Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Limba romana - limba moarta in vi...

Investitii in Transgaz: adevar sa...

Ziua de salariu in Romania

Teorie univers alternativa
 Pareri anvelope

stanleybet

BMS potrivit pentru 24 v 280 ah

o mare iubire pierduta neasteptat...
 Fașait ureche dupa otita

Photoshop, setari - Cum maresc pa...

Polistiren extrudat si parchet in...

Android 1000-2000 lei
 Vanzare apartament zona Dristor

La 22 de ani in Spania, Castellón

Catalin Tolontan dat afara si de ...

WEBASTO pt duster pe motorina
 

România și războiul contra drogurilor

* * * * - 4 votes
  • This topic is locked This topic is locked
213 replies to this topic

Poll: Relaxarea sau inasprirea legilor cu privire la droguri (98 member(s) have cast votes)

Sunteti pentru relaxarea legilor, in conformitate cu trendul la nivel mondial?

  1. DA (24 votes [24.49%] - View)

    Percentage of vote: 24.49%

  2. NU (55 votes [56.12%] - View)

    Percentage of vote: 56.12%

  3. Deocamdata NU (19 votes [19.39%] - View)

    Percentage of vote: 19.39%

Vote Guests cannot vote

#1
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 28,561
  • Înscris: 29.07.2013
Războiul împotriva drogurilor, jucat de autorități după regulile clasice ale pedepselor tot mai dure împotriva consumatorilor și traficanților, a dat greș în Occident. Paradigma în care consumul este reglementat, nu lăsat să zburde liber, se schimbă în tot mai multe țări civilizate.

Din punct de vedere legislativ, România e încremenită în paradigma anilor ’80. În timp ce tot mai multe studii științifice arată că numai o legalizare strictă ar putea să reducă din riscurile de sănătate asupra populației și tot mai multe țări aleg să legalizeze drogurile ușoare, precum canabisul, România se situează împotriva curentului, pe acest subiect. Politicienii din aproape toate partidele se întrec în proiecte legislative care propun pedepse și mai dure cu închisoarea, pentru posesia de droguri. Există însă și voci care cer un prim pas pentru ieșirea din această paradigmă, care începe așa cum a început în mai multe țări: cu dezincriminarea „ierbii”.

PSD, prin vocea preşedintelui Marcel Ciolacu a declarat război pe viaţă şi pe moarte traficului de droguri. Asta după ce ministrul de Interne, PNL-istul Cătălin Predoiu, s-a dat bătut încă dinainte ca războiul să înceapă.
Cel puţin la categoria adulţi. La începerea şcolii a intrat în horă, că pare miză faină, şi preşedintele Klaus Iohannis care a afirmat că problema drogurilor în rândul tinerilor va intra pe agenda CNAS. Adică a devenit o chestiune de siguranţă naţională.

Acest topic a fost deschis deoarece pe cel avand ca tema vinovatii de moartea celor doi tineri din 2 Mai, discutia despre droguri a acaparat tot topicul, tema lui fiind insa alta.

Un scurt istoric al epocii de inceput al prezentei drogurilor in Romania, gasiti AICI

Un mic extras:

... mă întorc cu două decenii în urmă. Era perioada în care PSD tăia şi spânzura cum voia  muşchii săi de partid stat. Vorbim de „epoca Năstase”, când România era o ţară mai coruptă decât un stat african.
Unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Năstase era generalul de poliţie Toma Zaharia, individ care a avut mai multe fruncţii, inclusiv secretar de stat în Ministerul de Interne.
Atât de puternic era omul în sistem, având protecţia lui Năstase (mulţi vorbeau însă şi de o protecţie reciprocă), încât subalternii îl numeau „Tezeu”.
Firava presă de la acea vreme îi spunea însă „Generalul Heroină”, numele lui fiind implicat în „afacerea Sintofarm”.
E vorba de o firmă care producea şi trafica anhidridă acetică, precursor al heroinei, firmă la care soţia lui “Tezeu” era director economic.

Strategia UE în materie de droguri 2021-2025

Strategia în materie de droguri se axează pe trei domenii principale de politică:
  • reducerea ofertei de droguri
  • reducerea cererii de droguri
  • abordarea consecințelor negative asociate consumului de droguri
Din ce se discuta, razboiul in Romania ar putea fi axat pe doua directii, una fiind inasprirea pedepselor pentru trafic, posesie si consum:
  • În cazul unui proiect legislativ al PNL (Plx 430/2022), e vorba de pedepse de la unu la cinci ani pentru canabis și de la doi la șapte ani pentru droguri de mare risc. Asta în timp ce în alte trei proiecte, pedepsele rămân aceleași, dar apar alte restricții.

  • Un proiect legislativ al PSD (L851/2022), minorii cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani care sunt prinși a doua oară cu droguri pentru consum propriu sau trafic riscă închisoare până la un an sau amendă penală, iar pedeapsa pentru posesia de etnobotanice va echivala cu cea pentru posesia de droguri de mare risc. Iar un al doilea proiect PSD (L744/2022) mărește pedeapsa pentru trafic de etnobotanice până la 7 ani și propune testarea antidrog în școli.
Cealalta orientare ar fi reprezentata de niste proiecte legislative ca:
  • Un proiect de lege depus de mai mulți parlamentari din Reper (L384/2023) prevede dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a trei grame.
Cel mai mare studiu academic independent care s-a făcut vreodată pe consumul de canabis în România arată că nu mai puțin de 45% dintre tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani au consumat cel puțin o dată acest drog. 51% dintre ei și-ar dori legalizarea marijuanei, mult peste estimările oficiale ale Agenției Naționale Antidrog, instituție publică subordonată Ministerului de Interne.

Trendul la nivel global este pentru dezincriminare.

Trendul privind dezincriminarea și legalizarea a luat avânt și în SUA, Columbia sau Mexic, statele care altă dată se aflau în prima linie a războiului împotriva drogurilor.

Totodată, există și Comisia Globală pentru Drogurilor (GCDP), formată din foști șefi de state, oficiali ONU, dar și experți internaționali, care a ajuns la concluzia că, în mod ideal, o reglementare legală la nivel global, pentru toate drogurile, ar fi cea mai eficientă metodă pentru combaterea traficului de droguri, care la rândul său îl finanțează pe cel de arme, de persoane sau terorismul.

Țările de dincoace de Cortina de Fier au însă legislații mai restrictive față de restul Europei. Așa cum se întâmplă însă în țările foste comuniste, nu întotdeauna legile sunt clare. În Ungaria, de exemplu, legislația a devenit mult mai dură începând cu 2013.
În Rusia „una scrie în lege și alta se întâmplă în practică”, susține expertul Vlad Zaha.
Totuși, el arată că în niciuna dintre aceste țări nu există propuneri de legi pentru înăsprirea pedepselor, cum se întâmplă în România.

„Avem exemplul Portugaliei, care a decriminalizat posesia a zece doze din orice substanță ilicită. La ei, mortalitatea din cauza consumului de droguri era la o rată imensă înainte de 2001. Au decriminalizat, iar rata de supradoze a scăzut sub media europeană, rata de HIV la fel” a declarat Alina Dumitriu.

In concluzie, ce parere aveti in legatura cu "razboiul" declansat de Guvern, bineinteles, razboi pentru a carui declansare a fost nevoie sa moara oameni, in bunul stil romanesc de a demara o problema, care dintre cele doua directii de actiune ar avea rezultatele scontate?

DIICOT

Edited by argonaut, 18 September 2023 - 12:34.


#2
Moinesti72

Moinesti72

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,322
  • Înscris: 30.07.2006
Merge unit cu acesta?

https://forum.softpe...mul-de-droguri/

#3
mirel3003

mirel3003

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,495
  • Înscris: 04.10.2007
Daca consuma acasa si nu ies pe strada mi se rupe....

Dar:
-daca esti prins la volan drogat, anulat permisul pe viata
-daca faci accident cu victima (nu neaparat sa omori pe cineva, chiar si o zi de ingrijiri medicale) puscarie cu executare + anulare permis.

Acasa pot sa faca ce vor sa se drogheze pana le ies ochii din orbita, dar sa nu isese pe strada sa aiba alti de suferit din cauza lor.

#4
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 28,561
  • Înscris: 29.07.2013

View PostMoinesti72, on 18 septembrie 2023 - 12:19, said:


Acolo subiectul este generalist:

"Cum ar arata lumea fara droguri".

Aici propun sa discutam despre ce se intampla actual in tara noastra, despre care credeti ca este trendul corect pentru noi, inasprire sau relaxare.

#5
Naoto

Naoto

    Glasperlenspielmeister

  • Grup: Moderators
  • Posts: 14,405
  • Înscris: 15.12.2009
Câteva observații, ca să putem discuta la obiect

- PL-x nr. 430/2022  (Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri) nu înăsprește pedeapsa pentru consum ca atare, care rămâne în continuare nesancționat penal.

https://www.cdep.ro/.../30/0/se523.pdf

Fac precizarea asta ca să nu se iște confuzii.
  • În privința propunerilor de înăsprire a pedepselor pentru trafic de droguri, DA, consider că este absolut necesar. Însă dacă am în vedere EXCLUSIV posesia de droguri, deținerea în vederea consumului propriu, atunci nu mai am o opinie atât de fermă. Sunt importante și cantitatea, și drogul în sine, dacă este de risc sau de mare risc, profilul făptuitorului, dacă există antecedente etc. Nu otova!
Este aceeași discuție pe care am avut-o și pe topicul cu accidentul de la 2 Mai, dacă este oportun să incriminăm și să sancționăm la modul extrem de dur fapte care nu prezintă un pericol social ridicat, dar care - fără să aibă în vedere realități sociale - ar conduce la o realitate și mai dură, a aglomerării cauzelor penale aflate în competența DIICOT și a instanțelor de judecată, ca pe urmă să constatăm ineficiența măsurilor de combatere (războiul ăsta!)
  • În privința celeilalte orientări, de dezincriminare a posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a trei grame.
- Proiectul REPER, aflat la Senat (L 384/2023) extrage fapta din zona penalului și o plasează în contravențional.

https://senat.ro/leg...DF?nocache=true

Cu asta sunt de acord, dar și aici consider că ar trebui micșorată cantitatea (3 g este mai mult decât necesarul pentru ”un joint”, presupune că ar putea fi consumat cu alții, deci oferit, distribuit, ceea ce înseamnă tot operațiune ilicită care intră clar în sfera penalului)

Dar și aici critic faptul că nu se pune suficient accent pe prevenire, nu se specifică măsuri care să conducă la realizarea unui profil necesar evaluării abilităților necesare exercitării unor profesiuni sau autorizări, cum ar fi - de exemplu - obținerea permisului auto.

Nu sunt și nu am fost vreodată consumator de ”iarbă” ca să pot aprecia ce efecte are, dacă mai ai reflexele necesare conducerii unui autovehicul. Înclin totuși să cred că dacă ești high nu poți rămâne pe deplin cu picioarele (sau roțile) pe pământ.

P.S. E o lectură la prima vedere, rămâne să mai analizez.

Edited by Naoto, 18 September 2023 - 12:57.


#6
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,384
  • Înscris: 30.08.2017
Noi declaram război la câte o chestie de fiecare dată când se întâmplă ceva nasol. Și de fiecare dată suntem înfrânți. Mă îndoiesc că acum va fi altfel.

Cât privește legalizarea canabisului, într-o țară în care urcatul la volan în stare de ebrietate este ceva obișnuit, prefer să-l lăsăm așa cum e. Iar momentul oricum nu este oportun, e de porc să vorbim de dezincriminarea drogurilor după niște tragedii cauzate de droguri. Fie ele și droguri ușoare, precum canabisul.

Edited by george_alexandru, 18 September 2023 - 12:36.


#7
radumiki

radumiki

    Capitalist

  • Grup: Moderators
  • Posts: 23,382
  • Înscris: 13.10.2003

View Postargonaut, on 18 septembrie 2023 - 12:24, said:

inasprire sau relaxare.

Si una si alta, se poate.
Parerea mea e ca cel mai bine e sa facem cum fac tarile din Vestul Europei, SUA, Canada  -  tari cu mult mai mare experienta decat noi lupta impotriva drogurilor. Nemtii au si ei acum o lege in lucru in acest sens.
Canabisul legalizat, 3-5 g ptr. consum propriu, max 3-4 plante pe balcon sau curte.
Ptr. drogurile de mare risc de genul cocaina, LSD, etc pedepse inasprite.
Ptr. soferii prinsi drogati ca si ptr. cei prinsi bauti pedepse marite, uriase chiar, sa fie cat mai putini dispusi sa riste asa ceva iar la accidente produse de soferi drogati/beti pedepse cu inchisoare.

Noi suntem vai de mama noastra in ,,lupta'' asta. Nu avem centre de recuperare, dezintoxicare, agentie antidrog, politisti si procurori putini care prind doar mici consumatori cu cate un joint cheltuind timp si resurse ptr. fleacuri in timp ce marile retele de traficanti stim ca exista dar doar atat... nimeni nu-i deranjeaza, nimeni nu reuseste sa confiste nici un transport serios.

#8
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,313
  • Înscris: 15.04.2019
N-au fost in stare decat sa aresteze cativa consumatori/distribuitori finali, pentru presa. Ca e greu sa pui niste cadre tinere, sub acoperire (eventual care nu consuma deja in timpul liber Posted Image), sa caute un dealer in club pentru o doza. Iar apoi cu tehnica si dispozitiv de filaj sa ajungi la "angrosisti", eventual "importatori". Nu se vrea, nu se poate, ambele.

Edited by __Dan__, 18 September 2023 - 12:37.


#9
Moinesti72

Moinesti72

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,322
  • Înscris: 30.07.2006

View Postargonaut, on 18 septembrie 2023 - 12:24, said:


Acolo subiectul este generalist:

"Cum ar arata lumea fara droguri".

Aici propun sa discutam despre ce se intampla actual in tara noastra, despre care credeti ca este trendul corect pentru noi, inasprire sau relaxare.

In conditiile tarii noastre , in care cei responsabili nu sunt chiar o majoritate- abunda stirile de bauti si drogati care urca la volan, cel mai probabil relaxarea ar aduce
cu sine marirea numarului de drogati si de cazuri Vlad Pascu.
Iar un procent deloc nesemnificativ va face mai devreme sau mai tarziu trecerea catre drogurile de mare risc, cu tot ce decurge de aici.
Dependenta, distrugere de viata, infractionalitate , penitenciar.

Pedepsele prea mici au facut ca Romania sa devina din tara de trafic una de consum.
Deocamdata , drogurile sunt apanajul celor cu bani, in special.
O relaxare sau oarece legalizare ar duce ca aceste droguri sa devina accesibile unei largi majoritati.

#10
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,347
  • Înscris: 09.01.2007
Vad ca toti urla cand drogatii calca oamenii cu masina, dar concret nimeni nu e de acord cu testarea in licee de ex. Am rude in Italia care sunt testati antidoping la fiecare 6 luni pe linie de servici.

NU inteleg cum vrea lumea o tara fara drogati daca nu testam consumatorii. Aaa, am inteles: ii lasam sa se drogheze in scoli, dar dupa aia e treaba Politiei sa nu ii lase sa se urce la volan.... misto.

Eu sustin un buget de cateva sute milioane de euro, sa se deschida sezon de vanat drogati, oriunde, oricand, la servici, in metrou, la scoala, pe stadion etc

#11
Magicwisewolf

Magicwisewolf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,899
  • Înscris: 29.01.2016
Care razboi ?!?!?!

#12
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 37,347
  • Înscris: 09.01.2007

View Post__Dan__, on 18 septembrie 2023 - 12:35, said:

N-au fost in stare decat sa aresteze cativa consumatori/distribuitori finali, pentru presa.

Asa e, trebuiau arestati cateva zeci de mii de consumatori dpmdv.
Sa facem chestiii simple si evidente, ca de alea complicate nu suntem in stare.

Testare la greu si sa se incrimineze consumul, cand te-a prins a 2-a oara la parnaie 6 luni.

#13
bossake

bossake

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,478
  • Înscris: 22.11.2007
Nu ai citit si pe celalalt topic reacția multor din colegi?
Lumea vrea sa consume, lumea vrea drogangeala. de ce ne mai miram de amploarea fenomenului, multi se drogheaza si vor droguri, vor sa nu fie pedepse pt drogați.

eu consider ca doar cu frica poti stopa fenomenul. cum vecinul meu se duce la munca la mega image pe 2500 lei pentru ca ii e frica sa fure si sa ajungă la pușcărie trebuie ca oamenilor sa le fie frica ca daca se drogheaza pățesc ceva.

poate nu neapărat pușcărie la prima abatere, poate cu suspendare, poate o amendă penala care sa rămână pe cazier si sa aiba probleme la angajare. dar trebuie sa existe o teama, o repercusiune a faptului ca ești prins cu droguri.

Astăzi când nu pățești nimic practic este ca si cum ar fi dezincriminata fapta :)))

Edited by bossake, 18 September 2023 - 12:51.


#14
radumiki

radumiki

    Capitalist

  • Grup: Moderators
  • Posts: 23,382
  • Înscris: 13.10.2003
La noi de ani de zile nu s-au marit amenzile de circulatie cu salariul minim asa cum spune legea ptr. ca de, lumea nu are bani sa plateasca...
Fa 10 mii lei minim amenda ptr. condus sub influenta alcoolului, pana nu o platesti masina confiscata - sa vedem cati inconstienti apar dupa.
Am mai povestit cum in vacanta  in Spania amenda ptr. fumat (tigari normale evident) pe plaja era 2000 de euro. Nu mai fuma nimeni, nu gaseai nici din greseala un chistoc de tigara pe plaja.
Asta e solutia: amenzi mari ptr. cei ce incalca regulile in paralel cu putina relaxare a regulilor ptr. cei ce consuma ceva usor acasa in scop recreativ.

Edited by radumiki, 18 September 2023 - 12:45.


#15
Leo2006

Leo2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,330
  • Înscris: 30.08.2006
Sunt convins ca Elon Musk are o parere buna despre legalizarea drogurilor usoare.
Din pacate noi romanii invatam doar cum sa ne distrugem viata noastra si a altora din consumul drogurilor.
[ https://media.cnn.com/api/v1/images/stellar/prod/180907121340-elon-musk-joe-rogan-smoking.jpg?q=w_3360,h_1856,x_0,y_0,c_fill - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Leo2006, 18 September 2023 - 12:42.


#16
Magicwisewolf

Magicwisewolf

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,899
  • Înscris: 29.01.2016

View Postmirel3003, on 18 septembrie 2023 - 12:23, said:

Daca consuma acasa si nu ies pe strada mi se rupe....

Dar:
-daca esti prins la volan drogat, anulat permisul pe viata - cu ce ? Cu aparatele alea la care iesi pozitiv la 4 sau 7 substante o data desi n-ai nicio treaba cu drogurile ?
-daca faci accident cu victima (nu neaparat sa omori pe cineva, chiar si o zi de ingrijiri medicale) puscarie cu executare + anulare permis. - idem ca mai sus.
Daca chiar se dovedeste prin analize de sange si urina, da, de acord. Dar doar la rahatul ala de aparat, n-as zice ca e cel mai bine. Pt ca daca esti nevinovat, umblii sa faci teste si analize pe banii tai ca sa demonstrezi ca esti nevinovat...

Acasa pot sa faca ce vor sa se drogheze pana le ies ochii din orbita, dar sa nu isese pe strada sa aiba alti de suferit din cauza lor. - pot sa faca ce vor ei acasa, cat timp nu fac rau altora.

Edited by Magicwisewolf, 18 September 2023 - 12:45.


#17
End-L-user

End-L-user

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,700
  • Înscris: 30.01.2008
Halucinogenele nu sunt droguri de mare risc. N-am auzit de nimeni sa calce pe cineva cu masina in timp ce alerga dupa elefanti roz invizibili, spre deosebire de macelul pe care-l fac coxatii cand ajung la volan.

#18
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 67,435
  • Înscris: 15.06.2004
Ce se intampla dca se dezincrimineaza consumul - avem o experienta deja in UE - https://www.digi24.r...culoasa-2507613

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate