Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ipad (anul 2023) - UI & UX/ C...

Demersuri in prezent pentru achiz...

Unde este localizat calxonul (San...

Limitarea platilor numerar la 100...
 Organizare PC - parole, idei/note...

RATB

programare statie icom f15

Patroni exasperati de angajati ca...
 Laptop oferta

Crestere a taxelor de la 1 ianuar...

Recomandare receiver AV

Cand va deveni tehnologia 5G majo...
 Fals pozitiv ?

Masina sprijinita pe 2 roti

Rant MediaGalaxy și alții

Capriori direct pe centura

Concediu prin CNAS

- - - - -
  • Please log in to reply
9 replies to this topic

DavidescuOvidiu

DavidescuOvidiu

New Member

• Grup: Candidate Members
Buna ziua,

Exista vreun tip de concediu medical care sa se acorde parintelui in ingrijirea copilului de la 2 la 3 ani, inafara celui pe motiv de handicap care il priveste pe copil.
Motivul medical sa il priveasca pe parinte. Si daca un astfel de concediu se acorda in baza unui contract incheiat cu CNAS, exista o perioada de cotizatie anume ?
Daca da va rog sa imi indicati si baza legala.

Va multumesc,

pasilla

pasilla

Superior Member

• Grup: Senior Members
Nu am auzit de asa ceva.
Concediul medical se acorda in functie de afectiunea persoanei, fara legatura cu copilul.

Edited by pasilla, 18 September 2023 - 20:59.

canarel

canarel

Senior Member

da, exista, pt ingrijirea copilului bolnav pana la 7ani.
se da pe cnp-ul copilului si nu mai mult de 45zile pe an.
colega mea si-a luat.

pasilla

pasilla

Superior Member

View Postcanarel, on 18 septembrie 2023 - 21:31, said:

da, exista, pt ingrijirea copilului bolnav pana la 7ani.

Cerinta e alta:

View PostDavidescuOvidiu, on 18 septembrie 2023 - 20:45, said:

Motivul medical sa il priveasca pe parinte.

radu103

radu103

Guru Member

View PostDavidescuOvidiu, on 18 septembrie 2023 - 20:45, said:

Buna ziua,

Exista vreun tip de concediu medical care sa se acorde parintelui in ingrijirea copilului de la 2 la 3 ani, inafara celui pe motiv de handicap care il priveste pe copil.
Motivul medical sa il priveasca pe parinte. Si daca un astfel de concediu se acorda in baza unui contract incheiat cu CNAS, exista o perioada de cotizatie anume ?
Daca da va rog sa imi indicati si baza legala.

Va multumesc,
Pentru toate bolile copilului pana la 7 ani care necesita ingrijirea in afara colectivitatii unul din parinti este indreptatit la concediu medical.
(adica nu poate fi dus la cresa/gradi pentru ca este contagios si i-ar face rau...chiar daca nu este inscris la vreo astfel de institutie)
Dupa prima luna de munca angajatorul depune declaratia si ptr tine pe cnp la casa de asigurari la care esti inscris si plateste (te intreaba la angajare si te pune sa faci o declaratie)
Acest concediu medical il da de obicei medicul pediatru/medicul de familie al copilului si se vizeaza la medicul de familie al parintelui (de obicei e bine sa fie acelasi medic sau macar la aceiasi casa de asigurari) si de obicei e maxim 5 zile lucratoare urmand sa fie prelungit daca mai e cazul in urma unei re-evaluari dupa cele 5 zile + 2 de weekend, deci 1 saptamana calendaristica.
E bine de stiut : daca te prezinti azi la cabinet atunci concediul medical se poate lua cu inceput doar ieri sau azi, nicidecum alaltaieri sau mai dinainte (logic : previne posibila frauda)
Baza legala o intrebi la biroul de personal sau cauti pe net.
Poti verifica daca esti asigurat online pe cnp aici : http://cas.cnas.ro/p...e-asigurat.html

Edited by radu103, 18 September 2023 - 22:49.

sfantu.dracu

sfantu.dracu

Guru Member

Din ce înțeleg eu, colegul dorește CM timp de un an, în care să-și îngrijească copilul. Dar concediul să fie oferit direct părintelui, fără vreo referință la copil.
Ori asta este spre imposibil.
I-ar trebui CM pentru incapacitate temporară de muncă.
www.cjpensiiarad.ro/expmed5.php

Edited by sfantu.dracu, 19 September 2023 - 08:34.

DavidescuOvidiu

DavidescuOvidiu

New Member

• Grup: Candidate Members

View Postsfantu.dracu, on 19 septembrie 2023 - 08:30, said:

Din ce înțeleg eu, colegul dorește CM timp de un an, în care să-și îngrijească copilul. Dar concediul să fie oferit direct părintelui, fără vreo referință la copil.

Am ceva informații...cred ca sunt totusi eronate pentru ca nu le regăsesc în nicio lege, oug, hg...însă am sa întreb direct la sursa CNASS...oricum e clar ca nu are legătură cu concediul pt îngrijirea copilului de pana la 7 ani cum ai zis alți colegi
Îți mulțumesc

radu103

radu103

Guru Member

View Postsfantu.dracu, on 19 septembrie 2023 - 08:30, said:

Nu exista asa ceva.
Cresterea copilului este pe indemnizatie de la stat, e altceva

sfantu.dracu

sfantu.dracu

Guru Member

Indemnizația se oprește la vârsta de 2 ani. 3 ani pentru copil cu handicap.
El s-a referit la perioada 2-3 ani, fără handicap.

corinadaniela

corinadaniela

Guru Member

• Grup: Moderators
Ar exista vreo 2 variante: dacă părintele în cauza este mama copilului, sa încerce sa rămână însărcinată, astfel încât sa poată intra în concediu medical, fie de risc maternal, fie de sarcina și lăuzie.
A doua varianta, pe care nimeni nu și-ar dori-o, ar fi ca părintele sa ajunga în incapacitate de munca sau, și mai grav, sa aibă o boala incurabila.
Sfatul meu este să-și ia concediu fără plata pentru 1 an. Asa ar fi cel mai corect. Sau sa angajeze o bona, pe care o va plăti din salariul pe care îl va câștiga odată cu reluarea activității.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate