Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Prelandez dubios

WhatsApp pe cartela din routerul ...

Sursa 5V - DC OK?

Usi culisante - intrebare mai mul...
 Bacil piocianic in apa?!

Izolatie exterioara apartament

Bucuria copiilor cand se joaca :D

Casa sau apartament?
 Card social up Romania nu func...

Consum de apa marit dupa schimbar...

Buna ziua, nelamurire. Baterie te...

Licenta Kaspersky
 Probleme Touch screen Samsung s21...

Izolare fonica duplex

Comparare, evidentiere inregistra...

O primavara frumoasa, de martisor
 

Fibra optica vs cablu

- - - - -
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#19
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,118
  • Înscris: 24.02.2007

View Postpateu_98, on 11 iulie 2023 - 21:39, said:

Zic asta ca internetu prin Fibra Optica e mult mai bun decat ala pe cablu de cupru!

Nu contesta nimeni ca-i mai bun. Dar cand compari preturile deloc mici te gandesti de 2x daca chiar te ajuta diferenta.

#20
DarkMinion

DarkMinion

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 266
  • Înscris: 08.11.2013

View Posteiffel, on 11 iulie 2023 - 20:42, said:

Nope. Daca e Germanica e... ADSL - cablu telefon.
Cel mai prost internet din EU.

Furnizorul e cumva Telekom ?
Nu. ADSL e o alta optiune.

Si nu, furnizorul este PYUR (link-ul in postul de mai sus)

View Postpateu_98, on 11 iulie 2023 - 21:39, said:

Zic asta ca internetu prin Fibra Optica e mult mai bun decat ala pe cablu de cupru!

Sfatu meu personal e ca daca iti ofera 14 zile in care poti decide sa reziliezi contractu fara sa platesti rezilierea atuncea ia ambele abonamente si faci teste de viteza acasa la tine si care ti se pare mai bun cost/viteza internet pe ala il pastrezi

Daca nu iti dau 14 zile timp de gandire sa reziliezi fara sa platesti abonamentu pa 2 ani, atuncea nu fa ce am zis eu!

Sper sa te ajuta colegii cu alte idei mai bune

Ce inseamna "mult mai bun" ?

Momentan am internetul prin cablu, pachetul de 250 fara perioada contractuala (putin mai scump). De cand il am, e constant la 210 Mbps. Test constant, zi, noapte, weekend, etc.
Upgrade-ul la 1Gbps ma obliga la 2 ani perioada contractuala un pret mai mic si viteza de 4x mai mare (cel putin la download. Upload de la 8 la 50)

View Postp243df, on 11 iulie 2023 - 21:19, said:

Cât au minim garantat?
Minim 400
Normal (average) 850
Maxim 1000
(la upload, variaza intre 20 si 50).

Cum am spus putin mai sus, momentan am pachetul de 250 de la ei si e constant intre 200 si 210. Tind sa cred ca daca fac upgrade, o sa fie constant pe la 850

Edited by DarkMinion, 11 July 2023 - 22:08.


#21
pateu_98

pateu_98

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,849
  • Înscris: 12.11.2012

View Postdani.user, on 11 iulie 2023 - 21:42, said:

Nu contesta nimeni ca-i mai bun. Dar cand compari preturile deloc mici te gandesti de 2x daca chiar te ajuta diferenta.

Stiu si eu asta @dani.user. Da eu cunosc ca nu prea se poate da 1GB net prin cablu de cupru
Si daca se poate sigur nu e asa stabil ca netu prin fibra optica

Si eu cre ca aia 1GB prin cupru e impartit cu alti oameni si se micsoreaza viteza cand sant mai multi pe internet in acelasi timp si personal nu as plati 39euro pe 1GB cand poate sa imi scada viteza la 10MB

Mai bine prefer sa dau 48euro pe 100MB care stiu ca poate va scadea la maxim 60 sau 40MB da stiu ca am peste 10MB tot timpu!

Si varianta ailanta ca daca omu lucreaza home office si isi permite sa dea 1920 euro pe 1GB fibra optica, eu personal zic ca merita sa dai putin peste 1900 pe 2 ani de net la 1GB pe care nu il imparti cu nimenea ca netu de 1GB prin cablu care il imparti si iti scade viteza ca sant prea multi clienti


Ce am zis eu @DarkMinion ca e prea putine informatii?  :)
Daca zici ca la netu prepay e mai scump si viteza mai mica atuncea e mai bune alea la contract pe 2 ani

Sfatu meu? Vezi cat iti permiti sa platesti pentru 2 ani si care pachet e mai bun la abonament dintre alea pe cablu si fibra optica

#22
dani.user

dani.user

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,118
  • Înscris: 24.02.2007
Cu 10 ani in urma vad ca aparuse DOCSIS de 10 Gbps

https://www.cablelab...-4-0-technology

#23
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,949
  • Înscris: 08.01.2021
Și la mine în cartier oferta pe cablu (coaxial din 1900 toamna) e  (încă) mai rapida decât cea prin fibra prospat adusa.
Asa ca deocamdată stau pe cablu. Când îmbunătățesc aia cu fibra oferta ma mut la ei. Oricum trebuie să te muti periodic că dacă n-o faci te iau de fraier și îți dau oferte mi proaste decât pentru noii clienți.

Ăștia la care sunt acum pe cablu îmi dau 400mbps. Cică îmi garantează minim 90% din viteza cel puțin 90% din timp.

#24
Bucifon

Bucifon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,434
  • Înscris: 08.05.2005

View PostDarkMinion, on 11 iulie 2023 - 22:04, said:

Si nu, furnizorul este PYUR (link-ul in postul de mai sus)

N-am auzit niciodata de PYUR astia. Eu am abonament de la Vodafone (vechiul Unitymedia) de 100Mb sau 150Mb pe cablu. Pentru ce am eu nevoie, Netflix, Homeoffice imi ajunge.

Edited by Bucifon, 11 July 2023 - 23:11.


#25
TehCube

TehCube

    Railgun user

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,656
  • Înscris: 09.01.2007
Nu prea inteleg ce-i de gandit aici, daca aia iti garanteaza 400 mbps, la pret mai mic decat ceilalti care iti dau maxim 100 mbps... ce-i de ales?
La fibra nu-i tot cu contract pe minim 1 an?

Eu zic ca pe urmatorii 2 ani te descurci cu ~800 mpbs, mai ales ca ai testat deja providerul si stii daca sunt ok dpdv uptime si alte d-astea. Nici nu m-as gandi la fibra. E ca si cum ti-ai cumpara ferrari dar cu limitator de viteza la 40 km/h. Mersi, da' mai bine plec la drum cu loganu'. :D

#26
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,038
  • Înscris: 04.02.2011
Trebuie citit contractul, abonamentele cu garantare sunt de 10 ori mai scumpe. Ca idee

#27
yekun

yekun

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,426
  • Înscris: 13.10.2022
Bag mana in foc ca NU iti garanteaza 400 mbps.  Ca alea or fi valorile uzuale, poate. Garantate, nu.

#28
TehCube

TehCube

    Railgun user

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,656
  • Înscris: 09.01.2007
Si mie mi se pare suspect, dar omul a zis ca i-au zis "minim 400", asta ar insemna ca-i garanteaza. Altfel e doar wishful thinking.
Oricum, nu stiu cum e in afara dar m-as astepta ca un abonament de 1 gbps sa nu scada sub 500 mbps prea des, indiferent de ora/etc.

#29
giuliani

giuliani

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,153
  • Înscris: 18.05.2007

View PostBucifon, on 11 iulie 2023 - 23:10, said:

N-am auzit niciodata de PYUR astia. Eu am abonament de la Vodafone (vechiul Unitymedia) de 100Mb sau 150Mb pe cablu. Pentru ce am eu nevoie, Netflix, Homeoffice imi ajunge.


Din cate vad e un provider din fosta parte comunista, si eu aud prima data de el acum.

#30
DarkMinion

DarkMinion

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 266
  • Înscris: 08.11.2013

View PostTehCube, on 12 iulie 2023 - 09:01, said:

Si mie mi se pare suspect, dar omul a zis ca i-au zis "minim 400", asta ar insemna ca-i garanteaza. Altfel e doar wishful thinking.

Nu mi-au spus mie personal. Scrie aici.

Random fact: cand am facut prima oara contractul cu ei pentru cel de 200 pe care il am acum, in primele 2 saptamani nu prea atingeam 100. Media era pe la 20-50.
Au un proces prin website-ul lor prin care ei ruleaza speedtest.net la cateva intervale orare aleatorii, cateva zile diferite. Au constantat ca intradevar e o problema, si nu doar "s-a intamplat odata", asa ca au trimis un Gigel. Acel Gigel a lucrat la cutia din pivnita vreo 2 ore, a schimbat ceva chestii prin casa, inclusiv prizat si portul si de atunci, e constant 200-210.

Worth to mention, au routere diferite pentru fiecare plan. Cel pe care il am acum, pentru planul de 200 nu va fi functional pentru cel de 500 (asa au spus ei, cel putin). Pentru planul de 1000, au ceva numit pe aici "Fritzbox"...

View Postyekun, on 12 iulie 2023 - 08:20, said:

Bag mana in foc ca NU iti garanteaza 400 mbps.  Ca alea or fi valorile uzuale, poate. Garantate, nu.
Pentru mine "minimum" inseamna, well, minimum. Daca e sub, e o problema pe care ei trebuie sa o rezolve.
Ma astept ca viteza "uzuala" sa fie de 800 - 850

View Postgiuliani, on 12 iulie 2023 - 10:08, said:

Din cate vad e un provider din fosta parte comunista, si eu aud prima data de el acum.
FYI: Sunt ex-Telecolumbus. S-au rebranduit (cel putin partea care tine de internet si televiziune).

View PostBucifon, on 11 iulie 2023 - 23:10, said:

N-am auzit niciodata de PYUR astia. Eu am abonament de la Vodafone (vechiul Unitymedia) de 100Mb sau 150Mb pe cablu. Pentru ce am eu nevoie, Netflix, Homeoffice imi ajunge.
Cum am spus mai sus, acoperirea e impartita - cel putin aici - intre Vodafone si PYUR. Unde e Vodafone, nu e Pyur, si invers. Nu am de ales.
Ambii folosesc infrastructura inchiriata de la Telekom...

Edited by DarkMinion, 12 July 2023 - 12:08.


#31
cralin

cralin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 612
  • Înscris: 18.09.2020
Parerea mea este ca Fritzbox-ul este singurul router din categoria "consumer" pe care merita sa dai banii daca ai servicii internet de la un ISP din Germania

Daca esti in Germania, beneficiezi de legea cunoscuta ca "Routerfreiheit" si poti sa bagi pe sirma echipamentul care il vrei tu atit timp cit este in lista de echipamente suportate de providerul tau.

Deci poti sa le zici ca iti trebuie internet fara nici un router (ei oricum trebuie sa-ti dea ceva care se pune la capatul firului fiindca altfel nu iti pot livra serviciul care ti l-au vindut) si ai sa primesti gratuit o "conserva" pe post de router care poti sa o schimbi cu echipamentul cumparat de tine.


In functie de unde stai in Gemania este posibil sa-ti mearga mai bine sau mai rau in functie de calitatea infrastructurii din zona ta.
Am colegi care au net de la Pyur si unii se pling de calitatea proasta a link-ului iar altii zic ca nu au avut niciodata probleme.

Colegii care nu au avut probleme au fibra pina in beciul blocului si de acolo, pentru fiecare locatar din blocul respectiv, CATV pina in casa.

Edited by cralin, 12 July 2023 - 14:13.


#32
gdinca58

gdinca58

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 23.09.2009
Buna ziua
Au venit cei de la DIGI si mi-au instalat fibra optica.Din ce am vazut eu pe internet,instalau un fel de router.La mine au instalat doua dispozitive:
-un "router" in care intra(sau iese) un cablu coaxial si alte doua cabluri optice(mufe verzi)
-un al doilea dispozitiv in care intra fostul cablu de internet si din nou un cablu optic.
Stie cineva ce sunt astea si cum functioneaza?
Multumesc

Edited by gdinca58, 13 July 2023 - 19:52.


#33
kopilu_198

kopilu_198

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,390
  • Înscris: 25.10.2008
le deconectezi pe rand si vezi ce iti pica, cablu sau internet

#34
gdinca58

gdinca58

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 23.09.2009

View Postkopilu_198, on 14 iulie 2023 - 07:43, said:

le deconectezi pe rand si vezi ce iti pica, cablu sau internet
Asa am facut.Dispozitivul ala mic trebuie sa fie un convertor,Semnalul  optic intra in el si iese un semnal electric,pe cablu coaxial,care merge la TV.
Celalalt trebuie sa fie un router,dar nu are antene.In el intra semnalul optic, venit de la celalalt dispozitiv si iese semnal electricc ca pleaca pe cablu la routerul meu personal.

Edited by gdinca58, 14 July 2023 - 11:18.


#35
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,218
  • Înscris: 30.08.2006
Am impresia ca pun echipamente mai vechi. Asa am eu si sunt printre primii care si-au instalat fibra. La parinti e unul singur cu iesire si de coaxial. Partea bune e ca daca se strica ONT-ul, vei avea semnal la Tv.
Attached File  digi.jpg   143.83K   15 downloads

Edited by Leo2006, 14 July 2023 - 11:30.


#36
TehCube

TehCube

    Railgun user

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,656
  • Înscris: 09.01.2007

View Postgdinca58, on 13 iulie 2023 - 19:49, said:

Buna ziua
Au venit cei de la DIGI si mi-au instalat fibra optica.Din ce am vazut eu pe internet,instalau un fel de router.La mine au instalat doua dispozitive:
-un "router" in care intra(sau iese) un cablu coaxial si alte doua cabluri optice(mufe verzi)
-un al doilea dispozitiv in care intra fostul cablu de internet si din nou un cablu optic.
Stie cineva ce sunt astea si cum functioneaza?
Multumesc

Unul e pentru cablu, ala cu coaxial si fibra in/out, si al 2-lea e ONT, fibra in -> cupru out.
Cum functioneaza... nu e treaba ta, ca sunt deviceurile lor. Daca vrei sa n-ai treaba cu ele, iti cumperi router, conectezi din ONT cablu lan in router, si le zici sa-l puna in mod Bridge. Si apoi faci tot ce te intereseaza din routerul tau, al lor ramane drept convertor din fibra in cupru si atat.

Nu trebuie sa aiba antene externe ca sa aiba wireless.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate