Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni

Dalți gravare lemn

Didgeridoo
 Motorola Edge 50 Ultra

Gaura perete apartament cu evitar...

Orientare antena prime focus

Problema conectare mail yahoo
 comisioane asociatie proprietari

Primul sistem de televiziune cu p...

Internetul este neutilizabil fara...

Eroare cloud burn icopy face id
 DermaRoller ce este ?

Articole limba Germana

Cum se imparte legal o mostenire ...

Avem sanse sa avem energie electr...
 

Alegere master (student la Inginerie Electrica)

* * * * * 1 votes
 • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
NoteDeSubsol

NoteDeSubsol

  New Member

 • Grup: Candidate Members
 • Posts: 6
 • Înscris: 30.03.2024
Salutare tuturor celor de pe forum,

Sunt student in an terminal la facultatea de inginerie electrica, din cadrul UPB-ului.
Am despicat firul in 4, am intrebat persoane din industrie, fosti studenti care au terminat masterele respective (pe care o sa le mentionez in curand). Insa fara succes in a ajunge la o concluzie in vederea directiei catre care as vrea sa ma indrept.

In momentul de fata am urmatoarele mastere in vedere si o sa va spun si rationamentul din spatele lor.
- Facultatea de Automatica, masterul Automatica si informatica industriala.
- Facultatea de Energetica, masterul de Eficienta energetica.

Motivul pentru care nu vreau sa urmez un master in cadrul facultatii mele, este pentru ca din punct de vedere al carierei (lasand faptul ca sunt invechite materiile si predate cu minimul de interes), nu-mi sunt deloc utile (mai mult se focuseaza pe partea de automobile, motoare etc).

In momentul de fata prestez din punct de vedere profesional, in proiectare, in zona de instalatii electrice pe partea de curenti slabi, in fel si fel de proiecte (cladiri, spitale, teatre, licee etc., in general lucrari cu statul), insa am avut recent o tranzitie catre zona de BMS (automatizari in cladiri), neapucand inca sa fac partea de programare a automatelor (desi inteleg conceptul, ideea si ma atrage enorm de mult).

Problema intervine in felul urmator, sigur, Automatica are un renume iar masterul de AII, urmareste ceea ce-mi doresc eu (automatizarile de orice tip, scada, DCS etc.) INSA, ma priveaza de ANRE 4A 4B. Conform ord99/2021 nu ma mai pot incadra pentru ANRE 4A 4B.

De aceea am gandit ca o alternativa masterul de la energetica, in eficienta energetica, care pe langa posibilitatea de a da ANRE 4a 4b, cu EXPERIENTA aferenta (stiu de acest criteriu), pot da direct examen si pentru audit energetic. Mai pe scurt diploma cantareste mai mult, comparativ cu cea de la automatica (unde oarecum e doar renumele).

Din discutiile pe care le-am avut, parerile au fost impartite, personal as prefera Automatica, mi-ar placea si sa predau acolo sincer (dar nu exclud energetica), insa nu stiu daca merita sa pierd ANRE-ul in favoarea acestui fapt (auditul energetic pot sa-l fac si separat printr-un curs de 1k E).

Eficienta energetica era initial prima mea optiune, insa cum am avut foarte mult tranzitii in ultimul timp, ce mi se potriveste e cel de la automatica (la prezent). O sa vreau totusi sa ajung si in partea de inalta tensiune, vreau sa-mi las plaja cat mai larga si sa iau decizia cea mai buna, simt ca-mi lipsesc notiuni pe partea de automatizari, dar si pe partea de eficienta energetica. Partea de eficienta energetica este integrata in zona de BMS, deci as spune ca sunt oarecum complementare.

As vrea sa stiu, cum vedeti situatia si care considerati ca merita mai mult din punctul asta de vedere. M-am gandit si la doctorat si usor usor, as vrea sincer sa incerc cat mai multe, pana ma decid (in privinta carierei) unde as vrea sa raman, insa astea vor fi strans legate si de masterul pe care o sa-l fac.

Multumesc pentru atentie!

#2
stefan0011

stefan0011

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,331
 • Înscris: 01.09.2021
Cineva cu calificare în domeniul electric nu prea se pupa cu auditul energetic al unei clădiri, care studiază pierderile de căldură ale acesteia. Inginerii constructori pot fi auditori energetici. Tu ai cunoștințe despre materiale, conductivitate, punți termice, etc?

În domeniul electricității, partea de motoare mi se pare ca e topul, electricitatea pentru construcții, forță sau curăției slabi, mi se pare mult mai accesibil de învățat.

#3
NoteDeSubsol

NoteDeSubsol

  New Member

 • Grup: Candidate Members
 • Posts: 6
 • Înscris: 30.03.2024
Ștefan, sunt partial de acord cu tine.

Înțeleg de unde vi, însă lucrurile sunt mult mai concise la baza. De exemplu un doctorat în domeniu electric/energetic îmi oferă posibilitatea sa dau examenul pentru audit energetic. Iau examenul cu brio? Bine. Nu-l iau? Iarăși bine. Nu interesează pe nimeni dacă eu am studiile focusate sau nu pe aceasta zona, sunt programe pe care le poți folosi, care calculează schimbul de căldură, cantitatea de energie etc. Masterul în eficienta energetica este complementar pentru zona asta de audit energetic, cu alte cuvinte mi-ar oferi cunoștințele de care am nevoie. Altminteri exista și un curs de audit energetic, pe care-l pot urmări doar cu facultatea și după (ce-l termin si-mi iau examenul) sa ajung în zona de audit energetic. Nu este vorba doar de material la mijloc, ci și de pompe de căldură, aparate pasive care reduc consumul, PRANA spre ex.

M-am abătut de la subiect, însă nu consider ca exista ceva (care fie el și tangent) sa nu poată fi învățat.

Problema rămâne în schimb legata de ANRE 4A 4B, masterul de la energetica poate fi și altul, nu e atât de relevant ca e eficienta energetica sau informatica aplicata în energetica sau servicii energetice. (PUR și simplu am ales masterul care cântarea cel mai mult ca și diploma din cadrul acelei facultati).


#4
__Dan__

__Dan__

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,942
 • Înscris: 15.04.2019
Pe vremea mea faceai facultatea in functie de domeniul in care doreai sa profesezi. Marea majoritatea sa bagau la Poli daca doreau sa lucreze ca ingineri. Specific, pe un domeniu (mecanic, chimic, electric, calculatoare etc.). La facultatile de tehnologie mai actuala se intra cu greu. Acum e din nou cerere (si) interna pentru meseriile astea. Tu nu pari prea hotarat ce vrei sa faci cand te apuci de munca. Inginer (proiectare, productie, vanzari?), cadru didactic sau altceva?
Vorbesc eu, care am terminat Actionarile Electrice si-am ajuns sa prestez in cu totul alta zona. Insa cand am absolvit industria autohtona cazuse-n cap, iar investitorii strainii nu erau prea doriti de alde Iliescu & Co (clar nu fara spaga).

Edited by __Dan__, 30 March 2024 - 17:08.


#5
NoteDeSubsol

NoteDeSubsol

  New Member

 • Grup: Candidate Members
 • Posts: 6
 • Înscris: 30.03.2024
Dan, domeniul electric este un domeniu foarte vast.
Având în vedere ca sunt în an terminal, încerc sa profit cât mai mult de posibilitatea de a experimenta (Atenție, tot în domeniul electric) pe diferite poziții. Am fost și în coordonare pe șantier, în domeniu electric, am lucrat și ca electrician, am lucrat și în zona industriala, pe automatizări industriale, unde am întâlnit motoare, senzori, multe lucruri din chestiile pe care le-am învățat, ajungând ca acum sa fac proiectare și sa fac tranzitia către BMS.
Nu este o nehotărâre în decizia mea, ci o curiozitate pura alimentata de dorinta de a vedea și decide pe urma, asumat, pe ce vreau sa ma specializez (din domeniu electric). Nu am experimentat încă zona de înaltă tensiune, cu stații, zona de distribuție etc.
Partea cu predatul, este ceva ce mi-l doresc pur va hobby, am predat un an și pe perioada facultății și mi-a plăcut. Multe cadre didactice au și un job/o firma în paralel, deci nu e ceva nou.

#6
crios339

crios339

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 301
 • Înscris: 27.01.2007
Salut
Recomand cu caldura s-o iei in directia eficientei energetice (vorbesc in cunostinta de cauza: am fost auditor energetic pentru cladiri si instalatii si acum sunt auditor termoenergetic pentru industrie, autorizat de catre ANRE; atentie, cele doua lucruri sunt mult diferite !). Vezi informatii suplimentare la Ministerul energiei si la ANRE
Argumente:
 • firmele care consuma anual peste 1000 TEP (tone echivalent petrol) sunt obligate prin LEGEA nr. 121 din 18 iulie 2014 sa faca audituri energetice complexe: electro si termo

 • exista numeroase finantari pentru cresterea eficientei energetice atat pe partea termica cat si pe partea electrica (vezi ElectricUP 1,2, etc). Pentru fiecare dosar de finantare se face cate o analiza energetica, care trebuie facuta de catre un auditor (electro-)energetic autorizat.
Succes !

Edited by crios339, 30 March 2024 - 18:57.


#7
GaSar

GaSar

  Junior Member

 • Grup: Junior Members
 • Posts: 201
 • Înscris: 11.10.2016
La masterul de la Facultatea de Automatica nu cred ca ai sanse sa intri. Fiind probabil cel mai competitiv Master de la UPB, fiind evident avantajati studentii care termina Facultatea de Automatica.
Si daca printr-o minune vei reusi sa fi admis vei avea atat de multe lipsuri din spate la partea de programare.

#8
Byt

Byt

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,232
 • Înscris: 05.02.2002
Automatica si Informatica Industriala, posibilitati mai bune, mai variate si o buna continuare a studiilor tale de licenta la un nivel mai inalt. Cursurile respective de eficienta energetica ti le platesti singur dupa, din primul salariu de programator Posted Image
Ia legatura direct cu profesorii care predau acolo si participa la preadmitere, e mult mai util decat sa intrebi pe un forum generalist…

#9
NoteDeSubsol

NoteDeSubsol

  New Member

 • Grup: Candidate Members
 • Posts: 6
 • Înscris: 30.03.2024
GaSar, m-am interesat.

Masterul este la partea de IS (ingineria sistemelor), unde se fac preponderent automatizări (nu programarea clasica). Noțiunile de automatizări și mediile (anumite) îmi sunt familiare, pentru ca și eu la rândul meu, le-am folosit. Regulatoare PID, actionari electrice etc.

Se intra ba chiar foarte ușor. De aceea vreau sa intru din preadmitere sa stau linistit. În mai va avea loc și interviul, deci cu atât mai mult. Ce vreau eu sa spun, e ca sunt studenți acolo și de la energetica, etti, automatica, mecatronica etc și nu, nu sunt toți de 9.

Crios, iti mulțumesc pentru perspectiva!

O sa tin cont de aceasta informație, consideri ca activitatea de audit este ceva care poate fi practicat și în afara unui job full time? De exemplu am văzut firme care angajează consultant energetic...dar audit energetic nu.

Byt, sincer, sunt sigur ca este vorba de un alt nivel la automatica.

Din păcate fixarea mea nu a fost încă adresata, legata de pierderea posibilității de a ma acredita ANRE 4A 4B, crezi ca meritat acest "trade off"?

Edited by Dany_Darke, 30 March 2024 - 23:03.


#10
dani.user

dani.user

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 30,231
 • Înscris: 24.02.2007

View PostNoteDeSubsol, on 30 martie 2024 - 15:53, said:

auditul energetic pot sa-l fac si separat printr-un curs de 1k E

View PostNoteDeSubsol, on 30 martie 2024 - 16:53, said:

De exemplu un doctorat în domeniu electric/energetic îmi oferă posibilitatea sa dau examenul pentru audit energetic.

Asta n-am inteles exact. Esti dispus sa faci un doctorat pentru a economisi 1k euro pt examenul de audit energetic?

#11
NoteDeSubsol

NoteDeSubsol

  New Member

 • Grup: Candidate Members
 • Posts: 6
 • Înscris: 30.03.2024
Dani, doctoratul îl am în plan pentru a putea suplini ca și cadru didactic.

Am menționat doar ca exista și aceasta posibilitate, aveam în plan sa fac cursul de audit energetic în cazul în care nu merg la masterul de eficienta energetica.

#12
Byt

Byt

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,232
 • Înscris: 05.02.2002
Doctoratul cu bursa marita recent plus angajarea in paralel ca asistent a devenit competitiv cu orice job entry-mid level de inginerie, poate mai putin partea de programare din IT. E o optiune de considerat pentry dezvoltarea profesionala.

Nu ma pricep la energetica dar personal as prefera oricand sa fiu competitiv pe piata libera decat mediocru intr-un domeniu reglementat de stat.

#13
giuliani2

giuliani2

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 331
 • Înscris: 04.11.2023

View PostNoteDeSubsol, on 30 martie 2024 - 15:53, said:

Motivul pentru care nu vreau sa urmez un master in cadrul facultatii mele, este pentru ca din punct de vedere al carierei (lasand faptul ca sunt invechite materiile si predate cu minimul de interes), nu-mi sunt deloc utile (mai mult se focuseaza pe partea de automobile, motoare etc).

In momentul de fata prestez din punct de vedere profesional, in proiectare, in zona de instalatii electrice pe partea de curenti slabi, in fel si fel de proiecte (cladiri, spitale, teatre, licee etc., in general lucrari cu statul), insa am avut recent o tranzitie catre zona de BMS (automatizari in cladiri), neapucand inca sa fac partea de programare a automatelor (desi inteleg conceptul, ideea si ma atrage enorm de mult).Din punctul meu de vedere, ceea ce profesezi acum nu trebuie sa conteze deloc in luarea unei decizii. Mai ales daca lucrezi cu statul.

Nu stiu ce se studiaza acum in facultati pe partea de "motoare", e vorba de masini electrice sau de motoare de combustie interna?
Daca ai posibilitatea, eu recomand mult mai mult sa mergi pe partea de masini electrice, mi se pare un domeniu mult mai vast, cu posibilitati mult mai bune de a gasi job indiferent de ce o sa fie peste 50 de ani decat partea de instalatii electrice.
Eu, exact in momentul in care te aflii tu acum, am facut pasul spre masini electrice, daca insisti la un doctorat in domeniu poti obtine si in Romania niste cunonstinte chiar ok in domeniu.

Edited by giuliani2, 03 April 2024 - 00:03.


#14
NoteDeSubsol

NoteDeSubsol

  New Member

 • Grup: Candidate Members
 • Posts: 6
 • Înscris: 30.03.2024
Mersi de răspuns, Giuliani.
Ma refer la mașini electrice, nu am studiat deloc motoare cu combustie interna.
Transformatoare, generatoare, motoare electrice, cu regimurile aferente de funcționare, încercările în gol, scurt etc.
Nu ma pasionează personal domeniul auto, unde sa zicem ca as întâlni cel mai mult partea de mașini electrice.

#15
giuliani2

giuliani2

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 331
 • Înscris: 04.11.2023

View PostNoteDeSubsol, on 03 aprilie 2024 - 07:07, said:

Mersi de răspuns, Giuliani.
Ma refer la mașini electrice, nu am studiat deloc motoare cu combustie interna.
Transformatoare, generatoare, motoare electrice, cu regimurile aferente de funcționare, încercările în gol, scurt etc.
Nu ma pasionează personal domeniul auto, unde sa zicem ca as întâlni cel mai mult partea de mașini electrice.

Nu trebuie neaparat sa mergi pe domeniul auto, cea mai mare parte a motoarelor electrice sunt in alte domenii, practic in orice alt domeniu industrial ai nevoie la un moment dat de un motor. Eu sunt in domeniu de 14 ani acum daca includ si doctoratul de la UTCN, as spune chiar ca partea industriala e mai interesanta decat automotive pt ca iti ofera o mai mare flexibilitate, in automotive doar pretul conteaza.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate