Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
recomandare GPS android

La multi ani @MindArchitect!

La multi ani de Sfantul Nicolae&#...

Cum accesez Whatsapp daca ma obli...
 Ce melodie ati vrea sa ascultati ...

Recomandare radio muzica veche in...

OnePlus 12

tv jvc(vestel) cu dungi brusc
 Apel la relații clienți...

Debranșare de la curent elec...

IPS Teodosie este cercetat de DNA...

Race for Glory (2024)
 Apogeul frumusetii feminine 65+?

Achizitionare placa video Palit s...

Stie cineva daca tableta va funct...

Contract mandat SRL pentru micro ...

Evaluarea nationala - Limba Romana 2023

- - - - -
  • Please log in to reply
23 replies to this topic

Bursul

Bursul

alias Petrov

• Grup: Senior Members
Avem un coleg de forum care zice ca LOTR e lectura de clasa II-a pe langa Tinerete fara batranete.

Adm

Adm

Property Caretaker

• Grup: Administrators
Au fost de toate, ba chiar si predilectia gerontofila pentru basme.

https://forum.softpe...ba-romana-2023/

overseas

overseas

Guru Member

Wtf is 'campul lexical'... al fructelor ? Le da un text simpatic dar fara relevanta, formulat in termeni extrem de simpli, iar intrebarea e formulata in termeni academici. Mda.
Saracul Paler, nu cred ca ar fi vrut sa ajunga in manuale.

Don_Costica

Don_Costica

Mos cam nebun

Bursul, on 19 iunie 2023 - 20:49, said:

Avem un coleg de forum care zice ca LOTR e lectura de clasa II-a pe langa Tinerete fara batranete.

Eu am citit "O povese cu un hobbit" prin scoala generala. Editura "Biblioteca pentru toti copiii". Nu mi-a placut nici stilul lui Tolkien, nici povestea. Preferatii mei erau Charles Dickens (Oliver Twist, David Copperfield, Marile Sperante) si Mark Twain (Huckleberry Finn, Tom Sawyer, Print si Cersetor).
Mi-a placut si inca imi place sa citesc, dar pe hartie. Acum incerc sa o molipsesc pe nepoata-mea, am scos la vedere Singur pe Lume si Cuore. Mai am o groaza de carti de copii, dar marea majoritate sunt pentru baieti, iar eu am parte doar de o fata si o nepoata :D

Adm, on 19 iunie 2023 - 16:51, said:

Din pacate, generatia noastra a studiat exclusiv literatura roamana.
Si aia pe care am studiat-o era obligatoriu prietenoasa cu regimul (sau cenzurata cu grija). A fost un instrument de propaganda extraordinar de eficient. "Dati-ne copiii timp de opt ani si vor fi bolsevici pe veci!". Cugetare de Vladimir Ilici Lenin, prin 1918.
Primele carti care au descris grozaviile comunismului au aparut in 1991. Tot ce gaseai pana atunci in librarii sau biblioteci era propaganda comunista sau text neutru. Din pacate, foarte multe creiere instruite in timpul acelui regim au fost infectate ideologic, mai ales cei care au beneficiat in vreun fel de rezultatul luptei de clasa.

djl

djl

orcs, go f*cking home. # jos turbanul. Iubesc șoriceii.

Cu autorii e o problemă: mediile profesorale şi academice în consideră canonici, deci trebuie să fie studiaţi din trecut în eternitate. Creangă, să zic, se pretează şi azi... aş zice că şi nepoţii lui, arhitecţii (modernişti). Basmele, aşa şi aşa. Dar în cazul altor poveşti, nuvele, romane, ar trebui căutaţi autori care să scrie ceva care să fie capabil să transmită mesajul dorit, dar în acelaşi timp să fie atrăgător pentru elevi; cine ştie, s-ar putea face un concurs pe tema asta. Dar sunt prea anchilozaţi.
M-am uitat pe cerinţe. Văd că sunt făcute să pună mintea la contribuţie, ceea ce e bine, că măreaţa noastră Capitală, asta ar trebui să facă sistemul educaţional, dar problema e că sistemul educaţional + operele liteare studiate (în general neinterasnte) nu fac asta. Ba chiar mai rău, nu se pune accent pe experimarea gramatical şi literar corecte.
Eu în liceu îmi doream să studiez literatură străină, dar de unde la industrial. La Engleză poate se mai menţiona ceva şi posibil şi din această cauză să mi se fi părut mai interesantă Engleza decât Româna (aveam note mai bune la o limbă străină!).

vladutz_techno_04

vladutz_techno_04

New Member

• Grup: Candidate Members
Foarte corect. Dacă cerința era de vocabular, s-ar fi cerut din text cuvinte din câmpul lexical al cuvântului (substantivului) "zmeură", adică fructe (de pădure, de exemplu): coacăze, mure etc.
La partea a treia, pe vremuri, se cereau opere literare cărora să le demonstrezi apartenența/încadrarea la/într-o operă literară. Se studiau, pe baza unor opere ale unor clasici (Emil Gârleanu, I. L. Caragiale etc.) modurile de expunere (descriere literară, narațiune, dialog) după care, avându-le la bază, se trecea la studiul genurilor literare (liric, epic, dramatic) și de aici, în final, se ajungea la studiul/analiza speciilor literare specifice fiecărui gen literar amintit (doina, imnul, oda, schița, nuvela, romanul, comedia etc.). Încă o dată, repet, nu sunt profesor de română. Și încă un lucru interesant am observat în subiectul de examen, și anume că s-a cerut identificarea sau construcția, parcă, a unui cuvânt/părți de vorbire cu funcția sintactică de complement prepozițional - probabil că s-a schimbat gramatica limbii române - nu am auzit de această funcție sintactică.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate