Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri

Cum reactivez Google Maps?

Conectare tableta X220la Tv
 Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare
 Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android

Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.
 Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...

AC Gree duce la palpait de becuri

Sfat / recomandare construire aco...
 

Casa de Pensii a pus ochii pe 2 milioane de patroni ºi liber-profesioniºti

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1
Astor

Astor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,044
  • Înscris: 17.01.2003

Quote

Casa de Pensii a pus ochii pe 2 milioane de patroni ºi liber-profesioniºti

Caterina NICOLAE

Toþi românii care realizeazã venituri de orice fel vor fi obligaþi sã se asigure în sistemul public de pensii. Preºedintele Casei Naþionale de Pensii, Mihai ªeitan, estimeazã cã acestã mãsurã va aduce circa 2.000.000 de noi contribuabili la Fondul public de pensii. Acesta este numãrul care rezultã din compararea bazei de date a Agenþiei Naþionale de Administrare Fiscalã, instituþia care înregistreazã impozitele pe veniturile obþinute de populaþie, cu baza de date a Casei Naþionale de Pensii. Obligaþia fiecãrui român care obþine anual venituri echivalente cu cel puþin trei salarii medii pe economie de a plãti o contribuþie la Fondul public de pensii este stipulatã în Legea pensiilor încã de acum 6 ani. Legiuitorul n-a prevãzut însã nici o sancþiune pentru cei care n-au chef sã plãteascã. Aºa s-a ajuns ca, în afara salariaþilor care nu au de ales deoarece contribuþia li se opreºte pe statul de platã, doar 140.000 de oameni sã se asigure benevol în sistemul public de pensii. Guvernanþii s-au fãcut cã nu observã cum patronii, membrii asociaþiilor familiale, practicanþii profesiilor liberale etc. se sustrag plãþii taxelor sociale. Acum însã Ministerul Muncii are o problemã uriaºã. Vrea sã introducã pensiile private obligatorii pe la mijlocul anului viitor. Aceasta înseamnã cã o cotã parte din contribuþiile care se duc acum cãtre Fondul public de pensii va fi transferatã fondurilor private. Unii analiºti susþin cã bugetul public de pensii va trebui sã se descurce în urmãtorii 3 ani fãrã 2 miliarde de euro. Mihai ªeitan susþine cã deficitul va fi mai mic – circa 900.000 de euro. Oricum, banii nu pot fi luaþi dintr-un excedent al Fondului public de pensii, pentru cã aºa ceva nu existã de peste 10 ani. În paralel cu aceastã cheltuialã, Ministerul Muncii va trebui sã gãseascã alte fonduri pentru a þine promisiunea Guvernului la învestire – creºterea pensiilor publice, adicã alte 2 miliarde de euro pânã în 2008.

Mihai ªeitan este convins cã va putea acoperi ºi introducerea pensiilor private obligatorii, ºi creºterea pensiilor din sistemul public. Pentru pensii private – din privatizãri ºi împrumuturi acordate de Banca Mondialã, pentru pensiile publice – din creºterea numãrului de contribuabili. Acesta din urmã presupune diminuarea muncii la negru, circa 1 milion de persoane, ºi obligarea celor care înregistreazã venituri sã-ºi achite contribuþiile la pensii – circa 2 milioane. Pornind de la codul numeric personal al fiecãrui cetãþean vor fi „depistate” veniturile, altele decât salariile, în baza de date a ANAF ºi apoi vor fi cãutate contribuþiile la Fondul public de pensii. Acesta presupune introducerea unui soft nou pentru cele douã baze de date, chestiune la care se lucreazã în prezent. Totodatã va fi modificatã ºi Legea pensiilor în sensul introducerii de sancþiuni pentru cei care refuzã sã-ºi plãteascã taxele sociale.

Cei care nu au contract de muncã, dar înregistreazã venituri, vor avea totuºi un regim mai blând decât salariaþii. Nu vor fi obligaþi sã se asigure la valoarea veniturilor încasate în cursul unui an, ci la ce valoare doresc, între urmãtoarele limite: cel puþin salariul minim pe economie ºi cel mult echivalentul a cinci salarii medii pe economie. Evident, pensia pe care o vor primi va depinde de suma depusã. În plus, pentru a atrage mai mulþi bani la Fondul public de pensii, ªeitan doreºte sã introducã în noua Lege a pensiilor ºi posibilitatea ca românii sã-ºi achite contribuþiile retroactiv. „Sunt foarte mulþi care au o carte de muncã sub formã de ºvaiþer. Au lucrat câþiva ani la o întreprindere, pe urmã au stat acasã, au muncit la negru sau în strãinãtate, apoi au gãsit o societate unde li s-a încheiat alt contract de muncã, iar au stat acasã ºi aºa mai departe. Mulþi au trecut de tinereþe, se gândesc la pensie ºi vor sã-ºi acopere perioadele care le lipsesc din vechimea legalã. De ce sã nu le dãm aceastã posibilitate”, a explicat ªeitan.
http://www.gandul.in.../casa_de_pensii

Pai daca pentru un salariu mediu pe economie de 9-10 milioane pe luna as primi pensie de 2.700.000, pentru salariul minim (de 3 ori mai mic) ce pensie mi-ar da? Macar o funie si-un sapun? Sau voie sa cersesc la Senat?

Edited by Astor, 11 May 2006 - 21:56.


#2
Mar

Mar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 628
  • Înscris: 06.02.2006

Quote

Mulþi au trecut de tinereþe, se gândesc la pensie ºi vor sã-ºi acopere perioadele care le lipsesc din vechimea legalã. De ce sã nu le dãm aceastã posibilitate”, a explicat ªeitan.
ce gluma proasta. este o obligatie, nu o posibiliatate
eu am pensie privata de vreo 2 ani , pensie de stat deloc. mi se pare aberant sa fiu obligat sa platesc un serviciu de care nu vreau sa beneficiez ( guvern de liberali !).
oricum daca o sa am peste 60 ani si singurul meu venit va fi pensia ma voi sinucide..

Edited by Mar, 12 May 2006 - 02:17.


#3
exosyphen

exosyphen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 901
  • Înscris: 01.09.2003
@Mar : Ce ii rau in a da banii la guvern? Ca iti face si iti asigura de toate. Uita-te in jurul tau : totul este frumos facut, pensionarii sunt ingrijiti, politia rutiera te trage pe dreapta sa iti umfle roata ...


scuze, dar in afara de ironie chiar nu stiu ce sa zic si de asta.

Saptamanal apare ceva de genul :

Guvernul romaniei introduce o lege prin care [INSERATI GRUP DE OAMENI CINSTITI CU CEVA BANI AICI], sunt gasiti a fi [INSERATI DENUMIREA PREFERATA PENTRU HOT AICI] si cauza pentru [INSERATI UNA DIN PROBLEMELE ROMANIEI AICI]. Acestia vor fi obligati sa plateasca pentru [INSERATI BENEFECIUL CARE SE PLATESTE SI NU SE PRIMESTE], pentru ca asa este si in [INSERATI TARA PREFERATA CU ECONOMIE DEZVOLTATA SI FARA CORUPTIE].

Eu cred ca aia in guvern au un software care genereaza pe baza formularului de mai sus, ordonante saptamanale.
Am auzit ca se cheama Succesfull Romania 2005, si este dezvoltat de programatori apartinand mai multor partide.

#4
AlexIP

AlexIP

    marele licurici

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,763
  • Înscris: 25.09.2004
Zau ca ai dreptate.

#5
Mar

Mar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 628
  • Înscris: 06.02.2006
am vazut acum cativa ani un slogan foarte adevarat, cred ca o sa-mi fac un autocolant si il lipesc pe luneta masinii, pe post de parasolar:
NU FURA ! STATUL URASTE CONCURENTA !

#6
Astor

Astor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,044
  • Înscris: 17.01.2003
Gata, s-au gasit banii pentru a rezolva orice probleme: impozitarea capsunarilor si amenintarea lor cu dosare penale.

Quote

Cãpºunari chemaþi la Fisc

În cursul anului trecut, numãrul sibienilor care au lucrat în strãinãtate, în special în Spania, a fost cu 20% peste media anilor precedenþi. Sibienii cãpºunari, provenind în special din mediul rural, au obþinut, anul trecut, venituri care trebuie declarate pânã azi, 15 mai. Potrivit Direcþiei Finanþelor Publice Sibiu, "contribuabilii sibieni în cauzã trebuie sã depunã formularele Declaraþie privind veniturile din strãinãtate cel târziu în 15 mai, câte o declaraþie pentru fiecare þarã, reprezentând sursa veniturilor, precum ºi categoria de venit realizat". Cei care vor eluda prevederile legii riscã sã se aleagã cu dosare penale.


#7
nzburlea

nzburlea

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 01.07.2005

View PostAstor, on May 11 2006, 22:54, said:

http://www.gandul.in.../casa_de_pensii

Pai daca pentru un salariu mediu pe economie de 9-10 milioane pe luna as primi pensie de 2.700.000, pentru salariul minim (de 3 ori mai mic) ce pensie mi-ar da? Macar o funie si-un sapun? Sau voie sa cersesc la Senat?

   Ce zice nenea Seitan e gargara ieftina de la pd. Eu lucrez la o casa de pensii si va pot spune ca oricum cei cu profesii liberale erau obligati si pana acum, dar daca cel in cauza nu aduce cartea de munca la Casa de Pensii aceasta nu are ca sa-i faca. Daca o aduce si nu realizeaza venituri iar nu are ce sa ii faca, si daca o aduce si are venituri si nu plateste iar nu are ca sai faca pt ca nici o casa de pensii nu are organ de executare silita, singura lor smecherie e sa iti refuze eliberarea cartii de munca(cand ai nevoie de ea pt orce motiv). Si daca vreau sa am o pensie buna si vreau sa imi "mearga vechimea la stat" fac o declaratie de asigurare la suma minima si apoi ma duc la o firma privata si imi fac asigurare. Vrea cineva mai multe detalii, sfaturi? pm si va raspund

Edited by nzburlea, 09 August 2006 - 10:06.


#8
Katalina

Katalina

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 10.12.2006

View Postnzburlea, on Aug 9 2006, 11:06, said:

Ce zice nenea Seitan e gargara ieftina de la pd. Eu lucrez la o casa de pensii si va pot spune ca oricum cei cu profesii liberale erau obligati si pana acum, dar daca cel in cauza nu aduce cartea de munca la Casa de Pensii aceasta nu are ca sa-i faca. Daca o aduce si nu realizeaza venituri iar nu are ce sa ii faca, si daca o aduce si are venituri si nu plateste iar nu are ca sai faca pt ca nici o casa de pensii nu are organ de executare silita, singura lor smecherie e sa iti refuze eliberarea cartii de munca(cand ai nevoie de ea pt orce motiv). Si daca vreau sa am o pensie buna si vreau sa imi "mearga vechimea la stat" fac o declaratie de asigurare la suma minima si apoi ma duc la o firma privata si imi fac asigurare. Vrea cineva mai multe detalii, sfaturi? pm si va raspund

Pai...profesiile liberale (cel putin cele pe care le stiu eu) nu au carte de munca decat daca vor ei.Si eu am pensie privata si nu doresc pensie de stat...Pana acum a fost cum ai zis tu...acum (zice articolul) vor sa introduca sanctiuni (poate chiar mana in mana cu Fiscul sau ceva,incat sa le poata aplica fortandu-ti mana undeva...vom vedea unde).Iti pot da amenzi (probabil), care sa functioneze ca orice amenzi (de autobuz, de politie comunitara etc). Nu stiu cum sa mai stoarca bani de la cei care chiar declara cinstit statutului cat castiga.La sanatate platesc o avere,pentru ca sunt mai smecheri: iti taxeaza pe venit (nici macar pe profit),nu cat vrei tu..poate minimum...cum vor astia la pensii.In curand probabil o sa platim si somaj si tot,ca cei angajati.Nu e mai bine sa muncesti la negru (ca profesie liberala ma refer)? Castigi cat vrei, platesti doar ce vrei (pensie facultativa, asig de sanatate facultativa)...si ramai si cu bani ..multi...Asa dai o avere la Fisc, sanatate si pensii,fara sa iti ofere ceva bun in schimb (deci esti aproape obligat sa apelezi candva si la sistemele private facultative) si nu ramai cu mai nimic pentru traiul de zi cu zi.Si nici nu ar mai avea cum sa ma depisteze daca nu as mai plati nici la Fisc!Sa vedem daca le va conveni tuturor chestia asta:pierd toti. :cursing:

#9
exosyphen

exosyphen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 901
  • Înscris: 01.09.2003
Stai sa vezi cand o sa mai lucram 1 milion, si o sa fie alti 18 milioane de alegatori de intretinut (pensionari, someri, loseri, etc).

#10
nebux

nebux

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 72
  • Înscris: 05.09.2006

View PostAstor, on May 15 2006, 00:15, said:

Gata, s-au gasit banii pentru a rezolva orice probleme: impozitarea capsunarilor si amenintarea lor cu dosare penale.
hhhaaaaaoooolllleeeeeeuuuuu!!!!!!
da guvernul habar nu are ca aia sunt deja impozitati in tara respectiva, deci nu are nici o sansa.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate