Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Prima World HD

Recomandare bicicleta MTB copil 1...

Cum pot reda niște inregistr...

Denon AVR 1804
 Texte și mesaje funny pe sit...

Recomandari carti non-fictiune

Cat costa un pui la rotisor?

cum leg firele de la o pompa subm...
 PC Voltage +3.3V Red!

Cum conectez la net o centrala Fe...

w11 nu mentine profil power proce...

DIGI se lanseaza in Belgia cu ser...
 Setari XMP ram pentru 5900x - BSO...

Iphone 13, 14 sau 15?

Dune: Prophecy (2024 _ ...)

DMSS problema
 

Viteza fsb cpu variaza

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1
Punter

Punter

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,339
  • Înscris: 24.07.2022
De ceva vreme am sesizat ca viteza procesorului variaza incontinuu, i3 pe win 8.1. Fsb cpu variaza intre 96 si 100mhz, in fiecare secunda variaza indiferent daca lucreaza sau nu procesorul, si astfel variaza si viteza procesorului si a ram-ului odata cu acest fsb cpu.

Ce driver sau setare trebuie sa (re)modific la loc ca sa stea la 100mhz tot timpul.

#2
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,823
  • Înscris: 07.02.2003
E o indicatie relativa, probabil intra power save.

Edited by andreic, 01 October 2023 - 21:21.


#3
tclau

tclau

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,086
  • Înscris: 19.03.2007
Indiferent de cerinte, frecventa e dinamica pentru a minimiza puterea consumata si temperatura. Din punctul de vedere al utilizatorului sunt efecte negative sau intrebarea e "teoretica"?

#4
Punter

Punter

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,339
  • Înscris: 24.07.2022
la power settings in control panel, totul e cum trebuie, la maxim,  active/level 5.

o sa testez Execute "sc config intelppm start= disabled" sa vad daca se schimba ceva.

mie mi se pare ca in ultimul timp parca prea se duce tot timpul in 100% si sta ceva pana coboara rezonabil pt orice pagina de net. sigur variatia si monitorizarea frecventei la secunda nu ajuta sa fie rapid la maximul posibil, fara ezitari.

#5
glassofwine

glassofwine

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,036
  • Înscris: 17.11.2011
Pot fi multe...driver procesor corupt, malware sau chiar probleme hardware, adica se duce naibii procesorul în sine, sau placa de bază. Fă o instalare nouă a sistemului de operare și vezi cum se comportă, eventual și un reset BIOS.

Edited by glassofwine, 01 October 2023 - 21:42.


#6
Punter

Punter

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,339
  • Înscris: 24.07.2022
pai vreau sa incerc pe partea de soft mai intai, ca am mai reinstalat drivere in ultimele luni.. iar virusi exclud.

#7
sys

sys

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,965
  • Înscris: 27.03.2010

Vizualizare mesajPunter, pe 01 octombrie 2023 - 20:24, a scris:

...
Fsb cpu variaza intre 96 si 100mhz, in fiecare secunda variaza indiferent daca lucreaza sau nu procesorul, si astfel variaza si viteza procesorului si a ram-ului odata cu acest fsb cpu.
...
Stai linistit ca nu variaza nimic. Sunt erori normale ale programului de monitorizare.

#8
costeld69

costeld69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,743
  • Înscris: 07.02.2011

Vizualizare mesajPunter, pe 01 octombrie 2023 - 20:24, a scris:

Ce ... setare trebuie... ca sa stea la 100mhz tot timpul.

Power Options
High performance

#9
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,392
  • Înscris: 06.01.2007
Poti folosi ThrottleStop, pentru a modifica niste parametri pe-acolo, dar daca nu stii ce faci, vei obtine rezultate si mai proaste.
Frecventa de baza a procesorului se modifica (spread spectrum) pentru a reduce interferentele (care pot genera unde stationare in circuite).
Se modifica si mai des de 1 secunda, de fapt mult mai des, ca ceasul e un semnal modulat. Dar din ce stiu, nu asa de mult cum zici tu, ci pe undeva prin zona 99.7-100.3, sau similar.
Impactul asupra vitezei e zero.
Poti obtine ceva imbunatatiri, daca intra in throttling, prin undervoltage, dar cu pretul pierderii in stabilitate. Un undervolt facut corect insa, pastreaza si stabilitatea , scade si consumul de putere, cu pastrarea vitezei procesorului. Si conteaza si cat de norocos esti, daca ai un exemplar de procesor mai bun. De regula un 100mV undervolt ar trebui sa suporte orce procesor. Asta inseamna o scadere cu 15-20% a puterii consumate, chestie care nu-i tocmai de neglijat. In schimb, exista riscul sa vezi BSOD-uri ocazional.

#10
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,079
  • Înscris: 30.08.2006
E o anomalie cu efecte nesemnificative in lucrul zilnic. Poti incerca sa dezactivezi "Spread Spectrum"
Nu esti singurul care a abservat acest lucru.
https://www.overcloc...00-mhz.1506508/

#11
Punter

Punter

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,339
  • Înscris: 24.07.2022
a mers instant cu "sc config intelppm start= disabled" sta la 99.9mhz, nu se clinteste deloc! dar are si vreun efect negativ aceasta setare?

Edited by Punter, 02 October 2023 - 01:31.


#12
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,982
  • Înscris: 15.04.2019
Creste consumul si uzura termica. Nu stiu daca semnificativ.

#13
Punter

Punter

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,339
  • Înscris: 24.07.2022
consumul nu creste simtitor, iar uzura ar trebui sa fie mai multa daca variaza incontinuu intre 96-100mhz. si masoara in plus pt asta. stabilitatea e mai importanta, nu?

#14
Raz0rblade

Raz0rblade

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 684
  • Înscris: 18.08.2021
Initiator, deschizi discutia cu informatii incomplete. Cand zici i3, nu zici mare lucru. Nu compari i3 din prima generatie nici macar cu cele din generatia a 5-a, daramite rachetele aparute dupa a 10-a incolo. Un i3 de prima generatie se duce instant in 100% cand dai un stream codat H.265 de pe youtube. Ca atata poate el saracul, instructiunile lui la capitolul asta sunt cam...lipsa si merge pe procesare software.
Fluctuatia aia de FSB poate insemna multe: cod malitios in software, pasta termoconductoare facuta ciment si cu coeficientul de transfer termic spre zero, si chiar incercarea CPU de a minimiza interferentele, prin lucru in spectru imprastiat, cand vede ca anumite instructiuni trebuiesc retrimise in mod repetat. Si, daca un procesor era suficient acum 5 ani, nu e cazul acum, cand si cerintele de zi cu zi s-au modificat. Rulezi win 8.1, dar diferitele patch-uri de securitate si functionalitate aduc cu sine solicitari suplimentare pe partea de procesare. Ca trebuie si Intel sa-si vanda shit-ul, nu? doar nu raman oamenii cu CPU de acum 5-7-10 ani, pe motiv las-o bah ca inca merge... Induced&planned obsolescence is the name of the game

#15
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,823
  • Înscris: 07.02.2003

Vizualizare mesajRaz0rblade, pe 02 octombrie 2023 - 05:18, a scris:

Initiator, deschizi discutia cu informatii incomplete. Cand zici i3, nu zici mare lucru. Nu compari i3 din prima generatie nici macar cu cele din generatia a 5-a, daramite rachetele aparute dupa a 10-a incolo. Un i3 de prima generatie se duce instant in 100% cand dai un stream codat H.265 de pe youtube. Ca atata poate el saracul, instructiunile lui la capitolul asta sunt cam...lipsa si merge pe procesare software.
Se duce daca nu ai decodare video in GPU.

#16
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,079
  • Înscris: 30.08.2006
Comanda aceea blocheaza un procesor modern pe frecventa standard. Am testat-o dezactivand Intelppm din registri si a ramas blocat pe frecventa de baza a processorului. Cel mult se putea modifica frecventa fsb cu cativa mhz si lasat procesorul sa-si faca treaba.Totusi indiferent de ce procesor ai, 4% nu face diferenta.

#17
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,688
  • Înscris: 15.06.2004
E un feature, nu un bug. A apus demult era in care procesoarele aveau o frecventa si multiplicator fix. Vorbim de aproximativ 15-20 de ani deja. Ma mir ca abia acum ai sesizat.
Odata ptr a mai reduce interferentele si a doua oara ptr a micsora consumul cand nu e nevoie de puterea maxima de procesare.

Nu este virus/cod malitios - un virus face exact ce ai facut tu acum - duce procesorul la maxim.

Nu ai spus de ce vrei sa stea procesorul blocat la maxim in permanenta.,

P.S. Probabil in curand o sa observi si ca uneori nu functioneaza toate core-urile de la procesor... E alta economie de energie.

#18
Punter

Punter

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,339
  • Înscris: 24.07.2022
Ce interfețe reduce în modul asta?

După cum am spus, am reinstalat in ultimul timp drivere, probabil ăla cu thermal etc e de vină. Înainte cu alta versiune stătea mai fix.

Nu făcea economie că nu e setat așa. Și ar fi scăzut drastic in cazul asta.

O variație de frecventa/curent nu cred că face bine fizic la procesor și sigur e un delay in răspuns dacă tot variază și fiecare instrucțiune are viteza diferită.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate