Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 

Intrebări în legătură cu electricitatea din Romania

* * * * - 13 votes
  • Please log in to reply
13753 replies to this topic

#13375
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,381
  • Înscris: 14.10.2008
Cele mai neinteresante dintre becurile cu descarcare, bataie de joc cand tubul de cuart cu vaporii de mercur tine si 20 de ani de zile dar filamentul incandescent nu poate tine asa de mult.

Maxim detestam sa se aprinda tare si galbui in loc de acel tremurat nervos uneori cu stabilizare in roz-rozaliu-rosiatic. Asta o facea atat mercurul de tip mai vechi verzui cat si cel alb frumos aparut cam din 1995, apoi am vazut dimineata ce frumos se stinge un mercur alb si mi-a placut mult, sodiul ma enerva ca se stingea lent ca jaraticul si se reaprindea foarte repede la hot restrike dat de fluctuatii sau intreruperi scurte. Posted Image

Eu vazusem sodiu tubular stingandu-se in proiectorul de la BCR inca din 1997, dar elipsoidalele pudrate din Mira PX m-au indus in eroare si am ramas socat ca se stingeau precum sodiul.

Ciudatenia ramane la 3 PVS-uri de langa magazinul Oltul care aveau elipsoidal pudrat de 70 W ce se aprindea roz precum mercurul, devenea apoi albastrui-verzui puternic, apoi o vira in sodiu si aveau restrike la fel de lung precum mercurul, poate erau metal halide de culoarea sodiului, caut explicatii acum.

#13376
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,381
  • Înscris: 14.10.2008
Este vara. Chiar aproape miezul ei, ziua inca mai creste pana in 22 iunie, apoi incepe sa scada. Aprinderea tarzie si stingerea timpurie a sistemelor de iluminat public poate fi enervanta, este perioada in care doar noctambulii mai prind ore bune de lampi. Sau sa le aprinda pe ale lor din colectiile personale, mai nou. Insa se poate si mai rau, in tarile gen Finlanda unde te lovesti de notiunile de ziua polara si soarele de la miezul noptii. Nasol vara, fain iarna cand se poate sa nici nu se opreasca iluminatul, poate doar 1-2 ore pe zi depinzand de cat de nordica este zona.

Revenind la noi in tara si la mine in oras, desi este vara, sambata seara s-a intunecat de la ora 17:30 precum intr-o seara de iarna. S-a intunecat si nu prea s-a mai luminat, decat dupa ora 20 cand a venit...apusul. Micile sisteme pe fotocelula din vecini au pornit.

Desi acea bezna putea anunta o mega-super furtuna, nu au fost decat ploi usoare de vara. Cum spuneam, mercurul e frumos sa-l aprind doar noaptea, dar sodiul este excelent pentru furtunile de pe timp de zi, bezna fiind mai profunda de data asta si fiind si singur acasa cateva ore, am aprins un sodiu de 150 W la etaj (corp Gestas) dar am fugit la demisol sa fac muschi carand Z2-ul pe 250 W si instalandu-l in living la parter, da, livingul e mare si perfect sa acomodeze un bec asa de mare precum 250 W sodiu dar maica-mea nu ar da voie, desi eu la orice furtuna asta as face.

Anyway, daca ziua sodiu in dormitor, iar noaptea mi se pare distractiv sa am mercur in dormitor si sodiu in baie, oare as putea la furtuna de zi sa pun 250-ul in pat si 150-ul in baie? Vedem ce voi mai face.

Logatu inca nu a avut o furtuna care sa-l convinga sa aprinda tot ce are, si are toate tipurile de lampi cu cele 3 tipuri de echipare si implicit cei 3 timpi de restrike: mercur, sodiu si metal halide.

Mercur 2-3 minute (s-a observat prin experimentele copilului din grup ca mercur 250 W revine putin mai tarziu decat cel de 125 W), sodiu 20-27 de secunde (cand are igniter de tip Philips SN58) si metal halide 7-8 minute, dupa ce ca se stinge cel mai usor la cea mai mica fluctuatie, halogenura metalica revinde cel mai greoi.

Si am incins o mica discutie pe Whatsapp astazi, reiterand o ironie a sortii, sodiul avand reamorsarea foarte rapida de ordinul zecilor de secunde, ar fi perfect pentru stadioane unde e o problema durata de intrerupere a unei instalatii de nocturna, insa culoarea sa portocaliu-galbuie nu permite utilizarea pe gazonul verde si tricourile colorate ale jucatorilor de fotbal. Stadionul necesita un color rendering (CRI) bun, singurul impediment in a nu folosi sodiul.

Se folosesc metal halide pe stadion, cele mai sensibile, cand curentul variaza cum se intampla in orice oras cand in judet survin avarii rurale sau in suburbii, ori se stinge un sfert din nocturna ori chiar integral. Si astfel o fluctuatie sau o pana de curent poate arunca un meci la masa verde.

Valirex imi spune ca exista ignitere cu reamorsare rapida pentru metal halide. Asta sigur duce la o uzura mai mare a becului dar la cat de rar se aprind pe stadioane, doar cand sunt meciuri, nu ar conta.

Mercurul meu m-a fascinat cand intr-o noapte a facut un restrike in care a luminat slab in cele 2 minute, nu a vrut sa se stinga complet cum face de obicei, a semanat cu sodiul care nu se stinge complet pentru ca nu-l lasa igniterul, dupa 10 secunde acesta incepe sa forteze reaprinderea si in 27 de secunde o si reuseste. Caraie din primul monent de la stingerea becului, dar in primele 10 secunde becul este inert, ca si cum ar lipsi din circuit.

Mercurul se reaprinde mai greu pentru ca nu are igniter, sodiul si halidele au igniter pentru ca fara el nu se amorseaza deloc la pornire, dar in acelasi timp, igniterul face si aceasta reamorsare de urgenta, depinzand si de model, SN 58 si 58 S de la Philips clar fac asta, iar cu un bec in cycling fac adevarata discoteca de mori de ras.

Insa in atmosfera unei furtuni cu vijelie si trasnete, caraitul facut de igniter in timpul reamorsarii aduce un plus de savoare atmosferei creepy. Dar si la mercur cand se reaprinde, balastul incepe sa bazaie tare brusc, ceea ce iar, poate da adrenalina in plus.

Pe scurt oricum ai da-o, lampile cu descarcare prin comportamentul lor sunt spectaculoase, fascinante si artistice (mercurul se aprinde roz, sodiul si halide se aprind alb albastrui adica mercuros, la stingere sunt rosu-portocaliu cu after glow lung doar la sodiu, in rest in 3-5 secunde se duce) dar ledurile au reusit sa fie mai neinteresante decat becul cu incandescenta. Neinteresante prin aprindere, functionare si stingere, mai enervante decat oricare alte surse de lumina cand se defecteaza si baga strobo.

A fost o vacanta de Rusalii frumoasa si eu am chef de povesti acum, pentru care am incalecat pe o sa si am scris o postare lunga asa.

Edited by Neaceasca85, 05 June 2023 - 16:13.


#13377
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,739
  • Înscris: 30.07.2006
Unul din dezavantajele acestor lampi, si cel mai important, este faptul ca dupa o pana de curent, timpul de reaprindere este destul de mare, acesta putand ajunge pana la 15 minute.

De-a lungul timpului s-au dezvoltat si solutii care pot remedia acest aspect, cel mai des folosit fiind un dispozitv de reaprindere rapida la cald (instant re-strike) produs de firma italiana IREM.

Unul din proiectoarele folosite si in tara noastra a fost de tipul Philips MVF 403, cu lampi cu 2 capete de 1000, 1800 si 2000 W.

Mai jos puteti vedea un asemenea proiector, dar si detalii si caracteristici ale dispozitvului IREM.

Attached Files



#13378
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,381
  • Înscris: 14.10.2008
Metal halide au fost cu CRI-ul cel mai apropiat de becurile incandescente si de lumina zilei, dar au venit cu marele dezavantaj al hot restrike prea lung.

Si nu trebuie neaparat sa se opreasca curentul, in orase sunt mai degraba scurte brownouts pe vreme rea (provocate de avariile rurale din judete) dar la sub 200-180 V multe lampi HID se opresc, cand scade la 150 V sigur se sting toate.

Mercurul poate impaca si un CRI destul de bun (mie imi place cel mai mult mercurul alb) si un timp rezonabil de reamorsare, dar 2-3 minute intr-un meci de fotbal sau alte aplicatii ce necesita iluminat urgent poate fi prea lung.

Sodiul cu igniterele Philips de tip SN 58 si SN 58 S revine in 20-27 de secunde, foarte bun ca timp dar HPS are CRI-ul cel mai slab dintre toate lampile HID, fapt ce nu a permis deloc utilizarea pe stadioane. Si in timpul incalzirii sodiul are un CRI si mai praf, pana ajunge la lumina maxima si se mai imbunatateste putin.

Plusuri si minusuri, nu prea a existat lampa HID perfecta. Mie imi place timpul de revenire al mercurului, dar la sodiu caraitul de igniter poate fi foarte fain pe furtuna. Si nu vreau decat becuri si ignitere Philips pe partea de sodiu. La mercur s-a nimerit un Tunsgram sa aiba cea mai faina lumina alba.

Edited by Neaceasca85, 10 June 2023 - 15:56.


#13379
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,381
  • Înscris: 14.10.2008
Dupa cum vedem, super igniter-ul IREM care reaprinde instant lenesele metal halide da tensiuni de re-amorsare de 40-60 KV, pe cand un Philips SN 58 (S) reuseste sa reaprinda sodiul in 27 secunde cu 5 Kilovolti. Posted Image

#13380
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,381
  • Înscris: 14.10.2008
Experiment derulat de mine ieri, experimentele se fac fie pentru ca vrei adrenalina, fie pentru stiinta (for the sake of science), fie pentru ca esti pus pe rele cum suntem si in copilarie cu unele lucruri tehnice sau periculoase. Posted Image

Poti insuruba un bec pe un aparataj de putere superioara acelui bec numai daca duliile se potrivesc, cum la sodiu atat 150 W cat si 250 W lucreaza cu dulie E 40 (sodiul de 70 W si mercurul de 125 W sunt pe E27 ca becurile casnice, in casnic intalnim si dulia E14 dulia de veioza cum ii zic eu, cu becul tuguiat specific) a fost posibil acest lucru.

De la Dasip Slatina in decembrie 2022 mi s-a oferit sa-mi aleg si din "cosul de becuri arse" si astfel am luat un Romlux sodiu elipsoidal clar cu arzatorul foarte negru. El cicleaza foarte des, incepe sa tremure si sa se stinga din primul minut de la aprindere, de 2 ori l-am testat pe aparataj de 150 W corespunzator, prima data cu Logatu langa mine, de Revelion, fiind si el foarte distrat, dar dupa 20 minute devine enervant si ti se face mila de igniter.

Test Romlux sodiu in cycling 150 W pe aparataj de 250 W in corpul Z2, concluzia e ca nu e nicio diferenta fata de corpul Gestas cu aparataj 150 W. In niciun caz nu se arde, ca sa arzi un bec de 150-250 W trebuie un balast de 1000 W. Pe Youtube asa s-a facut.

Un bec viabil, fluent, sigur ca s-ar uza mai repede daca el are 150 W si il pui la aparataj de 250 W, dar cand e deja uzat si cicleaza, cum spuneam, nu e nicio diferenta in a pune bec de 150 pe balast de 250 si cred ca si bec de 250 pe balast de 400 W. Posted Image

Igniterul Philips SN 58 pe langa faptul ca reamorseaza cel mai repede lampa dintre toate igniterele pentru sodiu, s-ar putea sa nu aiba moarte nici la un bec lasat in cycling si neinlocuit, e un corp Delfin la Spitalul Judetean Slatina care cicleaza din 2017 si nu vrea sa se arda nici becul nici igniterul.

Philips SN 58 si 58 S, ca mai exista Philips SKD 578, igniter "digital" care dupa vreo 10 ciclari consecutive, inceteaza sa mai aprinda lampa si revine noaptea urmatoare. Igniter cu detectie cycling, de care eu nu vreau in colectia mea.

#13381
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,219
  • Înscris: 13.06.2004
O s-o iau în ordine cronologică descrescătoare, adică merg din prezent spre trecut, nu invers.
1) Şi eu am observat că cel puţin în Bucureşti iluminatul stradal se aprinde vara când se face cam destul de întuneric. Iarna nu mai ştiu cum e. Dar parcă vara ajunge la intensitate maximă mai repede ori e doar o impresie de-a mea?;
2) @ valirex : cu ce era mai special acel reflector
şi cum acţionează acel aparataj care face ca reaprinderea lămpilor cu vapori de Mercur să se facă mai repede?
3) Pe Str. Mătăsari - de fapt cică ar fi Str. Fluerului au rămas ceva console vechi: https://www.google.r...i8192?entry=ttu
4) La aleea ce duce din P-ţa Presei la Casa Presei nu mai sunt "casolete", au pus "palete".    Posted Image
La Hotel "Parc" mai e se pare că doar un P.V.B. 7b;
5) "Casolete" din anii '80 pe unde mai există?

6) Electrifcare în România comunistă a anilor '50. La satul din prima filmare au pus probabil o minihrocentrală - ce modă a fost la un moment dat cu asta şi au cam distrus natura pe unele râuri.     Posted Image   Cred în sat au pus corpuri tip A pentru iluminat public.
Mă întreb de ce se foloseau cele cu acel borcan? Becurile cu incadescenţă de putere mică se sparg mai repede dacă vine vreo ploaie rece?

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/3FXfWcJR1Oo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/oDKIiQLXDl8?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

7) De epocă şi mai veche...
Din "Cum este organizată şi cum funcţionează Soc. G-rală de Gaz şi de Electricitate Bucureşti" (1938), ceva legat de schema de distribuţie a energiei electrice în Bucureşti. Cred că cea de joasă tensiune era doar pentu consumatorii de mică şi medie putere, că fabricile care nu aveau grupuri generatoare proprii, cred că aveau nevoie de propria staţie de transformare sau o legătură mai serioasă, dacă era nevoie de consum mai mare.
Pe urmă consumul în câteva oraşe. "Uzinele Electrice Bucureşti 1908-1933  25 de funcţionare". Mă aşteptam ca Varşovia să fi fost peste Bucureşti şi Viena să fi avut un pic mai mult. Se observă şi Palatul Telefoanelor din Bucureşti, noaptea, împreună cu alte clădiri de pe Calea Victoriei. Palatul Telefoanelor era unul dintre clienţii importanţi ai electricităţii, că fără minunea electricităţii produse în centrale, nu am putea avea aşa de uşor telefonie pe scară largă.
Şi de pe facebook: un ceas iluminat, cu tontem şi cu radio public la P-ţa Unirii (P-ţa Bibescu Vodă cum cred că se numea pe atunci) din Bucureşti. Văd că exista şi o mică pantă. Tramvaiele treceau prin piaţă. Cling-cling face clopoţelul de la tramvai (altă minune propulasată de electricitate). Nu ştiu cât a funcţionat, probabil nu a funcţionat prea mult timp. E prima dată când aflu de el.

Attached File  Cum este organanizata si cum functioneaza Soc. de Gen. de Gaz si de Electricitate Buc. (1938) pg. 69 Reteaua electrica de 5.000 Volti.jpg   261.05K   4 downloadsAttached File  Cum este organanizata si cum functioneaza Soc. de Gen. de Gaz si de Electricitate Buc. (1938) pg. 70 Schema generala a instalatiunilor de producere si distributie a el..jpg   275.22K   4 downloadsAttached File  Cum este organanizata si cum functioneaza Soc. de Gen. de Gaz si de Electricitate Buc. (1938) pg. 71 Schema sistemtului de distributie format din cablurile de 5.000 Volti. Pct. de alimentare.jpg   243.75K   6 downloadsAttached File  Cum este organanizata si cum functioneaza Soc. de Gen. de Gaz si de Electricitate Buc. (1938) pg. 73 Schema alimentarii retelei de mica tensiune si a abonatilor.jpg   190.82K   5 downloads

Attached File  Uzinele electrice Bucuresti 1908-1933 25 de ani de functionare pg. 56 consumatia.jpg   184.16K   5 downloads

Attached File  347249200_6715717081772992_527454922704106021_n.jpg   244.76K   3 downloadsAttached File  347258332_6715717441772956_2270036635861037157_n.jpg   62.19K   5 downloadsAttached File  347549841_6715717761772924_3944281231492431786_n.jpg   405.46K   4 downloads

8) Ieri din talcioc am salvat o carte Germană din 1927 (da, 1927) despre chestii tehnice de atunci, Europa şi S.U.A.. Deşi în capitolul final prezintă ultimele realizări din domeniul tehnic, nu le dă pe toate. Apar doar becuri cu ţumburuş în vârf. Oh, ce-mi doresc unul din ăla, de epocă. În 1927 deja existau becuri fără ţumburuş. Poate să fie 1927, poate să fie 1928: https://collection.s...cent-gas-filled
Posibil ca cel din link, fiind de mare putere, să fi ajuns şi la iluminat public. Dar oare din alea cu ţumburuş în vârf o fi fost vreodată la iluminatul public?
Da ce face un transformator de acum mai eficient decât unul din 1980 şi ce-l făcea pe unul din 1980 mai eficient decât unul din 1927?

Edited by djl, 12 June 2023 - 10:47.


#13382
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,219
  • Înscris: 13.06.2004
Am fost Vineri la "Flora" - că atunci am văzut şi chestiile alea de la Casa Presei şi Hotel "Parc" (pardon, că "Ramada" îi zice acuma). Mă duc eu să cumpăr ceva şi aud zgomot destul de puternic. Mă uit să văd pe unde e frigiderul. Nu era nici un frigider, era droser de tub fluorescent. Oare de ce făcea aşa de mult zgomot?
La Istorie nu ştiu dacă făceau aşa de mult zgomot. Acolo erau montate tuburile în nişte corpuri din alea cu secţiune trapezoidală.
Am să rog pe cineva să se uite să vadă dacă la Otopeni mai există P.V.B. 7b.

#13383
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,739
  • Înscris: 30.07.2006
Referitor la tronconice, oficial au existat 2 tipuri, cea pentru E27 si puteri de 80-125 W, si cea pe E40 pentru 250 W.

De-a lungul timpului, avand o viata atat de lunga, evident ca au existat fel si fel de adaptari, materiale, dimensiuni, improvizatii si imbunatatiri de la an la an si de la producator la producator.

Principalul producator specificat in carti este Elba Timisoara dar, nu este exclus sa fi fost fabricate si in alte fabricute locale, desi nu am gasit vreodata vreo asemenea informatie.

La fel, in cartile de electricitate nu se arata constructia sau scheletul acesteia, ci doar date sumare si un desen simplu.

Iata mai jos cateva dintre schitele gasite in diverse carti din diferiti ani.

Attached Files



#13384
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,219
  • Înscris: 13.06.2004
Lămpi de 250 Waţţi când se foloseau?
Şi de ce la puteri mai mari se folosesc dulii E40? Mai mare suprafaţa de contact, deci per centimetru pătrat putere mai mică, implicit risc mai mic de a se încălzi la contact. Sau altul este motivul?

#13385
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,381
  • Înscris: 14.10.2008
Copil fiind, vedeam duliile, si realizam ca exista cea mica, E14, pentru becul de veioza (ala tuguiat in varf, pe cutia unuia la Spineni scria Kerzenlampe, deci era nemtesc), apoi dulia de bec de tavan, E27, la tara nu au existat lustre sau aplice, ci numai bec atarnat in tavan, cu fire galbene de obicei, drepte sau carliontate precum firul de receptor de telefon (o astfel de carliontare era si la corpurile B si C, chiar si la stradale, pana in consola).

Eh, dulie E40 si de portelan, nu de ebonita, vedeam pentru prima oara in 1992-1993 la becul cu mercur de la Miesti, satul bunicilor materni (izolat pana in 2018, daca ajungeam o data pe an, monitorizat de mine si foarte accesibil acum, viata e ciudata, roata s-a intors), ca acolo au existat si inca exista becuri cu mercur pozate pe peretii exteriori, cum la Spineni la bunica paterna, unde am crescut, din pacate nu am avut.

Dulia de portelan m-am prins din prima ca este pentru becuri fierbinti, care se incing tare. Ma fascineaza si temperaturile inalte la care lucreaza lampile HID, micile zgomote de dilatare sau contractie la aprindere si stingere.

Copil fiind am invatat the hard way despre lucrurile incinse, fierbinti, mai exact am pus mana si am vazut ca arde. Si pe ochiul de aragaz, dupa stingerea flacarii, si pe bec, vazand ca dureaza sa se raceasca. Becul de la veioza mi s-a spart in moaca atunci cand am suflat in el cu o jucarie. 3 secunde a luat sa crape sticla incinsa lovita de jetul meu de aer care o fi continut si saliva. Posted Image

Becurile incandescente se sparg imediat daca le stropeste ploaia, cele cu mercur erau rezistente, multe functionau fara probleme in ploaie. Inclusiv unul de 400 W pe un PTCZ in spatele blocului in care stateam, avea o consola, o farfurie de ghiveci si atat, ploua pe el mai ales ca era mare.

Dulia E40 se mai numea si dulie Goliat. Nu inteleg de ce se numea asa, ma trimite cu gandul la David si Goliat. Am auzit prima oara la electricianul din Pausesti Maglasi, Valcea, de unde am luat in octombrie 2022 acel proiector vechi din 1972.

Dulie E40 de portelan deci era ceva vazut impreuna cu un balast si un bec cu mercur de 250 W. Dar apoi am vazut si becuri incandescente de putere mare folosind acea dulie.

Edited by Neaceasca85, 14 June 2023 - 23:32.


#13386
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,219
  • Înscris: 13.06.2004
1) Goliat se numea probabil fiindcă era mare, deci aduce a uriaşul Filistenilor. În Germania se numea aşa: https://forum.softpe...ttach_id=714948
şi probabil am preluat şi în România denumirea.
La ţară am avut lustră şi lampă de tavan. Nu înţeleg însă de ce au făcut unii lustre cu E14 (ca fapt divers E provine de la Edision; şurub (dulie) Edison). La veioză care era mai mică, poate la o aplică are sens E14, dar la lustre. Oricum, E27 a fost mai răspândit decât E14. La frigider mai are rost E14, că e spaţiu mic. De E10 ştiam, însă de E40 am aflat abia după 2006-2007, când am aflat că există şi becuri de 24 Volţi de mărimea unuia de 230 Volţi. Cineva a pus unul de 24 la 220/230 crezând că au uitat să tipărească un 0 după 4.    :rolleyes:   Un 24 fără 0   :P   No, becuri cu E27, am făcut ceva provizie... de E14 nu prea.
Se mai găsesc acele prize care se înfiletează în dulia de bec şi au fie doar prize, fie priză + dulie. Folosit la Proviţa aşa ceva, pe verandă
2) valirex, dar ai găsit vreodată (chiar şi pe internet) lampă cu Mercur de 120 Volţi? Că sunt curios dacă au fost în Bucureşti.
Şi @ toţi : cum de rezistau becurile cu incadescenţă în ploiae?   :huh:  Că nu erau acoperite în totalitate de corpurile B şi C
3) Generatoarele moderne mai au sau nu mai au perii. Mă refer la cele din centralele producătoare de energie electrică;
4) Substaţiile S.T.B. sunt alimentate din mai multe puncte?
5) No, multe dintre duliile de azi sunt de foarte proastă calitate. Sau cel puţin nerezistente. Că vai, nu mai există becuri cu incadescenţă, aşa că de ce să mai producem. Nah, mai proaste decât în vremurile tovărăşeşti. Şi e vorba şi de produsele de calitate, deşi poate există excepţii.

#13387
djl

djl

    Smrt faąizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,219
  • Înscris: 13.06.2004
Ce se găsea în Gara de Nord în preajma Crăciunului în 1997. Nu au filmat şi capătul de peroane, aşa că nu se vede ce era pe acolo. Şi nici în jurul gării. Stâlpii aceia masivi din metal, de înălţime peste cea standard încă mai supravieţuiesc în jurul gării.
Să vedeţi şi trenurile. Vagoanele alea roşii (seria 80, "D.W.A.") aveau iluminat interior destul de bun. Se vede în "imaginea de prezentare" şi susţinerea catenarei feroviare - la tren e mişto cu tracţiune electrică.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/YmRXe6KByT0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Pe Şos. Pantelimon, cam de la intersecţia cu Str. Ritmului sau Măgura Vulturului până pe la intersecţia cu Şos. Iancului mai există încă braţe duble + acel coif care acoperă vârful stâlpului (pentru a nu intra apă şi mizerii). Corpurile de iluminat nu mai ştiu dacă sunt cele originale. Se văd puţin pe aici pe la 02:09, dar e slabă calitatea filmării, deci nu-mi dau seama dacă erau acelaşi model sau altul: https://www.tiktok.c...7znmR4fXNRFutZs
2 corpuri/stâlp cred că au fost înainte de epoca "Luxten". Fără a fi pasionat în vreun fel de ilumatul public, am considerat acest lucru o evoluţie, că era mai multă lumină pur şi simplu.

Neaceaşcă, ziceai pe un alt subiect că nu peste tot iluminatul public are circuit separat. Pe unde se întâmplă asta? Că la ţară e separat la fază, doar nulul fiind comun. La ţară există însă doar un punct de alimentare pe joasă tensiune, deci dacă pică traful general, se întrerupe şi iluminatul public, şi alimentarea locuinţelor şi a consumatorului comerciali/industriali. Dar la oraş, pe unde nu există separat?

Edited by djl, 21 June 2023 - 11:43.


#13388
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,381
  • Înscris: 14.10.2008
La oras sunt multe PTCZ-uri si depinde de la care porneste alimentarea iluminatului din zona, poate fi al tau sau unul care se intrerupe mereu impreuna cu al tau, poate sa fie unul care nu pica cu tine, dar sigur se intampla invers, tu sa ai curent si iluminatul din zona sa pice.

La oras se intrerup impreuna de la 2 pana la 10-15 PTCZ-uri maxim. La tara PTA-uri fara numar cand pica o linie. Posted Image

La tara de regula pica toate comunele de pe acea linie de 20 KV, la Spineni pica impreuna cu Poboru, Spineni, Tatulesti, Colonesti. Si casnic si public si tot. La tara ai mereu 1 singur circuit de medie tensiune, nu mai multe ca la oras, unde curentul pica pe cartiere sau cel mult zone, la tara se face bezna peste tot in jurul tau, la oras raman luminile altor cartiere-cvartaluri.

La Spineni pica mereu impreuna satele Spineni, Cuza Voda, Davidesti si Vineti, impreuna cu Poboru-Tatulesti-Colonesti (comune care au alte sate), numai Alunisu si Profa sunt pe alta linie de 20 KV, cea dinspre Fagetelu, Topana si Leleasca.

Primaria Spineni e in Alunisu deci nu pica impreuna cu mine, satul Miesti da, pica impreuna cu Primaria comunei Cungrea. Posted Image

Nu exista nicio intentie ca iluminatul public sa functioneze daca in zona nu e curent, el este alimentat de la punctul Trafo care le-a fost la indemana celor de la SIP cand au construit instalatia in zona. Sau, pur si simplu depinde de unde au plecat cu el inspre tine.

Eu oriunde am locuit, in Slatina si Bucuresti, observam un segment de iluminat public care se oprea odata cu curentul meu, alte segmente se opreau cu curentul din zonele invecinate.

Edited by Neaceasca85, 21 June 2023 - 13:00.


#13389
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,381
  • Înscris: 14.10.2008
Mai concret, la mine la Slatina, cand imi pica curentul acasa:

- functioneaza lampile pietonale dintre blocurile de langa mine dar blocurile nu au curent, lampile sunt alimentate din zona de la dreapta de mine, pe alt circuit de 20 KV subteran decat zona mea
- peste strada nu functioneaza nici blocurile, nici lampile pietonale, se intrerupe si stradalul de pe Cuza Voda, pe LED din 2012

Cand pica curentul la fostul magazin, se intrerupe si tot iluminatul public din zona, stradal si pietonal.

Cazuri mai rare, se ia curentul in toata zona Steaua si atunci toate blocurile si toti stalpii de iluminat de pe vreo 30-50 de strazi adios. Bezna completa oriunde ma invart. Posted Image Doar spre zona de Centru incepe sa fie lumina.

La Bucuresti, daca ar pica toata zona Obor, nu ai mai avea nici in casa nici afara lumina.

Edited by Neaceasca85, 21 June 2023 - 13:11.


#13390
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,381
  • Înscris: 14.10.2008
Duminica ce a trecut am facut 22 de km pe jos in Slatina, alaturi de Logatu, Cristi si copilul de 12 ani. 2 din grup au fost echipati cu camere foto cu zoom optic, la telefon ai doar digital si nu vezi detaliile sau inscriptiile la distanta.

Mai intai Logatu si pustiul au venit la mine acasa, copilul a studiat lampile mele, i-am oferit un cycling de bec sodiu foarte uzat Romlux in corpul Z2, pe care el l-a filmat si pus pe Youtube, apoi la ora 13 l-am preluat si pe Cristi si am pornit turul in formula de 4.

Turul a avut urmatoarele obiective:

- strada Cireasov, Condor Paduraru SRL cu corpi Philips HRF complete si altele incomplete fara sticla dispersor; PVA cu 400 W abandonat, Olimpuri albe la Vama Slatina
- HRF-ul cu sodiu de pe Tunari de langa un Easybox
- C-ul abandonat pe Textilistului, HGL 125 cu sodiu, corpuri CBZ unul cu un PET in loc de capac aparataj, 7 B cu CFL si dispersor prismatic la CAO in zona pietei Zahana, corpi Olimp cu becoled elipsoidal in piata
- tronconica de sticla albastru inchis de la Politia Municipala, camerele profesionale au relevat ca exista o bucata lipsa din dispersor, imediat sub palarie, neobservabila cu ochiul liber
- 6 PVC 02 la CEC Bank pe AI Cuza, aprinse doar de 2 ori in anii 90
- PVC 02 fabricat la Jiul Dragasani abandonat la o asociatie de proprietari inspre Tribunal
- Philips Malaga Hgs 101 de la Tribunalul Olt pe strada Manastirii
- 7B/9CM/Hgl 125 cu sodiu si stalpii metalici comunisti foarte inalti cu Star ce or avut PVA 2 A din tabla pana in anul 2000, in zona strazilor Basarabilor, Teiului, Cazarmii
- 7 B cu sodiu in spatele blocului Union, stalp si corp puse in 1995
- terenul de sport de la Scoala 5, actuala Iorga, cu Conusuri, IEV-uri si 7 B-uri, inclusiv unul pe care valirex il credea 7 A dar nu este, conform pozelor cu zoom mare
- 12 B strada Ionascu, PVA Ionascu, 7 B refolosit in loc de o Mira PX defecta, 2 PVD-uri abandonate intr-o curte

*************
La plecare am pierdut o ora, aproape 2 ore in gara din cauza intarzierilor CFR. Nu exista tren care sa treaca prin Slatina si sa nu aiba mereu cate o ora de intarziere, in conditiile in care intre 2004 si 2010 mergeam la examene la facultate cu aceste trenuri, ma bazam pe ele, dar motoarele diesel ale garniturilor Siemens Desiro nu se mai racesc corespunzator si raman in pana pe drum mereu.

In Gara Slatina exista corpi Olimp cu glob alb echipati cu sodiu, becoleduri si o autoaprindere mercur.

Edited by Neaceasca85, 22 June 2023 - 09:34.


#13391
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,381
  • Înscris: 14.10.2008
Gata alta cursa in calitate de sofer al Muzeului Lampilor (avem 2 soferi dar celalalt face doar o cursa pe an, eu minim 2).

Ajuns la Mioveni, preluat 2 corpi PVB 7 B, unul cu balast CBZ 250 si bec Romlux intreg, altul fara balast si cu bec Romlux luxat (adica dezlipit din soclu, boala tipica Romlux, se luxeaza). Luat si pe Logatu sa il duc la Dacia la serviciu, ca era schimbul 2 si era canicula. Posted Image

Ajuns in Pitesti, preluat una bucata copil de 12 ani (cel mai tanar pasionat din grup) si mers la MGM Elba din satul Geamana, comuna Bradu, acolo am preluat o Malaga SGS 102 (pentru mine, doar 1 mai era, o sa-i schimb echiparea ca nu-mi convine 100 W in loc de 150 si igniter Philips Skd 78 in loc de SN 58 sau 58 S), un Elba Delfin (doar 1 mai era pe sodiu, in resti Delfini pe led, si noi in cutie si demontati in curte).

Din gramada de GE-uri pe sodiu de 70 W cu dispersor de sticla, aflata in curtea locatiei MGM Elba am luat un GE pentru Cristi la Craiova.

Deci 3 lampi murdare folosite si 2 lampi nou noute fara fir de praf pe ele.

Urmeaza ca pana cel tarziu 10-15 iulie sa le duc la depozitul lui Cristi de la Pielesti, langa Craiova, aia e o cursa mult mai simpla, Pitesti-Mioveni e cea mai solicitanta.

******************
Pustiul de 12 ani a mai luat din curte o palarie de PVC 05 cu vopsea neagra in stare buna (a lui avea ceva rugina) si un bec Philips made in China de 125 W, acel bec are arzatorul complet negru si nu porneste deloc in montajul tipic unei lampi cu mercur (doar cu balast, fara igniter) dar porneste cu igniterul de sodiu si lumineaza foarte slab si verzui.

Ce pot observa e ca multe lampi cu descarcare pot avea o moarte lenta si dureroasa (luam exemplu unui Delfin cu sodiu de la Spitalul din Slatina care tot cycleaza din 2017 si nu se da batut, nici becul nici igniterul, daca ala e SN 58 inseamna ca asta e cel mai bun igniter, nu se arde oricat ai cicla cu el ca Valirex ne tot zice un igniter are un numar limitat de aprinderi pe care le poate executa), nu inseamna ca unele nu pot muri subit, dar pe igniter sodiul cicleaza si mercurul mort porneste, deci...totul e relativ cum se spune, in a fi sau a nu fi ars becul in cazul lampilor HID.

#13392
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,381
  • Înscris: 14.10.2008
Spuneam mai inainte ca un bec cu mercur mort, care in montajul clasic doar cu balast nu se mai aprinde si nu mai misca, se aprinde daca in circuit pui un igniter ca la sodiu.

Se aprinde, e stabil, nu cicleaza, insa se produce o foarte puternica supraincalzire a becului, a duliei cu topirea firelor din ea, balastul se incinge foarte tare si igniterul nu se simte prea bine. Asta in 2 ore de functionare.

Deci doar cateva minute poate sta aprins, cand lumineaza slab, verzui-albastrui si incinge tot. Probabil ca igniterul tine permanent un aport de voltaj catre bec (nu maxim ca la bec stins sau lipsa dar ceva la % acolo) si astfel se supraincinge becul, dar e clar ca si balastul devine suprasolicitat.

Un sodiu in cycling pe care il am eu are o faza secundara, daca nu se stinge din prima ci tremura-revine-tremura-se stinge, faza de revenire, in care lumineaza puternic, degaja multa caldura si se aude sunet de la balast si igniter combinat. Ma gandesc ca faza asta e permanenta la un mercur uzat.

Daca ar cicla becul, da o perioada de racire, de respiro la aparataj, mai putin la igniter care se spune ca se arde dupa un anumit numar de aprinderi, dar stiu un bec cu sodiu la spital care cicleaza din 2017 si tot nu se arde igniterul, deci depinde.

Ce e interesant e ca o lampa cu descarcare moarta poate sa nu fie chiar moarta, trebuie incercata mereu inclusiv cu igniter. Apoi la tensiuni sau amperaje mari.

Lampile HID se pare ca mor treptat-treptat, moarte lunga si chinuitoare.

Faza cu balast incins, fir de la dulie topit si miros de ars a fost patita astazi de pustiul de 12 ani, dupa ce a rulat timp de 2 ore acel mercur mort in corp 9 CM pe igniter. Posted Image

Edited by Neaceasca85, 25 June 2023 - 14:15.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate