Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Nu gasesc un topic, un fel de caf...

Jocuri Android Multiplayer online...

Diferenta consum smart meter - Co...

Recomandare demontare+instalare ...
 CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024

Scot penele dupa montajul tamplar...
 Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?

Aplicatie invatare limba Germana
 Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 

Diacritice

- - - - -
  • Please log in to reply
1061 replies to this topic

#721
Mr_Woppit

Mr_Woppit

    the last of them..

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 17,834
  • Înscris: 26.11.2001

View PostCrugasic, on 13th March 2011, 13:06, said:

Nu te lua după cei care fac crize de antipatie la vederea unei tastaturi cu diacritice romînești. Ei nu reprezinta masa populației, ci doar pătura de anglomani care socotesc engleza superioară romînei și și-ar dori ca diacriticele să dispară pentru totdeauna. Crizele lor sînt simulate și exagerate, la fel ca ale celor care nu vor să folosească programe de calculator în romînă.

Prezența diacriticelor n-ar fi teoretic necesară dacă lumea ar ști cum să instaleze maparea de limbă romînă inclusă în sistemul de operare, ceea ce nu e cazul, pentru că printre altele la școală nu se învață așa ceva. În sistemul de învățămînt romînesc scrierea corectă a limbii oficiale nu este socotită importantă, dovadă fiind și faptul că majoritatea profesorilor scriu fără diacritice. Iar dacă profesorii scriu incorect, cum să le se ceară elevilor să scrie corect?

Însă mai e un alt aspect al problemei, unul de natură mai profundă, ce ține de afirmarea identității naționale a unui popor. Limbii romîne i se refuză prezența pe tastaturile vîndute în Romînia, care sînt făcute pentru engleză, ca și cum engleza ar fi limba maternă a romînilor sau limba oficială a statului romîn. Limba romînă este invizibilă pe tastaturile vîndute în Romînia, ea este deznaționalizată voit prin amputarea specificului ei, care ține tocmai de aceste mult hulite diacritice. Sincer nu știu cui îi este de folos asta, cu excepția latinomanilor și anglomanilor, care oricum sînt doar niște minorități romînofobe din cadrul populației.

A pune în vînzare tastaturi cu maparea "Romanian Programmers" (unde diacriticele s-ar obține cu AltGr+A,I,S,T) ar întări impresia din mintea multor romîni că diacriticele romînești sînt litere de categoria a doua, și de aceea ele pot să fie ascunse vederii, în scris sau pe tastaturi. Alți romîni au impresia că diacriticele romînești sînt niște litere arhaice și barbare, care n-au ce căuta lîngă literele englezești moderne și civilizate. Nu este nicidecum în interesul limbii romîne să se promoveze astfel de concepții iraționale care ar face din niște litere ale limbii romîne niște paria, pe motivul că ele nu există în limba engleză sau latină.

Diacriticele trebuie să fie prezente fizic pe tastatură alături de celelalte litere, tocmai pentru a sublinia faptul că toate sunetele limbii romîne sînt la fel de importante și ca urmare toate trebuie să aibă litera lor specifică inscripționată pe tastatură. Cum spune proverbul: "Ochii care nu se văd, se uită, iar diacriticele care nu se văd, nu se folosesc". Deci, trebuie să se vadă pe tastaturi alături de celelalte litere, cu care sînt pe picior de egalitate!

nici nu realizezi cat de penibil esti in eforturile tale, o, tu, iubitorule de limba romana :roflmao:

uite un adevar, care nu tine seama de zbaterile tale intelectuale: totul in natura tinde sa urmeze calea unde rezistenta este cea mai mica. Tu vrei sa complici lucrurile, prin urmare, nu va fi niciodata asa sau chiar daca ar fi, ar fi o impunere fortata si lumea (in majoritatea ei) nu s-ar complica.

continuati ... :P

#722
Crugasic

Crugasic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 273
  • Înscris: 06.01.2011

View PostCelest, on 13th March 2011, 13:32, said:

nici nu realizezi cat de penibil esti in eforturile tale, o, tu, iubitorule de limba romana

Mesajul tău pică exact la țanc, mersi pentru postarea lui! Ți-am răspuns mai pe larg pe firul de discuție Traducerea softurilor în limba romînă, unde se discută și astfel de probleme mai generale, cum este iubirea față de limba maternă, despre care oricum aveam intenția să scriu.

http://forum.softped...t...t&p=9609278

View PostCelest, on 13th March 2011, 13:32, said:

uite un adevar, care nu tine seama de zbaterile tale intelectuale: totul in natura tinde sa urmeze calea unde rezistenta este cea mai mica. Tu vrei sa complici lucrurile, prin urmare, nu va fi niciodata asa sau chiar daca ar fi, ar fi o impunere fortata si lumea (in majoritatea ei) nu s-ar complica.

În ce privește natura este posibil să fie cum zici tu, dar aici nu vorbim de natură, ci de civilizație, care e cu totul altceva. Civilizația presupune complicare, dar aduce cu ea beneficii inestimabile ce nu ar fi putut fi obținute altfel. Omul putea să trăiască și în prezent din culegerea de fructe și vînarea animalelor sălbatice, dar a preferat cu mult timp în urmă să deprindă cultivarea pămîntului și creșterea animalelor domestice, activități complicate ce necesită cunoștințe specifice și planificare, dar fără de care nu ar fi fost de conceput avansarea societății umane pînă la nivelul de azi. În ce privește scrisul, el a apărut după zeci de mii de ani de la apariția lui Homo Sapiens, atunci cînd civilizația umană atinsese în anumite locuri de pe planetă un anumit nivel și se impunea păstrarea unor evidențe, de ordin economic, politic, istoric sau cultural.

Scrisul, fiind un produs al civilizației, nu urmează calea minimei rezistențe, ci calea maximei eficiențe, așa cum se întîmplă cu toate produsele creativității umane de-a lungul timpului (de exemplu s-a trecut de la transportul cu cai la transportul cu mașini, mai complicat dar mult mai eficient). Scrisul trebuie deci să aibă randament maxim și pentru asta are nevoie să fie precis, adică conținutul mesajului să fie ușor de înțeles de către interlocutor, care de cele mai multe ori nu se află în prezența celui ce a scris mesajul, pentru a afla lămuriri de la sursă. Scrisul fără diacritice nu produce o limbă normală, ci una handicapată, care în cazul romînei este privată de patru sunete foarte importante. Folosirea diacriticelor nu înseamnă complicare, ci din contră simplificare, pentru că fiecare sunet are litera lui specifică, deci lucrurile sînt extrem de clare de la început. Situația în care o literă este folosită pentru două sunete diferite (S pentru S și Ș) înseamnă complicare, pentru că induce o stare de confuzie în mintea celui care citește și trebuie să pună diacriticele în minte pentru a înțelege corect mesajul. Ar fi fost mult mai simplu dacă diacriticele ar fi existat deja în text.

Simplificarea condiției celui care scrie (care știe bine mesajul pe care vrea să-l transmită, chiar dacă nu folosește diacritice) duce în schimb la o complicare a condiției celui care citește, obligat în anumite situații să desprindă din context înțelesurile, pentru că lipsa diacriticelor induce posibilitatea de interpretare greșită. În plus de asta este extrem de obositor de citit un text mare scris fără diacritice, cu atît mai mult cu cît este dintr-un domeniu științific sau cultural. Nici unul din cei care susțin scrierea fără diacritice nu a citit un astfel de text mare fără diacritice, altfel și-ar fi schimbat urgent părerea. Scrisul fără diacritice este prezent și în lumea reală, dar este limitat la texte scurte din firme sau anunțuri publicitare. De ce nu este prezent și în cărți, ziare sau reviste? Pentru că scrisul fără diacritice devine cu atît mai ineficient cu cît textul este mai mare și mai complex.

În plus de asta nu văd unde este impunerea forțată de care vorbești. Cine te poate obliga să scrii cu diacritice? Crezi tu că se va o lege prin care să fie pedepsiți cei care scriu fără diacritice? Un astfel de lucru nu este posibil pe internet, unde aproape toată lumea e anonimă. Poate că într-un final propria ta conștiință te va determina să scrii cu diacritice, văzînd că cei din jurul tău fac asta, dar numai tu ești acela care îi poți dicta propriei conștiințe, deci nu vine nimeni din afară să-ți impună ceva.

Dar mai e ceva care te pune pe gînduri dacă e să iei de bună chestia cu simplificarea scrisului adusă de nefolosirea diacriticelor. De ce oare nici unul din celelalte popoare europene nu se ia după romîni și nu renunță la diacritice în virtutea "simplificării" scrisului? Chiar așa să le placă tuturor să se complice degeaba? Nu cumva celelalte popoare europene știu că scrisul corect este o dovadă de civilizație și ele vor să apară ca niște popoare civilizate, în timp ce romînilor nu le pasă de asta din moment ce ei ca urmași autointitulați ai romanilor sînt un popor civilizat prin definiție, care nu mai are de demonstrat nimic nimănui? Dar ce te faci atunci cînd străinii nu înghit gogoașa propagandistică cu urmașii romanilor și-i consideră pe romîni pur și simplu un popor necivilizat și leneș, care nu vrea să se îndrepte pentru că asta ar însemna să depună un mic efort? Aici nu mai e vorba de imaginea unor forumiști care refuză să scrie cu diacritice, ci de cea a unui popor...

Edited by Crugasic, 15 March 2011 - 19:34.


#723
Crugasic

Crugasic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 273
  • Înscris: 06.01.2011
Am dat de o discuție înfierbîntată pe tema diacriticelor în comentariile unui articol de blog, care a fost postat luna trecută, deci discuția este foarte recentă. S-a pornit de fapt de la traducerea Windows 7 în romînă făcută de Microsoft, dar grosul comentariilor (în număr de aproape 70) este despre folosirea diacriticelor pe internet. Cea mai umoristică fază este atunci cînd unul dintre comentatori încearcă să-i convingă pe ceilalți că Academia, în colaborare cu CNA-ul și Parlamentul au adus o modificare la Constituția Romîniei prin care este permis scrisul fără diacritice în afara actelor oficiale. Sigur că este vorba de o intoxicare, dar care are un strop de credibilitate, pentru că Academia nu s-a pronunțat niciodată în favoarea scrisului cu diacritice la calculator, așa că unii iau această atitudine ca o aprobare tacită a situației actuale, ceea ce e posibil să fie cazul.

Cum bine zicea proverbul: "Peștele de la cap se împute și limba de la Academie".

Dau mai joc cîteva citate din discuție, dar merită citite toate comentariile de la articolul respectiv.

<---Începutul citatelor--->
Consiliul National al Audiovizualului, Academia Romana (prin Institul de Lingvistica) si Ministerul Educatiei au aprobat in 2008,parca,(cand a fost modificat substantial dex-ul limbii romane si regulile de vorbire – au fost acceptate unele cuvinte,etc) vorbirea fara diacritice si a fost considerata ca fiind corecta atata timp cat nu este folosita in redactarea unor documente oficiale,ci doar pentru comunicarea intre persoane.
[...]
CNA-ul a pornit un proiect de “aparare a limbii romane” care a fost sustinut de Institutul de Lingvistica al Academiei Romane (aia care se ocupa de dex-ul roman,si reglementarile din limba si literatura romana,atat vorbita cat si scrisa) iar Ministerul Educatiei a initiat o reglementare in conduita limbii romane,prezenta si in Constitutia Romaniei prin care a fost acceptata scrierea fara diacritice in mediul online(votat in Parlament).
[...]
Am primit și eu N mail-uri de la profesori universitari de la mine de la facultate, și niciunul n-am văzut să pună diacritice, deși sunt oameni cu o pregătire mult superioară, atât în materie de limba română, cât și în multe alte privințe.

http://blog.weebo.ro.../?comment-all=1
<---Sfîrșitul citatelor--->

Edited by Crugasic, 16 March 2011 - 18:53.


#724
buntzi

buntzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,326
  • Înscris: 09.09.2006
@AdiJapan, doctorunet: Am urmărit discuția de pe pagina precedentă și mă declar cu totul de acord cu AdiJapan, nu contează prea mult ce semn pui sub litera respectivă, ORICE român o să știe că e vorba de ș în loc de s și ț în loc de t. Simplu.
Dar nu asta vroiam să vă întreb. Am o problemuță. Pe compul de pe care scriu acum, rulez XP + secărică. Acasă pe laptop am vista home. Folosesc tot romanian (programmers) și combinațiile cu ALTGr (ce aiurea că e numai ALT din stânga). Din când în când, de pe lap, în loc de ș și ț, îmi apare semn de întrebare. Celelalte litere apar normal, î, ă și â. Ah, e vorba de postatul pe SP, nu în general. Scriu postul, apare normal în fereastra de editare (cu diacriticele normale) și când dau submit, pe forum apar semnele de întrebare și trebuie să editez cu s și t ca să aibă oarece sens textul.
Aveți ceva idei cum să scap de pocinog?

#725
Naoto

Naoto

    Glasperlenspielmeister

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,864
  • Înscris: 15.12.2009

View PostCrugasic, on 16th March 2011, 19:49, said:

Am dat de o discuție înfierbîntată pe tema diacriticelor în comentariile unui articol de blog, care a fost postat luna trecută, deci discuția este foarte recentă. S-a pornit de fapt de la traducerea Windows 7 în romînă făcută de Microsoft, dar grosul comentariilor (în număr de aproape 70) este despre folosirea diacriticelor pe internet. Cea mai umoristică fază este atunci cînd unul dintre comentatori încearcă să-i convingă pe ceilalți că Academia, în colaborare cu CNA-ul și Parlamentul au adus o modificare la Constituția Romîniei prin care este permis scrisul fără diacritice în afara actelor oficiale. Sigur că este vorba de o intoxicare, dar care are un strop de credibilitate, pentru că Academia nu s-a pronunțat niciodată în favoarea scrisului cu diacritice la calculator, așa că unii iau această atitudine ca o aprobare tacită a situației actuale, ceea ce e posibil să fie cazul.

Cum bine zicea proverbul: "Peștele de la cap se împute și limba de la Academie".

Dau mai joc cîteva citate din discuție, dar merită citite toate comentariile de la articolul respectiv.

<---Începutul citatelor--->
Consiliul National al Audiovizualului, Academia Romana (prin Institul de Lingvistica) si Ministerul Educatiei au aprobat in 2008,parca,(cand a fost modificat substantial dex-ul limbii romane si regulile de vorbire – au fost acceptate unele cuvinte,etc) vorbirea fara diacritice si a fost considerata ca fiind corecta atata timp cat nu este folosita in redactarea unor documente oficiale,ci doar pentru comunicarea intre persoane.
[...]
CNA-ul a pornit un proiect de “aparare a limbii romane” care a fost sustinut de Institutul de Lingvistica al Academiei Romane (aia care se ocupa de dex-ul roman,si reglementarile din limba si literatura romana,atat vorbita cat si scrisa) iar Ministerul Educatiei a initiat o reglementare in conduita limbii romane,prezenta si in Constitutia Romaniei prin care a fost acceptata scrierea fara diacritice in mediul online(votat in Parlament).
[...]
Am primit și eu N mail-uri de la profesori universitari de la mine de la facultate, și niciunul n-am văzut să pună diacritice, deși sunt oameni cu o pregătire mult superioară, atât în materie de limba română, cât și în multe alte privințe.

http://blog.weebo.ro.../?comment-all=1
<---Sfîrșitul citatelor--->

:coolspeak:  :worthy:  :w00t:    :lol:  


Inshallah!  :naughty:

Alegeți varianta corectă de răspuns:

Întrebare: cine-i prezent(ă) în CR?

a. conduita limbii române;
b. reglementarea conduitei;
c. scrierea fără diacritice;
d. Ministerul Educației;
e. Parlamentul (online);
f. toate :OK:

Edited by Naoto, 01 April 2011 - 23:09.


#726
Naoto

Naoto

    Glasperlenspielmeister

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,864
  • Înscris: 15.12.2009
De la "ghilimele", nimic nu s-a mai urnit:

http://www.acad.ro/a...gramaticaLR.htm


Punctuația limbii române. I. Ghilimelele

Punctuația limbii române, ca și ortografia în sens restrâns, este reglementată de Academia Română.

  Ea nu face însă obiectul noii ediții a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a (DOOM2), 2005, ci este reglementată în continuare oficial prin Îndreptarul ortografic, ortoepic și de punctuația, ediția a V-a, 1995, apărut sub egida Academiei Române (de remarcat că Îndreptarul nu mai trebuie respectat sub primele două aspecte incluse în titlul său, față de care DOOM2 a adus uele modificări).

  În ce privește ghilimelele sau semnele citării, în Îndreptar, § 268 (p. 79), se indică singura formă admisă pentru ghilimelele românești: „...” (numită, familiar, forma „99...99”). La acestea se adaugă ghilimelele (zise și „franțuzești”) - care se folosesc, în general, în scrisul românesc pentru a marca un pasaj care se dorește a fi pus între ghilimele în cadrul unui enunț mai mare plasat între ghilimelele românești.

  Absența acestor semne de pe tastatura obișnuită a calculatoarelor - care respectă uzul altor limbi, de cele mai multe ori al englezei - nu trebuie să ducă la înlocuirea ghilimelelor românești cu variante străine și cu atât mai puțin cu forme hibride.

  Ghilimelele românești pot fi introduse în text, în programul Word, prin comenzile Insert, Symbols sau prin comanda Alt urmată de codul semnului respectiv. Pentru mai multă ușurință, ele se pot adăuga pe bara de unelte. Noul standard pentru tastatura românească, în curs de adoptare, prevede plasarea acestor semne pe tastatură și presupune respectarea de către fabricanți a acestei norme. [zău?] Până la impunerea ei trebuie să se recurgă în continuare la soluțiile de mai sus.

  Ghilimelele pot părea un aspect minor; cu atât mai mult, dacă ar fi așa, nu există motive pentru a nu respecta reglementările simple care le privesc și care respectă tradiția scrisului românesc.

  În cel mai rău caz, s-ar putea accepta și folosirea altor forme, cu condiția, cel puțin, să nu se recurgă la combinații hibride (precum „...' etc.) și să se procedeze consecvent în cadrul aceluiși text.


ha, ha, typo-urile alea dorm liniștite din '95 încoace  :photo:

le-ar cam trebui un KoreKtor  :notangel:

Edited by Naoto, 01 April 2011 - 23:45.


#727
Crugasic

Crugasic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 273
  • Înscris: 06.01.2011

View Postbuntzi, on 30th March 2011, 06:51, said:

Din când în când, de pe lap, în loc de ș și ț, îmi apare semn de întrebare. Celelalte litere apar normal, î, ă și â. Ah, e vorba de postatul pe SP, nu în general. Scriu postul, apare normal în fereastra de editare (cu diacriticele normale) și când dau submit, pe forum apar semnele de întrebare și trebuie să editez cu s și t ca să aibă oarece sens textul.
Aveți ceva idei cum să scap de pocinog?

Este vorba de un bug al forumului Softpedia. Situația e cunoscută de programatorii forumului și s-a mai discutat și aici de cîteva ori. În cazul editării rapide, semnele Ș și Ț cu virgulă sînt înlocuite cu semne de întrebare. De altfel editarea rapidă nu trebuie folosită nici atunci cînd se citează texte scrise cu Ș și Ț cu virgulă, pentru că se întîmplă la fel. Cine vrea neapărat să folosească editarea rapidă trebuie să scrie cu Ș și Ț cu sedilă, însă rămîne problema de la citarea mesajelor scrise cu diacritice cu virgulă.
Soluția cea mai bună pentru utilizatorii forumului este să nu folosească niciodată editarea rapidă a mesajelor, ci doar editarea avansată.

Edited by Crugasic, 03 April 2011 - 07:37.


#728
buntzi

buntzi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,326
  • Înscris: 09.09.2006
Ah, super mulțumesc, probabil discuția aceea a avut loc pe vremea când nu mă foloseam de diacritice și nu i-am dat mare atenție. Acum că mi-ai spus, parcă îmi amintesc ceva.
SPor!

#729
dakian67

dakian67

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 834
  • Înscris: 24.07.2008
Am reinstalat sistemul, si nu mai pot folosi diacriticile! Am instalat programul secarica,dar rezultatul este cu totul altul,cred ca nu stiu sa fac eu ceva, am diacriticile total aiurea, undeva pe tastele din dreapta, si nu cu altgr cum au fost pina acum...stie cineva cum sa rezolv, este tare enervant, deja m-am obisnuit cu ele si mi-e tare sila sa vad ca nu le pot folosi...Va rog,ajutor!

#730
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
Ca sa ai diacritice nu trebuie sa instalezi niciun program, te duci in control panel si faci cum scrie aici.
Apoi poti sa comuti intre romana cu diacritice si engleza fara diacritice de pe tastatura cu alt+shift.
Optional, daca ai xp instalezi patch-ul pt. afisarea corecta a diacriticelor cu virgula, de aici: http://www.microsoft...diacritice.aspx

Alegi Romanian Programmers la tastatura daca vrei sa apesi pe alt+ litera ca sa apara diacriticele. Explicatia este aici.

Dezinstaleaza inainte programele care le-ai pus pt. diacritice.

P.S.: corect este diacriticele, nu diacriticile.

Edited by gumball3000, 24 July 2011 - 10:51.


#731
dakian67

dakian67

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 834
  • Înscris: 24.07.2008
Scuze,asa este, diacritice...am sa incerc,cred ca trebuie sa folosesc romanian programmers, eu am pus romanian standard...

Se pare c-am rezolvat problema.Cred că era corect ce spusesem anterior,în sensul că alesesem româna standard,și trebuia să aleg româna programmers.Acum funcționează corect,cel puțin aici,pe forum.Am să încerc și pe Messenger,ar tebui să meargă și acolo,că am instalat patch-ul corespunzător.Mulțumesc de ajutor !

#732
cristianadam

cristianadam

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 20.07.2010
Am adunat într-un articol (în engleza, pe blog) problemele pe care încă le are Windows cu diacriticele românești.

Am comunicat informația la Microsoft România. Dacă totul merge bine Windows 8 va veni cu fonturile reparate.

#733
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011

View PostCelest, on 13th March 2011, 13:32, said:

nici nu realizezi cat de penibil esti in eforturile tale, o, tu, iubitorule de limba romana :roflmao:

uite un adevar, care nu tine seama de zbaterile tale intelectuale: totul in natura tinde sa urmeze calea unde rezistenta este cea mai mica. Tu vrei sa complici lucrurile, prin urmare, nu va fi niciodata asa sau chiar daca ar fi, ar fi o impunere fortata si lumea (in majoritatea ei) nu s-ar complica.

continuati ... :P
Știu că nu mai citește Celest, dar scriu și eu. Așa sînt oamenii pasionați de ceva, domnule.Sînt atenți la nuanțe.Se gîndesc mult la ceea ce îi pasionează. Fără oameni de acest tip nu am fi scris ca astăzi ci cu vreo 22 de litere din care două inutile. Tu ai vrea să facă toți cum crezi tu că e bine?

View PostCrugasic, on 3rd April 2011, 07:36, said:

Este vorba de un bug al forumului Softpedia. Situația e cunoscută de programatorii forumului și s-a mai discutat și aici de cîteva ori. În cazul editării rapide, semnele Ș și Ț cu virgulă sînt înlocuite cu semne de întrebare. De altfel editarea rapidă nu trebuie folosită nici atunci cînd se citează texte scrise cu Ș și Ț cu virgulă, pentru că se întîmplă la fel. Cine vrea neapărat să folosească editarea rapidă trebuie să scrie cu Ș și Ț cu sedilă, însă rămîne problema de la citarea mesajelor scrise cu diacritice cu virgulă.
Soluția cea mai bună pentru utilizatorii forumului este să nu folosească niciodată editarea rapidă a mesajelor, ci doar editarea avansată.
Aha, deci cu sedilă merge să scrii și cu editarea rapidă. Eu pe acelea le-am pus pt că mi se par mai frumoase. Sînt și mai bine așezate pe taste, adică vin la îndemînă.

#734
OriginalCopy

OriginalCopy

    I'm harmful, fear me please! :))

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,268
  • Înscris: 10.08.2006

View PostIocan, on 19th June 2006, 14:32, said:

Recomand tuturor folosirea diacriticelor deoarece este foarte simplu din punct de vedere tehnic. De asemenea, este o atitudine de respect pentru cei care ne citesc mesajele. Acest text a fost scris integral folosind diacritice. Deci se poate.
(E unul din primele posturi, știu, dar tot a fost amuzant)

Și nu apare niciun diacritic în el! :lol:

#735
obilici

obilici

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 08.05.2009
Dacă interesează pe cineva, am o configurație de tastatură (keylayout) pentru Mac care urmărește configurația Ergo Romanian‑ul pentru Windows, dar am mai adăugat cîteva chestii care mi s‑au părut utile: ghilimele românești („”«») pe tastele [ ] și liniuțe mai utile (cred eu) pe tasta —: tasta nemodificată introduce o liniuță inseparabilă (care e mult mai frecventă în română decît cea obișnuită în engleză), iar Shift ‑ introduce o linie lungă (—), cam ca linia de dialog sau de pauză (nu mai știu daca e Horizontal Bar sau Em Line). Lungimea liniuțelor depinde mult de font. În orice caz, mă descurc să scriu destul de aproape de norma românească.

#736
Buraga131

Buraga131

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 28.12.2012

View PostOriginalCopy, on 21 aprilie 2012 - 12:04, said:

(E unul din primele posturi, ştiu, dar tot a fost amuzant)

Şi nu apare niciun diacritic în el! Posted Image

Asta am remarcat şi eu prima dată la el , a fost o întâmplare . Posted Image

#737
Gotul

Gotul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 134
  • Înscris: 28.04.2004

View Postobilici, on 20 octombrie 2012 - 09:03, said:

Dacă interesează pe cineva, am o configurație de tastatură (keylayout) pentru Mac care urmărește configurația Ergo Romanian‑ul pentru Windows, dar am mai adăugat cîteva chestii care mi s‑au părut utile: ghilimele românești („”«») pe tastele [ ] și liniuțe mai utile (cred eu) pe tasta —: tasta nemodificată introduce o liniuță inseparabilă (care e mult mai frecventă în română decît cea obișnuită în engleză), iar Shift ‑ introduce o linie lungă (—), cam ca linia de dialog sau de pauză (nu mai știu daca e Horizontal Bar sau Em Line). Lungimea liniuțelor depinde mult de font. În orice caz, mă descurc să scriu destul de aproape de norma românească.

Cunoaste cineva, va rog, daca exista o configuratie Ergo Romanian si pentru Linux? Multumesc

#738
Crugasic

Crugasic

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 273
  • Înscris: 06.01.2011

View PostFreddy12, on 20 februarie 2013 - 21:28, said:

Voi incerca sa sa pun tastatura in romana dar daca scrisul va deveni greoi din aceasta cauza voi renunta. Aveam ceva la un moment dat, imi apareau cuvinte intregi dupa ce tastam o litera sau doua , trebuia sters cuvantul si luat de la capat si am renuntat, mai ales ca majoritatea userilor foloseste tastatura in engleza.

Aplicațiile de tip tastatură virtuală au o funcție de prezicere a cuvintelor, tocmai pentru a nu se tasta cuvintele întregi și a se economisi timp. Această funcție este dependentă de niște dicționare care de obicei trebuie instalate separat. Ea poate fi dezactivată foarte ușor din setările aplicațiilor. În cazul aplicației Hacker's Keyboard nu există încă dicționar pentru romînă, deci nu vor apărea sugestii de cuvinte, chiar dacă funcția e activată.

Faptul că majoritatea unei populații scrie greșit la calculator nu este un argument în favoarea scrierii greșite, mai ales cînd scrierea corectă este foarte la îndemînă.

View PostUlpiatraiana, on 21 februarie 2013 - 02:19, said:

Sa inteleg ca daca esti agramat nu ai ce cauta pe aceasta arie.Multumesc.
Freddy,percepeti aceasta dificultate de la incoerenta vorbitorilor nativi.Un mic exemplu:http://forum.softped...4#entry12724244

Agramații pot să vină pe această secțiune a forumului. Nu-i gonește nimeni. Însă aici e vorba de cei care prin modul lor de a scrie par agramați, fără să fie în realitate. De ce o persoană oarecare ar dori să pară agramată, venind să scrie fără diacritice pe secțiunea de limbă romînă? De ce o persoană ar refuza să folosească niște litere ale alfabetului romînesc, riscînd în acest fel să pară că nu cunoaște întreg alfabetul? De ce o persoană ar continua să scrie fără diacritice atunci cînd i se arată cît de ușor este să scrie cu ele, după trecerea unei mici perioade de adaptare?

Singurele categorii care refuză cu încăpățînare să scrie corect sînt leneșii, anglomanii și latinomanii. În cazul ultimelor două categorii e vorba de o opțiune ideologică, care presupune disprețul față de literele alfabetului romînesc ce nu apar în alfabetele latin sau englez. Dar leneșii sînt pur și simplu delăsători, balcanici. Ei au totuși o șansă de recuperare, dacă sînt făcuți să înțeleagă că imaginea de agramați nu este în folosul lor.

Hai să procedăm invers față de cei care nu folosesc diacriticele, poate că astfel va fi sesizat absurdul situației. În fraza următoare am înlocuit pe A,I,S,T cu Ă,Î,Ș,Ț.

Cînevă căre vîne pe forum să dîscuțe despre lîmbă romînă se expune rîdîcoluluî dăcă nîcî măcăr nu ărăță că poățe s-o scrîe corect.

Vi se pare corectă limba care a rezultat? Dacă nu, atunci de ce ar trebui acceptat ca literele Ă,Î,Ș,Ț să fie înlocuite în scris de A,I,S,T? În ambele cazuri e vorba de sunete diferite, care trebuie scrise cu literele lor corespunzătoare, nu cu unele care deși sînt asemănătoare generează confuzii. Literele Ă,Î,Ș,Ț nu sînt subordonate literelor A,I,S,T, ci le sînt egale și au dreptul la existență în scris așa cum au dreptul la existență în vorbire sunetele desemnate de ele. Fără ele limba romînă nu este o limbă de sine stătătoare, ci un dialect șchiop latinomano-angloman. Cine se opune handicapării limbii de către străinomani trebuie să scrie cu diacritice.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate