Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Durata estimata de viata a unei i...

Identificare filet butelie r290

Sifon pe circuitul frigorific.

Cel mai adormit Hard Disk.
 Salariu minim european in Romania

verificare specificatii lapgop Asus

Problema cu o camera Panasonic MD...

Probleme cu reddit
 Problema sunet boxa noua

Despre proiectarea drumurilor urb...

Final Cut Camera

Z6III vs Z8
 Foloseste careva CFD-uri si sa ai...

Un calculator ieftin ?!

macbook pro 16 VS AMD Laptop

Sistem ON-GRID fara curent din re...
 

Hard disk HGST-viteza scriere

- - - - -
  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1
Radel

Radel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 266
  • Înscris: 28.07.2007
Salutare!
Am un HD HGST, 3TB luat la mâna a doua. Era neutilizat sau cel puțin SMART îmi arăta așa. HD curat, fără baduri, fără erori in SMART. Testat cu HD sentinel.
Am sesizat că viteza de scriere este ciudată.
De exemplu am copiat un film de 5 Gb. Viteza oscila de la 100 mb/s la 20 mb/s. Adică scria cu 100 mb/s vreo 10 secunde apoi brusc scădea la 20 mb/s timp de vreo 10 secunde, iar creștea iar scădea. Era o scriere in dinți de fierăstrău, să zic așa.
Dacă repet experimentul pe un HD WD de 1 TB (folosind aceeași sursă) scrie constant cu 80-90 mb/s.

Dacă îl bag într-un dock cu mai mult de 20 mb/s nu scrie pe usb3. Pe usb 2 viteza e și mai mică.
Problema mai nasoală e că îmi scrie cu erori (un film are perioade in care se blochează si se vede pixelat, pătrățele etc).

Am incercat experimente similare pe un WD black de 1TB, două WD, Blue de 1TB. Scriu perfect și constant indiferent sursa.

Ce-o fi în neregulă cu acest HGST având în vedere că la toate testele nu-mi apar erori?

Edited by Radel, 08 December 2023 - 16:40.


#2
tclau

tclau

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,086
  • Înscris: 19.03.2007
Ca datele smart arata imaculat... nu inseamna ca hard discul nu a fost utilizat la greu!
Da, am resetat un hdd seagate - l-am facut absolut "nou". Nu, nu l-am vandut, inca il am si functioneza perfect (l-am luat de nou, stiu tot istoricul).

Ca sfat - nu cumpara hard discuri second hand daca sursa nu e sigura 100%.

Edited by tclau, 08 December 2023 - 17:49.


#3
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,369
  • Înscris: 30.08.2006
Se pare ca exista o aplicatie care reseteaza datele din SMART si face hdd-ul sa arate zero ore de functionare.
Nu voi da numele aplicatiei.
Attached File  Screenshot_14.png   73.51K   60 downloads

Edited by Leo2006, 08 December 2023 - 18:28.


#4
sirgoofy

sirgoofy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,151
  • Înscris: 06.09.2008
edit

Edited by sirgoofy, 08 December 2023 - 18:48.


#5
tclau

tclau

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,086
  • Înscris: 19.03.2007

 Leo2006, on 08 decembrie 2023 - 18:15, said:

Se pare ca exista o aplicatie care reseteaza datele din SMART si face hdd-ul sa arate zero ore de functionare.
Nu voi da numele aplicatiei.
Screenshot_14.png

Nu trebuie neaparat o aplicatie. Dar... sa speram ca nu au multi acces la aceste metode.

#6
auditionstir

auditionstir

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 223
  • Înscris: 17.08.2023
Ceea ce ai descris tu este definitia de unitate defecta (nr. bad blocks). El scris cu viteza maxima, iar dupa ceva timp intalneste o unitate de date pe care nu o poate citi, si tot incerca sa scrie pe acea unitate si nu reuseste. De aici si scaderea masiva a vitezei.

Fiecare HDD are niste unitati de rezerva pt. ceea ce nu se poate citi. Dar sunt in numar limitatat, si daca le-ai depasit singura varianta ar fi repartitionarea HDD-ului astfel incat sa nu fie nevoie sa cieste acele unitati. Dar chiar si asa, odata ce ai unitati defecte de date, devine inlantuit, vor fi din in ce mai multe.

Da o scanare de bad blocks in HDD Sentinel sau HDtune. Test lung, fara scanare rapida. Si vezi ce-ti da. O sa dureze ceva, cel putin vreo 6 ore.

Unitatile de stocare de fel nu se cumpara la amana a doua. Sau, daca trebuie sa o faci.. macar nu lua din tara.




 Leo2006, on 08 decembrie 2023 - 18:15, said:

Se pare ca exista o aplicatie care reseteaza datele din SMART si face hdd-ul sa arate zero ore de functionare.
Nu voi da numele aplicatiei.
Screenshot_14.png

 tclau, on 08 decembrie 2023 - 19:01, said:

Nu trebuie neaparat o aplicatie. Dar... sa speram ca nu au multi acces la aceste metode.

Pai da oricum iti dai seama daca a fost sau nu modificat. Sunt anumite valori pe care nu le poti schimba. Si in baza acelor valori, le deduci si pe celelalte.

#7
tclau

tclau

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,086
  • Înscris: 19.03.2007
@auditionstir E posibil sa resetezi total firmware-ul, asa cum se face in fabrica - se definesc parametrii hardului - cate platane, cate capete, etc. Nu sesizezi nicio deosebire intre hardul vechi si un alt hard similar dar nou, indiferent ce aplicatie folosesti.

#8
Radel

Radel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 266
  • Înscris: 28.07.2007

 auditionstir, on 09 decembrie 2023 - 13:57, said:

Ceea ce ai descris tu este definitia de unitate defecta (nr. bad blocks). El scris cu viteza maxima, iar dupa ceva timp intalneste o unitate de date pe care nu o poate citi, si tot incerca sa scrie pe acea unitate si nu reuseste. De aici si scaderea masiva a vitezei.

Fiecare HDD are niste unitati de rezerva pt. ceea ce nu se poate citi. Dar sunt in numar limitatat, si daca le-ai depasit singura varianta ar fi repartitionarea HDD-ului astfel incat sa nu fie nevoie sa cieste acele unitati. Dar chiar si asa, odata ce ai unitati defecte de date, devine inlantuit, vor fi din in ce mai multe.

Da o scanare de bad blocks in HDD Sentinel sau HDtune. Test lung, fara scanare rapida. Si vezi ce-ti da. O sa dureze ceva, cel putin vreo 6 ore.

Unitatile de stocare de fel nu se cumpara la amana a doua. Sau, daca trebuie sa o faci.. macar nu lua din tara.








Pai da oricum iti dai seama daca a fost sau nu modificat. Sunt anumite valori pe care nu le poti schimba. Si in baza acelor valori, le deduci si pe celelalte.


HDD l-am luat de la o firmă serioasă zic eu. Si sunt multe firme care vând hdd second.
Am dat scanări peste scanări. IN HDD sentinel am dat toate testele de suprafață, inclusiv reinitializare suprafață disc. Merge la fel. Nu a găsit niciun bad sector. Am repetat scanarea cu HDD tune. La fel niciun bad sector. HDD Regenerator, niciun bad.
Mă gândeam că poate memoria cache a hdd-ului (dac-o avea vreo relevanță în situația de față) să fie cu probleme. Ori prea mică ori defectă.
Ar fi foarte interesant să găsesc un progrămel care să mă ajute să-mi dau seama dacă HDD a fost mânărit sau nu.

Edited by Radel, 13 December 2023 - 14:49.


#9
tclau

tclau

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,086
  • Înscris: 19.03.2007
Nu exista second hand si neutilizat. Daca l-ati luat de la o firma, aveti factura si garantie. Lasati-i pe ei sa vada care e problema.

Edited by tclau, 14 December 2023 - 04:43.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate