Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 

Diacritice

- - - - -
  • Please log in to reply
1061 replies to this topic

#613
Pifourbe

Pifourbe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 42
  • Înscris: 26.05.2010
De cînd cu discuția de aici deviată pe teme de diacritice, mi-am adus aminte că recent am văzut ceva foarte interesant. M-am uitat într-un ghid de călătorie dedicat României, republicat în versiune actualizată, ca să văd ce se spune despre limbă. Cartea face parte din Ghidurile Insight și este scrisă de niște străini, anglo-saxoni după nume. Iată ce se zice printre altele:

-----------------------------
Limba română prezintă și o serie de ciudățenii. Este singura limbă romanică ce a păstrat trei genuri și vocativul. Este singura limbă care utilizează literele "ă", "ș" și "ț", și deci consecința că tastaturile nu pot scrie corect românește.

"Ghid complet România" (Editura Aquila'93, 2010) - pagina 369
(îngroșarea literelor îmi aparține)
----------------------------

Impresia străinilor anglo-saxoni că diacriticele românești nu pot fi scrise de la tastatură a fost cauzată în mod sigur de faptul că ele nu sînt folosite de către români. Redactorii cărții s-au documentat la fața locului și au văzut că românii nu scriu cu diacritice la calculator, deși cărțile, ziarele și alte materiale tipărite sînt scrise cu diacritice. Văzînd această situație ei au tras singura concluzie rațională, anume că este imposibil să se scrie cu diacriticele românești, pentru că dacă ar fi fost posibil în mod sigur românii le-ar fi folosit, așa cum fac celelalte popoare europene cu diacriticele lor. Așa că toți aceia care vor cumpăra ghidul despre România înainte de a ne vizita țara vor afla că limba română nu poate fi scrisă corect la calculator, lucru care îi va mira tare de tot, din moment ce ei știu că limbile lor pot fi scrise cu diacritice la calculator, deci și româna ar trebui să poată fi scrisă astfel. Impresia pe care și-o fac străinii despre limba română este dependentă direct de modul în care românii o folosesc. Dacă românii nu-și respectă limba, scriind-o incorect, exact această impresie de dispreț față de limbă o vor sesiza străinii.

Dar oare anglo-saxonul care a menționat imposibilitatea scrierii diacriticelor românești la calculator nu voia de fapt să scuze prin asta comportamentul românilor care nu folosesc diacritice deși ar putea s-o facă? Să fi fost redactorul cărții chiar atît de naiv încît să creadă că limba română nu se poate scrie de la tastatură, în timp ce limbi cu alfabete mult mai complicate (chineză, thailandeză, hindi etc.) pot fi scrise bine-mersi? Nu cumva el a încercat în mod delicat să scuze lenea românilor de a scrie corect, vizibilă pentru orice străin care vizitează siturile românești? Și nu cumva a încercat să scuze și completa nepăsare a autorităților, care nu impun vînzarea de tastaturi adaptate din fabrică pentru scrierea în limba oficială a țării?

Edited by Pifourbe, 19 September 2010 - 08:17.


#614
iulia_400

iulia_400

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 695
  • Înscris: 08.02.2007
@Pifourbe
Cand am fost in Turcia acum 4 ani am intrat din curiozitate intr-un magazin unde aveau reduceri maricele la laptopuri. M-am uitat la cateva si la niste tastaturi obisnuite de pc normal. Toate erau cu litere turcesti de genul ç . Am vazut un laptop cumparat dintr-o tara araba, pe tastatura avea tastele cu litere scrise cu caractere arabesti mari si intr-un coltulet erau literele noastre. Probabil asa sunt si cele din tari gen China, Japonia, etc.

Laptopul Dell pe care il am cumparat din Franta are printre altele litere cu accent frantuzesc ò, à, è, é, ç, ù. La icoana tastaturii am optiunea de a schimba limba, dar nu am romana. Mai am un HP luat din Italia e la fel ca Dell-ul. In rest iti spun sincer ca nu m-am interesat ce ar trebui sa fac sa pot scrie cu diacritice romanesti sau daca se poate. Cand aveam pc clasic, stiam combinatiile de taste pe tastatura sa pot scrie cu diacritice. Acum ca tot am postat aici, o sa ma duc pe topicul dedicat marcii mele si sa vad acolo, poate gasesc solutia.

#615
Pifourbe

Pifourbe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 42
  • Înscris: 26.05.2010

View Postiulia_400, on 19th September 2010, 12:35, said:

Cand am fost in Turcia acum 4 ani am intrat din curiozitate intr-un magazin unde aveau reduceri maricele la laptopuri. M-am uitat la cateva si la niste tastaturi obisnuite de pc normal. Toate erau cu litere turcesti de genul ç . Am vazut un laptop cumparat dintr-o tara araba, pe tastatura avea tastele cu litere scrise cu caractere arabesti mari si intr-un coltulet erau literele noastre. Probabil asa sunt si cele din tari gen China, Japonia, etc. Laptopul Dell pe care il am cumparat din Franta are printre altele litere cu accent frantuzesc ò, à, è, é, ç, ù.

Cazul tău este absolut tipic. Foarte mulți români au fost în străinătate și cu ocazia asta au putut vedea că în celelalte țări se folosesc calculatoare (de birou și portabile) cu tastatură adaptată pentru limba oficială. Asta înseamnă că ele sînt vîndute cu astfel de tastaturi personalizate pentru fiecare țară în parte, nu au tastatură pentru limba engleză, așa cum se întîmplă în România. Din păcate, deși atît de mulți români au putut să vadă cum arată normalitatea europeană/mondială în materie de tastaturi, aproape nimeni nu a insistat să se întîmple același lucru și în România, adică limba oficială să-și recapete statutul de limbă principală cînd vine vorba de tastaturile și calculatoarele vîndute pe piața autohtonă. Acestea sînt folosite în proporție covîrșitoare pentru a scrie în română, iar engleza se poate scrie la fel de bine cu tastatură românească ca și cu tastatură englezească, deci prezența tastaturilor pentru limba engleză în magazinele românești nu are absolut nici o rațiune. Situația gravă de azi în ce privește scrisul cu diacritice a pornit tocmai de aici, de la lipsa tastaturilor adaptate pentru limba română, o situație care putea fi rezolvată prin intervenția autorităților încă din anii 1990, dar care a trenat pînă acum, din cauza nepăsării cvasigeneralizate pentru limba română a populației, specialiștilor (filologi, lingviști, profesori) și autorităților.

View Postiulia_400, on 19th September 2010, 12:35, said:

Cand aveam pc clasic, stiam combinatiile de taste pe tastatura sa pot scrie cu diacritice. Acum ca tot am postat aici, o sa ma duc pe topicul dedicat marcii mele si sa vad acolo, poate gasesc solutia.

Nimeni nu are nevoie de combinații de taste pentru a scrie în limba română, cu excepția programatorilor care vor neapărat să aibă semnele [ ] ; ' la apăsare simplă. Pentru a scrie cu diacritice românești trebuie doar activată maparea de tastatură inclusă în Windows (sau în alt sistem de operare). Operația este foarte simplă, de exemplu pe Windows 7 sau Vista este ca mai jos:

Start>Panou de Control>Modificare tastaturi sau alte metode de introducere>Modificare tastaturi>Adăugare>Română (România)>Tastatură>Bifezi Română (standard)>OK>OK

Poți să pui româna ca limbă implicită ("default") dacă scrii majoritatea timpului în română și mai ai și alte mapări de tastatură instalate. Chestia se face tot din fereastra unde ai adăugat maparea de limbă română.

Maparea de tastatură pentru limba română inclusă în Windows Vista și 7 este identică cu aranjamentul de taste al tastaturii americane vîndute în magazinele românești. Însă semnele [ ] ; ' și cele de desupra lor vor fi făcute cu ajutorul tastei ALT din dreapta, pentru că în locul lor la apăsarea simplă apar de acum încolo Ă Î Ș Ț (scrie-le cu carioca pe taste și n-ai să le uiți poziția). Sigur că ar fi mai elegant să existe tastaturi cu diacritice în magazine, dar se poate scrie foarte bine și fără ele.

Edited by Pifourbe, 19 September 2010 - 16:46.


#616
pamfil nastase

pamfil nastase

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.02.2007

View PostPifourbe, on 9th August 2010, 17:06, said:

Nu cred totuși că ar lua mult timp înlocuirea a patru simboluri cu variantele lor cu virgulă. Programul cu care lucrează el (= Secărică) se numește MSKLC și este gratuit. Practic poți să faci și singur o mapare exact pe gustul tău.

Da, e ușor de folosit și mi-am creat eu tastatura pe care a vrut-o mușchiul meu - recomand progrămelul tuturor celor care vor să scrie cu diacritice, dar se plîng că nu-ș ce li se inversează sau se duce la pădure. În plus, se poate folosi maparea personală în paralel cu aia de română din windows. La layoutul RO vor apărea două variante, din care poți alege, ca în poza de mai jos:

[ http://img15.imageshack.us/img15/4193/romanac.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


„DERO” e maparea creată de mine (adică românească plecînd de la tastatură nemțească, cu ș și ț cu virgulițe și ghilimelele „”), iar „Romanian” e cea din windows, adică cu ș și ț.

Mersi de link.

#617
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,885
  • Înscris: 12.03.2010
Damn ! Programul ăla al lui Secară e chiar mortal !

Acuma, cu decalările de pe tastatura în românește din XP mă obișnuisem eu, dar cel mai tare mă enerva lipsa ghilimelelor jos. Uf ! În sfîrșit „„„„„„”””””” !!!!

#618
center_2001

center_2001

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 385
  • Înscris: 08.09.2010
Cum pot sa folosesc literele din germana?

#619
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postcenter_2001, on 3rd October 2010, 06:52, said:

Cum pot sa folosesc literele din germana?
Tastatura românească standard are toate literele folosite în germană și maghiară. Motivul pentru asta e faptul că în România este uneori nevoie să scriem și texte în maghiară și germană, pentru minorități, și e mai comod să facem asta fără a comuta tastatura.

Tastatura standard este implementată ca atare în driverul lui Secărică, dacă folosiți Windows XP, și este inclusă în sistemul de operare (deci poate fi activată pe loc) dacă folosiți Vista, 7 sau vreo versiune actuală de Mac.

Altfel mai puteți instala/activa un driver de tastatură special pentru limba germană, caz în care unele litere și simboluri vi se vor inversa față de tastatura americană.

#620
pamfil nastase

pamfil nastase

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.02.2007

View PostAdiJapan, on 3rd October 2010, 06:10, said:

Tastatura românească standard are toate literele folosite în germană și maghiară.

Da? Adică sînt inscripționate pe tastatură și alea, pe lîngă cele românești? Cool! N-am văzut pînă acum. Poate cineva să pună o poză? Btw, atunci probabil destul de multe taste au cîte 3-4 simboluri pe ele (maghiara are o groază de semne speciale), care bănuiesc că se tastează prin combinații cu shift și alt Gr.

View PostAdiJapan, on 3rd October 2010, 06:10, said:

Altfel mai puteți instala/activa un driver de tastatură special pentru limba germană, caz în care unele litere și simboluri vi se vor inversa față de tastatura americană.

Asta ar însemna să țină minte unde sînt umlautele (ä, ö, ü) și ß (sau să știe unde sînt în mod normal pe o tastatură nemțească), bașca inversarea lui y cu z, a tastei cu liniuțe cu cea cu semnul întrebării și faptul că tastele alfa numerice „se mută” spre stînga. (Eu sînt obișnuit și cu asta, scriu de pe tastaturi americane și în română, și în germană, dar pentru alții poate fi supărător.)

Presupunînd că are tastatură englezească, mai poate face ce am făcut eu, doar că în sens invers, adică își creează cu progrămelul de mai sus propria mapare pentru germană, pornind de la tastatura pe care o are, în care își pune semnele speciale pentru germană unde îi convine (recomand totuși să fie acolo unde ar fi pe o tastatură germană), restul literelor și simbolurilor rămînînd la locul lor.

Btw, programul nu-i al lui Secară, dar probabil că tot cu el a lucrat ca să facă driverul.

Center_2001, ce tastatură ai și ce vrei exact? Dacă aș fi avut vreuna englezească prin casă, îți făceam eu o mapare pentru germană. Dacă vrei să scrii doar în MS Word, e mai simplu, poți crea scurtături de gen ctrl + a, o, u, b = ä, ö, ü, ß, alt + a, o, u = Ä, Ö, Ü (asta dacă nu te deranjează că nu vei mai avea funcții gen „selectează tot” sau „subliniază” direct din combinațiile folosite acum la altceva). Pe la mijlocul anilor 90 am mers pe soluția asta. Dacă vrei să scrii și pe net sau în alte programe cu caractere nemțești, nu ai de ales,  va trebui să aplici una din soluțiile de mai sus. (Sau să-ți cumperi o tastatură nemțească, ori una de-asta românească pentru minorități.)

#621
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View Postpamfil nastase, on 4th October 2010, 06:34, said:

Da? Adică sînt inscripționate pe tastatură și alea, pe lîngă cele românești? Cool! N-am văzut pînă acum. Poate cineva să pună o poză? Btw, atunci probabil destul de multe taste au cîte 3-4 simboluri pe ele (maghiara are o groază de semne speciale), care bănuiesc că se tastează prin combinații cu shift și alt Gr.
Nu știu cum arată tastaturile românești fizice. Prin Japonia nu se găsesc de cumpărat, deși dacă chiar insist ar fi în stare să-mi aducă una... Știu doar ce cere standardul SR 13392:2004. Aranjamentul e ilustrat aici:

Romanian-keyboard-layout.png

În afară de română înțeleg că mai sînt suportate limbile maghiară, germană, turcă, poloneză și o serie de limbi slave scrise cu alfabet latin, pe motiv că sînt vorbite de minorități importante din România. Literele cu diacritice neromânești se scriu combinînd semnul diacritic cu litera de bază, deci tot ce trebuie să ții minte (sau să fie inscripționat) este poziția semnului diacritic pe tastatură. În standardul curent ele sînt plasate pe linia cifrelor, de exemplu accentul circumflex e pe tasta 3 (o alegere neinspirată; după mine era mai bine pe 6, unde e caretul). Ca să scrii ô apeși AltGr+3 și apoi o. La fel și trema ö, accentul unguresc dublu ő, accentul ascuțit ó, grav ò, sedila ç etc. Alte litere și simboluri se află pe anumite taste, alese inteligent: ß pe S, ł pe L, đ pe D, € pe E etc. Apropo de turcă, am impresia că suportul e incomplet: nu găsesc unde sînt litera ı fără punct, majuscula İ cu punct și ğ-urile cu căciulă.

#622
pamfil nastase

pamfil nastase

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,075
  • Înscris: 04.02.2007

View PostAdiJapan, on 4th October 2010, 08:33, said:

În afară de română înțeleg că mai sînt suportate limbile maghiară, germană, turcă, poloneză și o serie de limbi slave scrise cu alfabet latin, pe motiv că sînt vorbite de minorități importante din România.

Da, din ce văd, așa pare, are și đ (pentru sîrbo-croată), ł (pentru poloneză) etc. Nu sînt convins că din dragoste pentru minorități a fost făcută cu atîtea semne (chiar și cîte 4 pe tastă), ci mai degrabă pentru că pur și simplu se poate, în mod inteligent, face și inscripționa o tastatură pentru scrierea în mai multe limbi. Eu chiar aș fi curios dacă se găsesc pe undeva de cumpărat astfel de tastaturi complexe (căci din cele obișnuite, deci doar cu semnele pentru română, înțeleg că acum se găsesc frecvent.)

Cît privește turca, văd și eu că lipsesc ı și İ. ğ am impresia că ar trebui să iasă cu Alt Gr + 4 + G. Ba văd că Alt Gr + 5 + X oferă chiar și posibilitatea punerii unui caron, nu știu dacă pe orice literă sau doar pe vocale. (Pentru sîrbo-croată ar fi esențial să fie primul caz, căci altfel nu văd cum să scrii è, č, și Ÿ. Nu mai vorbesc de æ.)

Pentru scrierea în germană sau maghiară eu n-aș folosi o astfel de tastatură decît secundar, cînd n-am de ales. Pentru fiecare din semnele speciale (ä, ö, ü, á, ó, ú, é, í, ő, û) trebuie să apeși cîte trei taste (Alt Gr + tasta alfanumerică cu semnul diacritic dorit + litera de alterat). Apropo, lipsesc și ghilimelele nemțești corecte: „“ (adică 99 jos, 66 sus). Ele nu există ca atare nici pe multe tastaturi nemțești, poate pentru că MS Word îți transformă "" automat în cele corecte pentru limba respectivă, iar pe forumurile nemțești sînt adesea scripturi care așijderea ți le transformă automat.

Pentru cei care scriu frecvent doar în două limbi (de pildă română și o altă limbă, fie ea vorbită și în România sau nu), mai utilă e o tastatură în una din cele două limbi, cu o mapare convenabilă (fie standard, fie personalizată, cum am eu) pentru layoutul celeilalte limbi.

Însă pentru lingviști sau cei care au nevoie des de semne din diverse limbi poate fi utilă.

#623
Pifourbe

Pifourbe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 42
  • Înscris: 26.05.2010
Mesajul de mai jos ar fi trebuit postat în firul de discuție despre folosirea diacriticelor pe secțiunea "Limba Română" a forumul Softpedia, fir închis abuziv de moderatorul LoveDemon. Este ultimul mesaj pe care-l postez pe acest forum, pentru că modul de moderare abuziv nu-mi este pe plac, cum nu-mi este pe plac nici scrisul fără diacritice.

View Postme_raul, on 20th October 2010, 23:13, said:

Nu este chiar asa, pifourbe, mergi prea departe cu chestia asta. Ideea e sa ne intelegem intre noi, si limba este un instrument. Scrierea fara diacritice nu impiedica intelegerea corecta a textului. Indiferent cum scrii citesti corect.

Limba este un mijloc de comunicare. Dar acest mijloc/instrument trebuie să fie cît mai eficient, pentru ca să transmită clar ideile schimbate între interlocutori. Un mesaj scris în limba română este cel mai eficient atunci cînd este scris cu diacritice, pentru că astfel este evitată orice confuzie de sens lexical ("sa" poate fi "sa" sau "să") ori de timpuri verbale ("impiedica" poate fi "împiedica" sau "împiedică"). Cu cît mesajul este scris mai clar, cu atît este înțeles mai rapid și mai bine, deci comunicarea este mai eficientă.

Dar mai este ceva care trebuie avut în vedere. Pînă acum mi s-a tot spus de efortul pe care chipurile l-ar depune cel care trebuie să scrie cu diacritice. Însă nimeni nu vorbește de efortul pe care trebuie să-l facă cel care citește un text scris fără diacritice. De ce cititorul trebuie să fie obligat să pună diacriticele în gînd la un text, atunci cînd ar fi fost normal ca ele să fie deja prezente în formă grafică în textul respectiv? Pînă la apariția calculatoarelor toate textele scrise conțineau și diacriticele, deci cititorul nu trebuia să facă efortul de a înțelege ce SCRIE interlocutorul, trebuia doar să facă efortul de a înțelege ce vrea să SPUNĂ interlocutorul. De la apariția calculatoarelor s-a ajuns la o situație anormală, aceea în care cititorul unui text trebuie să facă în mod virtual și o parte din munca scriitorului. În mod paradoxal apariția unei mașini cu tehnologie avansată a dus la creșterea efortului depus de om atunci cînd folosește produse ale mașinii respective, dar asta nu din vina mașinii, ci din a celor care o pun la treabă. Iar această situație aberantă este circumscrisă la o singură țară europeană, România, pentru că în restul de țări aceeași mașină nu a dus la același efect de creștere a efortului cititorului.

View Postme_raul, on 20th October 2010, 23:13, said:

Pentru ca eu nu scriu cu diacritice, scriu incorect, spui ca ma ignori. Intelegi ce am zis aici, reply-ul meu, chiar daca am scris fara diacritice, nu asta opreste comunicarea dintre noi, ci atitudinea ta. Ti-am mai spus si pe celalalt topic, intai de toate suntem oameni, si nu instrumente. De instrumente doar ne folosim.

Presupun că nici tu nu menții comunicarea cu persoane al căror comportament nu-ți este pe plac. Poate că ești nefumător și nu-ți place să ți se arunce fum de tutun în nas. Dar ai cîțiva cunoscuți sau rude care fumează. Ce faci tu în situația asta? De dragul păstrării comunicării înghiți fumul scos de ei sau le spui ca să nu fumeze în prezența ta? Păstrarea comunicării nu este o atitudine care să fie aplicată obligatoriu la toată lumea cu care intri în contact. Poți alege să comunici cu unele persoane și să le ignori pe altele, iar asta se întîmplă mereu în viața reală. Ei bine, eu nu doresc să comunic cu persoanele care scriu greșit în limba română, pentru că persoanele respective ar putea să scrie corect, dar n-o fac. Ce cîștig aș putea avea eu de la comunicarea cu niște persoane care nu doresc să facă un efort atît de mic pentru a scrie corect? De ce să fiu eu obligat să pun diacritice în gînd la textele lor? Eu scriu cu diacritice și am dreptul să le solicit și celor care doresc să comunice cu mine să facă la fel. Este o reciprocitate care duce la comunicarea cea mai eficientă și mai corectă din punctul de vedere al limbii. Nu cer nimic anormal sau ilogic. Dacă am avea o comunicare prin scrisori trimise prin poștă, textele ar conține diacritice. De ce o comunicare prin mesaje trimise prin internet să fie diferită? Eu nu văd diferența între comunicarea pe mediu fizic (hîrtie) și cea pe mediu virtual (biți). Și alături de mine n-o văd nici sutele de milioane de europeni care scriu cu diacritice.

Este absolut de neînțeles blocajul pe care-l au unii față de scrisul cu diacritice la calculator. De ce se agață unii de el atît de tare, cînd acest scris este de-a dreptul incorect și produce o comunicare predispusă la confuzii? Este foarte ușor să scrii cu diacritice după ce te-ai obișnuit, iar această obișnuire nu ia mult timp.

View Postcharme, on 21st October 2010, 01:02, said:

pentru mine tot norma de scriere este scrierea cu â, nu cu î. fapt de care supra-specialistii limbii nu tin cont. nu, nu vreau 10 pagini de posturi lungi cu argumente, vorbeam de "norma" si intelesul logic al acestui cuvant.

Dezbaterea despre grafia limbii române se găsește pe alt fir de discuție, unde nu am văzut ca tu să fi contribuit cu ceva. Putem discuta pe firul respectiv. Aici am să-ți spun doar că normele sînt și ele diferite, unele bune, altele proaste. Norma de a scrie cu diacritice este esențială pentru scrierea corectă, în timp ce norma de scriere cu Â-sunt este un simplu moft latinoman care nu are nici cea mai mică acoperire rațională sau istorică. Litera  este complet inutilă și servește doar la iluzionarea unora că dacă scrii ROMÂN atunci cei care citesc pun semnul egal cu ROMAN. Dar asta e complet ineficient, din moment ce oricine vine în România vede nu latinitate, ci balcanismul cel mai pur, deci treaba cu  este doar propagandă și nimic mai mult. Iar timpul propagandei a trecut odată cu căderea comunismului. Cuvîntul "sunt" este la fel de inutil, fiind un simplu barbarism băgat în limbă în anul 1800 pentru a fi folosit în locul cuvîntului de drept, "sînt", cel care se găsește în toate scrierile vechi românești. Deci discuția despre scrierea cu diacritice nu trebuie legată de dezbaterea despre Î/Â-sînt/sunt, fiind cu totul altceva.

View Postcharme, on 21st October 2010, 01:02, said:

eu nu-i cer niciunui copil sa scrie ceva/cumva. iar daca as avea copil, nu mi-ar face placere sa vina orice individ care sa-i ceara/impuna ceva. asta e dreptul profesorului. al profesorului lui, nu al tuturor profesorilor. nu-mi amintesc sa ma fi inscris in clasa ta. prin urmare, de unde pana unde aerele de profesor?

Nefolosirea diacriticelor înseamnă negarea desemnării în scris a patru sunete. Cu ce drept își permite Charme să înlocuiască literele Ă Î Ș Ț cu literele A I S T, care nu sînt menite a desemna sunetele respective? Cu dreptul că poate scrie cum vrea în calitatea ei de persoană adultă care a terminat școala și nu mai susține examene de limbă română. Foarte bine, și eu am dreptul s-o ignor pe Charme pentru că nu scrie corect, lucru pe care l-am și făcut.

Edited by Pifourbe, 21 October 2010 - 06:45.


#624
me_raul

me_raul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,549
  • Înscris: 05.01.2007
Pifourbe, eu nu sunt impotriva scrierii fara diacritice si nici impotriva scrierii cu diacritice. (Eu pe forum scriu fara diacritice pentru ca imi este mai usor si toata lumea intelege ce scriu, iar regulamentul forumului imi da voie sa fac asta.) Am spus ca limba este un instrument, iar limba romana este instrumentul nostru, si stiu ca trebuie sa vorbim corect, dar nu de dragul normei, ci pentru a ne intelege. Intr-adevar, e dreptul tau sa ignori pe cine vrei, insa eu as face altfel, daca cineva care nu foloseste diacritice mi-ar scrie un text, nu l-as ignora, as citi si daca nu as intelege l-as ruga sa ma lamureasca acolo unde nu inteleg. :) Acum vorbesc din propria experienta: nu mi s-a intamplat de multe ori sa nu inteleg un text din cauza diacriticelor, din alte cauze foarte des, dar nu din asta.

Pifourbe, limba este un lucru important, ea confera identitate unei natiuni; pe pamant suntem atatia oameni, impartiti in natii, dupa cum vezi chestia asta produce o separare intre oameni, separare care poate deveni combativa, apar razboaie, in cauzele carora limba poate juca un rol important. Asta ar fi un exemplu, pentru ca si tu dai un exemplu in care limba separa si genereaza imposibilitatea comunicarii  prin faptul ca alegi sa ignori.

Referitor la exemplul cu tigara, eu nu fumez, nu mi place sa trag fumul altora, ceea ce fac e sa nu le tin companie atunci cand fumeaza. Asta nu inseamna ca ii ignor. Ce spun acum poti sa o iei cum vrei, sa o intorci pe toate partile, sa spui ca tu ai dreptate. Ok, ai dreptate, fiecare alege cum si ce sa faca. Foarte bine!

Edited by me_raul, 21 October 2010 - 11:07.


#625
mircea21

mircea21

    Rătăcit între viitor și trecut

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,704
  • Înscris: 19.12.2007

View PostPifourbe, on 21st October 2010, 07:44, said:

Mesajul de mai jos ar fi trebuit postat în firul de discuție despre folosirea diacriticelor pe secțiunea "Limba Română" a forumul Softpedia, fir închis abuziv de moderatorul LoveDemon. Este ultimul mesaj pe care-l postez pe acest forum, pentru că modul de moderare abuziv nu-mi este pe plac, cum nu-mi este pe plac nici scrisul fără diacritice.
Cu atitudinea asta nu rezolvi nimic! Ți-a explicat și eiffel că există o mențiune referitoare la diacritice în Regulament (pe care dacă îl citești vei vedea că acea referire este exact ceea ce propuneai și tu - o recomandare facultativă), valabilă pentru toate ariile. Așadar nu, firul nu a fost închis abuziv.

Quote

Un mesaj scris în limba română este cel mai eficient atunci cînd este scris cu diacritice, pentru că astfel este evitată orice confuzie de sens lexical ("sa" poate fi "sa" sau "să") ori de timpuri verbale ("impiedica" poate fi "împiedica" sau "împiedică"). Cu cît mesajul este scris mai clar, cu atît este înțeles mai rapid și mai bine, deci comunicarea este mai eficientă.
Permite-mi să te contrazic, dar nu întotdeauna este așa. De ce este mai eficient SMS-ul „Ajung într-o oră și 20 de minute.” față de „Ajung intr-o ora si 20 de minute.”?! Dar asta este o altă discuție...

Quote

Dar mai este ceva care trebuie avut în vedere. Pînă acum mi s-a tot spus de efortul pe care chipurile l-ar depune cel care trebuie să scrie cu diacritice. Însă nimeni nu vorbește de efortul pe care trebuie să-l facă cel care citește un text scris fără diacritice.
Acum să fim serioși, apar ambiguități, dar mesajul fără diacritice este în general înțeles, în mare parte.

Quote

Iar această situație aberantă este circumscrisă la o singură țară europeană, România, pentru că în restul de țări aceeași mașină nu a dus la același efect de creștere a efortului cititorului.
Măi să fie?! Parcă am mai purtat discuția asta cu cineva... De ce trebuie să ne raportăm mereu la alții? A, da, uitasem pentru că nouă nu ne pasă de limba noastră, în vreme ce în celelalte țări toată lumea scrie cu diacritice și folosește limba maternă. Cum rămâne cu cei care le folosesc, cum sunt eu, cum ești tu? Suntem niște „exilați” și ar trebui să ne răzbunăm pe ceilalți, nu? Rezolvarea unei probleme pornește de la înțelegerea exactă a cauzelor.

Quote

Ei bine, eu nu doresc să comunic cu persoanele care scriu greșit în limba română, pentru că persoanele respective ar putea să scrie corect, dar n-o fac. Ce cîștig aș putea avea eu de la comunicarea cu niște persoane care nu doresc să facă un efort atît de mic pentru a scrie corect?
Este părerea ta și ai dreptul să faci cum vrei, dar așa nu vei reuși să schimbi nimic în bine.

Quote

Eu nu văd diferența între comunicarea pe mediu fizic (hîrtie) și cea pe mediu virtual (biți). Și alături de mine n-o văd nici sutele de milioane de europeni care scriu cu diacritice.
Unde scriu? Pe forumuri? Câteva sute de milioane? Iarăși faci o afirmație care în primul rând nu este demonstrată, iar în al doilea rând nu ne ajută cu nimic.

Quote

Este foarte ușor să scrii cu diacritice după ce te-ai obișnuit, iar această obișnuire nu ia mult timp.
Uite, pe tema asta chiar putem discuta. Unii poate nu vor să treacă la diacritice tocmai pentru că viteza de scriere ar scădea considerabil.

Quote

Aici nu e vorba de a îngrădi în vreun fel liberul arbitru al cuiva, ci de a stimula ca forumiștii să scrie corect pe o arie a forumului unde se discută tocmai despre probleme de corectitudine a limbii vorbite și scrise.
[...]
Se pare că n-ai înțeles, nu este nimeni obligat să scrie cu diacritice. Este vorba doar de o recomandare să se scrie cu diacritice pe această arie a forumului.
[...]
Cît despre obligare, se pare că nu-ți aduci aminte că ai fost obligat la școală să scrii așa cum trebuie, pe rînduri orizontale, cu litere de o anumită formă și, culmea culmilor, cu diacritice... Asta e regula pe hîrtie, de ce n-ar fi la fel și pe mediile electronice?
Nu se bat cap în cap afirmațiile? Mie îmi pare că vrei să fie o obligație scrierea cu diacritice pe această secțiune a forumului, iar cu asta nu pot fi de acord. Dacă nu este așa, ci vrei să fie doar o recomandare atunci de ce să ignori pe cei care scriu fără diacritice? Nu văd logica. Înțeleg că vrei să ignori pe cineva care-ți spune că îi e lene să scrie cu diacritice, dar pe ceilalți?

Quote

E dreptul tău să scrii cum dorești. Și este dreptul meu să te ignor pentru că nu scrii corect în limba română.
Cu aceste afirmații chiar ai exagerat. Ți-a explicat domnul CBV de ce.

#626
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,432
  • Înscris: 14.09.2008

View PostPifourbe, on 21st October 2010, 07:44, said:

Norma de a scrie cu diacritice este esențială pentru scrierea corectă, în timp ce norma de scriere cu Â-sunt este un simplu moft latinoman care nu are nici cea mai mică acoperire rațională sau istorică.


.... Foarte bine, și eu am dreptul s-o ignor pe Charme pentru că nu scrie corect, lucru pe care l-am și făcut.


sigur-sigur? ca de amenintat ameninti de vreo 2 zile, continuand insa sa dai raspunsuri "ignoratilor".

dupa cum spuneam in ceea ce-ai citat, vorbeam de norma. nu de normele care iti plac sau nu, nu de contradictia in termeni "norma optionala", ci pur si simplu norma.


din nou, o poza care face cat o mie de cuvinte, fie ele cu sau fara diacritice:

Attached File  clip_image002.jpg   36.92K   36 downloads

Edited by charme, 21 October 2010 - 11:45.


#627
lightpawn

lightpawn

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,142
  • Înscris: 09.02.2007
Pifourbe, chill... forumul nu e curtea ta, aici regulile sunt clare și le fac cei de la SP, iar abuzurile nu sunt chiar așa prezente... până am ajuns pe la 300 de postări și eu vedeam numai abuzuri peste tot :)

Fără să pup în cur pe cineva (n-am nici caracterul necesar și nici vreun motiv): până la urmă e un privilegiu că putem veni aici să luam informații și să ne dăm cu părerea de una-alta. Da, poate forumurile n-ar exista fără useri, dar ce-ar face userii fără forumuri? haifaiv, torente și redtube, sau back to pre-internet age?

Un sfat: postează mesaje mai scurte, cu 1-2 idei, sunt mai ușor de urmărit și se leagă discuția. Altfel o să te simți tu ignorat(ă). Uite, de exemplu, eu sunt de acord cu diacriticele, am făcut ceva efort în urmă cu vreun an să trec la ele. Dar, pe cuvânt, am reușit să citesc mesajele tale doar pe diagonală!

În concluzia mea, diacriticele sunt ok dar nu obligatorii pe forum, iar dacă sunt sau nu recomandate decid administratorii forumului, nu userii. Viața-i grea... cine nu poate trăi fără 100% democrație e liber să-și caute idealurile în altă parte. Forumul online nu este și nu poate să fie democrație 100%, părerea mea.

#628
Shauni

Shauni

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 28.02.2010
De ce sa scriu cu diacritice? I don't get it. Se intelege acelasi lucru si nu ma ajuta cu nimic daca scriu cu diacritice. Pentru mine un text cu diacritice e urat. Pur si simplu... urat la citire. Ca si cum ai citi un text de cocalar care scrie "ji eo bha k te zparg fmm" etc.
Si nu stiu daca e o coincidenta sau nu, dar toate persoanele pe care le-am intalnit si scriu cu diacritice erau niste prefacuti care se dadeau maturi, fara simtul umorului si daca le spuneai o gluma incepeau "Vai, ce urat. Grow up." Partea trista e ca ei nu erau constienti de asta. jeez...

parerea mea

Edited by Shauni, 27 October 2010 - 13:05.


#629
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

View PostShauni, on 27th October 2010, 20:03, said:

Pentru mine un text cu diacritice e urat.
Urat cu plugușorul sau cu sorcova?

Serios, dacă credeți că diacriticele sînt urîte atunci poate inventați o altă ortografie românească, fără diacritice, care să noteze totuși toate distincțiile fonemice ale limbii. Sau dacă nu le poate nota pe toate atunci să noteze suficient de multe cît să se evite confuziile.

Sau poate desenați alte fonturi, frumoase.

Sînt curios, și scrisul din ziare, cărți, reviste vi se pare urît din cauza diacriticelor? Sau numai pe monitor? Dar scrisul de mînă cum vă place, cu diacritice sau fără?

#630
LoveDemon

LoveDemon

    Internet Lodger

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,418
  • Înscris: 22.09.2003

View PostShauni, on 27th October 2010, 14:03, said:

De ce sa scriu cu diacritice? I don't get it. Se intelege acelasi lucru si nu ma ajuta cu nimic daca scriu cu diacritice. Pentru mine un text cu diacritice e urat. Pur si simplu... urat la citire. Ca si cum ai citi un text de cocalar care scrie "ji eo bha k te zparg fmm" etc.
Si nu stiu daca e o coincidenta sau nu, dar toate persoanele pe care le-am intalnit si scriu cu diacritice erau niste prefacuti care se dadeau maturi, fara simtul umorului si daca le spuneai o gluma incepeau "Vai, ce urat. Grow up." Partea trista e ca ei nu erau constienti de asta. jeez...

parerea mea
Parerea mea e ca e grav ca au inceput sa apara pareri de genul asta. Jeez.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate