Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Macara pentru camera video: mod de constructie

- - - - -
  • Please log in to reply
59 replies to this topic

#1
Vlad237

Vlad237

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 236
  • Înscris: 12.11.2005
Avand in vedere faptul ca nu am gasit un astfel de topic, mi-am permis sa scriu eu unul. Multi isi doresc de la imagine claritate .. si o rezolva cu ajutorul camerei. Dar tot mai multi vor sa dea profesionalism imaginilor .. si nu pot rezolva aceasta problema decat prin mici ’’ artificii ‘’ – traveling, folosirea unei macarale , etc...marea mojoritate a cazurilor, macaraua este ‘’inlocuita’’ cu propriile brate, asta daca nu ne dorim filmare de la o inaltime mai mare sau in/din locuri greu accesibile(ex.deasupra apei, deasupra unor masini in mers, trecerea de la nivelul  al unui etaj...la parter)si exemplele pot continua. Poate multi nu au vazut sau nu isi permit sa cumpere o macara (2000~10000 euro). Atunci ramane sa o construim. Am  invatat multe de aici si a venit momentul sa arat si eu la altii ce stiu mai bine (sunt inginer electro-mecanic) m-am gandit sa va dau o mana de ajutor. Dar pentru inceput trebuie sa intelegem din ce se compune o macara..si apoi vine momentul sa o construim.
Tipuri de macarale  
* clasice/mecanice( doar miscari mecanice)-pe care o sa o construim,
* electro-mecanice( miscari electro-mecanice)
Acum atat cele clasice cat si cele el-mec sunt de mai multe feluri -  cu ghidaj simplu( de la sol), ghidaj dublu(sol si cap)...
Macaralele clasice/mecanice : au miscarea axului cat si capului mecanic
Macaralele electro-mecanice : au miscarea axului mecanic si capului electric
Acum poate ne intrebam ce e ala cap, ax...
Macaraua se compune din mai multe sisteme : miscare, vizualizare, echilibru, pozitionare
Sistemul de miscare este compus din : cap (partea superioara a macaralei pe care este prinsa camera), parghia (ansamblul de elemente care ne da lungimea macaralei), axul (un ansamblu de elemente in jurul caruia se misca orizontal si vertical parghia), blocul de miscare propriu-zis (locul de unde se stansmit miscarile capului si pargiei), telecomanda(pentru folosirea comenzilor ZOOM, REC...)
Sistemul de vizualizare este compus din : cabluri(pentru transmiterea datelor la/de la ‘’sol’’-legatura cu telecomanda...), monitor (pentru vizualizarea imaginii ce este filmata).
Sistemul de echilibru este compus dintr-un compensator (greutate) ce ne aduce o mai mare usurinta in folosirea macaralei, evitarea balansului nedorit, miscarilor bruste, oboselii..
Sistemul de pozitionare este compus din : baza trepiedului, picioarele trepiedului, bula de echilibru.
OK, acum, macaraua trebuie sa respecte anumite conditii ... sa fie usoara (facuta din materiale usoare ex : aluminiu), ergonomica (usor de transportat), fiabila (usor de folosit). Marea majoritate nu indeplinesc 1,2 conditii, de aceea sunt si folosite mai rar.
In continuare o sa va prezint o macara, ce indeplineste toate cele 3 conditii
Pe viitor voi anexa si o poza cu toata macaraua.
In primul rand, materialele folosite sunt in marea majoritate (aluminiu). Am folosit si elemente ce nu pot fi construite din aluminiu, dar acestea sunt la sol (pentru a evita greutatea suplimentara). Esentialul este ca parghia sa fie din aluminiu si sa fie extensibila ( e cea mai mare si mai grea) – cea folosita de mine este de la plasele de mascare ( cine a facut armata-stie la ce ma refer).
Attached File  IMGA0126_copy.jpg   740.13K   944 downloadsAttached File  IMGA0145_copy.jpg   736.04K   772 downloadsAttached File  IMGA0146_copy.jpg   593.73K   728 downloadstachment]
Attached File  IMGA0147_copy.jpg   874.96K   1021 downloadsAttached File  IMGA0149_copy.jpg   1.04MB   690 downloadsAttached File  IMGA0147_copy.jpg   874.96K   1021 downloadstachment]
Saptamana care vine voi pune o poza cu toata macaraua...asamblata
Am anexat si componentele macaralei .
La baza trepiedului folositi un rulment, pentru a exista miscare orizontala
Cu putina sudura si pricepere se poate realiza.
Dupa ce le-ati construit, urmeaza echilibrarea.
Se monteaza camera pe cap, la maner se leaga o galeata  si se toarna apa in galeata, pana cand parghia face  un unghi  cu solul de aproximativ 60-70 grade. Apoi se cantareste galeata cu apa, si se cumpara greutati (de la gantere) echivalente, greutati ce vor face echilibrarea macaralei
SFAT.
         suruburile sunt de 6, si ca saibe folositi saibe din cauciuc, pentru a evita vibratiile. Saibele se folosesc atat la exterior cat si la interior.
         pasla ajuta la evitarea zgarieturilor cat si la o priza mai buna cu camera
         surubul de fixare al camerei pe placa este de 6 cu metric mare....greu de gasit de cumparat, dar un strungar priceput il face usor.
         monitorul poate fii un TV COLOR de masina ~12V - si se face legatura cu un acumulator de masina(sunt locuri unde nu exista 220v - paduri, dealuri, lacuri...)

Edited by Mtz, 27 April 2006 - 12:44.


#2
Vlad237

Vlad237

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 236
  • Înscris: 12.11.2005
OK, eram dator si cu o poza cu toata macaraua. Mai jos e atasata o poza cu ea.
Attached File  IMGA0151.JPG   1.51MB   1295 downloads

#3
andjar

andjar

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 10.01.2006
:coolspeak:  :coolspeak:  :coolspeak:
:clapping:  :clapping:  :clapping:  :clapping:

Bravo meshtereeee!  Esti eroul meu!
Felicitari,n-am cuvinte...
Cand voi putea cred ca iti voi face o vizita sa o vad la lucru.Acum n-am timp sa-ti citesc tot ghidul dar o sa te stresez pe parcurs cu sfaturi ca tare cred c-o sa ma apuc si eu de una cand voi avea timp,unde si cu ce?

#4
Vlad237

Vlad237

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 236
  • Înscris: 12.11.2005
Sa vezi cu ce surpriza o sa mai vin, un ...  STANDY ARTIZANAL ( tot inventie proprie :) )Sper sa imi reuseasca "ghidusia"

#5
moticsak

moticsak

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 106
  • Înscris: 07.08.2005
Macaraua ta este realitate... visul este urmatorul... :)
Cu siguranta, ai oferit o MANA MARE de ajutor tuturor amatorilor de filmari cu aceasta macara... sincer sa fiu, eu deja lucrez la ea :) dar ar mai o questiune foarte importanta,
de exemplu : eu vreau una cu ceva motorase sau alte minuni, adica vreau sa zic ca eu as vrea sa am o macara pe care sa o pot controla de la o telecomanda sau atceva... cert este ca ar trebui sa ii poti misca bratul pe verticala/orizontala prin intermediul unei telecomenzi ...
Daca vreau sa filmez la mica petrecere sa nu fiu nevoit sa tin pe cineva in permanenta langa macara si sa o pot comanda si "de la distanta" sa ii pot "invarti" bratul stanga/dreapta sus/jos sa nu pierd fazele care mi se par mai interesante :)
Sper ca o sa postezi tu sau altcineva ceva in acest sens... cum s-ar putea adauga ceva la ea si sa o transformi dintr-o "simpla" macara in una cat mai "profesionala" :)
Bafta



P.S. oricum e de mare ajutor... bravo, continua tot asa

Edited by moticsak, 17 May 2006 - 14:16.


#6
Vlad237

Vlad237

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 236
  • Înscris: 12.11.2005
O sa ma gandesc la o idee. Maine o sa iti spun mai multe

#7
moticsak

moticsak

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 106
  • Înscris: 07.08.2005
ok, astept cu mare placere orice idee de a o "moderniza" ... si ms mult ca totusi intentionezi sa mai pierzi ceva timp pt a adapta aceasta macara la nevoile mele (si nu numai :) ) ... ceva mai delicate...
Multa bafta.

#8
Vlad237

Vlad237

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 236
  • Înscris: 12.11.2005
Imi pare rau ca ieri nu am putut intra, dar nu am fost in localitate. Am inteles cam ce iti dorest tu sa faci, dar sa iti spun de ce nu merita ceea ce vrei tu:
*in primul rand intra multi bani in treaba asta
*iti trebuiesc 4 motoare , 2 (orizontala, verticala)pentru brat si 2 (orizontala, verticala) pentru cap-in speranta ca ne folosim de centru de greutate pentru eliminarea miscarii nedorite 3(giratie)
              -capul se poate cumpara(2000 euro) , de fabricat este fff greu (exact cum as fabrica un TV) pentru ca trebuie sa existe echilibratoare si compensatoare pentru tremurat ( si nu stiu unde gasesc asa ceva), avand in vedere ca miscarea se face automat, si nu manual (manual compensarea se face prin brate)
*4 motoare sensibile (detectabile) la miscari lente (variatii mici de tensiune), chiar si un reductor foarte sensibil (ceva in genul ceasurilor mecanice) - asta pentru cap . De ce trebuie asa? Miscarile nu sunt uniforme, ci se fac diferit, in functie de pozitia subiectului fata de camera (in apropierea perpendicularitatii..miscari lente, la departate ...miscari rapide), adica, cu cat creste unghiul fata de subiect, cu atat miscarea e mai mare a capului)
*iti trebuie tensiune (alimentare), pentru ca nu cred ca o sa gasesti 2 motoare puternice pentru brat la 12 v( sa pui o baterie)
* si acum sa facem un calcul .. iti trebuie o mana pentru miscarea bratului( cel putin), o mana pentru miscarea capului( cel putin), un ochi pentru monitor( sa vezi ce filmezi), si cateva degete in plus pentru ZOOM, REC.. +  alte 2 maini pentru cealalta camera.(doar miliapod sa fii  :D )
De aici rezulta ca singur nu poti face chestia asta, ci cu ajutor, si atunci nu mai vad rostul investitiei(costurilor). Pana in prezent nu s-a inventat asa ceva( nu am auzit, as fii primul) si tocmai din acest motiv.
( poate doar daca vrei sa stai la masa...si sa filmezi nunta  :coolspeak: )
Sincer, este o investitie inutila si cu batai mari de cap. Stii cum e? Cum ai conduce o masina prin telecomanda si una normal (in acelasi  timp) ... merita ?
Ca idee...iti spun cum sa faci altceva...pui o camera pe trepied, intr-un colt, si cuprinzi toata sala, si tu cu o camera te invarti printre oameni( la chef), si ai 2 cadre ( miscare si fixa), din cand in cand mai schimbi pozitia trepiedului, alte directii, colturi...si vb dupa ce ti-a iesit.
PS. Costurile de constructie rezultate ( sa nu mai spun efortul) depasesc venitul unei macarale din fabrica (~2500-3000)
Gandestete ca exista macarale unde se folosesc 2 operatori  :lol:
Cu speranta ca nu am deranjat , daca ai nelamuriri la macaraua mea, astept intrebari.

#9
aicieu

aicieu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 15.11.2003
Interesante idei !
Ma intereseaza si pe mine realizarea unui suport pentru camera , dar mai simplu , pe perete , pentru  a o folosi pe post de camera web .
Teoretic , am citeva idei , dar punerea in practica necesita cunostinte si scule specifice de mecanici , sudori , strungari , etc . Am vazut un model de suport de telefon , pe perete , cu 2 brate articulate , din plastic , care asigura reglarea pe orizontala si verticala .
Mai usor cred ca va fi un mecanism asemanator comenzilor unor joystick-uri - o bila care se misca intr-o portiune de sfera .

#10
Vlad237

Vlad237

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 236
  • Înscris: 12.11.2005
Tot eu iti dau idee.  :coolspeak:  In Carrefour intrebi de "suport pentru difuzoare de perete". Sunt in jur de 100-200 mii lei. Foarte simple si rezistente. La placa de sustinere, faci o gaura cu burghiu de 6 si trebuie sa cauti ( fabrici..pentru ca e mai greu de gasit) surub de 6 (metric mare). Doar metric mare merge la camera. Montezi suportul pe perete, camera pe suport, prin intermediul surubului, si gata, ai rezolvat problema. De construit cred ca te ajunge mai mult (daca pui la socoteala sudura, materialele, cunostintele ... si sper nu esecul).
Ceea ce am spus mai sus, e cel mai usor model (improvizat)

#11
aicieu

aicieu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 80
  • Înscris: 15.11.2003
pacat . in Braila nu s-a " inventat " Carrefour .
o sa mai uit la magazinele de birotica , calculatoare , electronice.

#12
Vlad237

Vlad237

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 236
  • Înscris: 12.11.2005
Incearca si la magazinele cu specific elecronice-electrocasnice.

#13
IL_ConTe

IL_ConTe

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 292
  • Înscris: 16.08.2005
hai cu steady ..... cine stie pornesti un bussines

#14
Vlad237

Vlad237

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 236
  • Înscris: 12.11.2005
Deja este in plan, o sa atasez si ecva imagini cu desenul...eeeeee  am "furat " ceva si din alta parte, dar asta e :P . Azi, maine o sa aveti ceva poaze cu proiectul  :coolspeak:

#15
moticsak

moticsak

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 106
  • Înscris: 07.08.2005
da... chestia cu 2 sau mai multe cadre e cea mai indicata ...
oricum ai idei nu gluma :)
asteptam si alte inventii, ale tale, cu care sa ne mai uimesti putin.
multa bafta in continuare

#16
Phoenix

Phoenix

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 318
  • Înscris: 25.05.2004
De ce nu ai folosit profil de aluminiu de dimensiuni diferite, faceai si bratul telescopic.  Cred ca ar fi mers.

Ideea nu este rea, pacat ca nu poti pleca cu sistemul in concediu. :)

Edited by Phoenix, 27 June 2006 - 16:59.


#17
Vlad237

Vlad237

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 236
  • Înscris: 12.11.2005

View PostPhoenix, on Jun 27 2006, 17:55, said:

De ce nu ai folosit profil de aluminiu de dimensiuni diferite, faceai si bratul telescopic.  Cred ca ar fi mers.

Ideea nu este rea, pacat ca nu poti pleca cu sistemul in concediu. :)
Cum nu e telescopic? Pai tocmai...e telescopic, e din aluminiu cadrul.. toata macaraua are in total 10 Kg. Dimensiune...maxim 1 m  :D  Fiecare element are maxim 1 m lungime, si sunt 5 elemente. o macara am vandut la B&B Studio Pitesti, baiati fff talentati. Eu am mers cu macaraua ..."in geanta" si cum sa nu incape in portbagaj  :w00t: ?are dimensiuni 40x40x100 (cm)(valori maxime) greutate ~ 10 kg TOT


Acum am in plan ( cu ajutorul celor de la B&B Studio ) sa fac la aceasta macara,  cele 2 miscari ale capului.

#18
Katalin25

Katalin25

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 22.12.2006
Vlad, da-mi si mie adresa ta de mail, sau un numar de telefon. Vreau sa te intreb mai multe despre macaraua ta. Da-mi un mail la [email protected]. Ms.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate