Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 Infiltratii casa noua

sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...
 Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...
 

Despre longevitatea câinilor (I). Se confirmă scăderea speranței de viață. Cauze. Legătura cu hrana. Cea mai bună hrană pentru câini.

* * * * - 5 votes
 • Please log in to reply
76 replies to this topic

#55
Tsunamii

Tsunamii

  Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 49,854
 • Înscris: 20.10.2015

 mirelvanca, on 26 iunie 2023 - 12:37, said:

Alex, eu deja am arătat că "boabele în sine" *fac* [...]  din surse de încredere.
Nu ajunge să spui că "nu fac rău", ci trebuie să și dovedești cu ceva.

:lol:
Cum spusei:
"crede-ma pe mine eu stiu Gicu care a spus asta a facut scoli!"

Cred ca lucrezi pentru o firma care vinde asa ceva

#56
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007

 Tsunamii, on 27 iunie 2023 - 05:18, said:


Posted Image
Cum spusei:
"crede-ma pe mine eu stiu Gicu care a spus asta a facut scoli!"

Cred ca lucrezi pentru o firma care vinde asa ceva

De subliniat, ai subliniat bine, de interpretat ai făcut-o rău.
E ușor să fii rău.  Mă străduiesc ca eu să nu fiu, acum.
Arată tu de ce lucrurile stau altfel decât am scris eu.  Fundamentat.  Fără ajutorul lui Gicu.

#57
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007

 SmurfK, on 26 iunie 2023 - 17:32, said:


Cânii nu sunt omnivori de câțiva zeci de ani, ci de câteva mii. Nu-ți imagina că omul medieval îi dădea câinelui carne macră, cu ou și cu niște afine, să-i facă o dietă "BARF". Câinii au mâncat, de câteva sute de ani, rămășițele de la oameni, oase, diverse vegetale, etc.

...
Cam așa e și cu câinii. Principalul motiv pentru care nu le dau dietă BARF este că nu-mi permite buzunarul. Iar cei cărora le permite, e foarte posibil să aibă în vedere și alte lucruri în viața câinilor lor, de-asta ies statisticile așa...

"Cânii nu sunt omnivori de câțiva zeci de ani, ci de câteva mii", spui tu.  Ce argumente biologice aduci?  Altminteri e doar afirmația ta și nimic mai mult. Regret că trebuie să spun, dar corelată cu informația despre faptul că nu îți permiți mai mult poate sugera o asemănare cu fabula "Vulpea și strugurii", de La Fontaine.

Sunt de acord că, alături de oameni, câinii nu au avut parte de cea mai potrivită mâncare.  Sunt convins însă, că cei ce au avut parte de ea, au dus-o mai bine.  Eu sunt adeptul acelui "mai bine" și îl promovez.  Cine are urechi de auzit, să audă - zice o vorbă, potrivită aici.  Cine nu, poate să se culce pe-o ureche (din aia de ne-auzit), "că ș-așa câinii-s omnivori", nu?  Dar nu-s. (Vezi argumentele pe care eu le-am adus, vezi resursele indicate.)  Unii spun că câinii sunt omnivori pentru că mănâncă o dietă omnivoră (siliți).  Dacă ne-am hrăni porcii cu carne, asta i-ar face carnivori, nu?  Nu.  Rămân tot niște omnivore, hrănite cu carne.  Un om care mănâncă doar carne, e un carnivor?  La fel, nu.  E tot un omnivor.
Hai să zicem că câinii ar fi omnivori, cum vrei tu să crezi.  Crezi că hrana pe care o propun eu le-ar face rău, sau bine? Nu am propus să le dai trifoi și sfeclă, ca să reduci amprenta de carbon, ci să le dai hrana lor naturală, ca să fie fericiți.

Ești conștient însă că înșiși câinii ne spun care e cea mai bună hrană pentru ei.  Atâta doar, că din comoditate sau din lipsa resurselor financiare, le impunem altceva.  Categoria principală de deținători de câini/pisici căreia i se adresează cele spuse aici sunt comozii, cei care pot mai mult, dar cred că e suficient atâta cât fac.

Referitor la posibilitățile materiale, am spus și în alte părți, dar și în acest thread, că, pentru cei ce nu-și permit decât o dietă cu hrană uscată, există posibilități de îmbunătățire a acesteia, cu mici adaosuri de ingrediente de calitate, unele dintre ele fiind chiar ieftine.  Poți vedea, dacă vrei, R9, unde sunt niște sfaturi în acest sens și se fac trimiteri la resurse.

Referitor la dieta BARF, am spus deja, de mai multe ori, că nu mă refer la ea.  E altceva.

Insiști să subliniezi importanța mișcării pentru sănătatea câinilor.  Ți-am dat dreptate prima oară, normal că-ți dau și acum.  Este extrem de importantă, iar din acest punct de vedere procedezi foarte bine cu câinii tăi.  Mă văd nevoit să repet și faptul că, în articolul de început, am vrut să vorbesc despre legătura dintre longevitate și hrană, lucru evident pentru cine-l citește.  Aici e locul unde se poate interveni cel mai ușor, cu un minim de efort.  În R9 am arătat că există și alți factori care trebuie avuți în vedere, mișcarea fiind unul dintre ei.  Pentru tine mișcarea e cea mai naturală formă de contribuție la longevitate, lucru lăudabil.  Altora s-ar putea să le fie mai comod să îmbunătățească dieta.  Iar alții s-ar putea să le facă pe ambele.

Și eu am crezut că nu o să-mi permit niciodată o hrană mai bună decât cea uscată.  Timpul mi-a dovedit contrariul.  Dacă-ți propui, probabilitatea e mare să reușești.  Poate să nu fie ușor, dar merită.  Ai satisfacția că știi că faci ceea ce trebuie, așa cum o ai și tu făcând mișcare cu câinii tăi.

Mai spui că "Iar cei cărora le permite, e foarte posibil să aibă în vedere și alte lucruri în viața câinilor lor, de-asta ies statisticile așa...".
Pe asta n-o înțeleg.  Îmi scapă ceva, cred.  Statisticile la care m-am referit ies prost.  Câinii trăiesc mai puțin, bolile sunt mai multe și mai grave. Ce lucruri ar putea avea în vedere oamenii "cărora le permite buzunarul", astfel ca viața câinilor lor să contribuie negativ la statistică?

#58
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007

 AlexEn, on 26 iunie 2023 - 16:42, said:

Nu stiu cat de incredere sunt sursele alea, pe mine nu m-ai convins. E ca si cum ai spune ca face rau consumul de salam si crenvursti, la modul absolut.
In realitate sunt multe variabile.

Vezi daca te coafeaza mancarea asta (pt caini): https://uk.virbac.co...oallergy-dog-a2

Alex, știu că pe tine nu o să te conving, dar prin răspunsurile pe care le dau îi pot convinge pe alții care își pot pune același fel de probleme.
Tu ai părerile tale, dar nu ai nimic care să le ofere credibilitate.  Doar "c-așa spune mușchii mei".
Referitor la surse, verifică-le întâi.  Înclin să cred că nu ai făcut-o, e nevoie de ceva timp și efort pentru asta.  Odată investite, acele timp și efort te pot ajuta să-ți faci o părere informată.

Termenul "coafează" folosit în acest mod nu l-am mai întâlnit.  Ce vrea să spună?  Bănuiesc că nimic de bine.
M-ai trimis la o hrană Virbac medicinală.  Ce ar trebui să zic?  În R9 am inclus în top o hrană Virbac, dar nu medicinală.  Nota obținută acolo te poate ajuta să-ți faci o părere despre calitatea mărcii.  Iar aici, în articolul din postarea inițială (și în R9 la fel), am arătat că hranele medicinale sunt o păcăleală.  Pentru detalii am trimis la R8 și mai departe (R8 face trimitere la un articol despre dietele veterinare numit "Alimentele cu prescripție pentru animale de companie").

Virbac Hypoallergy Dog A2
Uitându-mă la compoziție, constat următoarele:
 • Aproape jumătate din conținut este format din carbohidrați (undeva în zona 36%-46,5%). Aceștia formează cel mai abundent macronutrient.  Iar tapioca (sursa de carbohidrați) este cel mai abundent ingredient.  Conținutul de carbohidrați al unei diete naturale este cuprins între 0 și 3-4%.  Carbohidrații în exces pot duce la multe boli (obezitate, diabet, cancer, ş.a). Am repetat-o la nesfârșit, aproape.
 • Proteinele animale incluse sunt obținute prin procese chimice.
 • Lignoceluloza, adică câteva procente din hrană, ar putea fi obținută din rumeguș sau paie.  Este o sursă ieftină de fibre.  Toate alimentele "complete" conțin fibre, dar există surse de o calitate mult superioară, de exemplu fructe.  Nu te-ai bucura prea tare să știi că îți hrănești câinele cu rumeguș.
 • Pentru ca grăsimile conținute (18%, mult!) să nu se râncezească în timpul duratei de valabilitate a hranei, aceasta ar trebui să conțină un antioxidant (spune Dr. Randy Wysong).  Deoarece nu îl declară, suspiciunea mea este că e folosit unul sintetic, adică un compus chimic cu potențial cancerigen.  Cei care folosesc compuși naturali, sănătoși, se grăbesc să îi declare, dar unii dintre cei ce folosesc produse periculoase preferă să ascundă acest lucru.  Așa pare să fie și în cazul de față.  Nu cred că mai e nevoie să spun ce se întâmplă când dai unui animal o astfel de substanţă zi de zi, an după an.  Vezi povestea doamnei Susan Thixton, din R6.
 • Raportul Omega-6 supra Omega-3 (O6:O3) în cazul acestei hrane este de 6:1.  Raportul natural este de 2:1.  Valorile mai mari pot duce la îmbolnăviri, inclusiv diabet, precum la oameni.
Concluzia: o hrană superprocesată, preponderent vegetală, cu proprietăți nutritive scăzute, cu chimicale, periculoasă.  Dacă aș avea timp (n-am) i-aș calcula și nota de nutriție/calitate/încredere, care cu siguranță e mică (Vezi ce e cu notele astea în R9).

#59
Tsunamii

Tsunamii

  Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 49,854
 • Înscris: 20.10.2015

 mirelvanca, on 27 iunie 2023 - 22:46, said:


De subliniat, ai subliniat bine, de interpretat ai făcut-o rău.
E ușor să fii rău.  Mă străduiesc ca eu să nu fiu, acum.
Arată tu de ce lucrurile stau altfel decât am scris eu.  Fundamentat.  Fără ajutorul lui Gicu.

Okay, o sa-ti dedic o parte din timpul meu si sper ca vei si invata ceva din ceea ce scriu.
Si o fac pentru ca "analize" d-astea imi fac placere, nu neaparat ca vreau sa-ti demonstrez ceva chinuindu-ma.
Eu nu mint.
Am nevoie de ceva timp din 2 motive, sa-ti citesc parte din texte, sa gasesc analogii cat mai atractive si aproape de relaitate si penrtu a tine textul cat mai concis si pentru tine, desi n-ai merita, dar si pentru restul cititorilor

#60
binox

binox

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,260
 • Înscris: 17.02.2008

Quote

În R9 am inclus în top
M-am uitat un pic pe topul ala si am o nelamurire la brandul Markus-Muhle pe care-l folosesc. In tabelul tau Markus Mühle Natural Dog Food are scor mai mare decat Markus Mühle Black Angus Adult dar scorurile AADF sunt invers. Care-i explicatia?

#61
Freddy12

Freddy12

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 13,493
 • Înscris: 15.09.2010
Scăderea speranței de viața la câini poate avea legătura și cu industria câinilor de rasa, nu doar cu hrana. Fata de acum 20-30 de ani sunt mult mai mulți câini de rasa decât corcituri. Se știe cum au fost create rasele ( prin încrucișarea rudelor de grad 1-2-3 dar cel mai grav e ca uitându-te la pedigree-ul unui câine de rasa vei observa ca toți ascendenții sunt înrudiți între ei și atunci nu e de mirare ca au o imunitate scăzută, sunt bolnăvicioși și mor mai repede. Dar autorul studiului cred ca nu a vrut sa deschidă o cutie a Pandorei punându-și in cap asociațiile chinologice din întreaga lume.
Apropo de hrana buna, recent am descoperit la zooplus o hrana de calitate foarte buna care ii priește câinelui meu de rasa cu pedigree ( cu probleme digestive) in vârsta de peste 13 ani. De 2 luni de când mănâncă aceasta hrana, nu a mai avut deloc scaune moi.
https://www.zooplus....ds/adult/945605
30.1% fresh turkey meat, 23.6% sweet potatoes (dried), 18.9% turkey protein (dried), 15.4% peas (dried), 6.0% poultry fat, 4.9% beet pulp (desugared), 0.6% pumpkin (dried), 0.5% poultry liver (hydrolysed and dried)

#62
Tsunamii

Tsunamii

  Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 49,854
 • Înscris: 20.10.2015

 Freddy12, on 28 iunie 2023 - 10:39, said:

Scăderea speranței de viața la câini poate avea legătura și cu industria câinilor de rasa, nu doar cu hrana.
Nu numai...

El, ca in orice strategie de sales, trebuie sa scoata in evidenta avantajele a ceea ce vinde, sa mareasca artificial si psihologic, trasaturile pe care el crede ca le poate controla, imbunatatii si sa le transforme pe celelalte in secundare sau de importanta mai mica

#63
binox

binox

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,260
 • Înscris: 17.02.2008

Quote

Fata de acum 20-30 de ani sunt mult mai mulți câini de rasa decât corcituri.
Depinde la ce te referi. Daca vorbim despre cainii de companie crescuti in apartamente impresia mea e ca acum vezi mult mai multi caini in lesa corcituri decat vedeai acum 20-30 de ani.
Oamenii au inceput sa adopte si corcituri ca animale de comanie, nu doar cu scop utilitar pt curti cum se intampla "pe vremuri".In perioada aia nu prea vedeai corcituri in lesa, era insa plin de vagabonzi pe strazi.
E adevarat ca multi crescatori fac inbreeding sau monte cu exemplare fara teste dar asta se intampla si atunci. Acum cel putin regulile s-au inasprit (inclusiv de anul asta au aparut cerinte suplimentare pt dreptul de monta), chiar daca nu sunt respectate de toti crescatorii e mai usor sa faci diferenta dintre ei.

Din ce m-am mai documentat eu in domeniul nutritiei(umane) in ultima perioada, concluziile ar fi ca sanatatea depinde 75-80% de factori externi (nutritie,mediu, stil de viata etc)  si restul de mostenirea genetica.
La oameni nu se pune problema de inbreeding si totusi in ultimele decade incidenta bolilor metabolice a crescut alarmant de mult din cauza nutritiei neadecvate.

#64
Tsunamii

Tsunamii

  Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 49,854
 • Înscris: 20.10.2015

 binox, on 28 iunie 2023 - 12:08, said:

Depinde la ce te referi. Daca vorbim despre cainii de companie crescuti in apartamente impresia mea e ca acum vezi mult mai multi caini in lesa corcituri decat vedeai acum 20-30 de ani.
Oamenii au inceput sa adopte si corcituri ca animale de comanie, nu doar cu scop utilitar pt curti cum se intampla "pe vremuri".In perioada aia nu prea vedeai corcituri in lesa, era insa plin de vagabonzi pe strazi.

O evolutie neasteptata pentru mine in special in Romania

2 uimiri am avut "la Romania"
Fumatul in restaurante si birouri si grija pentru catei

Cand am plecat din tara in 97 radea lumea de tine daca strangeai rahatul catelului... acum... vezi multi "bagabonti" in lesa si lumea are grijanie de ei, ii castreaza, ii duce la vet... e o evolutie fantastica de care nu credeam in stare pe romani. Bravo, ce sa zic...

#65
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007

 binox, on 28 iunie 2023 - 09:10, said:

M-am uitat un pic pe topul ala si am o nelamurire la brandul Markus-Muhle pe care-l folosesc. In tabelul tau Markus Mühle Natural Dog Food are scor mai mare decat Markus Mühle Black Angus Adult dar scorurile AADF sunt invers. Care-i explicatia?

Ai dreptate.  Scorurile pe AADF s-au modificat de când am preluat eu rezultatele de acolo, adică de peste un an și jumătate.  Nu e prima oară când se întâmplă aşa ceva.  Şi eu am folosit NaturNah, impulsionat de raportul foarte bun calitate/preţ pe care-l avea.  Când am luat contact cu AADF, prin 2016, NaturNah avea nota 9 (din 10 - de fapt 4,5 din 5), adică echivalentrul lui 90% al notării actuale.  Autorul review-urilor şi conducătorul site-ului, David Jackson, scria undeva că el modifică acele note atunci când crede că acest lucru se impune.  Adică atunci când apar schimbări de reţete sau când apar noi informaţii relevante (de exemplu despre cât de încredere pot fi unele ingrediente sau nu, ori unele procese tehnologice, etc.).  Apoi, la un moment dat, David Jackson şi-a schimbat sistemul de notare, trecând de la nota maximă de 5 stele, la cea de 100%.  Totodată a făcut schimbări şi în algoritmii care calculează notele (cei pe care-i pune la dispoziţie şi pentru restul lumii sub forma uneltei Instant Review Generator (IRG), folosită şi de mine pentru calcularea notelor în cazul produselor care nu erau deja analizate de către el).  Imediat după schimbare, hrana NaturNah figura cu nota 8.   Apoi, după un alt timp, a apărut cu nota 8,7, rămânând la fel destul de multă vreme.  Eu aşa am găsit-o în momentul întocmirii topului, deci am folosit acea notă.  Aşa cum am menţionat în postarea respectivă, pentru produsele deja prezente pe AADF, am folosit link-uri către analizele de pe site, iar pentru cele analizate de mine am folosit link-uri către imaginile generate de IRG, salvate.  Aşa că, la produsele ale căror analize au fost ajustate de către David Jackson, notele prinse de mine în top nu mai reflectă situația de acum.

Din păcate, să refac topul nu mi-e uşor.  La gradul meu de pricepere curent, am făcut sortările în Excel, apoi am transferat tabelele în Word, apoi le-am salvat sub formă de HTML, apoi le-am trecut în Blogger, iar apoi am făcut multe modificări manuale în HTML, acolo unde funcționarea nu era cea dorită de mine (de exemplu am dorit ca link-urile să se deschidă în filă nouă şi să nu se deschidă în aceeaşi filă, ca apoi să trebuiască să foloseşti "Back" ca să te întorci la ea).
Aşa că, cu regret, deocamdată voi lăsa topul aşa, ca o fotografie a situaţiei existente la momentul respectiv.  Cine întâmpină probleme, poate întreba, aşa cum ai făcut-o tu.  Se poate şi în blog.

Încă ceva despre Markus Mühle NaturNah.
Constat că a fost normal ca scorul să scadă, pentru că reţeta s-a modificat în sens negativ în ceea ce priveşte nutriţia/calitatea/încrederea.
Uite aici apare reţeta folosită de producător în 2017, când am tradus review-ul apărut pe AADF pentru această hrană:
https://drive.google..._qob5592XlbfwiA
De atunci, review-ul a dispărut de pe site, alături de alte review-uri foarte importante şi grăitoare (Orijen, Pedigree, Royal Canin), dar pe care eu le mai am, sub formă de traduceri, făcute tot la acea vreme cu cea pentru NaturNah.

Voi face în continuare o comparaţie a reţetei de acum cu cea din 2017, dar mă voi referi doar la principalele ingrediente de origine animală.
 • Acum (2023) hrana conţine:  28% făină de carne uscată de pasăre, 5% făină de burtă/intestine de vânat, 5% făină din oase de vânat şi foarte puţin gălbenuş de ou, adică foarte puţin mai mult de 38% din conţinut.
 • În 2017 conţinea:  28% făină de carne uscată de pasăre, 8% făină de burtă/intestine de vânat, 5% făină din oase de vânat, 5% făină de peşte marin, 2% gălbenuş de ou, adică 48% din conţinut.  E logic să cred că atunci când am preluat nota de 8,7 calitatea era încă cea ridicată.
Cu regret observ scăderea calităţii acestei hrane.  Tendinţa de scădere a calităţii a fost arătată şi în cazul Orijen, într-un articol pe site-ul Truth About Pet Food.

Am început mai demult să mă întreb dacă nu cumva nota pentru Markus Mühle NaturNah nu e cumva supraevaluată, prin omisiune.  Producătorul declara că nu foloseşte conservaţi şi coloranţi, dar nu spunea nimic despre antioxidanţi.  Acum înclin să cred că toate aceste produse uscate ar trebui să conţină antioxidanţi de vreun fel, altminteri grăsimile şi uleiurile s-ar râncezi şi ar deveni toxice.  Nedeclararea antioxidanţilor prezenţi ar însemna că aceştia sunt din cei chimici, periculoşi.  Probabilitatea ca măcar unele dintre componentele hranei să fie stabilizate cu antioxidanţi e mare, având în vedere să se lucrează cu făini de carne.
E doar o supoziţie.  M-am gândit să întreb producătorul, dar nu mi-am făcut timp pentru asta.

#66
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007

 Freddy12, on 28 iunie 2023 - 10:39, said:

Scăderea speranței de viața la câini poate avea legătura și cu industria câinilor de rasa, nu doar cu hrana. Fata de acum 20-30 de ani sunt mult mai mulți câini de rasa decât corcituri. Se știe cum au fost create rasele ( prin încrucișarea rudelor de grad 1-2-3 dar cel mai grav e ca uitându-te la pedigree-ul unui câine de rasa vei observa ca toți ascendenții sunt înrudiți între ei și atunci nu e de mirare ca au o imunitate scăzută, sunt bolnăvicioși și mor mai repede. Dar autorul studiului cred ca nu a vrut sa deschidă o cutie a Pandorei punându-și in cap asociațiile chinologice din întreaga lume.
Apropo de hrana buna, recent am descoperit la zooplus o hrana de calitate foarte buna care ii priește câinelui meu de rasa cu pedigree ( cu probleme digestive) in vârsta de peste 13 ani. De 2 luni de când mănâncă aceasta hrana, nu a mai avut deloc scaune moi.
https://www.zooplus....ds/adult/945605
30.1% fresh turkey meat, 23.6% sweet potatoes (dried), 18.9% turkey protein (dried), 15.4% peas (dried), 6.0% poultry fat, 4.9% beet pulp (desugared), 0.6% pumpkin (dried), 0.5% poultry liver (hydrolysed and dried)

Am testat o hrană Greenwoods, este în top (în R9), pe locul 12, cu nota 8,3.  (Acum ceva vreme Posted Image)
Rămâne însă valabilă discuția despre inadecvarea biologică a hranelor uscate.

Referitor la influența nefastă exercitată de unele capricii ale crescătorilor vezi aici:
https://www.facebook...02328131256942/

Iar recunoașterea faptului că unele rase sunt de fapt animale chinuite ca urmare a caracteristicilor dobândite ca urmare a acestor capricii:
https://www.digi24.r...-pliate-2222887

 Tsunamii, on 28 iunie 2023 - 05:42, said:


Okay, o sa-ti dedic o parte din timpul meu si sper ca vei si invata ceva din ceea ce scriu.
Si o fac pentru ca "analize" d-astea imi fac placere, nu neaparat ca vreau sa-ti demonstrez ceva chinuindu-ma.
Eu nu mint.
Am nevoie de ceva timp din 2 motive, sa-ti citesc parte din texte, sa gasesc analogii cat mai atractive si aproape de relaitate si penrtu a tine textul cat mai concis si pentru tine, desi n-ai merita, dar si pentru restul cititorilor

E o inițiativă lăudabilă.
Problema e că tu dovedești că îți fabrici antipatii doar văzând că un text e mai lung decât ți-ar fi ție natural să fie.  Recunoști că nu ai citit, dar ai sărit cu judecățile. Iar în lumina acestei antipatii mărturisite, m-ar mira să tragi vreo concluzie care să nu fie afectată.
Aștept cu încredere.

#67
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007

 binox, on 28 iunie 2023 - 09:10, said:

M-am uitat un pic pe topul ala si am o nelamurire la brandul Markus-Muhle pe care-l folosesc. In tabelul tau Markus Mühle Natural Dog Food are scor mai mare decat Markus Mühle Black Angus Adult dar scorurile AADF sunt invers. Care-i explicatia?

Revin la observația ta și fac o completare la răspunsul meu privind hrana Markus Mühle NaturNah (Natural Dog Food) a cărei notă s-a modificat.
Pagina hranei din AADF, arată în colțul din dreapta sus data ultimei ei modificări. În cazul de care vorbim, data este 27 februarie 2023, adică relativ recent.
https://www.allabout...atural-dog-food

#68
Tsunamii

Tsunamii

  Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 49,854
 • Înscris: 20.10.2015

 mirelvanca, on 29 iunie 2023 - 14:55, said:

Problema e că tu dovedești că îți fabrici antipatii doar văzând că un text e mai lung decât ți-ar fi ție natural să fie.  Recunoști că nu ai citit, dar ai sărit cu judecățile.

Pentru ca e LOGIC
Ori ai copiat textul care e urias, cel mai probabil, ori l-ai scris tu
Apoi merg la scop

Care e SCOPUL?

Pai scopul e cel mai probabil un gen de mancare o marca etc pe care te chinui s-o vinzi.
Si in lumina asta profiti de nestiinta oamenilor, exact ca si politicienii si aduci in primplan VESTITI oameni de stiinta care sustin cateva carateristici ale produsului pe care-l promovezi, dar o faci si prost.
Mai mult ca sigur NU lucrezi in sales, pentru ca in sales nu sta nimeni sa-si piarda cel putin 40 de minute sa citeasca cu atentie, cel mai probabil o tampenie care manipuleaza.

Asa se intampla in orice domeniu.
Deci nu numai ca nu convingi, dar faci si un deserviciu produsului

Statisticile care le scoti in evidenta sunt facute si ele cu SCOPUL de a sustine produsul ala.
Alte pareri care sunt potrivnice argumentelor tale, nu o sa le regasesc acolo decat cu o tinta de manipulare.

Nu ma refer la faptul ca nu e noua tehnica asta, dar e una proasta, pierzi si tu timpul si nici nu are efectul scontat

Asta fu doar prima parte

#69
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007

 AlexEn, on 26 iunie 2023 - 16:42, said:

... ... E ca si cum ai spune ca face rau consumul de salam si crenvursti, la modul absolut.
In realitate sunt multe variabile.

Alex, revin la cele spuse de tine ca să lămurim cum stă treaba cu salamul și crenvurștii.  Am mai mult timp acum.  E atât un răspuns pentru tine, cât și o atenționare pentru alții, cărora dacă le spui că hrana câinilor e plină de lucruri nedorite, îți vor răspunde:  „Vai! Dar hrana noastră nu e tot așa?”  Nu, nu e.

Pentru început, îți spun că mă îndoiesc că tu ai mânca zilnic doar salam și crenvurști, nimic altceva.  365 de zile pe an, an de an, toată viața ta.  Mă gândesc că și tu (și chiar dacă tu nu, însă majoritatea oamenilor, cu siguranță) vei găsi că acesta e un lucru rău, chiar la modul absolut.  Un clopoțel ar trebui să sune pe undeva, că nu e bine, având în vedere cât de mult ni se atrage atenția că alimentația incorectă ne expune la boli.  Eu mănânc și salam și crenvurști, dar nu zilnic.  Probabil și tu, câteodată.

Consider că ai invocat salamul și crenvurștii ca echivalent uman al hranei „de rahat” pentru câini.  Ei bine, în cazul lor situația stă altfel.  Ei sunt obligați să mănânce acea hrană 365 de zile pe an, an de an, toată viața lor.  Iar reglementările în domeniul hranei lor sunt considerabil mai laxe decât în cazul hranei umane, ori chiar inexistente.

Să ne gândim la chimicale precum conservanții, antioxidanții, coloranții și „aromele”.  Unele substanțe sintetice din aceste categorii nu sunt deloc permise în hrana oamenilor, dar sunt permise în hrana animalelor.  Care e logica?  De animale, autorităților din lume nu le pasă prea mult și oricum lobby-ul producătorilor e prea puternic.  De oameni sunt siliți să le pese, oamenii au drepturi, votează, pe când animalele nu.  Există tari importante în care viața unui om este acoperită de o valoare bănească.  Vezi R6.  Dacă un aliment ar ajunge să omoare un om, producătorul ar fi într-o uriașă încurcătură. Un proces civil ar putea să-l coste multe milioane de dolari.  Măsurile luate de autorități ar fi și ele hotărâte, amenda ar fi una deloc neglijabilă, iar un eventual proces penal s-ar putea solda cu închisoare.  Deci riscul pentru producători e mare.  Așa că, în domeniul alimentației oamenilor, grija e și ea mare.

Nu la fel stă treaba în cazul câinilor și pisicilor (R6).  Viețile lor nu sunt acoperite de o valoare bănească.  Sunt considerate bunuri, de o valoare modică.  De aceea, așa cum spuneam deja, în cazul alimentelor ce le sunt destinate se pot folosi multe substanțe sintetice, unele în doze mult mai mari decât cele admise la oameni, și chiar unele care la oameni nu sunt permise deloc.  Din acest punct de vedere animalele ne seamănă, nu au o rezistență înnăscută la ele. Sunt doar mult mai puțin importante.  Pot fi omorâte cu miile și autorul primește doar o amendă neînsemnată.

Să vedem ce se știe despre unele dintre chimicalele sintetice folosite în hrana animalelor noastre: antioxidanți, arome, coloranți și conservanți sintetici.  David Jackson, de la All About Dog Food, vorbește despre aceste substanțe în glosarul de ingrediente de pe site.  Partea referitoare la antioxidanți și conservanți sintetici se găsește aici:  https://www.allabout...nd-antioxidants.  Aflăm că sunt substanțe periculoase, că există studii în care se arată că sunt cancerigene.

Am tradus o parte din acest glosar în 2017.  Traducerea mea, așa cum arăta respectivul text la acea vreme, se găsește, sub formă de PDF, aici:  https://drive.google...TxnzEUreUw_lSZA.  De atunci au mai apărut modificări ale textului și firește, cea mai recentă versiune este cea disponibilă pe site.

Acum ne întoarcem la crenvurști, alăturându-le și parizerul.  Am hrănit mulți câini cu așa ceva și, din punct de vedere a cantității de „otravă” pe care o poartă, sunt mult mai sigure decât hranele uscate, pline de antioxidanți, conservanți și coloranți.  Să vedem de ce.

Dacă mergeți la magazin și cumpărați o caserolă sau un pachet cu carne, veți constata că are un termen de valabilitate de doar câteva zile, după care se strică.  Am întâlnit și cazuri în care carnea s-a stricat înainte de expirarea acelui termen.  Dacă însă cumpărați crenvurști sau un parizer ieftin, veți vedea că au un termen de valabilitate care poate ajunge la câteva săptămâni.  Oare cum așa, că tot carne, grăsimi și derivate au în compoziție?  Aici intervin adaosurile de chimicale stabilizatoare, care împiedică alterarea.  Cu cât cantitatea lor e mai mare, cu atât termenul de valabilitate se prelungește.  Fiind vorba însă de alimente de uz uman, cantitățile nu pot fi prea mari, având în vedere riscurile.  Mai țineți cont acum că aceste produse, crenvurștii și parizerul, se păstrează la rece.  E foarte important.

Acum revenim la hrana pentru câini și pisici.  Având un oarecare conținut de carne și grăsimi, și acestea se pot altera în câteva zile dacă nu sunt împiedicate să pățească astfel.  Va fi nevoie deci să se adauge acele substanțe conservante și antioxidante.  Dacă ați văzut un salam pentru câini știți probabil că el nu e păstrat în frigider, ci stă pe raft, la temperatura camerei, spre deosebire de mezelurile pentru oameni.  Poate știți și că el poate avea un termen de valabilitate de câteva luni sau chiar un an.  Acum gândiți-vă ce cantitate de chimicale trebuie folosită pentru ca acel produs să nu se strice la cald, timp de un an…

La fel stau lucrurile cu sacii de alimente uscate (boabe), care de obicei au termene de valabilitate de un an, sau chiar mai mulți.  Hrana care i-a ucis câinele lui Susan Thixton (vezi R6) conținea atât de multe chimicale încât putea fi păstrată 25 de ani!

Ei bine, asta e diferența între hrana „de rahat” pentru oameni și omoloaga lor pentru câini.  Adică una enormă:
 • Pentru oameni: alimente cu mici cantități de agenți de conservare, valabile câteva săptămâni, însă numai dacă sunt ținute la rece.
 • Pentru animale (câini și pisici): alimente cu cantități atât de mari de chimicale periculoase încât pot sta la temperatura ambientală cu anii.
Acesta este unul dintre motivele foarte importante pentru care se recomandă ca hrana pe care o dați animalelor să fie una preparată cu ingrediente de uz uman, preferabil acasă (R6, R11).

Alt motiv îl constituie mult mai bunul control veterinar al ingredientelor folosite în hrana oamenilor și restricțiile privitoare la sursele acestora.  În R6 ni se arată că în hrana destinată animalelor de companie pot ajunge chiar și animale moarte de diverse boli ori mortăciuni recuperate de pe drumuri.

Iar pe cei care încă mai susțin că hrana noastră e la fel de proastă ca cea a câinilor, îi invit să citească capitolul 10 din R9 (numit Al treilea pericol: ingredientele de calitate execrabilă).

Mă simt dator ca în completarea discuției despre antioxidanți și conservanți, mai adaug câteva informații utile pentru cei ce caută un aliment pentru animalul lor.  Există substanțe naturale inofensive care pot fi folosite pe post de antioxidanți și conservanți.  Dintre ele cele mai răspândite sunt vitamina C (acid ascorbic), vitamina E (specificată și ca amestec de tocoferoli) și uleiul de rozmarin.  Vezi pe AADF:  https://www.allabout...nd-antioxidants.  Producătorii care le folosesc nu ascund acest lucru, ci sunt bucuroși să-l împărtășească.  Alții însă aleg calea care le oferă profit maxim, folosind ingrediente cât mai ieftine, inclusiv chimicale sintetice pe post de antioxidanți.  Uneori le declară, alteori nu.  Deseori apelează la șmecherii, spunând că folosesc „antioxidanți/conservanți aprobați în UE”.  David Jackson spune că această formulare ar trebui să ne facă să „fugim” de respectivul produs.

Alex, ne mai spui că „În realitate sunt multe variabile.”  Da.  Am arătat câteva de care ar fi bine să ținem seama cu toții.  Cu siguranță că mai sunt și altele, dar astea s-au potrivit provocării de față, cea cu crenvurștii.

 Tsunamii, on 29 iunie 2023 - 22:01, said:


Pentru ca e LOGIC
Ori ai copiat textul care e urias, cel mai probabil, ori l-ai scris tu

etc.

Ai o logică de fier. Felicitări.  M-ai demascat.
Vezi că ai uitat că ai promis că și citești.

#70
Tsunamii

Tsunamii

  Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 49,854
 • Înscris: 20.10.2015

 mirelvanca, on 30 iunie 2023 - 01:03, said:

Ai o logică de fier. Felicitări.  M-ai demascat.
Vezi că ai uitat că ai promis că și citești.

Culmea e ca logica in cazul tau nu trebuie sa fie de fier.
Iti dai seama din prima ce ai de gand si o mai faci si prost. E ca un discurs AUR in care ti se scoate in evidenta ca e bine sa fii nationalist pentru Poarta Sarutului si ca facebook-ul distruge copilaria. E tot politica si ceea ce faci tu.
O faci prost pentru ca scrii foarte mult. Textele astea lungi sunt folositoare doar pentru competitia ta, nu pentru un om cu animal de companie.

Eu pentru ca imi iubesc catelul ar trebui sa fiu idiot sa cred un politician d-asta.

Ah, iubesti animalele si vrei sa faci ceva pentru hrana lor?
Fa un lobby pentru guverne sa interzica mancarea pe care tu o crezi otravitoare. Acolo poti scrie.
Acolo insa nu merge cu abureli d-astea, stai sa spicuiesc din textul tau:

 mirelvanca, on 30 iunie 2023 - 01:03, said:

Să ne gândim la chimicale precum conservanții, antioxidanții, coloranții și „aromele”.

De animale, autorităților din lume nu le pasă prea mult

David Jackson, de la All About Dog Food, vorbește despre aceste substanțe

Acum ne întoarcem la crenvurști, alăturându-le și parizerul.  Am hrănit mulți câini cu așa ceva

Ceea ce faci tu e incercare de manipulare un fel de reclama ascunsa. Dar facuta prost.
Un specialist nu sta sa-ti citeasca volumele scrise doar pentru a te combate, iar un utilizator, n-are vreme de asa ceva.

Vrei ceva folositor?
Schimba standardele guvernelor.

Ah, nu poti?
Ia scoate de miane parizerul de pe piata si vino in fata oamenilor.
Ce crezi, iti vor multumi sau te vor linsa?

#71
mirelvanca

mirelvanca

  Junior Member

 • Grup: Members
 • Posts: 70
 • Înscris: 18.11.2007

 Tsunamii, on 30 iunie 2023 - 05:47, said:


Culmea e ca logica in cazul tau nu trebuie sa fie de fier.
Iti dai seama din prima ce ai de gand si o mai faci si prost.  E ca un discurs AUR in care ti se scoate in evidenta ca e bine sa fii nationalist pentru Poarta Sarutului si ca facebook-ul distruge copilaria. E tot politica si ceea ce faci tu.
...

O faci prost pentru ca scrii foarte mult. Textele astea lungi sunt folositoare doar pentru competitia ta, nu pentru un om cu animal de companie.

Eu pentru ca imi iubesc catelul ar trebui sa fiu idiot sa cred un politician d-asta.
...

Ceea ce faci tu e incercare de manipulare un fel de reclama ascunsa. Dar facuta prost.
Un specialist nu sta sa-ti citeasca volumele scrise doar pentru a te combate, iar un utilizator, n-are vreme de asa ceva.
...

Iar m-ai prins.  Din start.  Da, făceam reclamă la parizer, dar nu puteam s-o fac pe față, că regulile forumului nu o permit.  Sper să nu bage și alții de seamă.  E bine că ai scris la o oră când ei dormeau.
Aștept în continuare să citești și restul, pentru că ai promis.  Mai sunt manipulări acolo, iar ăștialalți nu reușesc să se prindă.
Mulțumesc pentru critica constructivă, e de AUR.

Altminteri, vă doresc sănătate, ție și cățelului tău.

#72
Tsunamii

Tsunamii

  Bucuresti

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 49,854
 • Înscris: 20.10.2015

 mirelvanca, on 30 iunie 2023 - 12:16, said:

Iar m-ai prins.  Din start.  Da, făceam reclamă la parizer, dar nu puteam s-o fac pe față, că regulile forumului nu o permit.  Sper să nu bage și alții de seamă.  E bine că ai scris la o oră când ei dormeau.
Aștept în continuare să citești și restul, pentru că ai promis.  Mai sunt manipulări acolo, iar ăștialalți nu reușesc să se prindă.
Mulțumesc pentru critica constructivă, e de AUR.

Altminteri, vă doresc sănătate, ție și cățelului tău.

Crezi ca esti un bun vanzator
Ai grijanie ca enervezi clientii

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate