Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani @creativestar!

La multi ani @Nimcid25!

"Spionul" nostru cel de t...

Care aplicatie are cele mai ok co...
 Parere antrenament incepator

Dilema sursa

Ajutor Android Redmi10

Poti sa conduci o masina cu putin...
 Ce inseamna "izdavoi" ?

Poco X6 Pro vs OnePlus Nord 3

Lirapay

Durata maxima video in Google Pho...
 Deschidere fisiere docx si poze s...

Motivare hotarare

Router wireless ZTE ZXHN H3601P

Server local disponibil pe re5...
 

Cand poti circula pe linia de tramvai si cand nu

* * * - - 2 votes
 • Please log in to reply
251 replies to this topic

#235
titoo

titoo

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,410
 • Înscris: 19.03.2007

View Postflt, on 07 august 2023 - 13:28, said:

Ok, eu consider că nu am cum sa respect marcaje incorecte. Dacă aș respecta de ex marcajul de săgeată stânga dinaintea unui sens giratoriu (sunt astfel de aberații prin Brașov), ar trebui sa intru invers in sens și să circul in sensul acelor de ceasornic, ca in UK, cauzând accident

De asta zic ca atunci cand nu cunosti codul rutier circuli cum te taie capul. In legislatie este un paragraf care spune :"Amenajările rutiere sau obstacolele din zona mediană a părţii carosabile se ocolesc prin partea dreaptă. ", plus ca ai si indicator de ocolire prin dreapta. Dar nu am pretentia sa pricepi exact ce scrie si culmea ca ala care se lauda ca a obtinut 26 de puncte la proba teoretica, iti da like ! Deci nu e dupa cum consideri tu, e dupa cum scrie in cartea aia pe care tu n-ai citit-o, ca a venit permisul in plic, ca in Romania cei asemeni tie au permis.

#236
gabrieln2016

gabrieln2016

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,270
 • Înscris: 04.11.2016
@flt,
Este alegerea ta daca le respecti sau nu.
O singura observatie, daca imi este permis, cu toate ca nu face parte din subiectul acestui topic. Nu trebuie sa intri invers in sensul giratoriu pentru ca asa arata marcajul sub forma de sageata. De ce? Simplu, pentru ca exista indicatorul de obligare "Intersectie cu sens giratoriu". In acest caz ordinea respectarii semnificatiei semnalizarii rutiere este: indicator, marcaje.
Indicatorul este amplasat inaintea intrarii in intersectie si pe scuarul din mijlocul intersectiei. Pe scuar uneori este inlocuit de indicatorul de obligare "Ocolire". Directia de deplasare a vehiculelor este data de sensul sagetilor si anume in jurul "insulei" centrale si "bate" marcajul sub forma de sageata pe care tu il consideri ca te baga pe "invers". In Romania acest sens de deplasare este cel antiorar. Functia bate gradul, nu-i asa?
Din punctul meu de vedere toate acele marcaje sub forma de sageti de dinainte sau din sensul giratoriu sunt inutile si mai mult incurca pe unii dintre conducatorii auto. In schimb ele sunt esentiale in cazul unor turbogiratii. Dar aici nu e vorba de giratoriu ci de circulatia pe linia de tramvai. Pentru giratorii cred ca sunt deschise prea multe subiecte.

Edited by gabrieln2016, 07 August 2023 - 15:00.


#237
cosmindaniel12

cosmindaniel12

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 720
 • Înscris: 16.07.2013

View Postgabrieln2016, on 06 august 2023 - 11:55, said:

Da, este evident ca marcajul care delimiteaza calea de rulare a tramvaiului este diferit de cel care delimiteaza benzile de circulatie cu exceptia oraselor unde linia de tramvai este clar inclusa intr-o banda de circulatie standard. Aici marcajele sunt cele de banda iar pe mijlocul drumului, adica intre liniile de tramvai apar si si linii continue simple sau duble.
Hai s-o luam altfel. Stim ca:
Art. 6 - (23) parte carosabilă - porţiunea din platforma drumului destinată circulaţiei vehiculelor; un drum poate cuprinde mai multe părţi carosabile complet separate una de cealaltă printr-o zonă despărţitoare sau prin diferenţă de nivel;
Art. 80 - (1) Marcajele de delimitare a părții carosabile sunt amplasate în lungul drumului, se execută la limita din dreapta a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția autostrăzilor și a drumurilor expres, unde marcajul se aplică și pe partea stânga, lângă mijlocul fizic de separare a sensurilor de circulație.
Art. 100. - Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, părţile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte.

Atunci, in situatia asta:
https://goo.gl/maps/zuNmth5n7atRox8w8
de la dreapta la stanga, configuratia drumului este:
- trotuar
- parte carosabila cu sens unic destinata circulatiei autovehiculelor, continand doua benzi de circulatie
- parte carosabila destinata tramvaielor, delimitata prin marcaj de delimitare a partii carosabile amplasat conform art. 80 (la limita din dreapta a partii carosabile in sensul de mers)
- parte carosabila cu sens unic (sensul opus) destinata circulatiei autovehiculelor, continand doua benzi de circulatie
- trotuar

Si conform art. 100, avem obligatia, ca si conducatori de autovehicule, sa circulam pe partea carosabila destinata circulatiei autovehiculelor.
Aceasta explicatie satisface toate cerintele regulamentului si explica intr-un mod corect si complet toate marcajele.

In caz contrar, va rog sa identificati tipul marcajului dintre benzile de circulatie si linia de tramvai. Ce fel de marcaj este acela? A pus livio normativul aici si LuvRaluk a pus aici articolul de legislatie ce defineste marcajele lngitudinale.

Edited by cosmindaniel12, 07 August 2023 - 15:05.


#238
pasilla

pasilla

  Superior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 55,778
 • Înscris: 31.03.2012

View Postcosmindaniel12, on 07 august 2023 - 15:00, said:

- parte carosabila destinata tramvaielor, delimitata prin marcaj de delimitare a partii carosabile amplasat conform art. 80 (la limita din dreapta a partii carosabile in sensul de mers)
Legislatia e varza, iar aplicarea ei de catre administratorii drumurilor e si mai varza. Fiecare face cum il duce capul si asta mai mult incurca decat lamureste soferii.
Liniile de tramvai unde se premite doar circulatia tramvaiului, ar trebui delimitate cu banda continua, in lipsa suprainaltarii/bordurii/gardului.

Ca sa iti dau un raspus, la ce am citat:
Acea delimitare face ca tramvaiul sa nu aiba voie sa intre pe partea carosabila destinata altor vehicule Posted Image

Edited by pasilla, 07 August 2023 - 15:09.


#239
gabrieln2016

gabrieln2016

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,270
 • Înscris: 04.11.2016
@cosmindaniel12,
Marcajul este unul longitudinal si se prezinta sub forma unei linii discontinue. Daca avem obligatia sa circulam numai pe partea carosabila destinata circulatiei autovehiculelor trebuia trasat acolo macar un marcaj sub forma unei linii continue. Din punctul meu de vedere acel Renault depaseste corect camionul cu conditia sa revina pe banda initiala daca aceasta este libera.
Parerea ta este diferita? Daca da, zic sa punem punct discutiei si sa cadem de acord ca nu suntem de acord. In caz contrar vom cheltui timp si vom consuma nervi degeaba. Ti-am raspuns din politete dar nu sunt dispus sa o tin langa si sa producem iarasi aici un talmes-balmes. Fiecare din cei care ne-au citit si-au format propria opinie si vor actiona conform ei.
A pus @livio normativul si ii multumim pentru asta. Singura observatie este ca normativul nu trebuie invatat de conducatorii auto ci este destinat drumarilor.

Edited by gabrieln2016, 07 August 2023 - 15:21.


#240
cosmindaniel12

cosmindaniel12

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 720
 • Înscris: 16.07.2013
Asa e, tramvaiul merge pe sina, nu are cum sa intre pe partea carosabila destinata altor vehicule. Dar daca s-a dorit ca linia de tramvai sa aiba propria parte carosabila si in legislatie scrie ca marcajul de delimitare se deseneaza doar pe dreapta, l-au desenat pe partea dreapta a tramvaiului. Daca se dorea ca linia de tramvai sa imparta drumul cu autovehiculele, o amplasau pe o banda de circulatie, cum au facut in alte orase (amintesc pentru a zecea oara Oradea, Iasi, Cluj).

#241
titoo

titoo

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,410
 • Înscris: 19.03.2007
@cosmindaniel12
Asta ce marcaj este, ca e identic cu cel pe care il regasim langa liniile de tramvai din Bucuresti si alte orase ?! Esentialul consta in faptul ca e un marcaj discontinuu si conform legislatiei iti e permis sa il incalci si dupa ce l-ai incalcat ai art.103 care specifica foarte clar ce obligatii ai. Idem pe E85, ai marcaj discontinuu de delimitare a partii carosabile si articole din legislatie care specifica ce ai voie si ce nu dupa ce ai trecut peste acel marcaj...e atat de simplu daca pricepi ce zice legea si ai un minim de logica.

https://www.google.c...i8192?entry=ttu

Edited by titoo, 07 August 2023 - 15:19.


#242
cosmindaniel12

cosmindaniel12

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 720
 • Înscris: 16.07.2013

View Postgabrieln2016, on 07 august 2023 - 15:16, said:

@cosmindaniel12,
Marcajul este unul longitudinal si se prezinta sub forma unei linii discontinue.
De care linie discontinua? In Anexa 2 (adresata soferilor, nu drumarilor), avem urmatoarele linii discontinue longitudinale:
- marcaj de separare a sensurilor de circulatie format dintr-o linie discontinua simpla.
- marcaj de delimitare a partii carosabile cu linie discontinua
- marcaj de delimitare a benzilor de circulatie de acelasi sens cu linie discontinua.
- marcaj pentru benzi cu circulatia reversibila
- marcaj pe banda de decelerare
- marcaj pe banda de accelerare
La marcaje diverse, mai avem marcaj de ghidare la traversarea unei intersectii.

Astea-s toate, si astea trebuie sa le stie oricine are permis!
Deci care din cele de mai sus este marcajul dintre benzile de circulatie si linia de tramvai?

View Postgabrieln2016, on 07 august 2023 - 15:24, said:

Deci cum ramane? Eu ti-am raspuns din politete. Doresti si domnia-ta sau nu sa-mi intorci gestul de curtoazie cu un raspuns indiferent care va fi acesta?
Repet pentru ultima oara intrebarea: Renault-ul depasaste sau nu regulamentar?
Am argumentat deja ca nu depaseste regulamentar, fiindca Renault-ul are obligatia, conform art.100, sa circule pe partea carosabila destinata autovehiculelor si camionul se afla in circulatie. Renault-ul avea voie sa intre pe partea carosabila destinata tramvaiului pentru a vira stanga sau pentru a intoarce, dar nu are voie sa circule pe acolo asa cum nu are voie sa circule pe trotuar.

Scuze ca nu ti-am raspuns, vezi ca am postat in acelasi timp.
Acum poti raspunde si tu, din politete, intrebarii de mai sus?
Multumesc!

Edited by cosmindaniel12, 07 August 2023 - 15:31.


#243
gabrieln2016

gabrieln2016

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,270
 • Înscris: 04.11.2016

View Postcosmindaniel12, on 07 august 2023 - 15:16, said:

Deci cum ramane? Eu ti-am raspuns din politete. Doresti si domnia-ta sau nu sa-mi intorci gestul de curtoazie cu un raspuns indiferent care va fi acesta?
Repet pentru ultima oara intrebarea: Renault-ul depaseste sau nu regulamentar?
Am spus-o cu ceva vreme in urma ca, din punctul meu de vedere, acea linie discontinua, in lipsa unei alte precizari din anexa, pare a fi un marcaj de delimitare a partii carosabila. Ce rost are sa repet la infinit acelasi lucru? Inca o data am fost politicos si am raspuns fara a fi interesat de modul in care o sa te folosesti de raspunsul meu.
Raspunzi si tu la intrebarea cu Renault-ul, cu tot respectul cuvenit? Daca e sa ai taria de caracter de a spune nu, macar fa-o public. Daca raspunsul este da, nu mai e nimic de comentat.
Oricum, eu pun punct aici discutiei iar la mine punctul este chiar punct. Mi-a placut, nu zic nu, dar devine prea mult pentru gustul meu pentru ca eu nu vreau sa conving pe nimeni cu nimic.
OK, am vazut mai sus raspunsul, macar asa stim fiecare pe ce cal stam! Cadem de acord ca nu suntem de acord, ne strangem mainile si ne vedem fiecare de drumul lui.

Edited by gabrieln2016, 07 August 2023 - 15:38.


#244
_-livio-_

_-livio-_

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 9,379
 • Înscris: 22.10.2007

View Posttitoo, on 07 august 2023 - 15:16, said:

@cosmindaniel12
Asta ce marcaj este, ca e identic cu cel pe care il regasim langa liniile de tramvai din Bucuresti si alte orase ?! Esentialul consta in faptul ca e un marcaj discontinuu si conform legislatiei iti e permis sa il incalci si dupa ce l-ai incalcat ai art.103 care specifica foarte clar ce obligatii ai. Idem pe E85, ai marcaj discontinuu de delimitare a partii carosabile si articole din legislatie care specifica ce ai voie si ce nu dupa ce ai trecut peste acel marcaj...e atat de simplu daca pricepi ce zice legea si ai un minim de logica.

https://www.google.c...i8192?entry=ttu
ala e marcaj de ghidare in intersectii si da, e identic cu cel de delimitare.

#245
titoo

titoo

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,410
 • Înscris: 19.03.2007

View Postcosmindaniel12, on 07 august 2023 - 15:16, said:

Asa e, tramvaiul merge pe sina, nu are cum sa intre pe partea carosabila destinata altor vehicule. Dar daca s-a dorit ca linia de tramvai sa aiba propria parte carosabila si in legislatie scrie ca marcajul de delimitare se deseneaza doar pe dreapta, l-au desenat pe partea dreapta a tramvaiului. Daca se dorea ca linia de tramvai sa imparta drumul cu autovehiculele, o amplasau pe o banda de circulatie, cum au facut in alte orase (amintesc pentru a zecea oara Oradea, Iasi, Cluj).
Unde se doreste ca tramvaiul sa aiba propria parte carosabila, carosabilul dintre benzile de circulatie si linia tramvaiului e delimitat cu stalpi, diferenta de nivel sau linie continua. Unde nu e asa si exista linie discontinua autovehiculele pot folosi linia tramvaiului. Si functie de linia aia discontinua avem doua situatii pe care le-am expus aici, e foarte clar si extrem de simplu, pentru cine are capacitatea sa inteleaga. Cine nu, va bate campii in continuare aducand argumente de 2 lei.

Sa-l mai citez pe "maestru" : "Si conform art. 100, avem obligatia, ca si conducatori de autovehicule, sa circulam pe partea carosabila destinata circulatiei autovehiculelor."
Si sa-l informez ca tramvaiul este tot un autovehicul.

@gabrieln2016
Ti-am spus ca n-ai cu cine, ca rastalmacesc codul rutier,marcajele, regulile de circulatie, etc.
Sa-i lasam sa-si traiasca impresiile si sa circule asa cum ii taie capul. Cand vor fi implicati intr-un accident vor constata care e realitatea.

Edited by titoo, 07 August 2023 - 16:09.


#246
cosmindaniel12

cosmindaniel12

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 720
 • Înscris: 16.07.2013

View Posttitoo, on 07 august 2023 - 09:56, said:

Doar ca in ultimul caz in care linia tramvaiului e marcata ca banda normala de circulatie, nu mai avem obligatia de a elibera linia tramvaiului si acesta va sta in rand cu restul vehiculelor.
Fix, dar FIX FIX FIX asta te obligă art. 103! Si FIX în situația asta!
Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens și cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligația să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

View Posttitoo, on 07 august 2023 - 16:08, said:

Sa-l mai citez pe "maestru" : "Si conform art. 100, avem obligatia, ca si conducatori de autovehicule, sa circulam pe partea carosabila destinata circulatiei autovehiculelor."
Si sa-l informez ca tramvaiul este tot un autovehicul.
Hai sictir! Numai inepții debitezi, vezi că nu te mai bag în seamă și tot continui cu atacuri la adresa mea. De acum te trec pe ignore, că m-am săturat de rahaturile tale!

Art. 6
6.autovehicul - orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat în mod obișnuit pentru transportul persoanelor sau mărfurilor pe drum ori pentru tractarea, pe drum, a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau mărfurilor. Vehiculele care se deplasează pe șine, denumite tramvaie, precum și tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule. Troleibuzele sunt considerate autovehicule

Edited by cosmindaniel12, 07 August 2023 - 16:30.


#247
titoo

titoo

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,410
 • Înscris: 19.03.2007
@cosmindaniel12
Ce frumos si tocmai iti cerusei scuze pentru iesirile pe care le-ai avut, dar e normal ca nu te dezminti, caracterul tau infect iese mereu la suprafata. Nu m-ai bagat in seama de fiecare data cand ti-am adus argumente de necontestat, ca ti-am dat cu tabla in cap in nenumarate situatii si ai vrut sa lasi impresia ca ai cedat ptr. ca esti mai destept. Din fericire a reiesit mereu contrariul, ca esti opusul unei persoane destepte. Asta reiese si din felul in care interpretezi situatia despre care se discuta aici.
Trebuia sa treci demult pe ignore, astfel ai fi avut sansa sa lasi impresia ca stii legislatia si o interpretezi corect. Asa ai staruit sa aberezi, aducand argumente de 2 lei si s-au lamurit toti cei care au citit pe aici ca esti praf...desi au incercat si altii sa te lumineze. Pardon, nu toti, ca ai 2 sustinatori, la fel de meseriasi ca tine, care te-or vedea ca fiind destept.

Eu spre deosebire de tine recunosc cand gresesc si in cazul autovehiculelor imi asum greseala. Hai bafta !!!

Edited by titoo, 07 August 2023 - 16:39.


#248
LuvRaluK

LuvRaluK

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,583
 • Înscris: 27.09.2006
@titoo: deja ti-a dat cineva citatul din codul rutier. Daca tot esti la "asumare", poate reusesti sa iti mai asumi si alte greseli prin topicul asta.

Edited by LuvRaluK, 07 August 2023 - 16:57.


#249
titoo

titoo

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 8,410
 • Înscris: 19.03.2007
@LuvRaluk
Nu am ce alte greseli sa-mi mai asum, pentru ca am adus argumente incontestabile. Repet, colegii de aici (in afara de voi astia 3) stiu ca e regulamentar sa folosesti linia tramvaiului cand ai marcajul ala discontinuu. Profesorii de legislatie, instructorii auto, politistii de la rutiera, judecatorii si avocatii, toate persoanele ce au competente in domeniul legislatiei rutiere au aceeasi parere cu a mea. Eu doar am incercat sa explic cat mai detaliat, aducand exemple concrete pentru a pricepe toata lumea. Din pacate ati ramas 3 repetenti care aveti alta opinie si aveti propriile voastre reguli de circulatie, nu cele scrise in codul rutier. Ar trebui sa-mi multumiti ca am avut atata rabdare si mi-am pierdut atata timp, dar ce poti sa le ceri unora care nu pot mai mult, te impaci cu ideea ca atat ii duce capul si ii lasi in plata Domnului. Macar se pare ca tu ai inteles care e diferenta intre cele 2 marcaje cu linie discontinua, ca pentru "meserias" e FIX FIX FIX ...atata poate.

Puneam si eu punct demult, dar nu vreau ca daca citesc altii pe aici sa ramana cu impresia gresita ca e interzis sa folosesti linia tramvaiului cand exista marcaj discontinuu.

Edited by titoo, 07 August 2023 - 17:26.


#250
LuvRaluK

LuvRaluK

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,583
 • Înscris: 27.09.2006
Deci tu zici ca daca e marcaj discontinuu pot trece pe linia de tramvai. Bineeee ... deci aici pot trece dincolo de popice si sa circul pe linie? https://goo.gl/maps/QQobfqP81FzRb1qk9 ...si merg pe ea pana unde? Aici: https://goo.gl/maps/GnrpqcEZinHwHUrY9 nu am loc sa revin pe banda normala, dar indicatorul imi zice sa ocolesc obstacolul prin dreapta ... da-le naibii de popice, dau in ele, sa respect indicatorul ;).

#251
pasilla

pasilla

  Superior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 55,778
 • Înscris: 31.03.2012

View Post_-livio-_, on 07 august 2023 - 15:32, said:

ala e marcaj de ghidare in intersectii si da, e identic cu cel de delimitare.
Si asta ce marcaj e ?
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/m8cST2CT_-A?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#252
_-livio-_

_-livio-_

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 9,379
 • Înscris: 22.10.2007
Aia e linie betiva

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate