Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pornire dificila

Diferential wifi

Model gard

Termosistem cu spuma sau adeziv?
 VoWiFi sau WiFi Calling

Problema temperatura ACM centrala...

La Sinesti pe magistrala

,,Razbunarea tocilarilor: la ce s...
 Bardonecchia, stațiunea de s...

Cum il poate incerca Zeul biblic ...

Avocat imobiliar pentru vicii asc...

Achizitie miniPC.
 In ce an este bine sa cumperi tel...

Cablu electric pentru exterior

La multi ani indragostilor! D...

Germania a legalizat consumul de ...
 

Golire instalație încălzire, curățare și reumplere

- - - - -
 • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1
FaneDuru

FaneDuru

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 825
 • Înscris: 03.08.2010
Bună seara,
Am un sistem de încălzire cu pompă de căldură sol apă, care n-a fost instalat cum se cuvine din punct de vedere al metrilor de țeavă ce trebuia să fi fost introduși în sol, față de tipul/puterea PC folosite. Pe scurt, nu se știe din vina cui, am primit o PC mai mare decât cea dimensionată pentru casa în care trebuia să se instaleze. S-a introdus în sol numărul de metri necesari pentru PC de capacitate mai mică. 600 metri liniari în loc de 1000. Și ăștia 600 n-au fost pozați corespunzător, în sensul că buclele n-au fost distanțate la minimum 400 mm, cum era recomandarea tehnică, ci una peste alta. Nici solul nu este prea permeabil și transferul termic nu este nici ăsta corespunzător.
În fine, nu mă mai gândesc la înlocuirea sistemului existent (prost) cu unul corespunzător. Și din cauza calității solului și din cauza balamucului ce s-ar produce. Am rugămintea să nu vă aplecați pe sugestii cu privire la ce ar trebui să fac pentru a avea un sistem pe care să-l considerați corespunzător.
Sistemul este foarte eficient atâta vreme cât solul este cald. Doar că, din motivele prezentate mai sus, între două porniri consecutive nu se transferă din sol suficientă energie termică și de-aia temperatura în sol tot scade până pe la jumătatea iernii, când ajunge la temperaturi negative, iar COP este extrem de prost.

M-am racordat la gaze zilele trecute și am decis să instalez (și) o centrală pe gaze, ca  backup și pentru a oferi pompei de căldură timp suficient să acumuleze căldură în circuitul din sol și a obține COP rezonabil și în a doua parte a iernii.

Am căutat pe net și am găsit o centrală pe care o consider potrivită. Discutând cu vânzătorul și cu cel care urmează să execute Punerea În Funcțiune, au menționat că în documentația tehnică a acesteia scrie că nu se recomandă folosirea de antigel în circuit. Nu este interzis, dar dacă va avea o problemă (am înțeles că orice fel de problemă, faptul că am folosit antigel o scoate din garanție).
Am căutat și alte centrale, dar la niciuna nu scrie explicit că se poate folosi antigel. Mai toți se prevalează de acest aspect pentru a nu interveni gratuit pe perioada garanției. Mă tem că o să am probleme chiar la Punerea În Funcțiune.

Cum instalația actuală conține antigel (de pe vremea când nu locuiam la locație și nu voiam să risc să înghețe instalația), nu pot instala centrala cu pricina. Sistemul are un buffer de 660l, prevăzut cu serpentină pentru a putea folosi și alte soluții de încălzire ca adjuvant, dar nimeni nu se prinde la montaj pe serpentină, neavând documentație să certifice o anumită putere a acesteia, care să garanteze că transferul de energie termică se face eficient, fără să fie nevoie să se oprească - repornească centrala termică foarte des. Pot înțelege temerea asta, deși bănuiesc că neamțul a dimensionat cum se cuvine serpentina. Nu prea sunt mulți în stare să calculeze serpentine în bazine și să garanteze că a mea e corespunzătoare...

Una peste alta și pentru că parte din antigel s-a degradat, există un precipitat care necesita filtrare și curățări frecvente ale schimbătoarelor de căldură, am decis să schimb agentul termic conținând antigel cu apă demineralizată. Acum locuiesc permanent în locație, folosesc mai multe controlere care-mi transmit temperaturile din casă, mail dacă intră pompa în eroare și altele care să mă ferească de riscul înghețului.

Cum instalația este compusă, separat de buffer-ul menționat (care conține 500l agent termic - restul este pentru ACM. Sistem tank in tank) din circuite de încălzire în pardoseală, calorifere (două în băi) și ventilo-convectoare (6 buc), pe două niveluri (P + 1) și făcând schimbarea în miezul iernii (cu excepțiile de căldură din perioada asta) aș dori niște sfaturi cu privire la felul în care să se facă golirea repede și eficient.
Estimez o cantitate de cca 700l agent termic cu antigel. Sunt cât pot de prietenos cu mediul și am cerut oferte de la firme dispuse să preia substanța în discuție. Cam piperate „ofertele” dar am un bazin din inox de 750l și-l pot depozita o vreme, până găsesc o ofertă cumsecade.

Acum, am nevoie ca cei cu ceva experiență în domeniu să valideze, sau amendeze următorul scenariu pe care mi-l imaginez:
1. Conectez un furtun (pe conector rapid existent) între punctul cel mai de jos al buffer-ului (unde ridic presiunea completând agent termic, după curățări schimbătoare de căldură și scos agent termic din PC) și bazinul din inox menționat mai sus.
2. După ce presiunea din buffer a devenit zero, desfac racordul ultimului ventilo-convector de la etaj și aerisitorul din distribuitorul de la etaj, sperând că gravitația va trage agentul termic din încălzirea în pardoseală și ventilo-convectoarele de la etaj. În cazul ventilo-convectoarelor, poziția și a celor de la parter este mai ridicată decât punctul din care intenționez să colectez agentul  termic.
3. Pentru a forța și agentul termic din pardoseala camerelor de la parter să ajungă în buffer, mă gândesc să folosesc un compresor la etaj, în locul aerisitorului și să introduc aer cu ceva presiune.

Ar mai fi ceva de făcut pentru a optimiza procesul ăsta și să-l pot executa cât mai repede, pentru a reporni urgent sistemul de încălzire după ce-l umplu cu apă demineralizată?

Umplerea intenționez s-o fac din vas deschis folosind o pompă submersibilă de ape uzate (dar foarte curată, folosită doar la curățarea schimbătoarelor de căldură).

Mulțumesc anticipat!

P.S. Scuze pentru poliloghie, dar m-am gândit că e mai bine să cunoașteți contextul, poate veniți și cu alte idei. Nu vor fi bine apreciate cele care presupun scoaterea țevilor existente și introducerea altora cu număr de metri corespunzător. Solul argilos nu este corespunzător, cred, iar amestecarea lui cu basculante de nisip ar fi ceva la care nici nu vreau să mă gândesc... Măcar ca backup centrala pe gaze trebuie instalată.

#2
stefan0011

stefan0011

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,178
 • Înscris: 01.09.2021
Eu as goli pufferul separat. Apoi pe turul circuitelor de incalzire în pardoseală as baga apa cu presiune de la rețea. Returul conectat inițial la bazinul ala în care zici ca vrei sa stochezi. După ce se diminuează concentrația de antigel, returul îl bagi la canalizare și mai lași sa se clătească bine circuitele, ziceai ca ai depuneri. Abia la final as încerca golirea instalației cu aer comprimat și apoi introducerea apei demineralizate.

Cu toate ca dacă introduci apa o singura data în instalație și nu o tot innoiesti, nu cred ca e necesara apa demineralizata. Calcarul din apa aia nu e destul sa iti înfunde niciun circuit.


#3
terratec

terratec

  Troll hunter

 • Grup: Moderators
 • Posts: 12,006
 • Înscris: 02.03.2003
@OP, ce pregătire crezi că ar trebui să aibe persoana care îţi va rezolva problema expusă de tine?  Care ar fi profil acestui om?

#4
EMPP

EMPP

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 10,622
 • Înscris: 12.01.2018
dacă nu ziceai că este antigel în instalație nu-și dădeau seama

atunci de ce magazinele de instalații vând antigel ..pentru centrale?,,

#5
FaneDuru

FaneDuru

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 825
 • Înscris: 03.08.2010

View Poststefan0011, on 11 februarie 2024 - 21:29, said:

Eu as goli pufferul separat. Apoi pe turul circuitelor de incalzire în pardoseală as baga apa cu presiune de la rețea. Returul conectat inițial la bazinul ala în care zici ca vrei sa stochezi. După ce se diminuează concentrația de antigel, returul îl bagi la canalizare și mai lași sa se clătească bine circuitele, ziceai ca ai depuneri. Abia la final as încerca golirea instalației cu aer comprimat și apoi introducerea apei demineralizate.

Cu toate ca dacă introduci apa o singura data în instalație și nu o tot innoiesti, nu cred ca e necesara apa demineralizata. Calcarul din apa aia nu e destul sa iti înfunde niciun circuit.
M-am gândit și la asta, acum mi se pare chiar mai nimerit decât la prima gândire, dar ar mai fi niște probleme... Le pun în discuție pe rând:
1. Cu golirea buffer-ului m-am gândit și eu să încep, iar dacă vine și agent termic din restul instalației, ar fi cu atât mai bine, cred. Partea asta n-o bag la handicapuri... Posted Image
2. Merge, ar fi chiar mai bine să forțez evacuarea agentului termic din pardoseală folosind presiunea apei „curente”. Nu sunt (încă) racordat la canalizare și apă curentă. Pot folosi apă dintr-un puț de joasă adâncime, cam 16 - 18 m la fața apei. Altă dată udam uitând aspersoarele pornite peste noapte, iar dimineața alea-și vedeau de treabă fără probleme. Acum, nivelul pânzei freatice a scăzut cu 5 metri și după mai puțin de două ore, ajunge suprafața apei la sorbul pompei. Dar cred că am volum suficient pentru a face manevra la care te referi. Duritatea apei este extrem de mare. Dacă evacuez cât mai mult și din apa asta la sfârșit, cu presiune de aer, n-ar trebui să-mi fac griji prea mari din acest punct de vedere, cred.
3. Bazinul existent în care intenționez să colectez soluția de antigel este de 750 litri, iar estimatul de soluție cam tot atât. Poate ceva mai puțin. Dacă îl mai bag și diluat cu apa din fântână, cam depășesc capacitatea de stocare. Dar mă pot gândi la un mix între ce zici tu și ce mă gândisem eu inițial, respectiv, să introduc aer așa cum spuneam și să bag apă doar la sfârșit pentru spălare. Soluția de antigel este colorată verzui și cred că mă pot prinde doar văzând ce iese la evaluare... După care să bag iar presiune de aer.
4. Chiar dacă nu sunt racordat la canalizare, apa aia cu resturi de antigel cred că poate fi aruncată pe teren (în curte). Antigelul este, ca substanță din familia alcoolilor și a zaharidelor. Toxică pentru om dar oarecum cumsecade cu solul. Omoară unele plante dacă le stropești pe frunze, dar semințele acestora încolțesc fără probleme chiar în timpul anului cu pricina. Am studiat fenomenul, mă bazez și pe experiența unui prieten bun. Sau, mai fac rost de niște butoaie și depozitez și fracția asta până evaluez cum  mai bine s-o gestionez. Ulterior...

Să introduc apă din fântână nu e chiar nimerit. Schimbătorul de „gaz fierbinte” al pompei de căldură are plăcile foarte apropiate și la temperaturi de peste 90 - 100 grade se depune carbonat de calciu în acesta. Vreau să introduc „apă moartă”. Costul apei demineralizate nu este extrem de mare și completările ulterioare chiar nu contează sub aspect cost.

Mulțumesc!
Mai am niște direcții în care să mă gândesc...

View Postterratec, on 12 februarie 2024 - 00:33, said:

@OP, ce pregătire crezi că ar trebui să aibe persoana care îţi va rezolva problema expusă de tine?  Care ar fi profil acestui om?

Doar să aibă imaginație și eventual, să mai fi făcut astfel de manevre în cazul unor instalații comparabile cu cea pe care am descris-o.
Apoi, nu doresc/mă aștept ca persoana la care te referi să „rezolve” problema! Cred c-am scris destul de clar ce așteptări am, din acest punct de vedere.

View PostEMPP, on 12 februarie 2024 - 10:00, said:

dacă nu ziceai că este antigel în instalație nu-și dădeau seama

atunci de ce magazinele de instalații vând antigel ..pentru centrale?,,
Pe la mine prin zona apa este incoloră și inodoră. „Apa” din instalație este de culoare galben verzuie.
Apoi, chiar doresc să scap de soluția aia, pentru că împiedică și soluția actuală de încălzire să funcționeze eficient.
Observația celor de la care intenționam să cumpăr centrala pe gaze a fost doar declanșatorul ideii de schimbare...
Am scris cam mult, e drept și nu chiar toată lumea are răbdare să citească și să înțeleagă...

Edited by FaneDuru, 12 February 2024 - 12:18.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate