Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ajutor inlocuire LCD masuna de ca...

Ce impozite , taxe platesc daca c...

Range Rover Evoque, 2020, Hibrid,...

Pompa erbicidat p100
 [CUM] Pot sa ajung la Impact Hub ...

Apartament in bloc nou.

Tantari uriasi

lenovo ideapad 1 15alc7
 caut cablu lvds(video-invertor) p...

Adobe premiere pro, problema seta...

Ochelari distanta intermediara

Cum pot sa montez un SSD Sata in ...
 Digi + patronul Prima TV cumpara...

Husa si folie pt. Samsung Galaxy ...

Plita electrica moderna

problema incalzitor de apa Ferroli
 

Cum este tehnologia one-mesh?

- - - - -
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#19
AlinMarius11

AlinMarius11

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 27.03.2024
Understand.

Casa e facuta prin 2005, atunci am gestionat CATV-ul doar prin prize dar din nefericire a cedat si ala.

WAF-ul nu e problema pentru ca oricum dormitorul unde e routerul "mama" este 80% nefolosit. Practic inainte stateam cu PC-ul si routerul in dormitorul nostru, practic mai nou m-a dat afara cu tot cu PC asa ca i-am facut loc in dormitorul de langa unde am tras si Digi ca inainte eram pe un provider de balta.

Pana la urma, unde intra FO-ul si cu returul de coaxial (ca deh, mi-am facut cutia cu cabluri de TV afara la coltul casei, si vine Digi cu ONT-ul si imi spune ca trebuie din ONT din spatele casei sa duc CATV semnal catre cutia mea magica din fata casei), deci prin gaura din termopan mai facem loc si la un UTP, cred ca UTP imi trebuie, fara mufe, vreo 20m si ulterior il mufez eu de numa-numa. Si mai pun la parter un router, ii gasesc eu loc la Hawaiul asta sau la TP-link-ul de 300  ca il mai am si pe ala si mai acopar ceva din curte, mai trag si la terasa extenderul din bucataria actuala si am rezolvat problema, nu?

Schita ar fi ONT WAN - router mama WAN - LAN 1 sa il las pentru PC, LAN 2 merg cu cablu catre router 2 child parter unde intra in WAN si cam asa ar trebui sa acopar mai mult decat acum, right?
Singura chestie ca vor fi doua retele diferite, fiecare se conecteaza la care vrea

#20
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,352
  • Înscris: 05.06.2002
asa am si eu, un router principal si doua puse in ap mode, legate pe fir, eram fericit, acu am aflat de aici de 802.11r si trebuie sa vad daca fac sedinta cu mikrotik-urile mele :) . merci de informatie iauras.

#21
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,424
  • Înscris: 08.01.2009

 gushpi, pe 11 aprilie 2024 - 12:05, a scris:

consider „mesh”-ul o implemetare pt „simpliști”... Posted image

1. felicitari pt. ca ti-ai cablat casa intelegand ca totusi conexiunea fizica e sfanta pentru backhaul
2. Mesh-ul adevarat (no toate sistemele comercializate sub aceasta descriere au toate capabilitatile) nu e o implementare pentru simplsiti ; este un sistem integrat self-healing / self-optimising ( in functie de conditiile de spectru satelitii cu backhaul wireless pot alege un alt punct de conexiune uplink pentru latenta / latime de banda imbunatatite in cazul in care apar alte AP-uri ulterior instalarii initiale care schimba status quo-ul) isi modifica/moduleaza puterea de emisie pentru a oferi cea mai buna performanta clientilor ( satelitii sa nu devina zgomot unul pentru celalalt ) si bine-inteles implmentarea protocoalelor mai sus mentionate ( 802.11 r/k/v ) care asigura roaming-ul fara intreruperi clientilor compatibili .

Daca pentru o retea casnica cu 2-3 AP-uri e cat de cat fezabil sa faci ocazional aceste ajustari manual cand vorbim de implementari comerciale (stadioane , mall-uri , wifi metropolitan ) cu sute/mii AP-uri fara un controller central care sa gestioneze / orchestreze reteaua rezultatul nu va fii niciodata satisfacator ( crede-ma ca a trebuit sa fac un audit si apoi optimizare pentru o retea a unui hotel 5* cu 100+ AP-uri Cisco fara controller si dupa 2-3 luni de munca rezultatul final tot nu  era ceea ce as fii numit satisfacator , cel mult functional/acceptabil doar pt. ca isi epuizasera bugetul cumparand prea multe AP-uri si 0 management al lor la recomandarea grupului mama )

 AlinMarius11, pe 11 aprilie 2024 - 12:14, a scris:

Pana la urma, unde intra FO-ul si cu returul de coaxial (ca deh, mi-am facut cutia cu cabluri de TV afara la coltul casei, si vine Digi cu ONT-ul si imi spune ca trebuie din ONT din spatele casei sa duc CATV semnal catre cutia mea magica din fata casei), deci prin gaura din termopan mai facem loc si la un UTP, cred ca UTP imi trebuie, fara mufe, vreo 20m si ulterior il mufez eu de numa-numa. Si mai pun la parter un router, ii gasesc eu loc la Hawaiul asta sau la TP-link-ul de 300  ca il mai am si pe ala si mai acopar ceva din curte, mai trag si la terasa extenderul din bucataria actuala si am rezolvat problema, nu?

Schita ar fi ONT WAN - router mama WAN - LAN 1 sa il las pentru PC, LAN 2 merg cu cablu catre router 2 child parter unde intra in WAN si cam asa ar trebui sa acopar mai mult decat acum, right?
Singura chestie ca vor fi doua retele diferite, fiecare se conecteaza la care vrea

Daca iti tragi backhaul Ethernet viata va fii mult mai frumoasa ; ideal ar fii intr-adevar un sistem integrat cu seamless roaming dar daca nu ai utilizari care sa necesite asemenea functionalitati ( de ex. daca nu ai semnal bun GSM la adresa ta si te bazezi pe VoWifi atunci un roaming fara intreruperi cand te plimbi cu telefonul prin casa/curte ar fi indicat sau daca participi la sedinte Teams/Zoom si la fel te plimbi prin proprietate) poti trece si peste mici intreruperi sau echipamente care raman "agatate" pe AP-ul cu semnal mai slab . Oricum va fii mai bine decat e acum .

Edited by Ravy, 11 April 2024 - 15:14.


#22
Toderascu

Toderascu

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 24.08.2018

View Postgushpi, on 11 aprilie 2024 - 12:05, said:



PS: practic am anticipat pandemia cu nevoile ei de „work from home”!!! Posted Image

Puteai sa devii meleonar :)

#23
AlinMarius11

AlinMarius11

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 27.03.2024

View Postme_iauras, on 11 aprilie 2024 - 12:28, said:


Daca iti tragi backhaul Ethernet viata va fii mult mai frumoasa ; ideal ar fii intr-adevar un sistem integrat cu seamless roaming dar daca nu ai utilizari care sa necesite asemenea functionalitati ( de ex. daca nu ai semnal bun GSM la adresa ta si te bazezi pe VoWifi atunci un roaming fara intreruperi cand te plimbi cu telefonul prin casa/curte ar fi indicat sau daca participi la sedinte Teams/Zoom si la fel te plimbi prin proprietate) poti trece si peste mici intreruperi sau echipamente care raman "agatate" pe AP-ul cu semnal mai slab . Oricum va fii mai bine decat e acum .

Practic trebuie setat routerul secundar ca AP, vad tutoriale pe internet legat de asta, daca merg din LAN 2 (router mama) catre WAN router secundar nu cred ca merge asa simplu :D
Ma rog, invat si eu.. pe zi ce trece cate ceva nou si iarasi ceva nou. Si ca viteza facand ethernet backhaul cum se descurca? din cate stiu de obicei LAN2/3/4 din routerul mama sunt de 100mbps (sau asa e la huaweiul actual), doar LAN 1 ofera 1gbps. O sa fie limitat la 100 banuiesc AP-ul router secundar

#24
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,424
  • Înscris: 08.01.2009
Daca router-ul secundar are implementat la nivel de firmware mod dedicat AP atunci ba da e asa de simplu ; din port LAN router principal in port WAN router secundar si atat . Daca nu are mod dedicat AP atunci da e un pic mai complicat ca trebuie dezactivat server-ul DHCP din router-ul secundar si conexiunea se va face intre porturile LAN ale router-elor ( oricum manualul de utilizare al echipamentului in cauza e prietenul tau ).
In ceea ce priveste limitarea la 100 Mb/s daca oricare din porturile implicare are aceasta viteza maxima evident asta va fi limitarea generala ; sincer nu prea e asa obisnuit (in principiu 90+ % din echipamentele consumer gigabit au toate cele 4+1 porturi ethernet gigabit ) dar posibil sa fi economisit cativa centi chinezu' care a produs respectivul echipament si asta e . Ori iei alt echipament (si asta ar fi recomandarea mea ... inclusiv SH daca vrei sa nu cheltui prea mult) ori te multumesti cu aceasta limitare .

#25
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,226
  • Înscris: 17.01.2012
AZI?
dacă routerul nu are toate  porturile gigabit - direct la gunoi!!!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate