Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Zgarieturi in diferite locuri

Ajutor inlocuire LCD masuna de ca...

Ce impozite , taxe platesc daca c...

Range Rover Evoque, 2020, Hibrid,...
 Pompa erbicidat p100

[CUM] Pot sa ajung la Impact Hub ...

Apartament in bloc nou.

Tantari uriasi
 lenovo ideapad 1 15alc7

caut cablu lvds(video-invertor) p...

Adobe premiere pro, problema seta...

Ochelari distanta intermediara
 Cum pot sa montez un SSD Sata in ...

Digi + patronul Prima TV cumpara...

Husa si folie pt. Samsung Galaxy ...

Plita electrica moderna
 

Cum este tehnologia one-mesh?

- - - - -
  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1
AlinMarius11

AlinMarius11

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 27.03.2024
Imi puteti explica si mie cum e tehnologia asta one-mesh? Merg doua routere TP-Link conectate prin Wifi fara fir? de ex, am unu la etaj si sa mai pun unul in bucatarie, sub el. Cum va fi semnalul la cel de jos? Il afecteaza pe cel de sus care o sa fie pe cablu in WAN?

#2
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,192
  • Înscris: 30.08.2006
Pentru acoperire in bucatarie, nu se pune al doilea satelit mesh in bucatarie pentru ca si el va fi afectat de semnalul slab de sus. Daca routerul nu poate sa faca fata la un singur perete, e mai bine sa-l inlocuiesti cu ceva mai bun. Cel mai bine e sa ai satelitii undeva pe hol.

Edited by Leo2006, 10 April 2024 - 16:58.


#3
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,352
  • Înscris: 05.06.2002
ideal cablu intre ele. acelas ssid si parola + setari de securitate la toate, routere identice ca sa aiba acelas cipset de wifi si device-urile fac roaming singure. atunci cand sunt interconectate wireless intre ele la fiecare retransmisie banda se injumatateste si trebuie puse la distante la care sa aiba semnal bun unul de la celalalt, ca daca au semnal prost unul de la altul si banda aia cata e se mai si injumatateste...

Edited by Fane, 10 April 2024 - 19:17.


#4
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,936
  • Înscris: 07.02.2003
Cablu bineinteles, e intotdeauna cea mai buna solutie, atunci cand nu ai probleme tehnice de instalare.

#5
andrei_221

andrei_221

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,787
  • Înscris: 22.12.2006
One Mesh a fost denumirea intiala la TpLink
acum a devenit EasyMesh, standard teoretic implementat de mai mult producatori.

Doar dispozitivele certificate Easy Mesh ( nu toate suporta) pot face wi fi in mesh, sa acopere o zona mai mare.
De preferat legatura intre routerul principal si sateliti, sa fie facuta prin cablu ( Ethernet backhaul), altfel pierzi una din cele 2 benzin de frecventa si viteza scade.

Avantajul este ca ai o singura retea, uniforma in toata locatia, iar telefon, laptop, etc fac roaming fara sa iti dai seama, fara intreruperi de semnal etc

Edited by andrei_221, 10 April 2024 - 20:10.


#6
Daniel1122

Daniel1122

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 197
  • Înscris: 10.03.2023
Daca ai router onemesh este Tp-link asa cum zice Andrei_22, trebuie sa cumperi repeater onemesh tot tp-link ca sa functioneze, nu functioneaza cu un alt router onemesh. In schimb daca cumperi router easymesh va funcționa si cu un alt router easymesh. Ca si conexiune poti sa il conectezi prin wlan sau cablu. Prin wlan o sa ai viteza mai mica la aparatele conectate prin repeater in functie de distanța dintre repeater-ul onemesh si router. Astfel recomand daca nu e complicat sa le conectezi prin cablu ca sa beneficiezi de viteza maxima pentru dispozitivele conectate atat atat la router cat si la repeater.

#7
AlinMarius11

AlinMarius11

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 27.03.2024
E foarte dificil sa le conectez prin cablu, casa fiind P+1, routerul si ONT-ul de la Digi sunt la etaj in dormitor, pe diagonala practic am bucataria unde as fi vrut sa mai pun un router ca sa am semnal uniform si pe parter si afara, in curte.

[ https://i.postimg.cc/pmVnbCGC/Untitled.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Schita ar fi asa, sus cu rosu router jos cu mov am un extender de 300mbps acum, dar viteza pe parter scade drastic.
Acum sa vedem.. Cand vine un router wifi6 cum va fi semnalul

#8
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,352
  • Înscris: 05.06.2002
wifi-ul cu numar mai mare in coada nu te ajuta la penetrat ziduri. transmisiile in banda de 5GHz penetreaza mai prost zidurile decat cele in 2.4GHz. in 2.4 maximum de viteza actuala a fost atins cu wifi 4.

Edited by Fane, 10 April 2024 - 21:39.


#9
NikoroB

NikoroB

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,566
  • Înscris: 26.05.2022
Nu neapărat. Există wifi6 care merge si in 2.4ghz!

#10
Toderascu

Toderascu

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 100
  • Înscris: 24.08.2018
De retinut ca One mesh nu suporta legare sateliti prin cablu, spre deosebire de Easy mesh. Si inca ceva, si La One si la Easy, primul dispozitiv (cel central) trebuie sa fie in router mode. Daca vrei toata reteaua sa fie in mod AP, trebuie sa iei Deco.

#11
AlinMarius11

AlinMarius11

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 27.03.2024
Pai asta intrebam in principiu, daca cu one mesh pot conecta routerele intre ele prin wireless si cel principal care e langa ONT sa nu fie afectat ca viteza/semnal pentru ca ala e legat si cu PC-ul si acolo folosesc cel mai mult internet, iar al doilea sa imi ofere o acoperire mai buna semnal/viteza decat extenderul actual de 300mbps (care are real cam 20-30mbps pe speedtest).

#12
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,352
  • Înscris: 05.06.2002

 NikoroB, on 11 aprilie 2024 - 07:55, said:

Nu neapărat. Există wifi6 care merge si in 2.4ghz!
pai wifi6 foloseste ambele benzi. dar avand in vedere ca el le va dispune cu cateva ziduri intre ele doar transmisiile in 2.4GHz vor fi cele care vor reusi sa penetreze zidurile. 5GHz il vor ajuta doar sa aiba viteza mare in camera unde-i router-ul principal. la cel secundar nu va conta fiindca legatura-i gatuita la transmisia dintre routere.

 AlinMarius11, on 11 aprilie 2024 - 08:11, said:

Pai asta intrebam in principiu, daca cu one mesh pot conecta routerele intre ele prin wireless si cel principal care e langa ONT sa nu fie afectat ca viteza/semnal pentru ca ala e legat si cu PC-ul si acolo folosesc cel mai mult internet, iar al doilea sa imi ofere o acoperire mai buna semnal/viteza decat extenderul actual de 300mbps (care are real cam 20-30mbps pe speedtest).
din cate inteleg de la colegi toate se pot conecta pe wireless, unele si pe cablu. deci raspunsul este da, se conecteaza pe wireless.

viteza in camera principala nu o sa fie foarte afectata mai ales in situatia in care nu sunt clienti care sa faca trafic pe routerul secundar care are si o legatura mai gatuita de distanta. radpuns: o sa fie afectata ceva, dar nu semnificativ.

viteza mai buna in bucatarie decat cu extenderul actual nu prea cred ca vei avea.

#13
AlinMarius11

AlinMarius11

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 27.03.2024
Multumesc mult de informatii!

#14
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,936
  • Înscris: 07.02.2003

Vizualizare mesajAlinMarius11, pe 10 aprilie 2024 - 21:18, a scris:

Acum sa vedem.. Cand vine un router wifi6 cum va fi semnalul
Mai mic, nu are cum mai mare, nu te lua dupa marketing Posted image Cu cat modulatia e mai complexa adica are mai multe faze si niveluri de amplitudine (qam) cu atat necesarul va fi mai mare dar puterea ramane aceeasi fiind limitata prin lege, deci rx power va fi mai mic.
Daca nu poti aplica cabluri e nasol pentru ca orice pui va fi limitat drastic iar banda wifi se va incarca puternic, nu vei mai prinde viteze mari la o utilizare simultana ca se va chinui sa repete pachete mesh intre etaje.

Edited by andreic, 11 April 2024 - 09:10.


#15
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,424
  • Înscris: 08.01.2009

View PostAlinMarius11, on 11 aprilie 2024 - 08:11, said:

Pai asta intrebam in principiu, daca cu one mesh pot conecta routerele intre ele prin wireless si cel principal care e langa ONT sa nu fie afectat ca viteza/semnal pentru ca ala e legat si cu PC-ul si acolo folosesc cel mai mult internet, iar al doilea sa imi ofere o acoperire mai buna semnal/viteza decat extenderul actual de 300mbps (care are real cam 20-30mbps pe speedtest).

Raspunsul e in principiu NU ; in sistemele OneMeshexista un router principal si cativa sateliti de extindere ( extender-e sau adaptoare powerline cu wifi integrat ) deci 2 router-e OneMesh teoretic nu pot crea o retea wifi impreuna ( am incercat cu 2 MR500si nu a mers  dar posibil sa fi schimbat dar nu prea cred pt. ca multe echipamente OneMesh  au fost migrate catre Easymesh tocmai pt. a adauga asemenea functionalitate ) . OneMesh e doar o automatizare a adauagarii unui extender care sa emita acelasi SSID cu aceeasi securitate/parola .

Easymesh e teoretic un protocol standardizat interoperabil intre producatori ( cu rezultate mai mult sau mai putin satisfacatoare ) insa daca rezultatul dorit este migrarea usoara a echipamentelor de pe un AP pe altul din pacate lipseste exact componenta cea mai importanta adica 802.11r ; sunt implementate doar 802.11k si 802.11v care informeaza clientul de ce alte AP-uri sunt in retea si incarcarea acestora insa nu asigura pre-autentificarea pe noul AP pentru o migrare cat mai rapida/fara intreruperi .

Cam singurul sistem wifi consumer grade care ofera toate cele 3 protocoale (802.11 r/k/v) este TpLink Deco ; evident daca vrei sisteme prosumer/enterprise (Ubiquiti/Cisco/Aruba/etc.) vei gasi aceste functionalitati dar  la alte costuri .
Poti testa un sistem Deco cu 2 sateliti conectati in mod Wifi intre ei desi tinand cont de pozitionare nu sunt prea multe sanse de rezultate prea bune ( antenele vor emite mai mult in plan orizontal si mai putin in plan vertical ) ; pt. rezultate mai bune ti-as recomanda un sistem Deco P9 care are integrat un adaptor Powerline a.i backhaul-ul sa fie totusi cablat nu la fel de bun ca Ethernet dar in principiu mai bun decat Wireless in conditiile date atata timp cat prizele in care sunt satelitii sunt pe aceeasi faza ( ideal fara surse de zgomot precum motoare ale masinilor de spalat sau compresoare frigidere pe acelasi circuit >> caz in care probabil face fallback pe backhaul wireless in momentele cele mai problematice ) .

Astea fiind spuse daca clientii (oricum clientul decide cand sa migreze indiferent cat suport ofera reteaua ) sunt echipamente mai ieftine beneficiile nu vor fi asa evidente ; doar la telefoanele iPhone , flagship-urile Samsung (S/Z) , chipset-urile Wifi intel seriile superioare ai garantia compatibilitatii 802.11 r/k/v in rest fiind mai multe sanse de nu decat de da .

#16
AlinMarius11

AlinMarius11

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 27.03.2024

 me_iauras, pe 11 aprilie 2024 - 10:58, a scris:

Un raspuns cat se poate de detaliat si din care inteleg ca mai bine stau in banca mea sau ca trebuie sa investesc serios daca vreau ceva acoperire buna. :))

Cred ca greseala principala a fost la mine, pozitionand routerul si ONT-ul Digi la etaj, el practic ofera suficient semnal, sa zicem, raza de acoperire, doar ca ofera la....5m inaltime ?

Cum am si declivitate in curte iar terasa este mai jos decat casa (cu mult, aproximativ inca un etaj daca as face un plan liniar) practic pe terasa chiar pierd semnalul (cam la 10/15m de casa) inclusiv de la extender. fara extender nu prind deloc routerul.

Bucataria fiind pe spatele curtii practic si in curtea din fata casei am aceeasi problema, cam dupa ce se termina casa ca amprenta s-a dus si semnalul de WiFI.

Mama ei tehnologie, cand aveam un TP-LINK amarat de 100mpbs ieseam in strada si ramanea tot pe WiFi, la fel si cu unul de TP-LINK de 300, acum la Gigabit nu mai am nici in casa semnal ce trebuie.

Cred ca solutia cea mai buna ar fi sa astept acel router comandat la DIGI sa inlocuiesc Huaweiul actual care s-a limitat in 100MB/S si ulterior daca obtin viteza mai buna pe extenderul din bucatarie sa iau un extender mai potent, daca sus o sa am ~600/800 MB/S pe WiFi atunci poate obtin si jos pe parter macar un 100-200MB/S pe extender si putin mai mult semnal pe plan orizontal (macar la terasa)

Edited by Ravy, 11 April 2024 - 15:11.


#17
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,424
  • Înscris: 08.01.2009
Exceptand cele mai petarde echipamente NU exista mai puternic in ceea ce priveste emisia radio Wifi fiind vorba de parametri care sunt limitate din punct de vedere legal ( indiferent de care tehnologie wifi emite in acel spectru ); chiar daca ai incalca legea configurand router-ul sa emita mai puternic  ( alegand o alta zona geografica  desi e un parametru care e foarte rar disponibil utilizatorului final ) rezultatul final tot nu ar fi spectaculos deoarece la clienti (telefon/tableta/laptop) sigur nu ai acces la acest parametru si fiind vorba de o comunicatie bidirectionala poti ajunge in situatia in care clientul vede  semnalul router-ului dar nu si invers .

Solutia intodeauna e sa gasesti un traseu prin care sa poti trage un cablu ; daca situatia e asa rea poti justifica micile dezavantaje estetice sa obtii WAF-ul pentru o experienta buna de navigare net .

#18
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,227
  • Înscris: 17.01.2012
încă de pe vremea când nu exista sistemul „mesh” aveam un router „mamă”, iar un al 2-lea router poziționat în colțul opus al casei în mod AP!
am avut și range extendere, dar semnalul era mai prost...

dar io am noroc că am cablat casa din construcție cu milioane  :P  de fire ftp, coaxiale și alte drăcovenii pt camere de supraveghere și senzori de prezență
practic am în toate camerele tot ce-mi trebe...

când a apărut preponderent 5GHz și wifi6, am cumpărat un router nou care a devenit „mamă”, iar vechea „mamă„ a devenit AP
astfel am 5GHz în toată casa și 2,4Ghz încă 20 de metri (dacă nu mai mult) în jurul casei

consider „mesh”-ul o implemetare pt „simpliști”...

PS: practic am anticipat pandemia cu nevoile ei de „work from home”!!! :(

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate