Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Republica Moldova

- - - - -
  • Please log in to reply
282 replies to this topic

#1
atacinpeisaj

atacinpeisaj

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 12.12.2005
Salutare!am decis sa deschid aces topic in vederea acordarii unei informatii de la cei ce ma pot ajuta.locuiesc cam la 20km de localitatea ungheni din republica moldova si sunt tentat sa ma duc acolo intr-o duminica.as putea sa ajung acolo cu trenul iasi - ungheni  dar din cate am inteles se cer niste bani pentru iesirea din tara,si din cate m-am interesat eu, cam multi,in jur de 250euro echivalentul transportului dus intors si a 10 zile de sedere.cum credeti ca as putea sa ma eschivez si sa nu arat banii astia.daca i as avea nu ar fi nici o problema.repet ca vreau sa ajung acolo si sa stau mai putin de 1 zi.s-a mai confruntat cineva cu asemenea situatii?

#2
atacinpeisaj

atacinpeisaj

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 12.12.2005
chiar nu poate numeni sa ma ajute?   mellow:

#3
DanCld

DanCld

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,238
  • Înscris: 25.11.2003
Aoleu, nu știi ce vrei  :death:

Am fost în 2002 pentru 3 zile la Chișinău, cu autobuzul din Iași. Cursele pleacă din autogara de vest, din zona Canta-Păcurari, sunt câteva pe zi, și sunt numai curse de-ale moldovenilor (heh, ei au mai multă nevoie de noi decât noi de ei). Prețul oricum e modic! La vamă te vor întreba probabil de o sumă mică, după ultimele reglementări nu ar trebui să ai mai mult de 100eur la tine, dar vezi să îi declari la moldoveni, și la intrare și la ieșire. La fel, ai grijă să nu aduci prea multe țigări sau prea multe sticle de vin, sau să pari suspect, că sunt ai draq  :puke:  Când o să te întorci nu o să îți vină să crezi ce departe suntem de ei  :coolspeak:

În Ungheni nu ai absolut nimic de văzut. Dar chiar nimic - orașul mi s-a părut pur și simplu mort, nu am văzut oameni pe stradă, în fața blocurilor de 10 etaje creștea porumb... o senzație destul de nașpa. A, și până la Chișinău am numărat 3 mașini pe tot drumul, în schimb acolo au probleme de trafic, și pietonii nu au niciodată prioritate!  :peacefingers:

În Chișinău o să epuizezi în câteva ore tot ce e de văzut: centrul e adunat pe o rază de câteva zeci de străzi trasate cu rigla, în unghiuri perfect drepte, iar cartierele sunt aruncate pe dealuri, printre păduri, oricum în general departe rău de centru. Cu vorbitul românește vezi să nu ai vreo surpriză, că toți te întreabă mai întâi pe limba' lu Lenin ce vrei de la ei, și trec la o română aproximativă cu foarte multe insistențe. Cică 50% din locuitorii Chișinăului ar fi rusofoni, și chiar și "moldovenii"... eh.

Dar oricum, de o curiozitate, merge să te duci până acolo, să stai o noapte-două la un hotel, dar cam atât. Nu știu dacă te va tenta să o mai faci a doua oară  :naughty:

Edited by DanCld, 17 April 2006 - 21:45.


#4
atacinpeisaj

atacinpeisaj

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 39
  • Înscris: 12.12.2005
Prefer sa ma risc pentru o singura zi.Sunt constient de faptul ca nu o sa dau de niste atractii turistice extraordinare dar ma duc din simpla curiozitate si pentru a face un reportaj fotografic.tocmai asta ma intereseaza,o adiere a comunismului sovietic atat de aproape de noi.mi-amintesc ca am mai fost in acea zona  cand a fost pudul de flori,eram mic ,si ma incearca o nostagie.Aa,stii cumva cum stau la capitolul optica ruseasca ,se mai gaseste?

#5
rolo

rolo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 970
  • Înscris: 24.02.2006
Da, si eu am avut ceva experiente interesante prin Chisinau in 2002-2003. Oamenii mi s-au parut draguti. Insa nu voiau sa vorbeasca limba romana. Nici chiar la ghiseul de informatii din gara centrala a Chisinaului.
Am trait mereu cu sentimentul ca vor sa ma fure. Tinerii pareau pusi pe harta, iar politistii pe dat amenzi. Atunci scapai cu 5 lei daca te prindea chiar si fara permis la volan.

Probabil esti amator de senzatii tari. A, cand m-am intors am venit cu o Volga, ca vamesii moldoveni nu ne lasau sa trecem pe jos. In plus, cand m-am intors am creut ca sunt in Occident. Chiar si vamesii romani erau mai draguti. Si crede-ma am dat nas in nas cu multe natii de vamesi.

#6
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004
Am fost de rev 2004-2005 la Chisinau la niste prieteni si chiar mi-a placut : in 5 zile de stat am avut ce vedea : centru nu e chiar asa de mic, dar se poate face pe jos in 3-4 ore (mers sustinut). Am fost si in parcul de langa lac  (zona Viilor parca), la monumentul lui Lenin :D. Daca era deschis as fi mers de curiozitate la muzeul de istorie. In rest strada principala cu parlamentul, presedentia, firmele de mobile : Moldcel si Vestel, piata centrala, orga si ceva magazine unde poti gasi si chilipiruri.
Intradevar ca pieton n-ai nici un drept, decat a te feri de masini :D , totusi transportul in comun e derizoriu de ieftin : cam de 4 ori mai putin ca la noi. Am stat intr-un cartier de pe deal, la ultimul etaj si se vedea super orasul. De revelion in centru a fost superluminat si cu toate apelurile de a nu se consuma bautura alcoolica, calcai din sticla in sticla :coolspeak:
In afara de Chisinau, mergand cu autocarul nu pre am vazut lucruri interesante, asa ca daca vrei sa ramai cu ceva placut din RM, trebuie sa mergi in capitala !
La granita n-am avut nici o problema dar pe unii i-au scotocit de bani !

Edited by rvic77, 18 April 2006 - 09:58.


#7
DanCld

DanCld

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,238
  • Înscris: 25.11.2003

 atacinpeisaj, on Apr 18 2006, 10:44, said:

Prefer sa ma risc pentru o singura zi.
Atunci vezi să te potrivești cu orarele autobuzelor sau ale trenurilor; din Iași până în Chișinău vei face între 3 și 4 ore, și la întoarcere să nu te aștepți să dureze mai puțin, ba chiar mai mult dacă au vameșii moldoveni o zi proastă și îl țin pe șofer pentru declarații vreo două ore  :deadtongue:

#8
JImara

JImara

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 125
  • Înscris: 24.11.2005
atacinpeisaj, in ungheni e adevarat ca nu prea ai ce sa vezi. in principiu chisinaul este centrul evenimentelor in moldova (republica). de aceea daca tot vrei sa faci aceasta excursie iti recomand sa mergi la chisinau.

Quote

Aoleu, nu ştii ce vrei

dancl, exagerarile de acest fel sint foarte subiective. circula o multime de zvonuri potrivit carora chisianul este un oras extrem de periculos, ti se fura banii s.a. sa stii ca la acest capitol bucurestiul nu este nici pe de parte mai bun. chiar as putea spune ca orasul chisinau este un oras mult mai calm (pe alocuri chiar mult prea calm) decit bucurestiul. masini mai putzine, copaci mai multi, aer si strazi mai curate si mult mai putzini cersetori.

exista si suficiente defecte: nu prea exista viata de noapte, unele persoane de origine romana prefera totusi sa vorbeasca limba rusa (dar acest defect se trage de la dominatia rusa mult prea indelungata). proportia de vorbitori de limba rusa pe care ai mentionat-o tu mai sus este extrem de umflata. din toata populatia tarii vorbitori de rusa sint cca 10%.

recomandari ....... sa vizitati doar cluburile din zona centrala a orasului. sint suficiente. cele din suburbii sint vizitate in mare parte de catre tinerii in calduri care se mai si bat uneori. dar cred ca acest aspect este valabil pentru mai multe orase

#9
dobrotescunicol

dobrotescunicol

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,872
  • Înscris: 30.08.2003
A mai fost cineva în Moldova după 1 ian 2007? Ceva schimbări la vamă? Vreau să plec joi seara cu trenul spre Chișinău.
Ceva recomandări?

#10
bogdan_iasi

bogdan_iasi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 128
  • Înscris: 22.02.2007
mi-am propus sa dau o fuga peste granita la Chisinau, doar sa profit ca este aproape de Iasi, si in plus de asta sa vad ce ascunde. a fost vreounul dintre voi sa il viziteze, sa se plimbe prin el? ce ar fi de vazut, printre prioritati?
merci

#11
rvic77

rvic77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,129
  • Înscris: 03.12.2004

 bogdan_iasi, on Mar 12 2007, 15:49, said:

mi-am propus sa dau o fuga peste granita la Chisinau, doar sa profit ca este aproape de Iasi, si in plus de asta sa vad ce ascunde. a fost vreounul dintre voi sa il viziteze, sa se plimbe prin el? ce ar fi de vazut, printre prioritati?
merci
Da, am fost acum 2 ani de revelion. Am fost in parcul cu lacul Morilor unde e un fel de en-gros gen H Herastrau si langa mai gasesti statuia lui tatuca Lenin. Apoi mai merita muzeul de istorie - ce chestie seamana al naibii cu cel romanesc :D , parcul central de langa Parlament si Presedentie, bulevardul central ce pleaca de la parc pana la piata. Aici gasesti toate magazinele, orga, teatrul. In rest am mai fost prin cartiere, Chisinaul e destul de intins pe 7 coline (ca si Roma :D ), transportul e ieftin, un bilet era 0.25 ron. Viata in general e mai ieftina ca la noi dar sa nu te astepti sa gasesti produse de calitate.
Vezi sa nu te mire daca unii vorbesc numai ruseste... Ca si chestie turistica sunt celebrele bai de aburi rusesti cu maturica... dar n-am avut curiozitatea sa intru
Vezi ca iti trebuie pasaport ! In Bulgaria mergi cu buletinul dar la fratii de peste Prut trebe pasaport; noua ne-au cerut si 1000 de euro sa-i aratam dar i-am dus cu vorba, 1000 de euro cheltuiam daca stateam 5 luni in Chisinau  :D - salariul mediu era 80-90 E si nu cred ca a crescut mult intre timp !

Edited by rvic77, 12 March 2007 - 16:10.


#12
caravan

caravan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 6
  • Înscris: 14.02.2006
Sunt din Brasov,am fost anul trecut la Chisinau si mi-a parut super orasul !Am mers la un prieten,e la facultate  cu mine !  N-am vazut (saracie) cum se zice k e acolo...In comparatie cu garile noastre,e curat acolo,in fine,orasul mi-a placut foarte mult,am cunoscut si rusi,care mi-au parut baieti de treaba,nu duceau lipsa de nimik:) Am vazut copii de 18 ani la volanul BMW-urilor (nu e vorba de ursuletz din 88`,seria
3 intalneai foarte rar,in general vedeai seriile 5 si 7,fabricate dupa 96).Ma asteptam sa vad numai LADA .Am mers in targ sa vad cam ce preturi au la masini,k am auzit ca-s mai ieftine in MD de`cat la noi.Am vazut si o dacie 1310:) cu numere de BC.
Un X5 din 2004 cu toate taxele ~ in jur de 30.000$,un Porche 911 din 2001 cu numere de Ucraina la 8500e,evident avea ceva cu actele.
Am fost in multe cluburi,discoteci,in Brasov nu gasesti asa ceva,sa mergi probabil doar la Buc.Fetele sunt...hm...stiti cum sunt moldovencile:)
Sincer,in Italia nu m-am distrat atat de bine ...
Cand am coborat din autobus,in gara....s-a apropiat un tip de mine si in engleza m-a intrebat daca nu vreau o arma cu 20$ :)
Daca era in Bv,o luam !
Nu ma lua nimeni peste picior,nici eu nu faceam figuri...k o beleam.
Oricum,m-am distrat foate bine. E o mare difirenta intre basarabenii care vin la noi in Ro (la invatatura)si aia care sunt acolo...
La vama m-au intrebat doar la cine merg.
Am vazut multe in 2 saptamani....  :naughty:  :notangel:  :naughty:

#13
musicplus

musicplus

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 46
  • Înscris: 19.11.2006
Chisinau si Rep Moldova este plina de rusi. Si ser vorbeste rusa. Si ziarele sunt 97% in rusa.

Doar Basescu mai crede ca acolo sunt romani... lol... el le tot da cetatenie romana la rusi... am vazut atat de multi rusi care aveau pasapoarte romanesti...


dar Basescu e varza in atatea domenii, ca nimic nu te mai mira...

Edited by musicplus, 22 March 2007 - 13:58.


#14
vmtopan

vmtopan

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 14.06.2005
ma duc sapt viit pana la galati (eu sunt din cluj). De curiozitate m-as duce si pana in rep moldova, sa vad cum e pe la ei, sa vad preturi... etc.
Am auzit ca au drumuri foarte proaste (ma duc cu masina personala) si de aceea nu as vrea sa fac foarte multi km :D
Imi recomanda cineva ceva oras in apropiere de galati, ca parca chisinaul e prea departe. Merita sa ma duc intr-un oras mai apropiat de galati sau sa ma aventurez pana la chisinau?
Cum se trece granita? este nevoie de viza? vamesii intreaba de o suma minima de bani ce trebuie sa o am obligatoriu la mine?
nu vreau sa stau peste noapte in rep moldova...
orice informatie imi este de ajutor...
multumesc

#15
claudel_1974

claudel_1974

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 11.05.2006

 vmtopan, on Mar 28 2007, 14:48, said:

ma duc sapt viit pana la galati (eu sunt din cluj). De curiozitate m-as duce si pana in rep moldova, sa vad cum e pe la ei, sa vad preturi... etc.
Am auzit ca au drumuri foarte proaste (ma duc cu masina personala) si de aceea nu as vrea sa fac foarte multi km :D
Imi recomanda cineva ceva oras in apropiere de galati, ca parca chisinaul e prea departe. Merita sa ma duc intr-un oras mai apropiat de galati sau sa ma aventurez pana la chisinau?
Cum se trece granita? este nevoie de viza? vamesii intreaba de o suma minima de bani ce trebuie sa o am obligatoriu la mine?
nu vreau sa stau peste noapte in rep moldova...
orice informatie imi este de ajutor...
multumesc

Salut! Ce ai facut ai mers pina la Chisinau sau nu? Spune-ne si noua cum e cu viza si cateva impresii.

#16
cetatean

cetatean

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 06.01.2005
buna ziua

Planific sa fac o calatorie in Republica Moldova pentru citeva zile (+/- o saptamina) intr-una din lunile care urmeaza.
Inca nu m-am hotarit daca voi pleca cu masina personala, tren, avion, etc.

Citeva intrebari pentru cazul in care ma voi hotari sa calatoresc cu masina:
- conditii de intrare in Moldova
- la granita - timpi de asteptare, atitudinea politistilor/vamesilor de la frontira
- cam care ar fi suma de care as avea nevoie zilnic (muzee, expozitii, mincare, cazare, etc)
- ce trebuie sa "DA"
- ce trebuie sa "NU"

Multumesc foarte mult!

#17
amar20

amar20

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 463
  • Înscris: 12.09.2005

 cetatean, on Apr 22 2007, 16:40, said:

buna ziua

Planific sa fac o calatorie in Republica Moldova pentru citeva zile (+/- o saptamina) intr-una din lunile care urmeaza.
Inca nu m-am hotarit daca voi pleca cu masina personala, tren, avion, etc.

Citeva intrebari pentru cazul in care ma voi hotari sa calatoresc cu masina:
- conditii de intrare in Moldova
- la granita - timpi de asteptare, atitudinea politistilor/vamesilor de la frontira
- cam care ar fi suma de care as avea nevoie zilnic (muzee, expozitii, mincare, cazare, etc)
- ce trebuie sa "DA"
- ce trebuie sa "NU"

Multumesc foarte mult!


pasaport.la granita nu am stat mai mult de 15-20 de minute.
vis a vis de cazare nu-ti pot spune foarte multe.intotdeauna plec dimineata din iasi si seara sint inapoi.
mincarea e destul de ieftina.preturile sint mai mici decit in romania.benzina e aproximativ cu o treime mai ieftina decit la noi.
daca masina e in leasing iti trebuie imputernicire de la firma de leasing,imputernicire de la firma si carte verde.
daca e proprietate personala doar carte verde.pe care o poti face si in vama la noi.si la albita si la sculeni.
eu personal prefer sa merg pe la albita deoarece de la leuseni(vama moldoveneasca) pina la chisinau nu treci prin nici o localitate.
la frotira moldoveneasca ai de platit taxa de dezinfectie(vreo 10 roni) si taxa de drum.cit costa taxa de drum pe o perioada mai lunga
n-as putea sa-ti spun.stiu ca pt o zi plateam 10 lei moldovenesti(aproximativ 4 roni).cam asta ar fi.daca iti mai pot fi de folos cu ceva
iti stau la dispozitie.am ceva prieteni dincolo si pot intreba ceea ce te va interesa.o zi faina.

#18
dobrotescunicol

dobrotescunicol

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,872
  • Înscris: 30.08.2003
Am fost luna trecută în Chișinău. Dacă nu mergi cu mașina personală, ai nevoie doar de pașaport, fără viză, fără nimic altceva. Trecerea graniței se face în 10 minute, este doar o formalitate. Doar cetățenii din Rep. Moldova sunt chestionați. Bani la graniță nu-ți cere nimeni. Oricum, suma pe care ar trebui teoretic s-o prezinți e infimă, în nici un caz nu e vorba de mii de euro, nici măcar de o sută de euro. Cu mia de euro trăiești în Chișinău un an.
Pentru mai multe informații vezi și aici sau aici.
Locuri interesante în Chișinău găsești aici.
O să-ți recomand câteva, nu neapărat în această ordine:
- Muzeul Național de Istorie - este mare, o să ai ce vedea
- Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală - seamănă cu muzeul Grigore Antipa din București, au și dinozauri
- Muzeul Militar - este lângă monumentul Eroului din războiul din Tranznistria, poți să te urci pe avion Mig29, pe tancuri etc.
- Piața Centrală cu Catedrala, parcul și Aleea Scriitorilor
- complexul de monumente dedicate eroilor din războiul din Tranznistria (nu trebuie să ratezi asta!!).  - printre altele, aici este un clopot uriaș. Fiecare străin, dacă vrea poate să-l bată o singură dată, un singur "dooong". Dacă vrei să faci asta ține gura deschisă și îndepărtează-te repede.
- statuia lui Lenin. Este ascunsă într-un părculeț undeva, întreabă de ea. Este imensă.
- ansamblul de florării de pe strada Mitropolit Banulescu-Bodoni. Sunt superbe, nu găsești așa ceva în România, cred că nici în Europa.
- merită să mergi și prin Mall-ul lor, să dai o raită prin magazinele mari gen Metro.
- dacă ești cu mașina personală, în afara Chișinăului îți recomand următoarele locuri: Orheiul Vechi, Țipova, Saharna, Soroca
Alte tips and tricks:
- eu am stat la hotel. M-a costat 40RON pe noapte, curat și condiții bune după părerea mea.
- pentru telefon, am avut cartelă Vodafone în roaming și am avut semnal peste tot fără nici o problemă. Basarabenii au 3 rețele de telefonie (2 gsm și 1 cdma). Vezi care este rețeaua agreeată de furnizorul tău (Vodafone agreează Moldcell). Poți s-o folosești pe oricare însă cea agreată are prețuri mai bune.
- eu am intrat pe site-urile moldovenești și mi-am printat o hartă de acasă. N-are sens să te chinui, la ei sunt o mulțime de chioșcuri în oraș de unde poți cumpăra harta Chișinăului color cu grafică deosebită la preț bun.
- lei românești poți să schimbi oriunde dar pentru euro obții un curs mai bun. E de preferat să ai euro. Pe de altă parte, dacă schimbi din RON în EUR și apoi din EUR în MDL tot acolo ajungi.  Eu am avut și lei românești și euro la mine.
- țigările sunt mai ieftine însă ceva mai proaste
- prețurile sunt ceva mai bune pentru produsele autohtone (alimente, haine) însă diferența nu e foarte mare. Pe de altă parte, produsele de import sunt la fel ca la noi.
- caută magazinul Veselia (la ei este firmă națională, se mândresc cu asta, oricine știe de acest magazin). De la Veselia cumpără bomboane și alte dulciuri pentru acasă. Sunt foarte bune (nu rata asta).
- eu am vorbit doar românește peste tot.
Dacă te mai pot ajuta cu alte informații, postează.

//later edit
"Are rost să merg?" - De ce n-ar avea? Vezi locuri noi, cunoști altă civilizație, alt mod de viață. Mie, ca român mi-ar fi rușine să mă întrebe un străin despre Basarabia și eu să răspund că n-am vizitat-o niciodată deși-i considerăm frații noștri. Am văzut și alte țări însă fără să văd Moldova m-aș fi simțit frustrat.

Edited by dobrotescunicol, 23 April 2007 - 14:11.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate