Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...
 Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei
 E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM
 Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard
 

Intrebări în legătură cu electricitatea din Romania

* * * * - 13 votes
  • Please log in to reply
13753 replies to this topic

#13105
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,739
  • Înscris: 30.07.2006
Pentru cine nu deosebeste inca diferentele la exterior intre corpul Mira produs la Luxten si cel produs la AEM Timisoara, iata exemple in pozele de azi, in prima este corpul produs la Luxten, in cealalta poza este corpul produs la AEM. Observam diferentele de model al acelor linii pe carcasa exterioara.

Attached Files



#13106
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,380
  • Înscris: 14.10.2008
Si la grila de aerisire de la partea neagra de aluminiu de dedesubt e o mare diferenta intre Luxten si AEM.

Varianta AEM se poate numi Timlux S21. Timisoara Luxten, fabricat de Luxten la Timisoara. Corpurile Mira puse la inceput de Luxten e posibil sa fi fost importate de la Fael Luce Italia. La aia exista inclusiv Selux drept Selice pe pietonal.

Anyway, s-a recurs la fabrica AEM Timisoara tocmai pentru ca Luxten luxteniza multe SIP-uri de prin tara si cererea de corpuri era uriasa, astfel trebuiau produse mai multe.

Lupta dintre Luxten cu AEM si Elba in colaborare cu Philips. Cam asta a fost epoca de aur a iluminatului public, perioada care imi place si pentru ca a fost cu cel mai mare consum de energie electrica in iluminatul public.

Perioada care nu se mai intoarce, prinsa intre ieconomia comunista (PVC 02 si PVB 8 C corpuri facute expre pentru reducerea de la 250 la 125 W) si ieconomia neo-comunista din capitalismul care a devenit si el astazi odios. Nu numai ca se pun leduri dar se va merge pe leduri cu dimming, scaderea intensitatii la orele de trafic redus.

Diferente si variante pot fi la un corp si fara a fi fabricat in intreprinderi diferite. Daca luam modelul Elba PVB 9 C (E 27 cu 125 W) in Slatina am observat in anii 90 pe stalpi o varianta cu compartiment aparataj vopsit in verzui si alta in gri, dar ambele cu o grila de aerisire asemanatoare cu Mira de Luxten.

Ei, vineri am dat peste o a 3 a varianta de 9 C, cu aparataj gri dar fara grila de aerisire. Mai stim si problema cu PVB 7 B fabricat la Elba (reflector cu bule si sigla ELBA pe capacul de la aparataj) versus PVB 7 B fabricat la Jiul Dragasani (lipsa sigla Elba si reflector cu linii, fara bule).

Pentru ca vineri am fost la Dasip sa ridic ce se indura ei sa ne dea in conditiile in care nu s-au demarat marile proiecte de ledizare in Slatina si astfel vor inca sa pastreze in magazie lampi pentru refolosire in locul altora mai putin eficiente sau defecte/victime ale unor accidente auto care intra cu masina in stalpi.

**********
De la Dasip Slatina, vineri, 23 decembrie 2022 (urmatoarea vizita probabil 22 decembrie 2023) am preluat urmatoarele corpuri:

- un PVB 9 C fara dispersor si cu dulia de portelan sparta
- o Bega cu palaria sparta
- o Mira PX cu dispersor matuit
- un turcism gen Pelsan Etanj
- un corp Gestas care seamana cu Opalo

#13107
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,216
  • Înscris: 13.06.2004
No, Neaceaşcă, ai într-un fel parţial dreptate cu lumina. Unii, pentru ieconomie, pun L.E.D.-uri. Măcar de ar pune ceva care să dea putere luminoasă şi să aibă temperatură de culoare o.k. Dar şi cu L.E.D. se face iecomie. La iluminat public nu ar trebui făcut, pentru că e o chestie de siguranţă. Costă electricitatea, dar viaţa şi integritatea omului sunt cele mai importante. E prost, slab, inexistent iluminatul public, rişti să dai în vreo groapă. Eu am dat în noaptea aia în care a picat curentul în făraş şi i-am rupt toarta, că prin uşa de la bucătărie nu prea trece iluminatul public şi deci nu am văzut; se pot întâmpla şi chestii mai nasoale. Dar ce pretenţii să avem când lumea a luat-o razna; măcar de ar fi specialişti pe bune unii. Singurul iluminat care ar trebui redus ar fi cel publicitar şi cel din magazine, când nu este program de lucru.
A.E.M. văd că a făcut mai multe: contoare, instrumente de măsură, corpuri de iluminat. Oare a mai produs ceva?
Azi nu voi face ieconomie şi voi porni o instalaţie veche de brad.

#13108
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,380
  • Înscris: 14.10.2008
Referitor la magazine, pe strada Primaverii este unul intr-un colt ce vinde maruntisuri dar tine noaptea 6 becoleduri mari, atat inainte de scumpiri cat si acum.

#13109
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,739
  • Înscris: 30.07.2006

View PostNeaceasca85, on 25 decembrie 2022 - 14:49, said:

- o Bega cu palaria sparta


Dupa ce s-a verificat aceasta asa zisa Bega, in interior s-a gasit o ramasita de eticheta pe care se mentioneaza firma Novalux Iluminazione, din Italia.
Dupa aceste informatii am cautat pe net si am vazut ca intr-adevar acest corp apare ca find fabricat de firma Novalux din Italia:  https://www.azeria.i...en-e27-a5901no/
De aici tragem concluzia ca Elba a copiat acest corp de la italieni sau le-au importat de acolo si vandut sub marca lor, cum a facut si Luxten si Romlux de-a lungul timpului.
Deocamdata nu am vazut vreo eticheta cu Elba pe vreun asemenea corp.

Attached Files



#13110
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,739
  • Înscris: 30.07.2006
Din colectia muzeului, prezentam astazi, cel mai mic bec cu vapori de mercur din colectie, Osram HQL MBF-U 50.

Attached Files



#13111
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,380
  • Înscris: 14.10.2008
Da, aseara am crapat cadourile Dasip, destul de degradate dar pana nu demareaza marele proiect de leduri smart pe fonduri europene, nu vom avea prea mult de ridicat de acolo, acum pana in decembrie 2023 s-o face ceva, ca indiferent de cand se demonteaza lampile, ele nu se inmaneaza noua mai devreme de decembrie.

PVB 9 C oricum ciudat ca nu are grila de aerisire, echipat cu Philips (MST MK4) pe sodiu 70 w, balastul a suferit avarii in urma manipularii, idem si dulia, sparta-retezata in 2.

Un turcism, posibil Pelsan Etanj, bec lipsa, igniter lipsa, balast Philips 150 W prezent, condensator turcesc prezent.

Bega tipica precum mai sus, dupa ani de utilizare se pulverizeaza atat in interior cat si in exterior, mai dau si tare cu ele nacelistii, iese ce se vede.

Mira PX, varianta Luxten, dispersor matuit bine, echipata pe 100 W (posibil Mira PX in Slatina sa fi fost pe maxim 150 W, 250 W doar in Schreder Z2 sa fi avut), balast Hellas Schwabe 100 W (stiam de Vossloh Schwabe), igniter Gelux de tip vechi, cilindric, condensator lipsa, plina de gunoaie, insecte moarte si vreo 4 faguri de viespi, un fel de iarba uscata prezenta si in ultra etansatul compartiment optic, aparatajul se deschide si reinchide usor (probleme de reinchidere la 9 C) dar la optic nu am incercat, e un surub cu cap patrat care trebuie desfacut cu o cheie, apoi reflectorul cu tot cu dispersor ar iesi de pe bec, dar si becul se poate scoate prin spate, din compartimentul aparataj, spunea valirex ulterior, invartind mai tare ca e intepenita dulia si filtrul de bronz sinterizat, daca mai este acolo.

Gestas 150 W, o copie dupa Schreder Opalo, fabricat in 2010, balast si igniter Philips, bec la fel, in afara de Mira PX unde nu am vazut ce bec este, totul este pe Philips Pia Plus, chiar made in PRC, ultima varianta de sodiu Philips.

Edited by Neaceasca85, 28 December 2022 - 10:36.


#13112
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,739
  • Înscris: 30.07.2006
Corpuri General Electric din anii 30, unele fiind vazute si in pozele vechi din Bucuresti.

Attached Files



#13113
Lotusisrael

Lotusisrael

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,710
  • Înscris: 05.01.2020

View Postvalirex, on 30 decembrie 2022 - 03:15, said:

Corpuri General Electric din anii 30, unele fiind vazute si in pozele vechi din Bucuresti.

Parcă prin USA mai sunt acum de forma aceasta.

#13114
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,216
  • Înscris: 13.06.2004
Se mai folosesc. Dar tot cu sursa de lumină schimbată. Ceva stilul care mai există în S.U.A. au pus pe 2 stâlpi de la P-ţa C.A. Rosetti, că au vrut să dea un aspect retro, că au păstrat până la un anumit etaj arhitectura clădirii demolate. Mă întreb totuşi dacă cele găsite în Bucureşti erau importate din S.U.A. sau exista un fabricant European care le făcea. Doar din vreun document de epocă putem afla cum... Pentru noi, tronconicele rămân nostalgia.
Parte din aplicele cu aspect rustic/retro erau inspirate de unele de la început de veac XX. Am una. Probabil după diferenţa de calitate îţi dai seama de vechime. Până să dea ieconomia în comunism, au fost produse lustre bune în România, lustre în care am mai multă încredere decât în multe dintre cele actuale. Eu credeam că la lustre vine cablul pe traseu drept, dar în cărţile vechi am văzut că de fapt e oblic.
Cu ocazia zilei de 30 Decembrie veţi avea o mică surpriză cu scanări, aşa, să se învârtă ca un contor trifazat contorul de posturi interesante.

#13115
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,216
  • Înscris: 13.06.2004
Așa cum am promis, dar abia azi ajung să o fac, postez ceva din Calendarul Tehnic "Tungsram" S.A.R.
Becuri, corpuri de iluminat... Nu am reușit să-l țin stabil și unele pagini au ieșit aiurea.
Desenul cu performanțele e la pg. 13, nu la pg. 9.
Deci din œManualul "A.E.G."œ am înțeles corect că becurile umplute cu gaz au un randament luminos mai bun decât cele cu vid. În 1931, însă de când e manualul ăla nu apăruseră cele dublu spiralate, care au apărut în 1934.
Inventatorul becurilor cu Krypton, adică alea care arată ca o ciupercă era Evreu (Imre Bródy) și a murit în 1944 într-un lagăr.   Posted Image   Kryptonul era cunoscut din 1896, însă nu era economic de obținut până prin 1937.

Attached File  Calendar tehnic Tungsram S.A.R. 1940 partea de becuri si iluminat.zip   10.45MB   2 downloads

Și lista cu localitățile electrificate. Ploiești avea și C.C., dar nu au trecut asta.

Attached File  Calendar tehnic Tungsram S.A.R. 1940 lista localitati cu electricitate.zip   240bytes   2 downloads

Iar din broșura "Romania produces and exports: railway, telecomunications, signaling and automation systems", pg. 16 ceva poză cu străpungere izolație.

Attached File  Romania produces and exports (anii '80) pg. 16 crop strapungere izolatori.jpg   157.72K   3 downloads

Apropos de becuri, tungsten provine din Suedeză, unde înseamnă "piatră grea".
Wolfram e și mai interesant: The name "tungsten" (which means "heavy stone" in Swedish) is used in English, French, and many other languages as the name of the element, but not in the Nordic countries. "Tungsten" was the old Swedish name for the mineral scheelite. "Wolfram" (or "volfram") is used in most European (especially Germanic, Spanish and Slavic) languages and is derived from the mineral wolframite, which is the origin of the chemical symbol W. The name "wolframite" is derived from German "wolf rahm" ("wolf soot" or "wolf cream"), the name given to tungsten by Johan Gottschalk Wallerius in 1747. This, in turn, derives from Latin "lupi spuma", the name Georg Agricola used for the element in 1546, which translates into English as "wolf's froth" and is a reference to the large amounts of tin consumed by the mineral during its extraction, as though the mineral devoured it like a wolf.

Comandasem și o carte, "Industria uzinelor electrice în România". Ca f.d., ulterior am observat că apare și în bibliografia unui capitol din "Istoria energetecii și electrotehnicii în Româniia, de la primele începuturi până în anul 1950". Dar nu au găsit-o.   :disgust:   Și precis era interesantă. Dar lasă că dau eu de ea! Și firește că o fac în format digital.

#13116
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,739
  • Înscris: 30.07.2006
Fisa de instructiuni de la corpul Mira fabricat la Luxten, aceasta se gasea in ambalajul corpului.

Attached Files



#13117
pitesteanu89

pitesteanu89

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 09.12.2022
La mulți ani de Anul Nou!

#13118
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,739
  • Înscris: 30.07.2006
Spre deosebire de corpul Mira unde gasim o fisa de instructiuni destul de detaliata, in cazul corpului Selux, gasim o fisa de instructiuni simpla unde se mentioneaza doar conectarea corpului la retea, fara a da detalii despre echipare sau despre montarea becului.
Iata mai jos ce gasim in ambalajul corpului Selux, produs la Luxten incepand cu 1998.

Attached Files



#13119
Logatu

Logatu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,686
  • Înscris: 08.04.2011
La multi ani!
Un An Nou fericit!

#13120
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,216
  • Înscris: 13.06.2004
valirex, interesant că aceea vine cu instrucţiuni. Te învaţă să fii îndemânatic, să-ţi foloseşti capul. E mai complicat decât credeam un corp de iluminat public.
Cei care realizează iluminatul public ar trebui să ştie şi un pic de cromatică, dar văd că nu se pune accent pe lucrul ăsta la noi. Cei cu adevărat specialişti, care fac iluminat la spectacole, fotografie, filmări, trebuie să ştie... eu recunosc că nu le am prea bine cu cromatica.
La Mulţi Ani şi vouă!

#13121
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,739
  • Înscris: 30.07.2006
Din seria ce-si mai pune lumea in curte:   https://www.google.r...!7i16384!8i8192

#13122
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,739
  • Înscris: 30.07.2006
Acum mai bine de 10 ani exista o mica fabricuta numita Jiul Dragasani.

Aceasta producea replici a unor corpuri consacrate produse de Elba dar iesite din productia lor, probabil cu licenta.

Au avut si un site, astazi nefunctional, unde aveau cateva poze cu corpurile produse de ei, am salvat din timp pozele de acolo pana sa dispara si iata, le postez aici.

Aceste corpuri erau aproape identice cu cele produse de Elba dar aveau mici deosebiri fizice, greu de depistat de ochiul unui necunoscator. Multe dintre aceste corpuri au fost cumparate si de diverse primarii si instalate in multe orase si comune, unele fiind in functiune si astazi.

Attached Files



Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate