![]() |
Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
Evaluarea nationala - Limba Romana 2023
Last Updated: Jun 20 2023 15:39, Started by
Adm
, Jun 19 2023 11:29
·
3

Posted 19 June 2023 - 11:29

Tocmai s-a termiat examenul.
Rezolvarea aici. Am atasat si Baremul de corectare ![]() Attached Files |
Posted 19 June 2023 - 11:40

nush cum mai e acum, dar cand eram eu elev, atata timp cat nu pica comentariu pe poezie, subiectele erau considerate ok la romana.
Edited by Soulstream, 19 June 2023 - 11:47. |
Posted 19 June 2023 - 12:05

Bai ce m-ai speriat. La textul 2 citeam fata in loc de tata:
"fata isi apropia obrazul de obrazul meu si, cum nu se radea decat duminica, ma intepa cu barba, ceea ce ma facea fericit" Am crezu ca lumea a luat-o cu adevat razna! ![]() |
Posted 19 June 2023 - 13:07

Fiica mea e optimista, zice ca a gresit doar la pluralul de la "dragilor".
Ea citeste foarte mult si am trecut-o pe partea de literatura SF. Cand a fost sa faca comparatie cu o opera literara citita, mi-a zis ca a fost panica, dar pana la urma a folosit "Charlie si Fabrica de Ciocolata" (familia, saracia etc) A citit candva Amintiri din Copilarie, dar ca pe o comedioara, adica nu i-a dat mare atentie si mai ales nu s-a regasit deloc in ea. Basmele le considera povesti de copii retarzi si nu intelege ce e asa misto la ele. Mie mi-a picat fata. Sa vedem si rezultatul. Edited by Courage, 19 June 2023 - 13:08. |
Posted 19 June 2023 - 13:57

Courage, on 19 iunie 2023 - 13:07, said:
A citit candva Amintiri din Copilarie, dar ca pe o comedioara, adica nu i-a dat mare atentie si mai ales nu s-a regasit deloc in ea. Basmele le considera povesti de copii retarzi si nu intelege ce e asa misto la ele. Mda, oricat de valoroase, au devenit forme fara fond. Nu sunt adeptul unei lumi conduse de AI, dar forma fara fond nu are nici un sens. |
Posted 19 June 2023 - 14:03

Courage, on 19 iunie 2023 - 13:07, said:
Basmele le considera povesti de copii retarzi si nu intelege ce e asa misto la ele. |
Posted 19 June 2023 - 14:09

Ce e aia 'Charlie si fabrica de cioco' ?!
Eu am ramas la Burebista care il batea in cap pe Panul Sobiecki. |
Posted 19 June 2023 - 14:10

Basmele inseamna folosirea creierului pentru a genera eroi si scene pe baza celor scrise , apoi au venit filmele si nu mai trebuie imaginatie . Urmeaza planeta maimutelor. Oricum, sa dai Paler la gimnaziu e putin fortat.
|
Posted 19 June 2023 - 14:26

Au astia o boala cu basmele si satul mitic.
Va dati seama cat am evoluat in 100 de ani? Cati copii din ziua de azi se mai regasesc in povestea copilariei lui Paler? Sa nu mai vorbim de 'Nica. Eu recunosc ca am mers cu vacile, in vacanta, in anii de dupa '89 si ma duceam pt ca legam vaca de tarus si jucam fotbal cu minge "Artex de 35 de lei" pana faceam insolatie. Am si acum oroare (nu nostalgie) de senvisul clasic cu paine si telemea sarata sa vaca, care era groaznic cand era cald si zerul inmuiase painea. Edited by Courage, 19 June 2023 - 14:27. |
|
Posted 19 June 2023 - 16:04

Courage, on 19 iunie 2023 - 14:26, said: Va dati seama cat am evoluat in 100 de ani? Cati copii din ziua de azi se mai regasesc in povestea copilariei lui Paler? Sa nu mai vorbim de 'Nica. Ca sa intelegi limba romana trebuie sa ii intelegi istoria, sa studiezi operele scriitorilor romani. Astia ii avem, cu ei defilam. Doar nu o sa dam examene din traduceri din operele universale ![]() |
Posted 19 June 2023 - 16:09

Cand ma uit pe geam vad capre, vaci si - rareori - oi.
Unii din vecini - inca - taie porcul de Craciun. Din ce in ce mai rar. Pot lucra de acasa - din fericire. Uneori am call-uri cu colegii de organizatie din diverse capitale. Dupa program tai iarba din curte, prefer manual dar si cu motocoasa, dupa caz. Am o biblioteca 'clasica' (autorii romani mari) dar - pe bune - nu i-am mai citit din liceu. Sincer, cartea in curs este 'Fundatia' lui Asimov, ca am restanta la asta. Ma uit pe Netflix, desi greu gasesc ceva bun. Ma scot cu muzica, inclusiv cu inregistrarile Casa Radio. Ca sa fie si o concluzie, e foarte greu sa definesti un mix cu parametrii corecti pentru o programa scolara actuala, ca sa impaci si partea umana, si aia reala, si aia nationala (cat mai avem limba romana) dar si aia globalista. |
Posted 19 June 2023 - 16:51

Bursul, on 19 iunie 2023 - 16:04, said:
Ca sa intelegi limba romana trebuie sa ii intelegi istoria, sa studiezi operele scriitorilor romani. Astia ii avem, cu ei defilam. Doar nu o sa dam examene din traduceri din operele universale ![]() Din pacate, generatia noastra a studiat exclusiv literatura roamana. Nu a existat nimic la scoala din literatura universala. Nu stiu cum este acum la stat, dar ei mei copii au de citit cate o carte pe saptamana (minim) si nu am citit 90% din ele, majoritatea fiind traduceri din alte limbi. Se citesc si scriitori romani noi, literatura pentru copii (nu Ana Blandiana). |
Posted 19 June 2023 - 17:46

Bună ziua. Azi a avut loc desfășurarea probei de Evaluare Națională la disciplina de Limba și Literatura Română pentru elevii de clasa a opta a anului școlar care tocmai se încheie. Ce mi-a stârnit în primul rând nostalgia, emoția, dar apoi curiozitatea de a mă uita pe varianta de subiect care s-a dat azi a fost faptul că astăzi, 19 iunie se împlinesc fix 17 ani de când am susținut, ca elev de clasa a opta, proba scrisă la Română, și a fost exact într-o zi de luni, ca și astăzi. La acea dată, sesiunea se numea Teste Naționale. Însă am aruncat un ochi pe subiectul care s-a dat astăzi și am făcut o comparație cu ce mi-am adus aminte din subiectul care s-a dat acum exact 17 ani... Constat că e o mare diferență... Păi aveam la prima parte înțelegerea textului cu figuri de stil, apoi fonetică, vocabular, morfologie, morfosintaxă, sintaxa frazei. La partea a doua am avut de redactat o scriere funcțională (cerere sau scrisoare, nu îmi mai amintesc exact), iar la partea a treia am avut o operă literară studiată la clasă căreia să îi demonstrăm apartenența la specia basmului... Subiectul era mult mai dificil pot spune... Astăzi constat că singurele schimbări sunt doar de formă, foaie tipizată și nu mai știu ce... Dar fondul... E "apă chioară" . Doamne ferește, a nu se înțelege că dau vina pe copii, ei săracii nu au absolut nici o vină în asta, și nici pe profesori. Ci îmi dau seama că sistemul de învățământ e la pământ pur și simplu. Fac precizarea că nu sunt profesor de română sau vreun fost elev eminent sau olimpic medaliat, ci un om obișnuit care a trecut prin școală... Însă constat că există un ecart mare între ce a fost școala acum 17-21 de ani (adică perioada mea ca și elev de gimnaziu) și ce e acum...
|
Posted 19 June 2023 - 18:30

vladutz_techno_04, on 19 iunie 2023 - 17:46, said:
Dar fondul... E "apă chioară" . Doamne ferește, a nu se înțelege că dau vina pe copii, ei săracii nu au absolut nici o vină în asta, și nici pe profesori. Ci îmi dau seama că sistemul de învățământ e la pământ pur și simplu. Fac precizarea că nu sunt profesor de română sau vreun fost elev eminent sau olimpic medaliat, ci un om obișnuit care a trecut prin școală... Însă constat că există un ecart mare între ce a fost școala acum 17-21 de ani (adică perioada mea ca și elev de gimnaziu) și ce e acum... |
|
Posted 19 June 2023 - 18:43

Foarte, foarte slab din ce am văzut. S-a dat gramatică sub forma unei grile cu părți de vorbire în paranteză, parcă la ultimul subiect, pe care să le pună la persoană, număr și la un anumit caz sau la o anumită funcție sintactică. Nu am văzut nimic de sintaxa frazei. De-asta zic că diferă mult, enorm chiar față de acum "n" ani.
|
Posted 19 June 2023 - 19:00

Și școala în general, are o bază materială mult mai bună acum față de cea din perioada menționată anterior (mă refer la partea de dotări), ca să nu mai vorbesc de accesul la informație (telefon, tabletă, laptop). Accesul la informație pe vremuri îl aveam... La bibliotecă. Mi se pare că între formă și fond există o diferență foarte mare, din păcate.
|
Posted 19 June 2023 - 19:27

A deschis subiect chiar Adm. sa fie alt troll in cautare de postari pt neutralitatea si ingrijorarea pe alta arie?
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users