![]() |
Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
SP500 sau Titluri de stat Fidelis 5,80% dobanda?
Last Updated: Dec 07 2023 17:52, Started by
MindArchitect
, Nov 19 2023 21:21
·
13

Posted 19 November 2023 - 21:21

Sunt intr-o oarecare dilema, ma uitam pe internet si dobanda la titlurile de stat in euro a fost 5.8% pe an. 5 Ani subscrierea.
Si ma gandeam? Sa investesc la bursa SP500 sau sa cumpar titluri de stat fidelis? Am lapsus cum se numeste aplicatia prin care se pot cumpara titluri fidelis? Trading212 sau era alta? Oricum ma intereseaza strict alegerea asta, Titluri fidelis sau SP500? |
Posted 19 November 2023 - 22:18

Poti cumpara titluri de stat de pe Tradeville. Tine cont ca titlurile Fidelis nu se impoziteaza pe cand S&P500 da (in urma unui profit).
|
Posted 19 November 2023 - 22:30

Sunt doua chestii complet diferite.
Actiuni - castig potential mai mare, dar si risc mai mare (in plus, daca mergi pe actiuni individuale si nu pe ETF-uri, oaresice capacitate de analiza fundamentala, sectoriala si/sau tehnica e necesara). Titluri de stat - castig potential fixat de la inceput, risc mai mic. In primul rand, e vorba de profilul tau de risc. |
Posted 19 November 2023 - 22:39

depinde de ce faci cu banii. In primul rand cuponul an de an si apoi principalul, peste 4 ani si 5 luni... ca dobanda de 5.8% a fost la subscrierea din martie-aprilie.
Daca ai un orizont clar pt urmatorii 5 ani, atunci merita titlurile de stat... ca nu mai stai sa verifici zilnic ce-au patit baniii tai Daca nu ai un orizont clar, atunci nu-ti recomand nici S&P500, ca e posibil ca din investitia initiala sa mai pierzi... |
Posted 19 November 2023 - 22:47

Si pe titlurile de stat poti pierde, daca vrei sa scoti banii mai repede. De exemplu R2603AE sau R2610AE se tranzactioneaza acum pe la 91-92.
|
Posted 19 November 2023 - 23:02

Titlurile suverane sunt componente conservative, componente specifice economiilor.
Actiunle sunt componente de risc mare, componente specifice investitiilor. E greu sa le compari. Mai ales dupa cum ai pus intrebarea e clar ca esti rau pe langa. Ca sfat, evita T212 in general. |
Posted 20 November 2023 - 00:07

Si pentru titluri sunt riscuri, aprope la fel de mari ca la actiuni.
Singura diferenta e ca la actiuni poti vinde oricand vrei, in caz ca ai nevoie de bani sau daca ai ajuns la un profit multumitor/mare. Titlurile sunt in contrapartida cu valutele, lichiditatea si implicit si inflatia. Degeaba iei tu titluri al 5% pe 5 ani(exemplu aleatoriu), daca rata inflatiei anualizata va fi peste 5%. Mai bine ii ingropi in curte si ii dezgropi peste 5 ani. Bancile sunt in acest moment mult sub apa, cu "unrealized losses"(pierderi inca nerealizate) pentru ca nu pot vinde in pierdere si nimeni nu vrea sa le cumpere. Aka vezi bancile din USA care au cumparat ahnd over fist bonduri la 1% acum cativa ani, crezand ca au dat lovitura, iar acum au la nivel de triliaone $ pierderi. Bineinteles ca nu le apar pe balance sheet, sa nu creeze bank run. Deocamdata banii din repozitoriu le-au salvat dar si acela se apropie de sfarsit. Asa ca, daca manuta ta stie 100% ca inflatia a atins varful, nu mai revine in 5 ani si nici nu vei mai avea nevoie de bani in acest timp, iar riscul de default al tarii este 0.... ok..pariaza pe titluri. In ceea ce priveste SP500, deja te bagi in trading si la cum ai pus intrebarea tare cred ca nu este pentru tine, trebuie sa dedici timp sa mai inveti chestii si nu stiu daca esti dispus. Edited by elless, 20 November 2023 - 00:08. |
Posted 20 November 2023 - 06:36

Poti cumpara titluri de stat de pe Tradeville. Tine cont ca titlurile Fidelis nu se impoziteaza pe cand S&P500 da (in urma unui profit). De unde poti tu cumpara S&P500?
Si pe titlurile de stat poti pierde, daca vrei sa scoti banii mai repede. De exemplu R2603AE sau R2610AE se tranzactioneaza acum pe la 91-92. Nu numai. Pe 5 ani, euro se poate duce dracu...
Degeaba iei tu titluri al 5% pe 5 ani(exemplu aleatoriu), daca rata inflatiei anualizata va fi peste 5%. Mai bine ii ingropi in curte si ii dezgropi peste 5 ani. Fals. Era adevarat daca si euro era fara de inflatie. Daca depui 1000 cu 5% si rata inflatiei e 5% nu piersi, teoretic vorbind Daca ingropi 1000 si rata inflatiei e 5%, ai pierdut 50. Daca ingropi banii inflatia nu va deveni 0 |
Posted 20 November 2023 - 10:54

Si pentru titluri sunt riscuri, aprope la fel de mari ca la actiuni. Singura diferenta e ca la actiuni poti vinde oricand vrei, in caz ca ai nevoie de bani sau daca ai ajuns la un profit multumitor/mare. Titlurile sunt in contrapartida cu valutele, lichiditatea si implicit si inflatia. Degeaba iei tu titluri al 5% pe 5 ani(exemplu aleatoriu), daca rata inflatiei anualizata va fi peste 5%. Mai bine ii ingropi in curte si ii dezgropi peste 5 ani. Bancile sunt in acest moment mult sub apa, cu "unrealized losses"(pierderi inca nerealizate) pentru ca nu pot vinde in pierdere si nimeni nu vrea sa le cumpere. Aka vezi bancile din USA care au cumparat ahnd over fist bonduri la 1% acum cativa ani, crezand ca au dat lovitura, iar acum au la nivel de triliaone $ pierderi. Bineinteles ca nu le apar pe balance sheet, sa nu creeze bank run. Deocamdata banii din repozitoriu le-au salvat dar si acela se apropie de sfarsit. Asa ca, daca manuta ta stie 100% ca inflatia a atins varful, nu mai revine in 5 ani si nici nu vei mai avea nevoie de bani in acest timp, iar riscul de default al tarii este 0.... ok..pariaza pe titluri. In ceea ce priveste SP500, deja te bagi in trading si la cum ai pus intrebarea tare cred ca nu este pentru tine, trebuie sa dedici timp sa mai inveti chestii si nu stiu daca esti dispus. Sa inteleg ca banii pusi in pamant fac pui cu un procent mai mare decat rata inflatiei? Nu mai ascultati de "vrajitoare"! daca le mai spui si unde ai ingropat, dupa 5 ani vei avea zero. |
Posted 20 November 2023 - 11:25

Si pentru titluri sunt riscuri, aprope la fel de mari ca la actiuni. Asa ca, daca manuta ta stie 100% ca inflatia a atins varful, nu mai revine in 5 ani si nici nu vei mai avea nevoie de bani in acest timp, iar riscul de default al tarii este 0.... ok..pariaza pe titluri. A, ca poti lua titluri pe bursa si ele sa scada fata de cat ai bagat initial, asa e, e posibil, dar daca astepti termenul, iti vei lua banii bagati initial + dobanda promisa initial. "Riscul" e sa nu poti vinde mai devreme la un pret decent. Eu am 7 tipuri de titluri de stat, 5 in lei, 2 in euro, toate se tranzactioneaza peste valoarea nominala in momentul de fata, unele chiar cu un premium de 2-4% fata de valoarea lor nominala, deci orice vand acum din titluri, incasez mai mult decat dobanda promisa initial. Am si actiuni pe bursa americana cumparate anul asta si sunt pe pierdere cu ele. Dar exista potential serios sa fiu pe castig peste un an, asa ca nu-mi fac prea multe griji. Doar zic ca riscul nu se poate compara, e mult mai mare la actiuni. Dar si castigul potential poate fi semnificativ mai mare. Probabil cea mai buna abordare e sa ai un pachet mixt, titluri de stat (lei, euro), actiuni BVB, actiuni americane, etc. Cel putin eu asta am ales, diversificare. Cu unele am riscat mai mult in speranta unui profit mai mare, cu altele am mers pe siguranta. |
|
Posted 20 November 2023 - 12:16

investește-n acțiuni, etf-uri...
motiv: -deoarece anii următori sunt plini de necazuri producătoare de inflație, trezoreria nu „de proastă” a băgat acel % la-naintare... care-s necazurile 'celea? -gaura produsă de covid nu s-a recuperat -războaiele în desfășurare produc cheltuieli nesustenabile -2024 = an electoral în marea parte a lumii civilizate -o creștere fantastică a prostiei umane civilizate, va duce la alegerea de „extremă-dreaptă” sau „stângă” --în ambele cazuri finanțele se duc în nas mă bucur pt tine, că ai euro de investit! |
Posted 20 November 2023 - 14:09

Intreb pentru ca am si eu o oarecare dilema. Nu este mai ok dobanda de la banca decat titlurile de stat? era ceva oferta cu 7,5% la alpha bank?
|
Posted 20 November 2023 - 14:17

Niciodata nu intreba alti oameni despre ce decizie sa iei pe banii tai. Daca ajungi sa intrebi, inseamna ca nu te-ai documentat siuficient si nu ai nici un plan.
In primul rand fã-ti un plan. Care e bugetul/cat investesti / care e ROI asteptat / pe ce perioada de timp / care e costul de amortizare / cat esti dispus sa accepti ca pierdere etc. Cel mai practic ar fi, ca dupa ce ai un plan, sa vezi ce iti poate fi de folos pentru timeframe-ul investitiei tale si sa iei singur o decizie, fara influenta altor opinii pur personale ale altora. |
Posted 20 November 2023 - 15:17

MindArchitect, on 19 noiembrie 2023 - 21:21, said:
Sunt intr-o oarecare dilema, ma uitam pe internet si dobanda la titlurile de stat in euro a fost 5.8% pe an. 5 Ani subscrierea. Si ma gandeam? Sa investesc la bursa SP500 sau sa cumpar titluri de stat fidelis? Am lapsus cum se numeste aplicatia prin care se pot cumpara titluri fidelis? Trading212 sau era alta? Oricum ma intereseaza strict alegerea asta, Titluri fidelis sau SP500? O variantã moderatã este: 60% în acțiuni, 40% in obligațiuni, rebalansezi la un an, când iei cuponul de pe obligațiuni. |
Posted 20 November 2023 - 23:10

OP, stii cand ai nevoie de banii aia? E cel mai bine sa iti potrivesti maturitatea investitiilor cu nevoile tale de fonduri.
1. Daca stii relativ sigur ca ii investesti pentru pensie, si o sa ai nevoie de ei peste mai mult de 5-10 ani, atunci SP500 2. Daca ai nevoie de ei fix peste 5 ani in euro, atunci titluri de stat fidelis 3. Daca ai nevoie de ei in mai putin de 3-4 ani atunci depozite bancare Daca ai investit in titluri de stat, cresc dobanzile si ai nevoie de bani brusc in 1-2 ani si ai nevoie sa vinzi titlurile de stat o sa ai pierderi majore la vanzare. Evident, poti juca la loterie. Adica sa investesti in SP500 si sa creasca 20% la anul, sau in titluri de stat, dobanzile sa scada brusc si atunci sa poti vinde titlurile cu castig substantial. Dar si reversul e adevarat, adica poti pierde substantial. Daca vrei ceva cat de cat sigur, si iti poti prezice nevoile financiare cu oarecare precizie, atunci fa ce am sugerat mai sus. |
|
Posted 20 November 2023 - 23:33

Posted 21 November 2023 - 17:37

sau in titluri de stat, dobanzile sa scada brusc si atunci sa poti vinde titlurile cu castig substantial. Dar si reversul e adevarat, adica poti pierde substantial. Faptul ca merg in sus sau in jos - nu asta este ideea. Tu imprumuti statul pe X ani cu Y dobanda. Daca la expirarea celor X ani, primesti suma inapoi si trimestrial ai primit cuponul cu dobanda promisa, unde e pierderea? Categoric - daca statul refuza sa le onoreze ai supt-o. Dar nici atunci nu e pierdut totul. Poti executa statul - si ai ce lua de pe el. Argentina este un exemplu - a incetat la un moment dat sa isi onoreze titlurile. Au fost doua categorii de persoane - cei care au acceptat un compromis - au primit cam 30% inapoi din suma imprumutata. Au fost care au stat tare pe pozitie si au incercat sa execute tot ce s-a putut - au pus mana si pe avionul prezidential. Dupa cativa ani Argentina a acceptat sa plateasca in intregime sumele dataorate. Asta i-a nemultumit apoi pe cei care au acceptat compromisul.... |
Posted 21 November 2023 - 18:29

Cum pierzi in titulri de stat, exceptie in cazul in care statul nu onoreaza platile? Faptul ca merg in sus sau in jos - nu asta este ideea. Tu imprumuti statul pe X ani cu Y dobanda. Daca la expirarea celor X ani, primesti suma inapoi si trimestrial ai primit cuponul cu dobanda promisa, unde e pierderea? Categoric - daca statul refuza sa le onoreze ai supt-o. Dar nici atunci nu e pierdut totul. Poti executa statul - si ai ce lua de pe el. Argentina este un exemplu - a incetat la un moment dat sa isi onoreze titlurile. Au fost doua categorii de persoane - cei care au acceptat un compromis - au primit cam 30% inapoi din suma imprumutata. Au fost care au stat tare pe pozitie si au incercat sa execute tot ce s-a putut - au pus mana si pe avionul prezidential. Dupa cativa ani Argentina a acceptat sa plateasca in intregime sumele dataorate. Asta i-a nemultumit apoi pe cei care au acceptat compromisul.... Nu e vorba de asta. In exemplul meu e vorba despre faptul ca ai avea nevoie de bani inainte de termen. Cel mai simplu de explicat e cu un exemplu: 1. Cumperi un titlu de stat cu 5% dobanda pe 5 ani cu 1.000 de Euro. Asta iti asigura o dobanda anuala de 50 de euro. 2. Un an mai tarziu ai nevoie de bani si vrei sa vinzi titlul, dar sa presupunem ca acum dobanda e de 10%. Un exemplu exagerat, doar pentru argument. In cazul asta statul nu iti va cumpara titlul inapoi un an mai tarziu, obligatia lui sa cumpere titlul de la tine este peste inca 4 ani. Asa ca trebuie sa il vinzi pe piata libera. Dar acum cineva de pe piata prefera sa cumpere un titlu de stat cu 10% dobanda, care ii aduce 100 de euro anual. Daca vrei sa vinzi titlul tau trebuie sa faci o reducere de pret masiva, astfel incat cineva care investeste banii in titlul tau sa castige 100 de euro pe an. Asta inseamna ca titlul tau valoreaza teoretic doar 500 de euro acum pentru ca 500 de euro aduce 10% castig pe an pe titlul ala. Super simplificat, daca dobanzile cresc masiv valorile titlurilor de stat pot scadea proportional. Si reversul e adevarat, adica daca dobanzile scad valorile titlurilor cresc. In lumea reala e legat de faptul ca daca imprumuti statul acum cu 5% cu dobanda fixa o sa-ti para rau daca dobanzile cresc si o sa te bucuri daca scad. |
Anunturi
▶ 4 user(s) are reading this topic
3 members, 1 guests, 0 anonymous users
Matrix40, ascee_ro, primuministru