Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
De la 12 stau si beau

Tencuiala+tinci+glett sau DOAR te...

Nu merge Command prompt

Decizia dintre 2.. mousi (gaming)
 Upgrade stopuri frana de la halog...

Anastasia - Nu ma lasa sa dorm

Partitii Windows 10

Pretul laikurilor
 Recomandare achizite bicicleta

Nintendo Switch Oled

Problema calculator

unde pot testa tastaturile mecani...
 Seventh Wonder-caut membri trupa

Samsung S23 Plus sau iPhone 15 Pl...

Fallout (2024 _ ...)

Vacanta in Slovenia - calatorie c...

Santaj emotional (manipulare) copil adult

* * * - - 4 votes
  • Please log in to reply
329 replies to this topic

altuser09

altuser09

Senior Member

• Grup: Senior Members
E o situatie grea.
Nu sunt in masura sa dau sfaturi dar as incerca sa-i spun mamei ca a crescut 2 copii, ambii au aceleasi responsabilitati fata de ea.
I-as spune ca simt oboseala psihica, daca nu ma lasa mai usor, risca sa piarda sprijinul de care (inca) are parte din partea mea, voi deveni eu o persoana care are nevoie de ajutor.
Cred ca importanta e si o distantare fizica, te va ajuta (sper ca nu locuiti usa in usa sau pe aceeasi strada).
Poti invoca probleme la locul de munca, de sanatate, etc, chiar imaginare daca nu sunt reale.
Ca parinte, apreciez grija pe care o acorzi mamei tale dar sunt de acord cu cei care au spus ca te exploateaza efectiv.
Ai scris ca ai un copil. Nu trebuie sa ne uitam parintii dar trebuie sa privim inainte. Poate gresesc dar in balanta parinti-copii, as da importanta copiilor.
Parintii reprezinta trecutul si prezentul, copiii reprezinta prezentul si (mai ales) viitorul. Viitor care trebuie orientat, ajutat, format, etc.
Eu ca parinte, vad in copilul meu o continuare a vietii mele, chiar dupa ce-mi iese viza definitiva. Deci copilul trebuie sa fie cel mai important element din viata unui parinte.
De cand se naste copilul si pana dispare parintele.
Partial, chiar mama ta a procedat asa. Dar nu-si da seama ca fiica, fiul (copilul devenit adult) are si el drept la o viata personala, la o familie reconfigurata in care parintii trebuie sa faca un pas in spate, nu sa dispara.
Copilul trebuie sa se desprinda de fusta mamei, sa rupa cordonul ombilical care-l poate sufoca.
Cordonul ombilical a fost necesar si foarte important dar dupa nastere devine inutil, trebuie retezat.

honeybee

honeybee

tougher than the rest

Vizualizare mesajSeffo, pe 12 septembrie 2023 - 05:58, a scris:

Cum sa tai legatura cu ea? Am incercat o data acum cativa ani si a venit dupa mine...

Daca a reusit sa strabata orasul pina la tine, atunci imagineaza-ti ca poate sa ajunga singura si pina la piata/supermarket/farmacie. Spune-i ca esti ocupata cu o alta urgenta, cind te mai solicita sa o plimbi cu masina, si sa ia autobuzul. Sau inchide-i telefonul in nas, cind incepe cu vaicarelile.
Cred ca lipsa de socializare o face in mare parte sa aiba comportamentul asta. Sugereaza-i sa mai iasa din casa. Sa stea pe o banca intr-un parc si sa intre in vorba cu alte persoane, daca n-are prietene printre vecine cu care sa stea la o sueta la o cafea. Poate ai norocul si cunoaste un barbat sa-l toace la cap. :D

Seffo

Seffo

Junior Member

• Grup: Members

Vizualizare mesajspider8, pe 12 septembrie 2023 - 07:24, a scris:

Problema este ca eu am taiat foarte multe in privinta ei, nu o mai duc la piata de luni bune, nici la doctor. Merge cu uber.
Problema este ca ma toaca la telefon si prin mesaje. Tot timp[ul ii este rau, o doare cate ceva, vecinii fratele.
Rau  mi se face in momentele in care se plange ca ii este ei rau si se intampla des.
Si in fund daca o doare, eu trebuie sa stiu si sa imi fac filme de ce este mai grav pentru ca ea si le face.
In asa stadiu am ajuns.

De la aerul conditionat a facut o inflamatie cu un ganglion in spatele urechii. Deja a fost la urgente si cica medicul de acolo i-a spus ca trebuie CT si biopsie...Deci e grava rau situatia.
Nu stiu ce a vazur medicul ala, dar ea nu povesteste nimic din ce face, nu este dramatic altfel. Nu spune ca doarme cu aerul conditionat in cap, nici ca fumeaza in geam, in curent. Dar oricum ar fi, nu cred ca un medic cu scaun la cap ar fi spus o asemenea ineptie...biopsie, daca ar fi stiut situatia.

De foarte multe ori exagereaza chestii doar ca sa primeasca atentie, mai ales a mea.
Pana am invatat-o sa mearga cu uber sa nu trebuiasca sa ma tarai eu dupa ea, am avut mari probleme si reprosuri.
Daca am masina si permis, imi este asa greu sa merg sa o duc unde are nevoie?

Vizualizare mesajspider8, pe 12 septembrie 2023 - 07:30, a scris:

Nu va înțelege, asa cum nici tu nu înțelegi.
Pentru ca dacă ai fi înțeles nu ai fi permis mamei tale sa se comporte asa cu tine
Am permis pentru ca asa mi s-a parut normal, pustoaica fiind nu aveam mintea de acum. Nu vedeam semnele abuzului, ci consideram ca este mama si trebuie sa o ajut. Dar nici nimeni nu mi-a deschis ochii...

Vizualizare mesajceanu1980, pe 12 septembrie 2023 - 07:37, a scris:

Exact, ai spus foarte bine. Cand nu imi scrie, ma gandesc la ce este mai rau. O fi cazut prin casa,i-o fi rau de nici nu poate sa scrie... este cumplit...

Vizualizare mesajexcentryc, pe 12 septembrie 2023 - 07:42, a scris:

Am inceput procesul de ceva timp, dar acum orice mesaj de la ea imi da stari anxioase. Pentru ca stiu ce urmeaza...chiar daca nu ma mai duc sa rezolv fizic chestii,

Vizualizare mesajCr1spy, pe 12 septembrie 2023 - 07:43, a scris:

Incerc din rasputeri sa ma iubesc, dar vina este atat de mare incat nu ma pot debarasa de ea. Ma simt vinnovata pentru ca am taiat foarte multe lucruri deja. Chiar si asa gaseste mereu cai prin care sa se "verse" la mine, Am ajuns in stadiul in care doar daca imi spune ca o doare capul, sa ma ia de la stomac.

in situatia asta sunt..

Vizualizare mesajaltuser09, pe 12 septembrie 2023 - 08:18, a scris:

Fiica mea este adult deja. are 21 de ani. Incerc sa o sustin cat pot de mult, dar nu vreau sa ma vada leguma care am ajuns si nici nu vreau sa calce pe urmele mele...
Deja simt ca nu mai am mult sa ajung ca mama.
Uneori imi este sa de rau ca nu ma pot tine pe picioare.... vreau sa opresc aceste stari, vreau sa scap de trauma pe care o am, dar cum? Cum sa scap de mama pentru care ma simt vinovata...cum?

Vizualizare mesajhoneybee, pe 12 septembrie 2023 - 08:20, a scris:

A inceput sa le faca singura cu chiu cu vai. Nu este nici ea intr-o stare de sanatate buna, dar acum nici sa vreau, nu mai pot sa umblu dupa ea.
Ma terorizeaza mental chiar si un mesaj de al ei cu "ce faci"?
IN weekend inainte sa sune la salvare pentru ca o durea capul si are un ganglion limfatic inflamat in spatele urechii, a trebuit intai sa imi spuna ce are si ca suna la salvare. Adica nu a sunat la salvare pana nu m-a anuntat ce o sa faca...
In caz de ceva sa fiu pregatita...
In terorare tot timpul...

Cr1spy

Cr1spy

Pixie

Nu este grav, ei ii fac teste sa vada daca este de la aparatul de aer conditionat sau este doar o coincidenta.
Deci sunt doar teste ptr ganglioni sa vada cauza reala ptr care sunt inflamati.
Adica se poate intampla ori una, ori alta, nu una din cauza celeilalte cum te-ai gandit tu.

LE: Ai preluat din anxietate si iti faci ganduri negre din orice. Cel mai probabil este cum spune ea, de la aerul conditionat si va trece.

Edited by Cr1spy, 12 September 2023 - 08:44.

altuser09

altuser09

Senior Member

As dori sa completez mesajul meu anterior, m-am trezit cam tarziu, nu se poate. Asa ca scriu aici:
L.E.
Si eu am trecut printr-un fel de santaj emotional din partea socrilor dar din fericire pentru mine, era in cealalta extrema.
De ex, multi ani dupa casatorie, trebuia duminica sa fim la pranz la ei la masa. Pranz bogat, nu ma plang de asta, numai bunatati gatite in mod special. Daca incercam sa ne facem alt program, cu tinerii nostri prieteni, urmau oftaturi, reprosuri usoare, voalate, niciodata directe. De cateva ori cand nu am putut veni la timp, au asteptat efectiv cu masa pusa, au stat nemancati pana am ajuns noi, am intarziat 2-3 ore!
Sotia era unicul copil, ei au fost parinti de nota 10 si pentru mine. Dar ne sufocau cu atentia, dorinta de a ne ajuta. Chiar si prietenii nostri cand faceam planuri pentru perioada urmatoare, la un moment dat auzeam pe cate unul spunand "am uitat, voi nu puteti, mergeti la parinti, la masa"!
Poate par ingrat cu ce am adaugat dar exista si situatii de acest fel. Ne simteam sufocati de atentia lor, sotia le-a spus de mai multe ori, nu a fost contrazisa dar discutia se sfarsea cu: "poate totusi puteti sa va modificati programul cu prietenii (mersul la strand, etc) si reusiti sa veniti la masa".
Si in cel putin 90% din cazuri, mergeam la masa, ne simteam obligati. Mancam bine, luam si pentru acasa dar ne-ar fi placut mai mult sa fim cu cei de varsta noastra.
Sa nu uit, locuiam in acelasi cartier, la 3 statii STB distanta.
Imi cer iertare m-a luat valul.
Problema e a initiatoarei, ea are nevoie de sfaturi, de ajutor. Asa ca nu doresc sa comentam situatia mea, de fapt nu mai e de actualitate de multa vreme.
Cred ca a procedat bine ca a scris aici, a mai scapat de presiune. Nu cred ca toti care am raspuns suntem in masura sa dam sfaturi dar e un inceput de drum catre un consult psihologic.
Aici nu poate primi numai sfaturi competente dar primeste sfaturi de la oameni, bune, rele, reflecta reactia noastra fata de situatia ei.

Edited by altuser09, 12 September 2023 - 08:50.

Seffo

Seffo

Junior Member

Vizualizare mesajCr1spy, pe 12 septembrie 2023 - 08:40, a scris:

Nu este grav, ei ii fac teste sa vada daca este de la aparatul de aer conditionat sau rste doar o coincidenta.
Deci sunt doar teste ptr ganglioni.
Nu i-au facut niciun test. Au verificat daca are infectii si atat. Au trimis-o acasa.Nu face nimeni CT pentru un ganglion inflamat de la curent. Ideea este ca pe ea daca o intrebi daca a stat in curent, bineinteles ca o sa spuna ca nu.
Acum se duce la medicul de familie, probabil isi doreste sa fie ceva suspiciune, ca sa am teroare.
Sunt AMG ultimul an, desi stiu ce are, teroarea ma infioara, teroarea de panicile si vaicarerile ei, pe care nu pot sa le ignor...

AlexEn

AlexEn

Spoiled brat

• Grup: Moderators
@Seffo, imi pare rau pentru situatia ta, este oribil prin ce treci.
Eu ti-as recomanda sa incerci cateva sedinte de psihoterapie pentru tine, ca sa iti fie mai clare lucrurile si posibilitatile pe care le ai. Si nu, daca apelezi la psihoterapie nu inseamna ca esti nebuna, inseamna ca esti deschisa si suficient de puternica incat sa ceri ajutor.

Mama ta este definitia omului narcisist. Daca intelegi engleza ai multe resurse pentru informare, pentru a intelege ce se intampla si care sunt consecintele traiului cu o astfel de persoana. Exista si comunitati in care discuta cei in situatii similare, posibil sa te ajute si experientele altora.
Poti sa incepi de aici(cred ca merge si cu google translate).

Iti doresc multa putere sa iesi de sub influenta acestei persoane.

Seffo

Seffo

Junior Member

Vizualizare mesajaltuser09, pe 12 septembrie 2023 - 08:42, a scris:

Da, am mai auzit prieteni care faceau asa. Duminica era zi "moarta" pentru ei.
Mi se pare un altfel de abuz, dar tot abuz este. Ce as fi vrut sa am puterea de a spune NU.
Am si eu copil mare, dar nu i-am pus niciodata conditii de genul asta. Cand am nevoie de ceva, o rog frumos daca poate. Si asta in situatii cand este deja undeva pe afara, dar niciodata nu o pun sa plece de acasa ca sa imi faca mie ceva sau sa imi ia ceva.
Dar de obicei imi rezolv singura ce am de rezolvat, nici la piata nu o iau cu mine, desi ar trebui:)

Cr1spy

Cr1spy

Pixie

Ca raspuns la intrebarea : cum?
Lasand in urma identificarea cu copilul care ai fost, care voia cu disperare sa-si ajute mama, stiind ca fara ea nu poate trai.
Asta a trecut, mama ta a supravietuit, tu ai supravietuit, nu mai ai nevoie disperata de ea sa te descurci, ea se poate descurca si singura, doar cu ceva ajutor de la tine.
Situatia de criza a trecut, a ramas doar frica si obisnuintele nocive. Just let them go. :)

Edited by Cr1spy, 12 September 2023 - 08:53.

Seffo

Seffo

Junior Member

Vizualizare mesajAlexEn, pe 12 septembrie 2023 - 08:49, a scris:

Multumesc si eu sper acelasi lucru, vreau sa scap de simptomele astea ale anxietatii care m-au pus efectiv in cap. Daca nu as fi avut simptome fizice, as fi dus mult si bine situatia, dar acum m-a afectat pe parte fizica si deja este prea mult.
Multumesc pentru link, da, inteleg engleza. O sa il citesc

AlexEn

AlexEn

Spoiled brat

Vizualizare mesajCr1spy, pe 12 septembrie 2023 - 08:50, a scris:

Situatia de criza a trecut. Just let it go. Posted image

Cr1spy, vezi ce am scris mai sus. Este incredibil de greu sa iesi de sub influenta unui parinte narcisist, nu merge cu 'let it go'.
Cum nu se vindeca nici depresia grava cu sport, in ciuda miturilor.

Si un extras din linkul de mai sus:

What does it mean to have a narcissistic mother?
As mentioned, having a narcissistic mother means that your mother displays traits of or has been diagnosed with NPD. Narcissistic mothers prioritize their needs and crave admiration, often lacking empathy for their children, including their daughters. They may use manipulation and control tactics, such as gaslighting and guilt-tripping, and struggle to respect boundaries, invading their children’s privacy and autonomy.
Emotional abuse is prevalent in households with narcissistic mothers. Narcissistic mothers may constantly criticize, belittle, and behave demeaningly toward their children—including their daughters. This can damage the self-esteem and emotional well-being of daughters of narcissistic mothers.
Also, narcissistic mothers may depend on favoritism in families with more than one child. They may establish roles within the family, choosing one child as the golden child, who receives favoritism and excessive praise, while the other is the scapegoat who is blamed for everything that goes wrong. This dynamic can negatively affect all children, regardless of their role in the family.

Edited by AlexEn, 12 September 2023 - 08:56.

Cr1spy

Cr1spy

Pixie

Ai inteles gresit ce am scris.

Chayah

Chayah

Guru Member

Vizualizare mesajSeffo, pe 12 septembrie 2023 - 06:37, a scris:

Am luat pauze, dar este foarte persuasiva. Cand ii raspund dupa ce trece situatia, e linistita ceva timp, dupa aceea iar incepe.
E ca o stransoare care se slabeste si se strange aleatoriu...
Ma tine strans, imi mai da drumul, ma tine strans, imi mai da drumul...

Este vorba despre parentificare, un abuz emoțional oribil, în care copilului i se pune pe umeri sarcina foarte grea de a fi părinte pentru părintele lui neputincios și imatur din punct de vedere emoțional.

Este normal să fii revoltata, este normal sa nu mai poți, este normal sa fii epuizata, este normal sa fi ajuns la capătul puterilor și este normal să ai și vinovății, pt că astea sunt efectele abuzului pe termen lung.

Este ușor sa îți spun să rupi orice legătură cu ea.
Asta ar fi soluția.
Poți însă face asta?

Dacă nu poți, încearcă să o vezi în lumina în care este: un copil care se agață de tine, pentru că ăsta este nivelul ei.
Nu e mama, nu e adult, e un copil care nu știe altceva.

Ar fi foarte bine pentru tine, dacă ai trata-o ca pe copilul care este: îi dai ce îți cere, dacă/cum/când consideri tu ca are nevoie, fără a mai aștepta ceva în schimb și fără a te mai lăsa atrasă în spiralele ei nesfârșite.

Seffo

Seffo

Junior Member

Vizualizare mesajCr1spy, pe 12 septembrie 2023 - 08:50, a scris:

Ce as vrea! cat de eliberata m-as simti...
Uneori ma gandeam cand vedeam stiri cu parinti abandonati de copii si ii auzeam cum se plang ca sunt parasiti si ai nimanui.
Ce copii rai, cum sa faca asa parintilor lor? Acum ma intreb, copiii aia, oare i-au abandonat degeaba? Ce o fi in spatele povestiii lor?

Vizualizare mesajAlexEn, pe 12 septembrie 2023 - 08:54, a scris:

Cat de mult ma identific!!!  Fratele este mereu cel mic iar eu cea mare si trebuie sa ajut, sa iert, sa fiu acolo oricand.

Edited by Seffo, 12 September 2023 - 09:07.

AlexEn

AlexEn

Spoiled brat

Vizualizare mesajCr1spy, pe 12 septembrie 2023 - 08:55, a scris:

Ai inteles gresit ce am scris.

Lamureste-ma te rog.

Seffo

Seffo

Junior Member

Vizualizare mesajChayah, pe 12 septembrie 2023 - 08:58, a scris:

Spiralele ei se invart in jurul bolilor. Mereu are cate ceva. O doare, o mananca, i-a iesit ceva, e de la diabet, e da la inima, e de la fund, e de la...
Deformatie profesionala, trebuie sa iau in considerare orice simptom...ea are de toate zilnic...
Fii-mea cand este racita, nu intru in panici cum intru cand se plange mama de o durere de cap....
ca sa intelegi nivelul de trauma pe care l-am dezvoltat...

Cr1spy

Cr1spy

Pixie

Si eu am fost copilul cel mare, fata, "fetele trebuie sa faca, sa se supuna, sa ajute". Iar fratele mai mic, baiat.
Ce iti pot transmite din experienta mea este sa inveti de la fratele tau mai mic, cat este de importanta este nevoia de libertate.
Si sa-iti faci rost de ea, in interiorul tau.

Edited by Cr1spy, 12 September 2023 - 09:11.

Chayah

Chayah

Guru Member

Vizualizare mesajSeffo, pe 12 septembrie 2023 - 09:06, a scris:

Spiralele ei se invart in jurul bolilor. Mereu are cate ceva. O doare, o mananca, i-a iesit ceva, e de la diabet, e da la inima, e de la fund, e de la...
Deformatie profesionala, trebuie sa iau in considerare orice simptom...ea are de toate zilnic...
Fii-mea cand este racita, nu intru in panici cum intru cand se plange mama de o durere de cap....
ca sa intelegi nivelul de trauma pe care l-am dezvoltat...

Inteleg foarte bine, Seffo.

Acum ar fi bine sa te distantezi și să o vezi așa cum este ea: un adult imatur din punct de vedere emoțional, un copil razgaiat căruia nu ii pasă de ceilalți și nu îi pasă că te afectează.
Și nu o face cu rele intenții, e doar incapabilă să îi pese de ceilalți, este centrata doar pe nevoile ei.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate