Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Curte, gradina, gazon, flori, arbori, gradinarit...

- - - - -
  • Please log in to reply
238 replies to this topic

#217
LOL_

LOL_

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 46
  • Înscris: 18.01.2012
Clematita am deja si ma chinui de 2 ani cu ele.Se urca(am niste bolte din acelea de gradina)si pana ajung in celalalt capat se usuca ca le apuca iarna :))

De trompeta nu stiam ca se poate prinde si asa :D.Ar fi super.

Multumesc de recomandari!

#218
wbs

wbs

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 30.04.2018
Salut! Rugaminte. Vreau sa "carpesc" gardul de sarma care inconjoara plantatia de meri, aflata la liziera padurii. Avem un Mos Martin care ne tot viziteaza in ultima vreme si care a si-a facut loc prin gardul de sarma. Ce parere aveti despre acest cleste de legat gardul. Aveti asa ceva? Merita? Multumesc anticipat!
[sharedmedia=core:attachments:2583126]

#219
drein

drein

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 26.01.2013
Buna!

Mi-ar placea ca acest topic sa fie mai activ si sa impatasim sfaturi, experiente si ideal, poze, cu diverse plante crescute din samanta/bulbi si nu numai.

Eu m-am mutat la casa acum un an, unde am si o curte micuta, dar nu prea multa experienta cu plantele in general, de aceea m-am trezit acum ca nu am plantat bulbii de toamna.
Am cumparat bulbii in octombrie (sau cand au aparut in magazine) si, avand un sol lutos unde am inteles ca pot putrezi pana la primavara din cauza umiditatii ridicate si mai ales indelungate, am zis ca o sa-i plantez la primavara. Mai citind acum, se pare ca e prea tarziu.
As vrea sa stiu daca bulbii acestia neplantati mai sunt "valabili". Au stat in ambalajele originale la intuneric, temperatura camerei.
Ma gandesc sa-i plantez in rasadnite si as vrea sa stiu in cat timp vor germina si cand ar trebui sa-i scot afara (adica in martie poate sa ninga).
Ar trebui in rasadnite sa respect distanta si adancimea de plantare daca planta va fii mutata pana ajunge la maturitate, sa zicem? Sau pot sa-mi fac "aranjamentul floral" in rasadnita asta si sa mut tot continutul?

De asemenea, vreau sa pun si seminte de flori ... cam multe ...si as vrea sa-mi spuneti cum pot folosi o mini-sera ca aceasta , pentru ca in casa nu am un colt destinat rasadnitelor, trebuie sa le insir pe unde se poate. Mi-e teama ca mini sera nu protejeaza plantele tinere de frig, mai ales ca sunt in ghivece mici.

Si daca cineva a plantat sau a avut Lobelia Cardinalis, mi-ar placea sa citesc orice detaliu despre plantare si ingrijire, deoarece este o planta pe care mi-o doresc foarte mult in gradina.

Multumesc Posted Image

#220
drein

drein

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 26.01.2013

View Postdrein, on 22 ianuarie 2022 - 13:53, said:

Ar trebui in rasadnite sa respect distanta si adancimea de plantare daca planta va fii mutata pana ajunge la maturitate, sa zicem? Sau pot sa-mi fac "aranjamentul floral" in rasadnita asta si sa mut tot continutul?

Nu mai pot edita mesajul de mai sus. Am fost in Hornbach si am vazut de fapt la ce foloseste aceasta rasadnita(sau cum s-o numi). Se baga in pamant cu tot cu bulbi si faciliteaza scoaterea lor.

#221
gomez99

gomez99

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,209
  • Înscris: 20.03.2005
sa le luam pe rind. Chestia de la horbach e doar o ladita de plastic. Poate fi inlocuita cu succes de orice recipient destul de larg pentru a tine numarul de ghivece dorit. In nici un caz nu as planta asa ceva in gradina cu tot cu plante, vor aparea tot felul de probleme cind va fi nevoie sa sapi dupa buruieni si alte alea
ca sa nu mai scoti plantele din ghiveci poti folosi ghivece din turba/celuloza care se planteaza in pamint si se descompun in timp. se gasesc mai greu dar exista si tavite de celuloza cu alveole, pe care le poti folosi ca sa formezi un aranjament si sa le transplantezi direct in gradina odata incoltite.  se pot pastra in orice recipinet de plastic, chiar si in simple tavite sau chiar in cele de aluminiu de unica folosinta, ca sa nu raspindesti apa peste tot cind le uzi. exista si asa ceva, folosite de florarii sa transporte ghivecele, si care de obicei sint aruncate la gunoi. Poti face ghivece din hirtie umplute cu turba pe care sa le pui in suporturile astea pina la transplantare.
Pentru seminte exista banuti de turba sau capsule jiffy care sint inconjurate cu o plasa ce le tine oarecum compacte chiar si dupa ce s-au umflat cu apa. le poti pune una linga alta intr-o tava obisnuita. sint de diverse diametre, inaltimea variaza cu diametrul, poti pune seminte, butasi la inradacinat si chiar bulbi mici in cele mai mari.
minisera aceea nu e pentru exterior. e pentru tinut plantele la adapost intr-un mediu mai putin prietenos. In zilele mai reci, dar cu soare, obtii un efect de sera care se pastreaza peste noapte, dar atit. Eu am folosit citiva ani pentru a tine plantele in casa peste iarna, pentru ca puteam sa le stropesc cu cele chimice fara sa afectez prea mult mediul din camera. Pentru afara ar trebui sa bricolezi o minisera/minirasadnita incalzita. cu 2 miini drepte si ceva cheltuiala se poate, daca tii neaparat.

#222
drein

drein

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 26.01.2013

View Postgomez99, on 23 ianuarie 2022 - 18:00, said:

minisera aceea nu e pentru exterior. e pentru tinut plantele la adapost intr-un mediu mai putin prietenos. In zilele mai reci, dar cu soare, obtii un efect de sera care se pastreaza peste noapte, dar atit.

Cam care ar trebui sa fie temperatura minima pe timpul zilei, cu soare, ca plantele sa reziste pe timpul noptii?
Camera in care as putea sa le pun este la apus, deci totusi, sa le scot afara intr-o lumina mai puternica ar fii mai bine.

#223
gomez99

gomez99

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,209
  • Înscris: 20.03.2005
cred ca pina pe la 2-3 noaptea se va pierde caldura acumulata, daca afara sint 5-10C noaptea si 20C ziua. volumul de aer disponibil nu are multa inertie termica. ca exemplu, peste iarna tin ghivecele in veranda care este vitrata complet pe 2 laturi 4x3m cu termopan. La vremea asta, daca este soare afara, ziua sint 20-21C, noaptea coboara pina la 10C. minisera asta te pota ajuta primavara sa scoti ghivecele afara cu 2-3 saptamini mai devreme si sa la tii toamna poate, inca o luna afara.

#224
Arhanghelul_Mihail

Arhanghelul_Mihail

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 652
  • Înscris: 06.01.2022
Aveti idee daca exista vreun ingrasamant special/mai potrivit pentru tuia? ii am de doi ani de zile si mi se par cam anemici si as vrea sa-i ajut cumva din primavara asta.

#225
cuculea

cuculea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,197
  • Înscris: 08.12.2006

View PostArhanghelul_Mihail, on 11 martie 2022 - 20:21, said:

Aveti idee daca exista vreun ingrasamant special/mai potrivit pentru tuia? ii am de doi ani de zile si mi se par cam anemici si as vrea sa-i ajut cumva din primavara asta.
Chiar astazi am dat niste ingrasamant luat de la Lidl, ingrasament pentru conifere

Anul trecut am pus tot de la Lidl si le a mers excelent , trag concluzia ca e un ingrasamant ok la pretul dat. Va d ca anul asta au schimbat ambalajul, au pus intr o cutie ceva mai mare, nu mai retin pretul de anul trecut sa fac o comparatie la cantitate, dar compozitia e la fel.

Bine...i-am si stropit d em a luat pe mine Aghiuta, odata la 2 saptamani le mai dadeam o stropeala, altfel ii pierdeam,

Dupa parerea mea, tuya e cea mai proasta afacere care o poti face intr o gradina , sensibili, trebuie tot timpul sa le dai atentie ca altfel ii pierzi, stropiti, ingrasamant...imi pare rau ca i am pus , dar acum mi e mila de ei sa ii tai.

Edited by cuculea, 12 March 2022 - 11:53.


#226
cuculea

cuculea

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,197
  • Înscris: 08.12.2006
Zilele trecute am trecut prin Brico, era un tip mai de varsta a 2-a spre a 3-a...cumpara tuya , cred ca avea pe doua carucioare, inghesuise vreao 15-18 ghivece de tuya. Mi se facuse mila de el, am vrut sa ii zic sa se pregateasca si cu vermorel si tot felul de substante de stropit si nu in ultimul rand cu multa multa rabdare pentru ei si timp pierdut...m-am abtinut si l-am compatimit doar in gand....ai de munca cu ei baiete.

#227
Vgelu

Vgelu

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 18.05.2017

View Postlinc73, on 14 martie 2012 - 19:20, said:

Va salut pe toti
si vreau sa intreb un lucru ... am o mica curticica de 100 mp si m-am gandit s-o inverzesc in aceasta primavara.
Drept urmare m-am decis sa insamantez orice, numai verde sa fie .....dar NU gazon. Nu-l suport si chiar nu-mi plac curtile trase la boloboc si trasate cu linia.
Vreau ceva sa se integreze cat mai mult in mediul inconjurator, o curte cu mici denivelari si nefinisata cu lupa.
Asa ca m-am dus chitit sa cumpar seminte pt. pasune cu floricele de camp .... dar am cautat de mi-au iesit ochii si la indemnul unui vanzator de seminte din-un magazin de la OBOR, careia i-am spus ca ajung numai in week la casa ( deci vreau ceva ce rezista fara prea multa apa) si ca pamantul este argilos-lutos, m-am decis sa cumpar seminte de lucerna daneza. Ca am facut bine sau rau,....voi sa-mi spuneti, mai ales ca pe o latura a terenului am tubul de dren de la fosa septica, la 1,5 m adancime  Posted Image
Acum vin si-ntreb, vreau sa plantez pe colturile unei terase doi trandafiri urcatori, pe un colt al gardului manusita, alt colt un brad ( pe N), pe laturi zorele albastre si pe o mica bucatica de 4 ml ( N-E ) regina noptii - intrebarea este, o sa-mi invadeze lucerna aceste plante ? O sa le sufoce ?  Am sa las spatiu de 60 cm latime pe toata lungimea gardului pt. plantarea florilor cataratoare si nu numai.
Daca-mi puteti da un sfat ceva pana duminica asta, ar fi ideal .... duminica vreau sa insamantez lucerna.
Va multumesc anticipat
Posted Image
Trandafirul urcator, zorelele si celelalte plante pe care doresti sa le pui cresc inalte (2...5m inaltime). Lucerna evident ca nu poate sa concureze cu ele. Nu le poate acoperi. Singula la care trebuie sa fii atent este Regina noptii. Asta are seminte mici si, dupa ce rasare creste incet la inceput. Lucerna are seminte mari (cu mai multe rezerve in saminta) si imediat dupa ce rasare este mai viguroasa. Deci fii atent doar la Regina noptii sa nu ti-o sufoce lucerna.

View Postcuculea, on 15 martie 2022 - 10:59, said:

Zilele trecute am trecut prin Brico, era un tip mai de varsta a 2-a spre a 3-a...cumpara tuya , cred ca avea pe doua carucioare, inghesuise vreao 15-18 ghivece de tuya. Mi se facuse mila de el, am vrut sa ii zic sa se pregateasca si cu vermorel si tot felul de substante de stropit si nu in ultimul rand cu multa multa rabdare pentru ei si timp pierdut...m-am abtinut si l-am compatimit doar in gand....ai de munca cu ei baiete.
Eu am semanat tuya din seminte culese de pe strada. Au crescut frumos. Nu am avut nici un fel de daunatori. Totul a fost bine pina am fost la un magazin de bricolaj unde mi-au dat pamint de conifere pentru tuya. Dupa ce le-am pus pamint de conifere au inceput sa se usuce. Atunci mi-am dat seama ca tuya este conifer dar nu creste in paduri de brad ci in gradini la cimpie. I-am schimbat pamintul cu pamint de flori normal si acum iar le merge bine.

#228
drein

drein

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 26.01.2013
Am plantat in octombrie (pamantul nu era inghetat) doi lilieci indieni care acum par sa nu scoata frunze. Au niste bobocei minusculi de ceva timp care par uscati. Am racait tulpina si este verde, am taiat varfurile ce erau uscate si la fel, lastarul este verde.
Locuiesc in sudul tarii unde temperaturile nu au fost super scazute si in orice caz, acest liliac rezista pana la vreo -15C. Unul primeste soare cateva ore pe zi, celalalt mai deloc. In fine, amandoi sunt in aceeasi stare.

Cum arata liliecii vostri de vara acum?

Edited by drein, 08 April 2022 - 19:57.


#229
drein

drein

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 26.01.2013
Mai pot fii tunsi trandafirii acum?
Nu i-am tuns in primavara, iar unul a crescut super mare si urat. Nu e asta problema cea mare, ci faptul ca sunt afectati de patarea neagra si afide.
Cand au aparut primele pete negre am eliminat frunzele afectate si i-am dat cu un fungicid bio (un mix pe care l-am cumparat deja preparat) de doua ori in 2 saptamani. Am facut operatiunea seara, cand nu mai batea soarele, dar jumatate din frunze par sa fii fost oricum afectate - par arse.
Acum sunt si plini de afide si patarea continua sa apara. Mi se pare ca devine din ce in ce mai greu sa elimin toate frunzele afectate din cauza desimii si a spinilor si mi-e ca poate ajunge intr-o stare precara daca mai dau cu vreun insecticid/fungicid.
Deja au boboci pe care nu ma intereseaza daca ii pierd prin taiere, dar toate frunzele tinere arata rau.

#230
gomez99

gomez99

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,209
  • Înscris: 20.03.2005
frunzele afectate vor cadea, nu pot fi salvate.
eu as face un tratament serios cu topsin+score pentru patare
pentru afide as face un decis + nissorun si la o saptamina vertimec
de tuns pot fi tunsi, de recomandat a se da pe taietura cu mastic si a se desinfecta foarfeca cu flacara sau alcool dupa fiecare taiere. planta se va concentra pe ramificare in detrimentul infloririi. ar fi totusi de tuns ramurile afectate de patare si in special cele crescute prea lungi. exista riscul ca un vint mai puternic sa le rupa si sa strice complet aspectul tufei. pe de alta parte, fracturile sint locuri pe unde pot patrunde tot felul de fungi.

#231
drein

drein

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 26.01.2013
Mersi de raspuns!
Zilele astea totusi m-am gandit ca le mai dau o sansa doar anul asta. Mi se par o bataie de cap si nu vreau sa cumpar solutii doar pentru ei. Sunt si putini, 6 la numar.
Momentan am doar ulei de neem si voi incerca solutia asta + tuns. Daca anul asta le va merge doar cu asta, bine, daca nu, niste hortensii paniculate ar arata bine in locul lor si nici nu fac figuri Posted Image

Imi place foarte mult sa-mi petrec timpul in gradina, dar nu asa. Regret ca i-am cumparat. Posted Image

#232
gomez99

gomez99

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,209
  • Înscris: 20.03.2005
e greu sa cultivi ceva fara sa te bati si cu ginganiile.
ai sa te miri cite chestii pot afecta hortensia

#233
atomicus

atomicus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 216
  • Înscris: 25.09.2005
Va salut pe toti!
Sunt total nou in domeniu si vin cu o intrebare: care ar fi cea mai ieftina/convenabila varianta pentru udat o gradina in afara orasului, la care nu am (inca) curent electric?
Am facut o fantana, din care as vrea sa folosesc apa pentru udat. Ce-mi recomandati? Pompa, generator, alte variante.....?
Multumesc.

#234
drein

drein

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 237
  • Înscris: 26.01.2013

View Postgomez99, on 16 mai 2022 - 21:43, said:

e greu sa cultivi ceva fara sa te bati si cu ginganiile.
ai sa te miri cite chestii pot afecta hortensia
Ganganiile pana acum parca nu mi-au dat prea multe batai de cap - doar afide pana acum. Ma supara foarte tare patarea neagra si cum saptamanal trebuie sa rup frunzele afectate si sa dau cu solutie ca saptamana urmatoare sa fac la fel.
Am cred ca 40-50 soiuri diferite de plante si niciul nu a avut nevoie de atata bibileala ca trandafirii.

Am fost tare nervoasa, dar m-am mai calmat si o sa incerc sa-i salvez cu solutiile recomandate. Mersi.

View Postatomicus, on 17 mai 2022 - 09:48, said:

Va salut pe toti!
Te sfatuiesc sa deschizi un topic nou, cred ca sunt sanse mici sa primesti raspunsuri si idei multe aici.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate