Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Circular Makita de negasit in RO

FightBox ar merita transformat ...

Statii cu baterii

[TEORIE] Ce ati face in cazul une...
 Exceptii reale/aparente de la pri...

Se dorește interzicerea algo...

Pret manopera

Balti de pescuit in Dobrogea - li...
 EURO 24 - Meciul 2: Belgia - Roma...

Metru Jysk/Ikea

Pareri complex rezidențial T...

Camping Franta - Chamonix
 Macbook Pro 2019 se blocheaza cu ...

Folie pentru protectie solara

Tur Slovenia.

Dilae din Slatina, cel mai destep...
 

Resetare BIOS laptop DELL

- - - - -
  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
Scorpy777

Scorpy777

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 13.09.2023
Am un laptop Dell Latitude E6530 si as dori sa stiu cum se poate face o resetare de bios la el. Aceasta deoarece am probleme cu ventilatorul (montat ventilator nou si nu porneste). Eu sper sa fie de la bios. Am incercat o gramada de variante, dar nimic. L-am lasat chiar si 14 ore fara baterie si tot nu s-a resetat. Ventilatorul fizic este ok. El primeste impuls la pornire si oprire, dar atat. Am urcat procesorul la 90 de grade si nu pleaca. Problema este ca am montat cel vechi si tot asa face. L-am schimbat deoarece cel vechi facea zgomot tot mai mare.

#2
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Pa vremuri, desfaceai tot, gaseai acumulatorul ala rotund, il scoteai si schimbai un jumper pe carel mutai o secunda pe celalalt pin. Puneai la loc cum ai gasit. Asta era tot.
Acum poti intra in BIOS (F12) si incerca default settings. Ma indoiesc ca poti face downgrade.

#3
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,317
  • Înscris: 30.08.2006
O poti face si din windows.
Deschide Command Prompt in mod administrator, tasteaza shutdown /r /fw si enter. La repornire va intra in bios.

Edited by Leo2006, 13 September 2023 - 18:17.


#4
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,630
  • Înscris: 05.12.2005
Înainte să te complici cu soft ar fi mai nimerit să vezi dacă ventilatorul este în ordine și primește alimentare și comandă PWM.
În altă ordine de idei biosul ar trebui să guițe dacă nu se recunoaște ventilatorul, pt. că la fiecare pornire a laptopului se dă comandă scurtă de pornire pt. ventilator, se citește turația maximă și dacă totul e OK se merge mai departe, dacă nu se citesc impulsuri tacho dă un mesaj de eroare.

#5
Scorpy777

Scorpy777

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 13.09.2023
Multumesc celor care au raspuns pana acuma pentru sugesti, dar eu vreau sa stiu concret CUM SE RESETEAZA BIOS-UL LA MODELUL MEU DE LAPTOP:
Detaliez un pic mai mult problema mea. Vechiul ventilator facea zgomot tot mai tare. Am desfacut sistemul de racire si am curatat si suflat praful fara sa demontez ventilatorul. A avut acelasi comportament asa ca am decis sa cumpar unul nou. Am luat unul nou identic (are aceleasi caracteristici, inclusiv producatorul si nr.modelului). Am montat cel nou, laptopul a pornit fara probleme. Dupa circa 5 minute am realizat ca ventilatorul nu merge datorita faptului ca procesorul sa incalzit foarte tare. I-am dat restart si am urmarit reactia ventilatorului. Acesta se invartea timp de o secunda la oprire si la pornire dupa care se oprea. Dupa vreo 3-4 incercari mi-a dat eroare la pornire la bios de genul fan malfunction. Am montat cel vechi si era la fel inclusiv eroarea de bios. Am intrat in bios si n-am gasit meniu sau submeniu pentru ventilator, viteza, temperatura asa cum stiam eu ca trebuie sa fie. E prima data cand vad asa ceva intr-un bios. Am verificat versiunea pe site si era ultima. Concluzia mea este ca bios-ul este corupt. Am verificat fizic din nou totul si este ok. In bios cu am menoiu,buton,submeniu cu resetare bios, aducere la nivel de fabrica, nimic de genul acesta. Nu gasesc nici pinii sau jumper pentru resetare. A stat si 14 ore fara bateria de bios si nu s-a resetat.

#6
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,317
  • Înscris: 30.08.2006
Ai decuplat bateria mica si ti-a pastrat ora corecta ???
Mai degraba ceva ai gresit la asamblare si ventilatorul nu mai primeste semnal pentru controlul turatiei.

#7
jakota

jakota

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,758
  • Înscris: 22.05.2011
Vezi ca probabil nu e apasata mufa ventilatorului pina la capat , nu face un contact cum zice Leo mai sus

Edited by jakota, 14 September 2023 - 05:30.


#8
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
In BIOS nu vei gasi nimic legat de turatia ventilatorului sau controlul lui. Acesta este automat. Verifica ce-au zis colegii.

#9
modoran

modoran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,493
  • Înscris: 08.02.2011
Poate ai fărâmat mufa aia de pe placa. E defect provocat oricum de tine

#10
mariusixy

mariusixy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,587
  • Înscris: 28.09.2008
@Scorpy777 ai incercat sa faci update de bios?
Importanță

Critică

Categorie

BIOS

Data lansării

09 Jan 2019

Versiune
A22, A22|Versiuni mai vechi
Tip de descărcare
Interfața BIOS

Nume fișier
E6530A22.exe

Cred ca e cel mai convenabil ca dupa o dezasamblare/asamblare nereusita sa dai vina pe vecinul de la et 2 ori pe bios.
Ai spus ca ai schimbat coolerul cu un model identic cu cel original.
Cumva ai cumparat coolerul de pe aliexpress?
Laptopul are procesor intel gen 3.
Deci sigur coolerul e luat de pe olx, magazin sh ori aliexpress.


Biosul nu se reseteaza daca placa de baza primeste in continuare curent.
Trebuie deconectat si acumulator de la laptop.
La un laptop sony vaio care nu mai avea baterie se pastrau setarile de la bios atata timp cat laptopul era alimentat la priza.

#11
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Ultima versiune de BIOS este 1.25.

#12
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,630
  • Înscris: 05.12.2005
Controlul ventilatorului nu se află în Main BIOS ci în EC (Embedded Controller), care se ocupă printre altele și de citirea tastaturii.

#13
nei-k

nei-k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,678
  • Înscris: 21.12.2006
Ai in link manualul laptopului, găsești detaliat, inclusiv cu poze, cum să scoți bateria sau să schimbi ventilatorul
https://downloads.de...anual_en-us.pdf

Totuși, problema pe care o descrii pare a fi cauzată de lipsa unui contact perfect între mufa ventilatorului și conectorul de pe placa de bază:
- poate sunt pinii îndoiți și nu fac contact
- poate ai forțat mufa rotita la 180 grade fata de pozitia normala(cu fata în jos) și pinii nu corespund contactelor

Consulta cu atenție manualul și pozele, verifică cu o lupa contactele și mufele

Ca să dai reset la BIOS
- apeși repetat F2 imediat după ce pornești laptopul - pentru a intra în BIOS
- cauți unde scrie  Load Defaults sau Restore Settings pentru a reseta BIOS la setările din fabrică
- dai restart

Atenție, resetarea la setările din fabrică trebuie sa fie urmată de verificarea in BIOS- a stărilor și corectarea lor, unele setări prestabilite pot intra in conflict cu modul in care e setat Windows sa se încarce (SATA vs AHCI vs RAID) sau să funcționeze (Boot Sequence, TPM, Secure Boot, Speed Step etc)

Ia în considerare și actualizarea BIOS-ului, dacă ai o versiune mai veche (A03, A07, A15 etc). Așa cum s-a spus mai sus, ultima versiune disponibilă este A22.


#14
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,630
  • Înscris: 05.12.2005
Nu ai ce să resetezi în BIOS Setup referitor la ventilator, poate doar dacă ai vreo opțiune de a rula permanent sau controlat de temperatură, în rest nu te ajută cu nimic.

#15
mariusixy

mariusixy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,587
  • Înscris: 28.09.2008
@Scorpy777 poate vrei si sa reinstalezi vers existenta de bios.
La un laptop dell cand am dat sa instalez o vers de firmware nu a mers pt ca nu aveam acumulator functional instalat.
Pana la urma m-a ajutat google si am intrat cu drepturi de admin in command prompt si am introdus o comanda si a mers.
Probabil sa fie necesar sa procedezi la fel pt ca nu cred ca mai ai acumulatorul functional.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate