere de emisie). Majoritatea inca editeaza linear analog, cativa linear digital (o linie Digital betacam in Prima) si non-linear pe diverse platforme NLE, dar nimeni nu are inca o suita MPEG2 adevarata, ca sa poata sa editeze direct stream-uri fara compresie/decompresie.

Asa ca MPEG2 intervine doar la receptie, si presupun e convertit direct in SDI/analog (cu exceptia ProTV) si la transmisia finala (pentru care nu stiu sa-ti spun care e standardul, dar nu mai are importanta din moment ce ajunge la distribuitorii de cablu).

Oricum, incerc sa intreb, poate ma poate lamuri si pe mine cineva mai bine de-atat, ca acum m-ai facut curios. :D

Salutari,
Andrei

#16
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,041
  • Înscris: 26.11.2001
Interesant ce spui tu.

La receptie n-are rost sa se reconverteasca semnalul in SDi pentru ca oricum pierderea de calitate nu mai poate fi recuperata.

Am o alta intrebare, de ce TVR nu-si face contributia la radiorelee prin satelit si pastreaza inca vechile canale analogice radio prin SNR?

Greets,
Speedo

#17
Amyd

Amyd

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 01.02.2002
Problema nu este convertirea ca sa castige calitate, ci ca sa poata sa scoata un semnal video care sa fie procesat in interiorul televiziunii prin diversele grupuri de montaj.

Din pacate in momentul de fata stream-uri MPEG2 nu se pot transmite decat prin SDTI sau prin diverse adaptari proprietare ale SDI, ori evident ca fisiere prin retele obisnuite (dar aici vin alte probleme) si nu se pot intregistra ca atare decat pe servere, NLE-uri sau pe IMX, care inca nu a aparut nici ca prospect prin Rumania. :D

Salutari,
Andrei

#18
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,041
  • Înscris: 26.11.2001
Am inteles ce zici tu, semnalul video se transmite in format MPEG 2 pe lantul de transmisiuni ca mai apoi sa fie convertit din nou in analog sau SDI pentru prelucare si stocare, in functie de cum are fiecare televiziune, asta ar fi cazul PROT TV, dar TVR cum face.

Cand se face o transmisune de la o competitie sportiva cum se face contributia catre studiouri?

Nu mi-ai spus parerea ta la intrebarea de ce TVR pastreaza link-urile analogice prin satelit si nu urca in radio relee.

Greets,
Speedo

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate