Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...
 Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import
 Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...
 Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...
 

Stații epurare, fose septice, ecologice

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
2909 replies to this topic

#2629
Ritter

Ritter

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 02.12.2006
@Ionut Barbu:
Ai facut greseli GRAVE si in lant:
1. Daca peretii laterali de pamant erau afanati si instabili, din cauza ca nu ai pus geotextil tot pamantul va intra din lateral in stratul de pietris si va colmata drenurile.
2. Pe fundul santului se pune intai nisip si apoi piatra sparta, refuz de ciur sau pietris 16-32.
3. Furtunul imbracat in geotextil, direct va duce la colmatarea lui si la scurgerea defectuoasa a apei.
4. Daca, la final, ai pus pamant direct pe pietris, fara geotextil (!), E GRAV, se va colmata tot sistemul.


#2630
CV-03-BTF

CV-03-BTF

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 28.08.2007
Buna seara. Sunt in posesia a 2 recipiente  din fibra de sticla, fiecare de 1000 litri din care as dori sa improvizez o fosa septica.  Terenul  unde as vrea sa  le instalez este lutos. Am sapat pana  la cca 1.70m si  este un lut galben. Terenul este imbibat cu apa cea mai mare parte a anului exceptie facand doar lunile de vara si ocazional prima luna de toamna. O gaura facuta in apropiere pentru a prospecta un filon de apa retine  saptamani intregi  apa ca un ulcior. Inteleg ca in aceasta situatie nu are rost sa ma complic cu tuburi de drenaj. Legatura intre  cele 2  recipiente o voi efectua cu nista flanse construite din coturi la care voi  turna un guler din fibra de sticla iar intre ele teava 110. As dori un sfat cu privire la adancimea la care sa fie ingropate aceste recipiente.  Initial am dorit ca unul din recipiente sa aiba gaura de vizitare la nivelul solului peste care sa amplasez o dala din beton peste care se va construi  un wc de curte. Mi-a fost atrasa atentia ca este posibil ca la un moment dat, lichidul din partea superioara a recipientului se inghete si sa distruga  carcasa din fibra de sticla. Peretii recipientului sunt destul de grosi, dar nu m-as risca in acest caz. La ce adancime minima ar trebui sa ingrop primul recipient sau daca ii pot lasa partea superioara la nivelul solului. Multumesc.

#2631
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,620
  • Înscris: 18.01.2010
Cele doua au împreună 2mc apa. Intr-o săptămână le-ai umplut. Ce faci în cazul asta?
Teoretic, le poți monta cu gura la nivelul solului, pentru ca nivelul apei e dictat de țeavă dintre ele. Dar după ce se umplu amândouă la nivelul țevii, creste nivelul în ambele.
Problema ta este cum scapi de apă!

Edited by noxious30, 14 September 2021 - 14:06.


#2632
CV-03-BTF

CV-03-BTF

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 28.08.2007
Excelent punctat ! Dar.. locatiea este neinsemnata si nu va fi locuita permanent . Se va folosi preferential  wc-ul din curte, care va fi dotat cu un closet cu evacuare directa. Cel din interior ( care e doar in proiect de viitor ) ar fi folosit doar in caz de urgente. Pentru alte surse de apa menajera as avea alta solutie, respectiv un pat de stuf .Referitor la cele 2 recipiente, ma gandesc la un bioactivator si la vidanjarea periodica. Totusi nu ma asteptam sa se umple intr-un timp asa de scurt. Evident solutia eleganta ( si care mi-a fost anterior indicata ) ar fi o statie de epurare, dar e o locatie cam prea neinsemnata pentru investitia asta. Pana si curentul este  o problema in zona dar am pregatit un sistem cu panouri fotovoltaice si chiar in acest moment lucrez la fundatia unei eoliene. Legat de tehnologia  statiilor de epurare, inteleg ca este o activitate destul de complexa, cu recircularea noroiului etc.  Totusi am remarcat ca se foloseste  o pompa  de aer care barboteaza lichidul. Acest aspect m-ar ajuta pe mine cu privire  la  obtinerea unor reziduri cat mai apropiate de apa curata pe care sa o folosesc la irigat..?  Sunt inconjurat de fanete.  In ce ma priveste stiu ca am ,,pe pod,, 2 pompe cu membrana  de provenienta industriala, extrem de robust construite. Inclin sa cred ca  ca debitul de aer este apropiat de cel al unei pompe pentru fose septice. Acum mai nou, intrebarea este... se poate construi cu  rezultate multumitoare o statie de epurare din cele 2 rezervoare?  Sunt constient ca e posibil sa vin cu intrebari futuriste si sa fiu banuit ca bat campii la figurat, dar totusi.. prin ce procese se deosebeste o statie de epurare  de o fosa septica? Este un forum unde oamenii discuta chiar daca nu toti au rabdare cu ,, neprofesionistii,,. Multumesc anticipat celor ce au amabilitatea sa-mi raspunda!

Edited by CV-03-BTF, 14 September 2021 - 21:19.


#2633
CV-03-BTF

CV-03-BTF

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 28.08.2007
O intrebare oarecum urgenta, am intrat in posesia a inca unui recipient  de 600 litri, deci mai mic decat celalalte.  In ce ordine ar trebui sa le instalez pentru a fi mai judicios folosite. Primul cel mai mic si apoi cele de 1000 de litri..? Ponderea mai mare pare sa fie la apa si nu la namol. Sau sa-l las la mijloc..? In caz de vidanjare as vrea totusi ca ultimul recipient sa fie unul de 1000 litri. Groapa a fost facuta deja si ma tem ca in zilele urmatoare ce se anunta ploioase sa nu ma trezesc cu o piscina.

#2634
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,620
  • Înscris: 18.01.2010
Eu personal l-as pune la mijloc. Ca zona de liniștire înainte de ultimul recipient..
Toate cu gura la același nivel! Dacă cel din mijloc e mai scurt, îl pui mai sus. Sa fie gura la nivel cu restul.
Retine că dacă apa ajunge si trece de țevile de legătură, va avea același nivel în toate recipientele.
Dacă folosești activator, teoretic apa din ultimul, de 1000L o poti deversa sau folosi la udat. Folosesti pompa de apa murdară, găsești la 80-100lei. Asta dacă eviți chimicalele la wc.
Le pui pe pat de nisip tras la drept, le rotești ușor ca sa așeze bine.
Sa nu uiți sa le umpli cu apă după montaj, pe toate 3.
Altfel la o ploaie mai zdravănă o sa sară în sus ca mingile de ping-pong.

Edited by noxious30, 15 September 2021 - 16:27.


#2635
noxious30

noxious30

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,620
  • Înscris: 18.01.2010
Adicatelea, sa ai la îndemână vreo 2 tone de apa, și NU de-alea scoase cu ciutura, ca te uită sfinții... ceva pompă!

#2636
CV-03-BTF

CV-03-BTF

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 28.08.2007
Multumesc frumos.. Asa o sa fac. Din ce am studiat putin pe internet,  diferenta  intre o  fosa septica si o statie de epurare este in principal  folosirea unui sistem de oxigenare a apei. Evident statia de epurare are o multitudine de functii de la autovidanjare la recircularea namolului si a grasimilor in prima camera sau chiar  filtrarea si uscarea namolului.  Am gasit  pe  internet un dispozitiv care  oxigeneaza apa (ceva O....  septic aerator) care promitea transformarea unei fose septice intr-o statie de epurare . In care compartiment ar fi mai nimerit sa  instalez difuzorul de aer EPDM? Din discutii purtate ,, din scurt,, cu un specialist am inteles ca evacuarea din primul rezervor ar trebui sa  ajunga la baza celui de al doi-lea rezervor. Am inteles eu bine..? Rezervorul din mijloc ar fi destinat separarii grasimilor.  Detine cineva o imagine simplificata a unei statii de epurare? Ce am reusit eu sa gasesc pe internet sunt la o rezolutie mica si un desen destul de complicat cu celalate functii. In loc de difuzorul de aer.. se poate folosi oare  o teava de polietilena perforata fin?  Am mai citit  ca la iesirea din ultimul rezervor ar fi indicat in cazul folosirii tevilor de drenaj, al unui filtru de impuritati. Imi poate da cineva o solutie la acest filtru? de unde se poate cumpara sau cum se poate construi.? MULTUMESC

#2637
aliency

aliency

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 20.08.2014
Autovidanjarea e praf in ochi.De fapt e recircularea namolului; vidanjarea se face cu...vidanja.

Statie cu 3 butoaie= 600 l capcana de grasimi/separator
1000l bazin tratare aerob sau anaerob
  1000l bazin decantare/irigare

Aceasta este cea mai simpla configuratie,pentru 0,1-0,4 mc/zi-adica 1-2 persoane cu max un dus scurt pe zi.Fara consum de energie electrica, doar rareori un pic de activator,

si fara hirtie igienica in wc.Fara mas spalat rufe,vase sau desinfectanti.

De aici poti face upgrade la ce vrei tu si cit te tine buzunarul, dar daca e o locatie vizitata din an in paste, nu merita investit;nici macar atitea butoaie nu-ti trebuie,ci doar o

groapa de1x1x2 adincime si o cosmelie deasupra.

Edited by aliency, 16 September 2021 - 18:57.


#2638
body76

body76

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 67
  • Înscris: 05.10.2003
Autovidanjarea se referă la altceva, nu la plimbarea nămolului. Aia este recircularea.
Eu am in mijlocul mini-statiei un cilindru cu fundul găurit in care se pune un sac de rafie. In acel sac se descarcă nămolul in exces. Se lasă la scurs o săptămână apoi se aruncă la gunoi. Sau pe câmp.

#2639
aliency

aliency

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 20.08.2014
Vidanjarea se face cu vidanja.Cu sacul de rafie se face curatare sau descarcare.

#2640
CV-03-BTF

CV-03-BTF

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 28.08.2007
Sa nu credeti ca nu am luat in calcul si varianta cu o simpla groapa.. si o cosmelie deasupra. Dar terenul este foarte ciudat. Lut 99,9% si un strat subtire de pamant fertil deasupra. O simpla  terasare a lasat terenul fara vegetatie ani buni. Pamantul musteste de apa care se scurge de pe  fanetele amplasate mai sus cam  7...8 luni pe an. O simpla groapa data cu un sfredel  a retinut apa de la o ploaie ca un ulcior mai multe saptamani la rand . In schimb zona este tare frumoasa. Sper sa fie si sigura!

#2641
aliency

aliency

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 201
  • Înscris: 20.08.2014
Atunci,ingroapa butoaiele cu marginea de sus la -0,2 regleaza oglinda apei la -0,5 adincime, si in ultimul butoi instalezi o pompa gen pompa de santina care lucreaza la 12v, cu un furtun care trimite/imprastie apa la 10-15m distanta de statie,si ai rezolvat.

Atentie: nivelul de apa la 0,5 este doar in primul butoi,cel mic;in al doilea va fi 0,6 si in al treilea la 0,7metri adincime.Cind va lucra pompa,sa scoata doar 10-15 cm de apa,nu sa goleasca complet.Pompa nu o instalezi pe fundul butoiului, ci imediat sub oglinda apei,pentru a scoate doar apa decantata de la suprafata.

Butoaiele le conectezi astfel: nr 1=600l=capcana grasimi/separator= aici intra apa menajera. Din 1 in 2=teava d 110, cu teu 110 in nr 1,orientat in jos cu o extensie de teava de 30-40 cm spre fundul butoiului.In nr 2,pe teava care vine din nr 1,un alt teu 110 cu extensie de 20-30cm orientata in jos.

Intre 2 si 3: teava 110 cu teuri la ambele capete, dar extensie numai la cel din nr 3=30-40 cm orientata in jos.[Teu orientat in jos inseamna teava orizontala in mijlocul teului]

Daca poti ermetiza tevile la trecerea prin butoaie, poti pastra nivelul apei acelasi in toate 3;daca nu, decalezi intrarea-iesirea din fiecare cu 12 cm.

Atentie-ca sa ai apa la -50 in nr 1 teava de intrare o pui la -0,3 centrul tevii,iesirea cu 12-13mai jos centru,din 2 in 3 la fel12-13 mai jos centru.

Ideal ar fi sa poti ermetiza trecerile,si sa pastrezi acelasi nivel in toate trei,astfel cistigi volum si randament mai bun.

Succes!

Edited by aliency, 20 September 2021 - 19:14.


#2642
CV-03-BTF

CV-03-BTF

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 28.08.2007
MULTUMESC DIN SUFLET... Voi incerca sa reprezint grafic schema sa vad daca am inteles bine.

#2643
Ritter

Ritter

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 113
  • Înscris: 02.12.2006
Mai omule, dar nu inteleg DE CE te complici cu atatea inventii si carpeli romanesti atata vreme cat poti lua o fosa gata facuta, compacta, testata, usor de manevrat, cu tot ce trebuie, montata in max 2-3 h, la 2.000-2.500 lei si stai linistit ....
Chiar este peste puterea mea de intelegere...

Edited by Ritter, 06 October 2021 - 05:35.


#2644
CV-03-BTF

CV-03-BTF

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 28.08.2007
...DE CE te complici cu atatea inventii si carpeli romanesti atata vreme cat poti lua o fosa gata facuta, compacta, testata, usor de manevrat, cu tot ce trebuie, montata in max 2-3 h, la 2.000-2.500 lei si stai linistit ....
In primul rand multumesc pentru sfat. O observatie la obiect!  Invataminte trase..?   SA NU FIE O CARPEALA !   Am studiat si aceasta varianta. DAR.. Unul din argumente ar fi ca la banii astia ori aveau jumatate din capacitatea pe care sper sa o ating, si / sau erau cu o singura camera. Daca vorbim de un rezervor cu vidanjare, volumul de 1500 litri este o ,,gluma,,.. povesti pentru 4 persoane!. Nici 2600 litri nu e departe dar eu tind catre  una din facilitatile unei mini statii de epurare.  Deci.. o prima modificare adusa  fosei propuse de dvs. Apoi inca o modificare pentru cabina cu evacuare directa. Pare de neconceput pentru unii dar este mult mai practica in situatia data. Unde sunt 2 modificari in plan ... merge si a treia. In plus...  aproape  toti au precizat ca nu poti ingropa pur si simplu fosa din cauza peretilor fragili. ,,Ar fi bine de facut o camera cu pereti din BCA unde sa o montezi,, au precizat unii. Marea problema ar fi fost ca in scurt timp camera s-ar fi transformat in iaz. Recipientele mele sunt cu mult mai robuste si pot sa le ingrop cu un minim de atentie ( pat de nisip... etc)  Apoi locatia este una deosebita doar prin frumusetea naturii si incerc sa minimalizez costurile, probabil voi iesi sub jumatate la pretul unei fose la aceiasi capacitate. Intarzii putin pentru ca am apucat  sa montez unul din recipiente in ordine inversa, sa il umplu cu apa etc.... si pentru ca au intervenit alte prioritati. Dar am in vedere sa ma misc repede intrucat se pare intru in criza de ,,vreme buna,,. Un mare argument este ca nu pot sa insel increderea unui domn care a rapit din timpul  sau mai mult de o ora sa-mi dea aici pe forum sfaturi la obiect, ca sa nu mai spun ca m-a sunat din alta tara sa le completeze. STIMA!. Si nu in ultimul rand, pentru ca POT ...am TIMP si trebuie sa-l folosesc. Speram cu succes!
Mult succes si dvs si celorlati utilizatori ai forum-ului in proiectele propuse! P.S. Apreciez fiecare sfat sau comentariu, multumesc pentru contraziceri, scopul final fiind in principal de a evita greselile si  de a alege cele mai bune solutii .

Edited by CV-03-BTF, 10 October 2021 - 06:23.


#2645
CV-03-BTF

CV-03-BTF

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 28.08.2007
Buna ziua. Imi poate spune cineva daca gasesc in tara aceste repere..?  Sau ceva  similar.. pe 110 ?  Sunt destinate  imbinarii celor 3 recipiente.

Attached Files



#2646
Y0samiteSam

Y0samiteSam

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,240
  • Înscris: 22.04.2005
Buna ziua,
Ma puteti ajuta va rog frumos cu niste informatii; urmeaza sa instalez fosa si mi-au spus ca trebuie sa cumpar 5 m.c de piatra "refuz de ciur"
In zona mea am tot intrebat dar nimeni nu stie ce este exact. Si acum intrebarile:
1. Ce granulatie are piatra "refuz de ciur"   ?
2. Piatra "refuz de ciur" este acelasi lucru cu piatra sparta 25-63   ?
3. In loc de refuz de ciur pot sa cumpar pietris cu granulatia 16-32  sau mai bine cumpar piatra sparta 25-63?

Multumesc.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate