Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Analfabetism functional la relati...

Declaratia Unica - dividende WINE

Plase ferestre, din nanofibra, an...

Batch defect de cartele metrou
 350 lei pentru o plomba e mult sa...

Incarcator Makita China

Boala pomi, sau insecte?

Ghiduri clinice Romania
 Credit - persoane cu dizabilitati...

Diferente dioptrii intre ochi

cod CAEN magazin online cu aproba...

Vocuher eMag peste pret comanda a...
 Punct alb pe gingie

Schema scaner Lexmark X215

Descarcare poze raw de pe card mi...

Frigiderele in 1960
 

Repartitoarele in 2023 - da sau nu ?

* * - - - 3 votes
 • Please log in to reply
148 replies to this topic

#1
pinguinul666

pinguinul666

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,689
 • Înscris: 06.10.2015
sal

Citesc multe controverse cu privire la repartitoare (pt blocurile cu tevi pe verticala) ... unii zic ca nu merita, costuri mari, ca poti fi usor manarit etc.

As dori pareri autorizate (instalatori sau tehnicieni reali), daca se poate, nu de la adepti fanatici pro/ contra UE sau altor reglementari

Mai ales, daca imi pun, ce ar trebui sa evit...sau unde sa fie puse cel mai bine.

Multumesc

Iată ce spune un avocat...că fără un dispozitiv f scump, repartitoarele sunt țeată pt cei ce folosesc caloriferul  (articolul e pe National.ro dar nu pot linkui)
Articolul citez

Românii sunt obligați, prin lege, să-și monteze repartitoare de căldură în apartamente până la 31 decembrie 2022. Măsura este una aberantă și abuzivă, mai ales că în România, spre deosebire de statele UE, repartitoarele sunt o adevărată înșelăciune. România și chiar autoritățile europene ascund anumite condiții fundamentale pentru o repartizare corectă a costurilor energiei termice și evită să vorbească despre cauzele reale ale nemulțumirilor oamenilor, ne spune av. Darius Marcu.
Acesta arată că, de-a lungul timpului, oamenii au fost ademeniți cu economii și, într-adevăr, există o economie per total, dar cu discrepanțe mari între locatari, cu facturi enorme și facturi foarte mici. ”În momentul în care unii închid robinetele la calorifere trimit mai mult agent termic celor care se încălzesc și toată instalația rămasă în funcțiune primește o parte din agentul termic care era proiectat să circule la cei care își închid caloriferele. Din această cauză trebuie montate niște dispozitive automate în subsolul blocurilor, la baza coloanelor, care să limiteze presiunea și debitul la alimentare. În momentul în care unii se debranșează, pentru că închiderea caloriferelor este ca o debranșare, o bună parte din agentul termic care trebuia să meargă la cei care și-au închis caloriferele circulă cu debit mai mare la ceilalți. Acest surplus de agent termic se înregistrează pe contorul general, care are un senzor de debit, el nu mai face diferența că acel agent termic circulă proporțional în toată instalația, cum a fost proiectat, sau circulă cu viteză mai mare, în cantitate mai mare, doar pe la unii”, ne-a declarat av. Darius Marcu.

Aceeași temperatură, cu bani mai mulți

Culmea este că proprietarii care au robinetele deschise și primesc un surplus de energie termică, din cauza vecinilor care și-a închis robinetul, nu vor avea mai multă căldură în apartament, ci doar facturi mai mari, susține av. Darius Marcu. Surplusul se va înregistra pe contorul de bloc și se va repartiza celor care au avut caloriferele deschise, ca pierderi. ”Dacă închizi 50% din instalația unui bloc, pe contorul de bloc nu va apărea o reducere de 50%, ci de 25%, pentru că circulă mai mult agent termic prin alte părți. Ca exemplu, dacă astupați parțial țeava unui robinet unde curge apă, pe porțiunea rămasă liberă va curge cu presiune mai mare. Așa se întâmplă și într-o instalație. Iar pentru a evita acest fenomen se montează niște dispozitive care sesizează creșterea presiunii, a debitului, regulatoare automate de presiune, și atunci închid automat. Aceste dispozitive se folosesc în UE, dar la noi nu, din cauza costurilor destul de ridicate. Și atunci li se spune oamenilor că au avut pierderi pe rețea, dar de fapt este o distribuire neuniformă și defectuoasă a instalației”, a afirmat av. Darius Marcu.

Presetate să pornească la 6 grade

În România, robinetele termostatate au fost presetate, prin Ordinul ANRSC 233/2004, să se deschidă automat doar dacă se ajunge la 6 grade Celsius în apartament, ceea ce nu se va întâmpla niciodată, ne spun specialiștii. 6 grade Celsius este o temperatură de gardă, care se folosește pentru protejarea utilajelor și a materialelor din fabrici, nu este specifică locuinței. Și, datorită transferului de căldură prin pereți și de la coloane, nu se va ajunge niciodată la 6 grade C și atunci robinetul rămâne blocat pe închis, efectiv ca o debranșare. ”Are efectul tăierii caloriferului și blindării țevilor. Sunt unii care au ținut robinetele închise și 15 ani. Atâta timp cât caloriferul nu are o temperatură de minimum 40 de grade, repartitorul nu va începe să înregistreze. De aceea au mulți zero unități.  Există studii făcute de cei mai mari specialiști din România, de Asociația Inginerilor de Instalații, încă din 2004, care au avertizat că normativul ANRSC este prost și va genera erori grave, conflicte sociale și compromiterea ideii de contorizare”, ne-a precizat av. Darius Marcu.

Edited by pinguinul666, 15 September 2023 - 21:09.


#2
dimripper

dimripper

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 662
 • Înscris: 12.04.2007
Repartitoarele sunt de costuri, nu de caldura, m..tii lor de repartitoare. Dar a intrat in asa in gura lumii si n.o sa le mai scoti nici cu clestele. Raman acolo cu ''milioanele'' de lei si cu banii intrati ''pe card''.

#3
strongsss

strongsss

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,952
 • Înscris: 27.10.2007
Corect, vorbim de repartitoare de cost, care sunt total diferite de calorimetre si in nici un caz nu repartizeaza caldura.

Quote

Mai ales, daca imi pun...
Nu poti sa iti pui singur repatitoare (si sa anunti asociatia ca le-ai pus). Ele trebuie puse de toti de pe scara.
Nu zic, exista si scari mixte, consumul apartamentelor fara repartitoare fiind calculat pausal , dar e o prostie.

Quote

sau unde sa fie puse cel mai bine.
Exista un normativ care spune unde se pun, nu le pui de capul tau.

Edited by strongsss, 15 September 2023 - 21:28.


#4
tytysor

tytysor

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 21,400
 • Înscris: 02.09.2006

 pinguinul666, on 15 septembrie 2023 - 21:05, said:

sal

...................................
    ne-a precizat av. Darius Marcu.
iar eu precizez ca majoritatea celor precizate de respectivul sint balarii auzite la coada la parizer!

#5
lexraz

lexraz

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,014
 • Înscris: 24.05.2022
Articolul este corect, am locuit o perioada la bloc unde au fost montate repartitoare, dupa vreo 5-6 ani au realizate ca era o eroare grava si s-a renuntat la ele.
Intr-adevar am inteles ca se pot pacali usor pentru a nu inregistar corect. Un caz de care am aflat ulterior a fost ca un vecin de pe scara pur si simplu a inlcouit caloriferul cu altul. La finele sezonului, il punea inapoi. Nu se intra in casa pentru citirea repartitoarelor decat la inceput si final de sezon de iarna...

Un dezavantaj mare este daca ai perdea in fata lui, mobilier, gen canapea sau aasemanator, va inregistra mai multe unitati. Un alt dezavantaj era ca trebuia o proecedura speciala cand aeriseam sau se gatea. Mai intai inchizi caloriferul, astepti 1-15 minute sa se raceasca si abia apoi deschizi geamul. Ulterior inchizi geamul, astepti la fel sa se mai uniformizeze temperatura si abia apoi deschizi robinetul.

O parte din locatari le tineau pur si simplu inchise iar apartamentele din jur ii incalzeau, evident cu un cost mai mare pentru cei ce foloseau caldura.
Noi plecam la birou la 7.30 si inchideam toate caloriferele, mai putin cel din dormitor lasat la un 3 din 5. Ne intorceam la 18-19 acasa, deschideam tot la maxim pana pe la 23 cand inchideam cam tot mai putin dormitor. In astfel de conditii plateam ceva mai putin (vreo 50 lei) ca inantea repartitoarelor dar consumam in mod evident mult mai putin. CHiar si in aceste conditii aveam vecini cu facturi mult mai mici, desi aveau o camera in plus si erau 4 persoane.

Cea mai mare problema apare atunci cand sunt multe apartamente nelocuite, oameni plecati din tara sau situatii asemanatoare. Cu cat sunt mai multe astfel de apartamente cu ata e mai rau pentru ceilalti, prin inchiderea totala a caloriferelor in apartamentele nelocuite apare si un dezechilibru hidraulic major al instalatiei.

Ar trebui montate calorimetre asa cum am vazut in multe tari, in Danemarca am vazut un astfel de sistem la caminele studentesti, dar era gandita instalatia de asa natura.

Eu nu as fi permis nici montarea centralelor individuale la bloc, ori toata lumea ori nimeni. Mai degraba o centrala pentru toata scara (ma rog, preferabil macar doua in cascada, pentru back-up).

Edited by lexraz, 15 September 2023 - 21:42.


#6
Seteh

Seteh

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,846
 • Înscris: 21.02.2009
Cu repartitoare, daca vrei sa stai la caldura si nu sa stai la limita inghetului pe la 18 grade, o sa platesti mai mult. Am deja mai bine de 10 ani de exemplu, doua apartamente in Dr Taberei la doua strazi distanta. Unul de doua camere cu repartitoare si unul de 3 camere fara repatitoare.
Ghici unde vine de plata mai mult?
Si eu zic ca e doar din cauza ca unde sunt repartitoare toata lumea face economie deci rezulta temperaturi mai mici in tot blocul iar daca eu vreau sa stau la 23 de grade si dau caloriferele la maxim trebuie sa incalzesc si peretii vecinilor. Unde nu sunt repartitoare toata lumea tine caloriferele la maxim si in tot blocul e caldura. Si gandeste-te ca la apartamentul de 3 camere stau chiriasii cu geamurile rabatate cateodata ca ajunge la 25-26 de grade. La doua camere aia mai baga si un calofer electric ca au copil mic si peretii sunt bocna.

LE: m-a anuntat administratorul si pe mine ca prin octombrie incep sa puna repartitoare in tot blocul ca asa e legea...

Edited by Seteh, 15 September 2023 - 21:40.


#7
lexraz

lexraz

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,014
 • Înscris: 24.05.2022

 tytysor, on 15 septembrie 2023 - 21:25, said:

iar eu precizez ca majoritatea celor precizate de respectivul sint balarii auzite la coada la parizer!
Din pacate nu, depinde insa evident si de locatari. Intr-o tara civilizata e posibil sa functioneze sistemul, in tara noastra nu are nicio sansa sa fie corect.
Din pacate sunt persoane pentru care costurile cu incalzirea sunt foarte mari si atunci inchid complet caloriferele, incalzindu-se de la vecini, blocurile nu au fost gandite cu peretii interiori bine izolati. Acele apartamente nu coboara mai jos de 16°C cel mai probabil.

 Seteh, on 15 septembrie 2023 - 21:33, said:

Unde nu sunt repartitoare toata lumea tine caloriferele la maxim si in tot blocul e caldura.
Perfect adevarat si trist din pacate. Dupa perioada repartitoarelor am inteles si invatat cum sa ma folosesc de capetele termostatate, daca tot le aveam. Le foloseam asa cum au fost gandite, nu totul la 5 din 5. Le tineam la 2,5 sau 3 in functie de temperatura dorita. Noaptea faceam mai rece in dormitor. Le inchideam cand aeriseam.
Din pacate nu cred ca multi alti vecini le foloseau corect, din ce am observat, totul la 5/5 si geamul deschis daca era prea cald...

S-au dat insa niste "tunuri" cu aceste repartitoare si probabil se doreste din nou asta. Exact cum a fost si cu montarea radarelor fixe care nu mai functioneaza deja de peste 10 ani daca nu ma insel (cele de pe DN1 Bucuresti-Ploiesti cel putin, posibil si cele de pe la Turda, Cluj la fel). S-a dat tunul, s-au scos banii si nu mai intereseaza pe nimeni viteza legala.

Edited by lexraz, 15 September 2023 - 21:46.


#8
Tsunamii

Tsunamii

  Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 49,118
 • Înscris: 20.10.2015
A facut careva vreun calcul cum se evalueaza energia inregistrata de repartitor?
Pentru ca per total, e clar ca merita

#9
pinguinul666

pinguinul666

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,689
 • Înscris: 06.10.2015

 lexraz, on 15 septembrie 2023 - 21:32, said:

Articolul este corect, am locuit o perioada la bloc unde au fost montate repartitoare, dupa vreo 5-6 ani au realizate ca era o eroare grava si s-a renuntat la ele.
Intr-adevar am inteles ca se pot pacali usor pentru a nu inregistar corect. Un caz de care am aflat ulterior a fost ca un vecin de pe scara pur si simplu a inlcouit caloriferul cu altul. La finele sezonului, il punea inapoi. Nu se intra in casa pentru citirea repartitoarelor decat la inceput si final de sezon de iarna...

Un dezavantaj mare este daca ai perdea in fata lui, mobilier, gen canapea sau aasemanator, va inregistra mai multe unitati. Un alt dezavantaj era ca trebuia o proecedura speciala cand aeriseam sau se gatea. Mai intai inchizi caloriferul, astepti 1-15 minute sa se raceasca si abia apoi deschizi geamul. Ulterior inchizi geamul, astepti la fel sa se mai uniformizeze temperatura si abia apoi deschizi robinetul.

O parte din locatari le tineau pur si simplu inchise iar apartamentele din jur ii incalzeau, evident cu un cost mai mare pentru cei ce foloseau caldura.
Noi plecam la birou la 7.30 si inchideam toate caloriferele, mai putin cel din dormitor lasat la un 3 din 5. Ne intorceam la 18-19 acasa, deschideam tot la maxim pana pe la 23 cand inchideam cam tot mai putin dormitor. In astfel de conditii plateam ceva mai putin (vreo 50 lei) ca inantea repartitoarelor dar consumam in mod evident mult mai putin. CHiar si in aceste conditii aveam vecini cu facturi mult mai mici, desi aveau o camera in plus si erau 4 persoane.

Cea mai mare problema apare atunci cand sunt multe apartamente nelocuite, oameni plecati din tara sau situatii asemanatoare. Cu cat sunt mai multe astfel de apartamente cu ata e mai rau pentru ceilalti, prin inchiderea totala a caloriferelor in apartamentele nelocuite apare si un dezechilibru hidraulic major al instalatiei.

Ar trebui montate calorimetre asa cum am vazut in multe tari, in Danemarca am vazut un astfel de sistem la caminele studentesti, dar era gandita instalatia de asa natura.

Eu nu as fi permis nici montarea centralelor individuale la bloc, ori toata lumea ori nimeni. Mai degraba o centrala pentru toata scara (ma rog, preferabil macar doua in cascada, pentru back-up).


woow.....adica sa stau pana aerisesc ?!
Dar ce se intampla daca deschid rapid geamul, fara sa mai astept ?!

Da, avocatul acela a afirmat fix asta si el - calorimetrul e dispozitivul optim, dar scump si nu toti il pot pune.

Eu altceva nu pricep ...daca sunt obligatorii...la ce naiba mai trebuie acordul individual ?!?!

ori e obligatoriu - caz in care nu mai conteaza ce vrea omul individual! - ori nu este, caz in care, daca nu sunt de acord niciodata, nu are cum sa ma pedepseasca!

Nu se poate si virgin, si expert in s..x !  Posted Image)

#10
Tsunamii

Tsunamii

  Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 49,118
 • Înscris: 20.10.2015

 Seteh, on 15 septembrie 2023 - 21:33, said:

Cu repartitoare, daca vrei sa stai la caldura si nu sa stai la limita inghetului pe la 18 grade, o sa platesti mai mult. Am deja mai bine de 10 ani de exemplu, doua apartamente in Dr Taberei la doua strazi distanta. Unul de doua camere cu repartitoare si unul de 3 camere fara repatitoare.
Ghici unde vine de plata mai mult?
Si eu zic ca e doar din cauza ca unde sunt repartitoare toata lumea face economie deci rezulta temperaturi mai mici in tot blocul iar daca eu vreau sa stau la 23 de grade si dau caloriferele la maxim trebuie sa incalzesc si peretii vecinilor. Unde nu sunt repartitoare toata lumea tine caloriferele la maxim si in tot blocul e caldura. Si gandeste-te ca la apartamentul de 3 camere stau chiriasii cu geamurile rabatate cateodata ca ajunge la 25-26 de grade. La doua camere aia mai baga si un calofer electric ca au copil mic si peretii sunt bocna.

LE: m-a anuntat administratorul si pe mine ca prin octombrie incep sa puna repartitoare in tot blocul ca asa e legea...

E okay

Uite exemplu

Soacra-mea la 2 camere
Repartitoarele in aprilie au inregistrat 0
A platit 35.52lei
Eu, la 3 camere, fara repartitoare
Tot in aprilie am platit 176.49lei

#11
Seteh

Seteh

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,846
 • Înscris: 21.02.2009

 Tsunamii, on 15 septembrie 2023 - 21:57, said:

A facut careva vreun calcul cum se evalueaza energia inregistrata de repartitor?
Pentru ca per total, e clar ca merita

Merita ce? Sa ajut bugetul primariei? Al lui Mucusor? Bugetul RADET-ului? Sau cum se mai cheama acum...
Sa platesti aceeasi bani pentru mai putina caldura?
Chiar nu inteleg ce zici. Cum ar fi sa te duci la berarie si sa zica aia ca nu mai e halba de 400ml ci de 380 + spuma ca au bagat instrument de masurat si asa iese calculul corect.
Asa am ajuns sa platim mai multi bani pe bilete de avion de exemplu si sa nu iti dea o amarata de apa.
Merita... Salvam planeta sau ce?
Care e ideea din spate?

LE: Ce exemplu dai tu e extrem. Asa din 6 luni de incalzire centralizata si cei de la 2 camere platesc mai putin vreo luna maxim doua. Pentru ca e vorba de octombrie sau aprilie cand tin caloriferele oprite ca e caldut afara plus ca un calorifer electric e inca mai ieftin daca chiar vrei incalzesti doar putin. . Dar daca faci calculul pe toate cele 6 luni iti eu ca nu iesi aproape de loc.
3 camere decembrie- fara repartitoare, calorifere la maxim, minim 23 de grade - 380 de lei
2 camere decembrie- cu repartitoare, calorifere aproape de maxim, un 21 de grade mediu sa zicem - 530 de lei.

Nu mai zic ianuarie si februarie. Deja dintr-o luna am scos aprilie al tau si cu conditii mai bune de trait.

Edited by Seteh, 15 September 2023 - 22:20.


#12
crisstonne

crisstonne

  Ἀταραξία

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 40,053
 • Înscris: 13.01.2011

 Tsunamii, on 15 septembrie 2023 - 21:57, said:

A facut careva vreun calcul cum se evalueaza energia inregistrata de repartitor?
Pentru ca per total, e clar ca merita
Normal că merită!
Dar, pe net, tot timpul, ca și pe alte subiecte, unii vor fi contra, alții pro.

De ce contra?!
Păi vreau să risipesc căldura, dar să suporte și alții risipa mea, dat blană caloriferele, și apoi deschis geamurile, oori, dat blană caloriferele, pentru că sînt friguros.

De ce pro!
Nu sînt friguros, leșin sau mă i-a salvarea dacă mă clocesc de cald, vreau răcoare chiar și iarna.#13
tytysor

tytysor

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 21,400
 • Înscris: 02.09.2006

 pinguinul666, on 15 septembrie 2023 - 22:08, said:


woow.....adica sa stau pana aerisesc ?!
Dar ce se intampla daca deschid rapid geamul, fara sa mai astept ?!

Da, avocatul acela a afirmat fix asta si el - calorimetrul e dispozitivul optim, dar scump si nu toti il pot pune.

Eu altceva nu pricep ...daca sunt obligatorii...la ce naiba mai trebuie acordul individual ?!?!

ori e obligatoriu - caz in care nu mai conteaza ce vrea omul individual! - ori nu este, caz in care, daca nu sunt de acord niciodata, nu are cum sa ma pedepseasca!

Nu se poate si virgin, si expert in s..x !  Posted Image)
Nu sint chiar asa de onlicatoriu din pdv legal. Iar faptul ca sint inca foarte muklte blocuri necontorizate dovedeste asta! oricum, e o golanie in favoarea celor cale le vind! pentru ca nu este treaba statului cum impartcetatenii din bloc factura pentru energie termica! taaare ciudata grija asta!

P.S. dl. avocat tot balarii spune in mare parte.

#14
strongsss

strongsss

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,952
 • Înscris: 27.10.2007
Problema este furtul. Atata vreme cat ai vecini inventivi, care demonteaza repartitorul sau caloriferul cu totul sau mai stiu eu ce... calculul se duce naibii.
Si intr - un sistem normal, oamenii nu inteleg ca un procent destul de important de caldura vine prin pereti (daca inchizi caloriferele intr-o camera, acolo tot vei consuma ceva caldura)  motiv pentru care repartitoarele sunt ceva relativ; daca mai si fura... devin inutile.

Edited by strongsss, 15 September 2023 - 22:27.


#15
the_blue_raven

the_blue_raven

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,840
 • Înscris: 03.12.2021
Nu sunt calorimetre omologate. Inregistreaza caldura de la aragaz si caloriferul electric. Plus ai taxa de prost cu " mentenanta si citirea" . La bunicamiu platim sute de lei pt consum 0 sau f mic.

Incurajeaza toti batranii sa tina oprite caloriferele, sa faca mucegai si apoi platesc oricum sute de lei pe citiri, cai verzi, coloane "comune".

E de doamne fereste.

Edited by the_blue_raven, 15 September 2023 - 22:34.


#16
strongsss

strongsss

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,952
 • Înscris: 27.10.2007

 Tsunamii, on 15 septembrie 2023 - 21:57, said:

A facut careva vreun calcul cum se evalueaza energia inregistrata de repartitor?
Adica? Intrebi daca a pus cineva un calorimetru, pentru comparatie?

Edited by strongsss, 15 September 2023 - 22:31.


#17
ionutzitaly

ionutzitaly

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 23,952
 • Înscris: 04.03.2014
La mine e cu repartitoare, doar ca aici mi se pare ca prin lege trebuie sa fie o cots fixa.   In alte cuvinte, 8 apartamente si consum total de de 7000 m3 de gaz, 30% din consumul total de gaz se imparte la 8.  70% in functie de repartitoare, in cazul asta nu convine sa opresti tot si sa te incalzesti prin zidurile celorlalti. Ma gandesc ca e usor sa le masluiesti, dar cunoscand vecinii cred ca e putin probabil ca cineva sa se faca de rusine.

In plus iarna trecuta firma care se ocupa de centrala pe gaz in remote ne-a trimis un chestionar sa decidem orele de incalzire era voie un max de 10 ore pe zi de pe la jumatea lui noiembrie pana la inceput de aprilie:)

Edited by ionutzitaly, 15 September 2023 - 22:43.


#18
the_blue_raven

the_blue_raven

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,840
 • Înscris: 03.12.2021
Ionut, presupun ca ai centrala de bloc si contor individual tip calorimetru ( alta mancare de peste teoretic)

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate